Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.369 din 20 ianuarie 1971 (*republicata*)  privind unele masuri in legatura cu regimul armelor si munitiilor si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor la acest regim    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.369 din 20 ianuarie 1971 (*republicata*) privind unele masuri in legatura cu regimul armelor si munitiilor si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor la acest regim

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 21 din 8 martie 1976
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ART. 1
Eliberarea, viza, preschimbarea ori retragerea permiselor pentru deţinerea armelor şi muniţiilor, precum şi înscrierea şi anularea din permis a înscrierii unor arme, se fac de militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã domiciliazã persoana fizica solicitanta.
Pentru strãinii cu resedinta în România, eliberarea, viza preschimbarea ori retragerea permiselor pentru deţinerea armelor şi muniţiilor, precum şi înscrierea şi anularea din permis a înscrierii unor arme, se fac de militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã aceştia îşi au resedinta.
ART. 2
Cererea în vederea autorizãrii de a deţine arme de foc va fi însoţitã de o fotografie tip buletin de identitate, precum şi de actul doveditor, dupã caz, al calitãţii sau activitãţii, eliberat de organizaţia socialistã competenta, pe baza cãruia persoana fizica solicita autorizarea.
Strãinii domiciliaţi sau care îşi au resedinta în România vor anexa la cerere, dupã caz, copie dupã actul de identitate eliberat de autoritatea romana competenta sau de pe pasaport ori alt act valabil de trecere a frontierei de stat romane, precum şi o fotografie tip buletin de identitate.
Persoana titulara de permis, care solicita autorizare pentru deţinerea unei alte arme în afarã celor înscrise în permis, nu va mai anexa la cerere fotografie.
ART. 3
Cererea de autorizare a deţinerii de arme de foc se rezolva de cãtre şeful militiei judeţene sau a municipiului Bucureşti ori de locuitorul acestuia.
În caz de aprobare a cererii, comunicarea serveşte petitionarului la procurarea armelor pentru a cãror deţinere a fost autorizat şi la dovedirea acestei autorizari pana la eliberarea permisului sau, dupã caz, pana la înscrierea armelor în permis.
Valabilitatea comunicãrii este limitatã la termenul menţionat în cuprinsul acesteia. Termenul va putea fi prelungit pentru motive justificate.
Armele procurate se prezintã organului militiei care, odatã cu eliberarea permisului sau, dupã caz, cu înscrierea unei noi arme în permis, retine comunicarea.
ART. 4
Organul militiei, constatând ca sunt îndeplinite toate condiţiile privind autorizarea de a deţine arme, elibereazã solicitantului permisul.
Permisul se elibereazã titularului numai dupã ce a achitat taxele legale şi costul imprimatului.
Permisul va cuprinde numele, fotografia şi semnatura titularului, numãrul şi data eliberãrii, denumirea, ştampila şi semnatura organului emitent, felul şi seria armei pentru care s-a dat autorizarea de a fi detinuta, cantitatea de munitie care poate fi detinuta, precum şi rubrici pentru vize periodice şi menţiunile de schimbare a domiciliului titularului.
Modelul permisului se stabileşte de Ministerul de Interne.
ART. 5
Înscrierea în permis a armelor se face numai de organele militiei prevãzute în art. 1, pe baza actelor de provenienta, dupã caz, factura, act de vânzare-cumpãrare, act de donaţie, ordin de recompensare sau certificat de moştenitor şi prin menţionarea elementelor necesare identificarii fiecãrei arme.
Pentru înscrierea în permis a armelor de panoplie care nu este necesar sa fie fãcute inofensiv, în afarã actelor de provenienta, prevãzute în alineatul precedent, se vor prezenta şi actele eliberate de organele competente ori documentaţia din care sa rezulte ca aceste arme constituie raritati sau prezintã o valoare istorica, documentara, ştiinţificã ori artisticã deosebita.
ART. 6
Viza premiselor se efectueazã de organele militiei la data stabilitã şi anunţatã de Inspectoratul general al militiei.
Titularii permiselor sunt obligaţi sa se prezinte la viza cu armele înscrise în permis, la data anunţatã.
ART. 7
În caz de schimbare a numelui sau de deteriorare a permisului, titularul este obligat sa depunã cerere de preschimbare la militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã domiciliazã, în termen de 10 zile de la data când s-a produs cauza care a determinat preschimbarea.
