Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 11/215 din 15 februarie 2011  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 00/33/2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 11/215 din 15 februarie 2011 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 00/33/2000

EMITENT: CORPUL EXPERTILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORIZATI DIN ROMANIA - CONSILIUL SUPERIOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 142 din 25 februarie 2011

   În temeiul:
    - Avizului Ministerului Finanţelor Publice nr. 3.020 din 8 februarie 2011;
    - <>art. 20 lit. c) şi <>art. 27 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã;
    - <>pct. 3, 18, 25 şi 147 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin <>Hotãrârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi nr. 1/1995, republicat,

    Consiliul superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România emite urmãtoarea hotãrâre:

    ART. I
    <>Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 645 din 10 septembrie 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 2, partea introductivã a alineatului (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Perioada de stagiu începe la 1 ianuarie a anului urmãtor celui în care persoana a susţinut şi promovat examenul de admitere. În acest scop:".
    2. La articolul 2, dupã alineatul (6) se introduc douã noi alineate, alineatele (7) şi (8), cu urmãtorul cuprins:
    "(7) Perioada de stagiu poate fi redusã cu aprobarea Biroului permanent al Consiliului superior al Corpului, dupã cum urmeazã:
    a) cu 1/2 când stagiarul are o vechime în activitãţi financiarcontabile de cel puţin 20 de ani, din care cel puţin jumãtate în funcţii de conducere;
    b) cu 1/3 când stagiarul are o vechime în activitãţi financiarcontabile de cel puţin 10 ani sau de cel puţin 5 ani în funcţii de conducere în domeniul financiar-contabil.
    (8) Stagiarul trebuie sã facã dovada practicii în profesie cu documente privind evidenţa muncii, contracte, adeverinţe etc., precum şi cu o listã a lucrãrilor, operaţiile financiar-contabile efectuate, cu perioadele corespunzãtoare de timp."
    3. La articolul 3, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Repartiţia orelor de stagiu este comunicatã de tutorele de stagiu directorului executiv al filialei în cadrul cãreia îşi desfãşoarã stagiul, care se asigurã cã prevederile alin. (1) au fost respectate.
    (3) Când directorul executiv al filialei refuzã sã îşi dea acordul fie asupra numãrului de ore, fie asupra repartiţiei lor, litigiul este prezentat preşedintelui consiliului filialei Corpului, care analizeazã şi decide."
    4. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Acordarea şi retragerea abilitãrii sunt hotãrâte de Biroul permanent al Consiliul superior al Corpului dupã consultarea avizelor directorului executiv de filialã şi a rapoartelor Direcţiei de specialitate din cadrul Corpului."
    5. La articolul 9, partea introductivã a alineatului (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Stagiarul trebuie sã aducã la cunoştinţã directorului executiv al filialei Corpului, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire sau direct la registratura filialei, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea stagiului, potrivit modelelor din anexele nr. 3 şi nr. 3a):".
    6. Denumirea capitolului VII "Rapoarte de activitate" se modificã dupã cum urmeazã: "Evaluarea semestrialã a stagiarilor".
    7. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 14. - (1) Stagiarul va susţine semestrial un test de evaluare, a cãrui promovabilitate îi va da dreptul sã continue stagiul; în caz de nepromovare, va trebui sã repete semestrul încheiat. Testul constã în rezolvarea în sala de examen a unor exerciţii, studii de caz sau probleme care sã ateste nivelul cunoştinţelor practice acumulate.
    (2) Testul semestrial se organizeazã şi se desfãşoarã potrivit normelor aprobate de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.
    (3) În cazul experţilor contabili, cel puţin douã din 6 teste semestriale trebuie sã se refere şi la activitatea de expertizã contabilã şi audit."
    8. La articolul 22, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) directorul executiv al filialei, cu consultarea Direcţiei de specialitate a Corpului, repartizeazã fiecãrui stagiar al filialei un numãr de 30-50 de întrebãri, exerciţii şi studii de caz din lista şi tematica indicate de aceastã direcţie, la începutul fiecãrui semestru;".
    9. Articolul 25 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 25. - Plata lectorilor formatori de stagiu se face în baza rapoartelor de activitate, potrivit metodologiei ce se aprobã de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului."
    10. Dupã articolul 27 se introduc douã noi articole, articolele 27^1 şi 27^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 27^1. - Consiliul superior al Corpului desemneazã vicepreşedintele care rãspunde de Direcţia de specialitate a Corpului, care orienteazã şi coordoneazã activitatea lectorilor de la nivelul filialelor Corpului.
    Art. 27^2. - Direcţia de specialitate organizeazã cel puţin o datã pe an o reuniune cu toţi lectorii de stagiu, în care se analizeazã activitatea de stagiu în cadrul Corpului."
    11. Capitolul X se abrogã.
    12. La articolul 36, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Activitãţile desfãşurate de stagiar, documentele şi testele semestriale sunt consemnate şi conservate într-un dosar personal denumit Livret de stagiu (anexa nr. 10).
    (3) Lucrãrile (testele) întocmite de stagiarii care efectueazã pregãtirea în sistem colectiv se centralizeazã de cãtre directorul executiv al filialei sau de cãtre responsabilul de stagiu din cadrul filialei şi se consemneazã în Registrul matricol la rubrica "Teste", la semestrul corespunzãtor."
    13. La articolul 42, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) În termen de maximum 30 de zile, absolventul examenului de aptitudini are obligaţia înscrierii în evidenţele Corpului."
    14. La articolul 43, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Semestrial, responsabilul de stagiu împreunã cu directorul executiv al filialei întocmesc un raport privind activitatea de stagiu, care trebuie sã conţinã informaţiile din anexele nr. 15 şi 16. Dupã analiza în consiliul filialei, raportul şi anexele se înainteazã Direcţiei de specialitate a Corpului pânã la data de 25 iulie pentru semestrul I şi pânã la data de 25 ianuarie a anului urmãtor pentru întregul an încheiat."
    15. La articolul 43, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
    "(6) Neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (2), art. 42 alin. (2) şi art. 43 alin. (5) constituie abatere disciplinarã şi se sancţioneazã potrivit reglementãrilor interne ale Corpului."
    16. Anexa nr. 3 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta hotãrâre.
    17. Anexa nr. 3a) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre.
    18. Anexa nr. 5 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezenta hotãrâre.
    19. Anexa nr. 5a) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 la prezenta hotãrâre.
    20. Anexa nr. 6 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5 la prezenta hotãrâre.
    21. Anexa nr. 6a) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 6 la prezenta hotãrâre.
    22. Anexele nr. 7 şi 8 se abrogã.
    23. Anexa nr. 9 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 7 la prezenta hotãrâre.
    24. Anexa nr. 9a) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 8 la prezenta hotãrâre.
    25. Anexa nr. 11 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 9 la prezenta hotãrâre.
    26. Anexa nr. 12 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 10 la prezenta hotãrâre.
    27. Anexa nr. 12a) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 11 la prezenta hotãrâre.
    28. Anexa nr. 12b) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 12 la prezenta hotãrâre.
    29. Anexa nr. 12c) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 13 la prezenta hotãrâre.
    30. Anexa nr. 12d) se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 14 la prezenta hotãrâre.
    31. Anexa nr. 14 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 15 la prezenta hotãrâre.
    32. Anexa nr. 15 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 16 la prezenta hotãrâre.
    33. Dupã anexa nr. 15 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 16, care are cuprinsul prevãzut în anexa nr. 17 la prezenta hotãrâre.
    ART. II
    Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. III
    <>Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
    ART. IV
    Organele alese şi structurile executive ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentei hotãrâri.
    ART. V
    Anexele nr. 1-17 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

