Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.735 din 10 august 1968  de aplicare a dispozitiilor   Legii nr. 9/1968 pentru dezvoltarea constructiei de locuinte, vinzarea de locuinte din fondul de stat catre populatie si construirea de case proprietate personala de odihna sau turism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.735 din 10 august 1968 de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 9/1968 pentru dezvoltarea constructiei de locuinte, vinzarea de locuinte din fondul de stat catre populatie si construirea de case proprietate personala de odihna sau turism

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 110 din 13 august 1968
Consiliul de Ministri al Republicii Socialiste RomÃnia hotaraste:

CAP. I
Construirea de locuinte, de case de odihna sau turism proprietate personala cu sprijinul statului

ART. 1
In cazul in care cetatenii care isi construiesc locuinte proprietate personala cu sprijinul statului solicita si credit bancar, contractul pentru construirea de locuinta proprietate personala incheiat cu organizatia contractanta este pus in executare dupa incheierea contractului de imprumut cu Banca de Investitii, denumita in prezenta hotarire Banca.
ART. 2
In pretul locuintei se include un beneficiu de 3% pentru organizatia de constructii, un comision de 2% pentru organizatia contractuala, iar in cazul cind si proiectarea se comanda prin organizatia contractanta, se va include si costul acesteia.
ART. 3
Comisiile pentru stabilirea ordinei de prioritate a cetatenilor, la incheierea contractelor de construire a locuintelor si la acordarea creditelor, vor fi formate din: vicepresedintele comitetului executiv al consiliului popular judetean sau al municipiului Bucuresti, conducatorul organizatiei contractante, directorul sucursalei Bancii de Investitii, directorul directiei judetene a Casei de Economii si Consemnatiuni si presedintele Consiliului sindical judetean sau al municipiului Bucuresti.
ART. 4
Cetatenii care la data contractarii platesc integral pretul locuintei beneficiaza de o bonificatie de 5% care se va calcula la diferenta intre pretul de deviz al locuintei si avansul minim prevazut de <>art. 14 si 15 din Legea nr. 9/1968 .
Bonificatia va fi suportata din comisioanele incasate de organizatia contractanta.
ART. 5
Creditele prevazute in <>art. 20 din Legea nr. 9/1968 se acorda numai cu conditia ca solicitantul sa aduca o contributie materiala initiala proprie de cel putin 20% din pretul de deviz al locuintei, constituita din materiale de constructii si sume economisite la Casa de Economii si Consemnatiuni si sa se oblige sa termine construirea locuintei in doi ani de la acordarea creditului bancar. Ordinea de prioritate la acordarea acestor credite este cea prevazuta de <>art. 17 din Legea nr. 9/1968 .
ART. 6
In cazul in care titularul creditului nu va construi locuinta din culpa sa, in termenul prevazut in articolul precedent, pentru sumele eliberate de banca drept imprumut se va aplica o dobinda de 6% pe an, peste dobinda prevazuta in contractul de imprumut, calculata de la data cind trebuia terminata locuinta pina la terminarea ei completa.
ART. 7
Durata maxima de rambursare a creditului pentru angajatii din mediul rural se stabileste in functie de salariul tarifar lunar, dupa cum urmeaza:
- pina la 1.500 lei, intr-o perioada de 15 ani;
- peste 1.500 lei, intr-o perioada de 10 ani.
De aceeasi durata maxima de rambursare beneficiaza si angajatii care obtin credite potrivit <>art. 22 din Legea nr. 9/1968 .
Prevederile art. 5 si 6 se aplica si categoriilor de angajati prevazuti in prezentul articol.
ART. 8
In intelesul <>art. 22 din Legea nr. 9/1968 , orasele mari sint cele prevazute in anexa nr. 2 la <>Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1651/1968 de aplicarea dispozitiilor <>Legii nr. 10/1968 , iar comunele sint cele situate la o distanta de pina la 40 km, de la perimetrul construibil al acestor orase.
Comitetele executive ale consiliilor populare ale acestor orase vor stabili prin decizii comunele care se incadreaza in prevederile alineatului precedent.
ART. 9
