Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRETUL nr. 417 din 28 decembrie 1985  pentru modificarea si completarea   Decretului Consiliului de Stat nr. 587/1973 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRETUL nr. 417 din 28 decembrie 1985 pentru modificarea si completarea Decretului Consiliului de Stat nr. 587/1973 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil

EMITENT: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 79 din 28 decembrie 1985
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
<>Decretul Consiliului de Stat nr. 587/1973 privind funcţionarea în condiţii de siguranta a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul cuprins:
DECRET AL CONSILIULUI DE STAT
privind funcţionarea în condiţii de siguranta a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
În scopul functionarii în condiţii de siguranta, instalaţiile sub presiune şi instalaţiile de ridicat clasice, aparatele consumatoare de combustibil, instalaţiile sub presiune şi instalaţiile de ridicat şi unele instalaţii şi componente din cadrul obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, denumite în continuare instalaţii şi aparate, sînt supuse unui regim special de verificare tehnica şi autorizare de funcţionare, potrivit prevederilor prezentului decret.
ART. 2
Verificarea tehnica şi autorizarea de funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor prevãzute la art. 1, cu excepţia celor prevãzute în anexa nr. 1, lit. a)-d) inclusiv, se executa de cãtre Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, din subordinea Inspectoratului general de stat pentru controlul gospodãririi fondurilor fixe, combustibililor, energiei şi pentru verificarea instalaţiilor sub presiune şi de ridicat, din cadrul Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe, în conformitate cu prevederile prezentului decret şi pe baza prescripţiilor tehnice privind siguranta în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor.
ART. 3
Prescripţiile tehnice privind siguranta în funcţionare prevãzute în art. 2, denumite în continuare prescripţii tehnice, se elaboreazã sub coordonarea Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat. Modul de elaborare, aprobare şi intrare în vigoare a prescripţiilor tehnice este prevãzut în anexa nr. 3.
Prescripţiile tehnice sînt obligatorii pentru toţi cei care proiecteazã, construiesc, monteaza, repara, întreţin, exploateazã sau verifica aceste instalaţii şi aparate.
CAP. 2
Proiectarea, omologarea, construirea, montarea şi repararea instalaţiilor şi aparatelor
SECŢIUNEA 1
Proiectare
ART. 4
Proiectele instalaţiilor şi aparatelor se elaboreazã de unitãţi de proiectare specializate, împuternicite în acest scop de cãtre ministerele sau celelalte organe centrale în subordinea cãrora se afla şi autorizate de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat; proiectele instalaţiilor şi aparatelor, cu excepţia celor prevãzute în anexa nr. 2, pot fi elaborate şi de cãtre alte unitãţi de proiectare, urmînd ca proiectele respective, pentru a putea fi folosite, sa fie în prealabil verificate de o unitate de proiectare autorizata.
ART. 5
Unitãţile de proiectare autorizate au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa adopte soluţii constructive care sa permitã funcţionarea instalaţiilor şi aparatelor în condiţii de siguranta, conform prevederilor din prescripţiile tehnice;
b) sa prevadã în documentaţia tehnica examinarile şi incercarile ce trebuie efectuate în uzine şi pe santiere, pentru verificarea parametrilor de siguranta în funcţionare ai instalaţiilor şi aparatelor, conform prevederilor din prescripţiile tehnice;
c) sa elaboreze instrucţiuni tehnice pentru exploatarea, întreţinerea, revizuirea şi repararea instalaţiilor şi aparatelor, precum şi pentru pregãtirea personalului de exploatare;
d) sa elaboreze desenul tip de ansamblu cuprinzînd principalele condiţii, conform prescripţiilor tehnice, care sa permitã verificarea parametrilor de siguranta ai instalaţiilor în timpul execuţiei, la locul de instalare, pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare şi în exploatare;
e) sa numeascã personal de specialitate, care sa examineze proiectele elaborate din punct de vedere al siguranţei în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor şi care va rãspunde, împreunã cu proiectantul, de aplicarea prevederilor din prescripţiile tehnice, semnind proiectele;
f) sa prezinte proiectele elaborate, respectiv desenul tip de ansamblu, Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, pentru obţinerea avizului conform cu privire la respectarea prescripţiilor tehnice.
