Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 180 din 27 februarie 1970  pentru aprobarea Acordului comercial dintre Republica Socialista Romania si Republica Ciad    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 180 din 27 februarie 1970 pentru aprobarea Acordului comercial dintre Republica Socialista Romania si Republica Ciad

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 15 din 7 martie 1970
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul comercial dintre Republica Socialistã România şi Republica Ciad, încheiat la Fort-Lamy la 5 noiembrie 1969.

Preşedintele
Consiliului de Miniştri,
ION GHEORGHE MAURER


ACORD COMERCIAL
între Republica Socialistã România şi Republica Ciad*)

------------
*) Traducere.

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Ciad, animate de dorinta de a dezvolta şi consolida relaţiile comerciale dintre cele doua tari pe baza egalitãţii şi avantajului reciproc,

au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
În vederea incurajarii şi facilitãrii schimburilor comerciale dintre Republica Socialistã România şi Republica Ciad, cele doua pãrţi contractante îşi acorda reciproc tratamentul naţiunii celei mai favorizate în tot ce priveşte comerţul dintre cele doua tari.
Tratamentul naţiunii celei mai favorizate se aplica în special în ceea ce priveşte taxele vamale şi alte taxe şi impozite referitoare la exportul şi importul de mãrfuri, modalitãţile de percepere a taxelor vamale, a taxelor şi impozitelor sus-menţionate, precum şi reglementãrile şi formalitãţile la care sînt supuse mãrfurile ce urmeazã sa fie vamuite.
Dispoziţiile acestui articol nu se aplica:
a) avantajelor şi facilitãţilor pe care una dintre pãrţile contractante le acorda sau le va acorda ţãrilor limitrofe în scopul facilitãrii comerţului de frontiera;
b) avantajelor şi facilitãţilor acordate în cadrul unei uniuni vamale, al unei zone a liberului schimb sau al altor aranjamente similare la care una dintre cele doua pãrţi contractante este sau va fi membra.
ART. 2
Pãrţile contractante se angajeazã sa incurajeze şi sa faciliteze, în cadrul legilor şi celorlalte reglementãri proprii, exporturile de mãrfuri dintre cele doua tari, conform listelor A şi B anexate la prezentul acord şi care nu sînt limitative.
Listele A şi B pot fi modificate prin acordul ambelor pãrţi.
Dacã este necesar, organismele competente ale pãrţilor contractante vor elibera fãrã dificultãţi, în conformitate cu legile şi cu celelalte reglementãri în vigoare în fiecare dintre cele doua tari, licentele de export şi import pentru produsele care se înscriu în prezentul acord.
ART. 3
Contractele privind livrarea de mãrfuri şi prestarea de servicii în cadrul acestui acord vor fi încheiate între inteprinderile de stat de comerţ exterior româneşti, ca persoane juridice independente, sau alte persoane juridice independente autorizate de legea romana sa exercite comerţ exterior, pe de o parte, şi persoanele juridice şi fizice care exercita comerţul în Republica Ciad şi sînt supuse legilor ciadiene, pe de alta parte.
ART. 4
În înţelesul prezentului acord, sînt considerate mãrfuri româneşti produsele naturale extrase din sol sau recoltate în România, precum şi produsele manufacturate în România.
Sînt considerate mãrfuri ciadiene produsele naturale extrase din sol sau recoltate în Ciad, precum şi produsele manufacturate în Ciad.
Originea mãrfurilor obţinute de una dintre pãrţile contractante, prin utilizarea produselor recoltate, extrase din sol sau fabricate într-o alta ţara, este determinata conform legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare în fiecare dintre ţãrile contractante.
ART. 5
Fiecare parte contractantã va scuti de taxe vamale şi de alte taxe mostrele mãrfurilor de orice fel provenind de pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, dacã aceste mostre servesc numai la obţinerea de comenzi pentru mãrfurile pe care le reprezintã şi nu sînt destinate ele însele comerţului, şi îndeplinesc condiţiile cerute de legislatiile vamale interne.
ART. 6
Cele doua pãrţi contractante au convenit sa organizeze centre comerciale, expoziitii permanente sau temporare pe teritoriul celeilalte pãrţi şi sa-şi acorde, în limitele legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare, toate facilitãţile necesare organizãrii acestor centre şi expoziţii.
ART. 7
Fiecare parte contractantã acorda celeilalte pãrţi beneficiul admiterii temporare pentru:
a) obiectele destinate efectuãrii de probe şi experimentari;
b) obiectele destinate expozitiilor, concursurilor, tirgurilor etc.;
c) utilajul marunt destinat lucrãrilor de montaj, utilajul greu fãcînd obiectul unor acorduri speciale;
d) obiectele importate în cadrul prevederilor referitoare la cooperarea ştiinţificã şi tehnica;
e) filmele de publicitate comercialã şi turistica.
ART. 8
În cadrul prezentului acord, vor putea fi încheiate tranzacţii de reexport sau tranzacţii multilaterale, sub rezerva înţelegerii prealabile a celor doua pãrţi.
ART. 9
Fiecare parte contractantã va acorda toate facilitãţile posibile pentru tranzitarea pe teritoriul sau a mãrfurilor celeilalte pãrţi contractante.
ART. 10
Vasele comerciale ale fiecãreia dintre cele doua tari şi incarcaturile lor vor beneficia de tratamentul naţiunii celei mai favorizate în tot ce priveşte drepturile şi privilegiile de intrare şi de ieşire în şi din porturile celeilalte pãrţi, precum şi condiţiile de stationare a vaselor în aceste porturi.
ART. 11
Pãrţile pentru mãrfurile care vor fi livrate în cadrul prezentului acord, precum şi celelalte plati admise în conformitate cu legile şi dispoziţiile în materie de control al schimburilor în vigoare în Republica Socialistã România şi în Republica Ciad, vor fi efectuate în devize liber convertibile.
ART. 12
O comisie mixtã, compusa din reprezentanţii pãrţilor contractante, va fi insarcinata sa controleze îndeplinirea acestui acord şi sa procedeze la modificãrile sau completãrile listelor de mãrfuri anexate. Comisia se va reuni la cererea oricãreia dintre pãrţile contractante, în timpul cel mai scurt posibil, alternativ la Bucureşti şi la Fort-Lamy.
ART. 13
Pãrţile contractante vor proceda la consultãri reciproce, la cererea uneia dintre ele, în vederea luãrii mãsurilor care sa favorizeze dezvoltarea şi cooperarea eonomica reciprocã şi relaţiile comerciale şi sa faciliteze soluţionarea problemelor legate de aplicarea acestui acord.
ART. 14
Dispoziţiile prezentului acord rãmîn obligatorii şi dupã expirarea sa, pentru toate contractele încheiate în perioada valabilitãţii sale, dar care nu au fost în întregime realizate pînã la data expirãrii.
ART. 15
Prezentul acord va fi supus aprobãrii, conform procedurii constituţionale a celor doua pãrţi contractante intrînd în vigoare în mod provizoriu în ziua semnãrii sale, iar definitiv în momentul schimbãrii documentelor care confirma aceasta aprobare, şi va fi valabil pe o perioada de un an. Acordul se reînnoieşte anual prin tacitã reconducţiune, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu îl va fi denunţat, în scris, cu un preaviz de 3 luni înaintea expirãrii sale.
Încheiat la Fort-Lamy la 5 noiembrie 1969, în dublu exemplar, în limba franceza, ambele exemplare fiind deopotrivã autentice.


