Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1 din 20 aprilie 2007  privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1 din 20 aprilie 2007 privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 269 din 20 aprilie 2007

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Claudia Miu - prim-magistrat-asistent

Pe rol se aflã cererea pentru constatarea existenţei împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, formulatã de preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Bogdan Olteanu, care a condus lucrãrile şedinţei comune a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007, în care a fost adoptatã hotãrârea de suspendare din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu.
De asemenea, pe rol se mai aflã contestaţia formulatã de domnul Traian Bãsescu, prin care solicitã sã se constate neîndeplinirea condiţiilor procedurale de suspendare a sa din funcţia de Preşedinte al României.

CURTEA
Cu Adresa nr. 1.041/1/B.O. din 20 aprilie 2007, înregistratã la Curtea Constituţionalã sub nr. 3.762 la 20 aprilie 2007, domnul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, care a condus lucrãrile şedinţei comune a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007, în care a fost adoptatã hotãrârea de suspendare din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu, a comunicat Curţii Constituţionale faptul cã în acea şedinţã s-a hotãrât suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu. Suspendarea s-a hotãrât în temeiul dispoziţiilor art. 95 din Constituţie şi ale art. 66-68 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Se menţioneazã cã, în şedinţa comunã care a avut pe ordinea de zi acest unic punct, s-au prezentat urmãtoarele documente:
- propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, Traian Bãsescu, semnatã de 182 de deputaţi şi senatori;
- raportul Comisiei comune de anchetã a Parlamentului României, ca urmare a propunerii de suspendare din funcţie a Preşedintelui României;
- Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007 al Curţii Constituţionale.
Pe marginea materialelor prezentate au avut loc dezbateri, luând cuvântul senatori şi deputaţi din toate grupurile parlamentare, precum şi parlamentari independenţi, iar hotãrârea de suspendare din funcţia de Preşedinte al României a fost supusã votului secret, cu bile.
În urma exprimãrii votului a rezultat cã, din totalul de 465 deputaţi şi senatori, şi-au exprimat votul un numãr de 440 parlamentari, din care 322 pentru hotãrârea de suspendare, 108 împotrivã, iar 10 voturi au fost declarate nule, potrivit procesului-verbal de constatare a votului.
În Adresa nr. 1.041/1/B.O. din 20 aprilie 2007 se mai precizeazã cã Preşedintele României, Traian Bãsescu, a fost invitat sã participe la şedinţa comunã a celor douã Camere ale Parlamentului din 19 aprilie 2007.
Având în vedere hotãrârea Parlamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor solicitã Curţii Constituţionale sã constate existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, urmând ca funcţia de preşedinte interimar sã fie preluatã de preşedintele Senatului, domnul Nicolae Vãcãroiu.
La cerere este anexatã <>Hotãrârea Parlamentului României nr. 20/2007 privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, procesul-verbal întocmit de birourile permanente ale celor douã Camere ale Parlamentului, prin care s-a constatat rezultatul votului, precum şi scrisoarea prin care Preşedintele României a fost invitat sã participe la şedinţa comunã a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007, propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, domnul Traian Bãsescu, raportul Comisiei comune de anchetã a Parlamentului, ca urmare a propunerii de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007 al Curţii Constituţionale şi stenograma şedinţei comune a celor douã Camere ale Parlamentului din 19 aprilie 2007.
Prin Adresa nr. 1.356 din 20 aprilie 2007, înregistratã la Curtea Constituţionalã sub nr. 3.793 din 20 aprilie 2007, domnul Traian Bãsescu a formulat contestaţie prin care solicitã sã se constate neîndeplinirea condiţiilor procedurale de suspendare a sa din funcţia de Preşedinte al României. Se apreciazã cã, în dezbaterea din data de 19 aprilie 2007 privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, Parlamentul "nu a adus niciun fel de date noi şi informaţii cu privire la demersul suspendãrii", de naturã sã schimbe avizul negativ dat de Curtea Constituţionalã la data de 5 aprilie 2007. Prin urmare, domnul Traian Bãsescu considerã cã Parlamentul a hotãrât suspendarea sa din funcţia de Preşedinte al României "fãrã sã constate existenţa acelor fapte grave de încãlcare a Constituţiei pentru care Preşedintele României poate fi suspendat în condiţiile art. 95 din Constituţie". În concluzie, solicitã ca, în temeiul art. 95 alin. (1), coroborat cu art. 146 lit. g) din Constituţie, sã se constate neîndeplinirea condiţiilor procedurale de suspendare a sa din funcţia de Preşedinte al României.

