Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.525 din 17 iulie 1969  pentru aprobarea Conventiei dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Ungare privind colaborarea in domeniul carantinei fitosanitare si protectiei plantelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.525 din 17 iulie 1969 pentru aprobarea Conventiei dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Ungare privind colaborarea in domeniul carantinei fitosanitare si protectiei plantelor

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 80 din 28 iulie 1969

Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Convenţia dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Ungare privind colaborarea în domeniul carantinei fitosanitare şi protecţiei plantelor, încheiatã la Budapesta la 21 mai 1969.

p. Preşedintele
Consiliul de Miniştri,
ILIE VERDET

CONVENŢIE

între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Ungare, privind colaborarea în domeniul carantinei fitosanitare şi protecţiei plantelor

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Ungare,
în dorinta de a dezvolta colaborarea în domeniul carantinei fitosanitare şi protecţiei plantelor,
pornind de la interesul ambelor tari de a-şi proteja teritoriile fata de pãtrunderea şi rãspândirea dãunãtorilor, bolilor şi buruienilor de carantina,
au cãzut de acord asupra încheierii prezentei convenţii.


ART. 1
În scopul împiedicãrii patrunderii şi rãspîndirii dãunãtorilor, bolilor şi buruienilor de carantina fitosanitara (în cele ce urmeazã daunatorii plantelor) de pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, fiecare dintre cele doua pãrţi se obliga:
a) sa aplice pe teritoriul propriu mãsurile necesare pentru combaterea dãunãtorilor plantelor, a cãror lista este anexatã la prezenta convenţie;
b) sa aplice toate mãsurile pentru preintimpinarea patrunderii de pe teritoriul propriu pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante a dãunãtorilor plantelor prevãzuţi în anexa la convenţie şi în condiţiile suplimentare ale tarii importatoare, prin incarcaturile de plante sau produse de origine vegetala (în cele ce urmeazã incarcaturi), destinate exportului, sau prin alte cai;
c) sa respecte la export sau tranzit instrucţiunile de carantina fitosanitara în vigoare pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante;
d) toate incarcaturile destinate a fi transportate pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante sa fie însoţite de certificate fitosanitare eliberate de organele competente, prin care sa se ateste ca incarcatura este libera de daunatorii plantelor prevãzuţi în lista anexatã la prezenta convenţie şi sa îndeplineascã şi celelalte condiţii de carantina ale tarii importatoare.
ART. 2
Pentru prevenirea patrunderii şi rãspîndirii dãunãtorilor plantelor dintr-o ţara terta, fiecare parte contractantã va aplica prevederile articolului 1 din prezenta convenţie şi asupra incarcaturilor care urmeazã sa fie tranzitate pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante.
ART. 3.
La exportul incarcaturilor de pe teritoriul unei pãrţi contractante pe teritoriul celeilalte pãrţi contranctante trebuie sa evite folosirea paielor, finului, plevei sau deşeurilor plantelor agricole, ca material pentru ambalare; în acest scop se prefera rumegusul, talasul şi alte materiale care reduc la minimum posibilitatea introducerii dãunãtorilor plantelor.
Mijloacele folosite pentru transportul incarcaturilor pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante vor fi curatate conform cerinţelor fitosanitare şi, în caz de nevsie, vor fi dezinfectate.
ART. 4
Importul, exportul şi tranzitul incarcaturilor vor fi efectuate numai prin punctele vamale stabilite de cãtre organele respective ale pãrţilor contractante.
ART. 5
Organele competente de carantina şi protecţia plantelor vor efectua controlul fitosanitar asupra incarcaturilor importate de pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante la punctele de intrare de la frontiera, imediat dupã sosirea încãrcãturii.
La incarcaturile tranzitate pe teritoriul celor doua pãrţi contractante se va efectua controlul numai asupra documentelor fitosanitare de însoţire.
Dacã pentru considerente de carantina fitosanitara importul sau tranzitul unei incarcaturi nu va fi admis pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante sau dacã vor fi necesare mãsuri de carantina speciale, organul de carantina şi protecţia plantelor al acelei pãrţi contractante va informa imediat organul competent de carantina şi protecţia plantelor al celeilalte pãrţi contractante.
ART. 6
Cele doua pãrţi contractante îşi vor acorda, în caz de necesitate şi în mãsura posibilitãţilor, ajutor tehnic şi de specialitate în domeniul protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, în condiţiile stabilite în prealabil de cãtre organele competente.
ART. 7
Organele competente de carantina şi protecţia plantelor ale pãrţilor contractante vor întreprinde urmãtoarele:
a) îşi vor comunica reciproc în fiecare an, pînã la 1 aprilie, informãri cu privire la apariţia şi raspindirea dãunãtorilor plantelor, precum şi cu privire la mãsurile întreprinse pentru combaterea acestora, iar în cazul apariţiei unui nou daunator al plantelor, comunicarea se va face în cel mai scurt timp;
b) îşi vor trimite toate instrucţiunile privind carantina şi protecţia plantelor şi care reglementeazã importul, exportul şi tranzitul incarcaturilor, la cel mult 30 de zile de la publicarea acestora;
c) îşi vor transmite rezultatele cercetãrilor ştiinţifice asupra noilor metode şi mijloace pentru protecţia plantelor, publicate în lucrãri de specialitate şi reviste, precum şi diferite materiale de propaganda privind protecţia plantelor.
ART. 8
În dorinta de a aplica metode ştiinţifice eficiente de protecţie a plantelor, cele doua pãrţi contractante au stabilit:
a) sa trimitã specialişti în scopul studierii metodelor de protecţie a plantelor, schimbului de experienta şi cunoaşterii rezultatelor activitãţii de cercetare ştiinţificã;
b) sa ofere posibilitatea specializãrii în instituţiile proprii a cadrelor celeilalte pãrţi contractante, care lucreazã în domeniul protecţiei plantelor;
c) sa convoace, dupã necesitaţi, dar cel puţin o data la 3 ani, consfatuiri bilaterale ale specialiştilor din cele doua tari pentru a analiza diferite probleme practice şi ştiinţifice din domeniul protecţiei plantelor, care intereseazã ambele pãrţi contractante.
Consfatuirile se vor tine alternativ pe teritoriul celor doua tari.
Acţiunile prevãzute în acest articol vor fi realizate în condiţii de reciprocitate, ce vor fi stabilite în prealabil de organele competente ale celor doua pãrţi contractante.
ART. 9
Pentru rezolvarea unor probleme practice, legate de îndeplinirea mãsurilor prevãzute de prezenta convenţie, ce nu comporta amînare, organele competente de carantina şi protecţia plantelor ale pãrţilor contractante pot intra în contact în mod nemijlocit.
ART. 10
Organele competente de carantina şi protecţia plantelor ale oricãreia dintre cele doua pãrţi contractante pot modifica lista proprie a dãunãtorilor plantelor. Modificãrile vor fi aduse la cunostinta celeilalte pãrţi contractante pe cale diplomaticã şi intra în vigoare în a saizecea zi de la primirea comunicãrii.
ART. 11
În ziua intrãrii în vigoare a prezentei convenţii îşi înceteazã valabilitatea Convenţia dintre guvernul Republicii Populare Romane şi guvernul Republicii Populare Ungare referitoare la carantina şi protecţia plantelor agricole impotriva dãunãtorilor şi bolilor, semnatã la Budapesta la 14 decembrie 1953.
ART. 12
Prezenta convenţie va fi supusã aprobãrii în conformitate cu prevederile legislative ale fiecãrei pãrţi contractante şi va intra în vigoare în a treizecea zi de la data ultimei notificãri, facuta pe cale diplomaticã, prin care se comunica aprobarea.
Convenţia este încheiatã pe o perioada de 5 ani, începînd din ziua intrãrii ei în vigoare.
Dacã nici una dintre pãrţile contractante nu o va denunta cu 6 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate, convenţia va rãmîne în vigoare în continuare pe noi perioade de cîte 5 ani. Ea va putea fi denunţatã cu 6 luni înainte de expirarea fiecãreia din aceste perioade.
Încheiatã la Budapesta la 21 mai 1969, în doua exemplare originale în limba romana şi limba ungara, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.


