Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 76 din 23 martie 1950  pentru producerea, transportul, distributia si vinzarea energiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 76 din 23 martie 1950 pentru producerea, transportul, distributia si vinzarea energiei electrice

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL 31 DIN 31/03/50
CAP. 1
Dispoziţiuni generale

ART. 1
Dreptul de a produce, transporta, distribui şi vinde energia electrica aparţine Statului.
Statul exercita acest drept prin Ministerul Energiei Electrice, pe baza prevederilor Planului de Stat.
Distribuţia şi vînzarea energiei electrice produsã de Uzinele Electrice ale Sfaturilor Populare, precum şi distribuţia şi vînzarea energiei electrice procurata de acestea de la alte surse, pentru satisfacerea nevoilor locale, se fac de cãtre Sfaturile Populare.
ART. 2
Sunt supuse prevederilor prezentului decret:
a) Construirea şi exploatarea instalaţiilor hidraulice şi termice pentru producerea energiei electrice;
b) Construirea şi exploatarea instalaţiilor pentru transportul, distribuţia şi vînzarea energiei electrice.
În categoria instalaţiilor prevãzute mai sus nu intra instalatiunile de tracţiune electrica localã, reţelele de telecomunicaţii (telefonie, telegrafie, televiziune, transmisiuni radio, semnalizari şi comanda la distanta şi altele asemenea), cu excepţia instalatiunilor telefonice montate pe stîlpii reţelelor de energie electrica, sau utilizînd aceste reţele (unde dirijate) şi servind pentru nevoile exploatarilor electrice care rãmîn supuse prevederilor prezentului decret.
De asemenea, nu intra în prevederile decretului de fata, construirea şi exploatarea instalaţiilor electrice interioare, destinate folosirii energiei electrice;
c) Controlul asupra consumului raţional şi economic al energiei electrice, precum şi al combustibilului întrebuinţat în uzinele electrice.
ART. 3
Ministerul Energiei Electrice poate autoriza, în cazurile limitativ arãtate mai jos:
a) Producerea energiei electrice de cãtre Sfaturile Populare, în comunele care nu ar putea fi alimentate în prezent, de la reţelele electrice regionale;
b) Producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice de cãtre întreprinderile de Stat care o folosesc pentru nevoi proprii, în limitele în care condiţiunile locale ale acestor întreprinderi, justifica, din punct de vedere economic, aceste mãsuri, precum şi în cazul în care întreprinderile nu ar putea fi alimentate de la reţelele regionale sau locale;
Vînzarea energiei electrice, pe termen limitat de cãtre întreprinderile de Stat, care o produc în principal pentru nevoi proprii.
Cînd autorizaţiile prevãzute la acest articol vor implica investiţii, ele vor fi eliberate numai în limitele Planului de Stat.
În cazul cînd vînzarea necesita traversarea limitelor proprietãţii în zona cladita a comunelor, sau a cãilor publice din aceeaşi zona, autorizaţia va fi data cu acordul Sfatului Popular local.
ART. 4
Introducerea, transportul, distribuţia şi vînzarea energiei electrice, precum şi în controlul asupra consumului economic al combustibilului şi energiei electrice, se vor avea în vedere urmãtoarele principii:
a) Valorificarea la maximum şi în condiţiuni optime a energiei hidraulice şi a carbunilor de putere calorica mica, direct de la minele de cãrbuni, precum şi a prafului şi deşeurilor de cãrbuni şi alţi combustibili;
b) Restrîngerea folosirii gazului natural, a carbunilor superiori, a combustibilului lichid şi a lemnelor de foc, pentru producerea energiei;
c) Dezvoltarea instalatiunilor electrice şi construirea de uzini electrice noi de mare putere şi de randament ridicat, pe principiul concentrarii producerii de energie electrica;
d) Dezvoltarea instalatiunilor pentru transportul şi distribuţia energiei electrice, precum şi interconexiunea acestora în cadrul reţelei regionale, pentru satisfacerea cu energie electrica a nevoilor crescinde ale industriei şi transporturilor, pentru mecanizarea prin electrificare, a muncilor manuale în toate sectoarele economiei naţionale, pentru electrificarea agriculturii, precum şi pentru raspindirea cît mai mare a electricitatii în oraşe şi sate.
Pentru atingerea acestor obiective se vor folosi centralele electrice regionale, cît şi uzinele locale, acestea din urma fiind astfel construite, încît sa utilizeze în primul rind surse hidraulice locale sau combustibili locali de mica putere calorica, cît şi deşeuri combustibile;
e) Coordonarea construcţiei uzinelor hidroelectrice cu toate celelalte probleme de amenajare integrala a cursurilor de apa, în vederea navigabilitatii, a irigatiilor, a imbunatatirilor funciare şi altele asemenea;
f) Înlãturarea risipei de combustibili, energie electrica şi de orice fel de energie, a cheltuielilor de exploatare.
ART. 5
Prin instalatiuni de producere, transport, distribuţie şi vînzare de energie, a cheltuielilor inutile în instalatiuni şi reducerea cheltuielilor de exploatare.
ART. 6
Orice întreprindere sau instituţie de Stat care solicita autorizaţii pentru instalaţii proprii de producere şi transport de energie electrica, pentru nevoi proprii, poate fi obligatã de Ministerul Energiei Electrice, cu avizul Comisiunii de Stat a Planificarii, sa construiascã instalatiunile respective, pentru o putere mai mare decît cea necesarã nevoilor proprii, în cadrul problemei energetice locale.
Construirea şi exploatarea acestor instalatiuni se va face cu îndeplinirea condiţiunilor tehnice şi de funcţionare stabilite de Ministerul Energiei Electrice, în scopul creãrii posibilitatii de adaptare a acestor instalatiuni la viitoarea reţea nationala.
ART. 7
Ministerul Energiei Electrice poate cere acelora care poseda şi exploateazã instalatiuni de producere şi transport de energie electrica, sa întreţinã şi sa exploateze instalatiunile respective, în scopul utilizãrii întregului disponibil de putere şi energie electrica, în cadrul Planului de Stat.
Planificarea întregii producţii de energie electrica şi reparatiei acesteia, este subordonata Ministerului Energiei Electrice în cadrul Planului de Stat.
ART. 8
Ministerul Energiei Electrice poate oricind prelua, cu aprobarea Consiliului de Miniştri, instalatiunile de producere şi transport de energie electrica, autorizate pentru nevoi proprii, asigurind furnizarea energiei electrice regionale.

