Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 972 din 5 noiembrie 1968  privind insemnele Republicii Socialiste Romania*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 972 din 5 noiembrie 1968 privind insemnele Republicii Socialiste Romania*)

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 141 din 5 noiembrie 1968
--------------
*) Acest decret a devenit Legea nr. 42/1968 .

EXPUNERE DE MOTIVE
la Decretul privind însemnele Republicii Socialiste România

Constituţia Republicii Socialiste România stabileşte, în titlul VIII, însemnele statului roman, consacrind normele generale cu privire la stema, sigiliul, drapelul şi imnul de stat ale Republicii Socialiste România.
Deoarece nu exista însã un act normativ special care sa dezvolte prevederile constituţionale, au apãrut interpretãri gresite ale acestora, folosiri incorecte sau neunitare ale însemnelor statului.
Pentru a stabili un cadru precis de folosire a însemnelor Republicii Socialiste România şi a inlatura dificultãţile datorate lipsei unui act normativ special în aceasta materie, s-a adoptat alãturatul decret care, dezvoltind prevederile constituţionale, reglementeazã modul şi locurile unde se expune stema, modul, locurile şi ocaziile cînd se arboreaza drapelul de stat, categoriile de acte pe care se aplica sigiliul statului şi competentele de aplicare a acestuia, precum şi ocaziile şi modalitãţile în care se poate sau trebuie sa fie intonat imnul de stat.
Decretul cuprinde în anexa modelele oficiale ale stemei şi drapelului de stat.

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Însemnele Republicii Socialiste România

ART. 1
Însemnele Republicii Socialiste România sînt:
a) Stema Republicii Socialiste România;
b) Sigiliul statului;
c) Drapelul Republicii Socialiste România;
d) Imnul de stat al Republicii Socialiste România.
ART. 2
Însemnele Republicii Socialiste România simbolizeaza statul socialist roman, suveran, independent şi unitar.

CAP. 2
Stema Republicii Socialiste România

ART. 3
Modelul de stema a Republicii Socialiste România, culorile şi intensitatea lor, precum şi modul de înscriere a titulaturii tarii pe panglica tricolora, sînt prevãzute în anexa nr. 1 a prezentului decret.
ART. 4
Stema Republicii Socialiste România poate fi confectionata din materiale plastice, textile, lemnoase, metalice sau reprodusa în alb-negru, ori în culori, dupã necesitate, prin imprimare pe diferite materiale.
ART. 5
Stema Republicii Socialiste România va fi asezata în edificiile organelor, instituţiilor, întreprinderilor şi organizaţiilor economice de stat, ale organizaţiilor cooperatiste şi altor organizaţii obşteşti, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, reprezentantelor comerciale ale Republicii Socialiste România în strãinãtate, precum şi în saloanele tuturor navelor sub pavilion romanesc.
ART. 6
Stema Republicii Socialiste România va fi reprodusa pe sigiliile organizaţiilor socialiste de stat stabilite prin legi, decrete sau hotãrîri ale Consiliului de Miniştri, pe imprimatele şi plãcile indicatoare ale edificiilor acestora, pe bancnote şi pe alte semne monetare emise în Republica Socialistã România, precum şi pe emblemele şi pe unele accesorii ale uniformelor militare, stabilite potrivit dispoziţiilor legale.

CAP. 3
Sigiliul statului

ART. 7
Sigiliul statului este însemnul de stat prin care se garanteazã autenticitatea actelor statului.
ART. 8
Pe sigiliul statului este reprezentatã stema tarii, în jurul cãreia este scris "Republica Socialistã România".
ART. 9
Sigiliul statului se pãstreazã la Ministerul Afacerilor Externe şi este aplicat, potrivit dispoziţiilor ministrului afacerilor externe sau ale persoanelor împuternicite de cãtre acesta, pe actele internaţionale încheiate de Republica Socialistã România.