Este interzisã folosirea proiectelor, respectiv a desenelor tip de ansamblu, fãrã avizul conform al Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
ART. 6
Unitãţile de proiectare care elaboreazã proiecte de construcţii industriale sau civile, în care se monteaza instalaţii şi aparate, precum şi unitãţile de proiectare care elaboreazã proiecte de montaj pentru instalaţiile şi aparatele respective, au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa adopte soluţii care sa permitã instalarea şi funcţionarea acestora în conformitate cu prescripţiile tehnice;
b) sa numeascã personal de specialitate care sa examineze proiectele din punct de vedere al siguranţei în funcţionare şi care rãspunde, împreunã cu proiectantul, de aplicarea prevederilor prescripţiilor tehnice, semnind proiectele în acest sens.
SECŢIUNEA a 2-a
Omologarea
ART. 7
Este interzisã fabricarea în serie a instalaţiilor şi aparatelor, cu excepţia celor prevãzute în anexa nr. 1 pct. 3 şi în anexa nr. 2 pct. 3, 6 şi 7, fãrã omologarea în prealabil a prototipurilor; de asemenea, este interzisã folosirea, în construirea, montarea, exploatarea, repararea şi verificarea instalaţiilor, a materialelor prevãzute în anexa nr. 4, fãrã omologarea prealabilã a acestora.
Ministerele, celelalte organe centrale şi organele locale ale administraţiei de stat, precum şi alte organizaţii socialiste, care au în subordine unitãţi producãtoare de instalaţii şi aparate supuse omologãrii, vor emite instrucţiuni de omologare, cu avizul principalilor beneficiari şi al Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului decret. Instrucţiunile vor conţine componenta comisiilor de omologare, pe categorii de instalaţii şi aparate, conţinutul documentaţiei de omologare şi condiţiile de reexaminare periodicã obligatorie a instalaţiilor şi aparatelor omologate, precum şi organul competent sa aprobe omologarea şi sa rezolve divergenţele.
În cazul în care un produs se realizeazã de unitãţi aparţinînd mai multor organe centrale, instrucţiunile se vor elabora de cãtre organul central care este producãtor principal.
Instrucţiunile de omologare a materialelor prevãzute în anexa nr. 4 se vor emite, potrivit legii, de ministerul care are în subordine unitatea producãtoare, cu avizul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
Instrucţiunile de omologare emise pînã în prezent, în condiţiile prevãzute de prezentul decret, rãmîn valabile.
ART. 8
Lucrãrile în vederea omologãrii se organizeazã de întreprinderea constructoare a instalaţiei, a aparatului sau producãtoare a materialelor, iar omologarea se va face, potrivit legii, cu participarea obligatorie a principalilor beneficiari, a altor factori interesaţi de specialitate şi a Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
Omologarea instalaţiei, a aparatului sau a materialului nu se va putea face decît cu acordul dat de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, în şedinţa comisiei sau în termen 10 zile de la data întrunirii comisiei.
ART. 9
Incercarile în vederea omologãrii instalaţiilor şi aparatelor prevãzute la art. 7 se efectueazã în laboratoare sau pe standuri echipate corespunzãtor ale organizaţiilor socialiste producãtoare sau la locul de funcţionare la beneficiar, dupã caz, avînd omologate în prealabil subansamblele componente cu funcţionare independenta.
Pentru dispozitivele de siguranta prevãzute în anexa nr. 1 pct. 8 şi anexa nr. 2 pct. 10, precum şi pentru aparatele prevãzute în anexa nr. 1 pct. 5-7 inclusiv, incercarile în vederea omologãrii se efectueazã, dupã caz, în laboratoare ale Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, respectiv standuri ale unitãţilor socialiste producãtoare, autorizate de inspecţie.
Instalaţiile şi aparatele omologate vor fi reexaminate periodic de organizaţiile socialiste producãtoare, care vor efectua încercãri de tip, pentru a verifica dacã sînt respectate condiţiile în care au fost omologate.
Pentru materialele prevãzute în anexa nr. 4, incercarile în vederea omologãrii se efectueazã, dupã caz, în laboratoare ale Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, ale institutelor de cercetare sau ale unitãţilor socialiste producãtoare sau beneficiare.
SECŢIUNEA a 3-a
Construirea, montarea şi repararea
ART. 10
Instalaţiile şi aparatele pot fi construite, montate sau reparate, iar în cazul ascensoarelor, şi întreţinute conform prevederilor din prescripţiile tehnice, numai de organizaţiile socialiste autorizate de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
ART. 11
Organizaţiile socialiste autorizate sa construiascã, sa monteze şi sa repare instalaţiile şi aparatele au, în conformitate cu prescripţiile tehnice, urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa execute lucrãrile menţionate în conformitate cu proiectele, cu prevederile procesului tehnologic de execuţie, cu cele din documentaţia de omologare, precum şi cu cele din prescripţiile tehnice, raspunzind de aplicarea corespunzãtoare a acestora;
b) sa pregãteascã şi sa prezinte instalaţiile şi aparatele, precum şi toate documentaţiile tehnice necesare, în timpul şi la sfîrşitul construirii, montarii şi repararii, la verificarea tehnica care se executa de personalul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat;
c) sa foloseascã în lucrãrile de construire, montare şi reparare a instalaţiilor:
- tehnologii de sudare stabilite pe baza procedeelor de sudare omologate cu acordul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat;
- personal calificat; sudorii, precum şi personalul care executa examinari prin mijloace sau metode nedistructive, vor fi autorizaţi de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat;
d) sa întocmeascã şi sa livreze, odatã cu instalaţiile şi aparatele, documentaţia tehnica prevãzutã de prescripţiile tehnice.
