Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 173 din 22 martie 2007  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere la Scoala Nationala de Grefieri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 173 din 22 martie 2007 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere la Scoala Nationala de Grefieri

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 246 din 12 aprilie 2007

În temeiul dispoziţiilor art. 134 alin. (4) din Constituţia României, republicatã, şi ale <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere <>art. 7 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, dispoziţiile referitoare la organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri din Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri şi a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de grefier la instanţele judecãtoreşti şi parchetele de pe lângã acestea, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 91/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 31 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Superior
al Magistraturii,
judecãtor Anton Pandrea

Bucureşti, 22 martie 2007
Nr. 173.

ANEXĂ

REGULAMENT
privind concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Recrutarea în vederea ocupãrii funcţiei de grefier se realizeazã, de regulã, prin Şcoala Naţionalã de Grefieri.
ART. 2
(1) Concursul de admitere se organizeazã anual, la nivel naţional, de cãtre Şcoala Naţionalã de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Concursul se desfãşoarã separat pentru posturile de grefieri cu studii superioare juridice şi grefieri cu studii medii sau alte studii superioare.
ART. 3
La concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri au dreptul sã participe persoanele care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
- au cetãţenie românã, domiciliul în România şi capacitate deplinã de exerciţiu;
- nu au antecedente penale, nu au cazier fiscal şi se bucurã de o bunã reputaţie;
- cunosc limba românã;
- sunt apte din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei;
- au studii superioare juridice ori studii medii sau alte studii superioare, dupã caz.
ART. 4
(1) Tematica, bibliografia, data şi calendarul desfãşurãrii concursului de admitere sunt stabilite prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) Numãrul de locuri scoase la concurs se stabileşte în funcţie de necesarul de personal calificat al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea, prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Direcţiei resurse umane şi organizare, dupã consultarea Şcolii Naţionale de Grefieri.
ART. 5
Pentru înscrierea la concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri, candidaţii vor plãti o taxã stabilitã anual prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, taxã ce va fi folositã pentru organizarea concursului, constând în cheltuieli de logisticã, închirieri de sãli de concurs şi plata comisiilor de concurs.

CAP. II
Înscrierea candidaţilor

ART. 6
(1) Data şi locul susţinerii concursului, tematica, bibliografia, durata cursurilor, numãrul de locuri, precum şi cuantumul taxei de înscriere la concurs vor fi afişate la sediile Şcolii Naţionale de Grefieri şi ale tribunalelor, cu cel puţin 60 de zile înainte de data începerii concursului.
(2) Aceste date vor fi publicate pe paginile de internet ale Şcolii Naţionale de Grefieri şi Consiliului Superior al Magistraturii. Anunţul privind desfãşurarea concursului se va publica şi într-un cotidian central.
ART. 7
(1) Cererile de înscriere tipizate se elaboreazã de cãtre comisia de organizare a concursului şi se înainteazã de cãtre aceasta tribunalelor, odatã cu tematica şi bibliografia pentru concurs.
(2) Taxa de înscriere se plãteşte la casieria tribunalului la care se face înscrierea. Pentru încasarea taxei, tribunalul va utiliza un chitanţier separat de cel folosit pentru activitatea curentã. Chitanţele se întocmesc în trei exemplare, dintre care originalul se va înmâna candidatului. Sumele astfel obţinute se vor vira la Consiliul Superior al Magistraturii, prin ordin de platã.
(3) Taxa de înscriere la concurs se restituie candidaţilor care au fost respinşi pentru neîndeplinirea condiţiilor de participare la concurs, precum şi candidaţilor care se retrag din concurs anterior afişãrii listelor finale cu rezultatele verificãrii îndeplinirii condiţiilor de participare la concurs. Cererea de restituire se depune la Direcţia economicã şi administrativ din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi se soluţioneazã în termen de 30 de zile de la înregistrare.
ART. 8
(1) La înscriere, candidaţii vor primi formularul cererii tipizate, precum şi tematica şi bibliografia stabilite pentru concursul la care participã.
