Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 687 din 31 octombrie 1964  privind modificarea   Decretului nr. 468/1957 pentru reglementarea indeplinirii serviciului militar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 687 din 31 octombrie 1964 privind modificarea Decretului nr. 468/1957 pentru reglementarea indeplinirii serviciului militar

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 16 din 14 noiembrie 1964
Consiliul de Stat al Republicii Populare Romine decreteazã:

ART. 1
Decretul nr. 468/1957 pentru reglementarea îndeplinirii serviciului militar, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunãri Naţionale a Republicii Populare Romine nr. 27 din 3 octombrie 1957, cu modificãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Serviciul militar este obligatoriu pentru toţi cetãţenii Republicii Populare Romine.
Serviciul militar este o îndatorire de onoare şi se îndeplineşte în condiţiile stabilite de prezentul decret.
Prin serviciul militar se înţelege activitatea pe care o desfãşoarã cetãţenii în cadrul Forţelor Armate ale Republicii Populare Romine sau în unitãţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne".

2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În vederea îndeplinirii serviciului militar, cetãţenii sînt obligaţi:
a) sa se prezinte la recrutare, încorporare, concentrare sau mobilizare;
b) sa se prezinte la comisariatul militar pentru luarea sau scoaterea din evidenta;
c) sa comunice comisariatului militar schimbãrile survenite în situaţia lor".

3. Dupã articolul 2 se introduce art. 2^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - Pentru asigurarea îndeplinirii serviciului militar de cãtre cetãţenii Republicii Populare Romine, organizaţiile socialiste sînt obligate sa execute toate îndatoririle ce le revin potrivit prezentului decret".

4. Articolul 3 se abroga.

5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Serviciul militar se îndeplineşte de cãtre cetãţeni în urmãtoarele forme:
a) ca militari în termen, de la data la care cei încorporaţi s-au prezentat la unitãţi sau formaţiuni militare şi pînã la data inminarii documentelor de trecere în rezerva;
b) ca elevi în şcoli militare de ofiţeri de rezerva sau ca militari cu termen redus, de la data la care absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior ori ai altor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, sau prezentat la şcolile militare de ofiţeri de rezorva sau la unitãţi şi pînã la data inminarii documentelor de trecere în rezerva;
c) ca elevi în şcoli militare sau în instituţii militare de învãţãmînt superior, de la data la care cei în cauza s-au prezentat la şcolile sau instituţiile militare de învãţãmînt superior;
d) în calitate de cadre permanente în Forţele Armate ale Republicii Populare Romine sau în unitãţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne;
e) în calitate de rezervişti concentraţi sau mobilizati, de la data la care s-au prezentat la unitãţi sau formaţiuni militare şi pînã la data inminarii livretului militar cu mutatia de desconcentrare sau de demobilizare, ori a dovezii de desconcentrare sau de demobilizare".

6. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Cetãţenii Republicii Populare Romine, bãrbaţi, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar de la împlinirea virstei de 20 ani pînã la împlinirea virstei de 50 ani, cu excepţiile prevãzute în articolele 13 alineatele doi şi trei, 30, 31, 34^1 şi 49^1 din prezentul decret.
Între limitele de virsta prevãzute la alineatul precedent, pe timpul cît nu îndeplinesc serviciul militar, cetãţenii se gãsesc în rezerva forţelor armate.
Femeile în virsta de la 20 la 50 ani, cetãţeni ai Republicii Populare Romine, care au o pregãtire medicalã (umanã, veterinara) sau tehnica, precum şi acelea care cunosc limbi strãine pot fi luate în evidenta rezervei forţelor armate şi chemate sa îndeplineascã serviciul militar".

7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Nu îndeplinesc serviciul militar:
- alienaţii mintali;
- cetãţenii care au fost condamnaţi la degradare civicã, pe timpul prevãzut în sentinţele de condamnare".

8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Militarii şi rezervistii se împart în:
- soldati;
- gradati;
- subofiteri;
- maiştri militari;
- ofiţeri inferiori, superiori, generali şi amirali;
- maresali".

9. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Gradele militarilor şi rezervistilor în ordinea lor ierarhica, sînt:
a) pentru soldati:
- soldat.
b) pentru gradati:
- fruntas;
- caporal;
- sergent.
c) pentru subofiteri:
- sergent major;
- plutonier;
- plutonier major;
- plutonier adjutant.
d) pentru maiştri militari:
- maistru militar clasa a IV-a;
- maistru militar clasa a III-a;
- maistru militar clasa a II-a;
- maistru militar clasa I;
- maistru militar principal.
e) pentru ofiţeri:

ofiţeri inferiori:
- sublocotenent;
- locotenent;
- locotenent major;
- cãpitan, cãpitan locotenent pentru marina militarã;

ofiţeri superiori:
- maior, cãpitan de rangul III pentru marina militarã;
- locotenent colonel, cãpitan de rangul II pentru marina militarã;
- colonel, cãpitan de rangul I pentru marina militarã.

generali şi amirali:
- general maior; contrmiral pentru marina militarã;
- general locotenent, viceamiral pentru marina militarã;
- general colonel, amiral pentru marina militarã;
- general de armata.
f) gradul de mareşal al Republicii Populare Romine se acorda de Consiliul de Stat al Republicii Populare Romine pentru contribuţii de seama aduse la întãrirea forţelor armate şi pentru merite deosebite în conducerea trupelor".

10. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Militarii depun jurãmîntul militar de credinţa poporului muncitor, patriei şi conducerii de stat a Republicii Populare Romine.
Jurãmîntul militar are urmãtorul cuprins:
Eu, cetãţean al Republicii Populare Romine, intrînd în rindurile forţelor armate, jur sa fiu devotat poporului muncitor, patriei mele şi conducerii de stat a Republicii Populare Romine.
Jur sa-mi insusesc temeinic toate cunostintelo militare pentru a fi un bun militar al Forţelor Armate ale Republicii Populare Romine.
Jur sa fiu luptãtor dirz, cinstit, curajos, disciplinat şi vigilent, sa pãstrez cu stricteţe setcretul militar şi de stat, sa pazesc cu grija avutul militar şi obştesc, sa execut fãrã sovaire prevederile regulamentelor militare şi ordinele coanandantilor şi sefilor mei.
Jur sa urasc din adincul fiinţei mele pe toţi dusmanii patriei şi ai poporului muncitor.
Jur sa fiu gata oricind sa lupt pentru apãrarea patriei mele, Republica Populara Romina, şi ca militar al Forţelor Armate ale Republicii Populare Romine sa lupt cu toatã dirzenia şi priceperea, neprecupetind singele şi viata mea, pentru dobindirea victoriei depline asupra dusmanilor.
Dacã voi calca jurãmîntul meu, sa ma loveasca pedeapsa aspra a legii Republicii Populare Romine şi sa-mi atrag ura şi dispreţul oamenilor muncii.
Ma leg sa îndeplinesc întocmai jurãmîntul meu, pentru libertatea şi fericirea patriei şi a poporului muncitor".

11. Articolul 11 se abroga.

12. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Durata serviciului militar este de 1 an şi 4 luni pentru militarii în termen din toate armele, în afarã de militarii în termen încorporaţi la marina militarã şi la navele de graniceri, pentru care durata serviciului militar este de 2 ani.
Durata serviciului militar ca elevi în şcolile militare de ofiţeri de rezerva sau ca militari cu termen redus pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior ori ai altor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, este de 8 luni.
Durata serviciului militar în termen se socoteşte începînd de la 1 a lunii urmãtoare incorporarii.
În caz de nevoie, durata serviciului militar în termen poate fi prelungitã cu cel mult 9 luni şi anume: pentru primele 3 luni prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate, iar pentru urmãtoarele 6 luni prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri".

13. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Pentru indeplinirtea serviciului militar în termen sînt chemaţi cetãţenii de sex masculin, care în perioada de la 1 ianuarie-31 decembrie a anului incorporarii împlinesc virsta de 20 ani.
Cetãţenii care au absolvit şcoli medii de cultura generalã sau şcoli echivalente acestora sînt chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen în cursul anului în care împlinesc virsta de 18 ani, însã nu înainte de perioada în care se tine în anul respectiv examenul de admitere în instituţiile de învãţãmînt superior.
Pot fi încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen şi cetãţenii ce solicita acest lucru şi care în cursul anului incorporarii împlinesc virsta de 18 ani. Condiţiile asupra incorporarii acestora se vor stabili prin instrucţiuni ale ministrului Forţelor Armate.
Limita maxima de virsta pînã la care cetãţenii de sex masculin pot fi chemaţi sa îndeplineascã serviciul militar în termen este de 26 ani. Cei încorporaţi pînã la împlinirea acestei virste executa serviciul militar în termen cu durata prtevazuta la art. 12 alineatul 1.
Pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior şi ai altor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, nu sînt limite de virsta".

14. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - În vederea îndeplinirii serviciului militar în termen, comisariatele militare de raion sau de oraş efectueazã anual recrutarea tinerilor.
Sînt retcrutati ţinerii care pînã la data de 1 ianuarie a anului cînd se face recrutarea au împlinit virsta de 18 sau 19 ani, la datele şi în condiţiile stabilite prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate.
Elevii şcolilor medii de cultura generalã sau ai şcolilor echivalente acestora sînt recrutati în ultimul an de studii.
Toţi ţinerii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alineatele precedente sînt obligaţi sa se prezinte, în perioada recrutarii, la comisariatele militare pe teritoriul cãrora îşi au domiciliul sau se afla şcoala respectiva, chiar dacã nu au primit ordine de chemare.
Recrutarea se face în localitatea unde se gãseşte comisariatul militar de raion sau de oraş pentru toţi ţinerii domiciliaţi pe teritoriul raionului sau oraşului respectiv. Elevii şi studenţii vor fi recrutati de cãtre comisariatele militare pe teritoriul cãrora se gãsesc şcolile sau instituţiile de învãţãmînt superior respective.
Ţinerii recrutati de comisariatele militare se numesc recruti".

15. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - În vederea îndeplinirii serviciului militar în termen, comisariatele militare de raion sau de oraş efectueazã în fiecare an încorporarea tinerilor, la datele stabilite prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate".

16. Articolul 17 se abroga.

17. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Recrutii deţinuţi pentru executarea unor pedepse privative de libertate, care nu au fost condamnaţi la degradare civicã, vor fi chemaţi la încorporare dupã executarea pedepsei, dacã nu au împlinit virsta de 26 ani".

18. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Recrutii care sînt unicii sustinatori ai pãrinţilor şi contribuie efectiv la întreţinerea lor materialã se scutesc de serviciul militar în termen, dacã:
a) tatãl este în virsta de cel puţin 60 ani şi mama de 55 ani;
b) ambii pãrinţi sînt invalizi de gradul I sau II, indiferent de virsta;
c) pãrintele supravieţuitor ori, în caz de despartire legalã a pãrinţilor sau de separare a lor în fapt de cel puţin 2 ani înainte de recrutare, pãrintele întreţinut de recrut, îndeplineşte una din condiţiile de mai sus.
De asemenea, se scutesc de serviciul militar în termen şi recrutii care sînt unicii sustinatori ai fraţilor şi surorilor minori şi contribuie efectiv la întreţinerea lor materialã.
Recrutii care au obţinut scutire de serviciul militar în timp de pace, ca sustinatori de familie, se trec în rezerva la categoria a II-a şi li se elibereazã livret militar.
În cazul cînd înceteazã cauza de scutire, recrutii trecuţi în rezerva la categoria a II-a pot fi chemaţi pentru a îndeplini serviciul militar în termen dacã nu au împlinit virsta de 26 ani".

19. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Amînarea de la încorporare se acorda:
a) tinerilor gasiti la încorporare bolnavi sau cu infirmitãţi fizice, în condiţiile stabilite prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate;
b) elevilor şcolilor medii de cultura generalã sau ai şcolilor echivalente acestora de la cursurile de zi, pînã la absolvirea şcolii;
c) studenţilor de la cursurile de zi, serale sau fãrã frecventa ale instituţiilor de învãţãmînt superior, precum şi elevilor unor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, pînã la absolvirea instituţiilor respective.
În cazul întreruperii studiilor fãrã o temeinica justificare sau în caz de exmatriculare, elevii şi studenţii aminati de la încorporare pentru studii în baza prevederilor de la literele b şi c, pierd acest drept şi se incorporeaza în condiţiile stabilite pentru toţi ţinerii.
Ţinerii aminati de la încorporare în condiţiile prevãzute în acest articol, care au împlinit virsta de 26 ani, cu excepţia celor prevãzuţi la litora c, nu se mai incorporeaza ci se trec în rezerva la categoria a II-a".

20. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Recrutarea şi încorporarea tinerilor se face de cãtre comisiile de recrutare sau încorporare care se constituie pe lîngã comisariatele militare de raion sau de oraş.
Aceste comisii se compun din:
- preşedinte: - comisarul militar al raionului sau oraşului;
- membri: - unul din vicepreşedinţii comitetului executiv al sfatului popular raional sau orasenesc, desemnat de preşedintele comitetului executiv;
- delegatul organului raional sau orasenesc al Ministerului Afacerilor Interne;
- doi medici - un internist şi un chirurg - desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular raional sau orasenesc.
Din comisiile de încorporare raionale sau orãşeneşti, în afarã de cei doi medici desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular raional sau orasenesc, pot face parte şi medici militari desemnaţi de Ministerul Forţelor Armate.
Comisiile de recrutare sau încorporare pot folosi în calitate de consultanţi şi medici specialişti desemnaţi de comitetele executive ale sfaturilor populare raionale sau orãşeneşti.
Încadrarea nominalã a comisiilor de recrutare sau încorporare şi numirea medicilor specialişti consultanţi se aproba de cãtre comisarii militari de regiune".

21. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Comisiile de încorporare au urmãtoarele atribuţii:
a) examinarea medicalã a recrutilor în vederea stabilirii aptitudinilor sau inaptitudinilor acestora pentru serviciul militar din cauza bolilor, infirmitatilor sau defectelor fizice;
b) acordarea aminarilor de la incorptorare pentru studii sau motive de boala şi acordarea scutirilor de serviciul militar pentru cazurile prevãzute la art. 19.
Amînarea din cauza de boala se acorda cel mult de doua ori, dupã care se ia hotãrîrea definitiva de:
- încorporare;
- trecere în rezerva ca inapt pentru serviciul militar în timp de pace;
- scoatere din evidenta militarã ca inapt pentru serviciul militar;
c) repartizarea recrutilor pentru îndeplinirea serviciului militar în termen la unitãţi sau formaţiuni militare.
Hotãrîrile definitivte ale comisiilor de încorporare se comunica recrutilor".

22. Articolele 24 şi 25 se abroga.

23. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Pe lîngã comisariatele militare de regiune funcţioneazã comisii de încorporare regionale alcãtuite din:
- preşedinte: - comisarul militar al regiunii;
- membri: - unul din vicepreşedinţii comitetului executiv al sfatului popular al regiunii, desemnat de preşedintele comitetului executiv;
- delegatul organului regional al Ministerului Afacerilor Interne;
- doi medici - un internist şi un chirurg - desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular regional.
Din comisiile de încorporare regionale, în afarã de cei doi medici desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular regional, pot face parte şi medici militari desemnaţi de Ministerul Forţelor Armate.
Comisiile de încorporare regionale pot folosi în calitate de consultanţi şi medici spocialisti desemnaţi de comitetele executive ale sfaturilor populare regionale.
Încadrarea nominalã a membrilor comisiilor de încorporare regionale şi numirea medicilor specialişti consultanţi se aproba de cãtre comisarii militari de regiune".

