Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET NUMAR: 61 DIN 25/03/81  pentru modificarea   Decretului nr. 678 / 1969 privind regimul de paza a frontierei de stat al Republicii Socialiste Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET NUMAR: 61 DIN 25/03/81 pentru modificarea Decretului nr. 678 / 1969 privind regimul de paza a frontierei de stat al Republicii Socialiste Romania

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL Nr. 17 DIN 25/03/81
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1
<>Decretul nr. 678/1969 privind regimul de paza a frontierei de stat a Republicii Socialiste România se modifica dupã cum urmeazã:
1. Dupã capitolul 2 se introduce capitolul 2^1, cu art. 4^1-4^5, care va avea urmãtorul cuprins:
" CAPITOLUL 2^1
Grupele de sprijin ale granicerilor
Art. 4^1 - În scopul asigurãrii pazei frontierei de stat a Republicii Socialiste România, trupele de graniceri vor fi sprijinite de subunitati ale garzilor patriotice special destinate şi pregãtite în acest scop, precum şi de grupe de sprijin ale granicerilor constituite din detasamente de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei, cît şi din alţi cetãţeni care desfãşoarã activitãţi în apropierea frontierei.
Art. 4^2 - Grupele de sprijin ale granicerilor se organizeazã în localitãţile situate în zona de frontiera şi pe litoralul Marii Negre, dupã criteriul domiciliului sau al locului de munca, inclusiv pe timpul unor activitãţi sezoniere, în raport cu nevoile asigurãrii pazei frontierei de stat.
Art. 4^3 - Folosirea subunitatilor de garzi patriotice şi a grupelor de sprijin ale granicerilor în sprijinul pazei frontierei de stat se va face cu aprobarea preşedintelui consiliului local de apãrare. Subunitatile de garzi patriotice vor fi folosite conform planurilor de cooperare elaborate de statele majore judeţene ale garzilor patriotice şi comandantii unitãţilor de graniceri.
Art. 4^4 - Luptatorii din subunitatile de garzi patriotice şi membrii grupelor de sprijin ale granicerilor, care se evidenţiazã în executarea sarcinilor încredinţate, pot fi recompensati cu premii în bani sau alta natura de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale - Comandamentul trupelor de graniceri.
Pentru fapte sau merite deosebite, persoanelor prevãzute la alin. 1 li se pot conferi distincţii de stat ale Republicii Socialiste România.
Art. 4^5 - Scoaterea din producţie a luptãtorilor din subunitatile de garzi patriotice şi membrilor grupelor de sprijin ale granicerilor, pentru a participa la misiunile de asigurare a pazei frontierei de stat, se va face numai în mod excepţional.
Luptatorii din subunitatile de garzi patriotice şi membrii grupelor de sprijin ale granicerilor, pe timpul cît sînt scoşi din producţie pentru a participa la misiunile de asigurare a pazei frontierei de stat, vor primi drepturile de retribuire de la unitãţile socialiste unde sînt încadraţi. De asemenea, în cazul pierderii capacitãţii de munca, survenitã în aceste împrejurãri, beneficiazã, dupã caz, de asistenta medicalã, medicamente, spitalizare şi pensie, în condiţiile prevãzute de lege a se acorda personalului muncitor pentru accidente de munca sau boli profesionale."
2. Articolul 5 alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
" Minorii sub 14 ani sositi într-o localitate situata în zona de frontiera vor fi anuntati organului militiei de cãtre persoanele majore care îi însoţesc sau la care sosesc, în termenul prevãzut la alin. 1. Fac excepţie minorii ce urmeazã cursurile unei şcoli situate în zona de frontiera şi care au acces pe baza carnetului de elev.
Persoanele care se deplaseaza în interes de serviciu într-o localitate situata în zona de frontiera, pe o durata mai mare de 30 de zile, sînt obligate sa se prezinte la organul militiei pentru efectuarea menţiunii de stabilire a reşedinţei în actul de identitate."
3. Articolul 7 litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) persoanele care ocupa funcţii de conducere în aparatul de partid şi de stat, prevãzute în anexa * care face parte integrantã din prezentul decret."
