Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 13 din 22 aprilie 2009  pentru aprobarea   Normei nr. 10/2009 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 13 din 22 aprilie 2009 pentru aprobarea Normei nr. 10/2009 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 313 din 12 mai 2009

Având în vedere dispoziţiile art. 82, art. 83 lit. a)-c) şi ale <>art. 91 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza hotãrârii luate în şedinţa Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din data de 22 aprilie 2009,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, art. 23 lit. f) şi ale <>art. 24 lit. j) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. 1
Se aprobã <>Norma nr. 10/2009 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
ART. 3
Direcţia secretariat, directorul general şi Direcţia reglementare vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a
Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea

Bucureşti, 22 aprilie 2009.
Nr. 13.


ANEXĂ

<>NORMA Nr. 10/2009
privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative

Având în vedere prevederile art. 82, art. 83 lit. a)-c) şi ale <>art. 91 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Lege,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, art. 23 lit. f) şi ale <>art. 24 lit. j) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta normã stabileşte modul de calcul al ratei de rentabilitate a unui fond de pensii facultative, al ratei medii ponderate de rentabilitate şi al ratei rentabilitãţii minime a tuturor fondurilor de pensii facultative.
(2) Rata medie ponderatã de rentabilitate şi rata de rentabilitate minimã se calculeazã diferenţiat pe categorii de risc: ridicat, mediu şi scãzut, în conformitate cu declaraţia privind politica de investiţii şi cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative.
(3) Prezenta normã se adreseazã administratorilor fondurilor de pensii facultative şi depozitarilor.
ART. 2
Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţiile prevãzute la art. 2 din Lege.

CAP. II
Mecanismul de calcul al ratelor de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative

ART. 3
Reprezentarea formulelor de calcul pentru determinarea ratelor de rentabilitate prevãzute de Lege este urmãtoarea:
a) ponderea zilnicã a unui fond de pensii reprezintã raportul dintre valoarea activului net al fondului şi suma valorii activelor nete ale tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, calculat în ziua respectivã, şi se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:



[VAN](zy)^fx


n
Σ [VAN](zy)^fx
i=1


unde:
p(z)^fx = ponderea zilnicã a fondului x în totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc;
[VAN](zy)^fx = valoarea activului net al fondului x în ziua y;
n = numãrul total de fonduri de pensii facultative, dintr-o categorie de risc;

b) ponderea medie a unui fond în totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc pe o anumitã perioadã reprezintã media aritmeticã a ponderilor zilnice ale fondului pe perioada respectivã şi se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:



t
Σ p(zy)^fx
y=1


t


unde:
P(m)^fx = ponderea medie a fondului x pe o anumitã perioadã;
p(zy)^fx = ponderile zilnice ale fondului x în totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, în decursul respectivei perioade;
t = numãrul de zile calendaristice ale perioadei pentru care se efectueazã calculul;

c) randamentul zilnic al unui fond de pensii reprezintã raportul dintre valoarea unitãţii de fond din ziua respectivã şi valoarea unitãţii de fond din ziua precedentã şi se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:



[VUF](zy)^fx


[VUF](z(y-1))^fx


unde:
eta(z)^fx = randamentul zilnic al fondului de pensii;
[VUF](zy)^fx = valoarea unitãţii fondului x în ziua y;
[VUF](z(y-1))^fx = valoarea unitãţii fondului x în ziua y-1 (ziua precedentã zilei y);

d) rata de rentabilitate a unui fond de pensii reprezintã rata anualizatã a produsului randamentelor zilnice, mãsuratã pe o perioadã de 24 de luni, şi se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:



t [VUF](zy)^fx


y=1 [VUF](z(y-1))^fx


unde:
R(R)^fx = rata de rentabilitate a fondului x;
[VUF](zy)^fx = valoarea unitãţii fondului x în ziua y;
[VUF](z(y-1))^fx = valoarea unitãţii fondului x în ziua y-1 (ziua precedentã zilei y);
t = numãrul de zile calendaristice ale perioadei pentru care se efectueazã calculul;

e) rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii pentru fiecare categorie de risc reprezintã suma produselor dintre rata de rentabilitate a fiecãrui fond din acea categorie pe o perioadã şi ponderea medie a fondului în totalul fondurilor din acea categorie pe aceeaşi perioadã şi se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:



n
R(R(mp)) = Σ R(R)^fx * P(m)^fx ,
x=1



unde:
R(R(mp)) = rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, pe o perioadã;
R(R)^fx = rata de rentabilitate a fondului x pe perioada respectivã;
P(m)^fx = ponderea medie a fondului x în totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, pe perioada respectivã;
n = numãrul total de fonduri de pensii dintr-o categorie de risc.

