Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 975 din 23 octombrie 1968  cu privire la nume    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 975 din 23 octombrie 1968 cu privire la nume

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: Buletinul Oficial Nr. 136 DIN 29/10/68
CAP. 1
ART. 1
Numele cuprinde numele de familie şi prenumele.
ART. 2
Numele de familie se dobîndeşte prin efectul filiaţiei ori se modifica drept urmare a schimbãrii stãrii civile, în condiţiile prevãzute de Codul familiei.
Prenumele se stabileşte la data înregistrãrii naşterii, pe baza declaraţiei de naştere facuta de cel care declara naşterea.
Numele de familie şi prenumele copilului gãsit, nãscut din pãrinţi necunoscuţi, se stabilesc, prin decizie, de comitetul executiv al consiliului popular al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în raza cãruia a fost gãsit copilul.
ART. 3
Numele se poate schimba pe cale administrativã.
CAP. 2
ART. 4
Cetãţenii romani pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea numelui de familie şi al prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentului decret.
ART. 5
Persoana care solicita schimbarea numelui va depune, în acest scop, cerere la comitetul executiv al consiliului popular al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, unde domiciliazã.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã şi însoţitã de urmãtoarele acte:
- copii certificate ori legalizate de pe certificatele de stare civilã ale celui care solicita schimbarea numelui;
- un exemplar al Buletinului Oficial al Republicii Socialiste România, în care a fost publicatã, potrivit art. 9, cererea de schimbare a numelui;
- actul de consimtamint, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
- copia deciziei de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 6;
- orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
ART. 6
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupã caz, de pãrinţi sau, cu încuviinţarea autoritãţii tutelare, de tutore. Dacã pãrinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotãrî autoritatea tutelara.
În cazul cînd minorul a împlinit virsta de 14 ani, cererea va fi semnatã şi de acesta.
Pentru persoana pusã sub interdicţie, cererea de schimbare a numelui se face de cãtre tutore, cu încuviinţarea autoritãţii tutelare.
ART. 7
Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere odatã cu schimbarea numelui de familie al pãrinţilor sau, pentru motive temeinice, şi separat. Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricind.
ART. 8
În cazul cînd sotii s-au învoit sa poarte în timpul cãsãtoriei un nume de familie comun, pentru schimbarea acestui nume este necesar consimţãmîntul celuilalt soţ.
Schimbarea numelui de familie al unuia dintre soţi nu implica schimbarea numelui de familie al celuilalt soţ.
ART. 9
Cererea de schimbare a numelui se publica, în extras, prin grija şi pe cheltuiala solicitantului, în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.
Cererea de schimbare a numelui format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod, este scutitã de publicare. Scutirea de publicare se aproba de cãtre şefii organelor locale ale militiei.
ART. 10
Orice persoana interesatã poate face opoziţie la cererea de schimbare a numelui, în termen de 30 de zile de la publicarea acesteia în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România. Opoziţia se face în scris, va fi motivatã şi se depune la comitetul executiv al consiliului popular unde a fost înregistratã cererea de schimbare a numelui, potrivit art. 5.
Opoziţiile depuse dupã expirarea termenului prevãzut la alineatul precedent nu se iau în considerare.
ART. 11
Cererea de schimbare a numelui, împreunã cu toate actele prevãzute la art. 5 şi cu opoziţiile, dacã s-au fãcut, se trimit de cãtre comitetul executiv al consiliului popular, spre rezolvare, Inspectoratului General al Militiei, prin organele locale ale militiei.
ART. 12
Inspectoratul General al Militiei, verificind dacã sînt îndeplinite toate condiţiile prevãzute de lege şi apreciind temeinicia cererii, precum şi a opoziţiilor fãcute, va da o decizie motivatã, dupã caz, de admitere sau de respingere a cererii, în termen de 60 de zile de la primirea dosarului.
ART. 13
Decizia prin care s-a admis schimbarea numelui se trimite, în copie, în numãrul de exemplare necesare pentru a se face comunicãrile prevãzute de art. 14, comitetul executiv al consiliului popular la care a fost înregistratã cererea, care va incunostiinta de îndatã pe solicitant şi dupã depunerea de cãtre acesta a dovezii de plata taxei de timbru prevãzute de lege, îi va elibera o copie a deciziei de admitere a schimbãrii numelui. Dacã cel în cauza nu a depus dovada de plata taxei de timbru în termen de 60 de zile de la data luãrii al cunostinta, comitetul executiv al consiliului popular va restitui organului emitent copia deciziei de admitere a schimbãrii numelui.