* Anexa a fost comunicatã instituţiilor interesate.
4. Dupã articolul 7 se introduce articolul 7^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1 - Personalul muncitor din Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor care executa în zona de frontiera lucrãri de întreţinere, reparaţii şi construcţii ale cãilor de comunicaţii, liniilor de telecomunicaţii şi senalului navigabil, precum şi personalul de supraveghere şi controlul navigaţiei, are acces pe baza actului de identitate şi a ordinului de serviciu sau de deplasare semnat de conducãtorul unitãţii socialiste în care este încadrat.
Accesul în zona de frontiera pe baza documentelor prevãzute în alin. 1 este permis, de asemenea, organelor de control vamal ale Direcţiei Generale a Vamilor care se deplaseaza la unitãţile subordonate din punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, precum şi personalului muncitor din Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare care se deplaseaza pe navele de pescuit oceanic.
Personalul muncitor al unitãţilor socialiste situate în zona de frontiera are acces la locul de munca, pe baza actului de identitate şi a legitimatiei de serviciu cu fotografie, semnatã de conducãtorul unitãţii în care este încadrat. În cuprinsul legitimatiei se vor indica seria, numãrul actului de identitate şi organul emitent."
5. - Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
" Art. 8. - Accesul persoanelor, inclusiv al personalului unitãţilor socialiste, în fisia trupelor de graniceri şi pînã la linia de frontiera este permis numai cu aprobarea comandantului unitãţii de graniceri, care va fi solicitat cu cel puţin 24 de ore înainte.
Persoanele prevãzute la alin. 1 sînt obligate sa respecte condiţiile de acces în fisia trupelor de graniceri şi pînã la linia de frontiera stabilite de comandantii unitãţilor de graniceri la obţinerea aprobãrii."
6. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
" Art. 10. - Circulaţia persoanelor pe timpul nopţii, cu sau fãrã mijloace de transport, pe o adîncime de 2.000 m de la linia frontierei de stat spre interior - pentru frontiera de uscat şi de la limita revarsarilor de ape - pentru frontiera de apa, este permisã numai pe drumurile publice care vor fi stabilite, prin decizie, de comitetele executive ale consiliilor populare ale judeţelor limitrofe cu frontiera de stat, cu acordul comandantilor unitãţilor de graniceri şi al organelor militiei judeţene.
Drumurile publice pe care circulaţia este interzisã în timpul nopţii vor fi semnalizate prin grija comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene, cu indicatoare iluminate, însoţite de placute adiţionale, cu precizarea orelor de interzicere a circulaţiei.
Rãmînerea persoanelor pe timpul nopţii pe o adîncime de 2.000 m de la linia de frontiera spre interior - pentru frontiera de uscat şi de la limita revarsarilor de ape - pentru frontiera de apa, în afarã perimetrului construibil al localitãţilor, este permisã numai cu aprobarea şi în condiţiile stabilite de cãtre comandantii unitãţilor de graniceri. Aprobarea va fi solicitatã cu cel puţin 24 de ore înainte.
Instalarea de campinguri, tabere şi corturi, precum şi parcarea autovehiculelor în zona de frontiera, în alte locuri decît cele stabilite de cãtre comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, cu acordul comandantilor unitãţilor de graniceri, sînt interzise."
7. Dupã articolul 10 se introduce articolul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
" Art. 10^1- Mijloacele de transport aparţinînd persoanelor fizice, unitãţilor socialiste ori altor organizaţii din localitãţile situate în zona de frontiera vor fi parcate în locuri anume destinate, potrivit legii.
Obligaţia prevãzutã la alin. 1 revine şi persoanelor fizice, unitãţilor socialiste ori altor organizaţii care deplaseaza temporar mijloace de transport în zona de frontiera.
Paza avioanelor şi elicopterelor ce executa activitãţi utilitare în zona de frontiera va fi asigurata de cãtre Departamentul Aviaţiei Civile, folosind în acest scop paznici inarmati pe care unitãţile socialiste beneficiare ale prestaţiilor sînt obligate sa-i punã la dispoziţie, cu avizul Ministerului de Interne.
