Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.560 din 12 decembrie 1974  pentru aprobarea Conventiei sanitare-veterinare dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Liban si a Protoculului privind aplicarea articolului 1 al acestei conventii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.560 din 12 decembrie 1974 pentru aprobarea Conventiei sanitare-veterinare dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Liban si a Protoculului privind aplicarea articolului 1 al acestei conventii

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 159 din 20 decembrie 1974
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Convenţia sanitarã-veterinara dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Liban şi Protocolul privind aplicarea articolului 1 al acestei convenţii, semnate la Beirut la 15 februarie 1974.

Preşedintele Consiliului de Miniştri,
MANEA MANESCU


CONVENŢIE SANITARĂ - VETERINARA
între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Liban

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Liban,
în dorinta de a garanta condiţii sanitar-veterinare pentru animalele din cele doua tari,
stimuland simultan schimbul de animale şi produse animaliere şi pentru dezvoltarea cooperãrii în domeniul veterinar,
au cãzut de acord asupra urmãtoarelor reglementãri:

ART. 1
Ministerele de resort ale celor doua tari vor încheia protocoale prin care vor stabili condiţii sanitar-veterinare necesare pentru importul de animale vii şi produse animaliere de pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante pe teritoriul celeilalte pãrţi.
ART. 2
Organele veterinare centrale ale celor doua tari vor comunica lunar una celeilalte buletinul asupra sãnãtãţii animalelor menţionând statistic bolile contagioase la animale, potrivit listelor A şi B ale O.I.E.
Îşi vor comunica toate informaţiile veterinare ce intereseazã cele doua pãrţi.
ART. 3
Pãrţile contractante se angajeazã sa faciliteze:
1. cooperarea între laboratoarele serviciilor veterinare aparţinând celor doua state;
2. schimbul de experţi veterinari, în scopul de a se informa reciproc asupra stãrii sãnãtãţii animalelor şi asupra aspectelor ştiinţifice şi tehnice în domeniul veterinar.
ART. 4
Autoritãţile veterinare centrale ale celor doua tari vor coresponda direct în problemele referitoare la aducerea la îndeplinire a prezentei convenţii, cat şi asupra eventualelor alte înţelegeri ce deriva din protocol.
ART. 5
Ministerele competente din cele doua tari vor stabili în prealabil condiţiile financiare în cadrul cãrora se va pune în aplicare art. 3 al prezentei convenţii.
ART. 6
Divergenţele ce vor aparea în punerea în aplicare a prezentei convenţii vor fi examinate de cãtre o comisie mixtã.
Comisia se va întruni în maximum 30 de zile de la data cererii uneia dintre pãrţi, pe teritoriul acesteia, şi va lucra alternativ sub conducerea unuia dintre membrii fiecãrei delegaţii.
Prima şedinţa a comisiei se va tine sub preşedinţia unui membru al delegaţiei pe al cãrui teritoriu s-a organizat intalnirea.
Problemele pe care comisia nu le va putea soluţiona vor fi rezolvate pe cãile diplomatice normale.
ART. 7
Prezenta convenţie va fi supusã spre aprobare, în conformitate cu prevederile constituţionale ale fiecãrei pãrţi contractante, şi va intra în vigoare în maximum 30 de zile de la data schimbului de note diplomatice prin care se notifica ratificarea.
Prezenta convenţie este încheiatã pe o perioada de 5 ani. Aceasta perioada poate fi extinsã automat pentru o noua perioada de 5 ani, dacã nici una dintre pãrţi nu va notifica renunţarea la aceasta celeilalte pãrţi cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului prevãzut.
Drept pentru care semnatarii, având împuterniciri depline din partea guvernelor lor, au semnat prezenta convenţie.
Încheiatã la Beirut, azi 15 februarie 1974, în trei exemplare, fiecare în limbile romana, arabã şi engleza, având aceeaşi valabilitate.

Pentru guvernul Republicii Socialiste România
George Macovescu
ministrul afacerilor externe


Pentru guvernul Republicii Liban
Fouad Naffah
ministrul afacerilor externe


PROTOCOL
privind aplicarea articolului 1 al Convenţiei sanitar-veterinare dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Liban

I. Dispoziţiile art. 1 al Convenţiei sanitar-veterinare încheiate la Beirut între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Liban şi ale prezentului protocol se aplica pentru urmãtoarele animale vii şi produse de origine animale:
- ecvidee domestice şi sãlbatice;
- rumegatoare şi porcine domestice şi sãlbatice;
- carnivore domestice şi sãlbatice;
- rozatoare domestice şi sãlbatice;
- fazani, potarnichi şi porumbei domestici;
- pãsãri vii;
- peşti şi icre de peste, broaste, melci;
- carne, organe şi subproduse comestibile, provenite de la animale din speciile bovina, cabalina, porcina, ovina şi caprina;
- pãsãri tãiate, mãruntaie, organe de pãsãri şi produsele lor refrigerate, congelate, congelate rapid sau conservate printr-un alt procedeu autorizat;
- fulgi, pene, coarne, copite, unghii, mate, par şi piei în general prelucrate;
- materiale seminale, congelate şi supracongelate.
Animalele vii şi produsele de origine animala, nespecificate în prezentul protocol, rãmân supuse reglementãrilor fiecãrei pãrţi contractante.
II. Punctele vamale autorizate pentru controlul sanitar-veterinar al animalelor şi produselor specificate în prezentul protocol sunt desemnate de fiecare parte contractantã.
III. Ecvideele, indiferent de destinaţia lor, vor fi însoţite de un certificat sanitar-veterinar, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1.
Acest certificat poate fi colectiv pentru animalele din aceasta specie, destinate macelariei; acestea vor fi identificate cu ajutorul unei mãrci la ureche purtând primele trei litere ale tarii de origine şi numãrul de serie.
Caracteristicile mijlocului de identificare vor fi menţionate în certificat, fãrã sa mai fie necesarã precizarea semnalmentelor animalelor.
IV. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru creştere vor fi însoţite de un certificat sanitar-veterinar, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
Acest certificat poate fi colectiv; el trebuie sa redea caracteristicile marcilor, fãcute fie prin tatuaj la ureche, fie prin prinderea la ureche a unei plãci purtând un numãr.
V. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru macelarie vor fi însoţite de un certificat sanitar-veterinar, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3; acest certificat poate fi colectiv.
Aceste animale vor fi marcate conform stipularii paragrafului anterior, iar caracteristicile marcilor vor fi reproduse în certificat.
VI. Rumegatoarele şi porcinele sãlbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar-veterinar, care va atesta ca acestea sunt sanatoase şi provin dintr-o localitate care de cel puţin 6 sãptãmâni este:
1. indemna de boli contagioase ale speciei;
2. situata la o distanta de peste 20 km de orice focar de febra aftoasa şi pesta porcina clasica, africana sau orice alta viroza majorã (condiţii necesare numai pentru porcinele sãlbatice).
Acest certificat nu va putea fi eliberat cu mai mult de 3 zile înainte de expedierea animalelor.
VII. Rozatoarele domestice şi sãlbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar-veterinar atestând ca sunt sanatoase:
Acest certificat va trebui sa precizeze, printre altele:
- pentru iepurii de casa: ca provin dintr-o localitate indemna de mixomatoza şi de tularemie;
- pentru iepurii salbatici: ca au fost prinsi într-o localitate indemna de tularemie de cel puţin 6 luni şi imprejurul cãreia, pe o raza de 10 km, în aceeaşi perioada, nu s-a constatat aceasta boala.
Modelul certificatului figureazã în anexa nr. 4.
Fiecare iepure salbatic trebuie sa aibã marcate la o ureche (prin tatuare sau placuta) literele folosite pentru identificarea vehiculelor automobile ale tarii de origine în circulaţia internationala.
VIII. - Fazanii şi potirnichile vor fi însoţite de un certificat sanitar-veterinar eliberat, cu cel mult 3 zile înainte de expedierea lor, de medicul veterinar al tarii exportatoare, care rãspunde de carantina pasarilor; acest document este conform modelului specificat în anexa nr. 5.
2. Centrele de depozitare trebuie sa fie construite, echipate şi supravegheate în asa fel încât sa se poatã efectua un control sanitar-veterinar eficace; în special în timpul carantinei, lotul va fi frecvent vizitat de un medic veterinar desemnat oficial de serviciul veterinar central al tarii exportatoare.
Fiecare cadavru, în perioada de depozitare a vânatului, va trebui sa fie examinat de un laborator specializat sau de o secţie specializatã a unui laborator de diagnostic.
În cazul când la una dintre pasarile în carantina se constata o maladie infectioasa sau parazitara cu caracter contagios, în special pseudopesta aviara (boala Newcastle), tot lotul pasarilor de vanat va trebui sa fie retras de la export.
Medicul veterinar care rãspunde de carantina va trebui sa urmãreascã retragerea de la export a oricãrei pãsãri care prezintã o stare de slabire, chiar uşoarã.
IX. Carnea, organele, grasimile şi subprodusele comestibile proaspete, refrigerate, congelate sau congelate rapid, de la solipede domestice şi animale domestice din speciile bovina, ovina şi porcina, trebuie sa fi fost prelucrate în laboratoare sau frigorifere autorizate pentru export.
Organele comestibile constau din urmãtoarele: creieri, inimi, ficati, spline, limbi, picioare, cozi, rinichi, stomacuri şi prestomacuri, momite (thimus), capete, iar pentru specia porcine, şi din sânge.
Subprodusele de abator cuprind: intestinele, tendoanele şi nervii, pentru toate speciile menţionate mai sus, precum şi sangele, cu excepţia sângelui de porc.
Condiţiile de autorizare a abatoarelor sunt specificate în anexa nr. 6.
Produsele specificate mai sus trebuie sa fi fost supuse unui control asigurat de medici veterinari oficiali, potrivit modalitãţilor prevãzute în anexa nr. 7.
Animalele de la care s-au obţinut aceste produse nu trebuie sa fi fost importate dintr-o ţara pentru care partea contractantã destinatara nu autoriza intrarea animalelor pe teritoriul sau.
Aceste animale nu trebuie sa fi fost supuse tratamentelor care afecteazã calitatea carnii, ca: tireostatice, antibiotice, oestrogene (în alte scopuri decât cele terapeutice), conservante şi substanţe tenderizante neautorizate.
Seroasele nu trebuie sa prezinte nici o urma de zgarietura sau razuiala, cu excepţia acelora necesitate de scoaterea grasimii de prisos şi, în acest caz, locul de unde a fost scoasa grasimea trebuie sa poarte ştampila inspecţiei sanitar-veterinare; nu trebuie sa se fi efectuat nici un fel de incizie decât aceea necesitata de inspecţie; ganglionii limfatici nu trebuie sa fi fost ridicati.
Ştampila serviciului sanitar-veterinar al abatorului de origine trebuie sa fie conformã prescripţiilor prevãzute în anexa nr. 8, care determina, între altele, condiţiile în care ea trebuie sa fie aplicatã.
Ştampila va trebui sa fie aplicatã, cu cerneala, pe o eticheta fixatã în mod vizibil pe ambalaj şi pe un duplicat al acestuia, aşezat în interiorul ambalajului.
Carnea speciilor indicate în prezentul articol trebuie sa se prezinte:
- pentru porci: în carcase taiata în jumãtãţi; totuşi, se pot importa separat sferturi, jamboane întregi cu os şi spete întregi cu os, precum şi bucãţi din regiunea dorso-lombara cu os, slanina şi piepti cantarind peste 3 kg;
- pentru alte specii: în carcase jupuite, întregi sau tãiate în jumãtãţi sau sferturi.
Bucatile mai mici decât jumatatile sau sferturile şi carnea dezosata a animalelor din speciile bovina, ovina, caprina şi porcina vor putea fi exportate dacã satisfac între altele, condiţiile prevãzute în anexa nr. 9.
Carnea, organele, grasimile şi subprodusele proaspete, refrigerate, congelate sau congelate rapid trebuie sa fie însoţite de un certificat sanitar-veterinar, conform modelului prevãzut în anexa nr. 10; pentru cele care provin din speciile bovina, ovina, caprina, porcina, textul unui document se completeazã cu o dovada, în scris, certificând ca produsele respective au fost preparate de la animale care nu provin din localitate pusã sub interdicţie pentru febra aftoasa şi, în afarã de aceasta, de pesta porcina clasica, africana sau alte viroze majore, dacã este vorba de porcine.
X. Pasarile tãiate, organele şi grasimea lor, proaspete, refrigerate, congelate sau congelate rapid, trebuie sa fi fost preparate în abatoare autorizate, conform normelor indicate în anexa nr. 11.
Aceste produse, precum şi iepurii domestici, trebuie sa fie însoţite de un certificat, conform modelului indicat în anexa nr. 12.
XI. Produsele şi grasimile alimentare, altele decât cele prezentate în stare proaspãta, refrigerata, congelata sau congelata rapid, conservele şi preparatele pe baza de carne şi de organe şi extrasele din carne trebuie sa fie însoţite de un certificat sanitar-veterinar conform modelului indicat în anexa nr. 13.
Certificatul trebuie sa fie completat cu atestarea ca produsele au rezultat de la animale care nu provin dintr-o localitate pusã sub interdicţie pentru febra aftoasa şi, în afarã de aceasta, de pesta porcina clasica, africana sau alta viroza majorã (dacã este vorba de produse provenite de la porci) pentru urmãtoarele produse:
- carnati sau produse din carne similare crude, organe sau sânge de rumegatoare şi porcine;
- alte preparate din carne sau organe crude obţinute de la rumegatoare şi porcine.
Produsele de mai sus, cu excepţia intestinelor, vezicilor şi stomacurilor, trebuie sa fi fost prelucrate în întreprinderi autorizate pentru export, condiţiile de exceptare a acestor întreprinderi fiind indicate în anexa nr. 14.
XII. Vanatul impuscat trebuie sa fie însoţit de un certificat conform modelului indicat în anexa nr. 15.
XIII. Certificatele sanitar-veterinare prevãzute în prezentul protocol trebuie sa fie redactate în limba romana şi limba engleza.
XIV. Animalele vii şi produsele de origine animala, menţionate mai sus, vor fi respinse de ţara importatoare dacã ele nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul protocol.
Motivul respingerii trebuie sa fie menţionat pe certificatul sanitar-veterinar de cãtre inspectorul veterinar de la punctul vamal sau al statiunii veterinare de la frontiera tarii importatoare.
În cazul imposibilitãţii de a le returna, animalele vor fi tãiate pe cheltuiala importatorului, în abatorul cel mai apropiat de frontiera, desemnat de serviciul veterinar al tarii destinate; produsele vor fi distruse la ecarisajul cel mai apropiat, pe cheltuiala importatorului.
În toate cazurile, serviciul veterinar central al tarii importatoare va incunostinta, prin telegrama, în cel mai scurt timp serviciul veterinar central al tarii exportatoare, asupra mãsurilor pe care le-a luat şi împrejurãrile care au impus aceste mãsuri. Telegrama va fi confirmatã printr-o informare detaliatã.
XV. Vehiculele folosite pentru transportul animalelor vii vor fi curatate şi dezinfectate înainte de încãrcare şi dupã descãrcare. Serviciile veterinare centrale ale pãrţilor contractante îşi vor comunica reciproc regulamentele în vigoare cu privire la dezinfectarea mijloacelor de transport.
XVI. În caz de epizootie constatatã pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante, cealaltã parte are dreptul sa interzicã sau sa limiteze, pe toatã durata pericolului de contaminare, importul animalelor şi produselor animaliere, precum şi al oricãrui fel de produse care pot servi la propagarea contaminarii.
XVII. Prezentul protocol va intra în vigoare la aceeaşi data şi va rãmâne în vigoare pentru aceeaşi durata ca şi convenţia sanitarã-veterinara menţionatã la art. 1, dacã nu va fi înlocuit sau modificat de comun acord între pãrţile contractante la acest protocol.
Întocmit la Beirut în ziua de 15 februarie 1974, în doua exemplare, fiecare în limba romana şi limba engleza, ambele texte având aceeaşi valabilitate.

