Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 199 din 26 noiembrie 2010  privind aprobarea Procedurilor pentru stabilirea conditiilor in care pot fi acordate derogari de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 199 din 26 noiembrie 2010 privind aprobarea Procedurilor pentru stabilirea conditiilor in care pot fi acordate derogari de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania

EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 423 din 16 iunie 2011
    În temeiul:
    - art. 6 alin. (3) şi art. 40 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - art. 24 şi 26 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 983/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - art. 9 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 278/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din data de 26 noiembrie 2010, hotãrãşte:

    ART. 1
    Se aprobã Procedurile pentru stabilirea condiţiilor în care pot fi acordate derogãri de cãtre Camera Auditorilor Financiari din România, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. 2
    Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotãrâri.
    ART. 3
    Prezenta hotãrâre se comunicã Consiliului pentru Supravegherea Publicã a Activitãţii de Audit Statutar şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

            Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,
                                 Ion Mihãilescu

    Iaşi, 26 noiembrie 2010.
    Nr. 199.


    ANEXĂ

                                   PROCEDURI
              pentru stabilirea condiţiilor în care pot fi acordate
            derogãri de cãtre Camera Auditorilor Financiari din România

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Camera Auditorilor Financiari din România, denumitã în continuare Camera, potrivit prevederilor legale, poate acorda urmãtoarele derogãri:
    - reducerea vechimii de 4 ani în domeniul financiar-contabil, conform art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 278/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - exceptarea de la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu, conform art. 9 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 90/2008, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 278/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - exceptarea de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţã profesionalã, conform art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 90/2008, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 278/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    CAP. II
    Reducerea vechimii necesare pentru accesul la stagiu

    ART. 2
    Reducerea vechimii de 4 ani în domeniul financiar-contabil se poate acorda în urmãtoarele cazuri:
    - pentru o persoanã care posedã o diplomã universitarã la nivel de master, în unul ori mai multe dintre domeniile la care se face referire la art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 90/2008, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 278/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - pentru o persoanã care deţine o calificare echivalentã unui program de master, în unul ori mai multe dintre domeniile la care se face referire la art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 90/2008, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 278/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 3
    O persoanã care posedã o diplomã universitarã la nivel de master sau echivalent poate beneficia de reducerea vechimii de 4 ani în domeniul financiar-contabil, în baza unui protocol încheiat între Camerã şi entitatea care a eliberat aceastã diplomã.
    ART. 4
    Pentru persoanele prevãzute la art. 3, reducerea vechimii se va realiza astfel: se va echivala fiecare semestru de studiu cu o jumãtate de an de vechime în domeniul financiar-contabil.
    ART. 5
    Protocolul prevãzut la art. 3, încheiat între Camerã şi unitatea de învãţãmânt sau o altã entitate care furnizeazã programe echivalente în sensul art. 2, va fi avizat de cãtre organismul de supraveghere publicã.
    ART. 6
    Pentru persoanele prevãzute la art. 3, reducerea vechimii se acordã pentru un singur program de master.
    ART. 7
    În vederea reducerii vechimii în domeniul financiar-contabil, persoanele prevãzute la art. 3 vor depune la sediul Camerei un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
    - cerere;
    - copie legalizatã de pe diploma de licenţã sau adeverinţã în original, în termen de valabilitate, eliberatã de cãtre instituţia de învãţãmânt superior;
    - copie legalizatã de pe diploma de master sau a programului echivalent, însoţitã de foaia matricolã;
    - copie de pe actul de identitate;
    - dovada achitãrii taxei de analizã a dosarului, stabilitã prin norme ale Camerei.
    ART. 8
    Dosarul va fi analizat de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari, care va aproba sau va respinge dosarul. Rezultatul va fi comunicat solicitantului în termen de maximum 30 de zile lucrãtoare de la data depunerii dosarului, de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari. Termenul de contestaţie referitor la respingerea cererii este de 10 zile de la comunicare, cu termen de soluţionare de maximum 30 de zile lucrãtoare de la momentul depunerii contestaţiei. În cazul respingerii dosarului, Camera va restitui solicitantului 50% din taxa de analizã a dosarului. Perioada de analizã a dosarului, precum şi de soluţionare a contestaţiilor se va corela cu perioada de înscriere la testul de acces la stagiu, astfel încât solicitantul sã aibã posibilitatea de înscriere la acest test.
    ART. 9
    Pentru persoanele prevãzute la art. 3, al cãror dosar a fost aprobat, Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari va elibera o adeverinţã valabilã un an de zile.
    ART. 10
    O persoanã care deţine o calificare profesionalã în domeniul financiar-contabil poate beneficia de reducerea vechimii de 4 ani în domeniul financiar-contabil, în baza unui protocol încheiat între Camerã şi organismul profesional care a acordat aceastã calificare.
    ART. 11
    Pentru persoanele prevãzute la art. 10 se poate echivala calificarea în domeniul financiar-contabil cu maximum 2 ani de vechime din cei 4 prevãzuţi de cãtre reglementãrile în vigoare.
    ART. 12
    Protocolul prevãzut la art. 10, încheiat între Camerã şi organismul profesional, va fi avizat de cãtre organismul de supraveghere publicã.
    ART. 13
    Pentru persoanele prevãzute la art. 10 reducerea vechimii se acordã pentru o singurã calificare în domeniul financiar-contabil.
    ART. 14
    În vederea reducerii vechimii în domeniul financiar-contabil, persoanele prevãzute la art. 10 vor depune la sediul Camerei un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
    - cerere;
    - copie legalizatã de pe diploma de licenţã sau adeverinţã în original, în termen de valabilitate, eliberatã de cãtre instituţia de învãţãmânt superior;
    - copie legalizatã de pe autorizaţia/certificatul/diploma care atestã obţinerea respectivei calificãri;
    - copie de pe actul de identitate;
    - dovada achitãrii taxei de analizã a dosarului, stabilitã prin norme ale Camerei.
    ART. 15
    Dosarul va fi analizat de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari, care va aproba sau va respinge dosarul. Rezultatul va fi comunicat solicitantului în termen de maximum 30 de zile lucrãtoare de la data depunerii dosarului, de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari. Termenul de contestaţie referitor la respingerea cererii este de maximum 10 zile de la comunicare, cu termen de soluţionare de 30 de zile lucrãtoare de la momentul depunerii contestaţiei. Perioada de analizã a dosarului, precum şi de soluţionare a contestaţiilor se va corela cu perioada de înscriere la testul de acces la stagiu, astfel încât solicitantul sã aibã posibilitatea de înscriere la acest test.
    ART. 16
    În cazul respingerii dosarului, Camera va restitui solicitantului 50% din taxa de analizã a dosarului.
    ART. 17
    Pentru persoanele prevãzute la art. 10, al cãror dosar a fost aprobat, Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari va elibera o adeverinţã valabilã un an.

