Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 16 din 23 august 2006  pentru aprobarea   Normei nr. 4/2006 privind provenienta capitalului social    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 16 din 23 august 2006 pentru aprobarea Normei nr. 4/2006 privind provenienta capitalului social

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 766 din 8 septembrie 2006

În baza prevederilor art. 3 alin. (1), art. 16, art. 21 şi ale <>art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,
conform <>Hotãrârii Parlamentului României nr. 24/2006 privind numirea preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a celorlalţi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
având în vedere prevederile art. 18-20 şi ale <>art. 125 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative,
în baza hotãrârii luate în şedinţa Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din data de 23 august 2006,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. 1
Se aprobã <>Norma nr. 4/2006 privind provenienţa capitalului social, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Norma menţionatã la art. 1 intrã în vigoare la data publicãrii acesteia şi a prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicatã şi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
ART. 3
Departamentul autorizare-reglementare împreunã cu Secretariatul tehnic şi cu directorul general vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere
a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea

Bucureşti, 23 august 2006.
Nr. 16.

ANEXĂ

<>NORMA Nr. 4/2006
privind provenienţa capitalului social

Având în vedere prevederile art. 12 alin. (1) şi ale <>art. 19 şi 20 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, art. 23 lit. f) şi ale <>art. 24 lit. a) şi g) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta normã stabileşte prevederi referitoare la provenienţa capitalului social subscris şi vãrsat de cãtre membrii fondatori ai societãţii de pensii, de cãtre acţionarii societãţii de administrare a investiţiilor şi ai societãţii de asigurare care sunt înfiinţate şi autorizate potrivit legislaţiei care reglementeazã domeniul lor de activitate, precum şi la majorarea de capital social al administratorului de fonduri de pensii facultative autorizat în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 204/2006 .
ART. 2
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţia prevãzutã la <>art. 2 din Legea nr. 204/2006 , denumitã în continuare Lege.
(2) De asemenea, prin situaţii financiare se înţelege bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia modificãrilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie, politici contabile, note explicative şi raportul de gestiune.

CAP. II
Constituirea capitalului social

SECŢIUNEA 1
Condiţii privind capitalul social

ART. 3
(1) Societatea de pensii, la momentul depunerii cererii de autorizare de constituire, trebuie sã aibã un capital social minim reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data constituirii.
(2) Capitalul social al societãţii de pensii este subscris şi vãrsat integral, exclusiv în numerar, la momentul constituirii, într-un cont deschis la o bancã, persoanã juridicã românã, sau la o sucursalã a unei bãnci strãine autorizate sã funcţioneze pe teritoriul României.
ART. 4
(1) Societatea de administrare a investiţiilor sau societatea de asigurare, la momentul depunerii cererii de autorizare ca societate de administrare a fondurilor de pensii facultative, trebuie sã aibã un capital social minim reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României.
(2) Capitalul social minim al administratorului reprezentat de o societate de administrare a investiţiilor sau de o societate de asigurãri se completeazã, dacã este cazul, la nivelul prevãzut la alin. (1), prin subscriere şi vãrsare integralã, exclusiv în numerar, la momentul autorizãrii de administrare, într-un cont deschis la o bancã, persoanã juridicã românã, sau la o sucursalã a unei bãnci strãine autorizate sã funcţioneze pe teritoriul României.
ART. 5
În analiza provenienţei capitalului social al administratorului, vor fi avute în vedere urmãtoarele:
a) provenienţa fondurilor care vor fi utilizate ca participaţie la capitalul social al societãţii de pensii;
b) natura activitãţii desfãşurate de membrii fondatori;
c) informaţii referitoare la activitatea membrilor fondatori, la tranzacţiile desfãşurate de aceştia ori la influenţa de orice naturã la care sunt supuşi şi care conduc la concluzia cã existã posibilitatea ca viitorul administrator sã nu îşi desfãşoare activitatea în conformitate cu prevederile Legii, conform anexei la prezenta normã.
ART. 6
Sumele destinate participaţiei la capitalul social al administratorului trebuie sã provinã numai din surse proprii şi sã nu reprezinte sume împrumutate ori puse la dispoziţie, indiferent cu ce titlu, de alte persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau de la alte entitãţi fãrã personalitate juridicã.
ART. 7
Sumele destinate participaţiei la capitalul social al administratorului trebuie sã nu provinã:
a) de la persoane juridice ori alte entitãţi înregistrate în state cu care România nu întreţine relaţii diplomatice;
b) din jurisdicţii care nu instituie obligativitatea organizãrii şi ţinerii contabilitãţii şi/sau publicãrii situaţiilor financiare, ţinerii registrelor comerciale şi/sau care permit pãstrarea anonimatului în ceea ce priveşte identitatea acţionarilor/asociaţilor şi administratorilor;
c) din activitãţi care încalcã prevederile <>Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spãlãrii banilor, precum şi pentru instituirea unor mãsuri de prevenire şi combatere a finanţãrii actelor de terorism, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) de la persoanele care justificã sursa fondurilor prin venituri obţinute din activitãţi desfãşurate conform lit. a), b) şi c).