Este scutitã de plata taxei de timbru cererea prin care se solicita schimbarea numelui pentru motivele menţionate la art. 9 alin. 2. Scutirea de plata taxei de timbru se menţioneazã în decizia de schimbare a numelui.
ART. 14
Schimbarea numelui se înscrie, prin menţiune, pe marginea actelor de naştere şi, dupã caz, şi de cãsãtorie.
Pentru înscrierea de schimbare a numelui pe actele de stare civilã prevãzute de lege, comitetul executiv al consiliului popular la care s-a înregistrat cererea va trimite, din oficiu, comitetelor executive ale consiliilor populare care au în pãstrare actele de stare civilã, cîte o copie de pe decizia de schimbare a numelui.
ART. 15
Decizia de schimbare a numelui produce efecte juridice de la data înscrierii menţiunii corespunzãtoare pe marginea actului de naştere. De la aceasta data solicitantul va purta numai numele obţinut prin decizie.
ART. 16
Dovada schimbãrii numelui se face cu decizia de admitere a schimbãrii numelui data de Inspectoratul General al Militiei sau cu certificatul eliberat pe baza deciziei de admitere a schimbãrii numelui.
ART. 17
Decizia de respingere a cererii de schimbare a numelui se comunica solicitantului de cãtre Inspectoratul General al Militiei.
Decizia de respingere a cererii poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la comunicare. Competenta de rezolvare a acestei contestaţii aparţine Ministerului Afacerilor Interne.
ART. 18
Persoana cãreia i s-a respins cererea de schimbare a numelui poate face o noua cerere, dacã în susţinerea ei au intervenit motive noi. Dacã cererea de schimbare a numelui a fost respinsã ca urmare a admiterii unei opoziţii, se poate face o noua cerere numai dupã încetarea temeiurilor care au determinat admiterea opoziţiei, în cazul cînd se solicita acelaşi nume.
CAP. 3
ART. 19
Persoana al carei nume sau prenume a fost înregistrat în actele de stare civilã tradus în alta limba decît cea maternã ori cu ortografia altei limbi poate cere înscrierea, prin menţiune pe aceste acte, a numelui de familie ori a prenumelui, retradus sau cu ortografia limbii materne, atît la rubricile privind pe titular, cît şi la cele privind pe pãrinţii sãi.
Cererea se depune la comitetul executiv al consiliului popular în pãstrarea cãruia se afla registrele de stare civilã şi se aproba de preşedintele acestui comitet executiv. Pe baza acestei aprobãri se efectueazã menţiune pe marginea actelor de stare civilã respectiva.
Cererea facuta în condiţiile prezentului articol se poate depune de petitionar şi la comitetul executiv al consiliului popular al locului de domiciliu, care o va trimite spre rezolvare organului competent şi care va comunica petitionarului rezultatul primit.
Efectele aprobãrii date în condiţiile prevãzute la alin. 1 şi 2 din prezentul articol se extind asupra copiilor minori, iar cînd sotii au nume de familie comun, şi asupra celuilalt soţ, în ambele situaţii dacã acesta din urma îşi da consimţãmîntul. Cînd sotii nu se înţeleg în ce priveşte extinderea efectelor aprobãrii asupra copiilor minori, decide autoritatea tutelara.
Înscrierile fãcute în temeiul acestui articol se comunica organului local al militiei în raza cãruia domiciliazã cei în cauza.
În caz de respingere a cererii, petiţionarul poate face plîngere la judecãtoria locului sau de domiciliu, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
În caz de admitere a cererii, orice persoana interesatã poate face contestaţie la judecãtoria locului sau de domiciliu, în termen de un an de la admiterea cererii.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 20
Cererile de schimbare a numelui privind persoanele fãrã cetãţenie domiciliate în Republica Socialistã România se rezolva în aceleaşi condiţii ca şi cele ale cetãţenilor romani.
ART. 21
Decretul nr. 273/1950 referitor la schimbarea numelui sau prenumelui, publicat în Buletinul Oficial nr. 124 din 30 decembrie 1950 şi articolul 37 din <>Decretul nr. 278/1960 cu privire la actele de stare civilã, publicat în Buletinul Oficial nr. 13 din 28 iulie 1960, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentului decret, se abroga.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016