Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.335 din 19 septembrie 1967  privind productia si circulatia ambalajelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.335 din 19 septembrie 1967 privind productia si circulatia ambalajelor

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 83 din 23 septembrie 1967
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

CAP. 1

ART. 1
Ambalajele se produc, fie pe baza de standarde stabilite de Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii de comun acord cu factorii interesaţi în funcţie de importanta tehnica şi economicã a acestora, fie pe baza de caiete de sarcini şi modele omologate, prin înţelegere între pãrţi.
La proiectarea şi alegerea ambalajelor se va avea în vedere în principal:
- asigurarea integritãţii mãrfii din punct de vedere cantitativ şi calitativ;
- aspectul estetic;
- resursele de materiale şi mijloace tehnice de producţie existente;
- aplicarea sistemului de dimensiuni modulate;
- greutatea şi costul redus pe unitate de produs;
- modul de manipulare, transport şi depozitare;
- gradul de refolosire;
- utilizarea mijloacelor mecanizate de ambalare;
- eficienta economicã.
ART. 2
Producţia ambalajelor de transport se realizeazã pe baza planurilor de producţie avizate de ministerul coordonator.
Pentru ambalajele refolosibile destinate bunurilor de consum se va lua şi acordul Ministerului Comerţului Interior.
Prototipurile ambalajelor noi care se introduc în producţie şi în care se vor ambala produse specifice pentru Ministerul Forţelor Armate vor fi trimise acestuia spre avizare.
Necesarul de ambalaje refolosibile repartizate centralizat se va asigura cu precãdere din recuperari, iar diferenţa din producţie.
ART. 3
Ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare de ambalaje au, în principal, urmãtoarele sarcini:
a) orientarea, dezvoltarea şi inzestrarea tehnica a producţiei de ambalaje, pe baza de studii tehnico-economice intovmite în conformitate cu legislaţia în vigoare, care sa aibã în vedere stadiul de dezvoltare a economiei şi realizarile tehnicii moderne;
b) producerea de ambalaje refolosibile pe baza de plan avizat de ministerele coordonatoare, în conformitate cu prevederile din standarde, caiete de sarcini şi procesele verbale de omologare;
c) introducerea şi organizarea fabricãrii de noi sortimente de materiale şi ambalaje, cu greutate specifica scãzutã şi cu eficienta economicã sporitã, din carton, hirtie, lamele din lemn derulat, tabla şi folii din aluminiu, materiale plastice şi altele, în concordanta cu metodele moderne de ambalare şi manipulare a produselor;
d) dezvoltarea activitãţii de cercetare, creaţie, elaborare de teme şi proiecte în domeniul ambalajelor şi înfiinţarea de laboratoare de ambalaje care sa asigure rezolvarea problemelor tehnice specifice sectorului;
e) stabilirea de sarcini prin planurile departamentale institutelor de cercetare şi proiectare, pentru soluţionarea problemelor care nu pot fi rezolvate de întreprinderi;
f) îmbunãtãţirea permanenta a calitãţii şi aspectului ambalajelor;
g) tipizarea şi modularea ambalajelor de transport şi diversificarea ambalajelor de desfacere;
h) stabilirea de preţuri unice pentru ambalajele de tipo-dimensiuni apropiate;
i) organizarea propagandei tehnice şi a schimburilor de experienta în domeniul ambalajelor.
ART. 4
Ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare de mãrfuri, respectiv beneficiare de ambalaje, au, în principal, urmãtoarele sarcini:
a) folosirea ambalajelor produse pe baza de standarde, caiete de sarcini şi modele omologate în condiţiile prevãzute la art. 1;
b) utilizarea aceloraşi tipuri de ambalaje de transport la produsele de acelaşi fel din ramura respectiva;
c) elaborarea temei şi asigurarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectarea ambalajelor de transport;
d) organizarea activitãţii de creaţie şi de omologare a noilor tipuri de ambalaje de desfacere care urmeazã sa fie utilizate pentru produsele realizate de organizaţiile din subordine;
e) experimentarea de noi tipuri de ambalaje în vederea stabilirii eficientei lor economice;
f) extinderea şi îmbunãtãţirea preambalarii şi prezentãrii mãrfurilor;
g) extinderea folosirii paletelor şi containerelor la transportul mãrfurilor;
h) depozitarea, pãstrarea şi manipularea corespunzãtoare a ambalajelor;
i) urmãrirea comportãrii în circulaţie a ambalajelor.
ART. 5
Ministerul Comerţului Interior şi celelalte ministere beneficiare de mãrfuri vor coopera cu ministerele şi Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii la realizarea sarcinilor prevãzute la art. 3, lit. c, f, g, h, i şi art. 4.
ART. 6
La întocmirea planurilor de cercetare stiintifiva Consiliul Naţional al Cercetãrii Ştiinţifice şi Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii vor propune teme de cercetare care sa contribuie la rezolvarea problemelor ridicate de tehnica ambalarii.
ART. 7
Comitetul de Stat al Planificarii împreunã cu ministerele şi Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii vor propune în planurile economice de perspectiva şi anuale principalele mijloace şi mãsuri pentru dezvoltarea şi modernizarea producţiei de ambalaje, ţinînd seama de creşterea producţiei bunurilor care necesita a fi ambalate şi de cerinţele comerţului interior şi exterior.
ART. 8
Camera de Comerţ a Republicii Socialiste România este autorizata sa organizeze o expoziţie permanenta de modele, mostre, cataloage şi prospecte de ambalaje şi materiale pentru ambalaje din import, care vor fi puse la dispoziţia ministerelor şi celorlalte organe centrale interesate pentru documentare.

