Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.766 din 31 decembrie 1974  pentru aprobarea Conventiei cu privire la organizarea centrelor de referinta pentru cele mai importante tulpini de virusuri, bacterii si fagi, antigenii si serurile de control care corespund acestora, precum si unele substante chimice de laborator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.766 din 31 decembrie 1974 pentru aprobarea Conventiei cu privire la organizarea centrelor de referinta pentru cele mai importante tulpini de virusuri, bacterii si fagi, antigenii si serurile de control care corespund acestora, precum si unele substante chimice de laborator

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 12 din 18 ianuarie 1975

Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Convenţia cu privire la organizarea centrelor de referinta pentru cele mai importante tulpini de virusuri, bacterii şi fagi, antigenii, şi serurile de control care corespund acestora, precum şi unele substanţe chimice de laborator, semnatã la Praga la 14 septembrie 1974.


CONVENŢIE

cu privire la organizarea centrelor de referinta pentru cele mai importante tulpini de virusuri, bacterii şi fagi, antigenii şi serurile de control care corespund acestora, precum şi unele substanţe chimice de laborator*)

*) Traducere.

Pãrţile contractante:
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Populare Bulgaria,
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Populare Ungare,
Ministerul Agriculturii, Silviculturii şi Industriei Prelucratoare al Republicii Democrate Germane, Ministerul Agriculturii al Republicii Populare Mongole, Ministerul Agriculturii al Republicii Populare Polone, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor al Republicii Socialiste România, Ministerul Agriculturii al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, Ministerul Federal al Agriculturii şi Alimentaţiei al Republicii Socialiste Cehoslovace,
în scopul extinderii şi consolidãrii în continuare a colaborãrii economice şi tehnico-ştiinţifice multilaterale reciproc avantajoase dintre ţãrile lor, al ridicãrii eficientei muncii serviciilor veterinare şi a instituţiilor veterinare de cercetãri ştiinţifice, precum şi al îmbunãtãţirii metodelor de punere a diagnosticului la bolile animalelor şi a mãsurilor de combatere a acestor boli,
calauzindu-se dupã Programul complex al adincirii şi perfecţionãrii în continuare a colaborãrii şi dezvoltãrii integrãrii economice socialiste a ţãrilor membre ale C.A.E.R. (partea a III-a, capitolul XI, pct. 9),
ţinînd seama de recomandãrile Comisiei permanente a C.A.E.R. pentru agricultura cu privire la organizarea centrelor de referinta pentru tulpinile virusurilor, bacteriilor şi fagilor celor mai importanti, pentru antigenii şi serurile de control care corespund acestora, precum şi pentru substanţe chimice de laborator, pãrţile au hotãrît sa încheie prezenta convenţie şi, în acest scop, au convenit urmãtoarele:

ART. 1
1. Pãrţile contractante, în scopul unei considerabile îmbunãtãţiri a diagnosticarii şi al identificarii în timp util a agenţilor patogeni, care se stabilesc la izbucnirile de boli periculoase ale animalelor, provocate de virusuri, bacterii, ciuperci, protozoare, organizeazã centre de referinta pentru tulpinile virusurilor, bacteriilor şi fagilor celor mai importanti, precum şi pentru antigeni, seruri de control şi substanţe chimice de laborator (denumite în continuare centre de referinta), conform anexei.
2. Activitatea centrelor de referinta se va realiza în conformitate cu prezenta convenţie.
ART. 2
Pãrţile contractante vor acorda concurs multilateral centrelor de referinta în exercitarea funcţiilor lor.
În scopul asigurãrii exercitãrii de cãtre centrele de referinta a funcţiilor lor, fiecare parte contractantã, la cererea centrului de referinta al oricãreia dintre celelalte pãrţi contractante, trimite gratuit, în termen de cel mult 2 luni, în cantitãţile necesare cultivarii ulterioare, comparãrii sau standardizarii, tulpinile de virusuri, bacterii şi fagi, antigenii şi serurile de control care corespund acestora, precum şi unele substanţe chimice de laborator utilizate în practica veterinara, care exista în ţãrile lor şi constituie obiectul activitãţii centrului de referinta corespunzãtor. Totuşi, se exclud tulpinile şi substantele care se obţin cu restrictii din tari terţe.
În afarã de aceasta, pãrţile contractante informeazã anual centrele de referinta cu privire la materialele şi realizarile noi obţinute de ele.
ART. 3
1. Centrele de referinta sînt finanţate de ţara în care se organizeazã şi baza tehnico-materialã a îndeplinirii sarcinilor puse în fata lor aparţine tarii date.
2. Centrele de referinta presteazã gratuit serviciile solicitate pentru pãrţile contractante.
3. Cheltuielile de întreţinere a participanţilor la consfatuirile reprezentanţilor împuterniciţi, conferinţele, simpozioanele şi consfatuirile ştiinţifice, a cãror necesitate se iveşte în procesul realizãrii sarcinilor centrelor de referinta, le suporta acea ţara care trimite specialiştii sãi la aceste acţiuni.
4. Cheltuielile legate de punerea la dispoziţie a încãperilor, precum şi a mijloacelor tehnice necesare pentru desfãşurarea consfatuirilor reprezentanţilor împuterniciţi, conferinţelor, simpozioanelor şi consfatuirilor ştiinţifice, le suporta ţara în care acestea se realizeazã.
ART. 4
1. Pãrţile contractante organizeazã centrele de referinta în acele instituţii veterinare care corespund cerinţelor contemporane, au experienta în domeniul standardizarii, pãstrãrii tulpinilor de microbi, preparãrii şi incercarii preparatelor veterinare.
2. Conducerea centrelor de referinta se realizeazã de cãtre conducãtorii acelor instituţii veterinare în care acestea se organizeazã.
3. Centrele de referinta îşi desfãşoarã activitatea în virtutea unor planuri anuale, care se întocmesc pe anul urmãtor pînã la data de 30 martie al anului curent, pe baza programelor convenite la consfatuirea reprezentanţilor împuterniciţi ai pãrţilor contractante.
4. Centrele de referinta îndeplinesc urmãtoarele sarcini de ordin special şi de ordin general:
4.1. Sarcini de ordin general:
- colectionarea tulpinilor;
- întreţinerea tulpinilor;
- studierea morfologiei, a proprietãţilor biochimice, patogene, serologice, imunologice şi altor proprietãţi care singularizeaza caracterele lor genetice;
- standardizarea metodelor de tipizare şi identificare;
- documentarea cu privire la tulpini şi la proprietãţile acestora;
- înregistrarea tulpinilor de microbi, a serurilor şi hormonilor, precum şi a substanţelor chimice de laborator, în cataloage şi completarea anuala a acestora;
- difuzarea la institutele de control ale pãrţilor contractante, o singura data, a cataloagelor şi, anual, a completãrilor la acestea în limba rusa.
4.2. Sarcini de ordin special:
Centrele de referinta pentru virusurile febrei aftoase, bolilor porcinelor, bolilor taurinelor, bolilor pasarilor, rabiei, la cererea pãrţilor contractante, efectueazã identificarea şi tipizarea virusurilor, produc şi trimit tulpini determinate de virusuri, antigeni de diagnostic şi seruri de control, în cantitãţile necesare pentru cultivarea ulterioara, comparare sau standardizare, elaboreazã vaccinuri antirabice şi efectueazã aprecierea acestora.