SECŢIUNEA a 2-a
Documente privind capitalul social

ART. 8
Pentru fiecare dintre participanţii la capitalul social, persoane fizice şi juridice, se vor prezenta, dupã caz:
a) situaţiile financiare auditate de cãtre o societate de audit financiar extern, autorizatã, din care sã reiasã provenienţa declaratã a sumelor utilizate ca aport la capitalul social al societãţii de pensii;
b) dovada vãrsãrii integrale şi în formã bãneascã a capitalului social;
c) chestionarul şi declaraţia pentru participanţii la capitalul social al societãţii de pensii prevãzute în anexa la prezenta normã, completat şi semnat de fiecare dintre participanţi.

CAP. III
Majorarea capitalului social al administratorului

SECŢIUNEA 1
Condiţii privind majorarea capitalului

ART. 9
Orice majorare a capitalului social al administratorului se va face cu aprobarea prealabilã a Comisiei.
ART. 10
(1) Capitalul social al administratorului trebuie majorat cu 0,2% pentru echivalentul în lei al fiecãrui milion de euro care depãşeşte echivalentul în lei a 200 milioane euro, active totale nete ale fondurilor de pensii facultative aflate în administrare.
(2) Capitalul social al administratorului poate fi majorat cu respectarea dispoziţiilor prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, precum şi a legilor speciale în vigoare.
ART. 11
Sumele destinate participaţiei la majorarea de capital a administratorului fondurilor de pensii facultative trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute în prezenta normã.
ART. 12
Administratorul poate dobândi o parte sau tot capitalul social al altui administrator numai cu aprobarea prealabilã a Comisiei şi cu respectarea legislaţiei din domeniul concurenţei.

SECŢIUNEA a 2-a
Documente privind majorarea capitalului social

ART. 13
Pentru fiecare dintre participanţii la capitalul social, persoane fizice şi juridice, se vor prezenta, dupã caz:
a) hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor prin care s-a decis majorarea de capital social;
b) situaţiile financiare auditate de o societate de audit financiar extern, autorizatã, din care sã reiasã provenienţa declaratã a sumelor utilizate ca aport la capitalul social al societãţii de pensii;
c) dovada vãrsãrii integrale şi în formã bãneascã a capitalului social;
d) chestionarul şi declaraţia pentru participanţii la capitalul social al societãţii de pensii, prevãzute în anexa la prezenta normã, completat şi semnat de fiecare dintre participanţi.

CAP. IV
Procedura de acordare sau respingere a aprobãrii prealabile de majorare a capitalului social

SECŢIUNEA 1
Acordarea aprobãrii prealabile de majorare a capitalului social

ART. 14
(1) Comisia hotãrãşte cu privire la eliberarea unei decizii de aprobare prealabilã de majorare a capitalului social al administratorului în termen de 30 de zile de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului.
(2) Decizia de aprobare a cererii de autorizare de constituire a societãţii de pensii se comunicã solicitantului în termen de 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia de cãtre Comisie.
ART. 15
(1) Orice solicitare a Comisiei de informaţii suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevãzut la art. 14 alin. (1), care reîncepe sã curgã de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificãri.
(2) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constatã depunerea acestora într-o formã necorespunzãtoare, precum şi lipsa unor documente, acestea sunt returnate solicitantului spre completare sau înlocuire, dupã caz.

SECŢIUNEA a 2-a
Respingerea aprobãrii prealabile de majorare a capitalului social

ART. 16
Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevãzute în prezenta normã duce la respingerea solicitãrii pentru autorizarea prealabilã de majorare a capitalului social al administratorului.
ART. 17
Decizia de respingere, scrisã şi motivatã, se comunicã administratorului în termen de 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.
ART. 18
Decizia de respingere poate fi contestatã în termen de maximum 30 de zile de la data comunicãrii ei, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind contenciosul administrativ.
ART. 19
O nouã cerere de aprobare prealabilã a majorãrii capitalului social poate fi adresatã Comisiei numai dacã au fost remediate deficienţele care au constituit motivele de respingere a cererii iniţiale.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 20
Administratorul înregistreazã majorarea de capital social la oficiul registrului comerţului în raza cãruia se aflã sediul social, în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea deciziei de aprobare prealabilã de majorare a capitalului social.
ART. 21
În termen de 5 zile lucrãtoare de la obţinerea Certificatului de înscriere de menţiuni de la oficiul registrului comerţului, administratorul va depune la Comisie o copie a certificatului.
ART. 22
Toate documentele depuse la Comisie vor fi numerotate şi semnate, pentru conformitate, de cãtre reprezentanţii legali ai solicitantului şi vor fi însoţite de un opis în care acestea vor fi menţionate.
ART. 23
Anexa face parte integrantã din prezenta normã.

