Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 110 din 29 ianuarie 2008  pentru aprobarea Normelor privind pregatirea profesionala continua a auditorilor financiari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 110 din 29 ianuarie 2008 pentru aprobarea Normelor privind pregatirea profesionala continua a auditorilor financiari

EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 130 din 19 februarie 2008

Având în vederile prevederile <>art. 5 alin. (3) lit. a6) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 598 din 22 august 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din 29 ianuarie, hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Normele privind pregãtirea profesionalã continuã a auditorilor financiari, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Consiliului Camerei Auditorilor din România nr. 9/2001 pentru aprobarea Regulilor privind pregãtirea profesionalã continuã a auditorilor financiari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 14 septembrie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
Departamentul admitere, pregãtire continuã şi stagiari şi Compartimentul secretariat vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotãrâri.

Preşedintele
Camerei Auditorilor Financiari din România,
Ion Mihãilescu

Bucureşti, 29 ianuarie 2008.
Nr. 110.

ANEXĂ

NORME
privind pregãtirea profesionalã continuã a auditorilor financiari

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme sunt adoptate în baza Standardului internaţional de educaţie nr. 7 privind dezvoltarea profesionalã continuã, denumit în continuare IES 7, emis de Federaţia Internaţionalã a Contabililor (IFAC).
ART. 2
Prezentele norme conduc la aplicarea conceptului de pregãtire profesionalã continuã şi se referã la activitãţile de învãţãmânt care dezvoltã şi menţin capacitãţile ce permit auditorilor financiari sã lucreze cu competenţã în cadrul profesiei lor.
ART. 3
Prezentele norme preiau, dezvoltã şi adapteazã cerinţele IES 7 privind implementarea şi derularea Programului de pregãtire profesionalã continuã.
ART. 4
Obiectivul pregãtirii profesionale continue este acela de a menţine competenţa profesionalã a auditorilor financiari în vederea realizãrii activitãţii de audit financiar conform cerinţelor standardelor, normelor şi regulilor din domeniu.

CAP. II
Aria de cuprindere a pregãtirii profesionale continue

ART. 5
Camera Auditorilor Financiari din România, denumitã în continuare CAFR sau Camera, cere tuturor membrilor sãi sã îşi dezvolte şi sã îşi menţinã competenţa profesionalã relevantã pentru activitatea şi responsabilitãţile lor profesionale. Responsabilitatea pentru dezvoltarea şi menţinerea competenţei revine fiecãrui auditor financiar în parte.
ART. 6
Cerinţele de pregãtire profesionalã continuã se aplicã tuturor auditorilor financiari, activi şi nonactivi.

CAP. III
Accesul la Programul de pregãtire profesionalã continuã

ART. 7
CAFR are obligaţia sã promoveze programe de educaţie permanentã pentru toţi membrii sãi.
ART. 8
Cerinţele de pregãtire profesionalã continuã se realizeazã prin Programul de pregãtire profesionalã continuã, aprobat de Consiliul CAFR.
ART. 9
CAFR are obligaţia sã faciliteze accesul membrilor sãi la Programul de pregãtire profesionalã continuã.

CAP. IV
Organizarea Programului de pregãtire profesionalã continuã

ART. 10
În cadrul Programului de pregãtire profesionalã continuã, auditorii financiari trebuie sã efectueze anual 40 de ore de pregãtire profesionalã, dupã cum urmeazã:
a) 20 de ore structurate;
b) 20 de ore nestructurate.

ART. 11
Pregãtirea profesionalã continuã structuratã include:
a) participarea la cursurile anuale obligatorii, organizate de Camerã; programa analiticã şi modul de organizare ale acestor cursuri şi seminarii se stabilesc de Camerã;
b) participarea la cursurile profesionale organizate de organismele profesionale din domeniu, pe plan naţional sau internaţional, cu care CAFR are protocoale de colaborare. Echivalarea se face pe baza urmãtoarelor acte: atestat/adeverinţã de participare şi tematica cursului respectiv.
ART. 12
Pregãtirea profesionalã continuã nestructuratã include:
a) participarea sau susţinerea de cursuri în domeniu - se echivaleazã 10 ore/curs (dovedite prin adeverinţã şi anexarea tematicii);
b) participarea la seminarii, congrese sau conferinţe organizate de organismele profesionale din domeniu pe plan naţional sau internaţional (organisme membre IFAC) - se echivaleazã câte 4 ore pentru fiecare manifestare de specialitate; echivalarea se face pe baza prezenţei de la Camerã, respectiv a adeverinţei de la organismul membru IFAC sau a altui document care atestã participarea efectivã la eveniment, cum ar fi invitaţia, programul manifestãrii etc.;
c) participarea la studii postuniversitare, master sau doctorat în domeniu - se echivaleazã toate cele 20 de ore; echivalarea se face pe bazã de adeverinţã;
d) publicarea unei cãrţi în domeniu - se echivaleazã 20 de ore;
e) elaborarea şi publicarea de materiale de specialitate (documentul trebuie sã aibã minimum 3 pagini) - se echivaleazã 4 ore/material.