Zborurile, planificate şi aprobate, ale avioanelor şi elicopterelor ce executa activitãţi utilitare şi sportive în zona de frontiera vor fi comunicate Comandamentului trupelor de graniceri de cãtre Comandamentul aviaţiei militare, în termenele prevãzute de regimul de zbor în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România."
8. Articolul 12 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Vinarea organizatã a animalelor de prada, pe adîncimea prevãzutã la alin. 1, este admisã numai ziua de la linia de frontiera spre interior, pe baza deciziilor emise de cãtre comitetele executive ale consiliilor populare ale judeţelor limitrofe cu frontiera de stat şi cu acordul prealabil al Comandamentului trupelor de graniceri."
9. La articolul 14 se introduce un nou alineat, ca alineat ultim, cu urmãtorul cuprins:
"Modul de desfãşurare a activitãţilor în zona construcţiilor se stabileşte, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea lucrãrilor, de cãtre comandantii unitãţilor de graniceri împreunã cu conducãtorii unitãţilor socialiste respective."
10. Articolele 15, 16 şi 17 vor avea urmãtorul cuprins:
Art. 15 - Modul de folosire a apelor de frontiera pentru pescuit sportiv, scaldat, plaja, aprovizionare cu apa şi adapatul animalelor se stabileşte prin decizii ale comitetelor sau birourilor executive ale consiliilor populare ale municipiilor, oraşelor şi comunelor din zona de frontiera, cu acordul prealabil al comandantilor unitãţilor de graniceri, în raport cu nevoile populaţiei.
Comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare ale municipiilor, oraşelor şi comunelor din zona de frontiera vor lua mãsuri pentru marcarea locurilor permise pentru adapat şi scaldat şi de afişare a regulilor de folosire a apelor de frontiera.
Pescuitul sportiv şi scaldatul persoanelor în rada porturilor situate în zona de frontiera sînt interzise.
Art. 16 - Pescuitul industrial în apele de frontiera se efectueazã în mod organizat, în cursul zilei, cu respectarea dispoziţiilor legale şi a urmãtoarelor reguli:
a) pescarul este obligat sa aibã asupra sa buletinul de identitate, autorizaţia de pescuit, permisul graniceresc şi carnetul de ambarcatie. Permisul graniceresc este obligatoriu şi pentru membrii echipajelor navelor de pescuit;
b) navele şi ambarcatiile de pescuit vor purta pavilioanele şi semnele de identificare prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare.
Pescuitul industrial în apele de frontiera, pe timpul nopţii, se efectueazã cu respectarea prevederilor alin. 1 şi numai cu aprobarea comandantilor unitãţilor de graniceri, în afarã cazurilor cînd prin convenţiile internaţionale încheiate cu celelalte state riverane se prevede altfel.
Art. 17 - Pescuitul sportiv în apele de frontiera este admis numai în cursul zilei, de la rãsãritul pînã la apusul soarelui, de pe mal, cu condiţia ca pescarii sa posede şi permis graniceresc.
Asociaţia Generalã a Vinatorilor şi Pescarilor Sportivi, cu acordul comandantilor unitãţilor de graniceri, va marca, delimita şi afişa condiţiile şi zonele în care se executa pescuitul sportiv."
11. Dupã articolul 17 se introduce articolul 17^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1 - Permisele graniceresti se elibereazã la cererea unitãţilor socialiste sau a pescarilor sportivi, care va fi adresatã, dupã caz, comandantilor unitãţilor de graniceri sau Comandamentului trupelor de graniceri.
Permisele graniceresti se vizeazã anual de cãtre organul emitent."
12. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
Art. 18 - Barcile, precum şi orice alte ambarcatii, cu sau fãrã propulsie, de agrement, sportive, pescaresti şi "Salvamar" pot fi deţinute şi folosite numai dacã sînt înscrise la cãpitãnia portului sau la comitetele ori birourile executive ale consiliilor populare ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, acolo unde nu exista capitanii de port.
Barcile şi ambarcatiile se pãstreazã la malul apelor de frontiera în locuri special amenajate, marcate cu indicatoare, asigurate şi pazite prin grija celor care le deţin şi le folosesc. Aceste locuri vor fi stabilite de cãtre organele la care sînt înscrise barcile şi ambarcatiile, cu acordul comandantilor unitãţilor de graniceri.
