Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 08/93 din 14 mai 2008  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 08/93 din 14 mai 2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat

EMITENT: CORPUL EXPERTILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORIZATI DIN ROMANIA - CONSILIUL SUPERIOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 454 din 18 iunie 2008
HOTĂ?RÂRE nr. 08/93 din 14 mai 2008
pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat
EMITENT: CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI DIN ROMÂNIA - CONSILIUL SUPERIOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 454 din 18 iunie 2008


În temeiul:
- Avizului Ministerului Economiei şi Finanţelor nr. 51.082 din 15 aprilie 2008;
- art. 20 lit. c) şi <>art. 27 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã;
- pct. 3, 18, 25 şi 152 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotãrârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi nr. 1/1995, republicat,

Consiliul superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. I
Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 25 septembrie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Stagiul se efectueazã de cãtre persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, denumit în continuare Corpul, potrivit <>art. 20 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
(2) Promovarea examenului de admitere pentru accesul la profesie se dovedeşte cu certificatul pentru promovarea examenului în vederea accesului la profesia de expert contabil/contabil autorizat, emis de comisiile de examinare în baza Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 227/2008 .
(3) Stagiul se organizeazã pe lângã un tutore de stagiu, membru al Corpului, sau, în sistem colectiv, la nivelul fiecãrei filiale a Corpului."
2. La articolul 2, alineatele (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Perioada de stagiu începe de la data la care persoana care a reuşit la examenul de admitere a depus cererea de înscriere la stagiu. În acest scop:
a) directorul executiv al filialei, în termen de 10 zile, va înştiinţa candidatul cã a promovat examenul de admitere, iar acestuia îi revine obligaţia sã se prezinte pentru întocmirea formalitãţilor în vederea înscrierii la stagiu;
b) cererea de înscriere la stagiu se depune în termen de maximum douã luni de la data promovãrii examenului de admitere; în caz contrar, candidatul va susţine din nou examenul de acces.
........................................................................
(4) În situaţia în care candidatul a terminat sau se aflã în cursul efectuãrii stagiului la categoria contabil autorizat şi a promovat examenul la categoria expert contabil se recunoaşte stagiul efectuat, dar nu mai mult de 3 semestre; contabilii autorizaţi, membri activi ai Corpului, cu o vechime de cel puţin 2 ani, pot fi supuşi unui program intensiv de practicã şi pot susţine examenul de aptitudini în primele 6 luni de la data promovãrii examenului de admitere la stagiu pentru accesul la profesia de expert contabil."
3. La articolul 5, alineatele (1) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Cererea de abilitare în calitatea de tutore de stagiu (anexele nr. 1 şi 2) se adreseazã preşedintelui filialei Corpului; preşedintele filialei, cu consultarea directorului executiv al filialei, analizeazã cererea şi o înainteazã în termen de 10 zile, însoţitã de un raport din care sã rezulte îndeplinirea cerinţelor menţionate la art. 4 alin. (2).
........................................................................
(5) Fiecare tutore de stagiu are dreptul la maximum 10 stagiari; autorizarea de a avea mai mult de 10 stagiari se acordã, pentru fiecare stagiar în plus, de consiliul filialei Corpului, dupã examinarea ansamblului activitãţilor tutorelui de stagiu."
4. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Stagiarul trebuie sã aducã la cunoştinţã directorului executiv al filialei Corpului, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire sau direct la registratura filialei, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea stagiului (anexa nr. 3):
a) numele şi adresa sa;
b) numele şi adresa tutorelui de stagiu;
c) atestarea tutorelui de stagiu cã acceptã sã îl primeascã pe stagiar, din care sã rezulte şi data începerii stagiului (anexa nr. 4).
(2) Directorul executiv al filialei Corpului confirmã înscrierea la stagiu, trimiţând stagiarului o scrisoare de confirmare (anexa nr. 5).
(3) Pentru stagiarii care urmeazã sã se pregãteascã în sistem colectiv, directorul executiv al filialei Corpului va confirma înscrierea la stagiu, prin transmiterea unei scrisori de confirmare [anexa nr. 5a)].
(4) Procedura prevãzutã la alin. (1) se aplicã şi în cazul schimbãrii tutorelui de stagiu.
(5) În situaţia în care stagiarul nu a gãsit şi filiala nu poate sã îi recomande un tutore de stagiu, directorul executiv al filialei Corpului, sub proprie semnãturã, va face menţiunea «pregãtire în sistem colectiv» pe cererea al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3a)."
5. La articolul 12, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Lucrãrile profesionale reprezintã 400 de ore pe an şi se efectueazã sub controlul tutorelui de stagiu. Când nu este posibilã efectuarea de lucrãri pe lângã un tutore de stagiu, filiala organizeazã pregãtirea în sistem colectiv a stagiarilor, în condiţiile respectãrii tuturor prevederilor prezentului regulament şi numai pe bazã de lucrãri practice, potrivit programului-cadru pe categorii de lucrãri profesionale, prevãzut în anexa nr. 14. Exerciţiile, lucrãrile practice şi studiile de caz (coloana 3 din anexa nr. 14), ce fac obiectul pregãtirii în sistem colectiv, se stabilesc anual de Direcţia de specialitate din cadrul Corpului, se rezolvã şi se evalueazã de cãtre formatorii (lectorii) aprobaţi de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului din rândul tutorilor de stagiu, cadrelor universitare sau al altor specialişti pe domenii. Modul de organizare şi desfãşurare a acţiunilor de pregãtire în sistem colectiv se stabileşte prin norme aprobate de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.
(3) Pregãtirea tehnicã şi deontologicã a stagiarilor cuprinde:
a) acţiuni legate de comportamentul profesional şi de doctrina profesionalã, care sunt întreprinse în mod curent de consiliul filialei Corpului - minimum douã zile pe an;
b) acţiuni de pregãtire tehnicã - minimum 4 zile pe an; acestea pot fi delegate unor cabinete sau societãţi comerciale de profil, membre ale Corpului, Institutului naţional de dezvoltare profesionalã continuã sau unor institute de învãţãmânt care au fãcut cerere în acest sens şi ale cãror programe au fost agreate de Consiliul superior al Corpului."
6. La articolul 12, alineatul (4) se abrogã.
7. Dupã articolul 18 se introduce un nou capitol, capitolul VIII^1 "Prevederi speciale privind modul de organizare şi desfãşurare a acţiunilor în sistem colectiv a stagiarilor Corpului", cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VIII^1
Prevederi speciale privind modul de organizare şi desfãşurare a acţiunilor în sistem colectiv a stagiarilor Corpului
Art. 18^1. - Absolvenţii examenului de acces la profesia de expert contabil şi contabil autorizat, care nu figureazã în evidenţa vreunui tutore de stagiu, au obligaţia participãrii, în sistem colectiv, la acţiuni de pregãtire tehnicã şi deontologicã, precum şi la efectuarea unui numãr de 400 de ore/an (respectiv 200 de ore/semestru) prevãzute de regulament, constând în lucrãri profesionale.
Art. 18^2. - Pentru înscrierea în sistem colectiv, stagiarul depune cu cel puţin 15 zile înainte de începerea stagiului, dar nu mai târziu de douã luni de la data promovãrii examenului de admitere la stagiu, o cerere, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3 a).
Preşedintele Consiliului filialei confirmã pe cererea al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3 a) înscrierea la stagiu pentru «Pregãtirea în sistem colectiv», trimiţând stagiarului o scrisoare de confirmare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5 a).
Toţi stagiarii care vor urma acţiunile de pregãtire în sistem colectiv vor fi înregistraţi de cãtre directorul executiv al filialei, în ordinea sosirii scrisorilor de înscriere de la stagiari, în Registrul matricol şi, de asemenea, vor primi livrete de stagiu.
Art. 18^3. - Pregãtirea în sistem colectiv a stagiarilor se face pe baza unui calendar semestrial întocmit de directorul executiv ai filialei şi vizat de preşedintele filialei pânã la data de 15 a primei luni din semestru şi se transmite Direcţiei gestionare stagiu din cadrul Corpului.
Calendarul semestrial de pregãtire va conţine, dupã caz:
- numãrul total al stagiarilor înscrişi pentru sistemul colectiv de pregãtire, pe ani;
- lectorii ce pot fi utilizaţi pentru verificarea lucrãrilor profesionale şi predarea cursurilor de pregãtire tehnicã şi deontologicã;
- lista stagiarilor (pe ani) repartizaţi pentru un lector, dar nu mai mult de 100 de stagiari pentru un lector;
- graficul de efectuare a lucrãrilor profesionale (200 de ore/semestru) şi zilele de pregãtire tehnicã şi deontologicã, pentru fiecare lector.
Pentru acoperirea cheltuielilor cu organizarea pregãtirii în sistem colectiv (chirie pentru salã şi plata lectorilor) se percepe un tarif anual pe stagiar de 150 euro.
Art. 18^4. - Pentru parcurgerea categoriilor de lucrãri profesionale cuprinse în Programul-cadru de pregãtire practicã în sistem colectiv a stagiarilor (anexa nr. 14) procedura este urmãtoarea:
- lectorul formator de stagiu repartizeazã fiecãrui stagiar de care rãspunde un numãr de 30-50 de întrebãri, exerciţii şi studii de caz din lista şi tematica indicatã de direcţia de specialitate, la începutul fiecãrui semestru;
- directorul executiv sau responsabilul cu stagiul din cadrul filialei urmãreşte primirea lucrãrilor rezolvate de fiecare stagiar în cursul semestrului respectiv şi fixeazã ziua în care stagiarul va trebui sã susţinã modul de rezolvare a exerciţiilor în prezenţa lectorului formator de stagiu;
