Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.528 din 7 decembrie 1974  pentru aprobarea Protocolului dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Bulgaria privind trecerea frontierei de stat romano-bulgare in legatura cu realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.528 din 7 decembrie 1974 pentru aprobarea Protocolului dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Bulgaria privind trecerea frontierei de stat romano-bulgare in legatura cu realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 156 din 16 decembrie 1974
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Protocolul dintre guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Bulgaria privind trecerea frontierei de stat romano-bulgare în legatura cu realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea, semnat la Giurgiu la 30 august 1974.


PROTOCOL
între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Bulgaria privind trecerea frontierei de stat romano-bulgare în legatura cu realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Bulgaria,
în scopul creãrii condiţiilor necesare pentru trecerea frontierei de stat romano-bulgare, în legatura cu realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea,

au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
1. Prezentul protocol reglementeazã:
a) trecerea frontierei de stat romano-bulgare de cãtre cetãţenii romani şi cetãţenii bulgari în calitate de muncitori, specialişti şi orice alte persoane care participa la realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea, denumit mai jos în text complexul hidrotehnic;
b) controlul de frontiera şi regimul vamal la trecerea frontierei de stat pentru cetãţenii romani şi cetãţenii bulgari prevãzuţi la lit. a);
c) regimul vamal al mijloacelor de transport, utilajelor, aparatajelor şi materialelor exportate, respectiv importate temporar în legatura cu realizarea complexului hidrotehnic;
d) regimul navelor şi al altor mijloace plutitoare care servesc la realizarea complexului hidrotehnic.
2. Prin expresia realizarea complexului hidrotehnic din prezentul protocol se înţeleg lucrãrile de studii, cercetare, proiectare şi de execuţie ale complexului hidrotehnic, precum şi activitatea desfasurata de membrii şi organele Comisiei mixte romano-bulgare pentru problemele Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea.
ART. 2
Cetãţenii romani şi cetãţenii bulgari prevãzuţi la art. 1 lit. a) pot trece frontiera de stat romano-bulgara de fiecare data cînd nevoile serviciului o cer, pe baza permisului special de trecere a frontierei de stat, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentul protocol.
ART. 3
1. Permisele speciale de trecere a frontierei de stat pentru cetãţenii romani şi cetãţenii bulgari se elibereazã de cãtre organele competente ale fiecãrei pãrţi.
2. Fiecare permis special de trecere a frontierei de stat se întocmeşte în limba romana şi limba bulgara.
3. Permisele speciale se elibereazã pe termen de un an şi sînt valabile pentru un numãr nelimitat de treceri ale frontierei de stat înãuntrul acestei perioade.
4. Valabilitatea permiselor speciale poate fi prelungitã de mai multe ori de cãtre organele care le-au eliberat, dar de fiecare data pentru un termen de pînã la un an.
ART. 4
1. În mod excepţional, pentru lucrãri urgente şi de scurta durata se poate admite trecerea frontierei de stat de cãtre cetãţenii romani şi cetãţenii bulgari prevãzuţi la art. 1 lit. a), pe baza de lista nominalã, cu condiţia ca aceştia sa fie insotiti de cãtre o persoana posesoare a permisului special de trecere a frontierei de stat. Lista nominalã se întocmeşte conform modelului de la anexa nr. 2 la prezentul protocol.
2. Fiecare parte întocmeşte lista în limba sa proprie, care se semneazã de cãtre inginerul şef de proiect complex hidrotehnic sau de cãtre conducãtorul organizaţiei beneficiare; lista se stampileaza de organul de frontiera de la punctul pe unde se trece frontiera de stat.
3. Lista este valabilã pentru treceri repetate ale frontierei de stat pînã la terminarea lucrãrii, dar nu mai mult de 30 de zile de la întocmirea listei.