În perioada cînd barcile şi ambarcatiile nu se mai folosesc datoritã încetãrii activitãţilor pentru care sînt destinate sau condiţiilor de anotimp, acestea vor fi ridicate de la apa, depozitate la uscat în locuri special amenajate şi asigurate cu paza.
Deţinerea, parcarea, acostarea, stationarea la ancora şi folosirea barcilor şi ambarcatiilor de agrement, sportive, pescaresti şi "Salvamar", fãrã îndeplinirea condiţiilor prevãzute în prezentul articol, sînt interzise."
13. Articolul 20 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Excursiile organizate în apele de frontiera, cu alte nave decît acelea care fac curse regulate de pasageri, se efectueazã cu aprobarea, dupã caz, a comandantilor unitãţilor de graniceri de la locul de imbarcare sau a Comandamentului trupelor de graniceri."
14. Articolul 20 alineatul 2 se abroga.
15. Articolul 22 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Organizarea concursurilor nautice în apele de frontiera este permisã cu aprobarea comandantilor unitãţilor de graniceri, solicitatã cu cel puţin 5 zile, înainte de data concursului."
16. Dupã articolul 22 se introduce articolul 22^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 22^1 - Persoanelor care se deplaseaza sau desfãşoarã activitãţi în apropierea frontierei de stat li se interzice:
a) sa treacã neautorizat frontiera de stat;
b) sa încalce spaţiul aerian şi apele teritoriale ale statelor vecine;
c) sa traga cu arma peste frontiera de stat;
d) sa deterioreze ori sa distruga semnele de frontiera şi mijloacele tehnice de paza ale granicerilor;
e) sa ilumineze teritoriul statelor vecine cu faruri, proiectoare sau alte mijloace;
f) sa producã ori sa extindã incendii peste frontiera;
g) sa efectueze convorbiri peste frontiera cu persoane neautorizate;
h) sa fotografieze teritoriul statelor vecine;
i) sa efectueze neautorizat schimb de obiecte şi corespondenta peste frontiera de stat;
j) sa lase animale sau pãsãri de casa sa treacã peste frontiera."
17. Titlul secţiunii II din capitolul 3 se modifica astfel: "Accesul în porturi şi la bordul navelor".
18. În secţiunea II din capitolul 3 se introduce, înainte de articolul 23, articolul 22^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 22^2 - Accesul în porturile situate la frontiera şi la marea teritorialã a Republicii Socialiste România este permis cu respectarea urmãtoarelor reguli:
a) personalul muncitor din unitãţile socialiste situate în incinta porturilor are acces pe baza legitimatiei de serviciu, cu fotografie, semnatã de conducãtorul unitãţii;
b) celelalte categorii de personal muncitor, care se deplaseaza în interes de serviciu în porturi, au acces pe baza actului de identitate şi a ordinului de serviciu sau delegaţiei semnate de conducãtorul unitãţii socialiste din care fac parte;
c) marinarii romani şi strãini de pe navele acostate în porturi au acces pe baza carnetului de marinar; marinarii strãini trebuie sa posede şi permisul de acces la uscat;
d) persoanele care cãlãtoresc cu nave pentru curse externe au acces pe baza documentelor ce le permit ieşirea din ţara, iar cele care pleacã cu nave pentru curse interne, pe baza actului de identitate şi a biletului de cãlãtorie;
e) mijloacele de transport au acces pe baza documentelor ce vor fi stabilite de cãtre conducãtorii unitãţilor socialiste din incinta porturilor, cu acordul prealabil al organelor Ministerului de Interne şi al comandantilor unitãţilor de graniceri."
19. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
Art. 26 - Accesul persoanelor la bordul navelor sub pavilion roman, în stationare sau mişcare, aflate în apele de frontiera sau în marea teritorialã, este permis de comandamentul navei în condiţiile stabilite de Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor.