CAP. 4
Drapelul Republicii Socialiste România

ART. 10
Drapelul Republicii Socialiste România are culorile roşu, galben şi albastru, aşezate vertical cu albastru lîngã lance. În mijloc este asezata stema Republicii Socialiste România.
ART. 11
Modelul drapelului Republicii Socialiste România şi intensitatea culorilor acestuia sînt cele prevãzute în anexa nr. 2 a prezentului decret.
ART. 12
Drapelul Republicii Socialiste România are forma dreptunghiulara. Lãţimea drapelului este egala cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fisiilor de culoare roşie, galbena şi albastra sunt egale.
Stema se afla pe culoarea galbena, în mijlocul drapelului. Înãlţimea stemei este egala cu 2/5 din lãţimea drapelului.
Cînd drapelul este folosit pentru pavoazare, raportul dintre latime şi lungime poate fi şi altul, în funcţie de condiţiile în care este arborat.
În acest caz, stema va fi astfel plasata în mijlocul fasiei galbene încît inscripţia sa apara orizontal fata de baza poziţiei în care este arborat drapelul.
ART. 13
Drapelul Republicii Socialiste România se arboreaza:
1. În mod permanent:
a) pe edificiile unde îşi au sediul Marea Adunare Nationala, Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri;
b) pe edificiile punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat şi pe edificiile posturilor de vama de frontiera;
c) ca pavilion - la pupa - indicind naţionalitatea navelor, pe navele şi ambarcatiunile comerciale care au naţionalitatea Republicii Socialiste România, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
d) pe aeronavele aviaţiei civile ale Republicii Socialiste România;
e) pe navele militare, în afarã de pavilioanele speciale militare, conform prevederilor regulamentelor militare.
2. În mod temporar:
a) pe edificiile unde au loc şedinţele Marii Adunãri Naţionale, atunci cînd acestea se desfãşoarã în afarã sediului Marii Adunãri Naţionale;
b) pe edificiile unde au loc sesiunile consiliilor populare, pe durata sesiunilor;
c) pe edificiile unde îşi au sediile organele centrale şi locale ale administraţiei de stat, instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile economice de stat, cooperatiste şi celelalte organizaţii obşteşti, cu prilejul sarbatorilor de 1 Mai, 23 August şi 30 Decembrie;
d) la catargul din prova al navelor comerciale maritime şi fluviale, precum şi pe alte mijloace de transport pe care se afla, în calitate de persoane oficiale, preşedintele Consiliului de Stat, preşedintele Consiliului de Miniştri, preşedintele Marii Adunãri Naţionale sau alte persoane care reprezintã aceste organe, cu avizul prealabil al acestora;
e) pe stadioane, hipodromuri şi alte baze sportive, cu ocazia desfãşurãrii campionatelor naţionale şi a competiţiilor sportive cu caracter internaţional;
f) la aeroporturi, gãri, porturi şi pe strãzi, cu ocazia vizitelor întreprinse în Republica Socialistã România de şefi de state şi guverne, precum şi de alte personalitãţi oficiale, în condiţiuni de reciprocitate, cu aprobarea Consiliului de Miniştri;
g) pe case de locuit şi pe strãzi, în zilele prevãzute la pct. 2 lit. c.;
h) cu prilejul demonstratiilor oamenilor muncii şi al altor manifestãri publice;
i) în alte cazuri, ce se vor stabili de Consiliul de Miniştri.
ART. 14
Drapelul Republicii Socialiste România se va putea arbora pe edificiile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Socialiste România din strãinãtate şi la resedinta sefilor de misiuni diplomatice şi oficii consulare, iar pe mijloacele de transport ale acestora, sub forma de fanion, potrivit normelor stabilite de Ministerul Afacerilor Externe, în conformitate cu uzanţele diplomatice internaţionale, legile şi uzanţele ţãrilor de resedinta.
ART. 15
Drapelul Republicii Socialiste România se va putea arbora de cãtre organizaţiile socialiste, în zilele de ceremonii sau alte solemnitãţi organizate de acestea, pe edificiile sau locurile unde se desfãşoarã ceremoniile sau solemnitãţile respective.
ART. 16
Cu aprobarea Consiliului de Miniştri, drapelul Republicii Socialiste România în berna, la jumãtatea lancei, se va arbora în caz de deces al unor persoane oficiale, pentru care se hotãrãşte de cãtre organele competente organizarea de funeralii naţionale, la locurile prevãzute la art. 13 pct. 1 lit. a-e şi pct. 2 lit. a-d şi art. 14.
ART. 17
Drapelul Republicii Socialiste România în berna se arboreaza pe edificiul Consiliului de Stat în caz de deces al unui şef de stat cu care Republica Socialistã România are relaţii diplomatice.
Cu aprobarea Consiliului de Miniştri, drapelul în berna va fi arborat, în astfel de împrejurãri, şi pe edificiile organelor centrale şi locale ale administraţiei de stat şi ale altor instituţii, ale întreprinderilor şi organizaţiilor economice de stat, organizaţiilor cooperatiste şi celorlalte organizaţii obşteşti.
Drapelul Republicii Socialiste România în berna se arboreaza pe edificiile Consiliului de Stat şi Ministerului Afacerilor Externe în caz de deces al unui şef de misiune diplomaticã acreditat pe lîngã Consiliul de Stat, în ziua funeraliilor sau în ziua în care se efectueazã transportul defunctului, în ţara acreditanta.
În caz de deces al unui însãrcinat cu afaceri strãine, drapelul Republicii Socialiste România se arboreaza în ziua funeraliilor sau în ziua în care se efectueazã transportul defunctului în ţara acreditanta, pe edificiul Ministerului Afacerilor Externe.
ART. 18
În cazul în care nu exista condiţii tehnice pentru arborarea drapelului în berna, ca şi în cazurile cînd drapelul este purtat în mars cu prilejul funeraliilor, doliul va fi indicat printr-o eşarfa neagra din material textil, legatã de partea de sus a lancei. Lungimea eşarfei va fi egala cu lãţimea drapelului de care este legatã.
ART. 19
Se infasoara în drapel sicriul cu corpul neinsufletit al persoanelor pentru care se organizeazã funeralii naţionale. În acest caz, culoarea albastra a drapelului va fi asezata spre capul corpului neinsufletit, în asa fel încît stema Republicii Socialiste România de pe drapel sa apara la mijlocul şi deasupra sicriului.
ART. 20
În zilele de sãrbãtoare prevãzute la art. 13 pct. 2 lit. c nu se va arbora drapelul în berna.
ART. 21
Drapelul Republicii Socialiste România va ocupa întotdeauna locul de onoare, avînd precãdere asupra celorlalte drapele de stat, în cazul în care pe teritoriul Republicii Socialiste România se arboreaza odatã cu drapelul Republicii Socialiste România şi unu sau mai multe drapele de stat strãine.
Cînd drapelul Republicii Socialiste România se arboreaza alãturi de un singur drapel de stat strãin, drapelul Republicii Socialiste România va fi aşezat în stinga, iar drapelul de stat strãin în dreapta, privind drapelele din fata.
Cînd drapelul Republicii Socialiste România se arboreaza împreunã cu mai multe drapele de stat strãine, drapelul Republicii Socialiste România va ocupa întotdeauna locul din mijloc. Cînd numãrul drapelelor este par, în care caz doua drapele formeazã mijlocul grupului de drapele, drapelul Republicii Socialiste România va fi aşezat în stinga drapelului împreunã cu care formeazã mijlocul grupului, privind drapelele din fata.