ANEXA 1

CERTIFICAT sanitar-veterinar
Ecvidee pentru creştere sau pentru macelarie
ŢARA EXPORTATOARE ......................................
MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR:
MINISTERUL ..............................................
Serviciul veterinar .....................................

I. Provenienta animalelor
Numele şi adresa crescatorului ..........................
(menţiune facultativã)
Numele şi adresa expeditorului ...........................

II. Identificarea animalelor
Specia
Categoria
(macelarie, creştere)*1)
Varsta
Sexul
Mãrci şi semnalmente

III: Mijloace de transport
Cu ......................(vagon, camion, avion sau vapor)*1)-*2)

IV. Informaţii sanitar-veterinare
Subsemnatul .............., medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele (numele) indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) nu prezintã nici un simptom clinic de boala;
b) au fost ţinute în ultimele 6 sãptãmâni într-o zona indemna de boli contagioase ale speciei;
c) în localitatea de origine a animalelor şi pe o raza de 30 km în jur nu s-au înregistrat, în ultimele 3 luni, nici un caz de meningoencefalomielita enzootica a ecvideelor, catar infectios al cãilor respiratorii şi variola ecvina, iar în ultimele 6 luni, nici un caz de morva, durina, anemie infectioase şi turbare;
d) ţara exportatoare este indemna de pesta ecvina şi stomatita veziculoasa contagioasa de cel puţin un an;
e) animalele au fost supuse, în ultimele 15 zile înainte de imbarcare, unui control pentru morva, prin maleinare sau reactia de fixare a complementului, precum şi unui control pentru durina, prin reactia de fixare a complementului, cu rezultat negativ
Fãcut la ............... data.............
Sigiliul oficial

Semnatura medicului veterinar
...............................

---------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) A se indica: pentru vagoane şi camioane: numãrul; pentru avioane: numãrul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.


NOTA:
Prezentul certificat trebuie sa se elibereze cu cel mult 3 zile înainte de expedierea animalelor.


ANEXA 2

CERTIFICAT sanitar-veterinar
Bovine, ovine, caprine şi porcine pentru creştere
ŢARA EXPORTATOARE .....................................

MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR;
MINISTERUL ..........................................*1)
Serviciul veterinar ...................................

I. Provenienta animalelor
Numele şi adresa crescatorului ..........................
(menţiune facultativã)
Numele şi adresa expeditorului ..........................

II. Identificarea animalelor
Specia
Rasa
Varsta
Sexul
Mãrci auriculare şi semnalmente

III. Mijloace de transport
Cu ............. (vagon, camion, avion sau vapor*1)-*2) ....................

IV. Informaţii sanitar-veterinare
Subsemnatul ...................(numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) nu prezintã nici un fel de simptom clinic de boala;
b) au fost ţinute, în timpul ultimelor 30 de zile, într-o crescatorie indemna de boli contagioase ale speciei şi, în special, de:
- febra aftoasa, bruceloza şi alte virote majore (la taurine, caprine şi porcine), raie, tuberculoza, paratuberculoza, trichomonoza bovina şi vibrioza (numai la taurine);
- febra aftoasa, pesta porcina clasica şi africana, meningoencefalomielita infectioasa a porcului şi alte viroze majore (pentru porci);
c) pe o raza de 30 km în jurul crescatoriei de provenienta nu s-a înregistrat, în ultimele 6 luni, nci un caz de febra aftoasa (pentru toate speciile) şi variola ovina (numai pentru ovine şi caprine) şi nici un caz de pesta porcina clasica, africana sau alte viroze majore, transmisibile la porc (numai pentru porci);
d) ţara exportatoare este indemna de febra aftoasa cu tipuri exotice de virus, pesta bovina şi peripneumonie infectioasa (pentru bovine) şi pesta porcina africana (numai pentru porcine);
e) animalele provin din crescatorii supuse controlului oficial pentru bruceloza, recunoscute indemne la aceasta boala, şi au fost supuse, în ultimele 30 de zile înainte de imbarcare, unui control serologic, prin reactia de seroaglutinare lenta şi reactia de fixare a complementului cu rezultat negativ;
f) animalele nu au fost vaccinate contra brucelozei;
g) animalele nu au prezentat simptome clinice de leucoza bovina şi în crescatoriile de origine nu s-a semnalat nici un caz de leucoza bovina şi paratuberculoza, iar examenul hematologic pentru leucoza, fãcut înainte de imbarcare la animalele adulte (peste 2 ani) a fost negativ (numai pentru bovine);
h) animalele provin din unitãţi recunoscute oficial indemne de tuberculoza, iar la tuberculoza intradermica, efectuatã în ultimele 30 de zile înainte de imbarcare, au avut reactie negativa (numai pentru bovine);
i) taurii nu au fost folosiţi la monta naturala în ultimele 30 de zile şi au fost supuşi, în acest interval, unui examen bacteriologic de laborator pentru trichomonoza şi vibrioza, cu rezultat negativ;
j) vacile au fost supuse, în ultimele 15 zile înainte de imbarcare, unui examen bacteriologic al laptelui, pentru depistarea mamitei infectioase, cu rezultat negativ;
k) porcii au fost vaccinati impotriva pestei porcine cu un vaccin care nu conţine virus viu, precum şi impotriva rujetului, cu cel puţin o luna şi cel mult 6 luni înainte de imbarcare.
Fãcut la ............... data .............