ART. 8
În localurile de consum şi de desfacere a mãrfurilor, în sali de asteptare, în mijloacele de transport în comun, în gãri, târguri, pieţe şi pe strãzi, titularii de permise sunt obligaţi sa poarte armele frinte sau introduse în toc, iar cele care nu pot fi frinte vor fi purtate fãrã inchizator, dacã nu pot fi introduse în toc.
ART. 9
Este interzisã folosirea armelor de tir în alte locuri decât în poligoanele de tir sau în locuri special amenajate pentru trageri sportive.
ART. 10
Organizaţiilor socialiste li se elibereazã, vizeazã, preschimba ori li se retrag autorizaţiile pentru deţinerea de arme şi muniţii, pentru efectuarea operaţiilor cu arme şi muniţii, ori pentru funcţionarea atelierelor de reparat arme, de militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã îşi au sediul.
Cererea de eliberare a autorizaţiei ori de efectuare a înregistrãrii, în cazurile prevãzute de lege, se adreseazã şi se depune la organul competent potrivit alineatului precedent. În cerere trebuie sa se arate:
a) denumirea şi sediul organizaţiei;
b) actul în baza cãruia organizaţia este înfiinţatã şi funcţioneazã ori din care sa rezulte obiectul activitãţii sale;
c) pentru ce anume se solicita autorizarea sau înregistrarea, cu precizarea numãrului, cantitãţii şi felului armelor şi muniţiilor ce urmeazã a fi deţinute.
Instituţiile de cultura şi arata, precum şi asociaţiile cultural-artistice, care deţin arme de panoplie vor mentiona în cererea de înregistrare numãrul armelor deţinute, caracteristicile fiecãrei arme în parte, oarecum şi faptul ca sunt sau nu fãcute inofensive. Pentru armele care nu au fost fãcute inofensive, întrucât constituie raritati sau prezintã o valoare istorica, documentara, ştiinţificã ori artisticã deosebita, se va anexa la cererea de autorizare şi documentaţia în acest sens.
Deţinãtorii de arme de panoplie, prevãzuţi la alineatul precedent, sunt obligaţi sa ţinã evidenta acestora conform indicaţiilor date de organele militiei.
ART. 11
Organizaţiile socialiste sunt obligate sa transporte armele şi munitiile numai însoţite de delegaţi şi de ordinul de transport emis de conducerea organizaţiei respective. Ordinul de transport trebuie sa conţinã numele delegatului, numãrul şi felul armelor şi muniţiilor, locul unde sunt transportate, numãrul autorizaţiei sau, dupã caz, al înregistrãrii şi denumirea organului militiei care a emis autorizaţia sau a efectuat înregistrarea.
Transporturile de arme şi muniţii vor fi asigurate cu paza civilã înarmatã de cãtre organizaţiile socialiste cãrora aparţin.
ART. 12
Titularii de permise care şi-au procurat din strãinãtate arme de vanatoare, arme de tir şi munitia corespunzãtoare le pot transporta de la punctul de trecere a frontierei romane la domiciliul în baza actelor de cumpãrare sau donaţie şi a dovezii prevãzute la art. 23 alin. 4 şi 5, eliberata în acest scop de organele militiei.
Pana la sosirea acestei dovezi, armele şi munitia prevãzute la alineatul precedent se reţin la punctul de trecere a frontierei de stat.
ART. 13
Armele deţinute de organizaţiile socialiste în timpul cat nu se afla asupra angajaţilor trebuie sa se pãstreze numai în locurile specificate în autorizaţia de deţinere sau în dovada de înregistrare.
Armele de tir şi cele de vanatoare şi armele de foc militare deţinute de Federaţia romana de tir, de cluburi sau asociaţii sportive, trebuie sa se pãstreze în locurile specificate în autorizaţia de deţinere şi sa fie folosite numai în locurile destinate pentru exercitii sau terenurile unde sunt organizate concursuri de tir cu aprobarea organelor Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizica şi Sport.
ART. 14
Ordinul de serviciu pe baza cãruia angajaţii organizaţiilor socialiste pot sa poarte armele şi munitiile cu care au fost dotati trebuie sa conţinã numele angajatului, seria şi numãrul buletinului de identitate, funcţia, date referitoare la identificarea armei şi anume felul, calibrul, seria acesteia, semnatura conducatorului organizaţiei socialiste şi ştampila.