- directorul executiv sau responsabilul cu stagiul va recepţiona orice solicitare a stagiarilor pentru consultaţii în rezolvarea problemelor primite şi va fixa graficul de consultaţii împreunã cu lectorul de stagiu, în cursul semestrului respectiv;
- lucrãrile efectuate sunt arhivate în dosarul stagiarului şi menţionate în livretul de stagiu sub semnãtura lectorului formator de stagiu.
Art. 18^5. - Pentru cele 4 zile de pregãtire tehnicã şi pentru cele douã zile de pregãtire deontologicã a stagiarilor în sistem colectiv, se vor respecta Tematica pentru cursurile de pregãtire tehnicã, prezentatã în anexa nr. 6 şi Tematica pentru cursurile de pregãtire deontologicã şi doctrinã profesionalã pentru experţi contabili şi contabili autorizaţi, prezentatã în anexa nr. 6 a).
Toate celelalte reguli, drepturi şi obligaţii cu privire la stagiari, menţionate în regulament sau în alte reglementãri interne, rãmân valabile şi pentru stagiarii pregãtiţi în sistem colectiv.
Art. 18^6. - Tarifele, precum şi toate cheltuielile privind organizarea şi efectuarea în sistem colectiv a stagiarilor se prevãd în bugetul de venituri şi cheltuieli al Corpului.
Art. 18^7. - Plata lectorilor formatori de stagiu se face pe baza rapoartelor de activitate, potrivit metodologiei ce se aprobã de Biroul permanent al Consiliului superior, în termen de 30 de zile de la aprobarea prevederilor capitolului VIII^1.
Art. 18^8. - Rãspunderea pentru organizarea şi desfãşurarea cursurilor de pregãtire tehnicã şi deontologicã în sistem colectiv a stagiarilor revine directorului executiv al filialei şi Direcţiei gestionare stagiu din cadrul Corpului.
Art. 18^9. - În termen de 30 de zile, consiliile filialelor vor stabili lista lectorilor formatori de stagiu în sistem colectiv. Orice modificare a listei se comunicã Direcţiei de specialitate în termen de 15 zile de la constatarea lipsei de activitate sau încetãrii activitãţii unui lector, pentru validare."
8. La articolul 22, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Consiliul superior al Corpului desemneazã vicepreşedintele care rãspunde de Direcţia de specialitate din cadrul Corpului pentru a îndeplini şi calitatea de controlor naţional de stagiu, care orienteazã şi coordoneazã activitatea controlorilor de stagiu de la nivelul filialelor Corpului."
9. Articolul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Directorul executiv al filialei Corpului poate cere controlorilor de stagiu, din proprie iniţiativã sau la cererea Consiliului superior al Corpului, orice informaţie, în scris sau oral, în legãturã cu activitatea de stagiu."
10. La articolul 24, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Controlorii şi controlorii adjuncţi de stagiu întocmesc anual un raport al propriei activitãţi, pe care îl prezintã directorului executiv al filialei Corpului şi controlorului naţional de stagiu."
11. La articolul 24, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Controlorii de stagiu primesc semestrial o indemnizaţie pe baza rapoartelor de activitate vizate de directorul executiv al filialei şi aprobate de directorul general. Biroul permanent al Consiliului superior va stabili cuantumul indemnizaţiilor, precum şi condiţiile şi procedurile prealabile pentru plata acestora."
12. Articolul 25 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Direcţia de specialitate şi controlorul naţional de stagiu organizeazã cel puţin o datã pe an o reuniune cu toţi controlorii de stagiu, în care se analizeazã activitatea de stagiu în cadrul Corpului."
13. La articolul 26, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Directorul executiv al filialei ţine un registru în care stagiarii sunt înscrişi în ordinea sosirii scrisorilor menţionate la art. 9, precum şi câte un dosar pentru fiecare stagiar şi pentru fiecare tutore de stagiu. Numãrul din registrul stagiarilor se înscrie pe dosarul stagiarului şi pe orice document sau corespondenţã care îl priveşte pe stagiar.
.......................................................................
(3) O copie (listã) din registrul stagiarilor se trimite la Direcţia de specialitate din cadrul Corpului, anual pânã la data de 30 iunie, şi se actualizeazã semestrial."
14. La articolul 27, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Lucrãrile (rapoartele) întocmite de stagiarii care efectueazã pregãtirea în sistem colectiv se centralizeazã de cãtre directorul executiv al filialei sau de cãtre responsabilul sectorului de stagiu din cadrul filialei şi se consemneazã în Registrul matricol la rubrica «Rapoarte», la semestrul corespunzãtor."
15. La articolul 30, alineatele (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Dosarele se transmit de cãtre filiale Direcţiei de specialitate din cadrul Corpului, cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilitã pentru organizarea examenului de aptitudini.
(5) Examenele de aptitudini se organizeazã de cãtre Direcţia de specialitate din cadrul Corpului, la data stabilitã de cãtre Consiliul superior al Corpului; data şi locul examenului se comunicã de directorul executiv al filialei, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire."
16. La articolul 31, alineatele (2), (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Proba scrisã, cu o duratã de 6 ore, constã în:
a) studii de caz, exerciţii şi probleme din domeniul expertizei, monografiei contabile, analizei economico-financiare, evaluãrii întreprinderilor şi auditului;
b) întrebãri de judecatã profesionalã din doctrina şi deontologia profesiei contabile, organizarea şi funcţionarea Corpului.
.......................................................................
(4) La proba scrisã, fiecare subiect primeşte o notã de la 1 la 10. Pentru promovarea probei scrise şi continuarea examenului cu proba oralã este necesarã obţinerea cel puţin a mediei 7.
(5) Tematica examenului de aptitudini este prezentatã în anexele nr. 12, 12a), 12b), 12c) şi 12d) şi poate fi modificatã sau completatã de Consiliul superior al Corpului cu cel puţin 3 luni înainte de data de organizare a examenului de aptitudini."
17. La articolul 32, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Secretariatul comisiilor de examinare este asigurat de Direcţia de specialitate din cadrul Corpului."
18. La articolul 33, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Lista cuprinzând persoanele care au promovat examenul de aptitudini se comunicã filialei din raza de domiciliu de cãtre Direcţia de specialitate din cadrul Corpului.
(2) Directorul executiv al filialei va notifica în scris, cu confirmare de primire, fiecãrei persoane care a absolvit examenul de aptitudini, solicitând-o sã îşi întocmeascã dosarul pentru înscrierea în Tabloul Corpului ca expert contabil sau contabil autorizat, potrivit legii."
19. La articolul 34, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cererea trebuie sã conţinã toate informaţiile necesare, susţinute cu documente, care sã dea posibilitatea directorului executiv al filialei sã se asigure cã persoana în cauzã a obţinut pregãtirea profesionalã şi tehnicã necesarã (anexa nr. 13)."
20. La articolul 34, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Semestrial, responsabilul sectorului de stagiu împreunã cu directorul executiv întocmesc un raport privind activitatea de stagiu, care trebuie sã conţinã informaţiile din anexa nr. 15. Dupã analiza în consiliul filialei, raportul se înainteazã Direcţiei de specialitate a Corpului pânã la data de 25 iulie pentru semestrul I şi pânã la data de 25 ianuarie pentru semestrul II al anului anterior."
21. Dupã articolul 34 se introduce un nou articol, articolul 34^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 34^1. - Prezentul regulament se completeazã cu Metodologia privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale ale cetãţenilor din statele membre UE sau SEE care se elaboreazã de Corp în termen de maximum 30 de zile de la aprobarea prezentului regulament."
22. Articolul 35 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Prezentul regulament intrã în vigoare la data aprobãrii sale de Consiliul superior al Corpului, în baza prevederilor <>art. 20 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 , republicatã."
23. Anexa nr. 1 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta hotãrâre.
24. Anexa nr. 2 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre.
25. Anexa nr. 3 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezenta hotãrâre.
26. Anexa nr. 3a) la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3a) la prezenta hotãrâre.
27. Anexa nr. 4 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 la prezenta hotãrâre.
28. Anexa nr. 5 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5 la prezenta hotãrâre.
29. Anexa nr. 5a) la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5a) la prezenta hotãrâre.
30. Anexa nr. 6 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 6 la prezenta hotãrâre.
31. Anexa nr. 6a) la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 6a) la prezenta hotãrâre.
32. Anexa nr. 9a) la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 7 la prezenta hotãrâre.
33. Anexa nr. 11 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 8 la prezenta hotãrâre.
34. Anexa nr. 12 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 9 la prezenta hotãrâre.
35. Dupã anexa nr. 12 la regulament se introduc anexele nr. 12a), 12b), 12c) şi 12d), cuprinse în anexele nr. 10, 11, 12 şi 13 la prezenta hotãrâre.
36. Anexa nr. 13 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 14 la prezenta hotãrâre.
37. Anexa nr. 14 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 15 la prezenta hotãrâre.
38. Dupã anexa nr. 14 la regulament se introduce o nouã anexã, anexa nr. 15, cuprinsã în anexa nr. 16 la prezenta hotãrâre.
ART. II
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. IV
Organele alese şi structurile executive ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentei hotãrâri.