Centrele de referinta pentru micoplasme, micobacterii, pasteurele, leptospire, brucele, e.coli, la comanda pãrţilor contractante, efectueazã identificarea, diferentierea şi tipizarea bacteriilor, produc şi trimit mostre de seruri standard şi antigeni standard de diagnostic al bolilor.
Centrul de referinta pentru linii celulare inoculabile executa selecţia şi livreaza linii celulare de ordinul celor inoculabile; centrul de referinta pentru coccidii executa tipizarea şi pãstreazã speciile patogene de coccidii, studiazã coccidiostaticele noi şi determina rezistenta coccidiilor la coccidiostatice; centrul de referinta pentru antibiotice transmite etaloane internaţionale biologice de antibiotice şi efectueazã schimburi de etaloane, standardizeaza metodele şi mijloacele de control al antibioticelor utilizate în medicina veterinara; centrul de referinta pentru antihelmintice studiazã eficacitatea antihelminticelor veterinare noi produse de pãrţile contractante.
5. Tulpinile primite de centrele de referinta de la diferite tari, fãrã drept de transmitere a acestora în alte tari, pot fi trimise numai cu acordul scris al tarii care a transmis aceste tulpini.
6. În vederea perfecţionãrii activitãţii lor, centrele de referinta organizeazã periodic, în mãsura necesitãţii şi în conformitate cu planurile de munca, conferinţe, simpozioane şi consfatuiri ştiinţifice.
7. Pãrţile contractante, cu acordul conducatorului instituţiei care îndeplineşte funcţia de centru de referinta, pot delega specialiştii lor pentru participare la lucrãrile legate de serviciile solicitate.
8. Centrele de referinta, nu mai tirziu de 2 ani dupã începerea activitãţii, elaboreazã referate cu privire la munca desfasurata şi experienta acumulatã, precum şi propuneri cu privire la activitatea în continuare.
ART. 5
1. În scopul examinãrii problemelor generale legate de îndeplinirea prezentei convenţii se convoacã periodic consfatuirea reprezentanţilor împuterniciţi ai pãrţilor contractante, denumita în continuare consfatuirea imputernicitilor.
2. Fiecare parte contractantã este reprezentatã la consfatuirea imputernicitilor de un singur reprezentant şi dispune de un singur vot deliberativ.
3. Sarcinile consfatuirii imputernicitilor pãrţilor contractante sînt:
- discutarea şi convenirea programului lucrãrilor centrelor de referinta;
- examinarea referatelor cu privire la munca desfasurata şi experienta acumulatã, precum şi a propunerilor cu privire la activitatea lor ulterioara:
- analizarea oportunitãţii creãrii unor noi centre de referinta şi elaborarea propunerilor corespunzãtoare;
- examinarea problemelor largirii şi perfecţionãrii în continuare a colaborãrii, obiect al prezentei convenţii, şi aderãrii la prezenta convenţie, inclusiv propunerile cu privire la completãrile şi modificãrile prezentei convenţii.
4. Funcţiile preşedintelui consfatuirii imputernicitilor sînt îndeplinite pe rind de reprezentanţii împuterniciţi ai pãrţilor contractante, în ordinea denumirii ţãrilor, pãrţilor contractante dupã alfabetul rus.
5. Consfatuirile imputernicitilor se convoacã la fiecare 2-3 ani. Prima consfatuire va avea loc în anul 1975, în Republica Populara Bulgaria, iar urmãtoarele în celelalte tari, pe rind, în ordinea denumirilor ţãrilor dupã alfabetul rus, în termenele care se stabilesc de cãtre consfatuirea imputernicitilor.
6. Fiecare dintre pãrţile contractante poate propune convocarea unei consfatuiri extraordinare a imputernicitilor pãrţilor contractante, în vederea examinãrii problemelor ridicate de aceasta parte. În termen de 2 luni de la primirea unei astfel de propuneri, organizatorul proximei consfatuiri va lua mãsurile necesare pentru convocarea acesteia.
7. Partea contractantã care organizeazã consfatuirea comunica data convocãrii acesteia tuturor pãrţilor contractante cu nu mai puţin de 6 luni înainte de începerea ei.
Centrele de referinta trimit materialele necesare pãrţilor contractante în termen de 3 luni înainte de începerea consfatuirii.
Ţara organizatoare a consfatuirii difuzeazã materialele sintetizate, propunerile şi proiectul ordinii de zi, cu 30 de zile înainte de începerea consfatuirii.
8. Limbile oficiale ale consfatuirii imputernicitilor sînt limbile ţãrilor lor, limba de lucru - limba rusa. Totodatã, toate traducerile în limba de lucru se asigura de cãtre pãrţile contractante corespunzãtoare.
