Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.651 din 30 iulie 1968  de aplicare a dispozitiilor   Legii nr. 10/1968 privind administrarea fondului locativ si reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.651 din 30 iulie 1968 de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 10/1968 privind administrarea fondului locativ si reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 104 din 31 iulie 1968

Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ART. 1
Se încadreazã în prevederile <>art. 7 din Legea nr. 10/1968 categoriile de persoane cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta hotãrîre.
Suprafaţa locuibilã excedentarã nerepartizabilã se acordã în cadrul aceluiaşi apartament sub forma unei camere, indiferent de numãrul persoanelor din familie care au dreptul la o asemenea suprafaţã.
ART. 2
Oraşele mari cu regimul stabilit în <>art. 10 din Legea nr. 10/1968 sînt cele prevãzute în anexa nr. 2 la prezenta hotãrîre.
ART. 3
Nu se vor repartiza locuinţe din fondul locativ de stat: persoanelor care au locuinţã proprietate personalã în localitatea unde solicitã locuinţã; persoanelor care şi-au vîndut dupã 1 noiembrie 1967 locuinţa proprietate personalã; persoanelor care solicitã locuinţã în municipiile sau oraşele în care lucreazã dar locuiesc în localitãţile din jurul acestora, la o distanţã de pînã la 40 km.
ART. 4
Cei plecaţi în misiune în strãinãtate, chemaţi pentru satisfacerea serviciului militar, concentraţi, detaşaţi, angajaţii care lucreazã pe şantiere în alte localitãţi, bolnavii internaţi în spitale sau care se gãsesc în curã în alte localitãţi, precum şi cei plecaţi pentru studii, îşi pãstreazã pe tot timpul absenţei dreptul de folosinţã asupra suprafeţei locative ce deţin.
Îşi pãstreazã, de asemenea, dreptul de folosinţã asupra suprafeţei locative cei arestaţi preventiv, precum şi cei care executã o pedeapsã privativã de libertate de pînã la 2 ani.
ART. 5
Organizaţiile socialiste de stat pot desface unilateral contractul de închiriere privind locuinţele din incinta organizaţiilor respective aflate în administrarea lor, evacuarea locatarilor fãcîndu-se numai dupã atribuirea unei alte suprafeţe locative, fie din locuinţele construite din fonduri proprii, fie din cota aflatã la dispoziţia lor.
ART. 6
Comitetele executive ale consiliilor populare ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, oraşelor şi comunelor sînt obligate sã rezolve cererile de schimb de locuinţã în termen de 30 zile de la înregistrarea lor.
ART. 7
Chiria se plãteşte lunar, în termen de 10 zile de la expirarea lunii pentru care urmeazã a se face plata.
Neplata în termen a chiriei datorate organizaţiilor socialiste de stat pentru suprafeţele care servesc drept locuinţã sau cu altã destinaţie atrage o majorare de 0,5% asupra chiriei datorate, pentru fiecare zi de întîrziere, începînd cu prima zi lucrãtoare urmãtoare aceleia cînd suma a devenit exigibilã, fãrã ca majorarea sã poatã depãşi totalul chiriei restante.
Comitetele executive ale consiliilor populare ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, precum şi conducerile întreprinderilor şi organizaţiilor economice de stat care au în administrare locuinţe construite din fonduri proprii, pot, de la caz la caz, şi pentru motive temeinice, sã acorde scutiri sau reduceri la majorãrile prevãzute în alineatul precedent pentru debitele din chiriile datorate pentru locuinţe.
ART. 8
Pentru membrii cooperativelor agricole de producţie, chiria se va calcula pe baza mediei lunare a venitului din zile-muncã şi a altor venituri impozabile din anul precedent.
ART. 9
Obligaţiile organizaţiilor de stat care închiriazã suprafeţe locative cu destinaţie de locuinţã şi cu altã destinaţie, precum şi ale chiriaşilor, prevãzute în dispoziţiile <>Legii nr. 10/1968 , vor fi concretizate în contractul de închiriere.
ART. 10
În cazul neîndeplinirii de cãtre chiriaş a obligaţiilor pe care le are cu privire la întreţinerea şi repararea locuinţei proprietate de stat, lucrãrile necesare vor fi executate în contul chiriaşului de cãtre organizaţia de stat care închiriazã.
ART. 11
În cazul neîndeplinirii de cãtre proprietar a obligaţiilor pe care le are cu privire la întreţinerea şi repararea clãdirii închiriate, lucrãrile necesare pot fi executate de chiriaşi, în contul proprietarului, printr-o organizaţie socialistã sau prin mijloace proprii.
Lucrãrile prevãzute în alineatul precedent se pot executa numai cu aprobarea organizaţiei socialiste care închiriazã locuinţe din fondul locativ de stat.
ART. 12
Schimbarea destinaţiei unei suprafeţe locative construite iniţial cu destinaţia de locuinţã în altã destinaţie decît aceea de locuinţã, se poate face numai în cazuri excepţionale şi cu aprobarea prealabilã a comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
ART. 13
Suprafaţa locativã cu altã destinaţie decît aceea de locuinţã, folositã pentru birouri de cãtre angajaţii cu muncã de birou ai Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne şi Consiliului Securitãţii Statului, nu va depãşi suprafaţa medie de 6 mp pe fiecare angajat, calculatã pe întreaga unitate.
ART. 14
Pentru suprafeţele locative din locuinţele situate în incinta staţiilor şi cantoanelor cãilor ferate, cantoanelor de drumuri, cantoanelor ocoalelor silvice şi alte asemenea, destinate ca locuinţe de serviciu pentru unele categorii de angajaţi ai acestor organizaţii socialiste, nu se încheie contracte de închiriere, acestea folosindu-se potrivit condiţiilor specifice fiecãrui sector.
Angajaţii prevãzuţi în alineatul precedent pierd dreptul de folosinţã a suprafeţelor locative odatã cu încetarea contractului de muncã, fãrã a li se atribui alte suprafeţe locative.
ART. 15
În înţelesul <>art. 39. lit. b din Legea nr. 10/1968 , prin suprafaţa locativã folositã ca atelier de artiştii plastici autorizaţi se înţelege şi suprafaţa locuibilã excedentarã din apartamentele cu destinaţie de locuinţã, utilizatã ca atelier şi delimitatã ca atare prin contractul de închiriere.
ART. 16
Comitetul pentru Problemele Administraţiei Locale va întocmi metodologia de repartizare a locuinţelor din fondul locativ de stat, va elabora contractul tip de închiriere pentru suprafeţele locative, va stabili normele de repartizare între locatarii principali a cheltuielilor comune de folosinţã, întreţinere şi reparaţii ale locuinţelor şi spaţiilor cu altã destinaţie decît aceea de locuinţã.
ART. 17
Personalul administraţiilor de clãdiri, care în urma aplicãrii prezentei hotãrîri va rãmîne disponibil va beneficia de dreptul de preaviz prevãzut de Codul muncii.
Sursele reprezentînd dreptul de preaviz se vor achita de cãtre întreprinderile în cadrul cãrora au funcţionat administraţiile de clãdiri şi se vor recupera de la locatari.
ART. 18
Prezenta hotãrîre intrã în vigoare pe data de 1 iulie 1968. Pe aceeaşi datã se abrogã hotãrîrile Consiliului de Miniştri cuprinse în anexa nr. 3.