24. Dupã articolul 26 se introduce art. 26^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1. - Comisiile de încorporare regionale au urmãtoarele atribuţii:
a) conducerea şi controlul efectuãrii incorporarii recrutilor de cãtre comisiile de încorporare raionale sau orãşeneşti;
b) soluţionarea reclamatiilor recrutilor;
c) revizuirea hotãrîrilor comisiilor de încorporare raionale sau orãşeneşti, netemeinice sau nelegale.
Hotãrîrile comisiilor de încorporare regionale sînt definitive".

25. Articolul 29 se abroga.

26. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:.
"Art. 30. - Ţinerii care au împlinit virsta de 18 ani pot fi admişi în şcolile militare sau în instituţiile militare de învãţãmînt superior.
Cei admişi sînt consideraţi încorporaţi.
Elevii liceelor militare, la absolvirea liceului militar, se considera încorporaţi în şcolile militare la care au fost repartizaţi de cãtre Ministerul Forţelor Armate.
Absolvenţii liceelor militare care nu au reuşit la examenul de maturitate sau la examenul de admitere în şcolile militare de ofiţeri, cît şi cei care comit abateri disciplinare grave, sînt trimişi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen la unitãţi militare.
Condiţiile de admitere în instituţiile militare de învãţãmânt se stabilesc prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate.
Pe timpul examenelor de admitere în instituţiile militare de învãţãmînt, Ministerul Forţelor Armate asigura tinerilor participanţi la aceste examene: cazare, hrana, asistenta medicalã şi medicamente, în condiţiile stabilite pentru elevii instituţiilor militare respective. De asemenea, le asigura documente militare de transport de la domiciliu la locul unde se ţin examenele şi înapoi, potrivit instrucţiunilor ministrului Forţelor Armate".

27. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Elevii şcolilor militare şi ai instituţiilor militare de învãţãmînt superior care manifesta lipsa de interes la studii sau comit abateri disciplinare grave, se elimina din şcoala şi se trimit sa indepiineasca serviciul militar în termen la unitãţi militare, fãrã a li se lua în considerare timpul petrecut în aceste instituţii militare de învãţãmînt.
Elevii din şcolile militare sau din instituţiile militare de învãţãmînt superior care au absolvit anul I şi nu mai pot continua cursurile din cauza de boala sau pentru alte motive decît cele prevãzute la alineatul 1, dar sînt apţi pentru serviciul militar combatant suu ne-combatant, se trimit la unitãţi sau formaţiuni militare pentru continuarea serviciului militar în termen cu gradul de sergent. În acest caz, timpul petrecut în şcolile militare sau în instituţiile militare de învãţãmînt superior li se scade din durata serviciului militar. Cei care au absolvit anul II se trec în rezerva cu gradul de sergent major, iar cei care au absolvit anul III cu gradul de sublocotenent.
Elevii şcolilor militare şi ai instituţiilor militare de învãţãmînt superior, care devin inapti psntru serviciul militar, se trec în rezerva".

28. Dupã articolul 31 se introduce articolul 31^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31^1. - Absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior sau ai altor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, îndeplinesc serviciul militar în şcoli militare de ofiţeri de rezerva sau în unitãţi militare, timp de 8 luni.
La terminarea serviciului militar, li se arorda grade de ofiţeri sau subofiteri de rezerva, în condiiiile stabilite prin Statutul corpului ofiţerilor şi prin Statutul corpului subofiţerilor".

29. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Cadrele permanente ale forţelor armate se compun din: subofiteri, maiştri militari şi ofiţeri, în activitate".

30. Dupã articolul 34 se introduc articolele 34^1 şi 34^2 care vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34^1. - Cadrele permanente ale forţelor armate pot fi menţinute în activitate pînã la urmãtoarele limite de virsta:

a) subofiterii:
- sergentii majori 45 ani
- plutonierii 50 ani
- plutonierii majori 55 ani
- plutonierii adjutanti 60 ani

b) maistrii militari:
- maistrii militari clasa a IV-a,
maistrii militari clasa a III-a şi
maistrii militari ciasa a II-a 50 ani
- maistrii militari clasa I 55 ani
- maistrii militari principali 60 ani

c) ofiţerii:
- sublocotententii şi locotenentii 30 ani
- locotenentii majori 35 ani
- capitanii 40 ani
- maiorii şi similarii lor 48 ani
- locotenent coloneii şi similarii lor 55 ani
- coloneii, generalii maiori, generalii
locotenenti şi similari lor 60 ani.