ANEXA 1

A. LISTA

dãunãtorilor plantelor supuşi mãsurilor de carantina fitosanitara în Republica Socialistã România

Daunatori

1. Acanthoscelides obsoletus SAY (=A. obtectus Say)
2. Anarsia lineatella Zell
3. Aphelenchsides fragariae (Ritzema Bos) Christie
4. Bruchidius incarnatus Boh
5. Callosbruchus chinenesis L.
6. Callosobruchus quadrimaculatus F. (=C. maculatus F.)
7. Caulophilus latinasus Say
8. Ceratitis capitata Wied.
9. Eriosoma lanigerum Hausm.
10. Gillettella cooleyi Gill
11. Heterodera rostochensis Wold
12. Heterodera schachti Schmidt
13. Hyphantria cunea Drury
14. Laspeyresia molesta Busk (=Grapholitha molesta Busk)
15. Melsidogyne sp.
16. Phtorimaea operculella Zell. (= Gnorimoschema operculella Zell.)
17. Platyedra gossypiela Saund. (=Pectinophora gossypiella Saund)
18. Popillia japonica Newm. (=Aserica japonica Newm)
19. Pseudococcus gahani Green
20. Quadraspidiotus perniciosus Comst.
21. Tarsonemus fragariae Zimm.
22. Trogoderma granarium Everts
23. Xylosandrus germanus Blandf.

