Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 193 din 25 mai 2005  pentru modificarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 193 din 25 mai 2005 pentru modificarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 7 iunie 2005
În temeiul art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, al art. 24 alin. (1) şi al <>art. 39 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii,
având în vedere dispoziţiile <>art. 106 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor,
vãzând Adresa nr. 1.393/2005 a Institutului Naţional al Magistraturii,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

ART. I
Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin <>Hotãrârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 158/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 879 din 27 septembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii numeşte, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, comisia de admitere, comisiile de elaborare a subiectelor şi comisia de soluţionare a contestaţiilor."
2. La articolul 5, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Contestaţiile vor fi soluţionate prin hotãrâre de comisia de soluţionare a contestaţiilor."
3. Dupã articolul 5, în cadrul secţiunii a III-a, se introduce un subtitlu cu denumirea "Dispoziţii generale privind desfãşurarea concursului."
4. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Examinarea candidaţilor se face în douã etape.
(2) Prima etapã constã în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe eliminatorii tip grilã la urmãtoarele materii;
a) drept civil;
b) drept procesual civil;
c) drept penal;
d) drept procesual penal.
(3) A doua etapã constã în susţinerea a 3 probe:
a) o probã scrisã constând în rezolvarea unor speţe de drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal;
b) un test de verificare a raţionamentului logic constând în verificarea capacitãţii de analizã şi sintezã, a raţionamentului logic, prin rezolvarea unui test-grilã cu 100 de întrebãri;
c) un interviu constând în chestionarea oralã a candidaţior în scopul identificãrii aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de eticã specifice profesiei de magistrat.
(4) Comisia de elaborare a subiectelor este constituitã din magistraţi, cadre universitare din învãţãmântul superior acreditat sau din Institutul Naţional al Magistraturii, specialişti în materiile de concurs."
5. La articolul 7, alineatele (2), (3), (4) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Deţinerea oricãror aparate electronice şi de comunicare în sala de concurs este interzisã. La proba eliminatorie este interzisã deţinerea în sala de concurs a oricãror surse de informare. Încãlcarea acestor dispoziţii atrage eliminarea din concurs. La proba scrisã constând în speţe candidaţii au dreptul sã aibã asupra lor coduri sau alte acte normative, care vor putea fi consultate în timpul examenului.
(3) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pentru probele scrise pierd dreptul de a mai susţine proba respectivã.
(4) În vederea elaborãrii lucrãrilor scrise, candidaţii primesc coli de hârtie tip, având ştampila Consiliului Superior al Magistraturii, şi folosesc numai cernealã sau pix de culoare neagrã.
(5) Înainte de comunicarea subiectelor pentru probele scrise candidaţii îşi înscriu numele şi prenumele, judeţul de domiciliu şi numãrul legitimaţiei primite la intrarea în sala de concurs pe colţul foii ce urmeazã a fi sigilat."
6. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Corectarea lucrãrilor se face conform baremului stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, barem care se afişeazã la sfârşitul probelor scrise.
(2) Pe timpul corectãrii colţul lucrãrii nu se desigileazã. Notele acordate se înscriu în borderou sub semnãtura celor care le-au acordat şi apoi pe lucrare, de cãtre preşedintele comisiei de admitere, dupã care se introduc în baza de date a comisiei de admitere. Dupã efectuarea acestor operaţiuni se desface colţul sigilat al lucrãrii şi se coreleazã numãrul lucrãrii cu numele candidatului. La proba scrisã constând în rezolvarea unor speţe, precum şi la testul de verificare a raţionamentului logic colţul lucrãrii nu se desigileazã decât dupã susţinerea interviului de cãtre toţi candidaţii.
(3) Rezultatele obţinute la fiecare probã se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, al Consiliului Superior al Magistraturii şi la sediile tribunalelor, respectiv ale parchetelor de pe lângã acestea, şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii."
7. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Nota obţinutã la concurs reprezintã media rezultatã din adunarea notelor de la fiecare dintre cele trei probe din etapa a doua, calculatã în raport cu urmãtoarea pondere: proba de verificare a cunoştinţelor juridice 80%, proba de verificare a raţionamentului logic 10%, interviul 10%.
(2) Pe baza acestei note din etapa a doua se întocmeşte tabelul de clasificare a candidaţilor, care se transmite pentru afişare la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea şi se publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
(3) Pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, candidatul trebuie sã obţinã media generalã de cel puţin 7 (şapte), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre cele patru materii de la proba scrisã constând în rezolvarea unor speţe.
(4) Departajarea candidaţilor cu note egale se face în ordinea descrescãtoare a mediilor de la examenul de licenţã şi apoi în ordinea descrescãtoare a mediilor aritmetice obţinute în facultate la disciplinele de concurs enumerate în art. 6 alin. (2) lit. a)-d)."
8. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Candidaţii care sunt admişi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicalã efectuatã de o comisie medicalã numitã prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului sãnãtãţii.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii, prin inspectorii generali, va verifica îndeplinirea de cãtre candidaţii admişi a condiţiei bunei reputaţii prevãzute la <>art. 13 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004 .
(3) Consiliul Superior al Magistraturii valideazã rezultatele concursului şi hotãrãşte cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2).
(4) Consiliul Superior a Magistraturii stabileşte lista definitivã a candidaţilor declaraţi admişi la Institutul Naţional al Magistraturii, pe care o comunicã potrivit art. 8 alin. (3)."
9. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Locurile scoase la concurs la Institutul Naţional al Magistraturii vor fi ocupate, conform art. 9 alin. (4), de candidaţii declaraţi admişi."
10. Dupã articolul 11 se introduce un subtitlu cu denumirea "Proba eliminatorie".
11. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Prima probã, eliminatorie, constã în soluţionarea unui test-grilã cu 100 de întrebãri, câte 25 pentru fiecare dintre disciplinele de concurs menţionate la art. 6 alin. (2) lit. a)-d).
(2) Lucrãrile se noteazã cu «Admis» sau «Respins», în funcţie de punctajul obţinut de candidat.
(3) La testul-grilã fiecare rãspuns corect valoreazã un punct. Sunt declaraţi admişi în etapa a II-a candidaţii care au obţinut minimum 80 de puncte."
12. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Candidaţii nemulţumiţi de punctajul obţinut la proba eliminatorie pot depune contestaţie la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângã acestea la care s-au înscris, în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor. Contestaţiile care se depun la tribunale sau la parchetele de pe lângã acestea se transmit imediat dupã înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, colţul lucrãrii se va sigila din nou.
(3) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de contestaţii numitã conform art. 5 alin. (1), în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1)."
13. Dupã articolul 13 se introduce un subtitlu cu denumirea "Etapa a doua. Proba scrisã constând în rezolvarea unor speţe".
14. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Cu o zi înainte de desfãşurarea probei scrise constând în rezolvarea unor speţe, comisia de elaborare a subiectelor stabileşte câte trei variante de subiecte pentru fiecare materie.
(2) Subiectele vor fi puse în plicuri separate, sigilate, care vor fi desfãcute în ziua concursului, dupã intrarea în salã a candidaţilor, în prezenţa unor observatori şi dupã verificarea lor prealabilã de cãtre unul dintre candidaţi. Despre toate aceste operaţiuni se va face menţiune în procesul-verbal.
(3) Prin tragere la sorţi vor fi stabilite subiectele pentru lucrãrile scrise, care vor fi multiplicate şi predate delegaţilor din sãlile de examen.
(4) Delegatul comunicã subiectele şi ora când începe şi când se încheie proba.
(5) Pe toatã durata desfãşurãrii probelor scrise, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiei de admitere şi delegaţii care supravegheazã desfãşurarea concursului."
15. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Timpul destinat pentru elaborarea lucrãrilor scrise este cel stabilit de cãtre comisia de elaborare a subiectelor. La expirarea timpului stabilit pentru proba scrisã candidatul predã lucrarea sub semnãturã, iar delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului menţioneazã în borderou numãrul de pagini al lucrãrii respective şi aplicã ştampila Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului predã lucrãrile comisiei de admitere, care le numeroteazã şi le înscrie în borderoul centralizator.
(3) Pentru fiecare salã de concurs se întocmeşte un borderou separat şi un proces-verbal tipizat.
(4) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. Pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se face numai în cazuri excepţionale, cu însoţitor.
(5) Frauda sau tentativa de fraudã, doveditã, atrage eliminarea din concurs. În aceste cazuri responsabilul de salã consemneazã în procesul-verbal faptele şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea «Fraudã». Procesul-verbal se comunicã preşedintelui comisiei de admitere şi candidatului respectiv."
16. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Nota acestei probe reprezintã media artimeticã a notelor obţinute la fiecare dintre cele patru materii menţionate în art. 6 alin. (2) lit. a)-d).
(2) Candidaţii nemulţumiţi de nota obţinutã pot depune contestaţie la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângã acestea, la care s-au înscris, în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor. Contestaţiile care se depun la tribunale sau la parchetele de pe lângã acestea se transmit imediat dupã înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(3) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, colţul lucrãrii se va sigila din nou.
(4) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de contestaţii numitã conform art. 5 alin. (1), în termen de 5 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (2)."
17. Dupã articolul 16 se introduce un subtitlu cu denumirea "Testul de verificare a raţionamentului logic".
18. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Proba constã în soluţionarea unui test-grilã cu 100 de întrebãri.
(2) Fiecare rãspuns corect valoreazã 0,1 puncte."
19. Dupã articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - (1) Candidaţii nemulţumiţi de punctajul obţinut pot depune contestaţie la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângã acestea, la care s-au înscris, în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor. Contestaţiile care se depun la tribunale sau la parchetele de pe lângã acestea se transmit imediat dupã înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, colţul lucrãrii se va sigila din nou.
(3) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de contestaţii numitã conform art. 5 alin. (1), în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1)."
20. Dupã articolul 17 se introduce un subtitlu cu denumirea "Interviul".
21. Dupã articolul 17^1 se introduce un nou articol, articolul 17^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^2. - (1) Candidaţii susţin un interviu în faţa comisiei de elaborare a subiectelor, numitã de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, în conformitate cu art. 5 alin. (1).
(2) Nota obţinutã la aceastã probã reprezintã media aritmeticã a notelor acordate de membrii comisiei de admitere, în conformitate cu baremul afişat la sfârşitul acestei probe. Nota astfel acordatã este definitivã."
ART. II
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. III
Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin <>Hotãrârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 158/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 879 din 27 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor dr. Dan Lupaşcu

Bucureşti, 25 mai 2005.
Nr. 193.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016