Sigiliul oficial
Semnatura medicului veterinar
...............................
----------------
*1) A se şterge menţiunea inutila.
*2) A se indica: pentru vagoane şi camioane: numãrul; pentru avioane: numãrul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.

NOTA:
Prezentul certificat trebuie sa fie eliberat cu cel mult 3 zile înainte de expedierea animalelor.


ANEXA 3

CERTIFICAT - sanitar-veterinar
Bovine, ovine, caprine şi porcine pentru macelarie
ŢARA EXPORTATOARE .........................................
MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR;
MINISTERUL ................................................
Serviciul veterinar .......................................

I. Provenienta animalelor
Numele şi adresa crescatorului ............................
(menţiune facultativã)
Numele şi adresa expeditorului ............................

II. Identificarea animalelor
Specia
Rasa
Varsta
Sexul
Mãrci auriculare

III: Mijloace de transport
Cu ............(vagon, camion, avion sau vapor)*1)-*2) ...................

IV. Informaţii sanitar-veterinare
Subsemnatul................ (numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) nu prezintã nici un simptom clinic de boala;
b) provin dintr-o crescatorie indemna de boli contagioase ale speciei şi, în special, de: febra aftoasa sau alte viroze majore (pentru toate speciile), variola (pentru oi) şi peste porcina clasica sau africana (pentru porci): în decursul ultimelor 6 luni nu s-a constatat, pe o raza de 30 km în jurul crescatoriei, nici un caz de febra aftoasa sau alte viroze majore (pentru toate speciile), variola (pentru ovine), iar în ultimele 2 luni, nici un caz de pesta porcina (pentru porci);
c) ţara exportatoare este indemna de febra aftoasa cu tipuri exotice de virus, pesta bovina şi peripneumonie infectioasa (pentru toate speciile) şi pesta porcina africana (numai pentru porci).
Fãcut la ............... data .............

Sigiliul oficial
Semnatura medicului veterinar
...............................
--------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) A se indica: pentru vagoane şi camioane; numãrul; pentru avioane: numãrul zborului; pentru vapoare; numele şi întreprinderea maritima.

NOTA:
Prezentul certificat trebuie sa fie eliberat cu cel mult 3 zile înaintea imbarcarii animalelor

ANEXA 4

CERTIFICAT sanitar-veterinar
privind iepurii domestici şi salbatici
ŢARA DE ORIGINE ...............................................
MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR;
MINISTERUL .....................................................
Serviciul veterinar ............................................

I. Identificarea animalelor
Natura ambalajelor .............................................
Numãrul de custi ...............................................
Caracteristici menţionate la ureche şi modul de identificare .............
Greutatea neta ................

II. Destinaţia animalelor
De la ............................................... (locul de expediţie)
Animalele se expediazã la ..........................( locul de destinaţie)
Cu ...............................(vagon, camion, avion sau vapor*1)-*2)
Numele şi adresa expeditorului ..........................................
Numele şi adresa destinatarului .........................................

III. Informaţii sanitar-veterinare

Subsemnatul...................: (numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) sunt sanatoase;
b) provin dintr-o crescatorie indemna de boli contagioase ale speciei, iar pe un teritoriu cu o raza de 10 km în jurul localitãţii de provenienta nu s-a depistat, în ultimele 9 luni, nici un caz de mixomatoza sau tularemie (pentru iepurii domestici), iar iepurii salbatici au fost prinsi într-o localitate indemna de tularemie de cel puţin 6 luni şi imprejurul cãreia, pe o raza de 10 km, în aceeaşi perioada nu s-a constatat aceasta boala.

Fãcut la ............... data .............

Sigiliul oficial
Semnatura medicului veterinar
..............................
-------------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) A se indica: pentru vagoane şi camioane; numãrul; pentru avioane: numãrul zborului; pentru vapoare; numele şi întreprinderea maritima.

NOTA:
Prezentul certificat trebuie sa fie eliberat cu cel mult 3 zile înainte de expedierea animalelor

ANEXA 5

CERTIFICAT sanitar-veterinar
privind fazanii şi potarnichile de reproducţie
ŢARA DE ORIGINE ........................................
MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR;
MINISTERUL .............................................
Serviciul veterinar .....................................

I. Identificarea pasarilor
Specia: .........................................
Numãrul pasarilor ................................
Natura ambalajului ...............................
Numãrul de custi ..................................

II. Destinaţia pasarilor

De la ........................................... (locul de expediţie)
Se expediazã la ................................(locul de destinaţie)
Cu ...........................(vagon, camion, avion sau vapor)*1)-*2)
Numele şi adresa expeditorului ......................................
Numele şi adresa destinatarului ......................................

III. Informaţii sanitar-veterinare
Subsemnatul...................: (numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) sunt sanatoase şi bine întreţinute;
b) au fost prinse într-o localitate indemna de boli contagioase transmisibile la aceste specii şi situata la o distanta de peste 10 km de orice focar de boala Newcastle şi de spirochetoza aviara, în timpul întregului sezon al recoltarii;
c) au fost ţinute în centrul de depozitare minimum 3 sãptãmâni, începând cu ziua în care întregul lot destinat exportului a intrat în carantina.

Fãcut la ............... data .............

Sigiliul oficial
Semnatura medicului veterinar
................................
---------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) A se indica: pentru vagoane şi camioane; numãrul; pentru avioane, numãrul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.

NOTA:
Prezentul certificat trebuie eliberat cu cel mult 3 zile înainte de expedierea pasarilor


ANEXA 6

CONDIŢIILE SOLICITATE PENTRU ABATOARE ŞI SPAŢII FRIGORIFICE

ART. 1
Pentru a putea fi autorizate în vederea exportului, abatoarele şi spaţiile frigorifice vor trebui sa îndeplineascã condiţii generale, stabilite în prezentul regulament, pentru instalaţiile, echipamentul, modul de funcţionare, regulile de igiena şi organizarea serviciului inspecţiei veterinare.

CAP. 1
Condiţii de instalatie şi echipament
ART. 2
Întreprinderile vizate la art. 1 al prezentei anexe trebuie sa comporte o separare corespunzãtoare între sectorul salubru şi sectorul insalubru şi sa fie amenajate în asa fel încât sa asigure, de la introducerea în abator a animalului viu şi pana la ieşirea carnii şi organelor considerate proprii pentru consumul uman, un mers continuu, fãrã posibilitatea returnarii şi fãrã incrucisarea sau suprapunerea între animalele vii şi carne, ori între carne şi subprodusele necomestibile sau resturi.
ART. 3
Locurile de stabulatie trebuie sa fie prevãzute în asa fel încât sa permitã:
- şederea unui numãr maxim de animale pentru tãiere în cursul unei zile de lucru;
- un repaus satisfãcãtor al animalelor înainte de tãiere.
ART. 4
Sãlile de tãiere şi jupuire trebuie sa fie de dimensiuni suficiente şi sa îndeplineascã condiţiile de mai jos:
1. sa se rezerve un loc special pentru taierea porcilor;
2. locurile de tãiere şi de scurgere a sângelui trebuie sa fie separate de locurile de jupuire. Pentru vitele mari, dacã diferitele operaţiuni care se succed, începând de la scurgerea sângelui şi pana la terminarea jupuirii, nu se efectueazã pe animalul suspendat, operaţiunea în vederea jupuirii trebuie sa se fac pe scripete metalice.
ART. 5
Locurile de golire şi de prima spalare a viscerelor abdominale (stomacuri şi intestine), spaţiile de prelucrare a subproduselor şi intestinelor trebuie sa fie izolate de sala de jupuire, însã în apropierea acesteia.
ART. 6
Instalaţiile frigorifice trebuie, în mod obligatoriu, sa cuprindã:
1. una sau mai multe camere de rãcire, care sa permitã efectuarea racirii organelor provenite de la toate animalele sacrificate într-o zi de lucru.
2. eventual, una sau mai multe sali de capacitate suficienta, destinate depozitarii carnii şi organelor, sub regim de frig, dacã aceste produse vor trebui sa rãmânã în întreprindere pentru ziua urmãtoare celei în care s-a efectuat taierea.
ART. 7
Fiecare întreprindere trebuie sa aibã, între altele:
1. un adapost de izolare a animalelor vii, bolnave sau suspecte;
2. o încãpere amenajatã pentru taierea acestor animale;
3. o încãpere de pãstrare la rece a carcaselor şi organelor;
4. o încãpere destinatã reţinerii carnii, organelor şi subproduselor confiscate, pana la predarea lor la ecarisaj (fiecare dintre încãperile arãtate mai sus va fi prevãzutã cu un sistem de incuietoare cu cheie);
5. încãperi pentru antrepozitarea seului, pieilor, coarnelor şi copitelor;
6. un loc amenajat şi echipat pentru spalarea şi dezinfectarea vehiculelor;
7. vestiare, toalete şi lavabouri, instalate în numãr suficient la ieşirea din WC-uri.
ART. 8
O încãpere prevãzutã cu incuietoare cu cheie, amenajatã în mod corespunzãtor şi destul de mare ca suprafata, va trebui sa fie rezervatã serviciului veterinar de inspecţie.
ART. 9
Clãdirile trebuie sa fie astfel amenajate încât sa permitã cu usurinta aplicarea regulilor de igiena.
Încãperile specificate în art. 4, 5, 6 şi 7 (paragrafele 1, 3 şi 4) din prezenta anexa vor trebui sa satisfacã, în special, condiţiile de mai jos:
1. podelele vor trebui sa fie în mod riguros etanse şi nealunecoase; ele vor trebui sa fie suficient de înclinate şi cu o reţea de evacuare adecvatã pentru scurgerea lichidelor.
2. pereţii interiori şi tavanele trebuie sa fie tencuite cu un material lavabil; pereţii trebuie sa aibã, pana la înãlţimea de cel puţin 2 m de la sol, o îmbrãcãminte rezistenta la lovituri, impermeabila, neteda şi rezistenta la deteriorare.
Încãperile vor trebui sa fie, de asemenea, prevãzute cu un dispozitiv de protecţie impotriva insectelor şi rozatoarelor.
ART. 10
Toate încãperile în care carcasele circula sau stau trebuie sa fie dotate cu o reţea aerianã de transport, de natura sa permitã reducerea la minimum a manipulãrii carnii.
ART. 11
În fiecare întreprindere va trebui sa existe o reţea de apa potabilã sub presiune, excluzandu-se orice reţea de apa nepotabila.
Aceasta poate fi permisã, totuşi, pentru funcţionarea aparatelor de producere a frigului, cu condiţia sa nu aibã nici o comunicare cu reţeaua de apa potabilã.
Gurile de apa sub presiune trebuie sa fie instalate în locuri corespunzãtoare, în vederea curatirii încãperilor, precum şi a spalarii carcaselor dupã jupuire şi inspecţie.
Sãlile în care sunt tãiate şi jupuite animalele şi cele în care carnurile şi organele sunt antrepozitate, stocate, prelucrate sau condiţionate vor trebui sa fie prevãzute cu lumina artificiala având aceleaşi caracteristici ca lumina zilei.
Va trebui sa se asigure o aerisire suficienta în toate încãperile. Evacurarea aburilor, gazelor şi fumului trebuie sa fie realizatã prin dispozitive special amenajate în acest scop.
ART. 12
Utilajele folosite vor trebui sa fie fãcute din materiale inalterabile şi sa cuprindã cel puţin:
1. recipiente pentru sânge;
2. recipiente cu burduf sau alte dispozitive adecvate primirii directe a organelor abdominale ale vitelor mari în momentul eviscerarii;
3. carlige, tavi şi mese care sa poatã permite efectuarea controlului sanitar-veterinar al organelor şi capatanilor;
4. recipiente etanse, prevãzute cu capace cu balamale cu închidere, pentru colectarea resturilor;
5. recipiente cu dispozitive de închidere sub lacat, pentru confiscari;
6. un dispozitiv pentru curãţirea cu apa fierbinte a materialului folosit la receptionarea şi transportarea viscerelor;
7. lavabouri şi posturi de spalare şi dezinfecţie, instrumente şi unelte de lucru şi de control (cutite, ferastraie etc.).