Preşedintele Corpului Experţilor Contabili
şi Contabililor Autorizaţi din România,
Marin Toma

Bucureşti, 14 mai 2008.
Nr. 08/93.

ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 1 la regulament)
---------------------------

(Model de cerere de abilitare în calitate de tutore de stagiu)
- persoanã fizicã -

Numele şi prenumele ......................................................
Adresa ...................................................................
Calitatea: expert contabil/contabil autorizat/cadru didactic
Numãr carnet ..................... din anul ..............................
Telefon ................, fax .................., e-mail .................
Solicit sã fiu abilitat în calitate de tutore de stagiu.
Numãr carnet de expert contabil/contabil autorizat: ......................
Locul unde îmi exersez profesia: .........................................
Numãrul de stagiari pentru care solicit autorizarea: .....................
În calitate de tutore de stagiu, persoanã fizicã, mã angajez:
- sã respect întocmai prevederile Regulamentului privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat;
- sã nu folosesc stagiarul în acţiuni care nu au legãturã cu profesia de expert contabil sau de contabil autorizat;
- sã sprijin stagiarul în formarea şi dezvoltarea profesionalã continuã.
În susţinerea cererii anexez urmãtoarele documente:
- copii ale contractelor de prestãri de servicii contabile (minimum 3);
- copie de pe documentul privind dovada spaţiului de lucru (contract de proprietate, contract de închiriere, intabulare etc.);
- lista normelor profesionale, ghidurilor şi lucrãrilor emise de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, din biblioteca proprie.

Localitatea ..........................
Data .................................

Semnãtura şi parafa ..................

(Se trimite preşedintelui filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.)


ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 2 la regulament)
---------------------------

(Model de cerere de abilitare în calitate de tutore de stagiu)
- persoanã juridicã -

Societatea Comercialã ...................................................
Adresa ..................................................................
Numãrul de înmatriculare în registrul comerţului ........................
Numãrul autorizaţiei CECCAR .............................................
Numele şi calitatea reprezentantului ....................................
Telefon .............., fax ................., e-mail ...................
Solicitãm sã fim abilitaţi în calitate de tutore de stagiu.
Numãrul de stagiari pentru care se solicitã autorizarea:
În calitate de tutore de stagiu, persoanã juridicã, ne angajãm:
- sã respectãm întocmai prevederile Regulamentului privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat;
- sã nu folosim stagiarul în acţiuni care nu au legãturã cu profesia de expert contabil sau de contabil autorizat;
- sã sprijinim stagiarul în formarea şi dezvoltarea profesionalã continuã.
În susţinerea cererii anexãm urmãtoarele documente:
- copii ale contractelor de prestãri de servicii contabile (minimum 3);
- copie de pe documentul privind dovada spaţiului de lucru (contract de proprietate, contract de închiriere, intabulare etc.);
- lista normelor profesionale, ghidurilor şi lucrãrilor emise de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, din biblioteca proprie.

Localitatea .................
Data ........................

Semnãtura (calitatea) şi ştampila .............

(Se trimite preşedintelui filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.)


ANEXA 3
-------
(Anexa nr. 3 la regulament)
---------------------------

(Model de scrisoare a stagiarului)

Numele şi prenumele .....................................................
Numãrul certificatului de admitere la examenul privind accesul la profesie
..........................................................................
Adresa ...................................................................
Telefon ..................................................................
Data .....................................................................

Domnule/Doamnã director executiv,

Conform dispoziţiilor art. 9 din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, vã informez cã domnul .................., având domiciliul/sediul social în ................, abilitat în calitate de tutore de stagiu, a acceptat sã mã ia în calitate de stagiar începând cu data de .............. .
Anexez la prezenta atestarea tutorelui meu de stagiu.
Localitatea ....................................
Data ...........................................
Semnãtura ......................................

(Se trimite la filiala Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România din raza de domiciliu, recomandat, cu confirmare de primire.)


ANEXA 3a)
---------
[Anexa nr. 3a) la regulament]
-----------------------------



┌──────────────────────────────────────────────────┐
│ Pregãtire în sistem colectiv │
├──────────────────────────────────────────────────┤
│ Directorul executiv al filialei │
│ Numele şi prenumele │
│ .......................... │
│ Semnãtura şi ştampila │
└──────────────────────────────────────────────────┘



Numele şi prenumele ......................................................
Numãrul certificatului de admitere la examenul privind accesul la profesie
..........................................................................
Adresa ...................................................................
Telefon ..................................................................
Data .....................................

Domnule/Doamnã director executiv,

Conform dispoziţiilor art. 9 alin. (5) din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, vã informez cã nu am gãsit un tutore de stagiu, iar filiala nu a putut sã îmi recomande unul.
În aceastã situaţie, solicit sã urmez pregãtirea profesionalã în sistem colectiv.
Localitatea ..........................
Data .................................
Semnãtura ............................


ANEXA 4
-------
(Anexa nr. 4 la regulament)
---------------------------

(Model de atestare a tutorelui de stagiu)

Subsemnatul, .................., adresa ...........(sediul social)............, calitatea .................., abilitat în calitate de tutore de stagiu (în cadrul cabinetului) prin Decizia Biroului permanent nr. ............ din .............., certific faptul cã domnul/doamna ..................., nãscut/nãscutã la data de ............ în localitatea .............., cu domiciliul în ................., va efectua sub conducerea mea, începând cu data de ........., stagiul prevãzut în <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
Stagiul se va efectua în cabinetul (societatea comercialã) ....................., având orarul de lucru ................

Localitatea ....................
Data ...........................

Semnãtura (ştampila sau parafa) ..............

(Se scrie pe hârtie cu antet.)


ANEXA 5
-------
(Anexa nr. 5 la regulament)
---------------------------

(Confirmare de primire a înscrierii la stagiu)

Localitatea ...............
Data ......................

Domnului/Doamnei ........................................................
Vã facem cunoscut cã filiala Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a luat act de scrisoarea dumneavoastrã din data de .........., însoţitã de atestarea tutorelui de stagiu din data de ........... .
Dumneavoastrã aţi fost înscris în Registrul matricol nr. ......, care trebuie sã fie menţionat în orice corespondenţã a dumneavoastrã.
Stagiul dumneavoastrã începe la data de ........................ .
Controlorul dumneavoastrã de stagiu este domnul/doamna ............... .

Directorul executiv al filialei
Corpului Experţilor Contabili
şi Contabililor Autorizaţi din România,
................................

ANEXA 5a)
---------
[Anexa nr. 5a) la regulament]
-----------------------------

(Confirmare de primire a înscrierii la stagiu)

Localitatea ................
Data .......................

Domnului/Doamnei .......................................................
Vã facem cunoscut cã filiala Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a luat act de scrisoarea dumneavoastrã din data de .................., prin care solicitaţi pregãtirea în sistem colectiv.
Dumneavoastrã aţi fost înscris în Registrul matricol nr. ..........., care trebuie sã fie menţionat în orice corespondenţã a dumneavoastrã.
Stagiul dumneavoastrã începe la data de ................... .
Controlorul dumneavoastrã de stagiu este domnul/doamna .............. .

Directorul executiv al filialei
Corpului Experţilor Contabili
şi Contabililor Autorizaţi din România,
.................................