CAP. 2
Instalatiuni pentru producerea energiei electrice

ART. 9
Prin instalatie hidraulica pentru producerea de energie electrica se înţelege uzina hidraulica producãtoare de energie şi toate amenajãrile hidraulice şi instalaţiile aferente, precum: barajul pentru acumulare cu toate accesoriile lui, serviciile auxiliare ale uzinei, canalul de aducere, conductele forţate şi altele asemenea.
ART. 10
Studiile pentru amenajarea caderilor de apa în vederea producerii de energie electrica se vor face în baza unui permis de studii, acordat de Ministerul Energiei Electrice cu avizul Ministerului Construcţiilor.
Pentru uzinele hidraulice locale de puteri pînã la 100 kw, Sfaturile Populare pot face studii pentru amenajãri hidroelectrice, urmînd ca proiectele sa fie supuse avizului energetic al Ministerului Energiei Electrice.
ART. 11
Permisele de studii vor fi valabile cel mult trei ani. Ele dau posesorilor numai urmãtoarele drepturi:
a) De a face studii, mãsurãtori şi sondaje;
b) De a trece liber pe orice teren pentru realizarea studiului întreprins;
c) De a instala tarusi, stilpi, reperi fixi, scãri cu nivele, precum şi orice alte lucrãri necesare studiilor.
ART. 12
Prin instalatie termica se înţelege, atît uzina propriu zisa, grupurile generatoare, cazanele şi altele asemenea, cît şi lucrãrile şi instalaţiile aferente, ca: serviciile auxiliare ale uzinei, instalaţiile pentru captarea apei de rãcire, instalatiunile anexe şi altele asemenea.
ART. 13
Construirea, amplificarea, diminuarea şi exploatarea uzinelor de orice fel, în scopul producerii energiei electrice, se fac numai pe baza avizului din punct de vedere energetic, al Ministerului Energiei Electrice, eliberat în conformitate cu prevederile Planului de Stat.
ART. 14
Transferul de unitãţi energetice între diferite ministere, indiferent de puterea unitãţilor, se face cu aprobarea Consiliului de Miniştri, la propunerea ministerului beneficiar, însoţitã de avizul Ministerului Energiei Electrice, din punct de vedere energetic.
Transferul de unitãţi energetice în interiorul aceluiaşi minister se face cu aprobarea ministerului respectiv, cu avizul, din punct de vedere energetic, Ministerului Energiei Electrice. În acest caz, avizul, este necesar numai pentru unitãţi mai mari de 200 kw, dacã aceste transferuri se fac în cadrul Departamentului Gospodaririlor Locale, şi pentru unitãţi mai mari de 100 kw, pentru transferuri efectuate în cadrul altor ministere. Avizele din punct de vedere energetic, ale Ministerului Energiei Electrice, pentru aceste transferuri de unitãţi mai mari de 200 kw, respectiv 100 kw, vor fi date de Ministerul Energiei Electrice, conform indicatiunilor Comisiunii de Stat a Planificarii.
ART. 15
Ministerul Energiei Electrice va putea desfiinta uzinele hidraulice autorizate pentru a permite alte amenajãri importante pe cursul de apa respectiv, asigurind instalatiunilor deservite de uzinele desfiinţate, alimentarea cu energie electrica.
Desfiinţarea uzinelor hidraulice se face prin decizia Ministerului Energiei Electrice, cu avizul Comisiunii de Stat a Planificarii.
ART. 16
În scopul asigurãrii unei cît mai bune planificari a producţiei şi reparatiei energiei electrice, precum şi în scopul economiei de investiţii, toate ministerele sînt obligate mai înainte de a face propunerile lor de Plan, în ceea ce priveşte crearea de noi întreprinderi sau dezvoltãri ale întreprinderilor existente, consumatoare de energie electrica, sa încunoştiinţeze Ministerul Energiei Electrice asupra puterii electrice de care vor avea nevoie şi de termenul la care ea va fi necesarã.
Ministerele sînt obligate a alãturã, la propunerile lor de plan, avizul motivat, din punct de vedere energetic, al Ministerului Energiei Electrice, referitor la asigurarea puterii electrice necesare.

CAP. 3
Reţele de transport şi distribuţie de energie electrica

ART. 17
Prin reţele de transport şi distribuţie de energie electrica se înţeleg atît liniile propriu zise, cît şi instalaţiile anexe, precum: cabinele de derivatie, staţiile de conexiune şi transformare, liniile telefonice montate pe aceiaşi stilpi cu liniile electrice, instalaţiile telefonice prin unde dirijate şi altele asemenea.
ART. 18
Construirea, amplificarea şi exploatarea reţelelor de transport şi distribuţie de energie electrica se fac pe baza avizului, din punct de vedere energetic, al Ministerului Energiei Electrice, eliberat în conformitate cu prevederile Planului de Stat.
ART. 19
Construirea şi amplificarea reţelelor de distribuţie în cuprinsul incintei aceleiaşi întreprinderi, care nu traverseaza cai publice, se pot face fãrã avizul Ministerului Energiei Electrice, însã numai în limita puterilor contractate de la reţelele regionale, la care sînt racordate.
Amplificarea reţelelor de distribuţie locale administrate de Sfaturile Populare se pot face fãrã avizul Ministerului Energiei Electrice.

