Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1 din 9 iulie 2012  privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1 din 9 iulie 2012 privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 467 din 10 iulie 2012

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Petre Lãzãroiu - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Tudorel Toader - judecãtor
    Ioana Marilena Chiorean - magistrat-asistent

    Pe rol se aflã cererea pentru constatarea existenţei împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, formulatã, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, de preşedintele Senatului, domnul George-Crin Laurenţiu Antonescu, care a condus lucrãrile şedinţei comune a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 6 iulie 2012, în care a fost adoptatã hotãrârea de suspendare din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu.
    La dosar a fost depusã de Sorin Graţianu o "acţiune în constatare" pentru ca, prin hotãrârea ce o va pronunţa, Curtea "sã oblige cele douã Camere ale Parlamentului sã reia procedura votului viciat grav în şedinţa din 6 iulie 2012, când sa decis o nouã suspendare nelegalã a Preşedintelui României". Cu privire la aceastã cerere, Curtea reţine cã în cadrul procedurii de constatare a împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României potrivit art. 146 lit. g) din Constituţie nu se pot formula cereri sau contestaţii. Aşadar, Curtea constatã cã cererea depusã la dosar este inadmisibilã.

                               CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
    Cu Adresa nr. 33HP din 6 iulie 2012, înregistratã la Curtea Constituţionalã sub nr. 4.699 la 6 iulie 2012, preşedintele Senatului, domnul George-Crin Laurenţiu Antonescu, care a condus lucrãrile şedinţei comune a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 6 iulie 2012, a comunicat Curţii Constituţionale faptul cã în acea şedinţã s-a hotãrât suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu, în care sens Parlamentul României a adoptat Hotãrârea nr. 33/2012 privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României. Suspendarea s-a hotãrât în temeiul dispoziţiilor art. 95 din Constituţie şi ale art. 66 şi 67 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
    Având în vedere hotãrârea Parlamentului, preşedintele Senatului solicitã Curţii Constituţionale sã constate existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
    La cerere au fost anexate urmãtoarele documente: Hotãrârea Parlamentului României nr. 33/2012 privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României; procesul-verbal întocmit de birourile permanente ale celor douã Camere prin care s-a constatat rezultatul votului; scrisoarea prin care Preşedintele României a fost invitat sã participe la şedinţa comunã a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 6 iulie 2012.
    La solicitarea Curţii Constituţionale au fost transmise, prin Adresa nr. 1/1.070/VZ din 9 iulie 2012: stenograma şedinţei comune a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 6 iulie 2012; scrisoarea prin care Preşedintele României a fost invitat sã participe la şedinţa comunã a Camerei Deputaţilor şi a Senatului din data de 5 iulie 2012.