Accesul persoanelor la bordul navelor sub pavilion roman, care sosesc din curse externe, este permis de comandantul navei numai dupã efectuarea controlului de frontiera. Accesul persoanelor la bordul navelor sub pavilion roman care pleacã în curse externe este interzis dupã efectuarea controlului de frontiera.
Cînd navele sub pavilion roman sînt acostate în dana dubla, cu o nava sub pavilion strãin, accesul este permis de organele Ministerului de Interne din punctele de control pentru trecerea frontierei de stat."
20. Dupã articolul 26 se introduc articolele 26^1-26^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1 - Organele centrale ale administraţiei de stat care dau aprobãri de acces la bordul navelor pentru specialiştii, tehnicienii şi comercianţii strãini, precum şi pentru personalul agentiilor de navigaţie aero şi navale strãine, vor incunostinta despre aceasta Ministerul de Interne.
Art. 26^2 - Ministerul Afacerilor Externe va informa Ministerul de Interne despre carnetele de identitate eliberate membrilor corpului diplomatic şi consular, membrilor cu statut diplomatic ai reprezentantelor comerciale, reprezentanţilor şi funcţionarilor organizaţiilor internaţionale aflaţi pe teritoriul Republicii Socialiste România, precum şi despre autorizaţiile de acces eliberate personalului tehnico-administrativ şi de serviciu din cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentantelor comerciale.
Art. 26^3 - Accesul la uscat al echipajelor navelor sub pavilion strãin este admis în baza permiselor eliberate în acest scop, potrivit legii.
Accesul la uscat al echipajelor navelor sub pavilion roman este permis de comandantul navei, potrivit dispoziţiilor Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, dupã efectuarea controlului de frontiera de sosire şi pînã la efectuarea controlului de plecare în cursa.
În porturile Republicii Socialiste România unde nu exista puncte de control pentru trecerea frontierei de stat şi nici unitãţi sau subunitati de graniceri, accesul persoanelor la bordul navelor şi al marinarilor strãini la uscat este permis de organele militiei. În acest caz, la ieşirea pe uscat organele militiei elibereazã marinarilor strãini un permis de acces."
21. Articolele 27 şi 28 vor avea urmãtorul cuprins:
Art. 27 - Sînt exceptate de la obligaţia de a poseda documente de acces în porturi şi la bordul navelor persoanele care ocupa funcţii de conducere în aparatul de partid şi de stat, prevãzute în anexa la prezentul decret, ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii din Ministerul de Interne, precum şi personalul de supraveghere şi controlul navigaţiei din Inspectoratul navigaţiei civile şi unitãţile subordonate, aflaţi în executarea sarcinilor de serviciu.
Art. 28 - Normele stabilite în prezenta secţiune sînt aplicabile şi porturilor Tulcea, Galaţi, Brãila, Hîrşova, Cernavoda şi Calarasi."
22. Dupã secţiunea II din capitolul 3 se introduce secţiunea II^1 cu art. 28^1 - 28^6, care va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA II^1
Reguli privind desfãşurarea unor activitãţi pe litoralul Marii Negre şi în marea teritorialã a Republicii Socialiste România
Art. 28^1 - Dispoziţiile art. 10 alin. 4, art. 10^1 şi art. 14-22 sînt aplicabile şi în cazurile privind litoralul Marii Negre sau marea teritorialã a Republicii Socialiste România.
Art. 28^2 - Pescuitul sportiv cu barca în marea teritorialã este permis pînã la o depãrtare de 4.000 m de la ţãrm.
Art. 28^3 - Parcarea, acostarea, stationarea la ancora şi folosirea ambarcatiilor de agrement, sportive, pescaresti şi "Salvamar" sînt permise cu aprobarea şi în condiţiile stabilite de comandantii unitãţilor de graniceri.
Art. 28^4 - Excursiile cu nave şi ambarcatii se efectueazã numai din porturile Tomis, Constanta, Mangalia şi din punctele special amenajate în acest scop în staţiunile de pe litoral, cu aprobarea comandantilor unitãţilor de graniceri şi în condiţiile stabilite de cãtre aceştia.