CAP. 4
Autorizaţii, exproprieri, drepturi speciale

ART. 20
Construcţia şi exploatarea instalaţiilor prevãzute la cap. 2 şi 3 din prezentul decret, inclusiv acele aparţinînd întreprinderilor tutelate de Ministerul Energiei Electrice, se fac potrivit prevederilor capitolului de fata.
ART. 21
Cererile pentru obţinerea autorizaţiilor se adreseazã Ministerului Energiei Electrice, prin întreprinderile sale regionale.
Cererile vor fi însoţite de anteproiectul şi memoriul lucrãrilor proiectate.
Ministerul Energiei Electrice va stabili, prin instrucţiuni, datele şi elementele pe care trebuie sa le cuprindã anteproiectul şi memoriul.
ART. 22
Eventualele dezacorduri ivite între Ministerul Energiei Electrice şi alte ministere, în legatura cu amplasamentul lucrãrilor proiectate în cadrul aplicãrii prezentului decret, se vor supune hotãrîrii Consiliului de Miniştri.
ART. 23
Autorizaţiile de construire şi exploatare de uzini şi reţele electrice, dau dreptul beneficiarilor de a lua toate mãsurile necesare realizãrii lucrãrilor în cauza.
În special, obţinerea autorizaţiei acorda beneficiarului urmãtoarele drepturi:
A. De a cere exproprierea bunurilor imobile proprietate particularã.
În cazuri urgente, precum şi în cazuri de forta majorã, Ministerul Energiei Electrice poate decide ocuparea bunurilor imobile, proprietate particularã, necesare construirii şi exploatãrii de uzini şi reţele electrice.
În 45 de zile de la ocuparea bunurilor, se va îndeplini procedura de expropriere a acestora, conform legii.
B. Dreptul de a instala şi întreţine stilpi sustinatori ai reţelelor electrice, cabluri subterane, conductori aerieni, posturi de transformare sau de conexiune şi altele asemenea.
Beneficiarul autorizaţiei mai este în drept:
1. Sa aseze şi sa întreţinã suporti şi ancoraje pentru reţele, pe clãdiri, cu respectul mãsurilor administrative privind siguranta publica;
2. Sa utilizeze strazile şi drumurile publice, precum şi proprietãţile particulare în scopul accesului la construcţia proiectata, precum şi pentru întreţinerea şi exploatarea instalatiunilor prevãzute în autorizaţie;
3. Sa taie arborii care, aflîndu-se în apropierea instalatiunilor autorizate, ar putea provoca întreruperi;
4. Sa interzicã proprietarilor imobilelor invecinate de a construi, instala sau depozita orice obiecte care ar putea prejudicia buna funcţionare a instalatiunilor electrice autorizate.
5. Sa interzicã construirea de noi clãdiri şi de orice fel de constructiuni sub liniile de transport principale: 220, 110, 35 şi 25 kw.

CAP. 5
Sancţiuni

ART. 24
Toţi acei care impiedica executarea instalatiunilor prevãzute în prezentul decret, aparţinînd Ministerului Energiei Electrice sau autorizate de acesta, precum şi acei care strica sau provoacã deranjamente în mod intentionat acestor instalatiuni, se vor judeca şi se vor pedepsi potrivit prevederilor art. 2 al decretului Nr. 183 din 30 Aprilie 1949, pentru sancţionarea infracţiunilor economice.
Constatarea infracţiunilor prevãzute la acest articol se face prin proces-verbal încheiat de cãtre organele Militiei, împreunã cu un delegat al Ministerului Energiei Electrice.
Sesizarea organelor Militiei se face de cãtre Ministerul Energiei Electrice direct sau prin întreprinderile sale independente.
Procesul-verbal face dovada pînã la proba contrarã.

