Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1 din 15 septembrie 2005  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1 din 15 septembrie 2005 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 855 din 22 septembrie 2005

În temeiul <>art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã,

Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativã a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 25 septembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1 . - În cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, activitatea de judecatã se desfãşoarã cu respectarea principiilor distribuirii aleatorii a dosarelor, în sistem informatizat şi al continuitãţii, cu excepţia situaţiilor în care judecãtorul nu poate participa la judecatã din motive obiective."
2. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Preşedintele prezintã Plenului Consiliului Superior al Magistraturii raportul consultativ al colegiului de conducere asupra promovãrii în funcţia de judecãtor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi propunerile colegiului de conducere pentru numirea, promovarea, transferul, suspendarea şi încetarea din funcţie a magistraţilor-asistenţi."
3. La articolul 9 alineatul (3), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) desemneazã judecãtorul care conduce Biroul de informare şi relaţii publice şi îndeplineşte rolul de purtãtor de cuvânt, dacã aceste funcţii nu sunt ocupate de un absolvent al facultãţii de jurnalisticã sau de un specialist în comunicare, numit prin concurs sau examen;".
4. La articolul 9 alineatul (3), litera f) se abrogã.
5. La articolul 9 alineatul (3), litera j) va avea urmãtorul cuprins:
"j) propune numãrul personalului Jandarmeriei Române necesar pentru paza sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a bunurilor şi valorilor aparţinând acesteia, pentru supravegherea accesului şi menţinerea ordinii interioare necesare desfãşurãrii normale a activitãţii în acest sediu, care se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, şi coordoneazã activitatea acestuia;".
6. La articolul 9 alineatul (3), litera k) va avea urmãtorul cuprins:
"k) încheie cu Ministerul Administraţiei şi Internelor protocolul privind modul de utilizare a personalului de poliţie pentru asigurarea protecţiei judecãtorilor şi a magistraţilor-asistenţi, precum şi modul de utilizare a personalului Jandarmeriei Române pentru asigurarea pazei sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a bunurilor şi valorilor aparţinând acesteia, pentru supravegherea accesului şi menţinerea ordinii interioare;".
7. Alineatul (1) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Preşedintele, vicepreşedintele şi 9 judecãtori, aleşi pe o perioadã de 3 ani în adunarea generalã a judecãtorilor, cu reprezentarea fiecãrei secţii, constituie Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie."
8. La articolul 16, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) La şedinţele colegiului de conducere pot participa şi preşedinţii de secţii."
9. Alineatul (1) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) În adunarea generalã a judecãtorilor sunt aleşi, ca membri, câte 2 judecãtori propuşi din cadrul fiecãrei secţii, cel de-al nouãlea membru urmând sã fie propus din cadrul secţiei cu cel mai mare numãr de judecãtori."
10. La articolul 18, litera b) se abrogã.
11. La articolul 18, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) analizeazã candidaturile depuse pentru funcţia de judecãtor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prezintã Plenului Consiliului Superior al Magistraturii raportul consultativ asupra promovãrii în funcţia de judecãtor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;".
12. Articolul 19 se abrogã.
13. La articolul 22, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) adoptarea deciziei de revocare a reprezentanţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Consiliul Superior al Magistraturii;".
14. Alineatul (4) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Hotãrârile adunãrii generale se adoptã cu votul majoritãţii membrilor prezenţi, cu excepţia alegerii celor 2 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care se realizeazã cu numãrul cel mai mare de voturi obţinut în adunarea generalã, şi a deciziei de revocare a reprezentanţilor Înatei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Consiliul Superior al Magistraturii, care se ia cu votul majoritãţii membrilor adunãrii generale."
15. La articolul 28, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Completul de 9 judecãtori se constituie, de regulã, din judecãtori specializaţi, în funcţie de natura cauzei."
16. La articolul 31 alineatul (2), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) asigurã buna organizare şi funcţionare a sistemului informatizat de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecatã în cadrul secţiei, dispun citarea pãrţilor, comunicarea recursurilor şi îndeplinirea oricãror alte acte procedurale, potrivit legii;".
17. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Judecãtorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt datori sã rezolve lucrãrile în termenele stabilite, sã soluţioneze cauzele în termen rezonabil, în funcţie de complexitatea acestora, sã pãstreze secretul deliberãrilor şi al voturilor la care au participat, inclusiv dupã încetarea exercitãrii funcţiei, şi sã îndeplineascã toate celelalte îndatoriri ce le revin în calitate de judecãtor, potrivit legii.
(2) Judecãtorii sunt datori sã se abţinã de la orice acte sau fapte de naturã sã compromitã demnitatea lor în profesie şi în societate şi sã respecte Codul deontologic al judecãtorilor şi procurorilor."
18. La articolul 43 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Judecãtorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepţia celor aflaţi în funcţie la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, îşi suspendã activitatea de judecãtor referitoare la prezenţa în complete de judecatã şi îşi reiau activitatea de judecãtor la încetarea mandatului de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii."
19. La articolul 45, alineatul (1) punctul 2, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) asigurã înregistrarea desfãşurãrii şedinţei de judecatã prin mijloace tehnice video sau audio ori consemnarea desfãşurãrii acesteia prin stenografiere;".
20. La articolul 45, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dezbaterile purtate de pãrţi în limba maternã se înregistreazã prin mijloace tehnice video sau audio, consemnându-se în limba românã."
21. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - (1) Evaluarea judecãtorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face la fiecare 3 ani de cãtre o comisie constituitã prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, formatã din preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi 2 judecãtori desemnaţi de colegiul de conducere al acesteia.
(2) Evaluarea celor 2 judecãtori care fac parte din comisia prevãzutã la alin. (1) se face de cãtre o comisie formatã din 2 judecãtori desemnaţi de Secţia pentru judecãtori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre membrii sãi."
22. Articolul 55 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - Evaluarea magistraţilor-asistenţi se face la fiecare 3 ani de cãtre o comisie constituitã prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii, formatã din 3 judecãtori ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemnaţi de colegiul de conducere al acesteia."
23. Alineatul (1) al articolului 57 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 57. - (1) Direcţia legislaţie, studii, documentare şi informaticã juridicã este condusã de un director, numit de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dintre magistraţii-asistenţi ai acesteia."
24. La articolul 59, literele c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) asigurã selectarea şi rezumarea deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea publicãrii lor în Buletinul Jurisprudenţei, Buletinul Casaţiei şi în alte publicaţii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
d) asigurã pregãtirea materialelor pentru editarea şi publicarea Buletinului Jurisprudenţei, Buletinului Casaţiei şi a altor publicaţii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;".
25. La articolul 59, litera h) va avea urmãtorul cuprins:
"h) asigurã pãstrarea colecţiei Monitorul Oficial al României şi completarea acestei colecţii pe mãsura publicãrii de noi acte normative, precum şi accesul la Monitorul Oficial al României în format electronic;".
26. La articolul 60, litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) asigurã asistenţa tehnicã de specialitate pentru eficienta exploatare a produselor şi serviciilor informatice, precum şi a Monitorului Oficial al României în format electronic în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;".
27. Alineatul (1) al articolului 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - (1) Dosarele predate arhivei Secţiilor Unite, Completului de 9 judecãtori şi arhivelor secţiilor se prezintã fãrã întârziere preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vicepreşedintelui sau, dupã caz, preşedinţilor de secţii, pentru luarea mãsurilor prevãzute de lege şi de prezentul regulament."
28. Articolul 72 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 72. - Tehnoredactarea încheierilor de amânare a judecãţii, precum şi a corespondenţei se face în termen de cel mult 3 zile de la data şedinţei, iar tehnoredactarea sentinţelor sau, dupã caz, a deciziilor se face în termen de cel mult 30 de zile de la redactare."
29. La articolul 79 alineatul (2), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) organizeazã elaborarea, fundamentarea şi prezentarea la organele abilitate a proiectului de buget anual, la termenele şi în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
30. La articolul 79, dupã litera h) se introduc trei noi litere, literele h^1) - h^3), cu urmãtorul cuprins:
"h^1) urmãreşte şi rãspunde de utilizarea cu eficienţã a fondurilor primite de la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, precum şi a celor constituite din veniturile proprii, potrivit legii;
h^2) organizeazã ţinerea la zi a contabilitãţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi controleazã efectuarea corectã a tuturor operaţiunilor financiar-contabile în documentele specifice, precum şi întocmirea şi prezentarea la termenele stabilite a situaţiilor financiare asupra patrimoniului aflat în administrare, potrivit prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã;
h^3) coordoneazã activitatea de administrare a sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, stabilind mãsuri pentru asigurarea condiţiilor materiale în vederea desfãşurãrii corespunzãtoare a activitãţii acesteia. De asemenea, asigurã ordinea, curãţenia şi paza bunurilor în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, inclusiv mãsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor."
31. Alineatul (1) al articolului 84 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 84. - (1) Biroul de informare şi relaţii publice este condus de un judecãtor desemnat de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care îndeplineşte şi rolul de purtãtor de cuvânt, sau de un absolvent al unei facultãţi de jurnalisticã ori specialist în comunicare, numit prin concurs sau examen."
32. Alineatul (1) al articolului 95 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 95. - (1) Concediile judecãtorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale magistraţilor-asistenţi se stabilesc prin Regulamentul privind concediile judecãtorilor şi procurorilor, aprobat prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii."
33. Articolul 97 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 97. - Judecãtorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi magistraţii-asistenţi rãspund disciplinar în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor şi de <>Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii."
34. Alineatul (2) al articolului 109 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Personalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu excepţia judecãtorilor, poate fi avansat în grade şi trepte profesionale, precum şi în funcţii de conducere, potrivit legii, pe baza rezultatelor obţinute în activitatea profesionalã şi a aptitudinilor dovedite, confirmate de şefii ierarhici."
ART. II
Prevederile art. 45 alin. (1) pct. 2 lit. b) şi ale art. 84 alin. (1) din regulamentul prevãzut la art. I se aplicã de la data de 1 iulie 2006.
ART. III
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. IV
Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativã a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 25 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
prof. univ. dr. NICOLAE POPA

Prim-magistrat-asistent,
Ioan Rãileanu

Bucureşti, 15 septembrie 2005.
Nr. 1.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016