                   Preşedintele Corpului Experţilor Contabili
                    şi Contabililor Autorizaţi din România,
                           prof. univ. dr. Marin Toma

    Bucureşti, 15 februarie 2011.
    Nr. 11/215.

    ANEXA 1
    (Anexa nr. 3 la regulament)

                       (Model de scrisoare a stagiarului)

    Numele şi prenumele ....................................
    Numãrul certificatului de admitere la examenul privind accesul la profesie ................
    Adresa ...........................................................
    Telefon ...........................................................
    Data ...............................................................

                       Domnule/Doamnã director executiv,
    Conform dispoziţiilor art. 9 din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabili Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vã informez cã domnul/doamna ..........................., având domiciliul/sediul social în ..........................., abilitat/abilitatã în calitate de tutore de stagiu, a acceptat sã mã ia în calitate de stagiar începând cu data de ........................... .
    Anexez la prezenta atestarea tutorelui meu de stagiu.
    Doresc/Nu doresc sã efectuez stagiul în paralel şi la Camera Auditorilor Financiari din România, în baza Protocolului privind cooperarea în domeniul organizãrii şi monitorizãrii stagiului de pregãtire practicã.

    Localitatea ..............................
    Data .....................................

    Semnãtura ................................

    (Se trimite la filiala Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România din raza de domiciliu, recomandat, cu confirmare de primire.)

    ANEXA 2
    [Anexa nr. 3a) la regulament]



 ┌──────────────────────────────────────────────┐
 │ Pregãtire în sistem colectiv │
 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────┤
 │ Directorul executiv al filialei │
 │ Numele şi prenumele │
 │ ................... │
 │ Semnãtura şi ştampila │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────┘



    Numele şi prenumele .....................................................
    Numãrul certificatului de admitere la examenul privind accesul la profesie ...........................................................
    Adresa ..................................................................
    Telefon .................................................................
    Data ....................................................................

                       Domnule/Doamnã director executiv,

    Conform dispoziţiilor art. 9 alin. (5) din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabili Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vã informez cã nu am gãsit un tutore de stagiu, iar filiala nu a putut sã îmi recomande unul.
    În aceastã situaţie, solicit sã urmez pregãtirea profesionalã în sistem colectiv.
    Doresc/Nu doresc sã efectuez stagiul în paralel şi la Camera Auditorilor Financiari din România, în baza Protocolului privind cooperarea în domeniul organizãrii şi monitorizãrii stagiului de pregãtire practicã.

    Localitatea ..............................
    Data .....................................

    Semnãtura ................................

    ANEXA 3
    (Anexa nr. 5 la regulament)

    (Confirmare de primire a înscrierii la stagiu)

                                                 Localitatea ..................
                                                 Data .........................

    Domnului/Doamnei ...........................
    Vã facem cunoscut cã filiala Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a luat act de scrisoarea dumneavoastrã din data de ........................, însoţitã de atestarea tutorelui de stagiu din data de ................ .
    Dumneavoastrã aţi fost înscris în Registrul matricol nr. ..........., care trebuie sã fie menţionat în orice corespondenţã a dumneavoastrã.
    Stagiul dumneavoastrã începe la data de ............................ .