p. Preşedintele Consiliului de Miniştri,
ILIE VERDEŢ

Bucureşti, 30 iulie 1968.
Nr. 1651.

ANEXA 1

CATEGORII DE PERSOANE CARE AU DREPTUL LA O SUPRAFAŢĂ EXCEDENTARĂ
NEREPARTIZABILĂ, CU MAJORAREA CORESPUNZĂTOARE A CHIRIEI
I.

A. În organele centrale şi locale ale administraţiei de stat, cooperatiste şi alte organizaţii obşteşti:
- de la director (inclusiv directorul adjunct) şi asimilaţii acestora (sub raportul drepturilor materiale), în sus;
- deputaţii Marii Adunãri Naţionale;
- eroii muncii socialiste din Republica Socialistã România, precum şi cei decoraţi cu ordinele Republicii Socialiste România;
- membrii Academiei Republicii Socialiste România, ai institutelor Academiei, profesorii şi conferenţiarii din învãţãmîntul superior, directorii, şefii de secţie, şefii de sector şi cercetãtorii principali din unitãţile de cercetare, consultanţii ştiinţifici;
- directorii Bibliotecii Academiei Republicii Socialiste România, Bibliotecii centrale de stat şi ai Muzeului de artã al Republicii Socialiste România;
- membrii uniunilor de creaţie şi ai fondurilor acestora, pe baza adeverinţelor eliberate de preşedinţii uniunilor respective;
- laureaţii "Premiului de Stat";
- artiştii poporului şi persoanele distinse cu titlul de "emerit";
- inspectorii generali din organele centrale ale administraţiei de stat;
- directorii institutelor de proiectare şi cercetare;
- preşedinţii instanţelor judecãtoreşti şi preşedinţii de colegii din cadrul tribunalelor judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi asimilaţii acestora din Ministerul Justiţiei;
- judecãtorii Tribunalului Suprem al Republicii Socialiste România;
- procurorii şefi ai unitãţilor de procuraturã şi asimilaţii acestora din Procuratura Republicii Socialiste România;
- arbitrii şefi şi notarii şefi;
- şefii oficiilor juridice;
- militarii de la gradul de colonel în sus;
- şefii de redacţie, redactorii şefi, redactorii şefi adjuncţi, precum şi secretarii generali de redacţie de la ziare şi publicaţii de categoria I/A, I şi II;
- şefii cultelor religioase recunoscute, mitropoliţii, episcopii, asimilaţii şi locţiitorii acestora din alte culte.