Pentru nepredarea locuintei la termenul stabilit, organizatia contractanta, fiind de drept in intirziere, va plati din oficiu, beneficiarului, pentru fiecare zi de intirziere, o penalitate de pina la 0,05% din valoarea locuintei prevazuta in contract; penalitatea va fi diferentiata de banca in functie de natura intirzierii. Suma penalitatilor va fi virata in contul ratelor curente de imprumut acordat beneficiarului.
ART. 10
Constructiile de locuinte proprietate personala ce se executa pe baza de contracte incheiate cu organizatiile socialiste se finanteaza si se deconteaza de banca in aceleasi conditii ca si constructiile de locuinte ce se executa din fondurile statului.
ART. 11
Taxa anuala pentru terenurile atribuite in folosinta vesnica este de 1 leu/mp si se plateste de la data predarii locuintei catre beneficiar. Terenurile vor fi atribuite in raport cu tipurile de cladiri si in limita suprafetelor prevazute in anexele nr. 1 si nr. 3 la prezenta hotarire.
ART. 12
Cetatenii care construiesc locuinte proprietate personala in regie proprie, in conditiile <>Legii nr. 9/1968 , beneficiaza, la preturile cu amanuntul, de materialele de constructie prevazute in anexa nr. 2 la prezenta hotarire.
Materialele de constructie mentionate in alineatul precedent vor fi prevazute in planurile anuale de stat de aprovizionare, pe baza propunerilor comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti.
ART. 13
Pretul casei de odihna sau turism se va stabili pe baza pretului de deviz pe obiect, materialele fiind calculate la pretul cu amanuntul.
Dispozitiile art. 12 se aplica in mod corespunzator.
ART. 14
La incheierea contractului de construire a caselor de odihna sau turism cu organizatia contractanta, beneficiarii vor plati, din sumele depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni, un avans de 95% din valoarea constructiei. Diferenta pina la valoarea integrala va fi platita la expirarea perioadei legale de garantie a constructiei. Banca va putea acorda credite cu o dobinda de 1% organizatiei de constructii, pentru acoperirea cotei de 5% pina la valoarea integrala.
ART. 15
Persoanele care si-au vindut locuinta incepind cu 1 noiembrie 1967, nu vor beneficia de credite prevazute de <>Legea nr. 9/1968 . in cazul cind aceste persoane au incheiat contracte de imprumut dupa aparitia acestei legi, banca va cere constatarea nulitatii contractului, restituirea sumelor eliberate, precum si plata unei dobinzi de 12% calculata la valoarea creditului acordat, de la data incheierii contractului de imprumut pina la data constatarii nulitatii.
ART. 16
In cazul cind contractul de imprumut pentru construirea de locuinte proprietate personala se incheie cu mai multe persoane din aceeasi familie, avansul minim si durata maxima de rambursare a creditului bancar se vor stabili la salariul tarifar sau venitul mediu brut lunar cel mai mare.
ART. 17
Dobinda anuala prevazuta in <>art. 41 din Legea nr. 9/1968 va fi de 1,5%, 2% si 3%, corespunzator categoriilor de salariu stabilite in art. 14 din aceeasi lege.
ART. 18
In intelesul <>art. 55 din Legea nr. 9/1968 ramin valabile contractele sau alte acte incheiate in baza <>Decretului nr. 445/1966 si <>Decretului nr. 713/1967 , dupa cum urmeaza:
a) contractele incheiate de catre organizatia contractanta pentru construirea de locuinte proprietate personala cu cetatenii pina la data de 8 mai 1968 inclusiv. Banca va incheia contractele de imprumut cu beneficiarii in conditiile <>Decretului nr. 445/1966 ;
b) alte acte incheiate confera dreptul la mentinerea prioritatii dobindite de cetateni, iar incheierea contractului de construire si a contractului de imprumut se va face cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 9/1968 si a prezentei hotariri;
c) deciziile de atribuire in folosinta a terenurilor pe care a inceput constructia de locuinte pina la data de 8 mai 1968 inclusiv ramin valabile. in cazul cind pe terenul atribuit nu a inceput constructia pina la acea data, comitetele executive ale consiliilor populare competente vor reconsidera deciziile respective, aplicind prevederile <>Legii nr. 9/1968 si ale prezentei hotariri.