         Directorul executiv al filialei Corpului Experţilor Contabili
                    şi Contabililor Autorizaţi din România,
                    ........................................

    ANEXA 4
    [Anexa nr. 5a) la regulament]

    (Confirmare de primire a înscrierii la stagiu)

                                         Localitatea ..................
                                         Data .........................

    Domnului/Doamnei ...........................

    Vã facem cunoscut cã filiala Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a luat act de scrisoarea dumneavoastrã din data de ................., prin care solicitaţi pregãtirea în sistem colectiv.
    Dumneavoastrã aţi fost înscris în Registrul matricol nr. ....., care trebuie sã fie menţionat în orice corespondenţã a dumneavoastrã.
    Stagiul dumneavoastrã începe la data de ............... .


                    Directorul executiv al filialei Corpului
                      Experţilor Contabili şi Contabililor
                            Autorizaţi din România,
                      ....................................

    ANEXA 5
    (Anexa nr. 6 la regulament)

                                    TEMATICA
                     pentru cursurile de pregãtire tehnicã



 ┌─────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┬────────────────────┐
 │ │Experţi contabili│Contabili autorizaţi│
 ├─────────┬───────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┤
 │ Anul I │- Organizarea profesiei; organizarea unui cabinet │ 0,5 zile │ 1 zi │
 │ │- Documente de lucru: │ 0,5 zile │ 0,5 zile │
 │ │ - norme │ │ │
 │ │ - foi de lucru │ │ │
 │ │ - dosare de lucru pe feluri de lucrãri şi │ │ │
 │ │ exerciţii │ │ │
 │ │- Sistemul contabil şi de control intern: │ 0,5 zile │ 0,5 zile │
 │ │ - conţinut │ │ │
 │ │ - utilitate │ │ │
 │ │ - limite │ 1,5 zile │ - │
 │ │- Audit: │ │ │
 │ │ - cadrul conceptual şi principiile generale ale │ │ │
 │ │ auditului │ │ │
 │ │ - serviciile conexe │ │ │
 │ │ - terminologie │ │ │
 │ │ - organizarea activitãţii de audit în România │ │ │
 │ │- Contabilitatea financiarã │ - │ 2 zile │
 │ │- Diagnosticul financiar contabil; verificarea │ 1 zi │ - │
 │ │stãrii de sãnãtate a firmei │ │ │
 ├─────────┼───────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┤
 │ Anul II │- Recapitularea cursurilor de formare din anul I │ 0,5 zile │ 0,5 zile │
 │ │- Aprecierea sistemului contabil şi de control │ │ │
 │ │intern │ 0,5 zile │ - │
 │ │- Evaluarea întreprinderii │ 1,5 zile │ - │
 │ │- Fiscalitatea întreprinderilor │ 1,5 zile │ 1,5 zile │
 │ │- Contabilitatea analiticã (de gestiune) │ - │ 2 zile │
 ├─────────┼───────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┤
 │ Anul III│- Recapitularea cursurilor din anul II │ 0,5 zile │ 0,5 zile │
 │ │- Audit: │ 1,5 zile │ - │
 │ │- obţinerea elementelor probante, examenul analitic│ │ │
 │ │- riscurile în audit │ │ │
 │ │- norme de raportare │ │ │
 │ │- misiuni speciale │ │ │
 │ │- misiuni conexe │ │ │
 │ │- Directive europene şi standarde internaţionale în│ 1,5 zile │ - │
 │ │domeniul contabilitãţii şi auditului │ │ │
 │ │- Drept şi legislaţia contabilã în România │ - │ 3,5 zile │
 │ │- Standarde naţionale ale profesiei contabile │ 0,5 zile │ - │
 └─────────┴───────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┴────────────────────┘



    ANEXA 6
    [Anexa nr. 6a) la regulament]

                                    TEMATICA
                     de pregãtire deontologicã şi doctrinã
         profesionalã pentru experţi contabili şi contabili autorizaţi

    Zilele 1-3
    Doctrina profesionalã
    I. Profesia contabilã: conţinut, structurã, modul de organizare şi de reglementare; rolul profesiei contabile

    II. Calitatea de expert contabil/contabil autorizat
    1. Definirea expertului contabil/contabilului autorizat
    2. Accesul la profesie
    3. Rãspunderile experţilor contabili/contabililor autorizaţi

    III. Organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
    1. Atribuţiile Corpului
    2. Organizarea teritorialã
    3. Organele de conducere ale Corpului, atribuţii
    4. Organizarea internã a Corpului
    5. Relaţiile Corpului cu administraţia (Guvern)
    6. Finanţarea activitãţilor Corpului

    IV. Exercitarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat

    V. Controlul de calitate în activitatea experţilor contabili/contabililor autorizaţi

    VI. Standardele naţionale ale profesiei contabile

    Zilele 4-6
    Deontologie profesionalã
    I. Profesia contabilã şi interesul public

    II. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili
    1. Însemnãtatea (importanţa) existenţei unui cod de eticã profesionalã
    2. Structura codului etic
    3. Obiectivele codului etic
    4. Principiile etice fundamentale:
    a) integritatea;
    b) obiectivitatea;
    c) competenţa profesionalã;
    d) confidenţialitatea;
    e) profesionalismul;
    f) respectarea normelor tehnice şi profesionale.
    5. Independenţa - principiul fundamental şi condiţia de exercitare a profesiei liberale de expert contabil şi de contabil autorizat

    Bibliografie
    1. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã
    2. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin <>Hotãrârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi nr. 1/1995, republicat
    3. <>Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    4. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, emis de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 07/80/2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 şi 429 bis din 27 iunie 2007, şi la Editura CECCAR, 2007, ediţia a IV-a, revizuitã.