ART. 12
Unitãţile producãtoare ale materialelor prevãzute în anexa nr. 4 pct. 1, destinate construirii, montarii sau repararii instalaţiilor, vor folosi pentru examinare prin mijloace şi metode nedistructive a materialelor respective, cînd acest lucru este precizat în prescripţiile tehnice, personal autorizat de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
CAP. 3
Punerea în funcţiune şi exploatarea instalaţiilor şi aparatelor
ART. 13
În vederea asigurãrii condiţiilor pentru funcţionarea în condiţii de siguranta, organizaţiile socialiste care deţin sau folosesc instalaţiile prevãzute în anexa nr. 1 pct. 1-4 inclusiv şi în anexa nr. 2 pct. 1-9 inclusiv au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa înregistreze instalaţiile la Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat; sa întocmeascã şi sa ţinã la zi evidenta centralizata a acestora, conform prescripţiilor tehnice;
b) sa supunã instalaţiile, atît cele din ţara, cît şi cele importate, la verificarea tehnica executatã de personalul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat sau de cãtre personalul propriu autorizat conform art. 19, în conformitate cu prescripţiile tehnice, în vederea autorizãrii functionarii, pregatind instalaţiile şi creind toate condiţiile necesare în scopul verificãrii; instalaţiile prevãzute în anexa nr. 2 pct. 1-9 inclusiv vor fi verificate tehnic în vederea autorizãrii functionarii numai de cãtre personalul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, conform prescripţiilor tehnice;
c) sa obţinã, înainte de punerea în funcţiune, de la Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, autorizaţia de funcţionare pentru instalaţiile noi, vechi montate din nou sau cele aflate în exploatare la scadenta, conform prescripţiilor tehnice.
Este interzisã punerea în funcţiune a unor asemenea instalaţii fãrã autorizare de funcţionare eliberata de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
Pentru unele instalaţii sub presiune, noi sau vechi montate din nou, precizate în prescripţiile tehnice, organizaţiile socialiste sînt obligate sa obţinã şi avizul de instalare al inspecţiei pe baza unei documentaţii elaborate de proiectant sau deţinãtor, dupã caz;
d) sa ia mãsurile necesare ca instalaţiile sa fie folosite în condiţii de siguranta, executind reviziile curente, reparaţiile şi întreţinerea lor permanenta, conform normativelor legale şi prescripţiilor tehnice;
e) sa elaboreze şi sa doteze fiecare loc de munca cu instrucţiuni tehnice specifice privind exploatarea în condiţii normale, precum şi mãsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi şi dereglari ale instalaţiilor sau ale proceselor în care acestea sînt inglobate;
f) sa solicite Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat verificarea tehnica a instalaţiilor pentru care întocmesc documentaţia legalã, în vederea scoaterii din funcţiune;
g) sa foloseascã personal calificat în exploatarea instalaţiilor. Fochiştii, macaragii, mecanicii trolisti şi alt personal stabilit prin prescripţiile tehnice vor fi în prealabil autorizaţi de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat; în lipsa autorizaţiei, folosirea lor la exploatarea instalaţiilor este interzisã;
h) sa foloseascã, în cazul executãrii unor examinari prin mijloace sau metode nedistructive a instalaţiilor, personal autorizat de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat; se interzice folosirea personalului neautorizat pentru examinarea prin mijloace sau metode nedistructive a instalaţiilor.
ART. 14
Pentru instalaţiile şi aparatele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, procurate din import, organizaţiile socialiste beneficiare şi întreprinderile de comerţ exterior vor prevedea în fişele tehnice, respectiv în contracte, condiţiile corespunzãtoare respectãrii prevederilor din prescripţiile tehnice în vigoare în Republica Socialistã România.