(2) La cererea de înscriere se vor anexa:
a) actul de identitate (copie);
b) diploma de bacalaureat sau de studii superioare (copie);
c) certificatul de cazier judiciar;
d) certificat de cazier fiscal;
e) curriculum vitae;
f) douã fotografii color 2/3 cm;
g) adeverinţã medicalã din care sã rezulte cã sunt apţi pentru exercitarea profesiei;
h) chitanţa de achitare a taxei de înscriere la concurs.
(3) Certificarea copiilor de pe actele prevãzute la alin. (2) lit. a) şi b) se face de cãtre persoana desemnatã de preşedintele tribunalului, prin aplicarea menţiunii "conform cu originalul".
ART. 9
(1) Cererile tipizate pentru înscrierea la concurs, însoţite de actele prevãzute la art. 8 alin. (2), se depun, cu cel puţin 40 de zile înainte de data concursului, la cabinetele preşedinţilor tribunalelor în a cãror razã teritorialã domiciliazã candidaţii. Pe baza acestora se va completa baza de date pusã la dispoziţia tribunalelor de cãtre comisia de organizare a concursului.
(2) Preşedinţii tribunalelor înainteazã dosarele candidaţilor şi baza de date, cu cel puţin 35 de zile înainte de data concursului, comisiei de organizare a concursului.
ART. 10
(1) Verificarea dosarelor candidaţilor privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 3, cu excepţia bunei reputaţii, se realizeazã de cãtre comisia de organizare a concursului.
(2) Rezultatul verificãrii dosarelor de înscriere se publicã pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri şi se trimite în vederea afişãrii la sediile tribunalelor.
(3) Candidaţii respinşi în urma verificãrii dosarelor pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la publicarea listei pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri.
(4) Contestaţiile se soluţioneazã, prin hotãrâre definitivã, de comisia de organizare a concursului.
(5) Dupã soluţionarea contestaţiilor se întocmeşte lista finalã a candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la concurs, care se publicã şi, respectiv, se afişeazã în condiţiile art. 10 alin. (2).

CAP. III
Comisiile de concurs

ART. 11
Coordonarea metodologicã a concursului de admitere este asiguratã de Consiliul Superior al Magistraturii.
ART. 12
(1) Consiliul Superior al Magistraturii numeşte: comisia de organizare a concursului, comisia de elaborare a subiectelor, comisia de corectare şi comisia de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Nu vor fi numite în comisii persoanele care au soţul sau soţia, rude ori afini pânã la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaţilor. Toţi membrii comisiilor vor completa declaraţii în acest sens.
(3) Dacã incompatibilitatea prevãzutã la alin. (2) se iveşte ulterior desemnãrii membrilor comisiilor, membrul în cauzã are obligaţia sã se retragã şi sã comunice de îndatã aceastã situaţie preşedintelui comisiei, în vederea înlocuirii sale.
ART. 13
(1) Comisia de organizare a concursului se constituie prin hotãrâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Direcţiei resurse umane şi organizare şi a Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) Comisia de organizare a concursului se compune din:
- preşedinte: secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii, secretarul general adjunct, directorul sau directorul adjunct al Direcţiei resurse umane şi organizare;
- vicepreşedinte: directorul sau directorii adjuncţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri, directorul sau directorul adjunct al Direcţiei resurse umane şi organizare;
- membri: directori, şefi de serviciu, judecãtori şi procurori detaşaţi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau al Şcolii Naţionale de Grefieri, personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, personal de instruire al Şcolii Naţionale de Grefieri, funcţionari publici şi personal contractual din cadrul aceloraşi instituţii.
