Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.877 din 24 decembrie 1970 (*republicata*)  a Consiliului de Ministri si a Consiliului Uniunii Nationale a Cooperativelor Agricole de Productie cu privire la asigurarea unui venit minim lunar garantat membrilor cooperatori pentru munca depusa, acordarea de indemnizatii de stat cadrelor de conducere din cooperativele agricole de productie, precum si asigurarea platii integrale a pensiilor majorate membrilor cooperatori    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.877 din 24 decembrie 1970 (*republicata*) a Consiliului de Ministri si a Consiliului Uniunii Nationale a Cooperativelor Agricole de Productie cu privire la asigurarea unui venit minim lunar garantat membrilor cooperatori pentru munca depusa, acordarea de indemnizatii de stat cadrelor de conducere din cooperativele agricole de productie, precum si asigurarea platii integrale a pensiilor majorate membrilor cooperatori

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 104 din 5 octombrie 1972
ART. 1
Cu începere de la 1 ianuarie 1971 se introduce venitul lunar minim garantat de 300 lei pentru fiecare membru cooperator care efectueazã permanent: bãrbaţii - 20 de zile munca lunar în cooperativa, iar femeile - 15 zile şi realizeazã în perioada respectiva sarcinile de producţie în conformitate cu normele de lucru stabilite.
Membrilor cooperatori care se angajeazã sa lucreze o perioada de minimum 5 ani în sectorul zootehnic, efectueazã cel puţin 25 zile lunar în acest sector şi realizeazã în perioada respectiva sarcinile de producţie, în conformitate cu normele de lucru stabilite, li se va asigura un venit minim garantat de 800 lei*).
-----------
*) Venitul minim garantat de 800 lei se va asigura membrilor cooperatori care lucreazã în sectorul zootehnic, cu începere de la data de 1 august 1972, în conformitate cu prevederile art. II din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri şi a Consiliului Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie nr. 862/1972.

În anul 1971, în unele cooperative în care, cu toate mãsurile luate, nu se pot asigura membrilor cooperatori condiţiile sa lucreze lunar 20 zile bãrbaţii şi 15 zile - femeile, numãrul zilelor de lucru pentru încasarea venitului minim garantat se va putea reduce, în mod excepţional, cu aprobarea Bãncii pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, la 15 şi respectiv 20 - zile, cu condiţia participãrii la executarea tuturor lucrãrilor necesare în cooperativa.
Cooperatorilor care lucreazã în tot cursul anului şi cãrora nu li se pot, în mod obiectiv, asigura iarna condiţii de lucru pentru întrunirea numãrului de zile necesare obţinerii venitului minim garantat, li se va putea acorda acest minim timp de 2 luni în timpul iernii, cu condiţia ca şi în aceasta perioada sa participe la lucru, atunci cînd şi acolo unde cooperativa are nevoie de aceştia.
Membrilor cooperatori care efectueazã în perioadele de virf numãrul de zile de lucru de care este nevoie pentru executarea în bune condiţii a întregului volum de lucrãri necesar, li se va asigura un venit minim garantat de 20 lei pe zi de lucru efectuatã.
Membrilor cooperatori care înlocuiesc temporar pe acei cooperatori care lucreazã în diferite sectoare cu activitate permanenta şi care din cauza de boala, sau din alte motive întemeiate, lipsesc de la lucru li se va asigura, de asemenea, un venit minim garantat de 20 lei pe zi de lucru efectuatã.
ART. 2
Preşedinţilor, sefilor de ferma şi de brigada, cu excepţia inginerilor salarizaţi de stat, li se va asigura de cãtre cooperative un venit minim lunar de:
- 600 lei pentru presedinti;
- 450 lei pentru şefii de ferma şi de brigada.
ART. 3
Cu începere de la 1 ianuarie 1971, preşedinţilor, sefilor de ferma şi de brigada din cooperativele agricole de producţie, cu excepţia inginerilor salarizaţi de stat, pentru rãspunderea pe care o au în ce priveşte organizarea în bune condiţii a muncii, executarea la nivel corespunzãtor a lucrãrilor, îndeplinirea normativelor şi indicaţiilor organelor agricole, aplicarea mãsurilor agrozootehnice în vederea creşterii producţiei vegetale şi animale, cît şi în realizarea obligaţiilor la fondul central, li se acorda o indemnizaţie lunarã din partea statului de:
- 400-500 lei pentru presedinti;
- 200-250 lei pentru şefii de ferma şi de brigada.
