Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 779 din 8 octombrie 1966  pentru modificarea unor dispozitii legale privitoare la divort    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 779 din 8 octombrie 1966 pentru modificarea unor dispozitii legale privitoare la divort

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 64 din 8 octombrie 1966
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Articolele 1, 37, 38 şi 41 din Codul familiei se modifica dupã cum urmeazã:

1) Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - În Republica Socialistã România statul ocroteşte cãsãtoria şi familia; el sprijinã, prin mãsuri economice şi sociale, dezvoltarea şi consolidarea familiei.
Statul apara interesele mamei şi copilului şi manifesta deosebita grija pentru creşterea şi educarea tinerei generaţii.
Familia are la baza cãsãtoria liber consimţitã între soţi.
În relaţiile dintre soţi, precum şi în exerciţiul drepturilor fata de copii, bãrbatul şi femeia au drepturi egale.
Drepturile pãrinteşti se exercita numai în interesul copiilor".

2) Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Cãsãtoria înceteazã prin moartea unuia dintre soţi sau prin declararea judecãtoreascã a morţii unuia dintre ei.
Cãsãtoria se poate desface, în cazuri excepţionale, prin divorţ".

3) Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Instanta judecãtoreascã nu poate desface cãsãtoria prin divorţ decât atunci când, datoritã unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt atât de grav şi iremediabil vãtãmate încât continuarea cãsãtoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
Instanta va aprecia, cu deosebita grija, temeiurile cererii de divorţ şi imposibilitatea continuãrii cãsãtoriei, ţinând seama şi de durata acesteia, precum şi de interesele copiilor minori".

4) Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - Cãsãtoria este desfãcutã din ziua în care s-a fãcut menţiunea despre hotãrârea definitiva de divorţ pe marginea actului de cãsãtorie.
Aceasta menţiune se va face în termen de 2 luni de la rãmânerea definitiva a hotãrârii de divorţ, numai la cererea soţului care a obţinut divorţul şi care va prezenta serviciului de stare civilã de la locul unde s-a încheiat cãsãtoria copie legalizatã de pe hotãrârea de divorţ rãmasã definitiva.
Dacã nu s-a cerut efectuarea menţiunii în termenul prevãzut în alineatul precedent, hotãrârea de divorţ rãmâne fãrã efect. O noua acţiune de divorţ nu se va putea întemeia decât pe fapte noi, soţul reclamant putindu-se însã sprijini, în afarã de ele, şi pe faptele constatate prin hotãrârea rãmasã fãrã efect".

5) Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - Pana la desfacerea cãsãtoriei în condiţiile prevãzute de art. 39, sotii îşi datoreazã întreţinere.
Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacã se afla în nevoie din pricina unei incapacitãţi de munca survenite înainte de cãsãtorie, ori în timpul cãsãtoriei; el are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea cãsãtoriei, însã numai dacã incapacitatea se datoreazã unei împrejurãri în legatura cu cãsãtoria.
Întreţinerea datoratã potrivit dispoziţiilor alin. 2 poate fi stabilitã pana la o treime din venitul net de munca al soţului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmeazã a o plati. Aceasta întreţinere, împreunã cu întreţinerea datoratã copiilor, nu va putea depãşi jumãtate din venitul net de munca al soţului obligat la plata.
Când divorţul este pronunţat numai din vina unuia dintre soţi, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor 2 şi 3, decât timp de un an de la desfacerea cãsãtoriei.
În toate cazurile, dreptul la întreţinere înceteazã prin recasatorirea soţului îndreptãţit sa o primeascã".

ART. 2
Articolele 612, 613, 615, 616, 618 şi 619 din Codul de procedura civilã se modifica, iar dupã articolul 616 se introduce articolul 616^1, dupã cum urmeazã:

1) Dupã alineatul 3 al articolului 612 se introduce un alineat nou cu urmãtorul cuprins:
"Cererea de divorţ împreunã cu înscrisurile doveditoare se va prezenta personal de cãtre reclamant preşedintelui tribunalului".

2) Articolul 613 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 613. - Preşedintele tribunalului, primind cererea de divorţ, dupã ce a dat reclamantului sfaturi de împãcare, va fixa un termen pentru înfãţişarea ambilor soţi.
Dacã la acest termen reclamantul nu se înfãţişeazã, procesul se suspenda.
La termenul prevãzut în alin. 1 preşedintele va stãrui pentru împãcarea soţilor, iar dacã aceştia nu se împacã sau soţul parat nu se înfãţişeazã, deşi a fost legal citat, preşedintele le va da un termen de gandire de 6 luni, iar dacã exista copii minori, de un an. Dupã împlinirea acestui termen, preşedintele va cita pãrţile şi, dacã ele s-au împãcat, va fixa termen pentru judecarea cererii, sau, dacã socoteşte util, ţinând seama de împrejurãri, le va da încã un termen de gandire de cel mult 6 luni. Dupã expirarea acestui termen, la cererea reclamantului, va fixa termen pentru judecarea cererii".