În cazul în care exista deosebiri între prescripţiile dupã care se oferã instalatia sau aparatul de cãtre furnizor şi cele în vigoare în Republica Socialistã România, ele vor fi stabilite de organizaţia socialistã beneficiara şi întreprinderea de comerţ exterior şi vor fi prezentate Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, spre avizare, înaintea perfectarii contractului; este interzisã contractarea fãrã acest aviz.
Organizaţiile socialiste beneficiare şi întreprinderile de comerţ exterior vor asigura, prin contractul extern, condiţiile necesare efectuãrii verificãrii tehnice a instalaţiilor şi aparatelor, în vederea autorizãrii functionarii în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice în vigoare în Republica Socialistã România.
ART. 15
Organizaţiile socialiste care incarca în recipiente transportabile şi distribuie gaze comprimate, dizolvate sau lichefiate sub presiune au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa încarce şi sa transporte recipientele conform prescripţiilor tehnice, folosind în acest scop personal instruit; este interzisã încãrcarea recipientelor a cãror scadenta de verificare tehnica a expirat sau care prezintã defecte ori lipsuri de natura a reduce siguranta lor de funcţionare;
b) sa întocmeascã şi sa difuzeze instrucţiuni tehnice privind încãrcarea şi folosirea recipientelor transportabile şi sa verifice periodic, la locurile de utilizare, modul de folosire a recipientelor transportabile destinate uzului casnic;
c) sa pregãteascã şi sa prezinte pentru verificare tehnica recipientele noi importate, cele aflate în exploatare înainte de expirarea scadentei de verificare, precum şi cele care au fost supuse reparaţiilor.
ART. 16
Organizaţiile socialiste au obligaţia sa pregãteascã din timp personalul utilizat în lucrãrile de construire, montare, reparare, întreţinere şi exploatare a instalaţiilor prin cursuri teoretice şi practice, de scurta durata, de calificare şi specializare, în vederea autorizãrii, conform prescripţiilor tehnice; de asemenea, vor organiza instructajul periodic şi verificarea cunoştinţelor acestui personal, conform prescripţiilor tehnice.
Cursurile de calificare şi specializare vor fi organizate în baza planului de învãţãmînt şi a programelor analitice întocmite de organizaţiile socialiste şi avizate de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, conform prescripţiilor tehnice.
CAP. 4
Verificarea tehnica a instalaţiilor şi aparatelor
ART. 17
În vederea asigurãrii realizãrii mãsurilor de siguranta în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor, în conformitate cu prevederile prezentului decret şi ale prescripţiilor tehnice, Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat are urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa avizeze proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, elaborate de organizaţiile socialiste de proiectare, cu privire la respectarea prescripţiilor tehnice, sa participe la avizarea proiectelor în cadrul consiliului tehnico-economic pentru instalaţii deosebite, stabilite anual, conform art. 23;
b) sa avizeze, la cererea întreprinderii de comerţ exterior şi a organizaţiei socialiste beneficiare, importul instalaţiilor şi aparatelor pentru care prescripţiile tehnice ale furnizorului strãin prezintã diferenţe fata de prescripţiile tehnice din ţara;
c) sa participe la lucrãrile de omologare a instalaţiilor, aparatelor şi materialelor prevãzute la art. 7 şi sa-şi dea acordul pentru omologarea acestora;
d) sa verifice în uzinele constructoare calitatea execuţiei şi a materialelor în timpul şi la terminarea fabricãrii şi sa supunã la încercãri instalaţiile şi aparatelor prevãzute în anexele nr. 1 şi nr. 2;
e) sa efectueze verificarea tehnica a instalaţiilor prevãzute în anexa nr. 1 pct. 1-4 inclusiv şi în anexa nr. 2, în timpul montajului şi la punerea în funcţiune, şi sa autorize funcţionarea lor; verificãrile se vor efectua numai în cazul în care organizaţiile socialiste au creat toate condiţiile prevãzute în prescripţiile tehnice.
Instalaţiile şi aparatele importate vor putea fi autorizate sa funcţioneze pe baza verificãrilor tehnice şi încercãrilor efectuate de cãtre organizaţiile de supraveghere tehnica din ţãrile exportatoare, cu care inspecţia a încheiat convenţii, prin care se recunosc reciproc verificãrile tehnice efectuate la instalaţiile supuse supravegherii tehnice în cazul în care nu sînt încheiate convenţii, verificãrile tehnice în uzinele constructoare se vor efectua de inspecţie potrivit clauzelor stabilite prin contractele respective încheiate de cãtre întreprinderile de comerţ exterior cu furnizorii conform prevederilor art. 14;
f) sa autorize personalul de care depinde siguranta în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor, conform prescripţiilor tehnice;
g) sa retragã autorizaţiile acordate organizaţiilor socialiste sau personalului, cînd nu sînt respectate prescripţiile tehnice, şi sa ceara organelor competente sancţionarea celor vinovaţi, conform legii;
h) sa interzicã funcţionarea instalaţiilor şi aparatelor ori de cîte ori constata ca nu sînt îndeplinite prevederile prezentului decret, precum şi prescripţiile tehnice privind funcţionarea în condiţii de siguranta a instalaţiilor şi aparatelor;
i) sa aplice, în condiţiile prevãzute de lege, sancţiuni contravenţionale pentru abaterile de la prescripţiile tehnice şi sa sesizeze organele competente despre faptele de încãlcare a dispoziţiilor legale privind funcţionarea în condiţii de siguranta a instalaţiilor şi aparatelor, sancţionate de legea penalã.