ANEXĂ
-----
la normã
--------

DECLARAŢIE
privind provenienţa capitalului social

Aceastã declaraţie va fi completatã de cãtre fiecare dintre fondatorii societãţii de pensii (persoane fizice şi persoane juridice), precum şi de cãtre acţionarii societãţilor de administrare a investiţiilor şi societãţilor de asigurãri cu deţineri de cel puţin 1%, care solicitã sã administreze sau care administreazã fonduri de pensii facultative.
Chestionarul se întocmeşte potrivit acestui model, în formã tehnoredactatã.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.
Subsemnatul ......./(numele şi prenumele)..........., în calitate de fondator/acţionar la ....../(denumirea societãţii de pensii/administrator de fonduri de pensii facultative) ............., declar pe propria rãspundere cã suma de ................., folositã ca aport la capitalul social al societãţii de pensii/administratorului, provine din:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Suma Sursa Procent din total sumã
folositã ca aport (%)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 100%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Data .................. Semnãtura
....................


CHESTIONAR
pentru participanţii la capitalul social

Acest chestionar va fi completat de cãtre fiecare dintre fondatorii societãţii de pensii (persoane fizice şi persoane juridice), precum şi de cãtre acţionarii societãţilor de administrare a investiţiilor şi societãţilor de asigurãri cu deţineri de cel puţin 1% care solicitã sã administreze sau care administreazã fonduri de pensii facultative.
Chestionarul se întocmeşte potrivit acestui model. Este obligatoriu a se rãspunde la toate întrebãrile. Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.
Comisia va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.
1. Denumirea şi adresa sediului social ale societãţii pentru care se comunicã informaţiile:
.......................................................................................................
2. Identitatea participantului la capitalul social al societãţii:
2.1. pentru persoanele juridice se vor preciza denumirea, forma juridicã, codul unic de înregistrare şi adresa sediului social ..................................................................
2.2. pentru persoanele fizice se vor preciza numele şi prenumele, CNP, seria şi numãrul actului de identitate, emitentul şi data emiterii acestuia, data şi locul naşterii, cetãţenia şi domiciliul. Pentru cetãţenii strãini se va preciza, dacã este cazul, şi data de la care au domiciliul/reşedinţa în România.
.......................................................................................................
3. În situaţia în care participantul la capitalul social este un acţionar din categoria instituţiilor de credit, instituţiilor financiare sau a societãţilor de asigurãri, se va/vor indica autoritatea/autoritãţile însãrcinatã/însãrcinate cu supravegherea sa pe bazã individualã şi, dupã caz, pe bazã consolidatã.
.......................................................................................................
4. Pentru participanţii la capitalul social menţionaţi la pct. 3 se vor indica, dupã caz, valoarea fondurilor proprii şi nivelul indicatorului de solvabilitate, la nivel individual şi la nivelul grupului din care fac parte, potrivit ultimelor raportãri transmise autoritãţii însãrcinate cu supravegherea entitãţilor respective pe bazã individualã şi, dupã caz, pe bazã consolidatã, întocmite în conformitate cu reglementãrile aplicabile. Se va preciza data pentru care au fost determinaţi indicatorii menţionaţi.
.......................................................................................................
5. Faceţi parte dintr-un grup de persoane care acţioneazã împreunã? În caz afirmativ, precizaţi componenţa grupului şi natura relaţiilor existente între membrii acestuia.
.......................................................................................................
6. Precizaţi care este provenienţa fondurilor utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al societãţii menţionate la pct. 1.
.......................................................................................................
7. Precizaţi care este scopul urmãrit prin participarea la capitalul social al societãţii. Care sunt orientãrile pe care le aveţi în vedere în legãturã cu natura şi volumul activitãţii societãţii în urmãtorii 3 ani?
......................................................................................................
8. Persoanele din grupurile menţionate la pct. 5 au fãcut ori fac în prezent obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare? Aceste proceduri s-au încheiat cu vreo sancţiune sau interdicţie? Dacã da, daţi detalii, indiferent dacã între timp a intervenit o reabilitare.
......................................................................................................
9. Aţi fost sancţionat, vi s-a refuzat o autorizaţie sau sunteţi sancţionat cu interdicţie temporarã de a desfãşura activitãţi de cãtre autoritãţile însãrcinate cu supravegherea în domeniul financiar-bancar din România sau din strãinãtate? Dacã da, daţi detalii.
......................................................................................................
10. Vã aflaţi sau v-aţi aflat în litigiu cu vreo autoritate din România ori din strãinãtate, însãrcinatã cu supravegherea în domeniul financiar-bancar? În caz afirmativ, faceţi orice precizãri utile.
.......................................................................................................
11. Comunicaţi orice alte informaţii utile care pot permite o apreciere cât mai completã şi corectã a situaţiei patrimoniale, a activitãţii şi reputaţiei participantului la capitalul social al societãţii.
......................................................................................................
Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, cã, în ceea ce priveşte fondurile utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al societãţii, sunt respectate prevederile legale în vigoare. Totodatã mã angajez sã comunic de îndatã Comisiei orice modificare privind informaţiile furnizate, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.

Numele şi prenumele ......................................................
Semnãtura ........................................................................
Data ..................................................................................

False declaraţii sau omisiuni intenţionate ale unor fapte pot constitui încãlcãri ale legii penale.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016