Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 79 din 30 martie 1950  pentru organizarea Notariatului de Stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 79 din 30 martie 1950 pentru organizarea Notariatului de Stat

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 31 din 31 martie 1950
Prezidiul Marii Adunãri Naţionale emite urmãtorul decret:

CAP. 1
Dispoziţiuni generale

ART. 1
Notariatul de Stat are drept scop de a ajuta cetãţenii din Republica Populara Romana în întocmirea inscrierilor constatatoare ale raporturilor lor juridice, asigurându-le şi inlesnindu-le astfel exerciţiul drepturilor lor civile în spiritul legalitãţii socialiste.
ART. 2
Sunt acte de notariat: redactarea şi autentificarea inscrierilor, eliberarea copiilor legalizate, legalizarea semnaturilor şi actelor de protest ale cambiilor, cecurilor şi altor titluri la ordin.
Actele de notariat se efectueazã numai prin Birourile de Notariat de Stat.
ART. 3
Birourile de Notariat de Stat mai au dreptul de a primi în depozit înscrisuri şi documente şi de a da data certa înscrisurilor ce li se prezintã în acest scop.
Ele vor efectua deasemenea şi traduceri în şi din limba romana.
Traducerile se vor face fie de notar sau substitut, fie de traducatori special angajaţi şi încadraţi în Birourile de Notariat de Stat.
Vor funcţiona traducatori la Biroul principal de Notariat de Stat din Bucureşti, precum şi la Birourile de Notariat de Stat din oraşele care vor fi determinate prin decizia ministrului justiţiei.

CAP. 2
Organizarea Notariatului de Stat

ART. 4
Birourile de Notariat de Stat se înfiinţeazã prin decizia ministrului justiţiei.
În capitalele de judeţe va funcţiona câte un Birou principal şi numãrul necesar de Birouri de Notariat de Stat.
De asemenea, vor funcţiona, dupã necesitate, Birouri de Notariat de Stat în celelalte comune în care se afla sedii principale sau secundare de judecãtorii populare.
Birourile principale de Notariat de Stat sunt conduse de un notar principal, iar celelalte de un notar. Ei sunt ajutaţi în executarea funcţiunilor lor de un secretar.
ART. 5
Pe lângã Birourile principale de Notariat de Stat vor funcţiona arhivele centrale judeţene ale Notariatului de Stat.
ART. 6
Notarii principali, notarii şi secretarii Birourilor de Notariat de Stat se angajeazã şi se revoca de ministrul justiţiei.
Ministrul justiţiei va putea angaja substituti de notari, precum şi personalul necesar Birourilor de Notariat de Stat.
ART. 7
Pentru ca cineva sa poatã fi angajat substitut de notar, trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţiuni:
a) Sa aibã 25 ani împliniţi;
b) Sa fi satisfãcut obligaţiunile de serviciu militar;
c) Sa fie licenţiat în drept sau sa fi absolvit o şcoala juridicã;
d) Sa cunoascã limba romana şi limba naţionalitãţii conlocuitoare în care se distribuie justiţia în regiunea unde va funcţiona;
e) Sa nu fi fost condamnat pentru infracţiuni care aduc atingere bazei politice, sociale sau economice a Republicii Populare Romane sau orice alte infracţiuni care vor fi apreciate ca fac pe cel condamnat inapt pentru funcţiunea de notar.
ART. 8
Vor putea fi angajaţi notari acei care au funcţionat timp de doi ani ca substituti de notari, precum şi acei care, indeplinind condiţiunile articolului precedent, au o activitate cu caracter juridic de cel puţin 3 ani.
ART. 9
Notarul principal, notarii şi substitutii de notari dintr-un judeţ alcãtuiesc Colegiul judeţean al notarilor. Notarul principal al judeţului este, de drept, preşedintele Colegiului.
Organizarea Colegiilor judeţene de notari va fi stabilitã prin decizia ministrului justiţiei.