CAP. 2
Reguli de funcţionare şi igiena
ART. 13
Animalele care, în momentul efectuãrii examenului clinic de cãtre medicul veterinar al abatorului, nu sunt considerentele sanatoase, vor trebui sa fie marcate în mod deosebit şi aşezate în grajdul de carantina. Animalele specificate în prezentul articol nu pot fi sacrificate decât în locul de tãiere prevãzut, în acest scop, la secţia sanitarã.
ART. 14
Nu vor putea fi conduse spre locurile de tãiere decât animalele destinate a fi sacrificate imediat; toate celelalte vor trebui sa rãmânã în grajdurile lor.
Animalele vor trebui sa fie sacrificate şi prelucrate în locurile care le sunt rezervate în sãlile de tãiere, potrivit speciei sau categoriei din care fac parte.
ART. 15
Sangele va trebui sa fie adunat în recipiente avizate de inspecţia sanitarã-veterinara. Practica de suflare a carcaselor cu gura, în scopul de a usura jupuirea pielii, precum şi suflarea plamanilor, sunt interzise. În momentul evisceratiei, masa gastrointestinala va trebui sa fie recepţionatã direct în recipiente cu burduf sau pe o masa de eviscerare ori pe tavi, dupã specia animalului şi modul de lucru.
Curãţirea carcaselor cu ajutorul carpelor este interzisã. Sunt interzise deschiderea şi golirea viscerelor (stomacuri sau intestine) în alta parte decât în locurile rezervate special pentru acest scop.
Pieile vor trebui sa fie transportate în depozite speciale, cat se poate de repede dupã jupuire.
Deşeurile trebuie sa se depunã în recipiente amenajate în acest scop.
ART. 16
Carnea şi organele reţinute sau confiscate trebuie sa fie transportate cat mai repede în localul destinat sechestrãrii sau distrugerii lor. Organele de mic volum confiscate şi deşeurile vor trebui sa fie depozitate în acelaşi loc cu celelalte confiscate.
ART. 17
Carcasele considerate bune pentru transport vor trebui sa fie ţinute în sali frigorifice, la o temperatura de pana la 4°C, astfel ca temperatura în interiorul carnii sa nu depãşeascã +7°C.
Organele consumabile ca atare vor trebui sa fie transportate, cat mai repede posibil, din sala de tãiere în camera racitor, pentru refrigerare.
ART. 18
Personalul laboratorului trebuie sa poarte echipament de lucru adecvat, inclusiv o pieptanatura adecvatã. Persoanele care au manipulat carnea sau organele insalubre trebuie imediat sa-şi spele mâinile şi bratele şi apoi sa şi le dezinfecteze.
ART. 19
Este interzis sa se introducã, şi sa se lase sa circule, în curţile şi sãlile abatoarelor, caini, pisici şi pãsãri de curte.
Distrugerea insectelor şi rozatoarelor trebuie sa se facã sistematic, în asa fel ca salubritatea carnii şi organelor sa nu fie afectatã.
ART. 20
Localurile trebuie sa fie curatate cat mai des posibil şi spalate cu multã apa, cel puţin la sfârşitul zilei de munca.
Dezinfectarea gardurilor, curţilor şi salilor de munca va trebui sa se facã de fiecare data când se constata o boala contagioasa. Materialul şi instrumentele folosite de functionarii serviciului de inspecţie şi de cei angajaţi pentru taierea şi jupuirea animalelor, precum şi pentru pregatirile ulterioare, trebuie sa fie bine întreţinute şi curatate cu grija ori de câte ori este necesar.
În afarã de aceasta, ele trebuie sa fie dezinfectate de fiecare data când s-au murdarit.

CAP. 3
Personalul de inspecţie veterinara
ART. 21
Numãrul de inspectori veterinari şi de supraveghetori trebuie sa se stabileascã, ţinând seama de orele de munca, în asa fel încât controlul veterinar sa se poatã exercita asupra tuturor animalelor, în condiţiile fixate de regulamentul care stabileşte condiţiile de inspecţie sanitarã-veterinara a animalelor, înainte şi dupã tãiere, în abatoarele de stat agreate pentru export (anexa nr. 7).


ANEXA 7

CONDIŢII DE CONTROL SANITAR-VETERINAR
al animalelor înainte şi dupã sacrificare în abatoarele
autorizate pentru export
ART. 1
Animalele pentru macelarie şi mezeluri a cãror carne, organe şi subproduse comestibile sunt destinate exportului nu pot fi sacrificate decât în abatoare autorizate pentru acest scop. Ele sunt supuse unui control sanitar-veterinar, înainte şi dupã sacrificare, în condiţiile fixate prin prezentul regulament.

CAP. 1
Controlul sanitar-veterinar înainte de sacrificare
ART. 2
Orice animal, înainte de a fi sacrificat, trebuie sa fie prezentat la controlul sanitar-veterinar de cãtre proprietarul sau deţinãtorul sau. Sacrificarea trebuie sa se efectueze chiar în ziua controlului sau a doua zi. În caz contrar, ea trebuie sa fie amânatã pana la efectuarea unui control nou.
Animalele care prezintã semne de oboseala nu pot fi sacrificate decât dupã un repaus de cel puţin 12 ore.
ART. 3
Proprietarul sau deţinãtorul animalulUI este obligat sa acorde tot sprijinul şi toate condiţiile necesare efectuãrii controlului în bune condiţii.
În caz de refuz din partea, controlul nu va fi fãcut sau va fi întrerupt şi sacrificarea va fi amânatã.
ART. 4
Controlul sanitar-veterinar înainte de sacrificare nu trebuie sa se efectueze decât la lumina zilei sau la o lumina artificiala având aceleaşi caracteristici; ei trebuie sa se efectueze dupã modelele examenului clinic şi, dacã este cazul, prin termometrie. Controlul veterinar trebuie sa se execute asupra:
1. stãrii generale a sãnãtãţii şi de întreţinere şi, mai ales, asupra simptomelor de agitatie, de febra sau de oboseala consecutive transportului;
2. aparatului locomotor;
3. stãrii suprafeţei corpului şi orificiilor naturale;
4. aparatului digestiv şi, mai ales, asupra cavitatii bucale şi aspectului materiilor fecale;
5. aparatului respirator şi, mai ales, asupra caracterelor miscarii respiratorii şi stãrii primelor cai de respiratie;
6. aparatului cardio-vascular;
7. aparatului genito-urinar, asupra caracterelor urinei şi, în special, asupra stãrii mamelei şi a uterului la femele.