9. Centrele de referinta, consfatuirea imputernicitilor, ţin seama în activitatea lor de recomandãrile Comisiei permanente a C.A.E.R. pentru agricultura cu privire la problemele care fac obiectul convenţiei.
10. Propunerile privind completãrile şi modificãrile prezentei convenţii, crearea de noi centre de referinta, orientarea activitãţii centrelor de referinta, precum şi programele lucrãrilor centrelor de referinta, se adopta de cãtre consfatuirea imputernicitilor, cu acordul unanim al reprezentanţilor împuterniciţi ai pãrţilor contractante.
11. Celelalte probleme care se examineazã de cãtre consfatuirea imputernicitilor se rezolva cu acordul reprezentanţilor împuterniciţi ai pãrţilor contractante interesate. Reprezentanţii împuterniciţi ai pãrţilor contractante au dreptul sa-şi declare interesul în orice problema examinata de consfatuirea imputernicitilor şi sa-şi înscrie pãrerea în documentele care se elaboreazã.
Hotãrîrile consfatuirii imputernicitilor nu sînt obligatorii pentru acele pãrţi care şi-au exprimat dezacordul şi au declarat acest lucru. Totuşi, pãrţile care nu au aderat, în caz ca devin interesate, pot ulterior sa adere la principiile hotãrîrii.
ART. 6
1. Toate rezultatele tehnico-ştiinţifice obţinute în centrele de referinta în cadrul prezentei convenţii se transmit gratuit pãrţilor contractante.
2. Rezultatele tehnico-ştiinţifice transmise gratuit pot fi utilizate fãrã restrictii de cãtre partea care le-a primit, în limitele teritoriului tarii sale.
3. Transmiterea rezultatelor indicate la pct. 1 şi 2 ale prezentului articol unor tari terţe sau producerea pe baza acestora a unei producţii pentru export se poate realiza numai cu acordul tuturor pãrţilor contractante.
ART. 6
Protecţia juridicã a inventiilor şi descoperirilor, realizate în cadrul colaborãrii tehnico-ştiinţifice, precum şi folosirea în tari a inventiilor indicate, se realizeazã în conformitate cu recomandãrile organelor C.A.E.R. pentru probleme de invenţii, adoptate de cãtre ţãrile interesate, cu convenţiile sau acordurile încheiate între organele competente ale ţãrilor, precum şi cu legislatiile naţionale, dacã aceste probleme nu sînt reglementate prin recomandãrile şi convenţiile indicate.
Cercetatorii care au realizat invenţii şi descoperiri beneficiazã de drept de autor, conform legislaţiei în vigoare în ţara de resedinta a centrului de referinta.
ART. 8
1. Prezenta convenţie urmeazã sa fie supusã aprobãrii în conformitate cu legislaţia în vigoare în ţãrile pãrţilor contractante şi va intra în vigoare începînd cu data la care ultima dintre pãrţile contractante va depune la depozitarul convenţiei înştiinţarea privind aprobarea acesteia dar nu mai tirziu de 90 de zile. Totuşi, convenţia capata aplicabilitate temporarã din ziua semnãrii.
2. Prezenta convenţie se va preda pentru pãstrare Secretariatului C.A.E.R., care va îndeplini funcţiile de depozitar al prezentei convenţii.
3. Fiecare dintre pãrţile contractante poate propune completarea sau precizarea prezentei convenţii. Aceste propuneri se examineazã şi cu privire la ele se iau hotãrîri la consfatuirea imputernicitilor pãrţilor contractante, cu acordul tuturor pãrţilor contractante.
4. La prezenta convenţie, cu acordul tuturor pãrţilor contractante, pot adera departamentele competente ale altor tari, ceea ce ele solicita în scris depozitarului convenţiei. Condiţiile unei astfel de aderari se stabilesc de cãtre consfatuirea imputernicitilor pãrţilor contractante, prin convenire cu departamentul care a înaintat cererea cu privire la aderare. Aderarea intra în vigoare dupã obţinerea consimtamintului tuturor pãrţilor contractante, fapt despre care depozitarul înştiinţeazã pãrţile contractante.
5. Fiecare parte contractantã poate sa renunţe la participarea la prezenta convenţie, instiintind despre aceasta pe depozitarul convenţiei. Comunicarea privind renunţarea la participarea la convenţie intra în vigoare dupã un an din ziua prezentãrii ei depozitarului.
Renunţarea la participarea la convenţie nu va afecta obligaţiile pãrţilor contractante care decurg din acordurile încheiate de ele.
Prezenta convenţie se încheie pe termen nelimitat. Încheiatã la Praga la 14 septembrie 1974, într-un exemplar în limba rusa.
Copiile autentificate ale prezentei convenţii vor fi difuzate de cãtre depozitar tuturor pãrţilor contractante.