CAP. 2
Circulaţia ambalajelor refolosibile

ART. 9
Ministerele vor lua mãsuri ca organizaţiile din subordinea lor sa recupereze ambalajele refolosibile primite cu marfa, iar organizaţiile producãtoare de mãrfuri sa primeascã ambalajele refolosibile, provenite de la mãrfurile pe care le-au livrat, în vederea utilizãrii lor repetate.
Organele comerţului socialist cu sarcini de desfacere a produselor alimentare vor lua mãsuri şi pentru recuperarea ambalajelor din sticla de la populaţie prin magazine de desfacere cu amãnuntul, centre de achiziţii şi achizitori la domiciliu.
ART. 10
Nomenclatorul ambalajelor refolosibile pentru mãrfurile destinate fondului pietii se stabileşte de comun acord de cãtre ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare şi beneficiare de mãrfuri.
Pentru ambalajele folosite la livrarea mãrfurilor destinate aprovizionarii tehnico-materiale, nomenclatorul se stabileşte de cãtre ministerele care au în subordine organizaţii producãtoare de mãrfuri. Nomenclatorul ambalajelor care circula cu mãrfuri între organizaţiile aflate în subordinea aceluiaşi minister se stabileşte de acesta.
Ambalajele care sînt prevãzute în nomenclatoare vor fi folosite de cãtre furnizorii şi beneficiarii de mãrfuri pînã la limita lor de folosire.
ART. 11
Ambalajele refolosibile circula de la beneficiar la producãtorul de mãrfuri fie direct (în sistem de restituire), fie prin redistribuire (în sistem de vînzare-cumpãrare).
Aplicarea unuia din cele doua sisteme de circulaţie a ambalajelor refolosibile se stabileşte de ministerele care au în subordine organizaţii furnizoare şi beneficiare de mãrfuri.
ART. 12
Cheltuielile de recuperare, reconditionare şi livrare a ambalajelor goale, precum şi uzura lor se suporta de beneficiarii de mãrfuri.
Bonificatiile pentru ambalaje, în vigoare la apariţia prezentei hotãrîri, se acorda în continuare, urmînd ca la reasezarea preţurilor cu ridicatã sa fie incluse în rabaturile comerciale.
ART. 13
Cheltuielile organizaţiilor comerţului socialist cu recuperarea şi valorificarea ambalajelor din sticla de la populaţie vor fi acoperite prin planul de venituri şi cheltuieli aprobat de Ministerul Finanţelor, avîndu-se în vedere rabatul comercial realizat de întreprinderile producãtoare de ambalaje din sticla; diferenţa, se asigura prin alocaţii de la buget în cadrul planului aprobat.
ART. 14
Ambalajele goale refolosibile depasite ca tip sau capacitate, precum şi cele cu circulaţie lenta sau fãrã mişcare vor fi valorificate la preţuri reduse stabilite de ministere pentru organizaţiile în subordine.
Ambalajele nevalorificate în termen de trei luni de la data reducerii preţurilor pot fi casate. Ambalajele declasate sau casate pot fi valorificate şi cãtre populaţie.
Diferenţele rezultate din reducerea preţurilor şi din scoaterea din activ a ambalajelor nevalorificate se acoperã, dupã caz, din fondul creat în conformitate cu Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 966 din 12 noiembrie 1963 privind reglementarea soldarii unor mãrfuri sau potrivit Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 771 din 7 august 1962 pentru aprobarea regulamentului privind declasarea şi casarea bunurilor aflate în administrarea operativã a întreprinderilor, organizaţiilor economice de stat şi a instituţiilor bugetare.