CAP. II
Vinzarea de locuinte din fondul locativ de stat catre populatie

ART. 19
In aplicarea dispozitiilor <>art. 24 din Legea nr. 9/1968 , comitetele executive ale consiliilor populare municipale, orasenesti si comunale pot vinde case mici cu un singur apartament sau cu un numar redus de apartamente construite din materiale inferioare, sau din materiale durabile dar cu o uzura avansata, care necesita reparatii al caror cost depaseste 40% din valoarea de inlocuire a cladirilor puse in vinzare.
In cazul in care pentru cumpararea unor locuinte din fondul de stat cetatenii solicita credit bancar, dispozitiile art. 1 se aplica in mod corespunzator.
ART. 20
Nu se incadreaza in prevederile art. 19 din prezenta hotarire:
a) cladirile de locuit situate in incinta organizatiilor socialiste sau a unitatilor militare, precum si acelea in care este cazat personalul de interventie;
b) vilele, cladirile de locuit cu confort ridicat in stare de buna functionare sau apartamente din aceste cladiri, indiferent de numarul acestora.
ART. 21
Dreptul de prioritate prevazut in <>art. 27 din Legea nr. 9/1968 se exercita in termen de sase luni de la comunicarea punerii in vinzare a locuintei.
ART. 22
Potrivit <>art. 26 din Legea nr. 9/1968 , comisiile pentru evaluarea apartamentelor din cladirile de locuit destinate vinzarii catre cetateni situate in municipii, orase, precum si in comunele suburbane vor fi formate din: vicepresedintele comitetului executiv al consiliului popular municipal sau orasenesc, ca presedinte, iar ca membri: conducatorul intreprinderii care administreaza fondul locativ de stat, seful circumscriptiei financiare, respectiv seful serviciului financiar, conducatorul unitatii bancii, conducatorul unitatii de arhitectura si sistematizare, seful oficiului juridic, 2-4 arhitecti sau ingineri de specialitate, 1-3 cetateni cu prestigiu si autoritate domiciliati in cartierul in care se afla apartamentele puse in vinzare.
Pentru evaluarea cladirilor de locuit situate in comune, cu exceptia comunelor suburbane, se constituie comisii la nivel judetean in componenta prevazuta la alineatul precedent; din comisie va face parte si presedintele comitetului executiv al consiliului popular al comunei respective.
ART. 23
Preturile stabilite vor fi afisate timp de 30 de zile la sediul intreprinderilor care administreaza fondul locativ, perioada in care orice cetatean are dreptul sa faca contestatie cu privire la aceste preturi.
Toate contestatiile privind preturile apartamentelor vor fi examinate de catre comitetele executive ale consiliilor populare competente in termen de 30 de zile. Apartamentele respective vor fi puse in vinzare numai dupa ce aceste organe s-au pronuntat asupra pretului de vinzare al locuintei.
ART. 24
Pretul de vinzare al apartamentelor, diferentiat in functie de tipul constructiei, gradul de dotare si finisaj, starea tehnica si uzura in timp, stadiul executarii reparatiilor capitale si nivelul la care este situat apartamentul, va fi determinat pe baza normelor de evaluare prevazute in anexa nr. 4 la prezenta hotarire.
ART. 25
Daca cumparatorul este membru al unei cooperative mestesugaresti, avansul minim se va stabili in raport cu retributia tarifara a categoriei de incadrare.
In cazul cladirilor situate in comune, daca cumparatorul este membru al unei cooperative agricole de productie, avansul minim se va stabili in raport cu venitul mediu brut lunar realizat in anul precedent din zile-munca efectuate si din alte venituri impozabile.
ART. 26
Cetatenii care la data contractarii platesc integral pretul locuintelor cumparate, beneficiaza de o bonificatie de 5% care se va calcula la diferenta intre pretul de vinzare al locuintei si avansul minim prevazut de <>art. 14 si 15 din Legea nr. 9/1968 .
ART. 27
Dispozitiile art. 11 si art. 15-17 se aplica in mod corespunzator si in cazul vinzarii de locuinte din fondul locativ de stat catre populatie.

CAP. III
Dispozitii finale

ART. 28
<>Hotarirea nr. 26/1966 privind sprijinirea de catre stat a cetatenilor de la orase in construirea de locuinte proprietate personala, cu exceptia <>art. 14, si Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1765/1967 pentru aplicarea <>Decretului nr. 713/1967 , privind construirea de catre cetateni, cu sprijinul statului, de case proprietate personala de odihna sau turism in localitatile balneoclimaterice si in alte locuri turistice, se abroga.

p. Presedintele Consiliului de Ministri,
ILIE VERDET

Bucuresti, 10 august 1968.
Nr. 1735.