ART. 18
În urma verificãrilor tehnice efectuate, personalul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat va întocmi documente de verificare (certificate, buletine, procese-verbale), care vor cuprinde constatãri, rezultate ale verificãrilor tehnice şi încercãrilor şi dispoziţii obligatorii privind siguranta în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor, raspunzind de respectarea prevederilor din prescripţiile tehnice.
ART. 19
Avizarea unor proiecte, respectiv a desenelor tip de ansamblu, şi verificarea tehnica a unor instalaţii, cu excepţia celor din anexa nr. 2, pentru care verificarea tehnica se va face numai de cãtre inspecţie, se vor efectua şi de cãtre unele unitãţi de proiectare şi de organizaţii socialiste, prin personalul propriu de specialitate autorizat în acest scop de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat. Proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, care se vor aviza, instalaţiile la care se vor efectua verificãrile tehnice şi unitãţile de proiectare şi organizaţiile socialiste care vor efectua aceste lucrãri se stabilesc de inspecţie; prin prescripţii tehnice se vor stabili instalaţiile care pot prezenta un pericol sporit în exploatare şi a cãror verificare tehnica se efectueazã numai de cãtre inspecţie.
Personalul autorizat al unitãţilor de proiectare şi organizaţiilor socialiste încheie documente de avizare şi verificare tehnica, în care consemneazã cercetãrile, rezultatul examinarilor, încercãrilor şi verificãrilor tehnice şi dispoziţiile obligatorii stabilite; un exemplar al fiecãrui document, dupã întocmire, se trimite inspecţiei, conform prevederilor din prescripţiile tehnice.
Inspecţia va verifica, prin sondaj, modul în care unitãţile de proiectare şi organizaţiile socialiste executa lucrãrile de avizare şi verificare tehnica.
ART. 20
În vederea aplicãrii mãsurilor prevãzute în prezentul decret şi în prescripţiile tehnice, unitãţile constructoare, de montaj, reparatoare şi de întreţinere, cele care folosesc aceste instalaţii, precum şi cele care incarca, repara şi executa verificarea tehnica a recipientelor transportabile cu gaze comprimate, dizolvate sau lichefiate sub presiune, vor numi personal tehnic, ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care vor fi autorizaţi de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
Personalul autorizat din organizaţiile socialiste şi conducerea acestor organizaţii rãspund de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prezentului decret şi a prescripţiilor tehnice.
ART. 21
Ministerele, celelalte organe centrale şi organele locale ale administraţiei de stat vor indruma activitatea de supraveghere tehnica a instalaţiilor şi aparatelor din organizaţiile socialiste subordonate, în conformitate cu prevederile prezentului decret şi cu prevederile prescripţiilor tehnice.
ART. 22
În vederea efectuãrii în bune condiţii a verificãrii tehnice a instalaţiilor şi aparatelor, organizaţiile socialiste vor asigura condiţiile de lucru corespunzãtoare, cu respectarea normelor de protecţie a muncii, şi vor pune la dispoziţia personalului Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, precum şi a organelor proprii de verificare autorizate:
a) datele, informaţiile sau documentele în legatura cu verificarea tehnica a instalaţiilor;
b) utilajul, personalul şi echipamentul de protecţie necesar;
c) mijloacele de transport, acolo unde nu sînt mijloace publice de transport.
ART. 23
În vederea îndeplinirii sarcinilor din prezentul decret, organizaţiile socialiste vor comunica, în raport cu profilul de activitate, Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, anual, pînã la 1 noiembrie, necesarul, pentru urmãtorul an, de verificãri tehnice şi încercãri privind:
a) proiectele instalaţiilor şi aparatelor care se vor elabora;
b) prototipurile instalaţiilor şi aparatelor, precum şi materialele care se vor omologa;
c) instalaţiile şi aparatele care se vor importa;
d) instalaţiile noi care se vor construi şi se vor monta;
e) instalaţiile aflate în exploatare care vor fi scadente pentru verificarea tehnica periodicã sau care vor fi supuse reparaţiilor;
f) personalul ce urmeazã a fi pregãtit în vederea autorizãrii.
