Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.975 din 31 decembrie 1970  privind salarizarea pe baza de cote procentuale a lucratorilor din comert    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.975 din 31 decembrie 1970 privind salarizarea pe baza de cote procentuale a lucratorilor din comert

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 4 din 7 ianuarie 1971
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ART. 1
Personalul operativ şi muncitorii din unitãţile comerciale cu amãnuntul, unde vinzarile de mãrfuri nu au oscilatii mari de la o perioada la alta, vor fi salarizaţi pe baza de cote procentuale la valoarea desfacerilor realizate.
Personalul operativ şi muncitorii din unitãţile comerciale cu amãnuntul, unde vinzarile de mãrfuri au oscilatii mari de la o perioada la alta, vor putea fi salarizaţi parţial pe baza de cote procentuale la valoarea desfacerilor realizate - de regula cel puţin 50% din salariu - iar diferenţa în raport cu timpul efectiv lucrat.
Personalul operativ şi muncitorii din unele categorii de unitãţi, cum ar fi depozitele de pãstrare intelungata a mãrfurilor, de colectare şi stocare a ambalajelor, cele care desfac combustibil solid, cherestea, materiale de construcţii, carne şi altele de acest gen, vor putea fi retribuiţi în regie. Se autorizeaza Ministerul Comerţului Interior şi celelalte organe centrale prevãzute la articolul 12 din prezenta hotãrîre sa stabileascã periodic mãrfurile şi categoriile de unitãţi la care salarizarea lucrãtorilor se face în condiţiile acestui alineat.
Personalul operativ şi muncitorii din unitãţile de desfacere a mãrfurilor cu ridicatã şi din întreprinderile de recuperare şi valorificare a ambalajelor vor fi salarizaţi cu formele de salarizare similare celor prevãzute în alineatele de mai sus.
Muncitorii din unitãţile comerciale care presteazã munci nespecifice comerţului vor fi salarizaţi în regie. În cazul cînd exista condiţii corespunzãtoare, se va aplica salarizarea în acord.
ART. 2
Personalul tehnic-administrativ din întreprinderile şi organizaţiile comerciale cu funcţii care contribuie la creşterea volumului de activitate va fi retribuit în acord direct proporţional, în raport cu gradul de realizare sau, dupã caz, de depasire a planului. În cazul în care condiţiile nu permit aplicarea salarizarii în acord direct proporţional, organul ierarhic superior va putea aproba salarizarea acestui personal în regie.
La unele funcţii de conducere ce se vor stabili de ministerele şi organele centrale prevãzute la articolul 12 din prezenta hotãrîre, pe lîngã salarizarea în acord direct proporţional, salariul tarifar se va acorda şi în funcţie de realizarea beneficiului planificat. În acest scop se va retine în fiecare luna 10% din salariul tarifar, sumele reţinute restituindu-se dupã încheierea trimestrului, cu condiţia realizãrii beneficiului planificat. În cazul în care nu se realizeazã beneficiul planificat, salariul tarifar pe întregul trimestru se diminueazã în raport de 1/1, corespunzãtor gradului de nerealizare a acestui indicator, fãrã ca diminuarea sa poatã depãşi 10%.
Personalul tehnic-administrativ încadrat pe funcţii care nu contribuie direct la creşterea volumului de activitate va fi retribuit în regie, salariile tarifare acordindu-se integral la îndeplinirea sarcinilor individuale de serviciu. Lista acestor funcţii va fi stabilitã de ministerele sau organele centrale prevãzute la articolul 12 din prezenta hotãrîre.
ART. 3
Personalul operativ şi muncitorii retribuiţi pe baza de cote procentuale în condiţiile prezentei hotãrîri au calitatea de angajat în sensul codului muncii, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din acestea.
ART. 4
Şefii de unitãţi şi subunitati, cu acordul colectivului în cazul gestiunii colective, pot utiliza pentru activitãţi temporare sau ocazionale, personal fãrã îndeplinirea condiţiilor prevãzute de indicatorul de calificare, retribuit pe baza de tarife, în cadrul cotelor procentuale stabilite unitãţii respective, inclusiv angajaţii unor întreprinderi sau organizaţii socialiste, în afarã programului de lucru.
Personalul utilizat în aceste condiţii nu are calitatea de angajat şi nu beneficiazã de alte drepturi în afarã de remunerarea pentru activitatea depusa. Rãspunderea gestionara pentru mãrfurile încredinţate acestui personal revine şefului de unitate sau colectivului, în cazul gestiunilor colective.
ART. 5
Aplicarea cotelor procentuale se va face global pe unitate (subunitate) sau individual. În cazul cînd aplicarea se face pe un colectiv de lucrãtori, repartizarea veniturilor pe lucrator se va face proporţional cu salariul tarifar pe timpul efectiv lucrat; şeful de unitate va putea, în cazul cînd se considera necesar, sa repartizeze o parte de cel mult 10% din cistig celor mai buni lucrãtori din formaţiune.
ART. 6
Întreprinderile şi organizaţiile comerciale vor stabili şi comunica în scris pentru fiecare unitate în parte formatia minimala de lucrãtori, cotele procentuale, eventualele cheltuieli ce se suporta de salariaţii unitãţii potrivit articolului 4 alineatul 3 din <>hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 802/1965 , precum şi alte elemente necesare a fi prevãzute în contractul de munca.
