Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 72 din 13 martie 1978  pentru aprobarea Statutului cooperarii in productie intre intreprinderi industriale de stat si cooperative mestesugaresti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 72 din 13 martie 1978 pentru aprobarea Statutului cooperarii in productie intre intreprinderi industriale de stat si cooperative mestesugaresti

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 20 din 16 martie 1978

În vederea modernizãrii şi utilizãrii depline a mijloacelor de producţie şi a forţei de munca, introducerii tehnologiilor moderne, organizãrii ştiinţifice a producţiei, concentrarii, profilarii şi specializãrii acesteia, precum şi pentru reducerea consumului de materii prime şi energie, obţinerea unei eficiente economice superioare, satisfacerii cerinţelor populaţiei cu bunuri de consum şi a altor necesitaii ale economiei naţionale,

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Se aproba Statutul cooperãrii în producţie între întreprinderi industriale de stat şi cooperative meşteşugãreşti, care face parte integrantã din prezentul decret.
ART. 2
Ministerele ale cãror unitãţi participa la activitatea de cooperare şi Uniunea Centrala a Cooperativelor Meşteşugãreşti sînt obligate sa asigure menţinerea, extinderea, modernizarea, diversificarea şi îmbunãtãţirea producţiei bunurilor de consum ce se realizeazã în unitãţile care coopereazã, în vederea îndeplinirii integrale a programelor privind dezvoltarea producţiei bunurilor de consum pe economie.
Schimbarea profilului unitãţilor care participa la activitatea de cooperare se va putea face numai cu condiţia asigurãrii integrale a necesarului pe economie de asemenea bunuri.
ART. 3
Statutul cooperãrii în producţie între întreprinderi industriale de stat şi cooperative meşteşugãreşti se aplica în mod experimental.
Pe baza rezultatelor obţinute în perioada de aplicare experimentala a statutului, Uniunea Central a Cooperativelor Meşteşugãreşti şi ministerele interesate vor face, dupã un an, propuneri de imbunatatire a prevederilor acestuia.
ART. 4
Prevederile prezentului decret se aplica cu începere de la 1 martie 1978.


NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

STATUTUL
cooperãrii în producţie între întreprinderi industriale de stat şi cooperative meşteşugãreşti