De asemenea, organizaţiile socialiste vor comunica Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, cu 7 zile înainte, data efectivã a începerii verificãrii tehnice şi incercarii instalaţiilor în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice şi în termen de 15 zile, instalaţiile transferate altor beneficiari, precum şi cele scoase definitiv din funcţiune.
ART. 24
Pentru îmbunãtãţirea continua a siguranţei în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor, Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat experimenteaza şi stabileşte, în laboratoare proprii şi în colaborare cu institutele de cercetare şi proiectare şi întreprinderile de specialitate, metode, mijloace şi condiţii tehnice necesare fundamentarii prescripţiilor tehnice, echiparii cu dispozitive de siguranta şi protecţie automatã, verificãrii tehnice şi examinãrii cazurilor de avarii şi accidente la aceste instalaţii şi aparate. În acest scop, institutul şi întreprinderile de specialitate vor stabili anual temele ce urmeazã sa le introducã în planurile proprii de activitate, de comun acord cu inspecţia, precum şi cu acordul forului lor tutelar, care va indica şi sursa de finanţare pentru fiecare tema în parte.
ART. 25
În vederea îndeplinirii sarcinilor din prezentul decret, de verificare tehnica şi autorizare în funcţionare a instalaţiilor prevãzute în anexa nr. 2, Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat va fi dotatã cu aparatura de verificare şi control pe baza propunerilor prezentate de inspecţie; Comitetul de Stat al Panificarii şi Ministerul Finanţelor împreunã cu Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe vor asigura, eşalonat, fondurile necesare.
ART. 26
În scopul ridicãrii continue a nivelului profesional al personalului muncitor din cadrul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, pentru desfãşurarea în bune condiţii a sarcinilor care decurg din prezentul decret, de verificare tehnica şi autorizare în funcţionare a instalaţiilor prevãzute în anexa nr. 2, se va asigura periodic specializarea acestuia, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 27
Pentru prestãrile de servicii efectuate de cãtre Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, ca urmare a sarcinilor care decurg din prezentul decret, se aplica tarife care se stabilesc de cãtre Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe cu acordul Comitetului de Stat pentru Preţuri; sumele încasate vor fi vãrsate la bugetul de stat.
CAP. 5
Raspunderi şi sancţiuni
ART. 28
Încãlcarea dispoziţiilor prezentului decret atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã, civilã sau penalã a celor vinovaţi.
ART. 29
Constituie contravenţie la prevederile prezentului decret urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni şi se sancţioneazã cu amenda:
a) de la 3.000 la 5.000 lei, încãlcarea prevederilor art. 4, 5, 6, 7, 10, 11, 13 lit. b), c), d), g), h), art. 14, 15, 19 alin. 2, art. 20 alin. 1 şi art. 36 alin. 1;
b) de la 1.000 lei la 3.000 lei, încãlcarea prevederilor art. 13 lit. a), e) şi f);
c) de la 500 lei la 1.000 lei, încãlcarea prevederilor art. 23 alin. ultim.
ART. 30
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 29 şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul cu atribuţii de control din cadrul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate face plîngere în termen de 15 zile de la data comunicãrii.
Plîngerea se depune la organul din care face parte agentul constatator şi va fi însoţitã de copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
ART. 31
Dispoziţiile privind contravenţiile din prezentul decret se intregesc cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 32
Pentru instalaţiile prevãzute în anexa nr. 1 lit. a)-d) inclusiv, condiţiile privind proiectarea, omologarea, construirea, montarea, repararea, punerea în funcţiune, exploatarea şi verificarea tehnica, precum şi alte reglementãri referitoare la siguranta în funcţionare, vor fi stabilite prin prescripţii tehnice de ministerele, celelalte organe centrale şi organele locale ale administraţiei de stat prevãzute în anexa nr. 1 lit. a)-d) inclusiv, ţinînd seama, în mod corespunzãtor, de prevederile prezentului decret.
ART. 33
Dispoziţiile prezentului decret se aplica ministerelor, celorlalte organe centrale, organelor locale ale administraţiei de stat, unitãţilor subordonate acestora, organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti, persoanelor fizice, precum şi, în mod corespunzãtor, altor organizaţii care deţin instalaţii şi aparate.