ART. 15
Magazinele organizaţiilor socialiste care fac comerţ sau acte de consignaţie cu arme şi muniţii pot vinde persoanelor fizice arme de vanatoare, arme de tir şi arme de panoplie numai în baza comunicãrii scrise prevãzute la art. 3 alin. 2, al carei termen de valabilitate nu a expirat. Titularii de permise pot vinde armele proprii altor persoane fizice numai în condiţiile prevãzute la alineatul precedent.
Cel care vinde arma are obligaţia sa înscrie în comunicarea prezentatã de cumpãrãtor datele şi elementele necesare identificarii armei vândute.
ART. 16
Munitia pentru armele de vanatoare şi pentru armele de tir se poate vinde persoanelor fizice numai pe baza permisului sau a altui act prezentat de titular din care sa rezulte autorizarea de a deţine arme şi muniţii.
ART. 17
Vânzarea de arme de vanatoare, arme de tir şi muniţii organizaţiilor socialiste se face numai pe baza de adresa însoţitã de dovada înregistrãrii sau de autorizaţia din care rezulta ca organizaţia solicitatoare are dreptul sa detina şi sa foloseascã astfel de arme şi muniţii. Adresa se retine de vânzãtor.
ART. 18
Magazinele care fac comerţ cu arme şi muniţii sunt obligate sa primeascã în consignaţie spre vânzare armele şi munitiile de la persoanele care, potrivit dispoziţiilor legale, au dreptul sa le vândã. Primirea în consignaţie spre vânzare a armelor şi muniţiilor aparţinând persoanelor fizice se va face numai pe baza permisului sau a altui act legal, prezentat de titular, din care sa rezulte ca are dreptul sa detina arme şi muniţii sau sa le vândã.
ART. 19
Magazinele care fac comerţ sau acte de consignaţie cu arme şi muniţii sunt obligate ca, la vânzarea armelor şi muniţiilor, sa elibereze cumpãrãtorului factura. În cazul armelor şi muniţiilor depuse în consignaţie, se va elibera şi deponentului o copie de pe factura.
ART. 20
Vânzarea de arme şi muniţii membrilor misiunilor diplomatice, reprezentantelor permanente, oficiilor consulare şi reprezentantelor consular-comerciale, de cãtre magazine, se face numai pe baza unei adrese eliberate de Ministerul Afacerilor Externe, care sa ateste calitatea şi dreptul cumpãrãtorului de a deţine arme şi muniţii.
ART. 21
Magazinele care fac comerţ şi acte de consignaţie cu arme şi muniţii sunt obligate sa ţinã evidenta armelor şi muniţiilor în registrele stabilite şi vizate de organele militiei.
ART. 22
Organizaţiile socialiste care au dobândit sau înstrãinat arme de foc sunt obligate sa prezinte, în termen de 10 zile, actele care dovedesc efectuarea acestor operaţii, la organul militiei prevãzut în art. 10 alin. 1, pentru a li se face menţiunile corespunzãtoare în autorizaţie sau, dupã caz, în dovada înregistrãrii.
ART. 23
În termen de 10 zile de la cumpãrarea, vânzarea sau donarea unei arme, persoanele fizice care au efectuat aceste operaţii sunt obligate sa se prezinte la organul militiei prevãzut la art. 1 pentru a cere anularea sau, dupã caz, înscrierea armei în permis.
Înscrierea sau anularea se face, dupã caz, în baza facturii eliberate de magazin, a actului de vânzare-cumpãrare, a actului de donaţie sau a ordinului de recompensare.
La înscrierea în permis vor fi prezentate şi armele în vederea mentionarii datelor necesare identificarii lor.
Persoanele fizice care şi-au procurat arme de vanatoare sau arme de tir din strãinãtate, fãrã a obţine în prealabil aprobarea de la organele militiei competente, sunt obligate ca, în termen de 10 zile de la sosirea în ţara, sa se prezinte la organele militiei arãtate la art. 1 pentru a solicita autorizarea deţinerii armelor.
În cazul prevãzut la alineatul precedent, dacã sunt îndeplinite condiţiile legale în vederea autorizãrii deţinerii armelor, organul militiei elibereazã solicitantului o dovada cu care acesta va putea ridica armele ce i-au fost reţinute de organele din punctul de control pentru trecerea frontierei de stat prin care s-a înapoiat în ţara.
ART. 24
Organizaţiile socialiste care se ocupa cu repararea armelor sunt obligate sa ţinã evidenta armelor primite spre reparare, în registrele stabilite şi vizate de organele militiei. De asemenea, sunt obligate sa prezinte, pentru control, organelor militiei, la cererea acestora, registrele împreunã cu armele primite la reparat.