ART. 14
(1) Comisia de organizare a concursului organizeazã, coordoneazã şi supravegheazã întreaga desfãşurare a concursului şi are urmãtoarele atribuţii principale:
a) transmite informaţiile şi documentele privind data şi locul susţinerii concursului, tematica, bibliografia, durata cursurilor, numãrul de locuri, cuantumul taxei de înscriere la concurs, precum şi cererea tipizatã de înscriere cãtre tribunale;
b) verificã îndeplinirea condiţiilor de înscriere, centralizeazã dosarele candidaţilor, întocmeşte şi afişeazã lista candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de înscriere, soluţioneazã contestaţiile privind respingerea înscrierii la concurs pentru neîndeplinirea condiţiilor şi afişeazã lista finalã a candidaţilor;
c) controleazã şi îndrumã acţiunile privind organizarea şi desfãşurarea concursului: identificarea şi, dupã caz, închirierea spaţiilor adecvate pentru susţinerea probei de concurs, procurarea necesarului de rechizite, asigurarea asistenţei medicale pe parcursul desfãşurãrii concursului şi a pazei necesare pentru pãstrarea ordinii publice la centrele de concurs, asigurarea cheltuielilor de cazare şi masã pentru membrii comisiilor;
d) asigurã paza subiectelor şi a lucrãrilor scrise, la sediul comisiei şi în timpul transportului acestora, precum şi pãstrarea ordinii la centrele de concurs şi la cele de corectare;
e) asigurã confecţionarea ştampilelor-tip pentru concurs;
f) instruieşte, cu 24-48 de ore înaintea datei concursului, persoanele care asigurã supravegherea în sãlile de concurs - responsabili de salã şi supraveghetori -, numite prin hotãrâre a preşedintelui comisiei de organizare;
g) preia de la comisia de elaborare a subiectelor subiectele pentru probele scrise şi baremele de evaluare şi de notare, pe discipline de concurs, în plicuri distincte, sigilate;
h) asigurã tehnoredactarea şi multiplicarea subiectelor;
i) predã plicurile sigilate conţinând subiectele responsabililor de salã, astfel încât la ora de începere a concursului acestea sã poatã fi desfãcute în prezenţa candidaţilor şi distribuite acestora;
j) repartizeazã pe sãli candidaţii pentru proba scrisã, în ordine alfabeticã, dispune afişarea listelor respective, cu cel puţin 24 de ore înainte de susţinerea probei, pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri, precum şi pe uşile sãlilor în care se desfãşoarã proba scrisã;
k) afişeazã baremele de corectare la centrele de concurs cu 15 minute înainte de încheierea probei scrise şi asigurã publicarea acestora pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri;
l) organizeazã transportul lucrãrilor scrise de la centrul de concurs la centrul de corectare şi rãspunde de securitatea acestora;
m) predã preşedintelui comisiei de soluţionare a contestaţiilor contestaţiile la barem, în vederea stabilirii baremelor definitive;
n) predã preşedintelui comisiei de corectare, precum şi preşedintelui comisiei de soluţionare a contestaţiilor lucrãrile scrise, în vederea distribuirii acestora pentru corectare şi, respectiv, recorectare;
o) ia mãsuri pentru ca în spaţiile în care se desfãşoarã probele scrise de concurs sau îşi desfãşoarã activitatea comisia de corectare ori comisia de soluţionare a contestaţiilor sã nu pãtrundã persoane strãine neautorizate de comisie sau neprevãzute de prezentul regulament;
p) calculeazã mediile generale şi întocmeşte listele finale;
q) asigurã respectarea procedurii de evaluare şi notare;
r) analizeazã desfãşurarea şi rezultatele concursului şi prezintã concluziile Consiliului Superior al Magistraturii;
s) informeazã de îndatã Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la orice situaţie deosebitã a cãrei rezolvare nu este prevãzutã în prezentul regulament, precum şi cu privire la orice situaţie care impune anularea unor subiecte, cum ar fi: pierderea, deteriorarea sau desecretizarea unui subiect;
t) asigurã afişarea şi publicarea pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri a rezultatelor concursului şi transmiterea acestora cãtre tribunale în vederea afişãrii;
u) propune Consiliului Superior al Magistraturii eventualele modificãri în modul de organizare şi desfãşurare a concursului.
(2) Comisia de organizare a concursului exercitã orice alte atribuţii necesare bunei desfãşurãri a concursului.
ART. 15
(1) Preşedintele comisiei de organizare a concursului ia mãsurile necesare îndeplinirii atribuţiilor prevãzute la art. 14.
(2) În acest scop preşedintele comisiei de organizare a concursului stabileşte atribuţiile pentru vicepreşedinte, membrii comisiei şi pentru supraveghetori, precum şi sarcinile ce revin tribunalelor, în vederea bunei desfãşurãri a concursului.
ART. 16
(1) Comisia de elaborare a subiectelor, comisia de corectare a lucrãrilor scrise şi comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt numite prin hotãrâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) Fiecare comisie se constituie din cel puţin doi membri pentru fiecare disciplinã de concurs şi un preşedinte şi este formatã din judecãtori, procurori şi/sau cadre didactice din învãţãmântul superior juridic acreditat.