Indemnizaţiile se suporta de stat, iar sumele necesare se vor prevedea anual în bugetele consiliilor populare judeţene.
ART. 4
Prevederile art. 2 şi 3 referitoare la şefii de ferma şi de brigada se aplica şi vicepreşedinţilor din cooperativele agricole de producţie scoşi din producţie.
ART. 5
Pentru folosirea raţionalã a forţei de munca şi pentru a se asigura de lucru permanent unui numãr cît mai mare de cooperatori, cooperativele agricole, cu sprijinul consiliilor intercooperatiste, vor lua mãsuri de organizare şi dezvoltare a fermelor zootehnice, legumicole şi pomicole, a brigazilor şi echipelor specializate.
Se vor organiza brigazi sau echipe pentru executarea lucrãrilor de irigaţii, îndiguiri şi desecãri, combaterea eroziunii solului şi îmbunãtãţirea pajiştilor naturale, precum şi pentru executarea construcţiilor proprii.
De asemenea, se vor organiza şi extinde activitãţile anexe pentru prelucrarea şi semiindustrializarea produselor agricole, producerea materialelor de construcţii, valorificarea unor resurse locale de produse şi materii prime.
În unitãţile în care rãmîne forta de munca disponibilã dupã aplicarea mãsurilor de mai sus, consiliile de conducere ale cooperativelor agricole, cu sprijinul consiliilor populare comunale, vor organiza brigazi şi echipe care vor fi folosite pe santiere, la exploatãri forestiere şi în alte activitãţii.
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor, Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producţie şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene vor sprijini consiliile intercooperatiste şi cooperativele agricole de producţie în dezvoltarea tuturor acestor activitãţi.
ART. 6
Venitul minim garantat prevãzut la art. 1 şi 2 se asigura de cooperativele agricole din fonduri proprii.
Cooperativele agricole care realizeazã producţii şi venituri mari pot acorda membrilor cooperatori venituri lunare mai mari, corespunzãtor posibilitãţilor pe care le au.
În cazurile cînd cooperativele agricole duc lipsa de forta de munca pentru anumite operaţiuni de stricta specialitate, precum şi pentru executarea lucrãrilor în perioada de virf, ele pot angaja, contra plata, persoane din afarã cooperativei, numai dacã membrii cooperatori participa la lucru, dar nu pot acoperi întregul volum de lucrãri din perioada respectiva.
ART. 7
Se autoriza Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, ca în mãsura în care cooperativele agricole de producţie nu dispun de sumele necesare pentru a asigura lunar plata minimului garantat membrilor cooperatori sa acorde credite pe termen scurt la nivelul şi în condiţiile prevãzute la art. 1 şi 2.
ART. 8
Acordarea creditelor pentru plata venitului minim garantat lunar se va face de Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, pe baza documentaţiilor prezentate de cooperativele agricole de producţie. Rãspunderea pentru realitatea numãrului de zile lucrate şi efectuarea lucrãrilor pentru care se solicita credite revine preşedintelui, inginerului şef şi contabilului şef.
În cazul cînd organele bãncii constata ca nu s-au efectuat numãrul de zile şi volumul de lucrãri stabilite, pentru care s-a acordat minimul garantat, vor lua mãsuri de recuperare a creditelor acordate şi vor cere organelor agricole judeţene sancţionarea celor vinovaţi din conducerea cooperativei, fermelor şi brigazilor.
Direcţiile generale judeţene pentru agricultura, industrie alimentara şi ape şi uniunile judeţene ale cooperativelor agricole de producţie, împreunã cu sucursalele Bãncii pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, vor controla dacã lucrãrile agricole şi de întreţinere a animalelor s-au realizat în timp şi în bune condiţii, iar cînd vor constata abateri de la aplicarea normelor stabilite vor lua mãsuri corespunzãtoare.
