Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.052 din 27 iunie 1962  privind imbunatatirea invatamintului seral si fara frecventa de cultura generala si superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.052 din 27 iunie 1962 privind imbunatatirea invatamintului seral si fara frecventa de cultura generala si superior

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 58 din 27 iunie 1962

CONSILIUL DE MINIŞTRI AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA HOTĂRĂŞTE:

I. Învãţãmîntul mediu seral de cultura generalã
ART. 1
Învãţãmîntul mediu seral de cultura generalã se organizeazã pentru oamenii muncii sub forma de secţii serale în cadrul şcolilor de cultura generalã cu cursuri de zi. El va funcţiona cu clasele IX-XII.
Acolo unde localul de învãţãmînt al şcolii nu permite funcţionarea învãţãmîntului seral, secţia serala îşi va putea desfasura activitatea în spaţii puse la dispoziţie de întreprinderi.
ART. 2
La cursurile învãţãmîntului mediu seral vor fi admişi oamenii muncii, absolvenţi ai şcolii de 7 (8) ani sau ai unei şcoli echivalente, care doresc sa-şi completeze studiile medii, fãrã a pãrãsi locul de munca.
ART. 3
Admiterea în clasa a IX-a serala se face prin concurs, în limita locurilor stabilite anual prin planul de şcolarizare.
Promovarea elevilor de la o clasa la alta şi susţinerea examenului de maturitate se fac în conformitate cu normele stabilite pentru învãţãmîntul de zi.
ART. 4
Elevii care studiazã în învãţãmîntul seral beneficiazã de urmãtoarele înlesniri:
a) vor fi programati în schimburi de producţie care sa le permitã frecventarea regulatã a cursurilor;
b) nu vor presta ore de munca suplimentarã în zilele de şcoala;
c) un concediu fãrã plata de 30 de zile calendaristice care se acorda o singura data, la cerere, pentru pregãtirea şi prezentarea la examenul de bacalaureat.
ART. 5
Pentru buna desfãşurare a procesului instructiv-educativ, pentru o cît mai temeinica pregãtire a elevilor, cadrele de conducere şi profesorii secţiilor serale vor fi numiţi dintre cele mai corespunzãtoare cadre didactice, care au o buna pregãtire profesionalã, pedagogica şi ideologica-politica cu un stagiu la catedra de cel puţin cinci ani.
ART. 6
Salarizarea cadrelor de conducere, a personalului didactic şi administrativ, precum şi toate cheltuielile de şcolarizare necesitate de funcţionarea secţiilor serale se asigura prin bugetele comitetelor executive ale sfaturilor populare.
Întreprinderile care pun la dispoziţie spaţii pentru funcţionarea unor secţii serale vor asigura condiţiile materiale de folosire a lor.

II. Învãţãmîntul de cultura generalã fãrã frecventa
ART. 7
Învãţãmîntul de cultura generalã fãrã frecventa se organizeazã pentru acei cetãţeni ai tarii care doresc sa-şi completeze studiile.
Acest învãţãmînt se desfãşoarã în cadrul secţiilor fãrã frecventa organizate pe lîngã şcolile de cultura generalã şi funcţioneazã cu clasele V-XII.
ART. 8
Admiterea în clasa a IX-a a învãţãmîntului fãrã frecventa se face prin concurs de admitere în limita locurilor stabilite anual prin planul de şcolarizare.
Promovarea elevilor de la o clasa la alta se face prin examene ce se dau în sesiuni stabilite de Ministerul Învãţãmîntului. Într-un an şcolar elevii pot promova o singura clasa.
Susţinerea examenului de maturitate se face în condiţiile stabilite pentru învãţãmîntul de zi.
ART. 9
Ministerul Învãţãmîntului va organiza pentru cei ce studiazã în cadrul învãţãmîntului fãrã frecventa un sistem de ajutor şi control pe parcursul anului (lucrãri de control, consultaţii, meditatii), pentru a asigura prezentarea lor la examene în cele mai bune condiţiuni.
ART. 10
Elevii înscrişi în învãţãmîntul de cultura generalã fãrã frecventa pot obţine cîte un concediu de studii fãrã plata de 30 de zile calendaristice anual, în afarã concediului de odihna, pentru prezentarea la examene.
Pentru fiecare clasa se acorda, la cerere, un singur concediu eşalonat sau integral.
ART. 11
Retribuirea membrilor comisiilor de examinare şi a cadrelor didactice care verifica lucrãrile de control şi dau consultaţii elevilor din învãţãmîntul fãrã frecventa se face din bugetele comitetelor executive ale sfaturilor populare potrivit normelor în vigoare.
III. Învãţãmîntul superior seral
ART. 12
Învãţãmîntul superior seral se organizeazã în cadrul institutelor de învãţãmînt tehnic, pentru oamenii muncii, absolvenţi ai şcolii medii de cultura generalã cu examen de maturitate sau ai unei şcoli echivalente cu diploma, care doresc sa obţinã o calificare superioarã în specialitatea activitãţii lor, sau într-o specialitate inrudita, fãrã a pãrãsi locul de munca.
ART. 13
Admiterea în învãţãmîntul superior se va face prin concurs, în limita locurilor stabilite anual prin planul de şcolarizare.
ART. 14
Studenţii înscrişi în învãţãmîntul superior seral beneficiazã de urmãtoarele înlesniri:
a) vor fi programati în schimburi de producţie care sa le permitã frecventarea regulatã a cursurilor;
b) nu vor presta ore de munca suplimentarã în zilele de curs;
c) vor putea fi transferati, la cerere, în mãsura posibilitãţilor, în întreprinderile sau instituţiile aparţinînd aceluiaşi minister, instituţie centrala sau organizaţie obsteasca, din localitãţile în care se organizeazã învãţãmînt superior seral în specialitatea lor;
d) pentru prezentarea o singura data la concursul de admitere, la examenele pentru promovarea fiecãrui an de studii şi la examenul de stat, li se acorda cîte un concediu fãrã plata de pînã la 30 de zile calendaristice anual.
Concediul se acorda, la cerere, eşalonat sau integral.

