Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.894 din 19 septembrie 1952  privind organizarea activitatii didactico-stiintifice, introducerea normelor de munca si a salarizarii pe functiuni pentru personalul didactic din Invatamantul Superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.894 din 19 septembrie 1952 privind organizarea activitatii didactico-stiintifice, introducerea normelor de munca si a salarizarii pe functiuni pentru personalul didactic din Invatamantul Superior

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 48 din 20 septembrie 1952

Pentru crearea celor mai bune condiţiuni de dezvoltare a Învãţãmântului Superior, în vederea formãrii de cadre tehnice, ştiinţifice şi didactice la un nivel corespunzãtor sarcinilor importante ce revin acestora în construirea socialismului în ţara noastrã;
Pentru desãvârşirea operei de ridicare a învãţãmântului începutã prin Hotãrîrea Partidului şi Guvernului din 16 august 1951, prin asigurarea unor condiţiuni favorabile de munca şi de trai personalului didactic din învãţãmântul Superior, astfel încât acesta sa se dedice activitãţii de cercetare şi de creaţie didactico-ştiinţificã;
Pentru a desfasura cu şi mai mare avant revoluţia culturalã din ţara noastrã;

Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Romane, hotãrãşte:

Funcţiunile în Învãţãmântul Superior

ART. 1
Cu data de 1 Octombrie 1952 se stabilesc pentru personalul didactic de conducere, personalul didactic şi personalul didactic ajutator din Învãţãmântul Superior, urmãtoarele funcţiuni:
a) Personal didactic de conducere
Rector (Director).
Prorector (Director adjunct).
Decan.
Prodecan
b) Personal didactic
Profesor şef de catedra.
Profesor.
Conferenţiar.
Lector.
Asistent.
c) Personalul didactic ajutator
Şef laborator sau şef de cabinet.
Preparator principal.
Preparator
Mecanic şef.
Mecanic.
Sticlar şef.
Sticlar.
Laborant principal.
Laborant.
Numãrul preparatorilor principali şi al preparatorilor nu poate depãşi 20% din totalul personalului didactic.
Din personalul didactic ajutator fac parte numai acei mecanici şi sticlari, care lucreazã în atelierele didactice sau atelierele centrale de mecanicã fina în care se repara şi se confectioneaza utilajul de laborator.
ART. 2
Prin Decizia Preşedintelui Comitetului pentru Învãţãmântul Superior se vor stabili atribuţiunile şi sarcinile funcţiunilor enumerate la art. 1.
ART. 3
Personalul didactic de toate gradele din Învãţãmântul Superior este personal bugetar şi va fi prevãzut în statele de funcţiuni ale Instituţiilor de Învãţãmânt Superior.
Statele de funcţiuni ale instituţiilor de învãţãmânt superior vor fi obligatoriu avizate de Comitetul pentru Învãţãmântul Superior, şi aprobate de Comisia de State de pe lângã Consiliul de Miniştri.
Obligaţiunile şi normele de munca pentru personalul didactic
ART. 4
Profesorii şefi de catedra, profesorii, conferentiarii, lectorii şi asistentii sunt obligaţi sa desfãşoare la locul unde au funcţia de baza, atât activitatea didactica ce decurge din planurile de învãţãmânt şi din sarcinile postului ocupat, cat şi activitatea de cercetãri ştiinţifice.
ART. 5
Personalul didactic are obligaţia de a efectua în instituţiile de Învãţãmânt Superior în care are funcţia de baza, în medie 6 ore pe zi, care vor cuprinde atât activitate didactica cat şi de cercetãri ştiinţifice.
ART. 6
În cadrul zilei de lucru medii de 6 ore, se stabilesc urmãtoarele norme de activitate didactica cu studenţii şi aspirantii:
a) pentru profesorii şefi de catedra, de la 2,00-2,25 ore pe zi, adicã 480-540 ore pe an;
b) pentru profesori şi conferenţiari, de la 2,25-2,50 ore pe zi, adicã 540-600 ore pe an;
c) pentru lectori şi asistenţi, de la 2,50-3,00 ore pe zi, adicã 600-720 ore pe an.