CAP. 5
Imnul de stat

ART. 22
Imnul de stat al Republicii Socialiste România se aproba de cãtre Marea Adunare Nationala.
ART. 23
Imnul de stat poate fi intonat în urmãtoarele cazuri:
- la deschiderea şi închiderea diferitelor ceremonii de stat oficiale;
- la ceremoniile militare, în conformitate cu prevederile regulamentelor militare;
- la închiderea emisiunilor posturilor de radiodifuziune;
- cu prilejul ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional;
- cu prilejul inhumarii unor persoane pentru care se organizeazã funeralii naţionale;
- la serbarile şi manifestãrile cu caracter patriotic din şcoli, instituţii de învãţãmînt superior, instituţii, întreprinderi şi organizaţii economice de stat, cooperatiste şi celelalte organizaţii obşteşti, precum şi din unitãţile militare;
- cu prilejul festivitatilor de deschidere a competiţiilor sportive la care participa echipe naţionale ale Republicii Socialiste România, precum şi cu prilejul premierilor la intilniri sportive cu caracter internaţional;
- în alte cazuri, stabilite de Consiliul de Miniştri.
ART. 24
La intonarea imnului de stat al Republicii Socialiste România, cu prilejul unor solemnitãţi, asistenta va sta în picioare, bãrbaţii se vor descoperi, militarii de toate gradele vor saluta conform regulamentelor militare, iar pionierii vor saluta cu salutul pionieresc.
ART. 25
Imnul de stat al Republicii Socialiste România se va cinta în întregime cînd se intoneaza vocal.
Fanfarele sau formatiile instrumentale vor putea intona parţial imnul de stat al Republicii Socialiste România.
Cînd imnul de stat al Republicii Socialiste România va fi intonat împreunã cu unu sau mai multe imnuri naţionale ale altor state, ordinea în care sînt executate va fi stabilitã de cãtre Protocolul de Stat, ţinînd seama de uzanţele internaţionale.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016