CAP. 6
Dispoziţiuni finale şi tranzitorii

ART. 25
Instalatiunile de producere, transport şi distribuţie de energie electrica se vor executa în conformitate cu prescripţiunile tehnice în vigoare.
ART. 26
Instalatiunile de producere, transport şi distribuţie de energie electrica sau cele care poseda unitãţi producãtoare de energie mecanicã mai mari ca 10 kw, sau cazane de aburi cu o capacitate mai mare de 5 tone/ora şi care poseda autorizaţii de instalare şi funcţionare, conform prevederilor în vigoare la data apariţiei prezentului decret, se considera autorizate în condiţiunile decretului de fata.
ART. 27
Instalatiunile de producere, transport şi distribuţie de energie electrica, care funcţioneazã la data apariţiei prezentului decret, pe baza unei concesiuni eliberate potrivit legii energiei din 7 Iulie 1930, se considera autorizate în condiţiunile decretului de fata.
ART. 28
Contractele de concesiune pentru distribuirea energiei electrice în comune, încheiate cu organele Locale ale Puterii de Stat, pe baza prevederilor legii asupra energiei din 7 Iulie 1930 şi legii pentru Organizarea Exploatarilor Comunale din 7 Mai 1938, se considera reziliate pa data şi prin efectul prezentului decret.
Cu începere de la 1 Mai 1950 distribuirea şi vînzarea energiei electrice cãtre cei vizati de alin. 1 de mai sus, se face în conformitate cu prevederile acestui decret.
ART. 29
Instalarea şi exploatarea unitãţilor producãtoare de energie mecanicã egala sau mai mare de 10 kw, va fi facuta numai în urma unei autorizaţii eliberate de Ministerul Energiei Electrice, pe baza unei cereri înaintatã prin Întreprinderile Regionale ale acestui Minister.
Cererile vor fi însoţite de un memoriu cuprinzînd datele tehnice necesare. Ministerul Energiei Electrice va stabili prin instrucţiuni elementele pe care trebuie sa le conţinã acest memoriu.
Ministerul Energiei Electrice poate obliga pe cei care au în funcţiune astfel de unitãţi de a-şi electrifica instalatiunile, dacã ele pot fi racordate la o reţea electrica regionala.
ART. 30
Instalarea şi exploatarea unitãţilor producãtoare de aburi, cu o capacitate mai mare de 5 tone/ora, va fi facuta numai în urma unei autorizaţii eliberata de Ministerul Energiei Electrice, cu îndeplinirea procedurii specificate la art. 29, alin. 1 şi 2.
ART. 31
Ministerul Energiei Electrice va putea elabora pe cale de decizie ministerialã, normele pentru aplicarea prezentului decret, precum şi instrucţiunile necesare privind exploatarea, întreţinerea şi mãsurile de siguranta ale instalatiunilor de producere, transport şi distribuţie de energie electrica.
ART. 32
Prescripţiunile tehnice prevãzute la art. 25 şi instrucţiunile prevãzute la art. 29 de mai sus, se aplica la toate instalatiunile de producere, transport şi distribuţie de energie electrica, inclusiv acelea care în conformitate cu prevederile prezentului decret, pot fi instalate şi exploatate fãrã autorizaţia Ministerului Energiei Electrice.
ART. 33
Dreptul de a vinde energie electrica include şi dreptul de a controla şi verifica instalatiunile electrice de distribuţie şi utilizare ale abonatilor racordati.
ART. 34
Societatea "Sovrompetrol" va putea continua exploatarea instalatiunilor sale actuale de producere, transport şi distribuţie de energie electrica, precum şi construirea de noi instalatiuni electrice pentru nevoi proprii şi vînzare la terţi.
Pentru instalatiunile noi se vor aplica dispoziţiunile prevãzute în prezentul decret.
ART. 35
Organizatiunile economice de Stat, Gospodãriile Colective, Cooperativele de producţie şi Întreprinderile sovieto-romane beneficiazã de dispoziţiunile prezentului decret ca şi întreprinderile de Stat.
ART. 36
Comisia de apel a taxelor de energie se desfiinţeazã.
Cererile de apel înregistrate pe baza legii asupra energiei din 7 Iulie 1930, recursurile casate cu trimitere, precum şi orice alte cereri în legatura cu impunerile la taxa de energie, facuta pe baza legii asupra energiei din 7 Iulie 1930, se vor soluţiona pe cale administrativã de cãtre Ministerul Energiei Electrice.
Recursurile pendinte în fata instanţelor continua sa fie judecate de acestea şi în caz de casare, vor fi judecate în fond de instanţele de recurs.
ART. 37
Dispoziţiunile privind energia electrica din legea asupra energiei din 7 Iulie 1930, cu modificãrile ulterioare precum şi dispoziţiunile din legea pentru Organizarea Exploatarilor Comunale din 7 Mai 1938, cu modificãrile ulterioare, contrarii prezentului decret, se abroga.
Dat în Bucureşti la 23 Martie 1950.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016