    ANEXA 7
    (Anexa nr. 9 la regulament)

    (Raportul tutorelui de stagiu asupra condiţiilor de derulare a stagiului)


                                RAPORT DE STAGIU
    Subsemnatul/Subsemnata, ..................................., tutore de stagiu abilitat prin ......................., certific cã domnul/doamna .............................., nãscut/nãscutã în ............................., la data de ................., cu domiciliul în .........................., a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevãzut de <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
    Stagiul s-a efectuat de la data de ..................... la data de ............ .
    Condiţii de derulare a stagiului:
    ...........................................................................

    Localitatea ...........................
    Data ..................................

    Semnãtura tutorelui de stagiu
    .......................................

    ANEXA 8
    [Anexa nr. 9a) la regulament]
    (Raportul directorului executiv al filialei asupra condiţiilor de derulare a stagiului pentru "Pregãtirea în sistem colectiv")

                                RAPORT DE STAGIU
    Subsemnatul/Subsemnata, ............................, în calitate de director executiv al filialei, certific cã domnul/doamna ......................., nãscut/nãscutã în .............................., la data de......................., cu domiciliul în .........................., a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevãzut de <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã, urmând "Pregãtirea în sistem colectiv".
    Stagiul s-a efectuat de la data de .................. la data de ................ .
    Condiţii de derulare a stagiului:
    ...........................................................................

    Localitatea ...........................
    Data ..................................

    Semnãtura directorului executiv al filialei
    ...........................................

    Observaţii şi viza directorului executiv de filialã
    .................................................

    Semnãtura directorului executiv de filialã
    .................................................

    ANEXA 9
    (Anexa nr. 11 la regulament)

                              CERTIFICAT DE STAGIU

    Subsemnatul/Subsemnata, .............................., director executiv al Filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România .........., atest cã domnul/doamna .................., stagiar/stagiarã, a efectuat succesiv urmãtoarele perioade de stagiu:
    - de la ...................... la ....................., tutore de stagiu;
    - de la ...................... la ....................., tutore de stagiu;
    - de la ...................... la ....................., tutore de stagiu;
    - de la ...................... la ....................., tutore de stagiu;
    - de la ...................... la ....................., tutore de stagiu;
    - de la ...................... la ....................., tutore de stagiu,
    însumând o perioadã de 3 ani, conform <>art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
    Cu privire la modul de efectuare a stagiului menţionez urmãtoarele:
    ................................................................................
    ................................................................................
    ................................................................................
    ................................................................................
    Ţinând seama şi de rapoartele tutorelui/tutorilor de stagiu, apreciez cã stagiul domnului/doamnei ........................ este satisfãcãtor şi
îl/o autorizez sã se prezinte la examenul de aptitudini pentru obţinerea calitãţii de expert contabil/contabil autorizat.

    Localitatea .....................
    Data ............................

    Directorul executiv al filialei,
    ...............................
    (semnãtura)

    ANEXA 10
    (Anexa nr. 12 la regulament)

                                    TEMATICA
                            examenului de aptitudini

    1. Organizarea profesiei şi statutul profesional al expertului contabil şi al contabilului autorizat:
    a) calitatea de expert contabil şi calitatea de contabil autorizat;
    b) accesul la profesie;
    c) organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România;
    d) incompatibilitãţi în profesie;
    e) responsabilitatea profesionistului contabil;
    f) evidenţa membrilor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România;
    g) Codul etic naţional al profesioniştilor contabili.
    2. Drept: comercial, civil, penal şi fiscal
    3. Audit [anexa nr. 12a)]
    4. Evaluarea întreprinderilor [anexa nr. 12b)]
    5. Doctrina şi deontologia profesiei contabile [anexa nr. 12c)*)]
    6. Expertiza contabilã [anexa nr. 12d)]
    7. Contabilitatea şi finanţele operatorilor economici şi instituţiilor financiar-bancare:
    a) contabilitate generalã: planul de conturi*) (operatori economici, bãnci, societãţi de asigurãri, pieţe de capital);
    b) conturile consolidate;
    c) publicarea conturilor anuale;
    d) funcţiile întreprinderilor;
    e) fuziuni şi divizãri de întreprinderi;
    f) dizolvarea şi lichidarea întreprinderilor;
    g) analiza situaţiei financiare a întreprinderii;
    h) gestiunea financiarã (bugete de trezorerie, conturi previzionale, modalitãţi de finanţare);
    i) informaticã; cunoştinţe generale*).
    8. Contabilitate de gestiune:
    a) analiza conturilor şi politici de preţuri;
    b) evidenţa cheltuielilor; calculul costurilor; stabilirea rezultatelor*).
    9. Metode cantitative şi matematici aplicate:
    a) matematici financiare;
    b) statistici descriptive (serii statistice cu una sau mai multe variabile; indici);
    c) probabilitãţi, sondaje şi eşantionãri.
    10. Standardele naţionale ale profesiei contabile
-------
    *) Teme valabile şi pentru contabili autorizaţi.

    Bibliografie**)
-------
    **) Se actualizeazã pe mãsurã ce vor fi adoptate noi acte normative.