ART. 25
Nu pot fi primite la reparat decât arme pentru care se face dovada ca sunt deţinute legal. În cazul în care posesorul armei nu face dovada ca o deţine legal, cel cãruia i s-a prezentat arma spre a o repara este obligat sa înştiinţeze de îndatã organul militiei cel mai apropiat.
ART. 26
Organizaţiile socialiste sunt obligate sa înainteze cu adresa, pentru viza, organului militiei prevãzut la art. 10 alin. 1, în perioada şi la datele stabilite de Inspectoratul general al militiei, autorizaţiile pentru deţinerea şi folosirea armelor şi muniţiilor, pentru efectuarea operaţiilor cu arme şi muniţii ori pentru înfiinţarea şi funcţionarea atelierelor de reparat arme.
Viza autorizaţiilor pentru deţinerea şi folosirea armelor şi muniţiilor se va face numai dupã ce delegatul organului militiei constata existenta armelor înscrise în autorizaţie, la locul unde acestea sunt deţinute.
ART. 27
Pentru preschimbarea autorizaţiilor în cazurile prevãzute de lege, titularii sunt obligaţi ca, în termen de 10 zile de la ivirea cauzei care determina preschimbarea, sa solicite adresa în scris organului militiei competent. La adresa sau cerere se va anexa autorizaţia ce urmeazã a fi preschimbata.
ART. 28
În termen de 10 zile, organizaţia socialistã trebuie sa comunice organelor militiei încetarea activitãţii care a determinat înregistrarea sau eliberarea autorizaţiei pentru deţinerea şi folosirea de arme şi muniţii, pentru efectuarea de operaţii cu arme şi muniţii ori înfiinţarea şi funcţionarea atelierelor de reparat arme, depunând autorizaţia în vederea retragerii ei.
ART. 29
În caz de retragere, în condiţiile legii, a autorizaţiilor pentru alte motive decât cele prevãzute la art. 28, organizaţiilor socialiste li se vor elibera noi autorizaţii numai dupã completa inlaturare a incalcarilor constatate şi dacã îndeplinesc şi celelalte condiţii legale pentru a deţine şi folosi arme şi muniţii, pentru a efectua operaţii cu arme sau muniţii ori pentru a se ocupa cu repararea de arme.
ART. 30
Titularii de permise sunt obligaţi sa predea, de îndatã, organelor militiei prevãzute la art. 1 armele ieşite din uz şi nevandabile.
Organizaţiile socialiste autorizate sa detina arme şi muniţii sunt obligate sa predea, de îndatã, organelor militiei prevãzute la art. 10, armele stabilite a fi casate ca urmare a iesirii lor din uz.
Predarea, cãtre organizaţiile de colectare a metalelor, a armelor ieşite din uz şi nevandabile sau a celor stabilite a fi casate, precum şi primirea unor asemenea arme de cãtre aceste organizaţii, sunt interzise.
Organele militiei vor lua mãsuri, dupã caz, de distrugere a armelor ieşite din uz şi nevandabile sau de transmitere a celor care constituie raritati ori prezintã valoare istorica, documentara, ştiinţificã sau artisticã, instituţiilor de cultura şi arta ori asociaţiilor cultural-artistice şi sportive, şi de predare cãtre Inspectoratul general de stat al silviculturii a armelor de vanatoare nevandabile, primite sau ridicate în condiţiile legii.
ART. 31
Armele de panoplie, cu excepţia acelora care constituie raritati sau prezintã valoare istorica, documentara, ştiinţificã sau artisticã deosebita, se fac inofensive prin perforarea camerei cartusului, diametrul orificiului fiind de 5 mm.
ART. 32
În scopul evitãrii accidentelor, construirea şi amplasarea poligoanelor de tir se fac numai pe baza normelor stabilite de Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizica şi Sport şi cu acordul militiei judeţene sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã urmeazã a fi amplasat poligonul.
ART. 33
Titularii de permise, autorizaţii ori de dovezi de înregistrare sunt obligaţi sa anunţe militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã îşi schimba domiciliul sau sediul, despre aceasta schimbare, în termen de 5 zile de la producerea ei, pentru efectuarea mentiunilor corespunzãtoare în permise, autorizaţii ori în dovezile de înregistrare.
ART. 34
În termen de 5 zile din momentul când a luat cunostinta despre pierderea, furtul ori distrugerea permisului sau autorizaţiei, titularul este obligat sa anunţe în scris organul militiei care l-a eliberat.