ART. 4
(1) Rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc reprezintã cea mai micã valoare dintre rata medie ponderatã de rentabilitate calculatã pentru fiecare categorie de risc în perioada respectivã, diminuatã cu 4 puncte procentuale, şi 50% din rata medie ponderatã de rentabilitate calculatã pentru fiecare categorie de risc în perioada respectivã.
(2) Rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii se calculeazã dupã urmãtoarea formulã, pentru fiecare categorie de risc:




R(R(MIN)) = MIN [R(R(mp)) - 0.04;0.5 * R(R(mp))] ,



unde:
R(R(MIN)) = rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc;
R(R(mp)) = rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc.

ART. 5
Pentru calculul ratei medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, prevãzutã la art. 3 lit. e), se foloseşte ponderea medie a fondului în totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, mãsuratã pe o perioadã de 24 de luni, precum şi rata de rentabilitate a respectivului fond, mãsuratã pe aceeaşi perioadã.
ART. 6
Calculul ratei de rentabilitate, al ratei medii ponderate de rentabilitate, precum şi al ratei rentabilitãţii minime se efectueazã pentru fondurile de pensii dupã 24 de luni de la data primei raportãri a valorii unitare a activului net, calculatã şi certificatã de cãtre depozitarul fondului de pensii.
ART. 7
(1) Administratorul calculeazã şi raporteazã trimestrial Comisiei rata de rentabilitate a fondului de pensii în ultima zi lucrãtoare a fiecãrui trimestru, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuãrii calculului.
(2) Rata de rentabilitate se calculeazã pe baza valorii unitare a activului net, calculatã şi raportatã de cãtre administrator şi de cãtre depozitarul fondului de pensii în ultima zi lucrãtoare a trimestrului.
(3) Administratorul publicã rata de rentabilitate a fondului de pensii pe care îl administreazã în a patra zi lucrãtoare de la încheierea trimestrului.
ART. 8
Depozitarul fondului de pensii calculeazã şi raporteazã trimestrial Comisiei rata de rentabilitate a fondului de pensii, în ultima zi lucrãtoare a fiecãrui trimestru, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuãrii calculului.
ART. 9
(1) Comisia calculeazã lunar, în prima zi lucrãtoare a lunii în curs, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuãrii calculului:
a) rata de rentabilitate a fiecãrui fond de pensii;
b) rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, diferenţiatã pe categorii de risc;
c) rata de rentabilitate minimã a fondurilor, diferenţiatã pe categorii de risc.
(2) Comisia publicã ratele menţionate la alin. (1) pe site-ul propriu, în a treia zi lucrãtoare a lunii în curs.
ART. 10
Comisia atenţioneazã administratorul în termen de 3 zile lucrãtoare de la încheierea fiecãrui trimestru în cazul în care rata de rentabilitate a respectivului fond se situeazã sub rata de rentabilitate minimã a categoriei respective de risc.
ART. 11
(1) În cazul în care rata de rentabilitate a unui fond de pensii este mai micã decât rata de rentabilitate minimã a categoriei respective de risc pentru 4 trimestre consecutive, Comisia retrage autorizaţia de administrare a administratorului respectiv şi aplicã procedura privind administrarea specialã, prevãzutã de <>cap. VI din Lege, şi prevederile Normei nr. 8/2009 privind administrarea specialã a fondurilor de pensii facultative, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 9/2009 .
(2) Data de la care începe sã curgã termenul de 4 trimestre consecutive este trimestrul urmãtor celui în care rata de rentabilitate a fondului este mai micã decât rata de rentabilitate minimã a categoriei lui de risc.
ART. 12
Toate calculele din prezenta normã se efectueazã cu 6 zecimale în valoare absolutã, iar ratele de rentabilitate se publicã atât pe site-ul Comisiei, cât şi pe cel al administratorului, la termenele prevãzute în prezenta normã, în formã procentualã cu 4 zecimale.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 13
Termenele prevãzute de prezenta normã care expirã într-o zi de sãrbãtoare legalã sau într-o zi nelucrãtoare se vor prelungi pânã la sfârşitul urmãtoarei zile lucrãtoare.
ART. 14
(1) Prima ratã de rentabilitate a fondului de pensii se calculeazã de cãtre administrator şi depozitar în ultima zi lucrãtoare a celei de-a 24-a luni de la data primei raportãri a valorii unitare a activului net, certificatã de cãtre depozitarul fondului de pensii, şi se raporteazã Comisiei în aceeaşi zi.
(2) Urmãtoarele calcule ale ratei rentabilitãţii fondului de pensii se calculeazã în ultima zi lucrãtoare a fiecãrui trimestru calendaristic, pentru perioada ultimelor 24 de luni, şi se raporteazã în aceeaşi zi.
ART. 15
Nerespectarea dispoziţiilor prezentei norme se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 38 lit. b), c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. b), k), alin. (2)-(4) şi (6)-(10) din Lege, dupã caz.
ART. 16
La data intrãrii în vigoare a prezentei norme se abrogã art. 12, art. 19 alin. (2) şi anexa nr. 5 din <>Norma nr. 5/2008 privind obligaţiile de raportare şi transparenţã în sistemul pensiilor facultative, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 11/2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 137 din 21 februarie 2008.
ART. 17
Prezenta normã intrã în vigoare la data de 25 mai 2009.

-----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016