Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.335 din 23 octombrie 1969  privind protectia si circulatia ambalajelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.335 din 23 octombrie 1969 privind protectia si circulatia ambalajelor

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 115 din 23 octombrie 1969

Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

CAP. 1
Producţia ambalajelor

ART. 1
Ambalajele se produc, pe baza de standarde de stat, norme interne, modele omologate sau prin înţelegere între pãrţi consemnatã în fişa tehnica.
La proiectarea şi alegerea ambalajelor se va avea în vedere în principal;
- asigurarea integritãţii mãrfii din punct de vedere cantitativ şi calitativ;
- aspectul estetic;
- resursele de materiale şi mijloacele tehnice de producţie existente;
- aplicarea sistemului de dimensiuni modulate;
- greutatea şi costul redus pe unitate de produs;
- modul de manipulare, transport şi depozitare;
- gradul de refolosire;
- utilizarea mijloacelor mecanizate de ambalare;
- eficienta economicã.
ART. 2
Producţia ambalajelor de transport se realizeazã pe baza planurilor de producţie avizate de ministerul coordonator.
Pentru anbalajele refolosibile destinate bunurilor de consum se va lua şi acordul Ministerului Comerţului Interior.
Prototipurile ambalajelor noi care se introduc în producţie şi în care se vor ambala produse specifice pentru Ministerul Forţelor Armate vor fi trimise acestuia spre avizare.
Necesarul de ambalaje refolosibile repartizate centralizat se va asigura cu precãdere din recuperari, iar diferenţa din producţie.
ART. 3
Ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare de ambalaje au, în principal, urmãtoarele sarcini:
a) orientarea, dezvoltarea şi inzestrarea tehnica a producţiei de ambalaje, pe baza de studii tehnico-economice care sa aibã în vedere ridicarea eficientei economice prin aplicarea tehnicii moderne;
b) producerea de ambalaje refolosibile pe baza de plan avizat de ministerele coordonatoare, în conformitate cu prevederile din standarde, norme interne şi procesele verbale de omologare;
c) introducerea şi organizarea fabricãrii de noi sortimente de materiale şi ambalaje, cu greutate specifica scãzutã şi cu eficienta economicã sporitã, în concordanta cu metodele moderne de ambalare şi manipulare a produsului;
d) dezvoltarea activitãţii de cercetare, creaţie, elaborare de teme şi proiecte în domeniul ambalajelor şi înfiinţarea de laboratoare de ambalaje care sa asigure rezolvarea problemelor tehnice şi economice specifice sectorului;
e) stabilirea de sarcini prin planurile departamentale institutelor de cercetare şi proiectare pentru soluţionarea problemelor care nu pot fi rezolvate de întreprinderi;
f) îmbunãtãţirea permanenta a calitãţii şi aspectului ambalajelor;
g) tipizarea şi modularea ambalajelor de transport şi diversificarea ambalajelor de desfacere;
h) stabilirea de preţuri unice pentru ambalajele de tipodimensiuni apropiate executate din aceleaşi materiale şi în baza aceluiaşi standard, norma interna, model omologat sau înţelegere între pãrţi.
ART. 4
Ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare de mãrfuri, respectiv beneficiare de ambalaje au, în principal, urmãtoarele sarcini;
a) folosirea ambalajelor produse pe baza de standarde, norme interne, modele omologate sau înţelegere între pãrţi în condiţiile prevãzute la articolul 1;
b) utilizarea aceloraşi tipuri de ambalaje de transpot la produsele de acelaşi fel din ramura respectiva;
c) folosirea de noi sortimente de materiale şi ambalaje cu greutate specifica scãzutã şi cu eficienta economicã sporitã;
d) elaborarea temei şi asigurarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectarea ambalajelor de transport;
e) organizarea activitãţii de creaţie şi de omologare a noilor tipuri de ambalaje de desfacere care urmeazã sa fie utilizate pentru produsele realizate de organizaţiile din subordine;
f) experimentarea de noi tipuri de ambalaje în vederea stabilirii eficientei lor economice;
g) extinderea şi îmbunãtãţirea preambalarii şi prezentãrii mãrfurilor;
h) extinderea folosirii paletelor şi containerelor la transportul mãrfurilor;
i) luarea mãsurilor pentru depozitarea, pãstrarea şi manipularea corespunzãtoare a ambalajelor;
j) urmãrirea comportãrii în circulaţie a ambalajelor;
k) aplicarea de mãsuri pentru aseptizarea pãrţilor componente a lãzilor din lemn.
ART. 5
Ministerul Comerţului Interior şi celelalte ministere beneficiare de mãrfuri vor coopera cu ministerele producãtoare de ambalaje şi Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii la realizarea sarcinilor prevãzute la articolul 3, literele c, f, g, h şi articolului 4, precum şi la reducerea consumului de material lemnos şi metal.
ART. 6
La întocmirea planurilor de cercetare ştiinţificã Consiliul Naţional al Cercetãrii Ştiinţifice şi Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii vor propune teme de cercetare care sa contribuie la rezolvarea problemelor ridicate de tehnica ambalarii.
ART. 7
Comitetul de Stat al Planificarii împreunã cu ministerele şi Direcţia Generalã pentru Metrologie. Standarde şi Invenţii vor propune în planurile economice de perspectiva şi anuale principalele mijloace şi mãsuri pentru dezvoltarea şi modernizarea producţiei de ambalaje, ţinând seama de creşterea producţiei bunurilor care necesita a fi ambalate şi de cerinţele comerţului interior şi exterior.
ART. 8
Camera de Comerţ a Republicii Socialiste România este autorizata sa organizeze o expoziţie permanenta de modele, mostre, cataloage şi prospecte de ambalaje şi materiale pentru ambalaje din import, care vor fi puse la dispoziţia ministerelor şi celorlalte organe centrale intersale pentru documentare.