(3) Aceeaşi persoanã nu poate face parte din mai mult de o comisie.
(4) Desemnarea membrilor acestor comisii se face pe baza consimţãmântului scris, exprimat anterior.
(5) În comisiile prevãzute la alin. (1) vor fi numiţi şi membri supleanţi.
(6) Membrii comisiilor de elaborare a subiectelor, de corectare şi de soluţionare a contestaţiilor vor semna contracte de participare în comisii cu privire la modalitãţile de platã şi respectarea atribuţiilor ce le revin potrivit dispoziţiilor prezentului regulament.
ART. 17
Comisia de elaborare a subiectelor exercitã urmãtoarele atribuţii, sub coordonarea preşedintelui comisiei:
a) elaboreazã subiectele şi baremele de corectare pentru fiecare disciplinã de concurs, separat pentru candidaţii cu studii superioare juridice şi pentru cei cu studii medii sau studii superioare de altã specialitate;
b) stabileşte timpul de concurs, precum şi repartizarea acestuia între disciplinele de concurs.
ART. 18
Membrii comisiei de corectare au urmãtoarele atribuţii:
a) corecteazã lucrãrile pe baza baremelor definitive;
b) înscriu notele pentru fiecare lucrare în borderoul de notare;
c) recorecteazã lucrãrile la solicitarea preşedintelui comisiei;
d) predau preşedintelui comisiei lucrãrile corectate şi borderourile de notare.
ART. 19
Preşedintele comisiei de corectare coordoneazã activitatea comisiei pe care o conduce şi are urmãtoarele atribuţii principale:
a) vegheazã la respectarea procedurii de evaluare şi notare;
b) preia lucrãrile de la preşedintele comisiei de organizare şi le distribuie membrilor comisiei de corectare, împreunã cu baremele definitive;
c) repartizeazã lucrãrile spre corectare, proporţional cu numãrul corectorilor;
d) verificã borderourile de notare şi semnaleazã diferenţele mai mari de un punct dintre notele acordate de cei doi corectori, pentru care solicitã recorectarea lucrãrii;
e) înscrie pe lucrãri nota finalã, sub semnãturã;
f) desigileazã lucrãrile în prezenţa corectorilor pentru fiecare disciplinã şi a unui reprezentant al comisiei de organizare a concursului, dupã introducerea notelor în baza de date;
g) predã lucrãrile, pe bazã de proces-verbal, preşedintelui sau vicepreşedintelui comisiei de organizare a concursului.
ART. 20
Comisia de soluţionare a contestaţiilor are urmãtoarele atribuţii:
a) soluţioneazã contestaţiile la barem şi stabileşte baremele definitive de corectare;
b) recorecteazã lucrãrile ale cãror note iniţiale au fost contestate, pe baza baremelor definitive;
c) înscrie notele finale în borderoul de notare a lucrãrilor contestate;
d) recorecteazã lucrãrile la solicitarea preşedintelui comisiei;
e) predã preşedintelui comisiei de organizare lucrãrile recorectate şi borderourile de notare, pe bazã de proces-verbal.
ART. 21
Preşedintele comisiei de soluţionare a contestaţiilor coordoneazã activitatea comisiei pe care o conduce şi are urmãtoarele atribuţii principale:
a) vegheazã la respectarea regulilor de elaborare a baremelor definitive;
b) predã comisiei de soluţionare a contestaţiilor contestaţiile la barem, în vederea stabilirii baremelor definitive;
c) predã preşedintelui comisiei de corectare baremele definitive;
d) vegheazã la respectarea procedurii de evaluare şi notare;
e) preia lucrãrile contestate de la preşedintele comisiei de organizare şi le distribuie membrilor comisiei de soluţionare a contestaţiilor, împreunã cu baremele definitive;
f) repartizeazã lucrãrile spre recorectare, proporţional cu numãrul corectorilor;
g) verificã borderourile de notare şi semnaleazã diferenţele mai mari de un punct dintre notele acordate de cei doi corectori, pentru care solicitã recorectarea lucrãrii;
h) scrie pe lucrãri nota finalã, sub semnãturã;
i) desigileazã lucrãrile în prezenţa corectorilor pentru fiecare disciplinã şi a unui reprezentant al comisiei de organizare a concursului, dupã introducerea notelor în baza de date;
j) predã lucrãrile recorectate, pe bazã de proces-verbal, preşedintelui sau vicepreşedintelui comisiei de organizare a concursului.