Agenţi fitopatogeni

1. Annulus cerasi Hildebrand
2. Annulus pruni Christoff
3. Annulus pyri Christoff
4. Chalara quercina Henry
5. Corynebacterium michiganense (E. F. Smith) Jensen
6. Cronartium ribicola (Lasch.) Fischer de Waldh.
7. Diplodia zeae (Schev.) Lev.
8. Endothia parasitica (Murr.) P. J. et H. W. Anderson
9. Erwinia amylovora (Burrill) Winsl. et. al
10. Hypoxylon pruinatum (Klotz.) Cooke
11. Marmor lineopticum Cation
12. Marmor mali Holmes
13. Marssonina populina Schnabl.
14. Marssonina populi-nigrae Kleb
15. Mycosphaerella laricina Hart.
16. Phoma lingam (Tode) Desm.
17. Personospora tabacina Adam
18. Physalospora cydoniae Arn. (f. c. Sphaeropsis malorum Peck)
19. Plasmopora halstedii (Farl.) Berl. et de Toni (=P. helianthi Novot).
20. Pseudomonas marginata (MC. Culloch) Stapp.
21. Pseudomonas mori (Boyer et Lambert) Stevens
22. Rhabdocline pseudotsugae Syd
23. Rosellinia necatrix (Hart.) Berl.
24. Septoria linicola (Speg.) Garassini
25. Septotis populiperda Waterman et. Cash.
26. Strawberry virus 1, Prentice + Strawberry virus 2, Prentice
27. Strawberry virus 1, Prentice + Strawberry virus 3. Prentice.
28. Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc
29. Tilletia horrida Taka
30. Venturia populina (Vuill.) Fabr.
31.Virusul bolii Stecklenberg al visinului
32. Virus simillis (virusul mozaicului frunzelor de plop)
33. Xanthomonas hyacinthi (Wakker) Dowson
34. Xanthomonas juglandis (Pierce) Dowson
35. Xanthomonas stewarti (Erw. Smith) Dowson

Buruieni

1. Acroptilon picris (Pall) Fisch. et Mey
2. Ambrosia artemisiaefolia L.
3. Ambrosia psilostachia DC
4. Ambrosia trifida L.
5. Cenchrus tribulsides L:
6. Cuscuta spp.
7. Helianthus spp*1)
8. Orobanche spp.
9. Solanum rostratum Dunnal
10. Sorghum halepense Pers.*2)

B. LISTA

dãunãtorilor plantelor supuşi mãsurilor de carantina fitosanitara în Republica Populara Ungara

Daunatori

1. Acanthoscelides obtectus (Say)
2. Acleris (Acalla) schalleriana (L)
3. Agrilus mali (Mats)
4. Aphelenchsides fragariae (Ritzema Bos)
5. Aphelenchsides oryzae (Yokoo)
6. Carposina sasaki (Mats)
7. Ceratitis capitata (Wied.)
8. Diarthronomya chrysanthemi (Ahlb).
9. Ditylenchus angustus (Butler)
10. Epithrix tuberis (Gent.) E. cucumeris (Harr.) E. subcrinita (Lec.)
11. Eumerus narcissi (Smith)
12. Heterodera rostochensis (Woll)
13. Hyphabtria cunea (Drury)
14. Lampetia equestris (Fab.)
15. Laspeyresia molesta (Busk)
16. Leucaspis japonica (Ok)
17. Naumonia (Nephopterix) pyrivorella (Mats).
18. Pantomorus leucoloma (Boh.)
19. Phthorimaea operculella (Zell)
20. Popillia japonica (Newm.)
21. Pseudococcus gahani (Green)
22. Quadraspidiotus perniciosus (Comst.)
23. Rhagoletis pomonella (Walsh.)
24. Saperda candida (F).
25. Tarsonemus fragariae (W.pallidus) Zimmerm.)
26. Thaeniothrips simplex (Msis)
27. Tortrix pronubana (Hb)
28. Trogoderma granarium (Everts)

Boli

29. Agrobacterium tumefaciens (E: F. Sm. et Town)
30. Erwinia amylovora (Bur)
31. Phytomonas (Xanthomonoas) stewarti (E.F. Smith)
32. Xanthomonas begoniae (Takimoto) Dows
33. Botrytis tulipae (Lind.)
34. Plasmodiophora brassicae (Wor)
35. Polysporalini (Laff)
36. Sclerotinia gladioli (Mass.) Dray
37. Septoria linicola (Mycosphaerella linorum) (Speg). Gar.
38. Spongospora subterranea (Wallr.) Johnsson
39. Synchytrium endobioticum (Schilb)
40. Chlorogenus persicae, var. vulgare Holmes syn. Prunus virus 1 (Smith) peach yellow
41. Chlorogenus persicae var. micropersica Holmes syn. Prunus virus 1/A (Smith) little peach virus
42. Court-noue
43. Prunus virus 5 (Smith) peach mosaic virus (Hutchins)
44. Cherry Pfeffinger disease virus Blumer (Pfeffingeni virus)
45. Plum pox virus Atanasoff
46. Sour cherry Stecklenberg disease virus (Baumann et Klinkowski)
47. Panachure

Buruieni

48. Cuscuta spec.
----------------
*1) Speciile cultivate nu sînt carantinate.
*2) Sînt admise tolerante.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016