    1. <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991, republicatã
    2. <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    3. Codul comercial român
    4. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã
    5. <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    6. <>Regulament privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    7. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 07/80/2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 şi 429 bis din 27 iunie 2007 şi la Editura CECCAR, 2007, ediţia a IV-a, revizuitã
    8. Cartea expertului contabil şi a contabilului autorizat - Culegere de acte normative şi reglementãri ale profesiei, elaboratã de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
    9. Standardele internaţionale de audit (ISA) emise de IFAC
    10. Standarde internaţionale de raportare financiarã (IFRS) - traducere în limba românã, publicatã de CECCAR
    11. Standarde profesionale emise de CECCAR pentru misiunile expertului contabil.

    ANEXA 11
    [Anexa nr. 12a) la regulament]

    Disciplina: Audit
    Nivel: examen de aptitudini

                                    TEMATICA

    I. Practici de control al conturilor şi de examinare a situaţiilor financiare
    1. Auditul imobilizãrilor
    2. Auditul stocurilor
    3. Auditul capitalurilor proprii
    4. Auditul creanţelor şi datoriilor
    5. Auditul operaţiilor financiare
    6. Auditul veniturilor şi cheltuielilor

    II. Supravegherea publicã în auditul statutar
    7. Concept; arie de aplicabilitate
    8. Sisteme şi organisme de supraveghere publicã

    III. Raportarea în audit
    9. Raportarea în auditul statutar
    10. Alte tipuri de raportare de audit

    IV. Organizarea activitãţii de audit
    11. Organizarea şi funcţionarea unui cabinet de audit
    12. Rolul organismelor profesionale

    V. Controlul de calitate în audit
    13. Controlul extern
    14. Controlul intern

    VI. Standardele internaţionale de audit
    15. Structura, clasificarea şi aria de aplicabilitate a standardelor

    VII. Standardul profesional numãrul 24

    Bibliografie:
    1. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã
    2. Directiva 2006/43/CEE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului (art. 32-33), disponibilã pe site-ul: http://eur-lex.europa.eu/
    3. CECCAR, Standardul profesional nr. 24, Editura CECCAR, 2007
    4. CECCAR, Standardul profesional nr. 23, ediţia a III-a, revizuitã şi adãugitã, Editura CECCAR, 2008
    5. Suportul de curs pentru pregãtirea stagiarilor şi dezvoltarea profesionalã continuã a membrilor

    ANEXA 12
    [Anexa nr. 12b) la regulament]

    Disciplina: Evaluarea întreprinderilor
    Nivel: examen de aptitudini

                                    TEMATICA

    I. Aspecte particulare în evaluarea întreprinderilor
    1. Evaluarea întreprinderilor în dificultate
    2. Evaluarea pentru fuziuni, divizãri şi asocieri cu pãrţi ale întreprinderilor
    3. Evaluarea pentru garanţii şi ipoteci
    4. Evaluarea pentru asigurare
    5. Evaluarea în scopuri fiscale
    6. Evaluarea pentru raportarea financiarã
    7. Evaluarea pentru închiriere/leasing
    8. Evaluarea proprietãţilor agricole

    II. Contractarea şi raportarea lucrãrilor de evaluare
    9. Angajarea unei lucrãri de evaluare
    10. Raportarea evaluãrii
    11. Verificarea evaluãrilor

    III. Codul etic al evaluatorului
    12. Introducere, definiţii şi arie de aplicabilitate
    13. Principii şi reguli de bunã practicã în evaluarea întreprinderilor

    IV. Standardele internaţionale de evaluare
    14. Obiective, structurã şi aria de aplicabilitate

    V. Standardul profesional numãrul 37

    Bibliografie
    1. Standardele Internaţionale de Evaluare, ediţia a 7-a, 2005
    2. CECCAR, Standardul profesional nr. 37 (integral)
    3. Recomandãrile CECCAR nr. 100, 101 şi 102
    4. CECCAR, Suport de curs


    ANEXA 13
    [Anexa nr. 12c) la regulament]

    Disciplina: Doctrina şi deontologia profesiei contabile
    Nivel: examen de aptitudini

                                    TEMATICA

    I. Tezele fundamentale ale profesiei contabile
    1. Contabilitatea - ştiinţã sau artã? Standarde şi reglementãri contabile
    2. Profesia contabilã: concept şi structurã
    3. Reglementarea profesiei contabile
    4. Rolul profesiei contabile pentru apãrarea interesului public şi pentru dezvoltarea economiei
    5. Organizarea profesiei contabile:
    - la nivel global;
    - la nivel regional;
    - la nivel naţional.
    6. Standardele internaţionale ale profesiei contabile:
    - de educaţie;
    - de calitate;
    - de eticã;
    - de contabilitate;
    - de audit.

    II. Etica în profesia contabilã
    7. Etica profesionalã: concept
    8. Rolul unui cod etic al profesioniştilor contabili
    9. Integritatea
    10. Obiectivitatea
    11. Competenţa
    12. Confidenţialitatea
    13. Respectul faţã de standarde şi norme
    14. Profesionalismul
    15. Independenţa
    16. Ameninţãri la adresa independenţei
    17. Mãsuri de protecţie împotriva ameninţãrilor la adresa independenţei

    III. Organizarea profesiei contabile în România
    18. Profesia contabilã din România = o profesie excesiv reglementatã
    19. Menirea şi obiectivele CECCAR
    20. Organizarea şi funcţionarea CECCAR
    21. Activitãţile CECCAR pentru sprijinirea profesioniştilor contabili:
    a) în domeniul educaţiei;
    b) în domeniul eticii;
    c) elaborarea standardelor de calitate;
    d) apãrarea intereselor membrilor sãi.
    22. Drepturile şi obligaţiile membrilor CECCAR

    Bibliografie
    1. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã (art. 20)
    2. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotãrârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi nr. 1/1995, republicat - integral
    3. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 07/80/2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 şi 429 bis din 27 iunie 2007, Editura CECCAR, 2007, ediţia a IV-a, revizuitã, integral
    4. <>Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin <>Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    5. CECCAR, suport de curs pentru disciplina Doctrina şi Deontologia profesiei contabile.


