Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.686 din 30 noiembrie 1970  privind finantarea, proiectarea, executarea si administrarea lucrarilor de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanti si de colectare a torentilor.    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.686 din 30 noiembrie 1970 privind finantarea, proiectarea, executarea si administrarea lucrarilor de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanti si de colectare a torentilor.

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 138 din 10 decembrie 1970
ART. 1
Lucrãrile de combatere a eroziunii solului de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor, împreunã cu instalaţiile şi amenajãrile aferente, care servesc la apãrarea şi conservarea terenurilor agricole şi silvice de pe versanţi şi silvice de pe versanţi şi din luncile rîurilor interioare, a acumularilor de apa, a lucrãrilor de irigaţii, îndiguiri şi desecãri, a altor construcţii precum şi la îmbunãtãţirea regimului hidrologic al cursurilor de apa, se finanţeazã, proiecteazã, executa şi administreazã în conformitate cu prevederile prezentei hotãrîri. Prin administrarea, în sensul prezentei hotãrîri, se înţelege întreţinerea, exploatarea şi paza lucrãrilor de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor.
ART. 2
Lucrãrile de interes general, indiferent de proprietatea terenurilor pe care acestea se afla, din cadrul lucrãrilor de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor se finanţeazã, nerambursabil, din fondurile centralizate ale statului.
Fondurile de investiţii necesare pentru lucrãrile de interes general nu se recupereazã de la deţinãtorii terenurilor care beneficiazã de aceste lucrãri.
Prin lucrãri de interes general, în scopul prezentei hotãrîri, se înţeleg:
a) reţeaua principala de canale, debusee şi drenuri, cu lucrãrile de arta aferente, folositã pentru dirijarea şi evacuarea apelor de pe versanţi:
b) lucrãrile de combatere a eroziunii solului în adîncime şi de corectare a torenţilor, inclusiv nivelarea ogaselor şi ravenelor active, precum şi lucrãrile fitoameliorative pentru regularizarea scurgerii apelor şi fixarea acestor formaţiuni;
c) reţeaua de drumuri principale ce se amenajeaza în scopul prevenirii procesului de eroziune a solului, regularizãrii scurgerii apelor pe versanţi şi întreţinerii lucrãrilor de combatere a eroziunii solului.
ART. 3
Lucrãrile de interes general pentru combaterea eroziunii solului, regularizarea scurgerii apelor pe versanţi şi corectarea torenţilor, care servesc la apãrarea şi conservarea lucrãrilor de irigaţii, îndiguiri, desecãri, a lacurilor de acumulare şi altor lucrãri hidrotehnice, se vor executa concomitent cu aceste lucrãri şi se vor finanta ca obiecte distincte, în cadrul devizelor generale ale investiţiilor de baza.
ART. 4
Deţinãtorii terenurilor care beneficiazã de lucrãrile de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor sînt obligaţi sa execute, în acelaşi timp cu lucrãrile de interes general, lucrãrile interioare de combatere a eroziunii solului, sa le întreţinã şi sa nu efectueze nici o lucrare care ar favoriza procesul de eroziune a terenurilor şi ar pune în primejdie lucrãrile executate în acest scop.
ART. 5
Lucrãrile interioare de combatere a eroziunii solului ce se executa pe terenurile proprietate de stat se finanţeazã, nerambursabil, din fondurile centralizate ale statului. Lucrãrile care se executa pe terenurile cooperativelor agricole de producţie se realizeazã prin aportul propriu al acestora, în bani şi în munca şi prin credite pe termen lung acordate de stat.
În perimetrele în care se executa lucrãri de interes general, deţinãtorii individuali care au terenuri situate în aceste perimetre vor contribui cu bani şi prin munca la executarea lucrãrilor interioare, prin prestaţii organizate de comitetele executive ale consiliilor populare, în condiţiile Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 1793/1965 privind reglementarea contribuţiei voluntare bãneşti şi în munca a locuitorilor pentru efectuarea de lucrãri de interes obştesc.
ART. 6
Materialele necesare lucrãrilor de combatere a eroziunii solului, ce se executa de cooperativele agricole de producţie, se vor plati de cãtre acestea la preţurile practicate pentru unitãţile de stat.
ART. 7
Lucrãrile de combatere a eroziunii solului de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor, de interes general, şi lucrãrile interioare de pe terenurile unitãţilor agricole de stat se proiecteazã şi se executa de unitãţile de proiectare şi de execuţie de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Agriculturii şi Silviculturii şi ale comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene, potrivit specificului lor de activitate.
La cererea cooperativelor agricole de producţie se pot executa de cãtre aceleaşi unitãţi şi lucrãri interioare ce se realizeazã din credite sau din fonduri proprii.
ART. 8
Ministerul Agriculturii şi Silviculturii şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, prin unitãţile lor de specialitate, vor asigura elaborarea documentaţiilor tehnice şi asistenta tehnica la executarea şi întreţinerea lucrãrilor interioare de combatere a eroziunii solului de cãtre cooperativele agricole de producţie.