CAP. 2
Circulaţia ambalajelor refolosibile

ART 9.
Ministerele vor lua mãsuri ca organizaţiile în subordine sa recupereze ambalajele refolosibile primite cu marfa, iar organizaţiile producatore de mãrfuri sa primeascã ambalajele refolosibile, provenite de la mãrfurile pe care le-au livrat, în vederea utilizãrii lor repetate.
Organele comerţului socialist cu sarcini de desfacere a produselor vor lua mãsuri şi pentru recuperarea ambalajelor din sticla de la populaţie prin magazine de desfacere cu amãnuntul, centre de achiziţii şi achizitori la domiciliu.
ART. 10
Nomenclatorul ambalajelor refolosibile pentru mãrfurile destinate fondului pieţei se stabileşte de comun acord de cãtre ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare şi beneficiare de mãrfuri.
Pentru ambalajele folosite la livrarea mãrfurilor destinate aprovizionarii tehnico materiale, nomenclatorul se stabileşte de cãtre ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare de mãrfuri.
Nomenclatorul ambalajelor care circula cu mãrfuri între organizaţiile aflate în subordinea aceluiaşi minister se stabileşte de acesta.
Ambalajele care sunt prevãzute în nomenclatoare vor fi folosite de cãtre furnizorii şi beneficiarii de mãrfuri pana la limita lor de folosire,
ART. 11
Ambalajele refolosibile circula de la beneficiar la producãtorul de mãrfuri fi direct (în sistem de restituire), fie prin redistribuire (în sistem de vânzare cumpãrare), fie prin schimb.
Aplicarea unuia din aceste sisteme de circulaţie a ambalajelor refolosibile se stabileşte de ministerele care au în subordine organizaţii furnizoare şi beneficiare de mãrfuri.
ART. 12
Cheltuielile de recuperare, reconditionare şi livrare a ambalajelor goale, precum şi uzura lor se suporta de beneficiarii de mãrfuri.
Bonificatiile pentru ambalaje, în vigoare la apariţia prezentei hotãrâri se acorda în continuare, urmând ca la reasezarea preţurilor cu ridicatã a mãrfurilor sa fie incluse în rabaturile comerciale, Livrãrile de ambalaje pana la reasezarea preţurilor se fac în condiţiile de ranco existente.
ART. 13
Cheltuielile organizaţiilor comerţului socialist cu recuperarea şi valorificarea ambalajelor din sticla de la populaţie vor fi acoperite prin planul de venituri şi cheltuieli aprobat de Ministerul Finanţelor, avându-se în vedere rabatul comercial realizat de întreprinderile producãtoare de ambalaje din sticla şi întreprinderile de comerţ exterior pentru ambalajele din sticla recuperabile provenite de la mãrfurile din import; diferenţa se asigura prin alocaţii de la buget în cadrul planului aprobat.
ART. 14
Ambalajele goale refolosibile depasite ca tip sau capacitate, precum şi cele cu circulaţie lenta sau fãrã mişcare vor fi valorificate la preţuri reduse stabilite de ministere pentru organizaţiile în subordine. Ambalajele nevalorificate în termen de trei luni de la data reducarii preţurilor pot fi casate. Ambalajele declasate sau casate pot fi valorificate şi cãtre populaţie.
Diferenţele rezultate din reducerea preţurilor şi din scoaterea din activ a ambalajelor nevalorificate se acoperã, dupã caz, din fondul creat în conformitate cu Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 966 din 12 noiembrie 1963 privind reglementarea soldarii unor mãrfuri sau potrivit Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 771 din 7 august 1962 pentru aprobarea regulamentului privind declasarea şi casarea bunurilor aflate în administrarea operativã a întreprinderilor, organizaţiilor economice de stat şi a instituţiilor bugetare.