ANEXA 6
-------
(Anexa nr. 6 la regulament)
---------------------------

TEMATICA
pentru cursurile de pregãtire tehnicã



┌─────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┬──────────┐
│ │ Experţi │ Contabili│
│ │contabili│autorizaţi│
├────────┬────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│Anul I │- Organizarea profesiei; organizarea │ │ │
│ │ unui cabinet 𗈔,5 zile │ 1 zi │
│ │- Documente de lucru: 𗈔,5 zile │ 0,5 zile │
│ │ - norme │ │ │
│ │ - foi de lucru │ │ │
│ │ - dosare de lucru pe feluri de lucrãri │ │ │
│ │ şi exerciţii │ │ │
│ │- Sistemul contabil şi de control intern: 𗈔,5 zile │ 0,5 zile │
│ │ - conţinut │ │ │
│ │ - utilitate │ │ │
│ │ - limite │ │ │
│ │- Audit: 𗈕,5 zile │ - │
│ │ - cadrul conceptual şi principiile generale │ │ │
│ │ ale auditului │ │ │
│ │ - serviciile conexe │ │ │
│ │ - terminologie │ │ │
│ │ - organizarea activitãţii de audit │ │ │
│ │ în România │ │ │
│ │- Contabilitatea financiarã │ - │ 2 zile │
│ │- Diagnosticul financiar contabil; verificarea │ │ │
│ │stãrii de sãnãtate a firmei │ 1 zi │ - │
├────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│Anul II │- Recapitularea cursurilor de formare din anul I│ 0,5 zile│ 0,5 zile │
│ │- Aprecierea sistemului contabil şi de control │ │ │
│ │intern │ 0,5 zile│ - │
│ │- Evaluarea întreprinderii │ 1,5 zile│ - │
│ │- Fiscalitatea întreprinderilor │ 1,5 zile│ 1,5 zile │
│ │- Contabilitatea analiticã (de gestiune) │ - │ 2 zile │
├────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┤
│Anul III│- Recapitularea cursurilor din anul II │ 0,5 zile│ 0,5 zile │
│ │- Audit: │ 2 zile │ - │
│ │ - obţinerea elementelor probante, examenul │ │ │
│ │ analitic │ │ │
│ │ - riscurile în audit │ │ │
│ │ - norme de raportare │ │ │
│ │ - misiuni speciale │ │ │
│ │ - misiuni conexe │ │ │
│ │- Directive europene şi standarde internaţionale│ │ │
│ │în domeniul contabilitãţii şi auditului │ 1,5 zile│ - │
│ │- Drept şi legislaţia contabilã în România │ - │ 3,5 zile │
└────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────┴──────────┘



ANEXA 6a)
---------
[Anexa nr. 6a) la regulament]
-----------------------------

TEMATICA
de pregãtire deontologicã şi doctrinã profesionalã
pentru experţi contabili şi contabili autorizaţi

Zilele 1-3
Doctrina profesionalã
I. Profesia contabilã: conţinut, structurã, mod de organizare şi de reglementare; rolul profesiei contabile
II. Calitatea de expert contabil/contabil autorizat
1. Definirea expertului contabil/contabilului autorizat
2. Accesul la profesie
3. Rãspunderile experţilor contabili/contabililor autorizaţi
III. Organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
1. Atribuţiile Corpului
2. Organizarea teritorialã
3. Organele de conducere ale Corpului, atribuţii
4. Organizarea internã a Corpului
5. Relaţiile Corpului cu administraţia (Guvern)
6. Finanţarea activitãţilor Corpului
IV. Exercitarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat
V. Controlul de calitate în activitatea experţilor contabili/contabililor autorizaţi
Zilele 4-6
Deontologie profesionalã
I. Profesia contabilã şi interesul public
II. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili
1. Însemnãtatea (importanţa) existenţei unui cod de eticã profesionalã
2. Structura codului etic
3. Obiectivele codului etic
4. Principiile etice fundamentale:
a) integritatea;
b) obiectivitatea;
c) competenţa profesionalã;
d) confidenţialitatea;
e) profesionalism;
f) respectarea normelor tehnice şi profesionale.
5. Independenţa - principiul fundamental şi condiţia de exercitare a profesiei liberale de expert contabil şi de contabil autorizat.

Bibliografie

1. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
2. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotãrârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi nr. 1/1995, republicat.
3. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, emis de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, ediţia 2006.
4. Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat.
5. Doctrinã şi deontologie în profesia contabilã din România, autori: prof. univ. dr. Horia Cristea, prof. univ. dr. Marin Toma, Editura CECCAR, 2003.

ANEXA 7
-------
[Anexa nr. 9a) la regulament]
-----------------------------

(Raportul directorului executiv al filialei asupra condiţiilor de derulare a stagiului pentru "Pregãtirea în sistem colectiv")

RAPORT DE STAGIU

Subsemnatul, ............, în calitate de director executiv al filialei, certific cã domnul/doamna ...................., nãscut/nãscutã în .............. la data de ............., cu domiciliul în ..................., a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevãzut de <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã, urmând "Pregãtirea în sistem colectiv".
Stagiul s-a efectuat de la data de .......... la data de ............... .
Condiţii de derulare a stagiului:
........................................................................
........................................................................

Localitatea ....................
Data ...........................
Semnãtura directorului executiv al filialei
...........................................

Observaţii şi viza directorului executiv de filialã:
....................................................
Semnãtura directorului executiv de filialã ..................

Structura raportului de stagiu:
I. Prezentarea lucrãrilor efectuate
II. Relaţiile cu conducãtorul de stagiu
III. Expunerea unei lucrãri profesionale efectuate
IV. Observaţiile eventuale ale stagiarului asupra perioadei de stagiu efectuat
V. Observaţiile eventuale ale conducãtorului de stagiu

ANEXA 8
-------
(Anexa nr. 11 la regulament)
----------------------------

CERTIFICAT DE STAGIU

Subsemnatul, ......................., directorul executiv al Filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România .................., atest cã domnul/doamna .................., stagiar/stagiarã, a efectuat succesiv urmãtoarele perioade de stagiu:
- de la ................. la ......................., tutore de stagiu;
- de la ................. la ......................., tutore de stagiu;
- de la ................. la ......................., tutore de stagiu;
- de la ................. la ......................., tutore de stagiu;
- de la ................. la ......................., tutore de stagiu;
- de la ................. la ......................., tutore de stagiu,
însumând o perioadã de 3 ani, conform <>art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
Cu privire la modul de efectuare a stagiului menţionez urmãtoarele:
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
Ţinând seama şi de rapoartele tutorelui/tutorilor de stagiu şi de observaţiile controlorului de stagiu, apreciez cã stagiul domnului/doamnei ..................... este satisfãcãtor şi îl/o autorizez sã se prezinte la examenul de aptitudini pentru obţinerea calitãţii de expert contabil (contabil autorizat).

Localitatea .............
Data ....................
Directorul executiv al filialei,
................................
(semnãtura)

ANEXA 9
-------
(Anexa nr. 12 la regulament)
----------------------------

TEMATICA
examenului de aptitudini

1. Organizarea profesiei şi statutul profesional al expertului contabil şi al contabilului autorizat:
- calitatea de expert contabil şi calitatea de contabil autorizat;
- accesul la profesie;
- organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România;
- incompatibilitãţi în profesie;
- responsabilitatea profesionistului contabil;
- evidenţa membrilor Corpului;
- Codul etic naţional al profesioniştilor contabili
2. Drept: comercial, civil, penal şi fiscal
3. Audit [anexa nr. 12 a)]
4. Evaluarea întreprinderilor [anexa nr. 12 b)]
5. Doctrina şi deontologia profesiei contabile [anexa nr. 12 c)*)]
------------
*) Teme valabile şi pentru contabili autorizaţi.

6. Expertiza contabilã [anexa nr. 12 d)]
7. Contabilitatea şi finanţele operatorilor economici şi instituţiilor financiar-bancare:
- contabilitate generalã: planul de conturi*) (operatori economici, bãnci, societãţi de asigurãri, pieţe de capital);
------------
*) Teme valabile şi pentru contabili autorizaţi.