3) Articolul 615 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 615. - Cererea de divorţ se judeca în şedinţa publica. Instanta va putea sa dispunã însã judecarea în camera de consiliu, dacã se va aprecia ca prin aceasta s-ar asigura o mai buna judecare sau administrare a probelor.
În toate cazurile hotãrârea se pronunţa în şedinţa publica".

4) Articolul 616 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 616. - Dacã la termenul de judecata se înfãţişeazã numai paratul, cererea va fi respinsã ca nesusţinutã.
La primul termen, instanta va stãrui pentru împãcarea soţilor. Dacã aceştia nu se împacã, instanta va fixa un termen pentru a se pronunţa cu privire la probele propuse de reclamant prin cererea de divorţ, precum şi pentru dovedirea faptelor intervenite ulterior, pe care le invoca în sprijinul cererii. Totodatã instanta se va pronunţa şi asupra probelor propuse de parat.
Probele nu se vor putea administra la acelaşi termen când au fost încuviinţate".

5) Articolul 616^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 616^1. - Dacã la termenele fixate pentru împãcarea soţilor sau la cele fixate pentru şedinţa de judecata, procedura de chemare a soţului parat a fost îndeplinitã prin afişare, iar acesta nu s-a înfãţişat la nici unul dintre aceste termene, instanta va cere dovezi sau va dispune cercetãri pentru a verifica dacã paratul îşi are domiciliul la locul indicat în cerere şi, dacã constata ca nu domiciliazã acolo, va dispune citarea lui la domiciliul sau, precum şi, dacã este cazul, la locul de munca".

6) Alineatul 2 al articolului 618 va avea urmãtorul cuprins:
"Acţiunea de divorţ se va stinge prin împãcarea soţilor în orice faza a procesului, chiar dacã intervine în instanta de recurs, iar recursul nu este timbrat conform legii".

7) Articolul 619 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 619. - Termenul de recurs este de 30 de zile şi, cu excepţia cazului prevãzut în alineatul final al art. 301, curge numai de la comunicarea hotãrârii. Pãrţile nu pot renunţa la acest termen.
Recursul reclamantului impotriva sentinţei prin care s-a respins cererea va fi respins ca nesusţinut, dacã la judecata se prezintã numai paratul.
Recursul pârâtului va fi judecat chiar dacã se înfãţişeazã numai reclamantul.
Hotãrârea data în materie de divorţ nu este supusã revizuirii".

ART. 3
Taxa de timbru pentru acţiunea de divorţ este de 3000 pana la 6000 lei, ea stabilindu-se de preşedintele tribunalului în raport cu venitul net lunar al reclamantului.
În cazul împãcãrii soţilor sau al retragerii acţiunii de divorţ în tot cursul judecaţii, precum şi în cazul în care soţul care a obţinut divorţul nu cere înscrierea menţiunii desfacerii cãsãtoriei în condiţiile prevãzute de art. 39 din Codul familiei, se va restitui jumãtate din taxa de timbru la cererea celui care a plãtit-o. Dreptul la restituire se stinge dacã nu a fost exercitat în termen de un an de la data când s-a nãscut acest drept.
Soţul vinovat de desfacerea cãsãtoriei va fi obligat de instanta ca, în afarã taxei de timbru, sa restituie celuilalt soţ toate cheltuielile suportate de acesta din cauza procesului de divorţ.
Pentru aplicarea dispoziţiilor articolului de fata se vor emite instrucţiuni de cãtre ministrul finanţelor şi ministrul justiţiei.
ART. 4
Dispoziţiile decretului de fata sunt aplicabile şi cauzelor pendinte la data intrãrii în vigoare a acestui decret.
În cauzele pendinte, dupã completarea taxei de timbru potrivit dispoziţiilor art. III, se va proceda dupã cum urmeazã:
a) în cazurile aflate la instanta de fond, procedura se va relua din faza prevãzutã de alin. 3 al art. 613 din Codul de procedura civilã, modificat prin prezentul decret. Probele administrate vor rãmâne dobândite cauzei, dacã instanta nu decide altfel;
b) în cazurile aflate în recurs, hotãrârile se vor casa cu trimitere, iar dacã aceste cauze se afla la instanta de recurs în fond dupã casare, ele vor fi trimise prin desesizare la prima instanta. În ambele aceste situaţii, instanta de fond va aplica dispoziţiile de la lit. a.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016