    ANEXA 14
    [Anexa nr. 12d) la regulament]

    Disciplina: Expertiza contabilã
    Nivel: examen de aptitudini

                                    TEMATICA

    1. Demersul deontologic într-o misiune de expertizã contabilã
    2. Demersul tehnic într-o misiune de expertizã contabilã
    3. Expertize contabile:
    a) în cazul unor litigii contractuale;
    b) în cazul unor lipsuri şi degradãri;
    c) în cauze fiscale;
    d) în litigii de muncã;
    e) în ce priveşte drepturi şi obligaţii izvorâte din legislaţia financiar-contabilã.
    4. Expertize privind starea de sãnãtate a unei întreprinderi
    5. Standardul profesional numãrul 35

    Bibliografie
    1. CECCAR, Standardul profesional nr. 35, ediţia a III-a, revizuitã, Editura CECCAR, 2009
    2. Legislaţia specificã pe domenii


    ANEXA 15
    (Anexa nr. 14 la regulament)

                                PROGRAM - CADRU
             de pregãtire practicã în sistem colectiv a stagiarilor



 ┌─────┬────────────────────────┬──────────────────────────┬────────────────────┬───────────────────────┐
 │Nr. │ Categoria de lucrãri │ │Conţinutul lucrãrii │ Numãrul de ore │
 │crt. │ profesionale │ Tema │ practice*) ├──────┬───────┬────────┤
 │ │ │ │ │anul I│anul II│anul III│
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ I.│Elaborarea situaţiilor │ │ │ 125│ 90│ 55│
 │ │financiare anuale │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 1.│ │Bilanţul întreprinderii │ │ │ │ │
 │ 2.│ │Contul de profit şi │ │ │ │ │
 │ │ │pierdere │ │ │ │ │
 │ 3.│ │Situaţia mişcãrii capita- │ │ │ │ │
 │ │ │lurilor proprii │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 4.│ │Situaţia fluxurilor de │ │ │ │ │
 │ │ │trezorerie │ │ │ │ │
 │ 5.│ │Situaţiile anexe la bilanţ│ │ │ │ │
 │ 6.│ │Politicile contabile de │ │ │ │ │
 │ │ │întreprindere │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 7.│ │Raportul anual al │ │ │ │ │
 │ │ │administratorilor │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 8.│ │Raportãrile intermediare │ │ │ │ │
 │ 9.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 21 şi 22 │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ II.│Auditul statutar şi alte│ │ │ 65│ 70│ 80│
 │ │misiuni de audit şi │ │ │ │ │ │
 │ │certificare │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 10.│ │Auditul statutar │ │ │ │ │
 │ 11.│ │Misiuni de verificare şi │ │ │ │ │
 │ │ │certificare (cenzoratul) │ │ │ │ │
 │ 12.│ │Examenul limitat al │ │ │ │ │
 │ │ │situaţiilor financiare │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 13.│ │Misiuni speciale şi │ │ │ │ │
 │ │ │misiuni conexe de audit │ │ │ │ │
 │ │ │realizate de experţii │ │ │ │ │
 │ │ │contabili │ │ │ │ │
 │ 14.│ │Standardele internaţionale│ │ 15│ 10│ 10│
 │ │ │de audit │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 15.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 24 │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ III.│ Expertize contabile │ │ │ 25│ 25│ 25│
 │ 16.│ │Expertize contabile în │ │ │ │ │
 │ │ │cazul unor litigii │ │ │ │ │
 │ │ │contractuale │ │ │ │ │
 │ 17.│ │Expertiza contabilã în │ │ │ │ │
 │ │ │cazul unor lipsuri în │ │ │ │ │
 │ │ │gestiune │ │ │ │ │
 │ 18.│ │Expertiza contabilã în │ │ │ │ │
 │ │ │cazul neîndeplinirii unor │ │ │ │ │
 │ │ │obligaţii faţã de bugetul │ │ │ │ │
 │ │ │statului │ │ │ │ │
 │ 19.│ │Expertizarea contabilã a │ │ │ │ │
 │ │ │unor drepturi şi obligaţii│ │ │ │ │
 │ │ │izvorâte din legislaţia │ │ │ │ │
 │ │ │muncii │ │ │ │ │
 │ 20.│ │Expertiza contabilã asupra│ │ │ │ │
 │ │ │unor drepturi şi obligaţii│ │ │ │ │
 │ │ │izvorâte din legislaţia │ │ │ │ │
 │ │ │financiar-contabilã şi │ │ │ │ │
 │ │ │fiscalã │ │ │ │ │
 │ 21.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 35 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ IV.│Evaluarea │ │ │ 15│ 15│ 15│
 │ │întreprinderilor │ │ │ │ │ │
 │ 22.│ │Evaluarea întreprinderilor│ │ │ │ │
 │ 23.│ │Evaluarea valorilor │ │ │ │ │
 │ │ │mobiliare │ │ │ │ │
 │ 24.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 37 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ V.│Fuziuni şi divizãri de │ │ │ 10│ 10│ 10│
 │ │întreprinderi │ │ │ │ │ │
 │ 25.│ │Fuziunea întreprinderilor │ │ │ │ │
 │ 26.│ │Divizarea întreprinderilor│ │ │ │ │
 │ 27.│ │Asocierea cu pãrţi ale │ │ │ │ │