Dupã efectuarea verificãrilor, organul militiei va elibera titularului un nou permis sau autorizaţie, dacã nu sunt motive legale care sa împiedice aceasta.
ART. 35
În termen de 24 de ore din momentul când a luat cunostinta de pierderea sau furtul armelor pe care au dreptul sa le detina, titularii de permise sau dovezi de înregistrare sunt obligaţi sa anunţe în scris despre aceasta cel mai apropiat organ al militiei.
ART. 36
Titularii de permise sunt obligaţi sa ia mãsurile necesare pentru a asigura securitatea armelor şi muniţiilor pe care le deţin şi sa nu permitã accesul la ele al persoanelor care nu au dreptul sa detina arme sau muniţii.
Organizaţiile socialiste sunt obligate sa ia mãsurile necesare pentru a asigura securitatea armelor şi muniţiilor pe care le deţin, precum şi sa amenajeze locuri corespunzãtoare de pãstrare a acestora.
ART. 37
Încãlcarea dispoziţiilor din prezenta hotãrâre constituie contravenţie şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 400 la 800 lei, contravenţiile la dispoziţiile art. 6 alin. 2, art. 7, 14, 19, 23 alin. 1 şi 4, art. 27, 30 alin. 1, art. 33 şi 34 alin. 1;
b) cu amenda de la 600 la 1200 lei, contravenţiile la dispoziţiile art. 8, 9, 15 alin. 3, art. 18, 22, 26 alin. 1, art. 28 şi 30 alin. 2 şi 3;
c) cu amenda de la 800 la 1600 lei, contravenţiile la dispoziţiile art. 10 alin. 4, art. 11, 13, 15 alin. 1, art. 16, 17, 20, 21, 24, 25, 32, 35 şi 36.
ART. 38
Fapta celui care gãseşte arme sau muniţii şi nu înştiinţeazã despre aceasta organele militiei constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 400 la 800 lei.
ART. 39
Angajarea de persoane pentru gestionarea, administrarea sau manipularea armelor şi muniţiilor ori pentru repararea armelor de foc, fãrã avizul favorabil al organelor militiei, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 400 la 1000 lei.
ART. 40
Nerespectarea obligaţiilor ce revin organizaţiilor socialiste, altele decât cele prevãzute la art. 37 şi 39, cu privire la înregistrarea sau obţinerea de autorizaţie pentru deţinerea de arme sau muniţii, pentru efectuarea de operaţii cu arme sau muniţii ori pentru funcţionarea atelierelor de reparat arme, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 1000 la 3000 lei.
ART. 41
Faptele menţionate la art. 37-40 constituie contravenţii dacã nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracţiuni.
ART. 42
Constatarea contravenţiilor la regimul armelor şi muniţiilor se face de ofiţeri şi subofiteri de militie, care aplica şi sancţiunea.
ART. 43
Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.
Plângerea impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul militiei din care face parte ofiţerul sau subofiterul constatator.
ART. 44
Plângerea impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se soluţioneazã de şeful organului de militie din care face parte ofiţerul sau subofiterul de militie care a încheiat procesul-verbal.
În cazul contravenţiilor constatate de ofiţerii sau subofiterii de la posturile de militie comunale pligerea se soluţioneazã de şeful militiei, cãruia îi este subordonat postul, sau de alţi ofiţeri ierarhic superiori agentului constatator, împuterniciţi de şeful militiei judeţene sau a municipiului Bucureşti. Dacã procesul-verbal a fost încheiat de şeful unui organ al militiei, plângerea se soluţioneazã de şeful organului militiei ierarhic superior.
ART. 45
În cazul contravenţiilor prevãzute în art. 37 lit. b) şi c) şi art. 40, plângerea se soluţioneazã de judecãtoria în a carei raza teritorialã a fost sãvârşitã contravenţia.
ART. 46
Contravenţiilor prevãzute în <>art. 37-40 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 47
Prezenta hotãrâre intra în vigoare dupã 30 de zile de la data publicãrii ei*).
Pe aceeaşi data, Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 428/1959 privind aprobarea instrucţiunilor pentru aplicarea Decretului nr. 61/1959 privind regimul armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2287/1969 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul armelor şi muniţiilor, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga.
-------------------
*) Fac excepţie prevederile modificate prin <>Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 56/1976 , care se aplica de la data intrãrii în vigoare a acestei hotãrâri.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016