CAP. IV
Desfãşurarea concursului

ART. 22
Examinarea candidaţilor se face prin susţinerea unei probe scrise la urmãtoarele discipline, indiferent de durata studiilor:
1. procedurã penalã;
2. procedurã civilã;
3. organizare judiciarã.
ART. 23
(1) Subiectele de concurs vor fi elaborate în ziua concursului, multiplicate în numãr egal cu numãrul candidaţilor, introduse în plicuri separate, sigilate şi vor fi predate preşedintelui comisiei de organizare a concursului, cu cel puţin o jumãtate de orã înainte de începerea probei scrise.
(2) Plicurile cu subiectele de concurs vor fi înmânate de preşedintele comisiei de organizare fiecãrui responsabil de salã.
ART. 24
(1) Accesul candidaţilor în sãlile de concurs este permis pe baza unui act de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, potrivit listelor întocmite pentru fiecare salã, în care se va menţiona prezenţa sau absenţa candidaţilor. Dupã verificarea identitãţii, fiecare candidat va pãstra la vedere actul de identitate, pânã la predarea lucrãrii scrise.
(2) Se interzice candidaţilor sã deţinã asupra lor pe timpul desfãşurãrii probei orice fel de lucrãri care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi orice mijloc electronic de comunicare. Încãlcarea acestei dispoziţii atrage eliminarea din concurs.
(3) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise candidaţii folosesc numai cernealã sau pastã de culoare albastrã.
(4) Candidaţii se aşeazã în ordine alfabeticã, conform listelor afişate. Fiecare candidat primeşte câte o tezã de concurs tipizatã pentru fiecare disciplinã, cu ştampila de concurs, pe care îşi scrie cu majuscule numele şi prenumele şi completeazã citeţ celelalte date pe colţul ce urmeazã sã fie lipit, precum şi coli obişnuite, marcate cu ştampila de concurs, pentru ciorne. Colţul fiecãrei teze de concurs va fi lipit şi ştampilat la momentul predãrii lucrãrii, numai dupã ce persoanele care supravegheazã în salã au verificat identitatea candidaţilor şi completarea corectã a tuturor datelor prevãzute şi dupã ce responsabilii de salã au semnat în interiorul porţiunii care urmeazã sã fie sigilatã.
(5) Dupã verificarea integritãţii plicurilor cu subiecte, supraveghetorii vor distribui candidaţilor subiectele, comunicând ora începerii şi ora încheierii probei de concurs.
(6) Din momentul deschiderii plicului cu subiecte niciun candidat nu mai poate intra în salã şi niciun candidat nu poate pãrãsi sala decât dacã predã lucrarea scrisã şi semneazã de predarea acesteia. Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba respectivã.
(7) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. În cazuri excepţionale, dacã un candidat solicitã pãrãsirea temporarã a sãlii, el trebuie sã fie însoţit de una dintre persoanele care supravegheazã, pânã la înapoierea în sala de concurs.
(8) Niciun membru al comisiei de organizare a concursului nu poate pãrãsi centrul de concurs şi nu poate comunica în exterior conţinutul subiectelor de examen, pânã la încheierea probei scrise.
ART. 25
(1) Timpul destinat elaborãrii lucrãrilor scrise este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor şi nu poate depãşi 3 ore, socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Punctajul acordat şi timpul recomandat pentru rezolvare, pentru fiecare subiect, se transmit candidaţilor odatã cu subiectele.
(2) Pe parcursul desfãşurãrii probei membrii comisiei de organizare a concursului şi supraveghetorii de sãli nu pot da candidaţilor indicaţii referitoare la rezolvarea subiectelor şi nu pot aduce modificãri ale subiectelor. Orice nelãmurire legatã de subiecte se discutã direct cu comisia de elaborare a subiectelor.