CAP. 2
Controlul sanitar-veterinar dupã sacrificare
ART. 5
Pentru toate speciile de animale, eviscerarea trebuie sa se facã, fãrã întârziere, imediat dupã sacrificare.
Cu excepţia porcilor, jupuirea animalelor sacrificate este obligatorie. Porcii nejupuiti trebuie sa fie depilati fie prin oparire, fie prin parlire, fie prin amândouã aceste operaţii sau prin orice alt procedeu aprobat de organul competent.
Carcasele ecvideelor, bovinelor adulte, manzatilor şi porcilor trebuie sa fie tãiate în jumãtãţi, prin despicarea longitudinala a coloanei vertebrale.
ART. 6
Viscerele, precum şi capul şi limba când sunt desprinse de carcasa, trebuie sa fie aşezate în apropierea acesteia şi prevãzute, ca şi carcasa respectiva, cu o marca sau un semn distinctiv care sa permitã recunoaşterea apartenentei lor comune aceluiaşi animal.
Rinichii, pentru toate speciile trebuie sa rãmânã aderenti la carcasa şi sa fie scoşi din invelisul lor.
ART. 7
Leziunile care pot exista pe carcasa, organe sau subproduse nu pot fi scoase, nici mascate, nici tãiate înainte de prezentarea la control.
În afarã de cazul când este vorba de operaţii aprobate de serviciul veterinar de control, este interzis, înainte de a se aplica ştampila de salubritate;
1. sa se scoatã orice parte din animalul tãiat sau sa se supunã la orice fel de tratament, cu excepţia defibrinarii la sangele recoltat, pentru intrebuintari alimentare;
2. sa se procedeze la fragmentarea carcasei sau sa se scoatã organe, mai ales din cele destinate opoterapiei.
ART. 8
Controlul sanitar-veterinar al animalelor dupã sacrificare trebuie sa se efectueze în condiţiile fixate de prezentul capitol.
Operaţiile de sacrificare şi de jupuire a animalelor trebuie sa facã obiectul unei permanente supravegheri a serviciului de control veterinar.
ART. 9
Serviciul veterinar de control poate face incizii exploratoare în carcasa, organe şi subproduse; el poate cere taierea anumitor piese şi regiuni, dacã aceste operaţiuni sunt indispensabile efectuãrii controlului.
Viscerele se supun unui examen vizual completat prin palpare şi, dacã este nevoie, prin incizie.
Cercetarea ganglionilor trebuie sa comporte, totdeauna, incizii multiple, fãcute dupã axul cel mare al fiecãrui ganglion, în asa fel încât sa se poatã obţine o tãiere în felii cat se poate de subtiri.
ART. 10
Controlul post-mortem va comporta examenul:
a) sângelui, în ce priveşte atât culoarea, cat şi capacitatea de coagulare, urmãrindu-se depistarea prezentei unor elemente strãine;
b) capului, gatului, ganglionilor limfatici retrofaringieni şi submaxilari şi amigdalelor, limba fiind scoasa cat mai mult posibil, pentru a permite o cercetare amãnunţitã a gurii şi a zonei laringo-faringiene;
c) plamanilor, ganglionilor bronhici şi mediastinali, traheiii şi principalelor ramificatii bronsice, care trebuie sa fie desfãcute longitudinal, iar plamanul larg incizat în treimea sa posterioarã;
d) pericardului şi inimii;
e) diafragmei;
f) ficatului, vezicii şi canalelor biliare, ganglionilor retrohepatici şi pancreatici;
g) tubului digestiv, ganglionilor limfatici stomacali şi mezenterici;
h) splinei;
i) rinichilor, ganglionilor limfatici renali şi vezicii;
j) organelor genitale;
k) mamelei şi ganglionilor sãi limfatici;
l) diferitelor pãrţi ale carcasei şi, mai ales, tesutului conjunctiv.
ART. 11
Pentru depistarea tuberculozei la bovine se va proceda la incizia sistematica a ganglionilor limfatici mentionati în articolul precedent.
În caz de suspiciune, vor fi incizati, de asemenea, ganglionii cervicali superficiali, axilari, suprasternali, cervicali profunzi, prescapulari, poplitei, precrurali, ischiatici, iliaci şi lomboaortici.
La bovine în varsta de peste 6 sãptãmâni trebuie sa se procedeze la:
a) depistarea cysticercozei la nivelul limbii şi esofagului, dupã ce acesta a fost degajat de trahee, inima, maseterii externi şi interni, a diafragmei a carei parte musculara va fi separatã de seroasa, şi a suprafeţelor musculare fãcute direct vizibile prin tãiere sau inciziile aplicate cu prilejul sacrificarii; limba trebuie sa fie supusã, pe fata sa inferioarã, unei incizii longitudinale; o incizie longitudinala se aplica, de asemenea, pe inima, în asa fel încât sa se deschidã ventriculele, traversand despartitura interventriculara; aceasta incizie se completeazã prin doua taieturi efectuate în doua puncte opuse ale auriculelor, în vârf; cel puţin doua incizii sunt fãcute paralel cu fetele plane ale maxilarului inferior, pe muschii maseteri interni şi pterygoidieni, în asa fel încât sa se desfaca, pe o latime de 12 cm, doua fasii de muschi suprapusi;
b) depistarea distomatozei, prin incizii practicate pe fata posterioarã a ficatului, la nivelul marilor canale biliare şi printr-o incizie adanca la baza lobului Spiegel.
La vaci, uterul trebuie sa fie incizat longitudinal şi mamelele deschise printr-o incizie lungã şi adanca, pana la sinusurile galactofore.
La viţei, inspectorul trebuie sa examineze, în special, regiunea ombilicala şi articulatiile, care vor fi incizate în caz de suspiciune de artrita, indicatã de hipertrofia ganglionului corespunzãtor sau de deformarea regiunii articulare.
ART. 12
La ecvidee, trebuie sa se procedeze, în special, la depistarea morvei, prin examenul mucoaselor, traheii, laringelui, a sinusurilor şi ramificatiilor lor, dupã despicarea capului în planul median şi scoaterea septumului nazal.
ART. 13
La porci, tuberculoza trebuie sa fie depistata asa cum s-a arãtat, pentru bovine, la art. 11 de mai sus.
Suprafeţele secţiunilor fãcute pe coloana vertebrala, pe stern şi în partea de jos a bazinului vor fi examinate întotdeauna. Trebuie sa se procedeze, de asemenea la depistarea cysticercozei, prin explorarea suprafeţelor musculare dezgolite, în special la nivelul muschilor în grosimea pulpei şi al peretelui abdominal, al muschilor diafragmei, al muschilor intercostali, al limbii, laringelui şi inimii.
ART. 14
La ovine şi caprine, ficatul trebuie sa se examineze la fel ca la bovine.
Deschiderea inimii şi incizarea ganglionilor limfatici nu trebuie sa se facã decât în caz de suspiciune a unei stãri patologice.
ART. 15
Când controlul sanitar-veterinar nu permite concluzii imediate asupra salubritatii carcasei şi organelor şi mai ales atunci când trebuie luate anumite probe, în vederea efectuãrii unui examen de laborator, animalul sacrificat trebuie sa fie reţinut timp de cel puţin 24 de ore. În acest caz, carcasa, dupã ce a fost prevãzutã cu un sigiliu pentru identificare, viscerele şi subprodusele se asaza într-o încãpere specialã, care permite asigurarea unei bune conservari.
Pentru porci, în scopul depistarii trichinozei, durata reţinerii se reduce la timpul strict necesar pentru examinarea probelor.
ART. 16
În timpul reţinerii se interzice oricui, în afarã de inspectorul veterinar, sa ia vreo proba oarecare din diferitele pãrţi ale animalelor care au fost reţinute.

CAP. 5
Concluzii de inspecţie
ART. 17
Nu vor putea fi livrate la export decât carnurile, organele şi subprodusele comestibile care provin de la animalele declarate sanatoase la examenul ante-mortem şi constatate la examenul post-mortem ca nu sunt alterate şi nici lezionate.
Totuşi, pot fi admise la export carnurile de la animale care prezintã leziuni ale organelor, precis localizate, fãrã sa fi provocat vreo reactie organicã generalã.
Aceste organe nu vor putea fi însã exportate.


ANEXA 8

STAMPILAREA CARNII ŞI ORGANELOR DESTINATE EXPORTULUI
ART. 1
Carnea şi organele destinate exportului, care satisfac dispoziţiile regulamentului privitor la condiţiile controlului sanitar-veterinar al animalelor, înainte şi dupã sacrificare în abatoarele agreate pentru export, vor fi marcate cu ştampila indicatã la art. 2 de mai jos. Întrebuinţarea oricãrei alte mãrci de salubritate este interzisã.
ART. 2
Ştampila folositã în abatoarele romane este un sigiliu cu cerneala sau cu foc, de forma ovala, având 6,5 centimetri în largime şi 4,5 centimetri în înãlţime.
Pe sigiliu trebuie sa figureze urmãtoarele indicaţii, cu caractere perfect lizibile:
- în partea superioarã, cuvântul "ROMÂNIA":
- în centru, numãrul care permite identificarea abatorului agreat;
- în partea inferioarã, indicaţia "Serviciul veterinar de stat".
Caracterele au o înãlţime de ....... mm pentru litere şi .......mm pentru cifre.
Ştampila folositã în abatoarele ............. este un sigiliu cu cerneala, de forma ....... care are ........ centimetri în largime şi .......... centimetri în înãlţime.
Pe sigiliu trebuie sa figureze urmãtoarele indicaţii, cu caractere perfect lizibile:
- în partea superioarã, cuvântul .......... (denumirea tarii);
- în centru, numãrul care permite identificarea abatorului agreat;
- în partea inferioarã, semnul ................
Caracterele au o înãlţime de...........mm pentru litere şi de .............mm pentru cifre.
ART. 3
Carcasele care cantaresc mai mult de 60 kg trebuie sa fie stampilate cel puţin pe fiecare jumãtate de carcasa, în urmãtoarele puncte: fata exterioarã a coapsei, lombe, spinare, piept şi pleura în regiunea sa dorsala.
ART. 4
În cazul exportului carcaselor tãiate în bucãţi, fiecare bucata trebuie sa fie stampilata.
ART. 5
Organele, precum şi bucatile de slanina, jupuite sau nejupuite de sorici, se stampileaza cu cerneala sau cu foc; pentru organe ambalate, ştampila trebuie sa fie aplicatã cu cerneala, pe doua etichete, una fiind fixatã pe ambalaj, iar cealaltã fiind pusã în interiorul acestuia.
Aceasta eticheta poarta, între altele, urmãtoarele menţiuni:
- numãrul de serie;
- denumirea anatomica a organelor;
- indicarea speciei animale cãreia îi aparţin organele:
- greutatea neta a unitãţii de ambalaj:


ANEXA 9

REGULAMENT
privind carnea dezosata

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Dispoziţiile prezentului regulament se aplica numai la carnea de bovine, caprine, ovine şi porcine, prezentatã în bucãţi mari dezosate, în vederea vânzãrii en-gros şi demi- gros.
Aceasta carne nu poate proveni de la animale sacrificate de urgenta, pentru caz de boala sau de accident.