CAP. 3
Ambalaje provenite de la mãrfurile din import

ART. 15
Întreprinderile de stat pentru comerţ exterior factureaza ambalajele provenite de la mãrfurile din import la preţurile stabilite de Ministerul Comerţului Exterior atunci cînd mãrfurile importate sau grupele de mãrfuri din care acestea fac parte au preţurile de desfacere cu ridicatã sau cu amãnuntul stabilite în condiţia "exclusiv ambalajul".
Pentru mãrfurile destinate fondului pietii, preţurile ambalajelor se stabilesc cu acordul Ministerului Comerţului Interior şi Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum.
Organizaţiile beneficiare sînt obligate sa le ia în evidenta şi sa le valorifice:
a) la preţuri stabilite prin acordul pãrţilor, în cazul vinzarii lor cãtre organizaţiile socialiste;
b) la preţuri stabilite de comitetele executive ale sfaturilor populare, în cazul vinzarii lor cãtre populaţie.
ART. 16
Ambalajele din import se pot folosi şi pentru livrarea mãrfurilor pe piata interna în baza înţelegerii dintre furnizorii şi beneficiarii de mãrfuri.
ART. 17
Ambalajele destinate livrãrii la export cu mãrfuri sau ca ambalaje urmeazã, în cazul livrãrii lor cu mãrfuri pe piata interna, dacã sînt de alte tipuri decît cele ce se recupereazã şi se refolosesc, regimul prevãzut la art. 15 şi 16 din prezenta hotãrîre. Diferenţele de preţ se suporta de Ministerul Comerţului Exterior în afarã de cazul cînd se dovedeşte culpa furnizorului.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 18
Ministerele care au sarcini în domeniul ambalajelor vor stabili în termen de trei luni de la publicarea prezentei hotãrîri organele cu atribuţii de coordonare a activitãţii tehnico-economice în sectorul ambalajelor, la nivel departamental.
ART. 19
Direcţia Generalã de Statistica şi Ministerul Finanţelor în colaborare cu Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii şi celelalte organe centrale interesate vor stabili, în termen de 90 zile de la data publicãrii prezentei hotãrîri, un sistem simplu şi unitar de evidenta şi raportare a producţiei şi circulaţiei ambalajelor.
ART. 20
Ambalajele existente în circulaţie la data prezentei hotãrîri vor circula pînã la limita lor de folosire.
ART. 21
Pentru neîndeplinirea obligaţiilor de livrare, restituire şi primire a ambalajelor, partea în culpa va plati penalitãţile prevãzute în instrucţiunile ce se vor elabora potrivit art. 25 din prezenta hotãrîre.
ART. 22
Ministerele prevãzute la art. 3 şi 4 vor întocmi şi comunica Direcţiei Generale pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii proiectul programului anual şi de perspectiva privind dezvoltarea şi promovarea tehnicii şi economiei ambalajelor. Direcţia Generalã pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii va colabora cu ministerele la definitivarea şi aplicarea programelor respective, informind periodic Consiliul de Miniştri.
ART. 23
Intreprnderile pentru recuperarea, reconditionarea şi valorificarea ambalajelor (I.R.V.A), de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Interior, vor funcţiona în continuare potrivit Decretului nr. 199 din 14 mai 1949 , cu sarcina de a recupera, reconditiona şi valorifica ambalajele refolosibile care circula în sistemul vînzare-cumpãrare.