Pentru gradele de general colonel, amiral, general de armata şi mareşal nu sînt limite de virsta.
Subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii necesari forţelor armate pot fi mentinuti în activitate peste limitele de virsta prevãzute la literele a, b şi c.
Ofitetii medici, farmacisti, ingineri şi jurişti pot fi mentinuti în activitate pînã la virsta de 60 ani, indiferent de grad".
"Art. 34^2. - Normele referitoare la: provenienta cadrelor permanente şi a celor din rezerva, acordarea gradelor, numirea lor în funcţie, stabilirea duratei de stagiu în grad, durata concediului de adihna, trecerea în rezerva şi în retragere, retrogradarea şi degradarea militarã, precum şi alte norme în legatura cu situaţia lor militarã, se sbabilesc prin Statutul corpului subofiţerilor, Statutul corpului maiştrilor militari şi Statutul corpului ofiţerilor, aprobate prin hotãrîri ale Consiliului de Miniştri".

31. Articolele 35, 36, 37, 38 şi 39 se abroga.

32. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Soldatii şi gradatii se iau şi se ţin în evidenta rezervei forţelor armate de la terminarea serviciului militar în termen sau de la lãsarea lor la vatra pînã la implinitea virstei de 50 ani.
Cetãţenii care nu au fost încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen din cauzele prevãzute la articolele 18, 19, 20 alineatul ultim, articolul 23 lit. b alin. 2 linia 2 şi art. 43, se iau şi se ţin în evidenta rezervei forţelor armate de la data cînd li se aplica prevederile articolelor respective".

33. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - Soldatii şi gradatii din rezerva se împart în doua categorii: categoria I instruiti şi categoria a II-a neinstruiti.
Se considera instruiti cei care au îndeplinit ca militar în termen sau ca militar cu termen redus 8 luni de serviciu militar în unitãţile sau formaţiunile militare".

34. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Dupã îndeplinirea serviciului militar în termen, soldatii şi gradatii se trec în rezerva la categoria I".

35. Articolul 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - Recrutii care rãmîn în surplusul de contingent dupã completarea nevoilor unitãţilor şi formatiunilor militare se trec în rezerva la categoria a II-a, la împlinirea virstei de 26 ani".

36. Articolul 44 se abroga.

37. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Dupã virsta, soldatii şi gradatii din rezerva se împart în 3 clase:
a) clasa I pînã la 35 ani inclusiv;
b) clasa a II-a de la 36 pînã la 45 ani inclusiv;
c) clasa a III-a de la 46 ani pînã la împlinirea virstei de 50 ani".

38. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Pentru ridicarea nivelului de pregãtire militarã, soldatii şi gradatii din rezerva pot fi chemaţi la concentrare, astftel:
- soldatii şi gradatii în rezerva din cateoria I, precum şi soldatii în rezerva din categoria a II-a, pe timpul cît se gãsesc în clasa I, la cel mult 5 concentrari fãrã ca durata fiecãrei concentrari sa depãşeascã 3 luni;
- soldatii şi gradatii în rezerva din categoria I, precum şi soldatii în rezerva din categoria a II-a, pe timpul cît se gãsesc în clasa a II-a, la cel mult 5 concentrari fãrã ca durata fiecãrei concentrari sa depãşeascã o luna.
Durata concentrarilor poate fi prelungitã, în caz de nevoie, cu cel mult 2 luni prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate".

39. Articolele 47 şi 48 se abroga.

40. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - Soldatii şi gradatii în rezerva din clasa I care urmeazã sa fie pregatiti pentru gradul de sergent major în rezerva sau pentru gradul de sublocotenent în rezerva sînt chemaţi la o concentrare pe timp de 3 luni. Acordarea acestor grade se face potrivit prevederilor Statutului corpului subofiţerilor şi Statutului corpului ofiţerilor".