ART. 9
Lucrãrile de combatere a eroziunii solului de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor se administreazã de cãtre:
a) unitãţile agricole socialiste, pentru lucrãrile interioare, de al cãror aport beneficiazã fiecare unitate;
b) asociaţiile unitãţilor agricole socialiste beneficiare, pentru lucrãrile de interes general, care au rolul de a ameliora şi conserva terenurile agricole erodate şi de al cãror aport beneficiazã mai multe unitãţi agricole: aceste asociaţii vor fi indrumate de organele de specialitate agricole ale comitetelor executive ale consiliilor populare;
c) oficiile de cadastru, proiectare şi gospodãrire a apelor din subordinea direcţiilor agricole judeţene pentru lucrãrile de interes general, de al cãror aport beneficiazã mai multe unitãţi agricole şi alte sectoare economice şi care au o influenta importanta asupra economiei agricole din zona;
d) întreprinderile de exploatare şi întreţinere a lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare din subordinea Ministerului Agriculturii şi Silviculturii, pentru lucrãrile de interes general, de al cãror aport beneficiazã mai multe unitãţi agricole şi alte sectoare economice şi care se gãsesc pe teritoriul sistemelor de îmbunãtãţiri funciare şi gospodãrire a apelor, aflate în administrarea acestor întreprinderi;
e) inspectoratele silvice judeţene din subordinea Ministerului Agriculturii şi Silviculturii - Departamentul silviculturii, pentru lucrãrile de interes general care se executa pe terenurile din fondul forestier.
Cheltuielile de întreţinere şi exploatare a lucrãrilor aflate în administrarea oficiilor de cadastru, proiectare şi gospodãrire a apelor se vor suporta din bugetul de stat.
Cheltuielile de întreţinere şi exploatare a lucrãrilor de interes general aflate în administrarea întreprinderilor de exploatare şi întreţinere a lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare se vor acoperi din veniturile rezultate prin aplicarea tarifelor prevãzute la articolul 11, precum şi de la bugetul de stat, pe baza normelor ce se stabilesc de Ministerul Finanţelor, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Silviculturii.
Întreţinerea şi exploatarea lucrãrilor care nu trec în administrarea oficiilor de cadastru, proiectare şi gospodãrire a apelor şi a întreprinderilor de exploatare şi întreţinere a lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare se vor asigura de cãtre deţinãtorii terenurilor pe care sînt situate, din fondurile proprii ale acestora.
Fondurile de investiţii necesare dotãrii oficiilor de cadastru, proiectare şi gospodãrire a apelor pentru întreţinerea şi exploatarea lucrãrilor de interes general din cadrul sistemelor, aflate în administrarea acestora vor fi incluse în planul Ministerului Agriculturii şi Silviculturii.
ART. 10
Ministerul Agriculturii şi Silviculturii va organiza ţinerea evidentei lucrãrilor de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor, va controla modul în care se întreţin lucrãrile, indiferent în a cui administrare se afla, şi va emite, pînã la data de 31 decembrie 1970, normative tehnice de proiectare, execuţie, întreţinere şi exploatare pentru aceste lucrãri.
Odatã cu punerea în funcţiune a lucrãrilor, organizaţia de proiectare va preda organizaţiei care administreazã aceste lucrãri regulamentul şi normele de întreţinere şi exploatare, specifice lucrãrilor executate.
ART. 11
Pentru întreţinerea şi exploatarea lucrãrilor de interes general, organizaţiile socialiste care beneficiazã de terenurile aparate şi conservate prin aceste lucrãri vor plati un tarif anual de 15 lei pe hectarul de teren agricol oficiilor de cadastru, proiectare şi gospodãrire a apelor sau întreprinderilor de exploatare şi întreţinere a lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare, care administreazã aceste lucrãri. Acest tarif se va percepe dupã 3 ani de la punerea în funcţiune a lucrãrilor de interes general.
Tariful prevãzut la alineatul precedent are caracter experimental şi se aplica pînã la 31 decembrie 1974, urmînd ca dupã aceasta data Ministerul Agriculturii şi Silviculturii sa prezinte Consiliului de Miniştri propuneri corespunzãtoare.
Sumele încasate din tarifele plãtite se fac venit la bugetul de stat sau se reţin pentru acoperirea cheltuielilor, dupã caz, potrivit principiului de funcţionare a organizaţiilor care administreazã lucrãrile.
ART. 12
Ministerul Agriculturii şi Silviculturii, cu consultarea Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie, va face propuneri de plan anual şi de perspectiva pentru lucrãrile de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor.
ART. 13
Lucrãrile de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor, destinate apãrãrii şi conservãrii terenurilor agricole şi silvice, precum şi a altor obiective social-economice, se considera lucrãri în conservare pentru care nu se calculeazã şi nu se plãtesc amortismente.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016