                               CURTEA,
având în vedere prevederile art. 146 lit. g) din Constituţie, precum şi ale art. 44 şi 45 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, este competentã sã constate existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
    Propunerea de suspendare a domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României, formulatã, în temeiul art. 95 din Constituţia României, de 154 de deputaţi şi senatori, a fost prezentatã în şedinţa comunã a Camerei Deputaţilor şi a Senatului la data de 5 iulie 2012. Astfel, cum rezultã din stenograma acestei şedinţe, preşedintele care a condus şedinţa a consultat deputaţii şi senatorii în legãturã cu necesitatea constituirii unei comisii de anchetã, în temeiul art. 67 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Supunându-se la vot, aceastã propunere de constituire a unei comisii comune de anchetã a fost respinsã cu 216 voturi împotrivã şi 19 abţineri.
    Prin Adresa nr. 1/1.023/VZ din 5 iulie 2012, cele douã Camere ale Parlamentului României au înaintat Curţii Constituţionale propunerea de suspendare din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu, în vederea emiterii avizului consultativ.
    Adresa a fost înregistratã la Curtea Constituţionalã sub nr. 4.617 din 5 iulie 2012, formând obiectul Dosarului nr. 1.200H/2012. Cele douã Camere ale Parlamentului au solicitat Curţii Constituţionale, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. h) din Constituţie şi ale art. 42 şi 43 din Legea nr. 47/1992, sã dea aviz consultativ cu privire la propunerea de suspendare a domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României.
    Luând în dezbatere propunerea de suspendare a domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României, Curtea Constituţionalã a dat Avizul consultativ nr. 1 din 6 iulie 2012.
    În conformitate cu dispoziţiile art. 43 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, Avizul consultativ nr. 1 din 6 iulie 2012 a fost comunicat Preşedintelui României, preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, cu Adresa nr. 4.690 din 6 iulie 2012, iar, potrivit stenogramei şedinţei comune a celor douã Camere ale Parlamentului din 6 iulie 2012 şi Adresei nr. 1/1.070/VZ din 9 iulie 2012, a fost difuzat, de îndatã, membrilor birourilor permanente, liderilor grupurilor parlamentare şi celorlalţi parlamentari. Totodatã, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 din 6 iulie 2012.
    În temeiul dispoziţiilor art. 95 din Constituţie şi ale art. 66 şi 67 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, domnul Traian Bãsescu, iniţiatã de 154 de deputaţi şi senatori a fost prezentatã în şedinţa comunã a celor douã Camere ale Parlamentului din 5 iulie 2012. Preşedintelui României i s-a adus la cunoştinţã de cãtre preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului depunerea propunerii de suspendare din funcţie prin scrisoarea transmisã la data de 4 iulie 2012, prin care a fost înştiinţat asupra datei şedinţei comune a celor douã Camere din 5 iulie 2012, ora 10,00 pe a cãrei ordine de zi a fost înscrisã cererea de suspendare.
    Propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, domnul Traian Bãsescu, a fost dezbãtutã în şedinţa comunã a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 6 iulie 2012. Prin Adresa nr. 1/1.035/VZ din 6 iulie 2012, în conformitate cu prevederile art. 95 din Constituţia României, domnul Traian Bãsescu a fost invitat sã participe la dezbatere.
    Dând curs acestor douã invitaţii, Preşedintele României a participat la şedinţele celor douã Camere ale Parlamentului din 5 şi 6 iulie 2012, dând explicaţiile necesare cu privire la faptele ce i se imputã.
    Prin Hotãrârea nr. 33/2012 privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comunã din 6 iulie 2012, s-a hotãrât:
    "Art. 1. - Domnul Traian Bãsescu se suspendã din funcţia de Preşedinte al României.
    Art. 2. - Hotãrârea se comunicã Curţii Constituţionale pentru a constata existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României."
    Proiectul de hotãrâre privind suspendarea domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României a fost supus votului secret, exprimat prin bile.
    Din procesul-verbal referitor la rezultatul votului asupra proiectului de hotãrâre privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României,încheiat la data de 6 iulie 2012, rezultã urmãtoarele:
    - numãrul total al deputaţilor şi senatorilor: 432
    - numãrul deputaţilor şi senatorilor prezenţi: 374
    - numãrul total de voturi exprimate: 372
    - numãrul de voturi anulate: 2
    - numãrul total de voturi valabil exprimate: 370, din care:
    - voturi pentru adoptarea proiectului de hotãrâre: 256
    - voturi contra proiectului de hotãrâre: 114
    În conformitate cu prevederile art. 95 alin. (1) din Constituţia României, propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României se adoptã cu votul majoritãţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnã minimum 217 voturi.
    Ca urmare a faptului cã, din totalul de 432 de deputaţi şi senatori, şi-au exprimat votul valabil 370, din care 256 au votat pentru, iar contra 114, ceea ce reprezintã majoritatea voturilor deputaţilor şi senatorilor cerutã de Constituţie, Proiectul de hotãrâre privind suspendarea din funcţie a domnului Traian Bãsescu, preşedintele României, a fost adoptat.
    Procesul-verbal din 6 iulie 2012 este semnat de membrii birourilor permanente ale celor douã Camere ale Parlamentului.

    Având în vedere dispoziţiile art. 146 lit. h) şi g) şi ale art. 98 alin. (1) din Constituţie, precum şi ale art. 11 alin. (1) lit. B.b), art. 44 şi 45 din Legea nr. 47/1992, cu majoritate de voturi,

                        CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                            În numele legii
                               HOTĂRĂŞTE:

    1. Constatã cã procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu a fost respectatã.
    2. Constatã existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
    3. Constatã cã, în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. (1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigurã de preşedintele Senatului, domnul George-Crin Laurenţiu Antonescu.
    Hotãrârea este definitivã şi general obligatorie.
    Prezenta hotãrâre se comunicã Parlamentului şi Guvernului şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Dezbaterea a avut loc la data de 9 iulie 2012 şi la ea au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lãzãroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecãtori.


              PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                       AUGUSTIN ZEGREAN

                      Magistrat-asistent,
                    Ioana Marilena Chiorean
                          __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016