ART. 7
În planul de munca şi salarii al ministerelor şi celelalte organe centrale se va prevedea indicatorul "nivel fond salarii la 1000 lei desfacere şi prestaţii".
Nivelul fondului de salarii se stabileşte prin raportarea fondului de salarii scriptic, nescriptic şi de şcolarizare la volumul desfacerilor şi prestaţiilor de servicii şi va fi menţinut constant pe o perioada de 2 ani.
Nivelul fondului de salarii stabilit de ministere şi celelalte organe centrale pe unitãţile subordonate va fi repartizat pe întreprinderi şi organizaţii comerciale, care vor stabili cotele procentuale pe grupe de mãrfuri sau unitãţi de desfacere, precum şi fondul de salarii pentru personalul tehnic-administrativ, operativ şi muncitori salarizaţi în regie, fondul necesar pentru sporul de vechime şi alte drepturi.
ART. 8
Bãncile vor elibera fondurile necesare pentru plata salariilor la întregul personal în raport direct cu realizarea sau, dupã caz, cu depãşirea planului pe întreprinderi şi organizaţii comerciale prin aplicarea nivelului stabilit la volumul desfacerii - inclusiv prestaţiile - realizate lunar cumulat de la începutul trimestrului.
În cazul nerealizarii planului de desfacere - inclusiv prestaţiile - bãncile vor elibera fondul de salarii necesar pentru plata drepturilor cuvenite personalui, în limita sumelor rezultate prin aplicarea nivelului stabilit la desfacerea planificata, cu aprobarea organului ierarhic superior, în cadrul legislaţiei în vigoare privind salarizarea personalului din comerţ.
Fondurile de salarii astfel eliberate de cãtre bãnci se vor utiliza în cadrul întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale ţinînd seama de cotele stabilite pe grupe de mãrfuri sau unitãţi de desfacere, precum şi de celelalte drepturi cuvenite lucrãtorilor.
Aplicarea prevederilor acestui articol se va face potrivit instrucţiunilor Ministerului Comerţului Interior, cu avizul Bãncii Naţionale a Republicii Socialiste România.
ART. 9
La ministerele şi organele centrale prevãzute la articolul 12 din prezenta hotãrîre, nivelul cheltuielilor de circulaţie constituie indicator de calcul pentru planificarea beneficiilor.
ART. 10
Numãrul de personal, fondul de salarii şi cheltuieli de circulaţie se vor urmãri şi raporta în continuare de întreprinderile şi organizaţiile comerciale, precum şi de ministere şi celelalte organe centrale prevãzute la articolul 12 din prezenta hotãrîre.
ART. 11
Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor sînt autorizate sa efectueze modificãrile necesare cu privire la indicatorii de plan pe anul 1971 ai Ministerului Comerţului Interior, Ministerului Turismului şi Ministerului Agriculturii şi Silviculturii - Departamentul întreprinderilor agricole de stat şi Centrala pentru valorificarea legumelor şi fructelor, ca urmare a aplicãrii prevederilor prezentei hotãrîri.
ART. 12
Prezenta hotãrîre se aplica experimental - cu începere de la 1 februarie 1971 pînã la sfîrşitul anului 1972 - la activitatea comercialã şi de prestaţii a unitãţilor din sistemul Ministerului Comerţului Interior, Ministerului Turismului şi Ministerului Agriculturii şi Silviculturii - Departamentul întreprinderilor agricole de stat şi Centrala pentru valorificarea legumelor şi fructelor.
Prevederile prezentei hotãrîri vor putea fi aplicate şi în unitãţile comerciale aparţinînd altor ministere sau organe centrale unde nu exista condiţii corespunzãtoare, cu aprobarea ministerului sau organului central interesat şi cu avizul Ministerului Muncii şi Comitetului de Stat al Planificarii.
Pînã la 30 septembrie 1972 ministerele şi celelalte organe centrale prevãzute la acest articol vor informa Consiliul de Miniştri asupra rezultatelor şi vor face propuneri pentru definitivare.
ART. 13
Se recomanda Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum sa aplice în mod corespunzãtor prevederile prezentei hotãrîri în reţeaua cooperaţiei de consum.
ART. 14
Prevederile capitolului III din hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 3031/1952 privind controlul utilizãrii fondului de salarii, articolul 2 din hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 708/1956 privind stabilirea sarcinilor de desfacere pentru întreprinderile comerciale cu ridicatã, articolul 1 şi 2 din hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1807/1967 privind cointeresarea lucrãtorilor din sectorul de valorificare a legumelor şi fructelor, precum şi stabilirea preţurilor maximale la legume-fructe, articolele 2 şi 3 din hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1055/1968 privind îmbunãtãţirea metodologiei de planificare a forţelor de munca şi a fondului de salarii pentru unele categorii de lucrãtori din comerţ, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga.
Prevederile <>hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 802/1965 privind remunerarea pe baza de cota procentualã şi tarife, precum şi drepturile personalului astfel remunerat se aplica în continuare la unitãţile din sistemul ministerelor şi celorlalte organe centrale prevãzute la articolul 12, în mãsura în care nu contravin prezentei hotãrîri.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016