Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1 din 8 ianuarie 2008  pentru aprobarea   Normei nr. 1/2008 privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1 din 8 ianuarie 2008 pentru aprobarea Normei nr. 1/2008 privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 38 din 17 ianuarie 2008

În temeiul dispoziţiilor <>art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,
conform <>Hotãrârii Parlamentului României nr. 24/2006 privind numirea preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a celorlalţi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
având în vedere prevederile art. 112 alin. (5) lit. b), art. 135 alin. (2) şi ale <>art. 138 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza hotãrârii luate în şedinţa Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din data de 8 ianuarie 2008,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. 1
Se aprobã <>Norma nr. 1/2008 privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre şi norma menţionatã la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
ART. 3
Departamentul autorizare-reglementare împreunã cu Secretariatul tehnic şi cu directorul general vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere
a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea

Bucureşti, 8 ianuarie 2008.
Nr. 1.

ANEXĂ

<>NORMA Nr. 1/2008
privind calculul actuarial al provizionului tehnic
pentru fondurile de pensii administrate privat

Având în vedere prevederile art. 112 alin. (5) lit. b), art. 135 alin. (2) şi ale <>art. 138 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta normã stabileşte regulile de calcul actuarial al provizionului tehnic pentru schemele de pensii administrate privat.
ART. 2
Administratorul este obligat sã constituie provizion tehnic, corespunzãtor angajamentelor financiare asumate prin schema de pensii private administratã.
ART. 3
(1) Termenii şi expresiile utilizate în aceasta normã au semnificaţia prevãzutã la <>art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Lege.
(2) De asemenea, în înţelesul prezentei norme, beneficii reprezintã valoarea garantatã, sub forma de sumã absolutã stabilitã prin prospectul schemei de pensii.

CAP. II
Provizionul tehnic

SECŢIUNEA 1
Reguli generale

ART. 4
(1) Provizionul tehnic se constituie pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, stabilitã prin Lege, şi, dupã caz, a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare, asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.
(2) Garanţiile suplimentare pot fi mãsuri de protecţie împotriva riscurilor biometrice prin garantarea unui beneficiu şi/sau garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului şi/sau garanţii cu privire la performanţele investiţiei, suplimentare celor stabilite prin Lege.
ART. 5
(1) Garanţiile stabilite prin art. 135 alin. (2) din Lege, cu privire la performanţele investiţiei, sunt valabile şi în cazul încetãrii premature a contractului ca urmare a decesului, invaliditãţii sau a transferului, precum şi în cazul modificãrii, suspendãrii sau încetãrii contribuţiilor la fond.
(2) În cazul transferului, dacã valoarea activului personal al participantului la momentul transferului este mai micã decât valoarea garantatã prin Lege, diferenţa va fi acoperitã din provizionul tehnic constituit de administratorul de la care acesta se transferã. Transferul sumei din provizionul tehnic se va face în contul colector al noului fond, în numele participantului transferat, în aceeaşi zi în care se efectueazã transferul activului personal al respectivului participant.
ART. 6
Activele necesare acoperirii provizionului tehnic provin din resursele proprii ale administratorului.

SECŢIUNEA a 2-a
Activele care acoperã provizionul tehnic

ART. 7
(1) Activele care acoperã provizionul tehnic sunt active a cãror valoare corespunde sumei rezultate din calculul provizionului tehnic pentru un fond.
(2) Valoarea activelor care acoperã provizionul tehnic va fi tot timpul cel puţin egalã cu suma rezultatã din calculul provizionului tehnic.
ART. 8
(1) Investirea activelor care acoperã provizionul tehnic se va face într-o manierã adecvatã naturii şi duratei plãţilor viitoare aşteptate.
(2) Activele vor fi astfel diversificate încât sã evite concentrarea pe un singur emitent sau grup de emitenţi şi acumularea de risc pe portofoliu, respectându-se urmãtoarele reguli:
a) investiţia în instrumentele financiare ale unui singur emitent nu va depãşi 5% din volumul activelor care acoperã provizionul tehnic, cu excepţia titlurilor emise de autoritãţi ale administraţiei publice centrale;
b) investiţia în instrumentele financiare ale unui grup de emitenţi nu va depãşi 10% din volumul activelor care acoperã provizionul tehnic, cu excepţia titlurilor emise de autoritãţi ale administraţiei publice centrale;
c) investiţia în active denominate în altã monedã decât moneda în care sunt exprimate obligaţiile nu va depãşi 30% din volumul activelor care acoperã provizionul tehnic.
ART. 9
(1) Instituţia de credit depozitarã a fondului de pensii administrat privat pentru care se constituie provizionul tehnic va pãstra în custodie activele care acoperã provizionul tehnic şi va ţine evidenţa acestora.
(2) Activitatea de custodie şi evidenţã a activelor care acoperã provizionul tehnic se desfãşoarã în baza unui contract încheiat între administrator şi depozitar, care va avea un conţinut minim similar cu cel al contractului de depozitare încheiat pentru activele fondului de pensii administrat privat. Costurile aferente activitãţii de custodie şi evidenţã a activelor care acoperã provizionul tehnic se suportã de cãtre administrator.
(3) Activitatea de custodie şi evidenţã a activelor care acoperã provizionul tehnic se va desfãşura cu respectarea prevederilor normei privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat.
(4) Evaluarea activelor care acoperã provizionul tehnic se va realiza de cãtre administrator şi depozitar pe baza principiilor de evaluare prevãzute în norma privind calculul valorii activului net şi al valorii unitãţii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat.