 │ │ │patrimoniului întreprinde-│ │ │ │ │
 │ │ │rii │ │ │ │ │
 │ 28.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 32 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ VI.│Administrarea şi lichi- │ │ │ - │ 10│ 20│
 │ │darea întreprinderilor │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 29.│ │Administrarea │ │ │ │ │
 │ │ │întreprinderilor │ │ │ │ │
 │ 30.│ │Administrarea judiciarã a │ │ │ │ │
 │ │ │întreprinderii │ │ │ │ │
 │ 31.│ │Lichidarea întreprinderii │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ VII.│Studii de fezabilitate │ │ │ 10│ 15│ 20│
 │ 32.│ │Studii pentru investiţii │Studiu de caz pentru│ - │ 15│ - │
 │ │ │ │un credit │ │ │ │
 │ 33.│ │Fezabilitatea unei afaceri│Studiu de caz din │ - │ - │ 20│
 │ │ │comerciale │practica firmei sau │ │ │ │
 │ │ │ │din manual │ │ │ │
 │ 34.│ │Planul de afaceri │Conţinuturi. Exemple│ 10│ - │ - │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │VIII.│Analiza-diagnostic a │ │ │ 10│ 15│ 20│
 │ │întreprinderii │ │ │ │ │ │
 │ 35.│ │Analize pentru │Studii de caz │ 10│ - │ 10│
 │ │ │managementul şi acţiona- │ │ │ │ │
 │ │ │riatul întreprinderii │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 36.│ │Analize pentru utiliza- │Studii de caz. │ - │ 15│ 10│
 │ │ │torii externi │Exemple │ │ │ │
 │ │ │(due dilligence) │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ IX.│Consultanţã fiscalã │ │ │ 30│ 30│ 30│
 │ │acordatã contribuabili- │ │ │ │ │ │
 │ │lor │ │ │ │ │ │
 │ 37.│ │Impozite directe │Procedura fiscalã: │ 30│ - │ - │
 │ │ │ │conţinut, ex. │ │ │ │
 │ 38.│ │Impozite directe │Procedura fiscalã: │ - │ 30│ - │
 │ │ │ │conţinut, ex. │ │ │ │
 │ 39.│ │Impozite şi taxe locale │Procedura fiscalã: │ - │ - │ 30│
 │ │ │ │conţinut, ex. │ │ │ │
 │ 40.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 34 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ X.│Organizarea auditului │ │ │ 25│ 30│ 35│
 │ │intern şi controlul │ │ │ │ │ │
 │ │intern al întreprinderii│ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 │ 41.│ │Organizarea şi planifica- │Reglementare. Studiu│ 25│ - │ - │
 │ │ │rea contabilitãţii unei │de caz │ │ │ │
 │ │ │întreprinderi │ │ │ │ │
 │ 42.│ │Organizarea controlului │Reglementare. Studiu│ - │ 30│ - │
 │ │ │intern al unei │de caz │ │ │ │
 │ │ │întreprinderi │ │ │ │ │
 │ 43.│ │Exercitarea unei misiuni │Reglementare. Studiu│ - │ - │ 35│
 │ │ │de audit intern la o │de caz │ │ │ │
 │ │ │întreprindere │ │ │ │ │
 │ 44.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 36 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ XI.│Ţinerea contabilitãţii │ │ │ 15│ 10│ - │
 │ │unei entitãţi │ │ │ │ │ │
 │ 45.│ │Contabilitatea financiarã │ │ │ │ │
 │ │ │a unei entitãţi care │ │ │ │ │
 │ │ │aplicã IFRS │ │ │ │ │
 │ 46.│ │Contabilitatea financiarã │Studiu de caz. │ │ │ │
 │ │ │în sistem simplificat │Comentarii │ │ │ │
 │ 47.│ │Contabilitatea de gesti- │Studiu de caz │ │ │ │
 │ │ │une a unei întreprinderi │ │ │ │ │
 │ 48.│ │Contabilitatea unei între-│Studiu de caz │ │ │ │
 │ │ │prinderi de construcţii │(exemple) │ │ │ │
 │ 49.│ │Contabilitatea operaţi- │Studiu de caz │ │ │ │
 │ │ │de comerţ exterior │(exemple) │ │ │ │
 │ 50.│ │Contabilitatea unei insti-│Studiu de caz │ │ │ │
 │ │ │tuţii de credit │(exemple) │ │ │ │
 │ 51.│ │Contabilitatea unei insti-│Studiu de caz │ │ │ │
 │ │ │tuţii bugetare │(exemple) │ │ │ │
 │ 52.│ │Contabilitatea unei socie-│Studiu de caz │ │ │ │
 │ │ │tãţi de investiţii │(exemple) │ │ │ │
 │ │ │financiare │ │ │ │ │
 │ 53.│ │Contabilitatea în partidã │Studiu de caz │ │ │ │
 │ │ │simplã │(exemple) │ │ │ │
 │ 54.│ │Standardul profesional │ │ │ │ │
 │ │ │numãrul 21 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ XII.│Alte lucrãri efectuate │ │ │ 70│ 80│ 90│
 │ │de experţii contabili şi│ │ │ │ │ │
 │ │contabilii autorizaţi │ │ │ │ │ │
 │ │[la sugestia filialei, a│ │ │ │ │ │
 │ │formatorilor (lectori- │ │ │ │ │ │
 │ │lor) sau la cererea │ │ │ │ │ │
 │ │stagiarilor] │ │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────┴────────────────────────┴──────────────────────────┴────────────────────┴──────┴───────┴────────┘


-------
    *) Se stabileşte de Direcţia de specialitate, se aprobã de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului şi se completeazã periodic, în funcţie de necesitãţi.