    CAP. III
    Exceptarea de la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu

    ART. 18
    O persoanã care posedã o diplomã universitarã sau o calificare echivalentã în unul ori mai multe dintre domeniile la care se face referire la art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 90/2008, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 278/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, poate fi exceptatã de la susţinerea testului de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu, în baza unui protocol încheiat între Camerã şi unitatea de învãţãmânt care a eliberat aceastã diplomã, respectiv între Camerã şi organismul profesional sau o altã entitate care a organizat examene la un nivel echivalent celor universitare.
    ART. 19
    Protocolul prevãzut la art. 18, încheiat între Camerã şi unitatea de învãţãmânt, respectiv organismul profesional sau o altã entitate recunoscutã, va fi avizat de cãtre organismul de supraveghere publicã.
    ART. 20
    Persoanele prevãzute la art. 18 care doresc exceptarea de la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu vor depune la sediul Camerei un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
    - cerere de exceptare de la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu;
    - copie legalizatã de pe diploma de licenţã sau adeverinţã în original, în termen de valabilitate, eliberatã de cãtre instituţia de învãţãmânt superior;
    - acte care atestã vechimea de 4 ani în domeniul financiar-contabil (copie de pe cartea de muncã, însoţitã de adeverinţã, acolo unde este cazul, sau alte adeverinţe eliberate de Camerã pentru reducerea perioadei de vechime);
    - copie legalizatã a diplomei de master (sau adeverinţã în original, în cazul în care diploma nu a fost eliberatã);
    - copie legalizatã de pe foaia matricolã de master;
    - copie legalizatã de pe autorizaţia/certificatul/diploma care atestã obţinerea unei calificãri în echivalente, conform prevederilor art. 18 şi 19;
    - certificat de cazier juridic în perioada de valabilitate;
    - douã fotografii tip buletin;
    - copie de pe actul de identitate;
    - dovada achitãrii taxei de analizã a dosarului, stabilitã prin norme ale Camerei.
    ART. 21
    O persoanã care posedã o diplomã universitarã la nivel de master poate solicita exceptarea de la testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu în termen de 3 ani de la finalizarea programului de master, în condiţiile prevederilor art. 19.
    ART. 22
    Dosarul va fi analizat de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari, iar acesta va înainta o propunere de aprobare sau respingere Biroului permanent al Camerei. Biroul permanent al Camerei va emite decizia finalã de aprobare sau respingere. Rezultatul va fi comunicat solicitantului în termen de maximum 30 de zile lucrãtoare de la data depunerii dosarului, de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari. Termenul de contestaţie referitor la respingerea cererii este de maximum 10 zile de la comunicare, cu termen de soluţionare de 30 de zile lucrãtoare de la momentul depunerii contestaţiei. Perioada de analizã a dosarului, precum şi de soluţionare a contestaţiilor se va corela cu perioada de înscriere la testul de acces la stagiu, astfel încât solicitantul sã aibã posibilitatea de înscriere la acest test.
    ART. 23
    În cazul respingerii solicitãrii de exceptare, Camera va restitui solicitantului 50% din taxa de analizã a dosarului.
    ART. 24
    Persoanele declarate admise ca urmare a deciziei Biroului permanent al Camerei se vor putea înscrie la stagiu, începând cu fiecare lunã a trimestrului urmãtor, dar nu mai târziu de un an de la data aprobãrii dosarului.