Art. 28^5 - Folosirea navelor şi ambarcatiilor pentru efectuarea unor mãsurãtori, activitãţi hidrotehnice şi cercetãri de orice natura este permisã cu aprobarea prealabilã a comandantilor unitãţilor de graniceri, solicitatã cu cel puţin 5 zile înainte, şi în condiţiile stabilite de cãtre aceştia.
Art. 28^6 - Scaldatul persoanelor este admis în sectoarele de plaje special amenajate, marcate cu indicatoare şi prevãzute cu serviciul "Salvamar".
Accesul în larg al persoanelor, indiferent de mijlocul folosit, este permis pînã la limita marcata şi asigurata cu balize sau alte indicatoare, prin grija comitetelor sau birourilor executive ale consiliilor populare ale municipiilor, oraşelor şi comunelor."
23. Articolele 29, 30 şi 31 vor avea urmãtorul cuprins:
Art. 29 - Paza şi intreaga activitate în portul militar Mangalia se organizeazã de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale - Comandamentul marinei militare.
Delimitarea portului militar Mangalia se stabileşte prin decret al Consiliului de Stat.
Art. 30 - Accesul, navigaţia şi stationarea navelor civile sub pavilion roman în portul militar Mangalia, avanportul vechi şi canalul de legatura dintre avanportul vechi şi lacul Mangalia, precum şi la digul de sud al avanportului vechi, vor fi permise cu aprobarea şi în condiţiile ce vor fi stabilite de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale - Comandamentul marinei militare.
Pentru navele civile sub pavilion roman, care se deplaseaza la Şantierul naval Mangalia, este necesarã şi aprobarea Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor - Departamentul transporturilor navale.
Art. 31 - Accesul navelor sub pavilion strãin în portul militar Mangalia, avanportul vechi, canalul de legatura dintre avanportul vechi şi lacul Mangalia, precum şi stationarea la digul de sud al avanportului vechi, sînt permise numai cu aprobarea ministrului apãrãrii naţionale. Interdicţia accesului şi stationarii navelor sub pavilion strãin vor fi comunicate de Ministerul Apãrãrii Naţionale - Comandamentul marinei militare - prin avize pentru navigatori."
24. Dupã capitolul 3 se introduc capitolele 3^1 şi 3^2, cu art. 31^1 - 31^8, care vor avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL 3^1
Obligaţii ce revin unitãţilor socialiste şi cetãţenilor
Art. 31^1 - Preşedinţii comitetelor sau birourilor executive ale consiliilor populare şi conducãtorii unitãţilor socialiste situate în zona de frontiera şi pe litoralul Marii Negre sînt obligaţi sa aducã la cunostinta personalului din subordine prevederile prezentului decret şi sa ia mãsuri de respectare a acestora.
Art. 31^2 - Conducãtorii unitãţilor socialiste din zona de frontiera şi de pe litoralul Marii Negre sînt obligaţi ca, înainte de încadrarea personalului muncitor, permanent sau sezonier, domiciliat în localitãţi situate în afarã zonei de frontiera şi a litoralului Marii Negre, sa obţinã pentru acesta avizul organelor Ministerului de Interne.
Art. 31^3 - Persoanele domiciliate într-o localitate din zona de frontiera şi pe litoralul Marii Negre, precum şi cele care sosesc temporar într-o localitate din zona de frontiera şi pe litoralul Marii Negre, sînt obligate sa respecte regulile stabilite prin prezentul decret şi sa se supunã controlului organelor de graniceri.
CAPITOLUL 3^2
Controlul şi supravegherea aplicãrii legislaţiei de frontiera
Art. 31^4 - În scopul asigurãrii respectãrii regulilor existente în zona de frontiera şi pe litoralul Marii Negre, organele de graniceri şi ale Ministerului de Interne vor stabili mãsuri comune pentru aplicarea prevederilor prezentului decret şi vor efectua controale periodice în vederea descoperirii, identificarii şi sanctionarii persoanelor care incalca aceste reguli. De asemenea, se vor informa operativ şi reciproc despre constatãrile privind modul în care unitãţile socialiste şi persoanele fizice respecta prevederile prezentului decret.
Art. 31^5 - Organele locale ale militiei vor comunica de îndatã, dar nu mai tirziu de 4 ore de la înregistrare, unitãţilor şi subunitatilor de graniceri persoanele sosite în localitãţile situate în zona de frontiera, precum şi durata şederii lor în zona.