(3) Candidaţii care doresc sã corecteze o greşealã taie cu o linie orizontalã fiecare rând din pasajul greşit. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive - corectãri numeroase şi greşeli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoaştere -, doresc sã îşi transcrie lucrarea, fãrã sã depãşeascã timpul stabilit, primesc alte teze de concurs tipizate. Acest lucru este consemnat de cãtre supraveghetori în procesul-verbal de salã. Tezele de concurs folosite iniţial se anuleazã pe loc de cãtre responsabilul de salã, menţionându-se pe ele "anulat", sub semnãturã, şi se pãstreazã în condiţiile stabilite pentru lucrãrile scrise.
(4) Fiecare candidat primeşte atâtea teze de concurs tipizate şi atâtea coli de ciornã câte îi sunt necesare.
(5) La expirarea timpului acordat, candidaţii predau lucrãrile în faza în care se aflã, sub semnãturã, fiind interzisã depãşirea timpului stabilit. Ultimii 3 candidaţi rãmân în salã pânã la predarea ultimei lucrãri.
(6) La predarea lucrãrilor, supraveghetorii bareazã spaţiile nescrise, verificã numãrul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semneazã candidaţii, precum şi în rubrica prevãzutã pe prima paginã a lucrãrii.
(7) Preşedintele şi un membru al comisiei de organizare a concursului, dupã ce preiau lucrãrile sub semnãturã de la responsabilii de salã, le amestecã şi le numeroteazã, dupã care le predau pe bazã de proces-verbal preşedintelui comisiei de corectare a lucrãrilor.
(8) Frauda doveditã atrage eliminarea din concurs. Se considerã fraudã şi înscrierea numelui candidatului pe teza de concurs în afara rubricii care se sigileazã şi orice alte semne distinctive care ar permite identificarea lucrãrii, precum şi nerespectarea dispoziţiilor art. 25 alin. (2) şi alin. (5). În aceste cazuri responsabilul de salã consemneazã într-un proces-verbal faptele şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã". Procesul-verbal se comunicã comisiei de organizare şi candidatului respectiv.
(9) Pentru fiecare salã de concurs se întocmeşte un proces-verbal.
ART. 26
Baremele de corectare stabilite de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, se afişeazã cu 15 minute înainte de încheierea probei scrise, la centrul de concurs. În termen de 24 de ore de la afişare, candidaţii pot formula contestaţii la barem, care se soluţioneazã de comisia de soluţionare a contestaţiilor în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de contestare. Baremul stabilit în urma soluţionãrii contestaţiilor constituie barem definitiv de corectare şi se afişeazã pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri.
ART. 27
(1) Corectarea lucrãrilor se face pe baza baremului definitiv stabilit în urma soluţionãrii contestaţiilor la barem pentru fiecare disciplinã de concurs.
(2) Fiecare lucrare scrisã este verificatã independent de 2 membri ai comisiei de corectare şi apreciatã separat cu note de la 1 la 10, conform baremului definitiv de corectare. Nota 1 se acordã în situaţia în care punctajul obţinut este mai mic sau egal cu aceastã notã. La notarea lucrãrilor se apreciazã atât conţinutul acestora, cât şi respectarea regulilor gramaticale şi modul de exprimare al candidaţilor.
(3) Dupã terminarea corectãrii, fiecare corector trece, sub semnãturã, nota în borderoul de notare. La corectare nu se fac însemnãri pe lucrare. Un corector nu are acces la borderoul celuilalt.
(4) Preşedintele comisiilor verificã borderourile şi semnaleazã diferenţele mai mari de un punct dintre notele acordate de cei 2 corectori. În acest caz solicitã recorectarea lucrãrii, în condiţiile prevãzute la alineatele precedente.
(5) Dupã verificarea menţionatã la alin. (4), cei 2 corectori calculeazã nota finalã, care reprezintã media aritmeticã a notelor obţinute, cu douã zecimale, pe care o înscriu, sub semnãturã, în borderoul de notare.
(6) Pe timpul verificãrii lucrãrilor, colţul acestora nu va fi dezlipit, pãstrându-se secret numele candidatului. În prezenţa tuturor corectorilor pentru fiecare disciplinã se înscrie pe fiecare lucrare nota finalã trecutã în borderou şi se aplicã semnãtura preşedintelui comisiei, dupã care se introduc în baza de date şi se procedeazã la deschiderea lucrãrilor.