CAP. V
Monitorizarea Programului de pregãtire profesionalã continuã

ART. 13
Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari din cadrul CAFR monitorizeazã dacã auditorii financiari îndeplinesc cerinţele impuse de pregãtirea profesionalã continuã.
ART. 14
Auditorii financiari sunt responsabili sã îşi pãstreze o evidenţã, precum şi documentele referitoare la pregãtirea profesionalã prin care sã demonstreze cã şi-au îndeplinit obligaţiile cerute de CAFR.
ART. 15
Anual se vor depune la sediul Camerei, pânã la data de 31 decembrie a fiecãrui an, urmãtoarele documente, care atestã îndeplinirea cerinţelor de pregãtire profesionalã continuã:
a) fişa individualã de pregãtire profesionalã, conform formularului prevãzut în anexa la prezentele norme;
b) actele doveditoare ce se referã la pregãtirea profesionalã nestructuratã. În cazul acumulãrii a mai puţin de 20 de ore, pregãtirea profesionalã nestructuratã pentru anul respectiv rãmâne incompletã, urmând a fi completatã în termen de un an.
ART. 16
Departamentul de admitere, pregãtire continuã şi stagiari din cadrul CAFR are obligaţia de a pãstra propria evidenţã privind respectarea cerinţelor de pregãtire profesionalã continuã de cãtre fiecare auditor financiar. Termenul de pãstrare este de 7 ani.

CAP. VI
Dispoziţii finale şi sancţiuni

ART. 17
Viza anualã pentru exercitarea profesiei se acordã numai auditorilor financiari care fac dovada îndeplinirii cerinţelor art. 10.
ART. 18
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme constituie abatere disciplinarã şi se sancţioneazã conform dispoziţiilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a CAFR.
ART. 19
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme timp de 2 ani consecutivi duce la neacordarea vizei anuale.


ANEXĂ


─────
la norme
─────────

FIŞA INDIVIDUALĂ DE PREGĂTIRE PROFESIONALĂ
Subsemnatul/Subsemnata, ...., posesor/posesoare al/a carnetului nr. ..... emis de CAFR, declar pe propria rãspundere cã am îndeplinit cerinţele de pregãtire profesionalã continuã, pentru anul ...., astfel:
I. Pregãtire profesionalã continuã structuratã (20 de ore):
[] participarea la cursurile anuale obligatorii, organizate de Camerã în perioada ........, prin societatea .........................................;
[] participarea la cursurile profesionale, organizate de ......, cu care Camera are încheiat un protocol de colaborare. Anexez atestatul/adeverinţa de participare şi tematica cursului respectiv.
II. Pregãtire profesionalã continuã nestructuratã (20 de ore):
[] participarea sau susţinerea de cursuri în domeniu - se echivaleazã 10 ore/curs. Anexez atestatul/adeverinţa de participare şi tematica cursului respectiv;
[] participarea la seminarii, congrese sau conferinţe organizate de organismele profesionale din domeniu pe plan naţional sau internaţional (organisme membre IFAC) - se echivaleazã câte 4 ore pentru fiecare manifestare de specialitate. Anexez atestatul/ ........ (alt document care atestã participarea efectivã la eveniment, cum ar fi invitaţie, program etc.);
[] participarea la studii postuniversitare, master sau doctorat în domeniu - se echivaleazã toate cele 20 de ore. Anexez adeverinţa de participare;
[] publicarea unei cãrţi în domeniu (numele cãrţii ......., autor(i) ......, editurã ....., anul apariţiei ...., ISBN ...) - se echivaleazã 20 de ore;
[] elaborarea şi publicarea de materiale de specialitate (documentul trebuie sã aibã minimum 3 pagini) - se echivaleazã 4 ore/material de minimum 3 pagini. Anexez o listã cu materialele publicate şi publicaţia în care au apãrut.

Data Semnãtura
......... .................

Acest formular se va completa anual şi se va depune pânã la data de 31 decembrie a fiecãrui an.
________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016