ANEXA 1

Suprafetele de teren ce pot fi atribuite pentru construirea de locuinte proprietate personala

- Pentru o locuinta parter cu un apartament, in cazul
in care lotul de teren individual nu dispune de apa
potabila din reteaua publica si de canalizare pina la 250 mp
- Pentru o locuinta parter cu un apartament, in cazul in
care lotul de teren individual dispune de apa potabila
din reteaua publica dar nu dispune de canalizare pina la 200 mp
- Pentru o locuinta cu parter si un etaj sistem vila sau un
apartament, in cazul in care lotul de teren individual
dispune de apa potabila din reteaua publica si de canalizare pina la 150 mp

ANEXA 2

LISTA
cu materialele ce se repartizeaza cetatenilor care
isi construiesc locuinte proprietate personala in regie

- Materiale de zidarie
- tigla
- Var (bulgari)
- Ciment
- Cherestea
- Bile manele
- Usi-ferestre
- Parchet
- Fier beton
- Tabla galvanizata
- Tevi de instalatii
- Radiatoare

ANEXA 3

Suprafetele de terenuri ce pot fi atribuite pentru construirea de case proprietate personala de odihna sau turism

- una casa cu un apartament - pina la 100 mp
- una casa cu doua apartamente - pina la 150 mp
- una casa cu trei apartamente - pina la 200 mp
- una casa cu patru apartamente - pina la 300 mp

La stabilirea suprafetei de teren pe tipuri de cladiri se va avea in vedere urmatoarele:
- echiparea edilitara a terenurilor, in special alimentarea cu apa in conducte si reteaua de canalizare;
- specificul cadrului natural (pante, arbori, orientare, perspectiva etc.) de la caz la caz, in functie de conditiile locale.

NOTA:
In cazul construirii unor case cu mai multe apartamente, prin asociere, fiecare familie are dreptul la un singur apartament.

ANEXA 4

NORME
pentru determinarea pretului de vinzare al locuintelor

A. Pretul de vinzare al locuintei reprezinta valoarea efectiva a acesteia la data evaluarii si se determina pe baza valorii de inlocuire (din nou) a locuintei, uzurii in timp a acesteia, stadiului executarii reparatiilor capitale si nivelului (etajului) la care este situata locuinta.
B. Valoarea de inlocuire (din nou) a locuintei se determina pe baza normelor de evaluare, diferentiat pe tipuri de cladiri de locuit in functie de structura de rezistenta, numarul etajelor, dotarea tehnica, confortul si gradul de finisaj.
Normele de evaluare, in lei/mp suprafata desfasurata, vor fi cuprinse intre urmatoarele limite in raport cu gradul de finisaj (inferior, mediu sau superior), dupa cum urmeaza:

1. Locuinte de tip urban, parter, din zidarie, plansee de lemn
sau beton armat, invelitoare din tigla, inclusiv instalatii
sanitare si electrice, incalzire cu sobe cu combustibil solid 800-990 lei/mp
2. Idem, cu parter si 1-2 etaje 720-920 lei/mp
3. Locuinte de tip rural, parter, cu pereti de zidarie,
plansee de lemn, exclusiv instalatii sanitare si electrice,
inclusiv incalzire cu sobe cu combustibil solid 645-740 lei/mp
4. Locuinte, parter, cu pereti din paianta, exclusiv
instalatii sanitare si electrice, inclusiv incalzire cu
sobe cu combustibil solid 575-665 lei/mp
5. Idem, cu pereti din birne:
- a) cladiri cu parter 640-715 lei/mp
- b) cladiri cu parter si un etaj 585-675 lei/mp
6. Idem, parter, cu pereti din chirpici, valatuci sau pamint
batut 545-625 lei/mp

La valorile rezultate din aplicarea normelor de mai sus se adauga sau se scad valorile corespunzatoare elementelor de constructii si instalatii, in plus sau in minus, specifice locuintei ce se evalueaza, determinate pe baza de termeni de corectie.
Termenii de corectie precum si normele de evaluare a anexelor gospodaresti se vor stabili prin metodologia elaborata de Comitetul pentru Problemele Administratiei Locale, Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Finantelor, Comitetul de Stat pentru Constructii, Arhitectura si Sistematizare si Comitetul pentru Preturi.
C. Uzura in timp a locuintelor se considera proportionala cu vechimea acestora.
La expirarea duratei de serviciu normata, valorile ramase ale locuintelor sint cuprinse intre 40 si 10% din valoarea de inlocuire, in functie de starea tehnica a cladirii (foarte buna, buna, mediocra si rea), la data evaluarii.
D. La stabilirea valorii reale a locuintei se va lua in calcul si influenta executarii la timp a reparatiilor capitale.
E. Diferentierea pretului pe apartament la o cladire, in functie de nivelul la care este situat acesta, se face prin aplicarea la valoarea efectiva a locuintei a unor coeficienti de corectie, cuprinsi intre -3 si +3%.
F. La locuintele la care suprafata sectiunii orizontale a zidurilor (exterioare si interioare) este mai mare decit 25% din suprafata utila a locuintei, in suprafata desfasurata a acesteia se va include, pentru sectiunea orizontala a zidurilor, maximum 25% din suprafata utila.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016