(7) Dupã deschiderea lucrãrilor, comisia de organizare a concursului procedeazã la corelarea numerelor lucrãrilor cu numele candidaţilor, centralizeazã notele obţinute la cele 3 discipline de concurs şi calculeazã media generalã.
(8) Dupã centralizarea notelor obţinute de candidaţi, pe baza mediei generale obţinute, comisia de organizare întocmeşte tabelul cu rezultatele concursului, pe care îl publicã pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri şi îl transmite tribunalelor, în vederea afişãrii.
ART. 28
(1) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate la concurs pot depune contestaţii la tribunalele la care au depus cererile de înscriere, în termen de 48 de ore de la data publicãrii rezultatelor pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri. Acestea se vor transmite imediat dupã înregistrare, prin fax, Şcolii Naţionale de Grefieri. Dupã înregistrarea contestaţiilor, comisia de organizare a concursului resigileazã şi renumeroteazã lucrãrile a cãror notare este contestatã, înscriindu-le într-un borderou separat. Acestea se predau preşedintelui comisiilor de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Contestaţiile se soluţioneazã în termen de cel mult 5 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1) de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor, în condiţiile prevãzute de art. 27 alin. (1) - (7).
(3) Notele acordate de comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt definitive.
(4) Tabelul de clasificare a candidaţilor, cuprinzând rezultatele definitive, dupã soluţionarea contestaţiilor, întocmit de comisia de organizare a concursului, se publicã pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri şi se transmite tribunalelor.
(5) Pentru a fi admis la Şcoala Naţionalã de Grefieri candidatul trebuie sã aibã cel puţin media 6, dar nu mai puţin de 5 la fiecare probã de concurs.
ART. 29
(1) Sunt declaraţi admişi candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevãzute de art. 28 alin. (5), în ordinea descrescãtoare a mediilor, în limita numãrului de locuri aprobat, şi care se bucurã de o bunã reputaţie. Buna reputaţie se verificã de persoanele desemnate de preşedintele curţii de apel în a cãrei circumscripţie s-a fãcut înscrierea, în termen de 15 zile de la afişarea tabelului de clasificare.
(2) În cazul în care ultima medie de admitere este obţinutã de mai mulţi candidaţi decât locurile rãmase, Consiliul Superior al Magistraturii va decide suplimentarea locurilor scoase la concurs, iar dacã aceasta nu este posibilã, departajarea se va face în funcţie de notele obţinute la disciplinele de concurs, în ordinea prevãzutã de art. 22.
(3) În cazul renunţãrii unor candidaţi declaraţi admişi pânã la data validãrii concursului de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, vor fi declaraţi admişi urmãtorii candidaţi din tabelul de clasificare, în ordinea mediilor, cu respectarea cerinţelor prevãzute la art. 29.
ART. 30
În termen de cel mult 30 de zile de la afişarea rezultatelor definitive, comisia de organizare a concursului va propune Consiliului Superior al Magistraturii validarea rezultatelor concursului.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 31
Termenele prevãzute de prezentul regulament se calculeazã potrivit dispoziţiilor art. 101 din Codul de procedurã civilã.
ART. 32
(1) Pentru cazurile în care prezentul regulament stipuleazã cã un document urmeazã sã fie afişat la sediile instanţelor, anunţul se va afişa de îndatã pe sau lângã uşa de intrare a instanţei.
(2) Preşedinţii tribunalelor transmit documentele prim-grefierului sau grefierului însãrcinat cu activitatea de registraturã, pentru a fi afişate, indicând perioada pentru care vor fi afişate. În momentul afişãrii, precum şi al retragerii documentului, grefierul va nota ora şi data afişãrii sau a retragerii pe document, însoţite de semnãtura sa. Grefierul transmite de îndatã documentul retras preşedintelui tribunalului.
ART. 33
(1) Dosarele candidaţilor, lucrãrile de concurs şi borderourile de corectare se pãstreazã în arhiva Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) Rezultatele verificãrii bunei reputaţii a candidaţilor admişi se predau Şcolii Naţionale de Grefieri de cãtre comisia de organizare a concursului, în vederea ataşãrii la dosarele candidaţilor.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016