LISTA A
Mãrfuri de exportat de
Republica Socialistã România în Republica Ciad

1. Instalaţii industriale complete şi echipamente industriale diverse (pentru industria petroliera - de prospectare, exploatare şi prelucrare pentru industria miniera; pentru industria materialelor de construcţii - fabrici de ciment; centrale termo şi hidroelectrice)
2. Nave maritime şi fluviale de diferite capacitãţi
3. Maşini şi utilaje diverse (maşini-unelte, utilaje de presa şi forja, convertizoare de sudura, motoare electrice, transformatoare de forta şi material electrotehnic divers, pompe centrifugale etc.)
4. Tractoare, inclusiv maşini şi unelte agricole
5. Autovehicule diverse (camioane, autoutilitare, autobuze, autoturisme de teren)
6. Maşini de construcţie şi lucrãri publice (rulouri compresoare, excavatoare etc.)
7. Material rulant de cale feratã (vagoane diverse, locomotive Diesel electrice, locomotive electrice etc.)
8. Maşini de cusut
9. Rulmenti
10. Anvelope (auto şi de tractoare)
11. Bunuri industriale de consum (biciclete, fiare de cãlcat, balante etc.)
12. PAL - plãci aglomerate din lemn
13. PFL - plãci fibrolemnoase, comprimate şi necomprimate
14. Butoaie din lemn
15. Cherestea de fag
16. Cherestea de rasinoase
17. Mobila şi scaune din lemn curbat
18. Geamuri
19. Ciment
20. Sticlarie de menaj
21. Incaltaminte
22. Articole sanitare din faianta şi bãi din fonta
23. Confecţii, tricotaje şi tesaturi (bumbac şi diverse)
24. Felinare de vînt
25. Unt şi brinzeturi
26. Hirtie, carton şi produse din hirtie şi carton
27. Chibrituri
28. Obiecte de artizanat
29. Cãrţi, publicaţii, filme, discuri şi timbre filatelice
30. Articole de sport şi de pescuit
31. Insecticide
32. Diferite produse chimice (carbid, lacuri şi vopsele, coloranti organici, soda calcinata şi soda caustica)
33. Produse farmaceutice şi cosmetice
34. Parafina şi bitum
35. Detergenti
36. Zahãr
37. Produse petroliere
38. Lubrifianţi
39. PVC - produse din materiale plastice
40. Sare
41. Diverse.


LISTA B
Mãrfuri de exportat de Republica Ciad
în Republica Socialistã România

1. Bumbac
2. Piei
3. Carne proaspãta
4. Natron
5. Guma arabica
6. Peste
7. Arahide
3. Turte (din bumbac şi arahide)
9. Subproduse animale (coarne-copite)
10. Unt
11. Curmale
12. Diverse.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016