ART. 9
Cu începere de la 1 ianuarie 1971 intra în vigoare pensiile majorate pentru taranii cooperatori astfel:


───────────────────────────────────────────────────────────────
pensia majoratã
─────────────────────────────────
Numãrul anilor Pensia Pensionari Pensionari
efectiv lucrati actuala bãrbaţi 65-69 bãrbaţi peste
în cooperativa ani şi femei 70 ani şi femei
60-64 ani peste 65 ani
───────────────────────────────────────────────────────────────
Fãrã vechime 60 100 150
1 - 4 ani 70 110 160
5 - 9 ani 120 150 180
10 - 14 ani 150 180 210
15 ani şi peste 180 200 250
───────────────────────────────────────────────────────────────


Pensiile copiilor orfani de ambii pãrinţi se majoreazã de la 100 la 150 lei lunar. Cuantumul pensiilor de invaliditate se va stabili în raport cu majorarea pensiei de batrinete.
Pentru a se asigura ca toţi cooperatorii pensionari sa încaseze, luna de luna, pensia ce li se cuvine, cooperativelor care din motive obiective nu dispun de fondurile necesare plãţii contribuţiei la Casa de pensii, calculatã în raport de producţia globalã realizatã, Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara le va acorda credite.
ART. 10
Creditele pe termen scurt ce se acorda cooperativelor agricole pentru plata minimului garantat şi contribuţiei la Casa de pensii sînt scutite de dobinda.
Aceste credite se vor rambursa din veniturile cooperativelor agricole de producţie pînã la finele anului în care s-au acordat. În cazul în care, datoritã unor calamitati naturale sau altor cauze obiective, creditele nu pot fi rambursate în întregime, sumele rãmase vor fi prevãzute şi rambursate în anul urmãtor.
ART. 11
Indemnizaţiile de stat prevãzute la art. 3 se vor aproba:
- de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, pe baza propunerilor direcţiilor generale judeţene pentru agricultura, industrie alimentara şi ape şi uniunilor judeţene ale cooperativelor agricole de producţie, pentru fiecare preşedinte de cooperativa agricolã de producţie;
- de direcţiile generale judeţene pentru agricultura, industrie alimentara şi ape şi uniunile judeţene ale cooperativelor agricole de producţie, la propunerea consiliilor de conducere ale cooperativelor agricole, pentru şefii de ferma şi de brigada.
Stabilirea indemnizaţiilor în cadrul limitelor prevãzute la art. 3 se va face ţinînd seama de mãrimea cooperativelor agricole, respectiv a fermelor şi brigazilor, de complexitatea procesului de producţie, precum şi de pregãtirea, vechimea şi aportul în munca ale preşedinţilor, sefilor de ferma şi de brigada.
ART. 12
Se autoriza Ministerul Finanţelor ca pînã la finele trimestrului I/1971, pe baza documentaţiilor ce vor fi trimise de consiliile populare judeţene, sa facã modificãri de alocaţii în bugetele locale, în funcţie de nevoi, în cadrul sumei totale prevãzute.
ART. 13
În cazul cînd cooperativele agricole de producţie nu au mijloace bãneşti suficiente în conturile de disponibilitati privind producţia şi investiţiile, plãţile se vor efectua de cãtre unitãţile Bãncii pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, pe mãsura creãrii disponibilitãţilor, în urmãtoarea ordine:
I. plata totalã în bani pentru retributia muncii membrilor cooperatori şi a personalului angajat, inclusiv a plãţilor asimilate şi a contribuţiei la Casa de pensii, precum şi acoperirea cheltuielilor materiale de producţie;
II. plata obligaţiilor cãtre buget şi a lucrãrilor executate de întreprinderile de mecanizare a agriculturii;
III. rambursarea creditelor şi plata dobinzilor bancare;
IV. prelevãri pentru fondul de acumulare;
V. alte plati.
ART. 14
Pe data de 1 ianuarie 1971 se abroga <>art. 14 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2745/1968 privind acordarea de credite şi reglementarea plãţilor pentru aprovizionarea cu materii prime şi materiale în cooperativele agricole de producţie, republicatã în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I, nr. 111 din 11 septembrie 1970.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016