Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 970 din 23 octombrie 1968  pentru modificarea unor articole din   Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia suplimentara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 970 din 23 octombrie 1968 pentru modificarea unor articole din Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia suplimentara

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 132 din 23 octombrie 1968
EXPUNERE DE MOTIVE

<>Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi pensia suplimentarã a adus modificãri importante în regimul pensiilor, avînd la baza principii noi atît în ceea ce priveşte condiţiile cerute pentru deschiderea dreptului de pensie, cît şi normele referitoare la calcularea acesteia.
Aplicarea acestei legi a scos însã în evidenta faptul ca sistemul de stabilire a pensiei, cu toate adaosurile, conducea la o diferenţa prea mica între salariu şi pensie. Drept consecinta, un numãr important de cadre cu buna pregãtire şi calificare, cu experienta îndelungatã, utile producţiei, capabile încã sa munceasca, pãrãsesc activitatea prin pensionare, nefiind interesate sa-şi continue munca.
Pentru evitarea fenomenului arãtat şi a consecinţelor acestuia a apãrut necesitatea stabilirii unui mai just raport între nivelul salariilor şi cel al pensiilor, care se va putea realiza prin urmãtoarele mãsuri:
1. Desfiinţarea sporului de continuitate, cointeresarea materialã a angajaţilor în vederea stabilitatii lor realizindu-se în sistemul imbunatatit de salarizare prin acordarea unui spor pentru vechime neîntreruptã în aceeaşi unitate.
2. Reducerea de la 1% la 0,5% a procentului suplimentar ce se acorda pentru fiecare an de vechime peste vechimea minima necesarã obţinerii pensiei integrale pentru limita de virsta.
3. Limitarea numai la pensionãrii de invaliditate de gradul I a posibilitatii de a obţine cuantumul pensiei pentru limita de virsta.
4. Reglementarea pe noi baze a principiului reciprocitãţii între asigurãrile sociale de stat şi sectorul cooperaţiei agricole de producţie, astfel ca cei care au lucrat în unele perioade ca angajaţi, iar în altele ca membri ai cooperativelor agricole de producţie, vor primi pensie de la ambele sectoare, corespunzãtor cu timpul lucrat în fiecare din ele, bineînţeles dacã îndeplinesc condiţiile cerute de lege.
5. Interzicerea, pentru pensionari, de a opta pentru ajutor social, pornind de la principiul ca acest ajutor se acorda numai celor ce nu au dreptul la o pensie.
Pe lîngã mãsurile arãtate mai sus, aplicarea legii pensiilor a mai relevat necesitatea unor completãri şi precizãri şi anume:
- limitarea la o singura data a posibilitatii acordate pensionarilor pentru limita de virsta de a cere adãugarea timpului lucrat dupã pensionare, în afarã pensiilor de invaliditate unde adãugarea urmeazã sa se poatã face ori de cîte ori pensionarul realizeazã o vechime de cel puţin un an;
- introducerea, printre cazurile care determina suspendarea plãţii pensiei, şi a cazului exercitãrii unei profesii sau meserii pe cont propriu, pentru a aplica pensionarilor din aceasta categorie acelaşi regim ca cel reglementat pentru cei ce se încadreazã în organizaţiile socialiste;
- abrogarea prevederilor art. 14 din legea pensiilor, prin care s-a stabilit reducerea pensiei pentru cei care au avut întreruperi în munca.
În sensul celor de mai sus s-a adoptat alãturatul decret.

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. I
Articolele 5, 13, 25, 29, 48, 53, 55, 64, 83 şi 86 din <>Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi pensia suplimentarã, publicatã în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I, nr. 85 din 28 decembrie 1966, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Pentru stabilirea cuantumului pensiei se iau în considerare, dupã felul pensiei, urmãtoarele elemente:
a) vechimea în munca;
b) salariul tarifar de încadrare;
c) gradul de invaliditate şi cauza care a provocat invaliditatea;
d) condiţiile de la locul de munca".

2. Articolul 13 alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru fiecare an de vechime peste vechimea minima necesarã obţinerii pensiei integrale pentru limita de virsta se acorda un procent suplimentar de 0,5 la suta aplicat la salariul tarifar".