- conturile consolidate;
- publicarea conturilor anuale;
- funcţiile întreprinderilor;
- fuziuni şi divizãri de întreprinderi;
- dizolvarea şi lichidarea întreprinderilor;
- analiza situaţiei financiare a întreprinderii;
- gestiunea financiarã (bugete de trezorerie, conturi previzionale, modalitãţi de finanţare);
- informaticã; cunoştinţe generale*).
-----------
*) Teme valabile şi pentru contabili autorizaţi.

8. Contabilitate de gestiune:
- analiza conturilor şi politici de preţuri;
- evidenţa cheltuielilor; calculul costurilor; stabilirea rezultatelor*).
-----------
*) Teme valabile şi pentru contabili autorizaţi.

9. Metode cantitative şi matematici aplicate:
- matematici financiare;
- statistici descriptive (serii statistice cu una sau mai multe variabile; indici);
- probabilitãţi, sondaje şi eşantionãri.

Bibliografie**)
----------
**) Se actualizeazã pe mãsurã ce vor fi adoptate noi acte normative.

1. <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 14 ianuarie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3. Codul comercial român.
4. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
5. <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.080 şi 1.080 bis din 30 noiembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
6. Norme metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni de fuziune, divizare, dizolvare şi lichidare a societãţilor comerciale, precum şi retragerea sau excluderea unor asociaţi din cadrul societãţilor comerciale şi tratamentul fiscal al acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.376/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.012 bis din 3 noiembrie 2004, publicate şi de Editura CECCAR în 2004.
7. Regulament privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 25 septembrie 2007.
8. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, Editura CECCAR, 2006.
9. Cartea expertului contabil şi a contabilului autorizat - Culegere de acte normative şi reglementãri ale profesiei elaborate de CECCAR, ediţia a IV-a 2004, revizuitã şi adãugitã.
10. Colecţia de ghiduri pentru înţelegerea şi aplicarea standardelor internaţionale de contabilitate (32 volume), Bucureşti, Editura CECCAR, 2004.
11. Angheni Smaranda şi colectiv - Drept comercial, ediţia a III-a, Editura All Beck, 2004.
12. Cãrpenaru S. şi colectiv - Societãţile comerciale - reglementare, doctrinã, jurisprudenţã, Editura All Beck, 2001.
13. Alberta Chiţu, Corina Ioanaş - Auditul în instituţiile publice, Editura CECCAR.
14. Cristea Horia, Toma Marin - Doctrinã şi deontologie în profesia contabilã din România, Editura CECCAR, 2003.
15. Duţescu Adriana - Ghid privind înţelegerea şi aplicarea standardelor internaţionale de contabilitate - ediţia I şi II, Editura CECCAR, 2001 şi 2002.
16. Duţescu Adriana - Politici contabile de întreprinderi, Editura CECCAR, 2004.
17. Feleagã Nicolae, Malciu Liliana - Contabilitate financiarã - O abordare europeanã şi internaţionalã (vol. I - Contabilitate financiarã fundamentalã, vol. II - Contabilitate financiarã aprofundatã), Bucureşti, Editura Infomega, 2005.
18. Feleagã Nicolae, Malciu Liliana - Reglementare şi practici de consolidare a conturilor, Editura CECCAR, 2004.
19. Feleagã Nicolae, Malciu Liliana - Recunoaştere, evaluare şi estimare în contabilitatea internaţionalã, Editura CECCAR, 2004.
20. Garbina Mãdãlina, Bunea Ştefan - Sinteze, studii de caz şi teste-grilã privind aplicarea IFRS/IAS, vol. I şi II, Editura CECCAR, 2005.
21. Pântea Petru - Contabilitatea româneascã armonizatã cu directivele CEE, Editura Intelcredo, 2003.
22. Pitulice Mihai, Chiţu Andrei - Studii privind auditul public intern, Editura CECCAR.
23. Ristea Mihai, Dima M. - Contabilitatea societãţilor comerciale, Editura Universitarã, 2004.
24. Ristea Mihai, Dumitru Corina - Contabilitatea aprofundatã, Editura Universitarã, 2004.
25. Ristea Mihai şi colectiv - Contabilitatea financiarã a întreprinderii, Editura Universitarã, 2004.
26. Stoian Ana, Ţurlea Eugen - Auditul financiar-contabil, Editura Economicã, 2001
27. Cartea expertului evaluator, ediţia a II-a, Editura CECCAR, 2005
28. Standardele internaţionale de audit (ISA), emise de IFAC şi traduse de CECCAR, Biblioteca CECCAR, 2007
29. Standarde internaţionale de raportare financiarã (IFRS) - Traducere în limba românã publicatã de CECCAR, 2007

ANEXA 10
--------
[Anexa nr. 12a) la regulament]
------------------------------

Disciplina: Audit
Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

I. Practici de control al conturilor şi de examinare a situaţiilor financiare
1. Auditul imobilizãrilor
2. Auditul stocurilor
3. Auditul capitalurilor proprii
4. Auditul creanţelor şi datoriilor
5. Auditul operaţiilor financiare
6. Auditul veniturilor şi cheltuielilor
II. Supravegherea publicã în auditul statutar
7. Concept; arie de aplicabilitate
8. Sisteme şi organisme de supraveghere publicã
III. Raportarea în audit
9. Raportare în auditul statutar
10. Alte tipuri de raportare de audit
IV. Organizarea activitãţii de audit
11. Organizarea şi funcţionarea unui cabinet de audit
12. Rolul organismelor profesionale
V. Controlul de calitate în audit
13. Controlul extern
14. Controlul intern
VI. Standardele internaţionale de audit
15. Structura, clasificarea şi aria de aplicabilitate a standardelor

Bibliografie
1. CECCAR: Standardul profesional nr. 24; Editura CECCAR, 2007.
2. CECCAR: Standardul profesional nr. 23; Editura CECCAR, 2006.
3. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
4. Iniţiere în auditul statutar al unei entitãţi; Editura CECCAR, 2007 (pag. 107-115; 136-183; 205-229; 265-295).
5. Suportul de curs pentru pregãtirea stagiarilor şi dezvoltarea profesionalã continuã a membrilor.
6. Directiva 2006/43/CEE (art. 32-33) pe site-ul Eurolex.