ART. 1
În vederea modernizãrii şi ridicãrii permanente a nivelului tehnic şi calitativ al producţiei, folosirii mai depline a mijloacelor de producţie şi forţei de munca, creşterii productivitatii muncii şi reducerii consumului de materii prime, combustibili şi energie, pentru obţinerea unor rezultate economice superioare, se pot organiza acţiuni de cooperare în producţie între întreprinderile industriale de stat şi cooperativele meşteşugãreşti, pe baza prezentului statut.
ART. 2
Cooperarea în producţie se organizeazã pe baza acordului de vointa al întreprinderilor de stat şi al cooperativelor meşteşugãreşti, care îşi coreleazã reciproc activitatea în vederea îndeplinirii planului lor economic şi financiar, în scopul ridicãrii mai rapide a nivelului de dezvoltare economico-organizatoricã şi tehnica a producţiei lor, în principal prin:
a) folosirea raţionalã a mijloacelor de producţie şi a forţei de munca;
b) modernizarea şi utilizarea mai eficienta a capacitãţilor de producţie;
c) concentrarea, profilarea şi specializarea producţiei;
d) introducerea tehnologiilor moderne în procesul de producţie;
e) asigurarea organizãrii mai rationale a producţiei şi a muncii în unitãţile cooperativelor meşteşugãreşti care participa la cooperare şi a aprovizionarii ritmice a acestora cu materii prime, materiale şi alte bunuri necesare producţiei.
ART. 3
În cadrul activitãţii de cooperare, unitãţile care coopereazã îşi pãstreazã autonomia şi prevãd în planurile lor de producţie şi financiare mijloacele necesare pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate prin contractul de cooperare.
ART. 4
Activitatea de cooperare se poate organiza pentru realizarea, de cãtre unitãţile cooperaţiei meşteşugãreşti, a urmãtoarelor categorii de produse şi lucrãri:
a) repere, piese de schimb, ansamble subansamble şi alte asemenea produse, precum şi alte lucrãri cu caracter industrial necesare producţiei întreprinderilor industriale de stat;
b) pãrţi componente sau produse finite, din categoria bunurilor de consum ce se contracteazã de întreprinderile de stat pentru fondul pieţei sau pentru export.
ART. 5
Cooperarea va fi organizatã între întreprinderile industriale de stat şi cooperativele mestegaresti din aceeaşi localitate sau judeţ, în funcţie de natura activitãţii şi necesitãţile întreprinderilor industriale de stat; cooperarea se poate organiza în unele cazuri şi între întreprinderi şi cooperative din judeţe diferite.
ART. 6
Activitatea de cooperare se desfãşoarã pe baza contractelor anuale de cooperare încheiate între cooperativele meşteşugãreşti, în calitate de furnizoare, şi întreprinderile de stat în calitate de beneficiare.
În vederea asigurãrii, pe perioade mai mari, a bazei materiale, a organizãrii producţiei şi a muncii şi pentru o utilizare cît mai eficienta a capacitãţilor de producţie atît din întreprinderile de stat, cît şi din cooperativele meşteşugãreşti, se pot încheia contracte-cadru pe mai mulţi ani, care vor sta la baza contractelor anuale de cooperare.
Contractul-cadru de cooperare se aproba de adunarea generalã a oamenilor muncii din întreprinderea de stat şi de adunarea generalã a membrilor cooperativei meşteşugãreşti.
ART. 7
La baza contractelor anuale de cooperare vor sta protocoalele încheiate între ministerele în subordinea cãrora se afla întreprinderile care coopereazã şi Uniunea Centrala a Cooperativelor Meşteşugãreşti.
Protocoalele încheiate între ministere şi Uniunea Centrala a Cooperativelor Meşteşugãreşti se vor actualiza anual, dupã definitivarea planului naţional unic de dezvoltare economico-socialã, şi vor cuprinde, în principal, urmãtoarele:
- lista întreprinderilor industriale de stat şi a cooperativelor meşteşugãreşti între care se vor încheia contractele de cooperare;
- volumul activitãţii de cooperare pe fiecare cooperativa mestesugareasca şi întreprindere de stat;
- obligaţia ministerelor şi a Uniunii Centrale a Cooperativelor Meşteşugãreşti de a asigura cuprinderea, pe toate treptele organizatorice, în planurile lor, a bazei materiale necesare realizãrii contractelor de cooperare ce se vor încheia.
ART. 8
Contractul de cooperare încheiat între cooperativa mestesugareasca şi întreprinderea industriala de stat are caracterul de contract economic şi va cuprinde, în principal, urmãtoarele:
- denumirea pãrţilor contractante şi desemnarea unitãţilor de producţie care vor executa producţia de cooperare;
- producţia fizica şi valoricã ce urmeazã a se executa de unitatea de producţie a cooperativei meşteşugãreşti, pentru întreprinderea de stat contractantã;
- termenele de executare a producţiei contractate şi condiţiile de livrare;
- modul de participare a fiecãrei pãrţi la realizarea producţiei prevãzute în contractul de cooperare;
- drepturile, obligaţiile şi rãspunderile pãrţilor contractante;
- condiţiile de modificare, prelungire sau reziliere a contractului.
În perioada de realizare a contractului de cooperare, cu acordul pãrţilor, acesta poate fi completat cu noi prevederi adiţionale.
ART. 9
Întreprinderea de stat participanta la cooperare se obliga, în principal:
a) sa asigure cooperativei meşteşugãreşti cu care coopereazã documentaţiile tehnice, tehnologiile de fabricaţie, normele de consum, normele de producţie şi altele asemenea, necesare pentru realizarea produselor, sortimentelor, modelelor şi lucrãrilor prevãzute în contract, în vederea ridicãrii continue a nivelului tehnic şi calitativ al producţiei cooperativei;
b) sa punã la dispoziţia cooperativei meşteşugãreşti cu care coopereazã, din disponibilitãţile existente, contra cost sau cu chirie, potrivit legii, utilajele necesare în completarea celor existente sau pentru înlocuirea celor vechi şi uzate, astfel ca dotarea sa corespundã proceselor tehnologice şi organizãrii producţiei, în vederea realizãrii produselor prevãzute în contract;
c) sa asigure cooperativei meşteşugãreşti, din repartiţii, stocuri sau alte disponibilitati, necesarul de materii prime şi materiale, pentru realizarea produselor prevãzute în contract;
d) sa asigure condiţiile necesare pentru continuitatea producţiei unitãţii cooperatiste, precum şi preluarea şi decontarea produselor la termenele şi în condiţiile prevãzute în contractul de cooperare;
e) sa acorde, la cererea cooperativei meşteşugãreşti, asistenta şi îndrumarea tehnica necesare asimilarii noilor tehnologii de fabricaţie şi sa exercite controlul tehnic de calitate, prin cadre proprii de specialitate şi prin instruirea corespunzãtoare a lucrãtorilor din cooperative;
f) sa sprijine cooperativa mestesugareasca la fundamentarea volumului şi structurii investiţiilor necesare dezvoltãrii şi modernizãrii producţiei.
ART. 10
Cooperativa mestesugareasca participanta la cooperare se obliga, în principal:
a) sa asigure folosirea tuturor fondurilor fixe - clãdiri, instalaţii şi utilaje - aferente unitãţii de producţie desemnate prin contract pentru realizarea producţiei în cooperare şi sa se îngrijeascã de buna funcţionare a acestora;
b) sa realizeze, potrivit planului, lucrãrile de investiţii necesare, sa monteze şi sa punã în funcţiune utilajele şi instalaţiile primite de la întreprinderea de stat cu care coopereazã şi sa plãteascã contravaloarea acestora sau chiria aferentã perioadei de utilizare, potrivit legii;
c) sa asigure mijloacele financiare şi forta de munca necesare realizãrii planului de producţie şi îndeplinirii obligaţiilor asumate prin contractul de cooperare;
d) sa creeze condiţii corespunzãtoare pentru introducerea tehnologiilor moderne indicate de întreprinderea de stat cu care coopereazã. În acest scop, cooperativa va cuprinde în planul economic şi financiar şi va asigura mijloacele necesare modernizãrii producţiei, din fonduri proprii sau din credite primite de la stat;
e) sa asigure cadrul organizatoric necesar exercitãrii, de cãtre întreprinderea de stat beneficiara, a îndrumãrii controlului şi introducerii de tehnologii de fabricaţie, mecanizarii şi specializãrii în producţie, organizãrii producţiei şi a muncii, normarii consumurilor şi calitãţii produselor ce se realizeazã în cooperare;
f) sa realizeze producţia fizica şi valoricã la termenele şi în condiţiile prevãzute în contract.
ART. 11
Ministerele ale cãror unitãţi participa la activitatea de cooperare şi Uniunea Centrala a Cooperativelor Meşteşugãreşti vor asigura menţinerea, extinderea şi modernizarea producţiei bunurilor de consum ce se realizeazã în unitãţile care coopereazã; schimbarea profilului acestor unitãţi se va putea face numai cu condiţia asigurãrii integrale a necesarului pe economie de asemenea bunuri.





──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016