ART. 34
Dispoziţiile prevãzute la art. 5, 6, 19 şi 20 din prezentul decret referitoare la numirea organelor tehnice de supraveghere şi verificare tehnica şi de organizare a îndrumãrii şi coordonãrii activitãţii acestora vor fi aduse la îndeplinire în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului decret.
ART. 35
Pentru instalaţiile care funcţioneazã cu abateri de la prevederile prescripţiilor tehnice, precum şi pentru cele care nu poseda autorizaţie de funcţionare, întreprinderile deţinãtoare vor elabora planuri de mãsuri în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului decret, care vor fi înaintate Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, în vederea efectuãrii verificãrilor tehnice şi autorizãrii functionarii în conformitate cu prevederile legale.
ART. 36
În cazul avariilor care determina oprirea din funcţiune sau funcţionarea în condiţii de nesiguranta a instalaţiilor şi aparatelor prevãzute la art. 1, precum şi în cazuri de accidente de munca provocate de acestea, deţinãtorii de instalaţii şi aparate sînt obligaţi a incunostinta de îndatã unitãţile teritoriale ale Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, conform prevederilor din prescripţiile tehnice, în vederea efectuãrii cercetãrilor tehnice.
Inspecţia examineazã şi tine evidenta avariilor instalaţiilor şi aparatelor, precum şi a accidentelor de munca provocate de acestea; analizeazã cauzele care le-au generat şi stabileşte mãsuri de prevenire.
În cazul avariilor sau accidentelor de munca produse la instalaţiile prevãzute în anexa nr. 2, analizarea cauzelor care le-au generat şi stabilirea mãsurilor de prevenire se fac împreunã cu Inspecţia de stat pentru controlul activitãţilor nucleare şi al asigurãrii calitãţii nucleare.
ART. 37
Instalaţiile şi aparatele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 sau pãrţi din acestea se supun, dupã caz, şi regimului de autorizare şi control prevãzut de Legea nr. 5/1965 cu privire la protecţia muncii, Legea nr. 61/1974 cu privire la desfãşurarea activitãţilor în domeniul nuclear din Republica Socialistã România, Legea nr. 6/1982 privind asigurarea calitãţii obiectivelor şi instalaţiilor nucleare, precum şi altor dispoziţii legale în vigoare pentru acest fel de instalaţii şi aparate.
ART. 38
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul decret.
ART. 39
Prezentul decret intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret, Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1325/1957 pentru reglementarea functionarii şi controlului instalaţiilor mecanice sub presiune şi instalaţiilor de ridicat, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga.
ANEXA 1
LISTA



instalaţiilor sub presiune şi de ridicat clasice şi aparatelor consumatoare de combustibil supuse regimului special de verificare tehnica şi autorizare de funcţionare



I
1. Cazane de abur, de apa calda sau fierbinte şi similare.
2. Recipiente care lucreazã sub presiune.
3. Conducte pentru fluide sub presiune.
4. Macarale, mecanisme de ridicat, ascensoare, funiculare, maşini de ridicat pe plan înclinat şi similare.
5. Sobe sau alte aparate pentru încãlzit de uz neindustrial, alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos.
6. Aparatele de gãtit şi pentru încãlzirea apei şi similare, de uz neindustrial sau colectiv, alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos.
7. Arzatoarele pentru combustibil lichid şi gazos care se fabrica independent, în serie, cu care se echipeaza instalaţiile şi aparatele prevãzute la pct. 1, 5 şi 6.
8. Dispozitivele de siguranta pentru instalaţiile şi aparatele prevãzute la pct. 1-7 inclusiv.
II Urmãtoarele instalaţii sînt verificate tehnic şi autorizate sa funcţioneze, dupã cum urmeazã:
a) cazanele locomotivelor de cale feratã, recipientele de aer pentru instalaţiile de frinare, basculare, semnalizare, montate pe locomotive, vagoane şi autovehicule, recipiente folosite în echipamentul de mecanizare a operaţiilor legate de reglarea circulaţiei pe liniile de cale feratã, precum şi instalaţiile sub presiune şi instalaţiile de ridicat montate pe nave, pe baza prescripţiilor tehnice ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor;
b) instalaţiile sub presiune şi instalaţiile de ridicat aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale şi Ministerului de Interne, pe baza prescripţiilor tehnice ale acestor ministere;
c) instalaţiile de ridicat din subteran, maşinile de extracţie şi instalaţiile de ridicat din sondele de foraj şi extracţie, pe baza prescripţiilor tehnice ale Ministerului Minelor, Ministerului Petrolului şi Ministerului Geologiei, dupã caz;
d) conductele cu fluide sub presiune, cu excepţia celor de abur şi apa fierbinte, aflate în administrarea unitãţilor din subordinea ministerelor, celorlalte organe centrale, comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, pe baza prescripţiilor tehnice ale ministerelor, celorlalte organe centrale sau organelor locale ale administraţiei de stat ierarhic superioare. Prescripţiile tehnice privind conductele magistrale pentru transportul produselor petroliere şi al gazelor naturale, conductele sub presiune pentru produsele din rafinariile şi schelele petroliere, conductele de legatura dintre acestea, conductele de gaze naturale din schelele de petrol şi gaze, precum şi conductele de distribuţie sub presiune din localitãţi, vor fi avizate, în prealabil, de Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
ANEXA 2
LISTA



instalaţiilor sub presiune şi de ridicat şi a unor componente din cadrul

obiectivelor şi instalaţiilor nucleare supuse regimului special de verificare tehnica şi autorizare de funcţionare