4. Persoanele prevãzute în lista, care trec frontiera de stat, trebuie sa aibã permanent asupra lor documentul care, potrivit legislaţiei naţionale, serveşte la dovedirea identitãţii persoanei.
ART. 5
Preşedinţii celor doua pãrţi ale Comisiei mixte romano-bulgare pentru problemele Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea îşi vor aduce reciproc la cunostinta, în termen de pînã la 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol, numele persoanelor care vor semna listele nominale de trecere a frontierei de stat, anexind şi specimenele de semnatura a acestor persoane precum şi modelul ştampilei cu care se vor ştampila listele. Preşedinţii îşi vor aduce la cunostinta neîntîrziat orice modificare intervenita.
ART. 6
1. Trecerea frontierei de stat, în conformitate cu prezentul protocol se face în urmãtoarele puncte de frontiera:
Calarasi - Silistra
Oltenita - Tutrakan
Giurgiu - Ruse
Zimnicea - Svistov
Amplasamentul nodului hidrotehnic al Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol:
Turnu Magurele - Nicopol
Islaz - Somovit
Bechet - Oreahovo
Desa - Lom
Calafat - Vidin
Cetate - Gomotarti
Pristol - Novoselo
2. În caz de nevoie, trecerea frontierei de stat se poate face şi prin alte puncte de trecere, dupã informarea reciprocã a organelor de frontiera şi vamale ale celor doua pãrţi.
3. Persoanele care au trecut frontiera de stat se întorc pe teritoriul tarii lor, de regula, prin acelaşi punct de frontiera pe unde au ieşit.
4. La propunerea Comisiei mixte romano-bulgare pentru problemele Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea, organele competente ale celor doua pãrţi vor putea stabili noi puncte de trecere a frontierei de stat, în condiţiile prezentului protocol.
5. Trecerea frontierei de stat se face numai prin punctele de trecere, menţionate în permisul special în prezenta organelor de frontiera şi vamale, în intervalul de timp cuprins între o ora înainte de rãsãritul soarelui şi o ora dupã apusul soarelui.
În cazuri justificate, trecerea frontierei de stat se poate face şi în afarã acestui interval de timp. De asemenea, atunci cînd nevoile de realizare a complexului hidrotehnic le impun, persoanele care trec frontiera de stat pot sa ramina pe teritoriul celuilalt stat pe o perioada de pînã la 7 zile. În aceste cazuri se vor anunta în prealabil organele de frontiera ale ambelor pãrţi.
ART. 7
Persoanele care, potrivit prezentului protocol, trec frontiera de stat au dreptul:
a) sa treacã în cursul unei zile de mai multe ori frontiera de stat în mãsura în care serviciul o cere;
b) sa circule pe teritoriul celeilalte pãrţi în sectorul cuprins între Calarasi-Pristol şi Silistra-Novoselo pe o adîncime de pînã la 15 km de la frontiera de stat;
c) sa ramina pe teritoriul celeilalte pãrţi pe perioadele prevãzute la art. 6 din prezentul protocol.
ART. 8
Persoanele care, potrivit prezentului protocol, trec frontiera de stat sînt obligate ca în timpul şederii pe teritoriul celeilalte pãrţi sa respecte legile şi dispoziţiile interne ale acesteia, precum şi înţelegerile în vigoare între cele doua pãrţi.
ART. 9
1. La trecerea frontierei de stat nu se percep taxe vamale, rutiere sau alte taxe asupra mijloacelor de transport, utilajelor, anexelor lor, mijloacelor de protecţie şi obiectelor de inventar destinate realizãrii complexului hidrotehnic şi nici asupra instrumentelor, aparatelor, instrumentelor de lucru personale, produselor alimentare, produselor din tutun şi medicamentelor aduse de persoanele care trec frontiera de stat şi care sînt necesare exclusiv folosinţei personale pe durata şederii pe teritoriul celeilalte pãrţi.
2. Persoanele care trec frontiera de stat pot importa temporar, cu condiţia reexportului obligatoriu, documentaţii tehnice şi de lucru necesare pentru executarea lucrãrilor.
3. Dupã terminarea lucrãrilor executate de persoanele aparţinînd uneia dintre pãrţi, pe teritoriul celeilalte pãrţi, ele vor readuce pe teritoriul partii lor mijloacele de transport, utilajele, anexele lor, mijloacele de protecţie şi obiectele de inventar, destinate realizãrii complexului hidrotehnic, instrumentele de lucru, aparatele şi valorile materiale neutilizate care le aparţin.