B. În instituţiile, întreprinderile şi celelalte organizaţii aflate în subordinea organelor prevãzute la litera A:
- directorii generali, directorii şi directorii tehnici ai centralelor industriale, trusturilor, combinatelor şi întreprinderilor;
- directorii de la sucursalele judeţene şi ale municipiului Bucureşti, ale Bãncii Naţionale şi bãncilor de specialitate;
- directorii direcţiilor teritoriale de control şi revizie ale Ministerului Finanţelor;
- directorii teatrelor de stat, operã, operetã, ai filarmonicilor şi studiourilor cinematografice şi de radio şi televiziune.

*

Asimilarea altor profesiuni şi funcţii cu cele cuprinse în prezenta anexã se face de Comitetul pentru Problemele Administraţiei Locale.

II.
Bolile pentru care se acordã celor suferinzi dreptul la o suprafaţã locuibilã excedentarã (camerã separatã) peste norma locativã*)
-------
*) Bolile prevãzute în prezenta anexã se constatã de comisiile medicale de specialitate de pe lîngã policlinicile teritoriale.

1. Tuberculoza pulmonarã şi extrapulmonarã, cu semne clinice şi radiologice de activitate.
2. Supuraţiile bronhopulmonare cronice (bronşite supurate, bronşectazii, abcese pulmonare, epieme fistulizate etc.).
3. Bolile neuropsihice:
- bolile mintale;
- psihonevrozele grave (psihastenia, psihanevroza traumaticã, precum şi formele accentuate de isterie cu crize frecvente şi repetate);
- bolile neurologice cu invaliditate motorie mare sau cu tulburãri sfincteriene;
- epilepsia cu pierderea frecventã a cunoştinţei sau cu tulburãri psihice accentuate.
4. Tumorile maligne ulcerate şi însoţite de secreţii abundente sau fetide.
5. Supuraţiile pleuropulmonare cu expectoraţie fetidã, bolile cronice întinse ale pielii cu secreţii abundente, precum şi bolile complicate, cu:
- incontinenţã de fecale sau urinã;
- fistule (digestive, urinare, pleuropulmonare, osoase, ganglionare) cu secreţii abundente sau fetide.
6. Poliartrita cronicã evolutivã şi spondilartrita în faza de anchilozã cu invaliditate motorie accentuatã.
7. Tulburãrile grave respiratorii prin afecţiuni cronice pleuropulmonare sau ale aparatului circulator.
8. Tulburãrile funcţionale cronice şi grave prin boli cardiovasculare sau renale.
9. Marii mutilaţi.

ANEXA 2

ORAŞE MARI (MUNICIPII)

1. Arad
2. Braşov
3. Brãila
4. Bucureşti
5. Cluj
6. Constanţa
7. Craiova
8. Galaţi
9. Iaşi
10. Piteşti
11. Ploieşti
12. Sibiu
13. Timişoara
14. Tîrgu Mureş

ANEXA 3

HOTĂRÎRI ALE CONSILIULUI DE MINIŞTRI CE SE ABROGĂ PE DATA DE 1 IULIE 1963

- Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1508 din 11 mai 1953 privitoare la stabilirea şi plata chiriei pentru locuinţe, obligaţii locative, precum şi la schimbul de locuinţe, cu modificãrile ulterioare;
- Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1509 din 11 mai 1953 privitoare la normarea suprafeţei locative folosite pentru birouri, stabilirea şi plata chiriei pentru suprafaţa locativã cu altã destinaţie decît locuinţe şi obligaţiile locative pentru aceste suprafeţe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 407 din 15 mai 1965 privind organizarea administrãrii fondului locativ, reglementarea obligaţiilor locative ale proprietarilor şi chiriaşilor, precum şi organizarea şi funcţionarea comitetelor de locatari;
- Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2830 din 31 decembrie 1954 privind unele condiţii pentru transferarea şi angajarea de personal la unitãţile socialiste care funcţioneazã în Bucureşti.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016