Numãrul minim de ore este valabil numai pentru personalul didactic care preda materii de specialitate. Acestea se stabilesc prin planurile de învãţãmânt.
ART. 7
Normele pentru activitate didactica prevãzute la art. 6 cuprind:
cursuri (prelegeri),
consultaţii pentru studenţi şi aspiranti,
conducerea seminariilor,
conducerea lucrãrilor practice de laborator şi proiecte,
conducerea practicii studenţilor în producţie,
conducerea practicii pedagogice,
recenzarea lucrãrilor de control ale studenţilor de la cursurile fãrã frecventa,
ţinerea examenelor şi colocviilor,
conducerea şi recenzarea lucrãrilor şi proiectelor de diplome,
participarea la examenul de Stat pentru materia predatã sau în comisiile pentru examenul de Stat,
controlul profesorilor şefi de catedra la ore de curs, seminar şi alte lucrãri ţinute de personalul didactic aflat sub conducerea lor.
Profesorii, conferentiarii, lectorii şi asistentii care nu întrunesc la o materie numãrul de ore cerut pentru activitate didactica cu studenţii şi aspirantii, îşi pot complecta obligaţia didactica cu ore de la aceeaşi materie sau de la materii înrudite, de preferinta de la cursurile serale şi fãrã frecventa sau de la cursurile speciale.
ART. 8
Pentru complectarea normei zilnice medii de 6 ore, pe lângã activitatea didactica prevãzutã la art. 7, personalul didactic este obligat sa desfãşoare urmãtoarele forme de activitate: participarea la şedinţe de îndrumare a lectorilor, asistentilor şi preparatorilor în vederea pregãtirii şi îmbunãtãţirii seminarilor, lucrãrilor de laborator şi de proiecte; prelucrarea programelor şi a instrucţiunilor metodologice; organizarea şi conducerea catedrelor, laboratoarelor şi cabinetelor; corectarea lucrãrilor de control ale studenţilor şi analiza rapoartelor în legatura cu practica în producţie; executarea lucrãrilor de cercetãri ştiinţifice conform planului tematic aprobat de Comitetul pentru Învãţãmântul Superior, de acord cu Academia Republicii Populare Romane.
ART. 9
Personalul didactic ajutator are ziua de munca de 8 ore. În acest timp el va îndeplini sarcinile date de profesorul sau conferentiarul la a cãrui disciplina a fost repartizat, ori de organele de conducere ale atelierelor, clinicilor, etc., în care îşi desfãşoarã activitatea.
ART. l0
Normele de munca pentru personalul didactic de conducere, se stabilesc de preşedintele Comitetului pentru Învãţãmântul Superior, prin Decizie.

Salarizarea personalului didactic din Învãţãmântul Superior
ART. 11
Cu data de 1 octombrie 1952 se introduce pentru personalul didactic din Învãţãmântul Superior un nou sistem de salarizare bazat pe funcţiuni dupã cum urmeazã:
a) Pentru personalul didactic de conducere,
În raport cu:
funcţia de conducere îndeplinitã,
numãrul studenţilor,
titlurile ştiinţifice ce poseda;
b) Pentru personalul didactic,
În raport cu:
funcţia didactica îndeplinitã,
vechimea în Învãţãmântul Superior,
titlurile ştiinţifice ce poseda;
c) Pentru personulul didactic ajutator

Dupã pregãtirea şi capacitatea profesionalã.
ART. 12
Salariile tarifare lunare care se acorda pentru îndeplinirea normei de activitate didactica şi ştiinţificã prevãzutã la art. 6, 7, 8 sunt cele stabilite în anexa nr. 1*).
-----------------
*) Anexa nr. 1 se va comunica prin grija Comitetului pentru Învãţãmântul Superior.
ART. 13
Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de decan sau prodecan, trebuie sa activeze la decanat cel puţin 3 ore pe zi, peste norma de munca a funcţiei îndeplinite, platindu-i-se pentru aceasta activitate, în plus, 50% din salariul funcţiunii didactice îndeplinite.
ART. 14
Instituţiile de Învãţãmânt Superior se împart în trei categorii, în raport cu numãrul studenţilor şcolarizaţi astfel:



Categoria Instituţiei I II III


Numãrul de studenţi peste 1.200 600-1.200 pana la 600


La stabilirea numãrului studenţilor şcolarizaţi, se vor include şi studenţii care urmeazã cursurile serale sau fãrã frecventa, cursurile de la facultãţile muncitoresti şi cursurile speciale.
ART. 15
Vechimea în Învãţãmântul Superior se va stabili pe baza instrucţiunilor elaborate de Comitetul pentru Învãţãmântul Superior, avizate de Ministerul Finanţelor, Comisia de Stat pentru Norme de Munca şi Salarii, în colaborare cu Confederatia Generalã a Muncii.
ART. 16
Pana la încheierea lucrãrilor de recunoaştere a titlurilor ştiinţifice de cãtre Comitetul pentru Învãţãmântul Superior, personalul didactic din Învãţãmântul Superior va fi retribuit conform anexei nr. 1 *), dupã funcţia îndeplinitã şi dupã vechimea în învãţãmânt, iar personalul didactic de conducere dupã funcţia de conducere îndeplinitã şi dupã numãrul studenţilor.
--------------
*) Anexa nr. 1 se va comunica prin grija Comitetului pentru Învãţãmântul Superior.

Salarizarea cu ora
ART. 17
Salarizarea cu ora este admisã numai în urmãtoarele cazuri:
a) pentru retribuirea orelor de activitate didactica de la posturile vacante şi neincadrate, prestate peste obligaţia anuala de ore;
b) pentru retribuirea de ore izolate ce n-au fost cuprinse în sistemul complectarii de ore prevãzute la art. 7;
c) pentru plata orelor suplimentare, prestate peste obligaţia anuala de cãtre suplinitorul unei persoane în concediu de boala şi numai pentru activitate didactica;
d) pentru retribuirea specialiştilor din producţie, din aparatul de Stat şi Institute de Cercetãri Ştiinţifice, chemaţi în cazuri excepţionale sa ţinã unele cursuri, seminarii, lucrãri de laborator sau consultaţii de proiecte;
e) pentru plata orelor prestate de personalul didactic la cursurile de preparatie în vederea examenelor de admitere în Învãţãmântul Superior;
f) pentru retribuirea comisiilor pentru examenul de admitere;
g) pentru orele de meditatie programate pe baza aprobãrii Comitetului pentru Învãţãmântul Superior.
Personalul didactic retribuit cu ora va primi pentru fiecre ora prestatã 1/60 din salariul funcţiei didactice îndeplinite, afarã de personalul prevãzut la alin. e şi f, care primeşte aceasta cota de retributie din salariul funcţiei sale de baza, calculatã la norma de 6 ore în medie pe zi.
ART. 18
Sumele prevãzute în bugetul fiecãrei instituţii de învãţãmânt superior pentru retribuirea cu ora, nu vor putea depãşi 10% din fondul de salarii al personalului bugetar.