CAP. 3
Ambalaje provenite de la mãrfurile din import

ART. 15
Întreprinderile de stat pentru comerţ exterior factureaza ambalajele provenite de la mãrfurile din import, la preţurile stabilite de Ministerul Comerţului Exterior şi ministerele cu activitate de comerţ exterior, atunci când mãrfurile importate sau grupele de mãrfuri din care acestea fac parte, au preţurile de desfacere cu ridicatã sau cu amãnuntul stabilite în condiţia exclusiv ambalajul. Pentru mãrfurile destinate fondului pieţei, preţurile ambalajelor se stabilesc cu acordul Ministerului Comerţului Interior şi Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum. Ambalajele din lemn şi materialele lemnoase provenite de la mãrfurile din import se recupereazã, în vederea valorificãrii, de cãtre întreprinderile pentru recuperarea, reconditionarea şi valorificarea ambalajelor (I.R.V.A.) de la toate întreprinderile de stat şi organizaţiile cooperatiste deţinãtoare de ambalaje.
Se autoriza Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii ca împreunã cu Departamentul aprovizionarii tehnico-materiale din cadrul Comitetului de Stat al Panificarii şi cu Ministerul Comerţului Interior sa dispunã recuperarea prin întreprinderile pentru recuperarea, reconditionarea şi valorificarea ambalajelor (I.R.V.A.) şi a altor ambalaje şi materiale provenite de la mãrfurile din import.
Unitãţile beneficiare ale importului la care rãmân ambalajele goale, altele decât cele din lemn, sunt obligate sa le ia în evidenta şi sa le valorifice, dupã caz, ca ambalaje, materiale sau deşeuri pentru nevoi proprii ori la alte organizaţii socialiste, iar în cazul ca nu se pot valorifica, se pot vinde şi la populaţie.
Aceste ambalaje se valorifica:
a) la preţuri stabilite prin acordul pãrţilor în cazul vânzãrii cãtre organizaţiile socialiste;
b) la preţuri stabilite de comitetele executive ale consiliilor judeţene şi al municipiului Bucureşti în cazul vânzãrii pentru populaţie.
ART. 16
Ambalajele din import se pot folosi şi pentru livrarea mãrfurilor pe piata interna în baza înţelegerii dintre furnizorii şi beneficiarii de mãrfuri.
ART. 17
Ambalajele destinate livrãrii la export cu mãrfuri sau ca ambalaje urmeazã, în cazul livrãrii lor cu mãrfuri pe piata interna, dacã sunt de alte tipuri decât cele ce se recupereazã şi se refolosesc, regimul prevãzut la art. 15 şi 16 din prezenta hotãrâre. Diferenţele de preţ se suporta de Ministerul Comerţului Exterior, în afarã de cazul când se dovedeşte culpa furnizorului.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 18
Ministerele care au sarcini în domeniul ambalajelor sunt obligate sa stabileascã organele cu atribuţii de coordonare a activitãţii tehnico-economice în sectorul ambalajelor, la nivel departamental, precum şi atribuţiile ce le revin.
ART. 19
Direcţia Centrala de Statistica, în colaborare cu Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii şi celelalte organe centrale interesate, va stabili un sistem simplu şi unitar de evidenta şi raportare a producţiei şi circulaţiei ambalajelor.
ART. 20
Ministerul Industriei Lemnului în calitate de coordonator al producţiei de ambalaje din lemn, în colaborare cu celelalte organe centrale interesate, va lua mãsuri pentru stabilirea unor preţuri corelate la ambalajele asamblate, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 21
Ministerul Industriei Alimentare împreunã cu Ministerul Agriculturii şi Silviculturii, Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producţie şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum, în termen de 45 de zile de la data publicãrii presentei hotãrâri, vor face propuneri, de comun acord, Direcţiei Generale pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii, pentru reglementarea circulaţiei şi gospodãririi ambalajelor folosite la livrarea produselor agricole.
ART. 22
Ambalajele existente în circulaţie la data presentei hotãrâri vor circula pana la limita lor de folosire.
ART. 23
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor de livrare, restituire şi primire a ambalajelor, partea în culpa va plati penalitãţile prevãzute în instrucţiunile ce se vor elabora potrivit art. 27 din prezenta hotãrâre.
ART. 24
Ministerele prevãzute la articolele 3 şi 4:
a) vor întocmi şi comunica Direcţiei Generale pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii proiectul programului anual şi de perspectiva privind dezvoltarea şi promovarea tehnicii şi economiei ambalajelor. Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii va colabora cu ministerele la definitivarea şi aplicarea programelor respective, informand periodic Consiliul de Miniştri;
b) vor organiza la nivel departamental cu sprijinul Direcţiei Generale pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii propaganda tehnica, schimburi de experienta şi pregãtirea cadrelor în domeniul ambalajelor;
c) vor stabili mãsuri pentru reconditionarea şi valorificarea ambalajelor în corelare cu sarcinile de livrare a fondului de marfa ţinând seama de caracterul sezonier al producţiei.
ART. 25
Întreprinderile pentru recuperarea, reconditionarea şi valorificarea ambalajelor (I.R.V.A.), de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Interior, vor funcţiona în continuare potrivit Decretului nr. 199 din 14 mai 1949 , cu sarcina de a recupera, reconditiona şi valorifica ambalajele refolosibile care circula în sistemul de vânzare-cumpãrare.
Se recomanda Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum sa organizeze, coordonat cu Ministerul Comerţului Interior şi în înţelegere cu ministerele beneficiare, activitatea de recuperare, reconditionare, contractare şi livrare directa cãtre organizaţiile industriale beneficiare, a ambalajelor din sistemul ei, precum şi a celor de la celelalte organizaţii din zonele sale de activitate.
Valorificarea ambalajelor recuperate se va face prin redistribuire, cu precãdere pe plan local.
Întreprinderile pentru recuperarea, reconditionarea şi valorificarea ambalajelor (I.R.V.A.) pot produce ambalaje numai din materiale recuperate. Producţia de ambalaje executate din aceste materiale este scutitã de impozitul pe circulaţia mãrfurilor.
ART. 26
Prevederile prezentei hotãrâri referitoare la ministere se aplica şi celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat, comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi organizaţiilor socialiste în subordinea acestora. Se recomanda organelor centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi celorlalte organizaţii obşteşti sa ia mãsuri pentru a organiza producţia şi circulaţia ambalajelor, în sectoarele respective, în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 27
Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii va emite, cu acordul Comitetului de Stat al Planificarii, Ministerului Finanţelor, Comitetului pentru Preţuri şi Arbitrajului de Stat Central şi cu consultarea organelor centrale interesate, instrucţiuni privind producţia, circulaţia, recuperarea, gospodãrirea şi valorificarea ambalajelor.
ART. 28
Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii şi organele de control financiar vor indruma şi controla modul în care se aplica pe intreaga economie prevederile legale în domeniul ambalajelor şi al manipulãrii mãrfurilor ambalate şi vor aplica sancţiunile prevãzute de dispoziţiile în vigoare.
ART. 29
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga: <>art. 9 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 628 din 3 iulie 1951 ; art. 7 pct. B lit. b din Regulamentul aprobat din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 3938 din 26 noiembrie 1953 ; <>art. 25 şi 26 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2697 din 29 decembrie 1954 ; Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 869 din 21 mai 1955 ; <>art. 64, 65, 66 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 225 din 10 februarie 1956 ; Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2201 din 6 noiembrie 1956 ; Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1690 din 16 noiembrie 1960 ; art. 2 lit. e, partea referitoare la acordarea de autorizaţii pentru producţia ambalajelor, din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 928 din 3 decembrie 1963 ; Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 821 din 27 octombrie 1964 ; Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 521 din 22 iulie 1965 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.



───────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016