CAP. 2
Condiţii de amenajare a întreprinderilor
ART. 2
Întreprinderile utilizate pentru prepararea şi depozitarea carnii indicate la art. 1 de mai sus cuprind:
- cel puţin o camara de refrigerare;
- o încãpere rezervatã pentru prelucrarea carnii;
- eventual, o încãpere pentru ambalare, comunicând direct cu prima;
- o încãpere pentru carnea reţinutã, care se închide cu cheie, sau recipiente pentru carnea reţinutã, care se inchid cu cheie;
- eventual, o camera de congelare;
- vestiare, spalatoare şi closete.
Camera de refrigerare este construitã potrivit regulilor speciale.
Temperatura menţinutã în aceasta camera va fi între 0° şi +4°C. Dimensiunile camerei trebuie sa fie suficiente pentru a depozita carnea necesarã pentru 2 zile de lucru şi carnurile prelucrate în întreprindere, în afarã de cazul în care ele nu sunt congelate sau congelate rapid.
ART. 3
Va fi prevãzutã o linie aerianã sau orice alt dispozitiv de transport mecanic al carnii, de natura sa facã posibila evitarea oricãrui contact al acesteia cu pardoselile sau cu pereţii.
Încãperea în care se prelucreaza şi cea în care se ambaleaza vor avea dimensiuni în raport cu importanta operaţiilor care trebuie sa se efectueze acolo. Ele vor fi în asa fel amenajate încât aceste operaţii sa poatã fi realizate cu usurinta, fãrã întoarcerea carnii înapoi şi în cele mai bune condiţii de igiena alimentara şi de securitate pentru muncitori.
Aerisirea, ventilarea şi iluminarea lor în timpul zilei şi al nopţii vor fi bine asigurate. În aceste doua încãperi temperatura nu trebuia sa depãşeascã 10°C.
Pereţii şi despartiturile, pana la o înãlţime minima de doi metri de la pardoseala, vor fi imbracati cu materiale rezistente la lovituri, impermeabile, care nu se degradeaza, cu o suprafata neteda. Pereţii şi despartiturile, dincolo de înãlţimea de doi metri, precum şi tavanele, vor fi acoperite cu o tencuiala neteda, de culoare deschisã, şi care se poate spala.
Pardoseala va fi impermeabila, rezistenta la deteriorare şi la lovituri, uşor de spãlat şi cu o panta corespunzãtoare, care sa permitã scurgerea apelor de spãlat, spre gurile de canalizare dotate cu gratar, cu sifon şi clopot şi puse în legatura cu reţeaua generalã de evacuare a apelor folosite în întreprindere.
Liniile de racordare a pereţilor, între ei şi cu pardoseala, vor fi amenajate în unghiuri rotunjite.
Întreprinderea va avea numai o instalatie de alimentare cu apa potabilã în afarã de cazul în care este vorba despre apa necesarã functionarii aparatelor pentru producerea frigului.
Reţeaua de apa potabilã nu trebuie sa comunice cu aceasta instalatie specialã, ale carei ţevi trebuie sa fie vopsite în roşu şi care nu trebuie sa aprovizioneze încãperile rezervate pentru depozitarea sau prelucrarea carnii.
Robinetele de apa trebuie sa fie în numãr suficient şi astfel filetate încât sa permitã spalarea cu furtunul a pardoselii, pereţilor şi despartiturilor.
În încãperea de prelucrare vor fi instalate aparate sau dispozitive destinate spalarii şi dezinfectarii materialului folosit în prelucrarea carnii.
Mesele şi suprafeţele pe care se lucreazã vor fi acoperite, pe toatã suprafata lor, cu un material rezistent, care nu se deterioreazã, uşor de spãlat şi de dezinfectat.
În încãperea de prelucrare a carnii vor fi aşezate, în numãr suficient, recipiente etanse, sterilizabile, cu unghiurile interioare rotunjite, prevãzute cu capace bine aplicate, cu inchizatori şi lacate, inconjurate, în exterior cu o banda vopsita în galben, de cel puţin 5 cm latime, pentru a colecta oasele şi resturile care provin de la prelucrarea carnii. Ele vor fi rezervate numai acestui scop.
Dupã mãrimea întreprinderii, trebuie sa fie instalate una sau mai multe guri curente de apa calda şi utilaje corespunzãtoare pentru spalatul cu apa calda şi dezinfectarea uneltelor marunte şi, în special a cutitelor.
ART. 4
În fiecare încãpere vor fi aşezate, în mod corespunzãtor, termometre inregistratoare sau termometre cu mercur, verificate, în scopul de a permite controlarea cu usurinta a temperaturii, în orice moment.
ART. 5
În întreprinderi vor fi instalate dispozitive în vederea asigurãrii unei protecţii eficace contra rozatoarelor şi insectelor. Accesul cainilor şi al pisicilor va fi interzis în încãperi.
Se vor pune la dispoziţia personalului vestiare, spalatoare şi WC-uri. WC-urile vor fi înzestrate în permanenta cu hârtie igienica. Ele nu trebuie sa aibã, în nici un caz, o comunicare directa cu sãlile de prelucrare sau de depozitare a carnii.
Spalatoarele vor fi prevãzute cu sapun şi cu proasoape, care nu pot fi folosite decât o singura data.

CAP. 3
Igiena încãperilor, materialului şi personalului
ART. 6
Toate încãperile, precum şi materialul, instrumentele şi diferitele scule folosite în întreprinderi, vor fi menţinute în perfecta stare de curãţenie şi folosinta.
Încãperea rezervatã prelucrãrii carnii va fi spalata cel puţin o data pe zi, dupã terminarea lucrului, cu una dintre soluţiile dezinfectante prevãzute de regulamentul în vigoare.
Acelaşi lucru trebuie fãcut şi mai des, dacã este necesar, pentru mesele, recipientele, uneltele şi carligele care vin în contact cu carnea.
Maşinile sau pãrţile de maşini şi, în general, piesele, dupã demontare, dacã aceasta are loc, vor fi curatate şi apoi sterilizate fie cu apa fiarta, fie cu vapori sub presiune, fie cu una dintre soluţiile dezinfectante prevãzute de regulamentul în vigoare şi care nu sunt susceptibile sa denatureze carnea.
ART. 7
Personalul însãrcinat cu manipularea carnii este obligat sa pãstreze cea mai mare curãţenie. Vor fi aşezate, la locuri potrivite, anunţuri amintind ca dupã folosirea WC-urilor personalul trebuie sa se spele bine pe mâini.
În încãperile de prelucrare sau de depozitare a carnii se interzic scuipatul, fumatul şi consumarea alimentelor.
ART. 8
Conducerea întreprinderii va trebui sa punã la dispoziţia personalului sau îmbrãcãminte de protecţie, inclusiv bonete, lavabile, care vor trebui sa fie purtate în permanenta în timpul lucrului şi schimbate ori de câte ori este nevoie.
Va trebui sa fie asigurata o supraveghere medicalã regulatã a personalului, în special pentru a evita orice pericol de contaminare a carnii.

CAP. 4
Originea, prelucrarea, condiţionarea şi ambalarea carnii
ART. 9
Pentru prepararea carnii specificate la art. 1 al prezentei anexe, se poate folosi numai carnea provenitã de la animalele sacrificate într-un abator agreat pentru export şi care poarta ştampila rezervatã carnii considerate corespunzãtoare pentru export. Ea trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie prezentatã în carcase, în jumãtãţi sau în sferturi;
b) sa fi fost supusã, la sfârşitul operaţiunii de sacrificare, şi menţinutã, pe toatã durata depozitarii şi transportului, la o temperatura mai mica sau egala cu +4°C, temperatura din interior a carnii, netrebuind sa depãşeascã +7°C.
ART. 10
Din momentul introducerii în întreprinderea de preparare destinatara, carnea menţionatã la art. 9 al prezentei anexe va fi depozitata în încãperea de refrigerare. Ea nu poate fi în nici un caz, introdusã în încãperea de prelucrare fãrã sa fi fost supusã controluilui veterinar.
Transportul carnii din încãperea de refrigerare în cea de prelucrare trebuie sa se facã, întotdeauna, cu ajutorul unuia dintre dispozitivele prevãzute în art. 3 al prezentei anexe. Nici un fel de carne nu va putea fi introdusã în încãperea de prelucrare dacã temperatura sa interioarã depãşeşte +7°C.
ART. 11
Operaţiile de dezosare şi de transare, efectuate în vederea pregãtirii carnii în piese mari, vor fi astfel efectuate încât sa se obţinã bucãţi tãiate pentru comerţul en-gros şi demigros.
ART. 12
Transarea şi dezosarea se vor executa în asa fel încât sa se evite orice murdarire a carnii.
Sparturile de oase şi cheagurile de sânge vor fi inlaturate.
Tesutul conjunctiv intramuscular, vasele sanguine, seroasele şi toţi ganglionii limfatici ai carcasei trebuie sa fie mentinuti aderenti la grupurile musculare prin legãturile lor naturale.
Depozitele de grasime enumerate mai jos vor putea face obiectul unei eliminari parţiale: grasimea bazinului şi a rinichiului, osanza, grasimea de pe coaste, grasimea inguinala sau perimamara şi grasimea de acoperire.
ART. 13
Oasele, resturile şi diferitele deşeuri, prin natura lor sau rezultate de la tãiere, vor fi strânse, pe mãsura ce apar, în recipiente adecvate.
ART. 14
Dupã transare şi dezosare, piesele mari de carne vor fi transportate în încãperea de condiţionare sau într-o parte a incaperii de prelucrare rezervatã pentru condiţionare, cu ajutorul recipientelor sau al unui utilaj automat în buna stare de întreţinere şi curãţenie.
Fiecare piesa mare de carne va fi infasurata într-o foaie de material transparent, incolor, inodor şi rezistent la deteriorare.
Impachetarea carnii dezosate şi tãiate în piese mari va urma imediat dupã operaţiile prevãzute în alineatele precedente.
ART. 15
Fiecare ambalaj va fi format din cel puţin o foaie de material transparent, incolor, inodor, rezistent la deteriorare şi suficient de mare pentru a asigura o protecţie eficace a conţinutului sau contra oricãrei murdariri din cursul manipularilor la care se supune în mod normal. Oricare ar fi ambalajul folosit, acesta sa fie suficient de solid.
Refolosirea ambalajelor va fi permisã numai dacã acestea sunt în perfecta stare de întreţinere şi curãţenie.
Stampilarea pieselor nu se impune decât dacã acestea au o greutate mai mare de 3 kg. Când întreprinderea de transare şi dezosare este inclusã într-un abator, ştampila folositã este cea a abatorului; când întreprinderea de transare şi dezosare este separatã de abator, ştampila folositã este aceea a întreprinderii de transare.
Când piesele mici (cu o greutate mai mica de 3 kg) se conditioneaza individual, ambalajul individual trebuie sa poarte în exterior, cu caractere aparente şi uşor lizibile, urmãtoarele menţiuni:
1. firma (denumirea întreprinderii exportatoare), sediul şi numãrul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare;
2. specia animalului şi denumirea bucatilor dupã nomenclatorul în vigoare;
3. greutatea neta;
4. data conditionarii, respectiv luna şi ziua:
Piesele mici sau mari vor trebui sa fie aşezate în ambalaje care sa poarte vizibil, cu caractere uşor lizibile, urmãtoarele menţiuni:
1. firma, sediul şi numãrul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare;
2. specia animalului şi denumirea bucatilor dupã nomenclatorul în vigoare;
3. greutatea neta;
4. data ambalarii, pentru carnea în piese mici, sau data dezosarii, pentru carnea în piese mari.
În plus, ştampila inspecţiei veterinare a abatorului (dacã întreprinderea de transare şi dezosare face parte din abator) sau a întreprinderii de transare şi dezosare (dacã aceasta nu face parte din abator), trebuie sa se aplice cu cerneala, pe o eticheta fixatã pe ambalaj, într-o forma vizibila şi pe un duplicat aşezat în interiorul ambalajului.
ART. 16
Imediat dupã ambalare carnea va fi refrigerata, congelata sau congelata rapid.
Tratamentul prin frig este socotit suficient atunci când temperatura în centrul ambalajului nu este superioarã;
- pentru carnea refrigerata, la +4°C;
- pentru carnea congelata şi congelata rapid, la -18°C.
Aceste temperaturi vor trebui sa fie constant menţinute pe toatã durata depozitarii sau stocãrii carnii înainte de expediere.
ART. 17
Certificatul de salubritate trebuie sa fie conform cu modelul prevãzut la anexa nr. 10.
Numele, adresa şi numãrul de agreare al întreprinderii de transare şi dezosare trebuie sa fie menţionate la capitolul 11 "Provenienta produselor".
Abatoarele de origine trebuie sa fie indicate.