CURTEA,
având în vedere prevederile art. 146 lit. g) din Constituţie, precum şi ale art. 44 şi <>art. 45 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, este competentã sã constate existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
Propunerea de suspendare a domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României, formulatã, în temeiul art. 95 din Constituţia României, de 182 de deputaţi şi senatori, a fost prezentatã în şedinţa comunã a Camerei Deputaţilor şi a Senatului la data de 28 februarie 2007. Prin Adresa înregistratã la Senat sub nr. 172 din 21 martie 2007 şi la Camera Deputaţilor sub nr. 821/1/B.O. din 21 martie 2007, cele douã Camere ale Parlamentului au înaintat Curţii Constituţionale propunerea de suspendare din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu, în vederea emiterii avizului consultativ. Adresa a fost înregistratã la Curtea Constituţionalã sub nr. 2.553 din 21 martie 2007, formând obiectul Dosarului nr. 384H/2007. Cele douã Camere ale Parlamentului au solicitat Curţii Constituţionale, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. h) din Constituţie şi ale art. 42 şi <>art. 43 din Legea nr. 47/1992 , sã dea aviz consultativ cu privire la propunerea de suspendare a domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României.
Luând în dezbatere propunerea de suspendare a domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României, la data de 5 aprilie 2007, Curtea Constituţionalã a dat Avizul consultativ nr. 1, potrivit cãruia propunerea "se referã la acte şi fapte de încãlcare a Constituţiei, sãvârşite în exerciţiul mandatului, care, însã, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept grave, de naturã sã determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în sensul prevederilor art. 95 alin. (1) din Constituţie.
Rãmâne ca Parlamentul sã decidã, pe baza datelor şi a informaţiilor care îi vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existenţei şi gravitãţii faptelor pentru care s-a propus suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în concordanţã cu dispoziţiile art. 95 din Constituţie".
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 43 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007 a fost comunicat Preşedintelui României, precum şi preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, cu Adresa nr. 3.552 din 17 aprilie 2007, iar în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 258 din 18 aprilie 2007.
În temeiul dispoziţiilor art. 95 din Constituţie şi ale art. 66-68 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, domnul Traian Bãsescu, a fost dezbãtutã în şedinţa comunã a celor douã Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007. Prin Adresa din 18 aprilie 2007, în conformitate cu prevederile art. 95 din Constituţia României, domnul Traian Bãsescu a fost invitat sã participe la dezbatere, însã din cuprinsul stenogramei şedinţei se constatã cã nu a dat curs invitaţiei.
Din stenogramã se mai reţine cã, la dezbaterea propunerii de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, şi-au exprimat şi susţinut opiniile reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi parlamentari independenţi, iar proiectul de hotãrâre privind suspendarea domnului Traian Bãsescu din funcţia de Preşedinte al României a fost supus votului secret, exprimat prin bile. Prin Hotãrârea nr. 20 privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comunã din 19 aprilie 2007, s-a hotãrât:
"Art. 1. - Domnul Traian Bãsescu se suspendã din funcţia de Preşedinte al României.
Art. 2. - Hotãrârea se comunicã Curţii Constituţionale pentru a constata existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României."
Din procesul-verbal referitor la rezultatul votului asupra proiectului de hotãrâre privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, încheiat la data de 19 aprilie 2007, rezultã urmãtoarele:
- numãrul total al deputaţilor şi senatorilor: 465
- numãrul deputaţilor şi senatorilor prezenţi: 448
- numãrul total de voturi exprimate: 440
- voturi nule: 10
- numãrul parlamentarilor prezenţi care nu au votat: 8
- numãrul total de voturi valabil exprimate: 430 din care:
- voturi pentru adoptarea proiectului de hotãrâre: 322
- voturi contra proiectului de hotãrâre: 108
Propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României s-a adoptat cu votul majoritãţii deputaţilor şi senatorilor, minimul necesar fiind de 233 de voturi pentru.
Procesul-verbal din 19 aprilie 2007 este semnat de membrii birourilor permanente ale celor douã Camere ale Parlamentului.
În ceea ce priveşte contestaţia formulatã de domnul Traian Bãsescu, Preşedintele României, prin care solicitã sã se constate neîndeplinirea condiţiilor procedurale de suspendare a sa din funcţia de Preşedinte al României, Curtea Constituţionalã constatã cã în cadrul procedurii de constatare a împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României potrivit art. 146 lit. g) din Constituţie nu existã nicio cale de atac. Aşadar, Curtea reţine cã este inadmisibilã contestaţia formulatã de domnul Traian Bãsescu, prin care solicitã sã se constate neîndeplinirea condiţiilor procedurale de suspendare a sa din funcţia de Preşedinte al României.

Având în vedere dispoziţiile art. 146 lit. h) şi g) şi ale art. 98 alin. (1) din Constituţie, precum şi ale art. 44 şi <>art. 45 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
HOTĂRĂŞTE:
1. Se respinge, ca inadmisibilã, contestaţia formulatã de domnul Traian Bãsescu împotriva hotãrârii de suspendare a sa din funcţia de Preşedinte al României.
2. Constatã cã procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Bãsescu a fost respectatã.
3. Constatã existenţa împrejurãrilor care justificã interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
4. Constatã cã, în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. (1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigurã de preşedintele Senatului, domnul Nicolae Vãcãroiu.
Definitivã.
Prezenta hotãrâre se comunicã Parlamentului şi Guvernului şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Dezbaterea a avut loc la data de 20 aprilie 2007 şi la ea au participat: Ioan Vida, preşedinte, Nicolae Cochinescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Kozsokar Gabor, Petre Ninosu, Şerban Viorel Stãnoiu şi Tudorel Toader, judecãtori.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Prim-magistrat-asistent,
Claudia Miu

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016