SECŢIUNEA a 3-a
Calculul provizionului tehnic

ART. 10
(1) Calculul provizionului tehnic se efectueazã şi se certificã de cãtre un actuar.
(2) Actuarul aflat în relaţii contractuale cu un administrator şi desemnat de cãtre acesta are obligaţia de a efectua şi certifica calculul provizionului tehnic.
(3) Calculul detaliat al provizionului tehnic, precum şi opinia actuarului privind adecvarea nivelului provizionului tehnic vor fi incluse în raportul actuarial anual.
ART. 11
(1) Calculul şi constituirea provizionului tehnic se efectueazã anual sau ori de câte ori Comisia considerã necesar, în urma activitãţii de supraveghere şi control. Pentru calcularea provizionului tehnic se vor folosi datele existente în ultima zi lucrãtoare a lunii ce precedã perioada de calcul.
(2) Actuarul desemnat de cãtre administrator va calcula provizionul tehnic în conformitate cu prevederile legii şi pe baza metodelor stabilite prin prezenta normã, cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) nivelul minim al provizionului tehnic este cel rezultat din calcul;
b) pentru calcularea cash flow-urilor:
(i) rata de discount folositã va fi rata dobânzii liberã de risc, aplicabilã maturitãţii respective şi datei evaluãrii. Dacã se considerã necesar sau în cazul în care dobânda efectivã realizatã se aflã sub nivelul dobânzii de discount folosite, Comisia poate solicita administratorului diminuarea ratei de discount;
(ii) rata garantatã a dobânzii poate fi o ratã anualã constantã stabilitã sau o ratã relativã definitã printr-o funcţie. În cazul unei rate garantate relative se va lua în considerare cea mai prudentã estimare. Aceastã estimare se realizeazã folosind cel puţin douã metode diferite ce pot fi considerate fiabile şi relevante. Douã metode sunt considerate diferite atunci când sunt bazate pe tehnici diferite şi pe seturi de presupuneri diferite şi se pot verifica una pe cealaltã. Pentru satisfacerea cerinţei legale cu privire la garanţia investiţionalã minimã obligatorie, valoarea ratei garantate a dobânzii nu poate fi mai micã de zero;
(iii) rata dobânzii efective folositã în calcul va fi estimatã conform principiului prevãzut la pct. (ii), luând în considerare randamentul anticipat al activelor şi ratele efective realizate în anii anteriori. Valoarea estimatã a ratei efective se va menţine cel puţin 3 ani, ea putând fi corectatã dupã acest interval de timp, cu acordul prealabil al Comisiei;
(iv) cheltuielile vor fi actualizate cu ţinta de inflaţie prognozatã de Banca Naţionalã a României pânã în anul aferent trecerii la moneda europeanã, dupã care se va folosi rata inflaţiei prognozatã de Eurostat. Pentru calcularea valorii aleatoare a activului personal se vor considera, în formula de calcul, cheltuielile aflate în sarcina fondului conform prospectului schemei de pensii. Pentru cazul în care administratorul garanteazã acoperirea, din resurse proprii, a cheltuielilor aflate în sarcina fondului de pensii, respectiv cheltuielile deduse din activul total al fondului şi/sau cele deduse din activul personal al participantului, precum şi/sau cele deduse din contribuţii, aceste deduceri vor fi eliminate din formula de calcul a valorii aleatoare a activului personal;
c) datele biometrice folosite pentru calculul provizionului tehnic se bazeazã pe ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statisticã şi/sau date furnizate de surse indicate de Comisie, ţinându-se cont de specificul de gen, de principalele caracteristici ale grupului de participanţi, ale prospectelor schemelor de pensii administrate privat şi de evoluţia prevãzutã pentru riscurile relevante;
d) probabilitãţile folosite în calcul se iau în considerare pânã la a 6-a zecimalã;
e) metoda şi baza de calcul pentru provizionul tehnic rãmân constante de la un exerciţiu financiar la altul. Discontinuitãţile pot fi justificate de schimbarea legislaţiei ori a condiţiilor economice sau demografice pe care se bazeazã provizioanele.
ART. 12
(1) Provizionul tehnic se calculeazã ca fiind suma tuturor rezervelor individuale calculate pentru fiecare participant în parte.
(2) Rezerva individualã se calculeazã dupã formula:*)

NOTA(CTCE)
----------
*) Formula - Rezervei individuale şi explicaţia ei, se gãsesc în Monitorul Oficiala al României, Partea I, nr. 38 din 17 ianuarie 2008, paginile 15-16.(a se vedea imaginea asociatã)

ART. 13
(1) Determinarea cash flow-urilor se face dupã modelul urmãtor:*)
(2) Valoarea aleatoare previzionatã a activului personal la momentul t se modeleazã astfel:*)
a) Factorul aleator de acumulare urmeazã modelul:*)
b) Valoarea aleatoare previzionatã a activului personal la momentul t se calculeazã dupã modelul:*
(3) Valoarea beneficiului garantat la momentul t se calculeazã dupã modelul:*)
(4) Factorul de discount liber de risc pentru o perioadã de t ani se calculeazã dupã modelul:*)

NOTA(CTCE)
----------
*) Formulele şi explicaţiile lor de la pagina 16, se gãsesc în Monitorul Oficiala al României, Partea I, nr. 38 din 17 ianuarie 2008.(a se vedea imaginea asociatã)

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 14
Raportul actuarial anual va fi transmis Comisiei odatã cu raportul anual prevãzut la art. 111 din Lege.
ART. 15
Încãlcarea prevederilor prezentei norme se sancţioneazã conform dispoziţiilor legale în vigoare.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016