3. Articolul 25 alineatul 1 lit. a, fraza de sub tabel, va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru fiecare an de vechime în munca, pînã la vechimea minima necesarã la pensia integrala pentru limita de virsta, se acorda un procent suplimentar de 1 la suta din salariul tarifar; pentru fiecare an care depãşeşte aceasta vechime minima se acorda un procent suplimentar de 0,5 la suta din salariul tarifar".

4. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Invalizii de gradul I, care au vechimea în munca necesarã pentru obţinerea pensiei pentru limita de virsta, au dreptul la cuantumul acesteia, chiar dacã nu au împlinit virsta cerutã pentru obţinerea unei asemenea pensii.
(2) De dispoziţiile alineatului 1 beneficiazã atît cei care au calitatea de pensionari de invaliditate, cît şi cei care solicita înscrierea la pensie.
(3) Pensionãrii de invaliditate care primesc cuantumul pensiei pentru limita de virsta, rãmîn supuşi revizuirii medicale, cu excepţia celor prevãzuţi la art. 28 alin. 1.
(4) Cuantumul pensiei pentru limita de virsta se acorda din oficiu, ori de cîte ori acesta este mai avantajos".

5. Articolul 48 alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) În cazul cînd o persoana a lucrat în mai multe sectoare de activitate care au sisteme proprii de asigurãri şi pensii, i se va stabili pensie sau ajutor social pentru limita de virsta în cadrul asigurãrilor sociale de stat, luindu-se în considerare perioadele cît a lucrat în aceste sectoare, numai dacã cea mai mare parte din perioada de activitate pe care o are a lucrat efectiv ca angajat. Perioadele de timp cît a lucrat în alte sectoare de activitate se iau în considerare dacã ele se recunosc ca vechime în munca pentru acordarea unui drept de pensie de cãtre acele sectoare.
Personalul cultelor va fi înscris la pensie în cadrul asigurãrilor sociale de stat, dacã a încetat activitatea pînã la 1 ianuarie 1959 sau dacã, continuind activitatea şi dupã aceasta data, a lucrat în ultima perioada ca angajat cuprins în sectorul asigurãrilor sociale de stat. Timpul cît o persoana a lucrat ca membru în cooperativele agricole de producţie nu poate fi folosit pentru obţinerea unui drept de pensie sau ajutor social în cadrul asigurãrilor sociale de stat, ori pentru recalcularea pensiei în acest sector.
(2) Vechimea în munca avutã în calitate de angajat va fi luatã în considerare de fiecare dintre sectoarele de activitate respective cu sisteme proprii de asigurãri şi pensii, cu excepţia sectorului cooperaţiei agricole de producţie".

8. Articolul 53 alineatele 1 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Pensionarul care rãmîne sau se reincadreaza în munca dupã pensionare are dreptul sa i se recalculeze pensia, luindu-se în considerare şi timpul muncit dupã stabilirea iniţialã a pensiei, dupã cum urmeazã:
a) pensionarului de invaliditate i se poate recalcula pensia atunci cînd solicita adãugarea unor perioade de vechime de cel puţin un an;
b) pensionarului pentru limita de virsta recalcularea i se poate face numai o singura data, dupã pensionare.
(4) În cazul în care pensionarul îşi continua activitatea în alt sector de munca decît acela care i-a stabilit pensia, recalcularea se face în condiţiile arãtate la alin. 1 şi 2 de cãtre sectorul care îi plãteşte pensia".

7. Articolul 55 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Plata pensiei şi a celorlalte drepturi aferente, se suspenda pe timpul cît pensionarul:
a) îşi stabileşte domiciliul pe teritoriul altei tari;
b) executa o pedeapsa privativã de libertate;
c) lucreazã în baza unui contract de munca, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 59, 60 şi 61;
d) exercita o profesie sau o meserie pe cont propriu".