ANEXA 10

CERTIFICAT sanitar-veterinar

Carne, organe şi subproduse proaspete, refrigerare, congelate sau congelate rapid de la animale domestice din speciile: bovina, caprina, ovina, porcina şi ecvina

ŢARA DE ORIGINE ........................................................
MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR;
MINISTERUL .............................................................

Serviciul veterinar ....................................................
I. Identificarea animalelor
Specia animalului de provenienta ........................................
Felul pieselor ..........................................................
Natura ambalajului ..........................................(dacã exista)
Numãrul de colete ........................................................
Greutatea neta ...........................................................

II. Destinaţia animalelor
Adresa (adresele abatorului (abatoarelor) agreat(e) ......................
Numãrul (numerele) autorizãrii veterinare a abatorului (abatoarelor) ......

III. Destinaţia produselor
De la ................... (locul de expediţie) ......
Produsele se expediazã la ......... (locul de destinaţie) .................
Cu .................................(vagon, camion, avion sau vapor)*1)-*2)
Numele şi adresa expeditorului.....................
Numele şi adresa destinatarului.........................

IV. Informaţii sanitar-veterinare
Subsemnatul .................: (numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) poarta ştampila care dovedeşte ca provin, în întregime, de la animalele sacrificate în abatoarele agreate pentru export;
b) au fost recunoscute corespunzãtoare pentru consumul uman ca urmare a unui control veterinar efectuat potrivit modalitãţilor prevãzute de convenţia veterinara romano-libaneza;
c) au fost pregãtite, manipulate şi expediate potrivit exigenţelor igienei alimentare;
d) au fost pregãtite din animale care nu provin dintr-o zona pusã sub interdicţie din cauza febrei aftoase*3) şi a pestei porcine clasice, africane sau altei viroze majore*4);
e) au fost supuse examenului de trichinoscopie, cu rezultat negativ*5).

Fãcut la ............... data .............
Sigiliul oficial

Semnatura medicului veterinar
...............................
------------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) A se indica: pentru vagoane şi camioane: numãrul; pentru avioane: numãrul zborului, pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima
*3) Aceasta menţiune se referã la: carne, organe, grãsimi şi mãruntaie de bovine, ovine, caprine şi porcine
*4) Aceasta menţiune se referã la: carne, organe, grãsimi şi mãruntaie de porcine.
*5) Aceasta menţiune nu se referã la carnea de porc, precum şi la limbi, capete şi picioare de porc; ea poate fi înlocuitã prin atestarea serviciului veterinar care certifica absenta trichinozei în ţara de origine de mai mult de 3 ani.


ANEXA 11

NORME
cerute pentru agrearea abatoarelor de pãsãri

A. Condiţii de agreare
Pasarile trebuie sa fie tãiate şi pregãtite în întreprinderi care sa aibã încãperile şi amenajãrile urmãtoare:
- o încãpere de asteptare pentru pasarile destinate sacrificarii;
- o încãpere de sacrificare;
- o încãpere de pregãtire şi condiţionare;
- o încãpere de refrigerare;
- o sala de depozitare a deşeurilor;
- încãperi sanitare;
- vestiare;
- chiuvete şi WC-uri.
Încãperile de prelucrare sunt aşezate în asa fel încât sa permitã fluxul continuu al pasarilor, fãrã suprapunerea şi incrucisarea circuitelor.
a) Încãperea de asteptare a pasarilor:
Ţinând seama de activitatea normalã a întreprinderii, aceasta încãpere trebuie sa fie destul de spatioasa pentru a permite, fãrã aglomerare, repausul pasarilor. Plasate în imediata apropiere a incaperii sacrificate, ea nu trebuie sa aibã cu aceasta din urma nici o comunicare directa.
Aerisirea şi iluminatul trebuie sa fie bine asigurate.
Trebuie sa se amenajeze un loc special pentru spalarea şi dezinfectarea custilor sau cotetelor.
În întreprinderile mici nu se cere o încãpere de asteptare. În orice caz, cotetele de pãsãri în asteptare trebuie întotdeauna sa fie aşezate în afarã incaperii de sacrificare.
b) Încãperea de sacrificare:
Aceasta încãpere trebuie sa fie prevãzutã cu toate cele necesare pentru realizarea urmãtoarelor operaţii: sangerare şi jumulire.
Bazinele de oparire, atunci când sunt folosite, trebuie sa fie în asa fel concepute încât oparirea sa se facã în cele mai bune condiţii şi apa sa fie reimprospatata în ritm satisfãcãtor.
Trebuie sa se ia toate mãsurile eficace pentru a se asigura ventilarea şi evacuarea aburului.
c) Încãperea de prelucrare şi condiţionare:
Aceasta încãpere trebuie sa fie situata în continuarea incaperii de sacrificare, dar nu trebuie sa existe nici o comunicare între ele alta decât aceea necesarã trecerii carcaselor, care se face printr-un dispozitiv aerian.
Ea trebuie sa aibã o asemenea capacitate încât operaţiile de eviscerare, de prelucrare şi de condiţionare sa poatã fi efectuate în locuri diferite, suficient de distantate unele de altele.
d) Încãperea de refrigerare:
Aceasta încãpere, alãturi de cea precedenta, cuprinde doua pãrţi, permitand:
- una, refrigerarea între 0° şi +8°C a carcaselor şi organelor comestibile, imediat dupã terminarea prelucrãrii lor şi înaintea conditionarii sau ambalarii lor;
- cealaltã, depozitarea între 0° şi +4°C a carcaselor de pãsãri şi a organelor, dupã condiţionare sau ambalare, dacã expedierea nu a avut loc în 24 de ore dupã sacrificare.
e) Sala de depozitare a deşeurilor:
Situata în apropierea incaperii de sacrificare şi a sãlii de prelucrare, aceasta încãpere este destinatã sa primeascã penele şi intestinele.
f) Încãperi sanitare:
Încãperile sanitare sunt izolate de celelalte încãperi ale întreprinderii şi prevãzute cu un sistem de închidere cu cheia. Aceste încãperi trebuie sa fie amenajate pentru a permite:
- izolarea pasarilor bolnave;
- sechestrarea carcaselor sau a organelor improprii consumului.