IV. Învãţãmîntul superior fãrã frecventa
ART. 15
Învãţãmîntul superior fãrã frecventa se organizeazã în cadrul universitatilor, institutelor pedagogice, la Institutul de ştiinţe economice şi la Institutul de cultura fizica.
Sînt admişi în învãţãmîntul superior fãrã frecventa oamenii muncii care au absolvit şcoala medie de cultura generalã cu diploma de maturitate sau o şcoala echivalenta cu diploma, care doresc sa obţinã o calificare superioarã.
ART. 16
Admiterea în învãţãmîntul superior fãrã frecventa se face prin concurs, în limita locurilor stabilite prin planul anual de şcolarizare.
ART. 17
Într-un an universitar studenţii din învãţãmîntul fãrã frecventa pot promova un singur an de studii.
Ministerul Învãţãmîntului va organiza pentru cei ce studiazã în cadrul acestei forme de învãţãmînt un sistem adecvat de ajutor şi control pe parcursul anului (lucrãri de control, consultaţii, meditatii).
ART. 18
Studenţii admişi în învãţãmîntul superior fãrã frecventa beneficiazã de urmãtoarele înlesniri:
a) cîte un concediu fãrã plata de pînã la 30 zile calendaristice anual, pentru prezentarea o singura data la concursul de admitere, la examenele pentru promovarea fiecãrui an de studii şi la examenul de stat;
Concediul se acorda, la cerere, eşalonat sau integral;
b) cazare gratuita în cãminele studenţeşti şi masa contra cost, la cantite, în timpul sesiunilor de examene.

V. Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 19
Absolvenţii învãţãmîntului seral şi fãrã frecventa de cultura generalã şi superior se bucura de aceleaşi drepturi şi primesc aceleaşi acte de studii ca şi absolvenţii cursurilor de zi.
ART. 20
Candidaţii care se prezintã în acelaşi an calendaristic la examenul de bacalaureat şi la concursul de admitere în învãţãmîntul superior beneficiazã de un singur concediu de studii fãrã plata, eşalonat sau integral, de 30 zile calendaristice.
ART. 21
Absolvenţii Şcolii Superioare de Ştiinţe Sociale "A. A. Jdanov", ai Şcolii Superioare de Partid "Ştefan Gheorghiu", precum şi ai unor institute similare din U.R.S.S., care au absolvit şcoala medie de cultura generalã cu diploma de maturitate sau o şcoala echivalenta cu diploma, vor putea susţine examenele de diferenţa stabilite de Ministerului Învãţãmîntului şi examenul de stat la facultãţile de filozofie, istorie, ştiinţe juridice sau ştiinţe economice.
ART. 22
Oamenii muncii care au promovat cel puţin 3 ani de studii la un institut de învãţãmînt superior, fãrã a avea studii medii terminate, pot da examene de diferenţa pentru şcoala medie şi examen de maturitate în condiţiile stabilite de Ministerul Învãţãmîntului.
ART. 23
Începînd cu anul universitar 1962-1963 la învãţãmîntul superior tehnic-industrial şi agricol nu se mai organizeazã cursuri fãrã frecventa. Secţiile fãrã frecventa existente vor funcţiona în lichidare pînã la absolvirea ultimei serii de studenţi înscrişi.
ART. 24
Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor vor aloca sumele necesare pentru înfãptuirea prevederilor prezentei hotãrâri.
Ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale sfaturilor populare vor controla şi indruma întreprinderile din subordinea lor pentru asigurarea condiţiilor corespunzãtoare aplicãrii prezentei hotãrîri.
ART. 25
Ministerul Învãţãmîntului va elabora în termen de 30 de zile de la data prezentei hotãrîri regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea învãţãmîntului seral şi fãrã frecventa de cultura generalã şi superior.
ART. 25
Pentru personalul militar şi militarizat din Ministerul Afacerilor Interne, care urmeazã cursurile învãţãmîntului superior seral sau fãrã frecventa, concediile de studii se acorda în continuare cu plata, potrivit dispoziţiilor legale care reglementeazã drepturile sociale cuvenite acestui personal.
ART. 26
Se abroga Hotãrârea Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman şi a Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Romane nr. 271/1959 privind îmbunãtãţirea învãţãmîntului seral şi fãrã frecventa de cultura generalã şi superior şi orice alte dispoziţii contrarii prezentei hotãrâri.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


alina
08 Octombrie 2015
as dori sa stiu daca elevii de la seral au dreptul la reducere la bazinele de inot de stat?am observat ca sunt multe bazine care ofera aceasta reducere,doar la noi la Petrosani nu este posibil,va rog astept un raspuns
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016