Art. 31^6 - Itinerarele de patrulare ale organelor militiei, pe o adîncime de 2.000 m de la linia de frontiera spre interior - pentru frontiera de uscat şi de la limita revarsarilor de ape - pentru frontiera de apa, precum şi pe litoralul Marii Negre, în afarã perimetrului construibil al localitãţilor, ce se vor stabili de comun acord cu comandantii unitãţilor sau subunitatilor de graniceri.
Art. 31^7 - Pentru întãrirea pazei frontierei de stat, comitetele şi birourile executive ale consiliilor populare şi organele Ministerului de Interne vor sprijini unitãţile de graniceri stabilind, în acest scop, sarcini pentru paza obsteasca din comunele şi satele situate în zona de frontiera şi a celor de pe litoralul Marii Negre.
Art. 31^8 - Navele şi ambarcatiile din dotarea Ministerului de Interne vor naviga în apele de frontiera şi în marea teritorialã în condiţiile ce vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului apãrãrii naţionale şi ministrului de interne."
25. Articolele 32 şi 33 vor avea urmãtorul cuprins:
Art. 32 - Încãlcarea dispoziţiilor din prezentul decret constituie contravenţii, dacã faptele nu sînt sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) încãlcarea dispoziţiilor art. 5, art. 6, art. 7^1, art. 9, art. 15 alin 3, art. 19, art. 22^2, art. 23, art. 24 alin. 2, art. 25, art. 26, art. 26^3, art. 28^6, art. 31^2 şi art. 31^3, cu amenda de la 200 la 500 lei;
b) încãlcarea dispoziţiilor art. 8, art. 10, art. 20, art. 22 şi art. 28^4, cu amenda de la 300 la 600 lei;
c) încãlcarea dispoziţiilor art. 17, art. 22^1 lit. a) şi f)-j), art. 28^2, art. 28^3, cu amenda de la 400 la 800 lei;
d) încãlcarea dispoziţiilor art. 11, art. 12, art. 13, art. 16 şi art. 18, cu amenda de la 500 la 1.000 lei;
e) încãlcarea dispoziţiilor art. 10^1, art. 14, art. 22^1 lit. b)-e), art. 28^5, art. 30 şi art. 31, cu amenda de la 600 la 3.000 lei.
Constatarea contravenţiilor prevãzute în prezentul articol şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii de graniceri, ofiţerii şi subofiterii din punctele de control pentru trecerea frontierei de stat şi ai militiei, precum şi de cãtre ofiţerii anume desemnaţi din Comandamentul marinei militare.
Art. 33 - Contravenienţii pot face plîngere impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.
Plîngerea se soluţioneazã, dupã caz, de comandantul unitãţii de graniceri, şeful militiei din judeţul limitrof frontierei de stat sau comandantul unitãţii de marina militarã.
Dacã constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii s-au fãcut de persoanele arãtate în alin. 2, plîngerea se soluţioneazã, dupã caz, de comandantul trupelor de graniceri, şeful Inspectoratului general al militiei sau comandantul marinei militare.
În cazul contravenţiilor pentru care actul normativ prevede o amenda de peste 1.000 lei, plîngerea se soluţioneazã de judecãtoria în a carei raza teritorialã a fost sãvîrşitã contravenţia."
ART. 2
Decretul nr. 85/1957 privind înfiinţarea grupelor de sprijin ale granicerilor şi Hotãrîrea Consiliul de Miniştri nr. 1999/1969 pentru stabilirea unor mãsuri privind regimul de paza a frontierei de stat a Republicii Socialiste România se abroga.
ART. 3
<>Decretul nr. 678/1969 privind regimul de paza a frontierei de stat a Republicii Socialiste România, cu modificãrile aduse prin prezentul decret, se va republica, dîndu-se capitolelor secţiunilor şi articolelor o noua numerotare şi actualizindu-se denumirile şi terminologia potrivit legislaţiei în vigoare.
*) Anexa a fost comunicatã instituţiilor interesate.
------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016