Se recomanda Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum sa organizeze, coordonat cu Ministerul Comerţului Interior şi în înţelegere cu ministerele beneficare, recuperarea ambalajelor din sistemul ei, precum şi a celor de la celelalte organizaţii din zonele sale de activitate.
Valorificarea ambalajelor recuperate se va face prin redistribuire, cu precãdere pe plan local.
ART. 24
Prevederile prezentei hotãrîri referitoare la ministere se aplica şi celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat, comitetelor executive ale sfaturilor populare regionale şi ale oraşelor Bucureşti şi Constanta, precum şi organizaţiilor socialiste în subordinea acestora.
Se recomanda organelor centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi celorlalte organizaţii obşteşti sa ia mãsuri pentru a organiza producţia şi circulaţia ambalajelor, în sectoarele respective, în conformitate cu prevederile prezentei hotãrîri.
ART. 25
Prezenta hotãrîre intra în vigoare în termen de 90 zile de la publicare.
Pînã la aceeaşi data se vor emite:
a) instrucţiuni privind producţia de ambalaje de transport şi desfacere, precum şi pentru gospodãrirea şi circulaţia ambalajelor care circula în sistem de restituire, de cãtre directorul general al Direcţiei Generale pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii împreunã cu miniştrii industriei construcţiilor de maşini, economiei forestiere, industriei chimice, industriei uşoare, industriei alimentare, cãilor ferate, comerţului interior, forţelor armate, preşedintele Comitetului de Stat pentru Îndrumarea şi Controlul Organelor Locale ale Administraţiei de Stat şi preşedintele Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum;
b) instrucţiuni privind gospodãrirea şi circulaţia ambalajelor care circula în sistem de vînzare-cumpãrare, de cãtre directorul general al Direcţiei Generale pentru Metrologie, Standarde şi Invenţii împreunã cu miniştrii industriei alimentare, industriei uşoare, comerţului interior, cãilor ferate, forţelor armate şi preşedintele Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum.
Instrucţiunile prevãzute la lit. a şi b se emit cu avizul Comitetului de Stat al Planificarii, Ministerului Finanţelor, Comitetului pentru Preţuri şi Arbitrajului se Stat.
ART. 26
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga: <>art. 9 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 628 din 3 iulie 1951 ; art. 7 pct. B lit. b din Regulamentul aprobat prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 3938 din 26 noiembrie 1953 ; <>art. 25 şi 26 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2697 din 29 decembrie 1954 ; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 869 din 21 mai 1955 ; <>art. 64, 65, 66 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 225 din 10 februarie 1956 ; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2201 din 6 noiembrie 1956 ; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1690 din 16 noiembrie 1960 ; art. 2 lit. e, partea referitoare la acordarea de autorizaţii pentru producţia ambalajelor din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 928 din 3 decembrie 1963 ; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 821 din 27 octombrie 1964 ; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 521 din 22 iulie 1965 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.

p. Preşedintele Consiliului de Miniştri,
ILIE VERDET

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016