4. Organele vamale ale partii care a exportat temporar bunurile prevãzute la pct. 3 al prezentului articol vor controla reimportul lor. Ele vor efectua controlul şi vor aplica o ştampila pe documentele care însoţesc aceste bunuri.
Documentele astfel stampilate se recunosc de organele vamale ale celeilalte pãrţi, fãrã alte formalitãţi.
Dacã bunurile scoase temporar nu vor fi reimportate integral sau parţial, organele vamale ale partii care a exportat aceste bunuri vor informa organele vamale ale partii unde s-au importat temporar, pentru ca acestea sa contribuie la înapoierea lor.
Acestea din urma vor stabili, dacã este posibil, locul unde se gãsesc bunurile care nu au fost reimportate şi vor transmite organelor vamale ale partii care a fãcut exportul temporar rezultatele mãsurilor întreprinse pentru înapoierea lor.
ART. 10
1. Navele şi mijloacele plutitoare necesare realizãrii complexului hidrotehnic, sau care servesc pentru transportul persoanelor care trec frontiera de stat, au acces pe Dunare în apele naţionale ale celeilalte pãrţi. Acestea se supun controlului de frontiera şi vamal.
2. Navele şi mijloacele plutitoare, precum şi anexele lor, innopteaza, de regula, în apele naţionale ale partii sub al cãrui pavilion navigheaza, iar cele care stationeaza la locul de lucru pot sa innopteze şi în apele naţionale ale celeilalte pãrţi.
3. Barcile innopteaza numai la malul statului cãruia îi aparţin sau, pe puntea vaselor pe care le deservesc, iar barcile de salvare ale fiecãrei nave sau ponton vor sta la apa, sub rãspunderea şi grija şefului de echipaj.
4. Inventarul navelor şi al mijloacelor plutitoare se supune controlului organului vamal al statului în care acestea sînt înregistrate. Inventarul se înscrie într-un registru special de inventar vizat de vama portului unde este înregistratã nava sau mijlocul plutitor.
Aceluiaşi control şi înregistrãri în registrul special de inventar se supun şi bunurile mobile personale - mobila, televizoare, frigidere şi alte obiecte de valoare mai însemnatã - ale echipajului şi altor persoane care locuiesc pe vas sau mijlocul plutitor.
Organele vamale care au autorizat debarcarea de pe nave şi de pe mijloacele plutitoare a obiectelor de inventar şi a bunurilor personale vizeazã registrul de inventar.
5. Conducãtorii grupelor de lucru care folosesc mijloacele plutitoare informeazã organele de frontiera ale celor doua state în legatura cu activitatea acestor mijloace plutitoare în apele naţionale ale celeilalte pãrţi.
6. Marinarii care deservesc mijloacele plutitoare folosite la realizarea complexului hidrotehnic trec frontiera de stat în baza documentelor întocmite conform legilor statului respectiv care reglementeazã statutul acestui personal.
ART. 11
Mijloacele de transport, utilajele, bunurile materiale şi celelalte bunuri necesare pentru realizarea complexului hidrotehnic, aparţinînd uneia dintre pãrţi şi care se gãsesc pe teritoriul celeilalte pãrţi, nu pot constitui obiectul unei confiscari.
ART. 12
Fiecare parte va asigura pentru rãspundere civilã fata de terţi autoutilajele şi autovehiculele pe perioada cînd circula pe teritoriul celeilalte pãrţi, în afarã incintei de lucru.
ART. 13
În cazul în care persoanele care, potrivit prezentului protocol, trec frontiera de stat, nu respecta în timpul şederii lor pe teritoriul celeilalte pãrţi prevederile protocolului, organele de frontiera le vor trimite neîntîrziat pe teritoriul naţional al acestora fãrã nici un fel de formalitate în acest caz organele de frontiera se informeazã reciproc despre aceasta.
ART. 14
Eventualele diferende ce ar aparea în legatura cu aplicarea prezentului protocol vor fi rezolvate de cãtre reprezentanţii celor doua pãrţi împuterniciţi în acest scop.
ART. 15
Prezentul protocol va fi supus aprobãrii celor doua pãrţi contractante, în conformitate cu procedurile lor constituţionale, şi va intra în vigoare la data ultimei comunicãri privind aprobarea lui.
Întocmit la Giurgiu la 30 august 1974, în doua exemplare, din care fiecare în limba romana şi în limba bulgara, ambele texte fiind autentice.