    Recapitularea numãrului de ore de pregãtire practicã pe categorii de lucrãri profesionale


 ┌────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬───────────┐
 │ │ anul I │ anul II │ anul III │ Total │ % │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ I │ 125 │ 90 │ 55 │ 270 │ 22,5 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ II │ 65 │ 70 │ 80 │ 215 │ 15 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ III │ 25 │ 25 │ 25 │ 75 │ 6,25 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ IV │ 15 │ 15 │ 15 │ 45 │ 3,75 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ V │ 10 │ 10 │ 10 │ 30 │ 2,5 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ VI │ - │ 10 │ 20 │ 30 │ 2,5 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ VII │ 10 │ 15 │ 20 │ 45 │ 3,75 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ VIII │ 10 │ 15 │ 20 │ 45 │ 3,75 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ IX │ 30 │ 30 │ 30 │ 90 │ 7,5 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ X │ 25 │ 30 │ 35 │ 90 │ 7,5 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ XI │ 15 │ 10 │ - │ 25 │ 5,0 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ XII │ 70 │ 80 │ 90 │ 240 │ 20 │
 ├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
 │ Total │ 400 │ 400 │ 400 │ 1.200 │ 100 │
 └────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴───────────┘



    ANEXA 16
    (Anexa nr. 15 la regulament)

    Filiala ....................

                                     RAPORT
      privind activitatea de stagiu pentru semestrul I (anul) ............

    1. Care este numãrul stagiarilor în evidenţã la sfârşitul semestrului (anului)?
    - anul I ................................
    - anul II ...............................
    - anul III ...............................
    2. Câte exerciţii şi studii de caz a efectuat fiecare stagiar în sistem colectiv, pe categorii de lucrãri profesionale?


 ┌────────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────┬────────┐
 │ Categorii de lucrãri │Anul I│Anul II│Anul III│
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │I. Elaborarea situaţiilor financiare anuale │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │II. Auditul statutar al situaţiilor financiare │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │III. Expertize contabile │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │IV. Evaluarea întreprinderilor │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │V. Fuziuni şi divizãri de întreprinderi │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │VI. Administrarea şi lichidarea întreprinderilor │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │VII. Studii de fezabilitate │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │VIII. Analiza-diagnostic a întreprinderii │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │IX. Consultanţã fiscalã acordatã contribuabililor │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │X. Organizarea auditului şi controlul intern al │ │ │ │
 │întreprinderii │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │XI. Ţinerea contabilitãţii unei entitãţi │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
 │XII. Alte lucrãri efectuate de experţii contabili şi│ │ │ │
 │contabilii autorizaţi [la sugestia filialei, a for- │ │ │ │
 │matorilor (lectorilor) sau la cererea stagiarilor] │ │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────┴────────┘



    3. Câte zile de pregãtire deontologicã şi doctrinã profesionalã au fost efectuate?
    S-a respectat tematica din anexa nr. 6 a)?
    4. Câte zile de pregãtire tehnicã au fost efectuate?
    S-a respectat tematica din anexa nr. 6?
    5. Lectorii folosiţi pentru pregãtirea practicã:
    - ................................................................;
    - ................................................................;
    - ................................................................;
    - ............................................................... .
    6. Lectorii folosiţi pentru pregãtirea deontologicã:
    - ................................................................;
    - ................................................................;
    -.................................................................;
    - ............................................................... .
    7. Lectorii folosiţi pentru pregãtirea tehnicã:
    - ................................................................;
    - ................................................................;
    - ................................................................;
    - ............................................................... .
    8. Comentarii şi propuneri cu privire la îmbunãtãţirea activitãţii de stagiu.


    ANEXA 17
    (Anexa nr. 16 la regulament)

    (se completeazã anual)

                                    SITUAŢIA
                   mişcãrii stagiarilor în anul ............


 ┌────┬────────────────────────────────────────────┬──────┬──────┬──────┬─────┐
 │Nr. │ Explicaţii │Anul 1│Anul 2│Anul 3│Total│
 │crt.│ │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ │Numãr stagiari la 1 ianuarie - total: │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ 1. │- experţi contabili │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ │- contabili autorizaţi │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ 2. │Numãr absolvenţi ai examenului de acces la │ │ │ │ │
 │ │stagiu (ţinut în cursul anului) │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ 3. │Alte intrãri (transferuri etc.) │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ 4. │Numãr absolvenţi ai examenelor de aptitudini│ │ │ │ │
 │ │(ţinute în cursul anului) │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ 5. │Alte ieşiri (transferuri etc.) │ │ │ │ │
 ├────┼────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ │Numãr stagiari la 31 decembrie - total: │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ 6. │- experţi contabili │ │ │ │ │
 │ ├────────────────────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
 │ │- contabili autorizaţi │ │ │ │ │
 └────┴────────────────────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴─────┘



                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016