Dispoziţiuni privitoare la cumulul profesorilor din Învãţãmântul Superior
ART. 19
Cu aprobarea Comitetului pentru Învãţãmântul Superior, personalul didactic care figureazã în bugetul unei Instituţii de Învãţãmânt Superior, poate cumula activitãţi didactice sau de cercetãri ştiinţifice în aceeaşi instituţie sau în alte Instituţii de Învãţãmânt Superior sau cercetãri ştiinţifice.
Pentru activitãţile astfel cumulate, personalul didactic va fi retribuit cu o cota din salariul bugetar al funcţiunii îndeplinite, proporţionalã cu numãrul orelor prestate, fãrã a se depãşi 50% din salariul acestei funcţiuni.
ART. 20
Personalul didactic admis sa cumuleze o funcţiune didactica în alta Instituţie de Învãţãmânt Superior şi delegat de Comitetul pentru învãţãmântul Superior sa îndeplineascã şi funcţia de şef de catedra, va fi retribuit în condiţiile art. precedent, cu un surplus total de 50% din salariul funcţiei îndeplinite.
ART. 21
Conferentiarii delegaţi de Comitetul pentru Învãţãmântul Superior sa îndeplineascã funcţia de şefi de catedra, vor primi o retributie suplimentarã, egala cu 20% din salariul funcţiei de baza.
ART. 22
Activitatea medicalã a personalului didactic de la facultãţile de medicina şi medicina veterinara, desfasurata în clinicile şi spitalele acestor facultãţi nu este consideratã cumul şi este retribuitã în afarã de salariul funcţiei din învãţãmânt, cu salariul funcţiunii medicale îndeplinitã.
ART. 23
Profesorii şi conferentiarii nu pot ocupa prin cumul funcţii de lectori sau asistenţi, în cadrul aceleiaşi instituţii de învãţãmânt superior.
ART. 24
Specialiştii din producţie, din aparatul de stat, din institutele de cercetãri ştiinţifice, pot îndeplini funcţiuni didactice în Instituţiile de Învãţãmânt Superior. Pentru activitatea în aceste instituţii, ei vor fi retribuiţi cu întregul salariu al funcţiunii didactice, dacã aceasta este îndeplinitã în condiţiunile stabilite la art. 6, 7 şi 8 din prezenta Hotãrîre.
ART. 25
Dacã personalul didactic din categoria precedenta nu poate rezerva decât 4 ore în medie pe zi pentru activitate didactica şi de cercetare ştiinţificã în Instituţia de Învãţãmânt Superior, din care 2 ore în medie pe zi pentru munca de cercetare ştiinţificã, atunci va fi retribuit cu 80% din salariul funcţiei didactice îndeplinite.
ART. 26
Dacã sarcinile de producţie, din aparatul de Stat şi institutele de cercetãri ştiinţifice, nu permit personalului didactic din aceasta categorie sa desfãşoare decât activitatea didactica a funcţiunii îndeplinite, în cadrul a 2-2,50 ore în medie pe zi, atunci acest personal va primi 50% din salariul funcţiunii didactice.
ART. 27
Personalul didactic provenit din specialiştii din producţie, din aparatul de Stat şi din institutele de cercetãri ştiinţifice, retribuit conform art. 24, 25 şi 26, va figura în bugetul Instituţiei de Învãţãmânt Superior la care funcţioneazã, în posturile corespunzãtoare pravazute în schema acestor institute.
ART. 28
Rectorii şi prorectorii care cumuleazã şi sarcini didactice ori ştiinţifice vor fi retribuiţi pentru aceasta dupã prevederile art. 19 şi 20 din prezenta Hotãrîre.

Dispoziţiuni finale
ART. 29
Trecerea de la o categorie de salarizare la alta a personalului didactic din Învãţãmântul Superior se face cu îndeplinirea obligatorie a vechimei în învãţãmânt sau a obţinerii titlului ştiinţific.
ART. 30
Concediul personalului didactic de conducere şi personalului didactic, se stabileşte la 48 de zile lucrãtoare pe an şi se acorda în timpul lunilor de vacanta de vara.
ART. 31
Aplicarea noului sistem de salarizare pe funcţiuni se face în cadrul fondului de salarii planificat şi cu respectarea planului de casa pe trim. IV.
ART. 32
Comitetul pentru învãţãmântul superior în colaborare cu Ministerul Finanţelor, Comisia de Stat pentru Norme de Munca şi Salarii şi Confederatia Generalã a Muncii va elabora în termen de 15 zile de la apariţia prezentei Hotãrîri instrucţiuni de aplicare.

Preşedintele Consiliului de Miniştri,
Gh. Gheorghiu-Dej

Director General
al Treburilor Consiliului de Miniştri,
Petre Belle
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016