ANEXA 11
--------
[Anexa nr. 12b) la regulament]
------------------------------

Disciplina: Evaluarea întreprinderilor
Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

I. Aspecte particulare în evaluarea întreprinderilor
1. Evaluarea întreprinderilor în dificultate
2. Evaluarea pentru fuziuni, divizãri şi asocieri cu pãrţi ale întreprinderilor
3. Evaluarea pentru garanţii şi ipoteci
4. Evaluarea pentru asigurare
5. Evaluarea în scopuri fiscale
6. Evaluarea pentru raportarea financiarã
7. Evaluarea pentru închiriere/leasing
8. Evaluarea proprietãţilor agricole
II. Contractarea şi raportarea lucrãrilor de evaluare
9. Angajarea unei lucrãri de evaluare
10. Raportarea evaluãrii
11. Verificarea evaluãrilor
III. Codul etic al evaluatorului
12. Introducere, definiţii şi arie de aplicabilitate
13. Principii şi reguli de bunã practicã în evaluarea întreprinderilor
IV. Standardele internaţionale de evaluare
14. Obiective, structurã şi aria de aplicabilitate

Bibliografie
1. CECCAR - Suport de curs
2. Iniţiere în evaluarea economicã şi financiarã a unei întreprinderi: Editura CECCAR, 2007, (pag. 138-166; 178-217)
3. Standardele internaţionale de evaluare, ediţia a 7-a, 2005.
4. CECCAR - Standardul profesional nr. 27 (integral).
5. Recomandãrile CECCAR nr. 100, 101 şi 102

ANEXA 12
--------
[Anexa nr. 12c) la regulament]
------------------------------

Disciplina: Doctrina şi deontologia profesiei contabile
Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

I. Tezele fundamentale ale profesiei contabile
1. Contabilitatea - ştiinţã sau artã? Standarde şi reglementãri contabile.
2. Profesia contabilã: concept şi structurã
3. Reglementarea profesiei contabile
4. Rolul profesiei contabile pentru apãrarea interesului public şi pentru dezvoltarea economiei
5. Organizarea profesiei contabile:
- la nivel global;
- la nivel regional;
- la nivel naţional.
6. Standardele internaţionale ale profesiei contabile:
- de educaţie;
- de calitate;
- de eticã;
- de contabilitate;
- de audit.
II. Etica în profesia contabilã
7. Etica profesionalã: concept
8. Rolul unui cod etic al profesioniştilor contabili
9. Integritatea
10. Obiectivitatea
11. Competenţa
12. Confidenţialitatea
13. Respectul faţã de standarde şi norme
14. Profesionalismul
15. Independenţa
16. Ameninţãri la adresa independenţei
17. Mãsuri de protecţie împotriva ameninţãrilor la adresa independenţei
III. Organizarea profesiei contabile în România
18. Profesia contabilã din România = o profesie excesiv reglementatã
19. Menirea şi obiectivele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR)
20. Organizarea şi funcţionarea CECCAR
21. Activitãţile CECCAR pentru sprijinirea profesioniştilor contabili:
- în domeniul educaţiei;
- în domeniul eticii;
- elaborarea standardelor de calitate;
- apãrarea intereselor membrilor sãi.
22. Drepturile şi obligaţiile membrilor CECCAR

Bibliografie
1. CECCAR: Suport de curs pentru disciplina Doctrina şi deontologia profesiei contabile
2. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã (art. 20)
3. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotãrârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi nr. 1/1995, republicat - integral
4. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili - integral, Ed. CECCAR, 2006
5. Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000

ANEXA 13
--------
[Anexa nr. 12d) la regulament]
------------------------------

Disciplina: Expertiza contabilã
Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

1. Demersul deontologic într-o misiune de expertizã contabilã
2. Demersul tehnic într-o misiune de expertizã contabilã
3. Expertize contabile:
- în cazul unor litigii contractuale;
- în cazul unor lipsuri şi degradãri;
- în cauze fiscale;
- în litigii de muncã;
- în ceea ce priveşte drepturi şi obligaţii izvorâte din legislaţia financiar-contabilã.
4. Expertize privind starea de sãnãtate a unei întreprinderi

Bibliografie
1. CECCAR - Standardul profesional nr. 35
2. Ion Florea şi Radu Florea - Iniţiere în expertiza contabilã şi auditul financiar, Editura CECCAR, 2008 (pag. 70-102)
3. Legislaţia specificã pe domenii


ANEXA 14
--------
(Anexa nr. 13 la regulament)
----------------------------

(Model de cerere pentru stagiarii care îşi desfãşoarã
activitatea într-o societate de profil, membrã a Corpului
Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România)

Domnului/Doamnei director executiv al Filialei
Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi
din România ......................

Subsemnatul/Subsemnata, .................., cu domiciliul în ...................., nãscut/nãscutã la data de ................ în .................., solicit efectuarea zilelor de pregãtire deontologicã în vederea prezentãrii la examenul de aptitudini pentru obţinerea calitãţii de expert contabil (contabil autorizat).
Menţionez cã îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 34 din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, republicat, în sensul cã am profesat timp de 3 ani într-o societate membrã a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, dupã cum urmeazã:



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Perioada Societatea Calitatea în firmã Lucrãrile efectuate*) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ ........ .......... .................. ..................... │
│ ........ .......... .................. ..................... │
│ ........ .......... .................. ..................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Anexez urmãtoarele documente:
- copie autentificatã de pe carnetul de muncã sau alt document eliberat de angajator, din care sã rezulte vechimea de 3 ani ca angajat într-o societate membrã a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România;
- Certificatul de promovare a examenului pentru admiterea la stagiu nr. .............. din .................. (copie autentificatã).

Data ..................

Semnãtura .............


