Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE Nr. 1397 din 2 noiembrie 1974  privind unele masuri pentru aplicarea Hotaririi Marii Adunari Nationale privind realizarea de economii la cheltuielile unitatilor socialiste    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE Nr. 1397 din 2 noiembrie 1974 privind unele masuri pentru aplicarea Hotaririi Marii Adunari Nationale privind realizarea de economii la cheltuielile unitatilor socialiste

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 139 din 9 noiembrie 1974
În vederea aducerii la îndeplinire a Hotãrîrii Marii Adunãri Naţionale cu privire la introducerea regimului de economii în utilizarea fondurilor materiale şi bãneşti ale unitãţilor socialiste în trim. IV/1974 şi anul 1975, ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare, centralele, întreprinderile şi instituţiile de stat vor desfasura o activitate susţinutã pentru înfãptuirea acţiunilor prevãzute în Programul de mãsuri privind realizarea de economii la cheltuielile unitãţilor socialiste; se vor urmãri utilizarea cît mai raţionalã a resurselor destinate producţiei, investiţiilor, introducerii tehnicii noi, celorlalte scopuri prevãzute în planul şi bugetul de stat, reducerea cheltuielilor administrativ-gospodãreşti, folosirea cît mai judicioasã a resurselor valutare.
Instituirea unei ordini riguroase în utilizarea mijloacelor materiale şi financiare, întãrirea spiritului de rãspundere în folosirea fondurilor încredinţate de societate, evitarea cheltuielilor neeconomicoase, a risipei, întãrirea disciplinei de plan şi financiare trebuie sa constituie sarcini permanente ale organelor de conducere din toate unitãţile socialiste.
În vederea îndeplinirii sarcinilor privind realizarea de economii la cheltuielile unitãţilor socialiste,

Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ART. 1
Prevederile articolului 3 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1339/1972 privind unele mãsuri pentru intensificarea regimului de economii în utilizarea fondurilor la unitãţile socialiste de stat, astfel cum a fost completat prin Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 399/1973 , se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 3
Se interzic, pînã la 31 decembrie 1975, efectuarea de reparaţii capitale şi curente, zugraveli, vopsitorii şi alte lucrãri de întreţinere la clãdirile de orice fel aparţinînd unitãţilor socialiste, precum şi lucrãrile de transformãri, renovari, modernizãri, amenajãri şi extinderi la sediile administrative ale ministerelor, celorlalte organe centrale, consiliilor populare, unitãţilor economice, precum şi instituţiilor subordonate acestora.
Lucrãrile de natura celor prevãzute la alineatul precedent, aflate în curs de execuţie, se sisteaza, cu excepţia celor care sînt într-un stadiu avansat de realizare şi sistarea lor nu se justifica din punct de vedere economic.
Se excepteazã de la prevederile alin. 1 lucrãrile de reparaţii capitale şi reparaţii curente la:
a) acoperisurile, instalaţiile, pereţii şi planşeele clãdirilor, în cazurile în care folosirea acestora ar fi periclitata;
b) clãdirile la care reparaţiile sînt determinate de procesul tehnologic şi a cãror amînare nu este posibila datoritã consecinţelor nefavorabile asupra exploatãrii clãdirilor;
c) clãdirile unitãţilor sanitare, de asistenta socialã, de învãţãmînt, crese şi grãdiniţe.
De asemenea, se excepteazã lucrãrile de reparaţii curente şi de întreţinere, determinate de pãstrarea şi conservarea mãrfurilor şi asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în unitãţile comerciale, de alimentaţie publica şi prestatoare de servicii. Totodatã, se excepteazã lucrãrile de întreţinere la clãdirile unitãţilor sanitare, de asistenta socialã, de învãţãmînt, crese şi grãdiniţe.
Executarea lucrãrilor prevãzute la lit. a) şi b) se poate face numai cu aprobarea organului ierarhic superior."
ART. 2
Prevederile articolelor 1, 2, 4, 5 şi 7 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1339/1972 se aplica pînã la 31 decembrie 1975.
ART. 3
Începînd cu anul 1975 se instituie un regim unitar de întocmire, aprobare şi urmãrire a planului cheltuielilor administrativ-gospodãreşti al unitãţilor economice, în vederea limitãrii acestora la strictul necesar şi stabilirii unei ordini riguroase în efectuarea lor.
Planul cheltuielilor administrativ-gospodãreşti se elaboreazã de unitãţile economice, se avizeazã de organele financiar-bancare şi se aproba de cãtre organele ierarhic superioare.
ART. 4
Unitãţile economice vor întocmi, începînd anul 1975, planul cheltuielilor indirecte, defalcat în cheltuieli generale ale întreprinderii şi cheltuieli comune ale secţiilor, în baza normelor stabilite pentru fiecare poziţie de cheltuieli în parte, precum şi a planului cheltuielilor administrativ-gospodãreşti, aprobat ca limita maxima.
Planurile cheltuielilor indirecte ale întreprinderilor se aproba de centrale, cu avizul organelor financiar-bancare. La întreprinderile care întocmesc calculatii de preţ la un numãr important de produse sau servicii noi sau de mare valoare, planul cheltuielilor indirecte va fi avizat şi de organele de preţuri. Planurile cheltuielilor indirecte ale centralelor şi ale întreprinderilor subordonate direct ministerelor sau comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti se aproba de aceste organe, dupã caz, cu acordul organelor financiar-bancare şi de preţuri.
Planul cheltuielilor indirecte constituie anexa la planul costurilor de producţie şi trebuie sa reflecte scãderea ponderii acestor categorii de cheltuieli în costurile totale sau în costurile de producţie.
În calculatiile de preţuri ale produselor noi, întreprinderile, centralele şi organele lor tutelare vor include cheltuielile indirecte cel mult în limita planurilor aprobate.
Unitãţile socialiste vor acorda o atentie deosebita dimensionarii judicioase a acestor cheltuieli, prevenirii angajãrii şi efectuãrii oricãror cheltuieli nejustificate şi neoportune. Organele financiar-bancare vor controla respectarea riguroasã a normelor, normativelor şi celorlalte dispoziţii legale, urmãrind limitarea acestor cheltuieli la strictul necesar, promovarea unui regim sever de economii.
ART. 5
Punctul 33 din Regulamentul pentru executarea <>Legii nr. 62/1968 privind amortizarea fondurilor fixe, aprobat prin <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 139/1969 , se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"33. Începînd cu anul 1975, planurile de reparaţii capitale ale unitãţilor socialiste de stat, întocmite pe obiective şi lucrãri, se aproba de cãtre ministere, celelalte organe centrale de stat şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, pe baza avizului unitãţilor bancare la care îşi au contul pentru activitatea de baza.
Unitãţile bancare verifica planurile de reparaţii capitale şi executarea acestora, urmãrind dimensionarea cît mai realã a cheltuielilor, respectarea normelor şi normativelor în vigoare, realizarea de economii şi modul de utilizare a fondurilor pentru reparaţii capitale."
ART. 6
Se prelungeşte pînã la 31 decembrie 1975 aplicarea prevederilor Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 478/1974 privind unele mãsuri pentru utilizarea personalului tehnic, economic, de alta specialitate, administrativ şi de deservire, cu modificãrile ulterioare.
ART. 7
Determinarea cheltuielilor privind organizarea de şantier se va face pentru fiecare obiectiv de investiţii, indiferent de valoarea de construcţii-montaj, pe baza de proiecte de organizare, în limita cotelor procentuale stabilite potrivit Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 1701/1958.
Fondurile de organizare de şantier se vor stabili în limita prevederilor din documentaţia tehnico-economicã legal aprobatã, dupã verificarea de cãtre bãncile finanţatoare a necesitãţii şi oportunitãţii cheltuielilor şi lucrãrilor cuprinse în proiectul de organizare. Eliberarea acestor fonduri se va face la cererea organizaţiilor de construcţii-montaj, pe baza realizarilor stabilite prin procesele-verbale de lucrãri executate, respectiv prin documentaţia care certifica cheltuielile efectuate.
Fondurile şi cheltuielile privind organizarea de şantier se vor evidenţia într-un cont distinct la banca.
ART. 8
Prevederile de la pct. 2 din nota la devizul general, anexa B la anexa nr. 2 a <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 900/1970 cu privire la pregãtirea şi realizarea lucrãrilor de investiţii, se modifica astfel:
"2. Cheltuielile pentru direcţia întreprinderii care se construieste, supravegherea tehnica pe durata realizãrii investiţiei şi pregãtirea cadrelor de exploatare, prevãzute în partea a II-a a devizului general, nu pot fi folosite pentru finanţarea altor cheltuieli. Se interzic depãşirea cheltuielilor pentru personalul de conducere al întreprinderii care se construieste, supravegherea tehnica pe durata realizãrii investiţiei şi pregãtirea cadrelor de exploatare, prevãzute în devizul general aprobat, precum şi a numãrului de personal stabilit prin documentaţia tehnico-economicã, aferente obiectivelor de investiţii în curs de realizare."
ART. 9
Cu începere de la data de 1 noiembrie 1974 veniturile înregistrate de unitãţile comerciale de desfacere cu amãnuntul şi cu ridicatã şi de cele de aprovizionare-desfacere, din plusurile de mãrfuri şi produse constatate cu ocazia inventarierilor, se vãrsa la bugetul de stat, în condiţiile şi la termenele stabilite de Ministerul Finanţelor.
ART. 10
Sumele şi cotele privind vãrsãmintele din beneficiile peste plan ale unitãţilor economice republicane, realizate în anul 1974, ce se efectueazã la bugetele locale conform <>art. 17 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 859/1970 privind planificarea, repartizarea şi vãrsarea beneficiilor, finanţarea şi creditarea investiţiilor, astfel cum a fost modificat prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1482/1972 , se stabilesc de cãtre Consiliul de Miniştri, odatã cu analiza pe baza de bilanţ a activitãţii economico-financiare.
În anul 1975 sumele ce se vãrsa la bugetele locale potrivit alineatului precedent se vor utiliza numai pentru lucrãri de investiţii privind creşele, cãminele, cantinele, grãdiniţele de copii şi locuintele, inclusiv lucrãrile tehnico-edilitare aferente acestor obiective, prevãzute în planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã.
Fondurile disponibile la finele anului 1974 din beneficiile peste plan, vãrsate de unitãţile economice republicane la bugetele locale, se trec la bugetul republican pînã la 1 martie 1975.
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor putea retine din fondurile disponibile prevãzute la alineatul precedent sumele angajate pînã la data prezentei hotãrîri, pentru finanţarea lucrãrilor care nu au putut fi terminate pînã la 31 decembrie 1974.
ART. 11
Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 582/1971 privind reglementarea soldarii unor mãrfuri se abroga.
Sumele disponibile la data prezentei hotãrîri la unitãţile comerciale de stat din fondul constituit potrivit <>art. 5 şi 6 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 582/1971 se vãrsa ca venit la bugetul republican.

Preşedintele
Consiliului de Miniştri,
MANEA MANESCU

-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016