8. Articolul 64 alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Nimeni nu poate primi decît o singura pensie, indiferent de fondul din care aceasta este plãtitã ori de legea în care este prevãzut dreptul la pensie cu excepţia celor prevãzuţi la art. 48 alin. 5. În cazul în care o persoana ce are dreptul la pensie în cadrul asigurãrilor sociale de stat a lucrat o perioada ca membru în cooperativele agricole de producţie va putea primi, pe lîngã pensia de asigurãri sociale cuvenitã pentru timpul cît a lucrat ca angajat şi pensia de la sectorul cooperaţiei agricole de producţie pentru perioada cît a lucrat în acel sector.
(3) Persoanele îndreptãţite la mai multe pensii pot opta oricind pentru una din ele, chiar dupã ce s-a stabilit un drept la pensie. Cei care beneficiazã de o pensie nu pot opta pentru ajutor social".

9. Articolul 83 alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru fiecare an ce depãşeşte vechimea cerutã la acordarea pensiei integrale pentru limita de virsta se acorda un procent suplimentar de 0,5 la suta din salariul tarifar".

10. Articolul 86 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86. - (1) Pensionarilor de invaliditate aflaţi în plata la 31 decembrie 1966, cãrora li se schimba gradul de invaliditate dupã aceasta data, li se vor stabili drepturile corespunzãtoare noului grad de invaliditate potrivit prevederilor din prezenta lege. În cazul în care în urma revizuirilor medicale aceştia sînt trecuţi în grade de invaliditate mai mari, însã din calcul le rezulta pensii mai mici decît cele primite pînã la data revizuirii medicale, se va menţine cuantumul pensiei avut pînã la acea data".

ART. II
La capitolul XIII "Dispoziţii finale" se adauga un nou articol, 61^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 61^1. - (1) Persoanele care au desfãşurat activitate revolutionara înainte de 23 August 1944 au dreptul la pensie în cadrul asigurãrilor sociale de stat, în condiţiile prezentei legi.
(2) Perioada de deţinere în inchisori şi lagare ca urmare a activitãţii revoluţionare desfãşurate pînã la 23 August 1944 constituie vechime în munca. Pentru fiecare an cît persoana în cauza s-a aflat într-o astfel de deţinere se acorda cîte 6 luni spor de vechime.
(3) Perioada în care o persoana a lucrat ca activist al Partidului Comunist Roman, al organizaţiilor muncitoresti revoluţionare şi antifasciste, pînã la 23 August 1944, constituie de asemenea vechime în munca.
(4) La stabilirea pensiei, dovada perioadelor prevãzute în alineatele 2 şi 3 se face numai cu acte eliberate de organele care au evidenta unor asemenea situaţii".
ART. III
Articolele 14 şi 42 din <>Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi pensia suplimentarã, precum şi Decretul nr. 95 din 14 februarie 1967, se abroga.
ART. IV
Sumele plãtite în plus, cu titlu de pensie, ajutor social sau alte drepturi aferente, pînã la data intrãrii în vigoare a prezentului decret, cu excepţia celor care au fost urmarea unor infracţiuni, nu se mai urmãresc.
ART. V
(1) Pensionarul pentru limita de virsta care a beneficiat de recalcularea pensiei prin adãugarea de vechime pînã la data intrãrii în vigoare a prezentului decret, mai poate cere o singura data recalcularea pensiei în condiţiile art. 53 alin. 1.
(2) Pensionãrii de invaliditate, înscrişi la pensie pînã la data intrãrii în vigoare a prezentului decret, care primesc cuantumul pensiei pentru limita de virsta, vor beneficia în continuare de acest cuantum şi în cazul schimbãrii gradului de invaliditate, cu excepţia celor ce sînt trecuţi în gradul III şi care nu au vechimea necesarã obţinerii pensiei integrale pentru limita de virsta sau care, avînd aceasta vechime, sînt revizuibili.
ART. VI
Prevederile de la art. 55 alin. 1 lit. d se aplica cu începere de la 1 ianuarie 1969.
ART. VII
Cererile de pensie şi ajutor social, cu toate actele necesare, precum şi contestaţiile introduse pînã la data intrãrii în vigoare a prezentului decret şi nerezolvate pînã la aceasta data, vor fi soluţionate dupã normele legale existente la data cererii.
ART. VIII
<>Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi pensia suplimentarã, cu modificãrile aduse prin <>Decretul nr. 70/1968 şi prin prezentul decret, se va republica, dîndu-se o noua numerotare articolelor.

Preşedintele Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU

Bucureşti, 23 octombrie 1968.
Nr. 970.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016