ANEXA 15
--------
(Anexa nr. 14 la regulament)
----------------------------

PROGRAM-CADRU
de pregãtire practicã în sistem colectiv a stagiarilor





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Categoria de lucrãri Tema Conţinutul lucrãrii Nr. de ore
crt. profesionale practice*) ──────────────────────
anul anul anul
I II III
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Elaborarea situa- 125 90 55
ţiilor financiare
anuale
1. Bilanţul întreprinderii
2. Contul de profit şi pierdere
3. Situaţia mişcãrii capitalurilor
proprii
4. Situaţia fluxurilor de trezorerie
5. Situaţiile anexe la bilanţ
6. Politicile contabile de
întreprindere
7. Raportul anual al administra-
torilor
8. Raportãrile intermediare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Auditul statutar şi 65 70 80
alte misiuni de
audit şi certificare
9. Auditul statutar
10. Misiuni de verificare şi certi-
ficare (cenzoratul)
11. Examenul limitat al situaţiilor
financiare
12. Misiuni speciale şi misiuni
conexe de audit realizate de
experţii contabili
13. Standardele
internaţionale 15 10 10
de audit
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
III. Expertize contabile 25 25 25
14. Expertize contabile în cazul unor
litigii contractuale
15. Expertiza contabilã în cazul unor
lipsuri în gestiune
16. Expertiza contabilã în cazul
neîndeplinirii unor obligaţii
faţã de bugetul statului
17. Expertizarea contabilã a unor
drepturi şi obligaţii izvorâte
din legislaţia muncii
18. Expertiza contabilã asupra unor
drepturi şi obligaţii izvorâte
din legislaţia financiar-
contabilã şi fiscalã
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IV. Evaluarea 15 15 15
întreprinderilor
19. Evaluarea întreprinderilor
20. Evaluarea valorilor mobiliare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
V. Fuziuni şi divizãri 10 10 10
de întreprinderi
21. Fuziunea întreprinderilor
22. Divizarea întreprinderilor
23. Asocierea cu pãrţi ale
patrimoniului întreprinderii
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VI. Administrarea şi - 10 20
lichidarea
întreprinderilor
24. Administrarea întreprinderilor
25. Administrarea judiciarã a
întreprinderii
26. Lichidarea întreprinderii
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VII. Studii de 10 15 20
fezabilitate
27. Studii pentru investiţii Studiu de caz
pentru un credit - 15 -
28. Fezabilitatea unei afaceri Studiu de caz din
comerciale practica firmei
sau din manual - - 20
29. Planul de afaceri Conţinuturi.
Exemple 10 - -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VIII. Analiza-diagnostic 10 15 20
a întreprinderii
30. Analize pentru managementul şi Studii de caz 10 - 10
acţionariatul întreprinderii
31. Analize pentru utilizatorii Studii de caz.
externi (due dilligence) Exemple - 15 10
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IX. Consultanţã fiscalã 30 30 30
acordatã contribu-
abililor
32. Impozite directe Procedura fiscalã:
conţinut, ex. 30 - -
33. Impozite indirecte Procedura fiscalã:
conţinut, ex. - 30 -
34. Impozite şi taxe locale Procedura fiscalã:
conţinut, ex. - - 30
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
X. Organizarea 25 30 35
auditului intern şi
controlul intern al
întreprinderii
35. Organizarea şi planificarea Reglementare.
contabilitãţii unei întreprinderi Studiu de caz 25 - -
36. Organizarea controlului intern Reglementare.
al unei întreprinderi Studiu de caz - 30 -
37. Exercitarea unei misiuni de Reglementare.
audit intern la o întreprindere Studiu de caz - - 35
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XI. Ţinerea contabili- 15 10 -
tãţii unei entitãţi
- Contabilitatea financiarã a
unei entitãţi care aplicã IFRS
- Contabilitatea financiarã Studiu de caz.
în sistem simplificat Comentarii
- Contabilitatea de gestiune
a unei întreprinderi Studiu de caz
- Contabilitatea unei între- Studiu de caz
prinderi de construcţii (exemple)
- Contabilitatea operaţiunilor Studiu de caz
de comerţ exterior (exemple)
- Contabilitatea unei Studiu de caz
instituţii de credit (exemple)
- Contabilitatea unei Studiu de caz
instituţii bugetare (exemple)
- Contabilitatea unei socie- Studiu de caz
tãţi de investiţii financiare (exemple)
- Contabilitatea în partidã Studiu de caz
simplã (exemple)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XII. Alte lucrãri efec- 70 80 90
tuate de experţii
contabili şi conta-
bilii autorizaţi [la
sugestia filialei, a
formatorilor (lecto-
rilor) sau la cererea
stagiarilor]
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------
*) Se stabileşte de Direcţia de specialitate, se aprobã de Biroul permanent al Consiliului superior şi se completeazã periodic, în funcţie de necesitãţi.

Recapitularea numãrului de ore de pregãtire practicã pe categorii de lucrãri profesionale


┌───────┬────────┬─────────┬──────────┬───────┬──────┐
│ │ anul I │ anul II │ anul III │ Total │ % │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│ I │ 125 │ 90 │ 55 │ 270 │ 22,5 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│ II │ 65 │ 70 │ 80 │ 215 │ 15 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│ III │ 25 │ 25 │ 25 │ 75 │ 6,25 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│ IV │ 15 │ 15 │ 15 │ 45 │ 3,75 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│ V │ 10 │ 10 │ 10 │ 30 │ 2,5 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│VI │ - │ 10 │ 20 │ 30 │ 2,5 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│ VII │ 10 │ 15 │ 20 │ 45 │ 3,75 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│ VIII │ 10 │ 15 │ 20 │ 45 │ 3,75 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│IX │ 30 │ 30 │ 30 │ 90 │ 7,5 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│X │ 25 │ 30 │ 35 │ 90 │ 7,5 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│XI │ 15 │ 10 │ - │ 25 │ 5,0 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│XII │ 70 │ 80 │ 90 │ 240 │ 20 │
├───────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼──────┤
│Total │ 400 │ 400 │ 400 │ 1.200 │ 100 │
└───────┴────────┴─────────┴──────────┴───────┴──────┘




ANEXA 16
--------
(Anexa nr. 15 la regulament)
----------------------------

Filiala ......................

RAPORT
privind activitatea de stagiu
pentru semestrul I ...........

1. Care este numãrul stagiarilor în evidenţã la sfârşitul semestrului?
- anul I ..............................
- anul II .............................
- anul III ............................
2. Câte ore de pregãtire practicã au fost efectuate în sistem colectiv, pe categorii de lucrãri profesionale?



┌──────────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────┬────────┐
│ Categorii de lucrãri │Anul I│Anul II│Anul III│
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│I. Elaborarea situaţiilor financiare anuale │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│II. Auditul statutar al situaţiilor financiare │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│III. Expertize contabile │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│IV. Evaluarea întreprinderilor │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│V. Fuziuni şi divizãri de întreprinderi │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│VI. Administrarea şi lichidiarea întreprinderilor │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│VII. Studii de fezabilitate │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│VIII. Analiza-diagnostic a întreprinderii │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│IX. Consultanţã fiscalã acordatã contribuabililor │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│X. Organizarea auditului şi controlul intern al │ │ │ │
│ întreprinderii │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│XI. Ţinerea contabilitãţii unei entitãţi │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────┼────────┤
│XII. Alte lucrãri efectuate de experţii contabili │ │ │ │
│ şi contabilii autorizaţi [la sugestia filialei, │ │ │ │
│ a formatorilor (lectorilor) sau la cererea │ │ │ │
│ stagiarilor] │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────┴────────┘



3. Câte zile de pregãtire deontologicã şi doctrinã profesionalã au fost efectuate?
S-a respectat tematica din anexa nr. 6 a)?
4. Câte zile de pregãtire tehnicã au fost efectuate?
S-a respectat tematica din anexa nr. 6?
5. Lectorii folosiţi pentru pregãtirea practicã:
- .....................................................;
- .....................................................;
- .....................................................;
- .................................................... .
6. Lectorii folosiţi pentru pregãtirea deontologicã:
- .....................................................;
- .....................................................;
- .....................................................;
- .................................................... .
7. Lectorii folosiţi pentru pregãtirea tehnicã:
- .....................................................;
- .....................................................;
- .....................................................;
- .................................................... .
8. Lista controlorilor de stagiu folosiţi:
- .....................................................;
- .....................................................;
- .................................................... .
9. Comentarii şi propuneri cu privire la îmbunãtãţirea activitãţii de stagiu.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016