    CAP. IV
    Exceptarea de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţã profesionalã

    ART. 25
    O persoanã care posedã o diplomã universitarã la nivel de master sau de nivel echivalent în domeniul financiar-contabil poate fi exceptatã de la testul de cunoştinţe teoretice (proba scrisã şi proba grilã) inclus în examenul de competenţã profesionalã, pentru acele domenii acoperite de diplomã, respectiv de o calificare echivalentã, în baza unui protocol încheiat între Camerã şi unitatea de învãţãmânt care a eliberat aceastã diplomã, respectiv între Camerã şi organismul profesional care a acordat respectiva calificare în domeniul financiar-contabil.
    ART. 26
    Protocolul prevãzut la art. 25, încheiat între Camerã şi unitatea de învãţãmânt, respectiv organismul profesional, va fi avizat de cãtre organismul de supraveghere publicã.
    ART. 27
    Nu se pot opera excepţii de la testul de aplicare a cunoştinţelor în practicã inclus în examenul de competenţã profesionalã.
    ART. 28
    Persoanele prevãzute la art. 25 care doresc exceptarea de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţã profesionalã vor depune la sediul Camerei un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
    - cerere de exceptare de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţã profesionalã;
    - copie legalizatã a diplomei de master prevãzutã la art. 2 (sau adeverinţã în original, în cazul în care diploma nu a fost eliberatã);
    - copie legalizatã de pe foaia matricolã de master;
    - copie legalizatã de pe autorizaţia/certificatul/diploma care atestã obţinerea respectivei calificãri în domeniul financiar-contabil, prevãzutã la art. 25;
    - copie de pe actul de identitate;
    - dovada achitãrii taxei de analizã a dosarului, stabilitã prin norme ale Camerei.
    ART. 29
    Dosarul va fi analizat de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari, iar acesta va înainta o propunere de aprobare sau respingere Biroului permanent al Camerei. Biroul permanent al Camerei va emite decizia finalã de aprobare sau respingere. Rezultatul va fi comunicat solicitantului în termen de maximum 60 de zile lucrãtoare de la data depunerii dosarului, de cãtre Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari. Termenul de contestaţie referitor la respingerea cererii de echivalare a testului este de maximum 10 zile de la comunicare, cu termen de soluţionare de 30 de zile lucrãtoare de la momentul depunerii contestaţiei. Perioada de analizã a dosarului, precum şi de soluţionare a contestaţiilor se va corela cu perioada de înscriere la testul de cunoştinţe teoretice, astfel încât solicitantul sã aibã posibilitatea de înscriere la acest test.
    ART. 30
    În cazul respingerii dosarului, Camera va restitui solicitantului 50% din taxa de analizã a dosarului.
    ART. 31
    Pentru persoanele prevãzute la art. 25, al cãror dosar a fost aprobat, Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari va elibera o adeverinţã valabilã pe perioada legalã de susţinere a examenului de competenţã profesionalã.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 32
    Prezentele proceduri se aplicã începând cu data publicãrii acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 33
    La data intrãrii în vigoare a prezentelor proceduri se abrogã Hotãrârea Consiliului Camerei privind aprobarea Procedurilor pentru echivalarea programelor masterale cu testul de acces la stagiu.
    ART. 34
    În vederea punerii în aplicare a prezentelor proceduri, Camera stabileşte prin norme proprii, avizate de organismul de supraveghere publicã, criteriile care stau la baza încheierii protocoalelor privind acordarea de excepţii, conform prevederilor legale.

                                   -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016