CAP. 3
Funcţionarea Notariatului de Stat

ART. 10
Notarul principal, notarul sau substitutul de notar redacteazã, la cererea pãrţilor, înscrisurile pe care urmeazã sa le autentifice.
În vederea îndeplinirii sarcinii sale, notarul se va strãdui sa desluseasca raporturile reale între pãrţi spre a stabili drepturile şi interesele lor, dându-se explicatiunile şi îndrumãrile necesare asupra consecinţelor juridice ce vor decurge din act.
El va da înscrisul, cuprinsul corespunzãtor intentiei şi intereselor ambelor pãrţi şi o redactare potrivita cu puterea de înţelegere a pãrţilor.
ART. 11
Înainte de efectuarea oricãrui act de notariat, notarul este dator sa-i verifice conţinutul.
El va refuza îndeplinirea actului de notariat în toate cazurile în care tinde a se crea o situaţie contrarã legilor intereselor Statului, bunelor moravuri, sau a se aduce vãtãmare consolidãrii legalitatilor socialiste, sau drepturilor şi intereselor cetãţenilor din Republica Populara Romana, institutiunilor, organizatiunilor, întreprinderilor de stat, cooperativelor şi oricãror alte instituţii obşteşti.
ART. 12
Înscrisurile vor fi redactate în limba romana.
În regiunile în care justiţia se distribuie şi în una din limbile nationalitatilor conlocuitoare, pãrţile vor putea cere redactarea înscrisului în aceasta limba.
ART. 13
Înscrisurile ce urmeazã a fi autentificate, se vor întocmi în atâtea exemplare câte vor fi cerute de pãrţi, în plus doua, din care unul se va pãstra la Biroul de Notariat de Stat, la care s-a întocmit înscrisul, iar celãlalt la Arhiva centrala judeteana de pe lângã Biroul principal de Notariat de Stat.
Pentru legalizarea semnaturilor sau pentru darea de data certa se va face numai un singur exemplar în plus, pentru Biroul de Notariat.
ART. 14
Îndeplinirea actelor de notariat prevãzute de art. 2, precum şi a actelor prevãzute la art. 3, se va face conform dispoziţiunilor legii pentru autentificarea şi legalizarea înscrisurilor, legii asupra cambiei şi biletului de ordin, precum şi oricãror legi speciale.
La autentificarea înscrisurilor, notarul va fi asistat de secretarul Biroului de Notariat de Stat care va contrasemna înscrisul.
În cazurile în care, potrivit dispoziţiunilor legale în vigoare, este necesarã formalitatea transcriptiei sau înscrierii, înscrisurile se vor inainta de urgenta tribunalului sau judecãtoriei de carte funduara competente.
Dupã transcriere, înscrisurile se vor înapoia Biroului de Notariat de Stat, iar notarul va da pãrţilor exemplarele destinate lor, ele semnand de primire chiar pe petiţia de autentificare.
ART. 15
Oricine poate cere Biroului de Notariat de Stat care a autentificat înscrisul, sau Biroului principal de Notariat de Stat în a cãrui arhiva este depus un exemplar al înscrisului, copii legalizate.
ART. 16
La primirea în depozit a înscrisurilor şi documentelor, potrivit art. 3, notarul va încheia un proces-verbal care va cuprinde, pe lângã numele deponentului şi arãtarea persoanei cãreia trebuie sa elibereze înscrisurile, cu indentificarea numãrului şi altor date necesare pentru identificarea înscrisurilor depuse.
Restituirea înscrisurilor primite în depozit se va face tot prin încheiere de proces-verbal, semnat şi de persoana care primeşte înscrisul.
Notarul este dator sa se încredinţeze de identitatea deponentului şi a primitorului.
ART. 17
Actele autentificate de Birourile de Notariat de Stat se vor investi şi executa de instanţele judecãtoreşti competente, conform dreptului comun.
ART. 18
Autorizarea notarilor de a efectua traduceri în şi din limba romana se da prin decizia ministrului de justiţie.

CAP. 4
Îndrumare şi control

ART. 19
În toate cazurile când notarul refuza îndeplinirea oricãrui act ce cade în atribuţiunile sale, el va da o încheiere în care va motiva refuzul sau.
În termen de 15 zile de la data încheierii de respingere, partea nemultumita va putea face plângere la tribunal, dacã încheierea de respingere este data de notarul principal, iar, în celelalte cazuri la judecãtoria populara în circumscripţia cãreia se afla Biroul de Notariat de Stat.
Instanta va examina plângerea în camera de chibzuire, fãrã citarea pãrţilor. Hotãrârea nu este supusã niciunei cai de atac. Dacã plângerea este primitã, notarul este obligat sa efectueze actul.
ART. 20
Activitatea notarilor este pusã sub îndrumarea şi controlul Ministerului Justiţiei, care va inspecta periodic, Birourile de Notariat de Stat.
Colegiile judeţene de notari vor supraveghea şi controla permanent activitatea notarilor, raportand periodic Ministerului Justiţie.

CAP. 5
Dispoziţiuni finale şi tranzitorii

ART. 21
Pentru îndeplinirea actelor de notariat, Birourile de Notariat de Stat, vor anula timbre, coli timbrate sau vor pretinde pãrţilor chitanţa doveditoare de plata taxelor stabilite, potrivit tarifului ce se va fixa de Ministerul Finanţelor, la propunerea Ministerului Justiţiei.
ART. 22
Ministerul Justiţiei va stabili, pe cale de deciziuni şi instrucţiuni, norme generale obligatorii în toate chestiunile privitoare la organizarea, controlul şi competenta Birourilor de Notariat de Stat.
De asemenea, va fi stabilitã prin decizia ministrului justiţiei, data de la care actele de notariat prevãzute de art. 2 vor fi efectuate numai de Birourile de Notariat de Stat
Data va putea fi stabilitã deosebit pentru diferitele regiuni ale tarii.
Drepturile avocaţilor de a redacta orice înscrisuri rãmân neatinse.

C.I. PARHON

MARIN FLOREA IONESCU

Ministrul justiţiei,
Stelian Nitulescu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016