ANEXA 1

la Convenţia cu privire la organizarea centrelor de referinta pentru cele mai importante tulpini de virusuri, bacterii şi fagi, antigenii şi serurile de control care corespund acestora, precum şi unele substanţe chimice de laborator

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Centrul de referinta Ţara şi denumirea Începerea
crt. instituţiei naţionale acţiunii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tulpinile virusului U.R.S.S. - Institutul unional de
febrei aftoase cercetãri ştiinţifice
pentru febra aftoasa,
Moscova 1.I.1975
2. Tulpinile virusurilor R.S.C. - Institutul de cercetãri
bolilor porcilor ştiinţifice veterinare,
Brno-Medlianki 1.I.1975
3. Tulpinile virusurilor R.P.B. - Institutul veterinar pentru
bolilor pasarilor bolile infectioase şi
parazitare, Sofia 1.I.1975
4. Pasteurele R.S.R. - Institutul de cercetãri
veterinare şi biopreparate
"Pasteur", Bucureşti 1.I.1975
5. Linii celulare R.D.G. - Institutul Loffler, Riems 1.I.1975
6. Coccidii R.S.C. - Institutul de cercetãri
ştiinţifice pentru preparate
medicamentoase veterinare,
Pogorji-Hotoun 1.I.1975
7. Turbare R.S.C. - Institutul de medicina
veterinara experimentala,
Kosita 1.I.1975
8. Antibiotice R.S.R. - Laboratorul de control
ştiinţific al produselor
biologice şi medicamentoase
de uz veterinar, Bucureşti 1.I.1976
9. E. Coli R.P.P. - Institutul veterinar, Pulawi 1.I.1975
10. Micoplasme R.D.G. - Institutul de epizootologie
bacteriand a animalelor,
Iena l.I.1975
11. Micobacterii R.P.U. - Institutul central de
diagnostic veterinar,
Budapesta 1.I.1975
12. Leptospire U.R.S.S. - Institutul de stat de
control ştiinţific al
preparatelor veterinare,
Moscova 1.I.1975
13. Brucele U.R.S.S. - Institutul de stat de control
ştiinţific al preparatelor
veterinare, Moscova l.I.1975
14. Tulpinile virusurilor U.R.S.S. - Institutul unional de
bolilor taurinelor medicina veterinara
experimentala, Moscova 1.I.1976
15. Antihelmintice R.S.C. - Institutul de helmintologie
al Academiei Slovace de
Ştiinţe, Kosita 1.I.1975
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016