ANEXA 1


COPERTA
Permis special de trecere a frontierei de stat
Romano-Bulgare

(acelaşi text în limba bulgara)

Nota:
Permisul are coperta cartonata de culoare gri, cu înscrisurile cu litere aurii, formatul: 9 X 12 cm.

Pagina 1

REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA


PERMIS SPECIAL
de trecere a frontierei de stat romano-bulgare în legatura, cu realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea

(acelaşi text în limba bulgara)

Seria .................. nr. ....................
Fotografie .......................................
(4,3 cm)
(numele şi prenumele)
Nãscut la ........................................
(ziua, luna, anul)
în ..............................................
(localitatea)
Domiciliat în ...................................
(localitatea, ţara)
are dreptul sa treacã frontiera de stat romano-bulgara şi sa circule pe teritoriul bulgar pe o adîncime de pînã la 15 km de la linia de frontiera.

Pagina 2

Trecerea frontierei se va face numai în prezenta organelor de frontiera prin punctele:
Calarasi - Silistra
Oltenita - Tutrakan
Giurgiu - Ruse
Zimnicea - Svistov
Amplasamentul nodului hidrotehnic al Complexului Turnu Magurele-Nicopol
Turnu Mdgurele - Nicopol
Islaz - Somovit
Bechet - Oreahovo
Desa - Lom
Calafat - Vidin
Cetate - Gomotarti
Pristol - Novoselo
Prezentul permis este valabil pînã la ...............
Data eliberãrii .....................................
(semnatura şi ştampila)

Pagina 3

(în limba bulgara acelaşi text ca în limba
romana, fãrã locul pentru fotografie)

Pagina 4

Valabilitatea permisului se prelungeşte pînã la .......
(data)
(semnatura şi ştampila)
Valabilitatea permisului se prelungeşte pînã la .......
(data)
(semnatura şi ştampila)
Valabilitatea permisului se prelungeşte pînã la .......
(data)
(semnatura şi ştampila)
Valabilitatea permisului se prelungeşte pînã la .......
(data)
(semnatura şi ştampila)
(acelaşi text în limba bulgara)


ANEXA 2


LISTA
cu cetãţenii romani care au dreptul sa treacã frontiera de stat romano-bulgara pe baza art. 4 din Protocolul încheiat între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Bulgaria privind trecerea frontierei de stat romano-bulgare în legatura cu realizarea Complexului hidrotehnic Turnu Magurele-Nicopol pe fluviul Dunarea


Responsabilul grupei ...................................
(numele şi prenumele)
posesorul permisului special seria ...... nr. ..........




Nr. Numele şi prenumele Seria Nr. Buletin de identitate
crt.
-----------------------------------------------------------------


Lista este valabilã pînã la ...................

Inginer şef proiect complex hidrotehnic
sau
Conducãtorul organizaţiei beneficiare
(semnatura şi ştampila)


Data eliberãrii .................

-----------------------------------------------------------------

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016