1. Generatoare de abur, de apa calda sau fierbinte, inclusiv corpul reactorului.
2. Recipiente care lucreazã sub presiune.
3. Conducte de abur şi apa, precum şi alte lichide, vapori şi gaze tehnice uscate sau umede.
4. Pompe
5. Armãturi
6. Suportii elementelor sub presiune.
7. Suportii din zona activa.
8. Macarale, poduri rulante şi mecanisme de ridicat.
9. Ascensoare.
10. Dispozitivele de siguranta pentru instalaţiile prevãzute la pct. 1, 2, 3, 8 şi 9.
ANEXA 3
Elaborarea şi aprobarea proiectelor de prescripţii tehnice privind

siguranta în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor, precum şi

intrarea în vigoare a acestor prescripţii



1. Proiectele de prescripţii tehnice privind siguranta în funcţionare a instalaţiilor şi aparatelor, denumite, în continuare, prescripţii tehnice, se elaboreazã sub coordonarea Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat. Prima redactare a proiectului de prescripţii tehnice se elaboreazã de specialişti din Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat sau, la cererea acesteia, de specialişti din institute de cercetãri şi proiectari, respectiv întreprinderi de specialitate, numiţi în acest scop de conducerea organizaţiilor socialiste respective.
2. Proiectele de prescripţii tehnice în prima redactare se trimit pentru analiza factorilor interesaţi de specialitate: direcţii din ministere, institute de proiectare, institute de cercetare, întreprinderi constructoare, deţinãtoare sau reparatoare, dupã caz; observaţiile comunicate în termen de 30 de zile de la data primirii proiectului de prescripţii tehnice se pun de acord în şedinţa de lucru cu delegaţii împuterniciţi ai acestora, dupã care specialiştii prevãzuţi la pct. 1 elaboreazã un proiect de prescripţii tehnice în redactare finala.
3. Proiectele de prescripţii tehnice în redactarea finala se supun spre însuşire de cãtre Inspecţia pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat unei comisii de specialitate compusa din delegaţii împuterniciţi ai principalelor ministere, celorlalte organe centrale şi organe locale ale administraţiei de stat, precum şi ai altor organizaţii interesate.
4. Proiectele de prescripţii tehnice însuşite de comisia prevãzutã la pct. 3 se aproba de conducerea Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe.
5. Pentru însuşirea operativã a proiectelor de prescripţii tehnice, a modificãrilor şi completãrilor la acestea, ministerele, precum şi celelalte organe centrale interesate, vor desemna delegaţi permanenţi în comisia de specialitate.
Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe va numi membrii comisiei de specialitate, la propunerea Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat, care urmeazã a participa la lucrãrile acestei comisii, pe baza convocãrii inspecţiei.
Preşedintele comisiei este conducãtorul Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
6. Prescripţiile tehnice intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea lor în Buletinul de informare al Inspecţiei pentru cazane, recipiente sub presiune şi instalaţii de ridicat.
ANEXA 4
LISTA



materialelor folosite la construirea, montarea, exploatarea, repararea şi

verificarea instalaţiilor şi aparatelor care se omologheaza



1. Produse din metale feroase şi neferoase - table, ţevi, profile, forjate, turnate, semifabricate pentru organe de asamblare.
2. Materiale pentru sudare - electrozi, sirme, fluxuri.
3. Radiofilme pentru radiografie industriala.
4. Lichide penetrante - penetranti, developanti, emulgatori, degresanti.
5. Pulberi magnetice pentru examinari nedistructive.
6. Materiale folosite pentru tratarea agenţilor termici - mase schimbatoare de ioni, agenţi de alcalinizare şi similare.
---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016