B. Igiena generalã a întreprinderilor
Abatoarele trebuie sa fie solid construite: pereţii, despartiturile, tavanele, uşile şi diferitele încãperi sa fie fãcute din materiale adecvate, care sa permitã curãţirea, spalarea şi dezinfectia eficace.
Pana la doi metri înãlţime, pereţii, despartiturile şi uşile trebuie sa fie prevãzute cu o captuseala impermeabila; deasupra acestei înãlţimi, pereţii şi tavanele trebuie sa fie fãcute din materiale care nu se deterioreazã.
Pardoseala sa fie impermeabila, fãrã fisuri, cu o inclinare care sa permitã scurgerea cu usurinta a apei de spãlat prin canalele de evacuare prevãzute cu sifoane.
Trebuie sa fie puse la dispoziţia personalului vestiare, chiuvete cu apa calda şi rece, WC-uri.
Chiuvetele trebuie sa fie în numãr suficient şi totdeauna dotate cu sapun şi prosop care sa nu fie utilizate decât o singura data. Ele trebuie sa fie distribuite în încãperile de lucru şi în imediata vecinãtate a WC-urilor şi vestiarelor.
WC-urile nu trebuie sa aibã, în nici un caz, o comunicare directa cu sãlile sau încãperile de lucru.
Lumina naturala sau artificiala trebuie sa fie din abundenta în toate încãperile.
Aerisirea trebuie sa permitã condiţii igienice de lucru. Ea trebuie sa fie completatã, dacã este nevoie, prin sisteme de evacuare a vaporilor şi aburilor.
Se vor lua toate mãsurile de precautie pentru a evita intrarea mustelor şi pãtrunderea rozatoarelor.
Fiecare întreprindere trebuie sa aibã o instalatie de apa potabilã sub presiune, calda şi rece, cu excluderea oricãrei reţele de apa nepotabila, care se va putea folosi exclusiv numai la instalaţiile producãtoare de frig.
Obiectele, instrumentele, diferitele unelte utilizate în operaţiile de sacrificare şi de prelucrare a pasarilor, precum şi în operaţiile de fabricare, trebuie sa fie construite în asa fel şi din asemenea material încât sa poatã fi curatate şi dezinfectate uşor şi eficace.
Recipientele etanse, prevãzute cu un capac potrivit, sunt strict rezervate pentru colectarea deşeurilor de la sacrificare şi a subproduselor necomestibile. Ele trebuie sa aibã o banda de culoare galbena, foarte vizibile, permitandu-le sa se deosebeasca de celelalte recipiente.
Ele sunt golite de conţinutul lor ori de câte ori este nevoie şi cel puţin odatã pe zi. Nici un caine sau pisica nu trebuie sa pãtrundã în întreprindere.
Dezinfectarea încãperilor şi a uneltelor trebuie sa se facã ori de cãtre ori este necesar. Substantele întrebuinţate în acest scop nu trebuie sa aibã, în nici un caz, miros patrunzator şi persistent.
Spalarea se face, în exclusivitate, cu apa potabilã.
Custile sa fie totdeauna spalate şi dezinfectate înainte de a fi scoase din întreprindere.
Obiectele, uneltele, sculele şi diferitele recipiente sa fie spalate şi dezinfectate în fiecare zi dupã terminarea lucrului.


ANEXA 12

CERTIFICAT DE SALUBRITATE
privind pasarile şi iepurii domestici taiati, grasimea şi organele lor


ŢARA DE ORIGINE .........................................................
MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR;
MINISTERUL ...........................................................*1)
Serviciul veterinar ....................................................

I. Identificarea produselor
Specia animalului de provenienta .......................................
Felul pieselor .........................................................
Natua ambalajului ......................................................
Numãrul de colete ......................................................
Greutatea neta .........................................................

II. Destinaţia produselor*2)
Adresa (adresele) abatorului (abatoarelor) agreat(e): ....................
Numãrul (numerele) autorizãrii veterinare a abatorului (abatoarelor) .....

III. Destinaţia produselor
De la ................. (locul de expediţie) ..................
Produsele se expediazã la ......... (locul de destinaţie) ............
Cu ................ (vagon, camion, avion sau vapor)*1) şi *2)
Numele şi adresa expeditorului .......................................
Numele şi adresa destinatarului ......................................

IV. Informaţii cu privire la salubritate

Subsemnatul .......... (numele) ............. medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele de mai sus:
a) au fost recunoscute sanatoase ca urmare a unui control veterinar efectuat înainte şi dupã sacrificare şi nu conţin nici un produs de adaos interzis de reglementãrile romane şi libaneze;
b) au fost pregãtite, manipulate şi expediate, potrivit cerinţelor igienei alimentare, într-o întreprindere supusã unei supravegheri veterinare permamente.

Fãcut la ............... data.............
Sigiliul oficial*4)

Semnatura medicului veterinar
...............................

NOTA:
Prezentul certificat va trebui sa fie redactat în limbile romana şi engleza
------------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) Aceste informaţii nu se referã decât la pasarile de curte
*3) A se indica: pentru vagoane şi camioane: numãrul: pentru avioane: numãrul zborului, pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima
*4) Sigiliul serviciului de control veterinar trebuie sa fie, de asemenea, aplicat pe o eticheta fixatã de ambalaj.


ANEXA 13

CERTIFICAT sanitar-veterinar

Subproduse, grãsimi alimentare, altele decât cele prezentate în stare proaspãta, refrigerate sau congelate, conserve şi preparate pe baza de carne şi organe şi extrase de carne

ŢARA EXPORTATOARE ......................................................
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor;
Ministerul ............................................................
Serviciul veterinar ....................................................

I. Identificarea produselor
Specia animalului de proveninenta .......................................
Felul pielelor ..........................................................
Natura ambalajului ......................................................
Numãrul de colete .......................................................
Greutatea neta ..........................................................

II. Provenienta produselor*2)
Adresa (adresele) întreprinderii (lor) agreate ...........................
Numãrul (numerele) autorizãrii veterinare a întreprinderii (lor) ..........

III. Destinaţia produselor
De la ................ (locul de expediţie) ......................
Carnea este destinatã la .........(locul de destinaţie.:...............
Cu .......... (vagon, camion, avion, sau vapor)*1) şi *3) ...............
Numele şi adresa expeditorului ..............
Numele şi adresa destinarului ......................

IV. Informaţii sanitar-veterinare
Subsemnatul .................(numele) ......... medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) sunt salubre;
b) au fost prelucrate, manipulate şi expediate, potrivit cerinţelor igienei alimentare, într-o întreprindere supusã unei supravegheri veterinare permanente;
c) au fost prelucrate din animale sacrificate în abatare agreate pentru export*2)

Fãcut la ............... data.............
Sigiliul oficial*4)
Semnatura medicului veterinar
...............................
------------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) Aceste informaţii nu se referã decât la produsele prelucrate din solipede, animale domestice din speciile: bovina, caprina, ovina, porcina şi pãsãri de curte, cu excepţia intestinelor, vezicilor şi stomacurilor sarate sau uscate.
*3) A se indica: pentru vagoane şi camioane: numãrul; pentru avioane; numãrul zborului; pentru vapoare; numele şi întreprinderea maritima.


ANEXA 14

NORME
cerute pentru agregarea întreprinderilor de prelucrare

Aceste întreprinderi trebuie sa cuprindã:
a) încãperi frigorifice suficient de mari pentru eventuala depozitare a carnii şi organelor;
b) încãperi pentru transarea şi prelucrarea carnii, separate de celelalte încãperi;
c) un birou închis cu cheie, la dispozia execlusiva a serviciului veterinar;
d) vestiare, chiuvete, duşuri şi WC-uri cu scurgere rapida de apa, acestea din urma necomunicand direct cu încãperile de lucru. Chiuvetele trebuie sa fie prevãzute cu apa calda şi rece, cu dispozitive pentru curatarea şi dezinfectarea mainilor şi cu prosoape, care nu se vor folosi decât o singura data. Chiuvetele trebuie sa fie aşezate în apropierea WC-urilor.
Încãperile trebuie sa fie în asa fel concepute încât sa permitã aplicarea cu usurinta a regulilor de igiena. Ele trebuie sa îndeplineascã, în special, urmãtoarele condiţii.
1. În încãperile de transare şi de preparare, pardoseala trebuie sa fie facuta din material impermeabil, uşor de curatat şi de dezinfectat şi rezistent la deteriorare, uşor inclinata şi cu o reţea de evacuare corespunzãtoare, pentru scurgerea apelor întrebuinţate cãtre canale prevãzute cu sifoane şi gratare; pereţii trebuie sa fie netezi, acoperiţi, pana la înãlţimea de cel puţin doi metri, cu o captuseala sau vopsea lavabila, de culoare deschisã, şi prevãzuţi cu colturi şi unghiuri rotunjite.
2. Încãperile de transare şi de prelucrare trebuie sa fie aerisite şi suficient de indepartate de încãperile unde funcţioneazã aparatele care degaja vapori sau caldura şi de încãperile folosite pentru afumat.
În apropierea încãperilor de transare trebuie sa fie aşezate dispozitive suficiente pentru curatarea şi dezinfectarea mainilor şi a materialului de lucru;
3. Trebuie sa fie instalata o reţea de apa potabilã, sub presiune, excluzandu-se orice reţea de apa nepotabila. Apa nepotabila se aproba, în exclusivitate, la funcţionarea instalaţiilor frigorifice. Apa calda trebuie sa fie disponibilã, în cantitate suficienta.
4. Dispozitivul de evacuare a apelor reziduale trebuie sa corespundã cerinţelor de igiena.
5. Încãperile trebuie sa fie prevãzute cu dispozitive de protecţie impotriva insectelor şi rozatoarelor
6. Materialul folosit trebuie sa fie un material inalterabil şi uşor de curatat şi dezinfectat.


ANEXA 15

CERTIFICAT sanitar-veterinar

ŢARA EXPORTATOARE .....................................................
MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELORMINISTERUL
Serviciul veterinar ..................................................*1)

I. Identificarea produselor
Specia animalului de provenienta ........................................
Felul pieselor ........................................................
Natura ambalajului .....................................................
Numãrul de colete ......................................................
Greutatea neta .........................................................

II. Destinaţia produselor
De la ................ (locul de expediţie) .........................
Produsele se expediazã la ............. (locul de destinaţie)
Cu ....................... (vagon, camion, avion sau vapor)*1)-*2)
Numele şi adresa expeditorului .......................................
Numele şi adresa destinatarului ......................................

III. Informaţii cu privire la salubritate
Subsemnatul ........... (numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus:
a) sunt salubre şi nu conţin nici un produs de adaos interzis de reglementãrile romane şi libaneze;
b) au fost prelucrate, manipulate şi expediate potrivit cerinţelor de igiena alimentara;
c) au fost supuse examenului trichinoscopic, cu rezultat negativ*3)

Fãcut la ............... data.............
Sigiliul oficial*4)

Semnatura medicului veterinar
..............................
-----------------
*1) A se şterge menţiunea inutila
*2) A se indica: pentru vagoane şi camioane: numãrul; pentru avioane: numãrul zboruilui; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima
*3) Aceasta menţiune nu se referã decât la carnea animalelor sãlbatice receptive la trichinoza. Ea poate fi înlocuitã cu atestarea serviciului veterinar certificând absenta trichinozei în ţara de origine de mai mult de trei ani.
*4) Sigiliul serviciului de control veterinar trebuie sa fie, de asemenea, aplicat pe o eticheta fixatã de ambalaj.
---------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016