41. Dupã articolul 49 se introduce articolul 49^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49^1. - Subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva se împart dupã virsta în trei clase, astfel:




a) subofiterii din rezerva:


Limite de virsta
GRADE ------------------------------
Clasa Clasa Clasa
I a II-a a III-a
-----------------------------------------------------------------
- sergenti majori şi plutonieri 45 ani 50 ani 55 ani
- plutonieri majori 50 ani 55 ani 60 ani
- plutonieri adjutanti 55 ani - 60 ani
-----------------------------------------------------------------

b) Maistrii militari din rezerva:

-----------------------------------------------------------------
Limite de virsta
GRADE -----------------------
Clasa Clasa Clasa
I a II-a a III-a
-----------------------------------------------------------------
- maiştri militari clasa a IV-a, maiştri
militari dasa a III-a şi maiştri
militari clasa a II-a 45 ani 55 ani 60 ani

- maiştri militari clasa I 50 ani 55 ani 60 ani
- maiştri militari principali 55 ani - 60 ani
-----------------------------------------------------------------

c) ofiţerii din rezerva:


-----------------------------------------------------------------
Limite de virsta
GRADE -----------------------
Clasa Clasa Clasa
I a II-a a III-a
-----------------------------------------------------------------
- sublocotenenti şi locotenenti 40 ani 45 ani 50 ani
- locotenenti majori şi capitani 45 ani 50 ani 55 ani
- maiori şi capitani de rangul III 48 ani 53 ani 58 ani
- locotenent colonei şi capitani de
rangul II 55 ani - 60 ani
- colonei şi capitani de rangul I - - 60 ani
- generali maiori, generali locotenenti,
contrmirali şi viceamirali - - 65 ani
-----------------------------------------------------------------



Ofiţerii din rezerva medici şi ofiţerii din rezerva cu specialitãţi militare de ingineri care au grade de la sublocotenent la maior, respectiv cãpitan de rangul III inclusiv, rãmîn în rezerva forţelor armate şi dupã depãşirea limitei de virsta prevãzutã pentru gradul respectiv la clasa a III-a pînã la virsta de 60 ani.
Pentru gradele de general colonel, amiral şi general de armata în rezerva nu sînt limite de virsta".

42. Articolele 50, 51, 52 şi 53 se abroga.

43. Articolul 54 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 54. - Pentru ridicarea nivelului de pregãtire militarã, subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva pot fi chemaţi la concentrare la datele şi pe durata stabilitã prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate, astfel:
a) subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva, pe timpul cît se gãsesc în clasa I, în fiecare an pînã la 3 luni;
b) subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva, pe timpul cît se gãsesc în clasa a II-a, la 2 concentrari cu o durata de cel mult 3 luni fiecare;
c) subofiterii, maistrii mililtari şi ofiţerii din rezerva, pe timpul cît se gãsesc în clasa a III-a, la o singura concentrare cu o durata de 2 luni.
Durata concentrarilor poate fi prelungitã în caz de nevoie, astfel:
- prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate cu 2 luni;
- prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, peste termenul prevãzut mai sus.
De asemenea, subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva pot fi chemaţi pentru instruire periodicã, fãrã scoaterea din producţie, pe baza ordinului ministrului Forţelor Armate".

44. Articolele 55 şi 56 se abroga.

45. Articolul 57 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 57. - Chemarea pentru mobilizare sau chemãrile ulterioare în timp de rãzboi se fac prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate".

46. Dupã articolul 58 se introduce articolul 58^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58^1. - Pentru satisfacerea nevoilor economiei naţionale în timp de rãzboi, pot fi mobilizati la locul de munca cetãţenii care lucreazã în ramurile importante ale economiei naţionale sau deţin funcţii de rãspundere, în condiţiile stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri".

47. Articolul 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - La terminarea rãzboiului, soldatilor şi gradatilor lasati la vatra li se distribuie gratuit un rind de echipament, în buna stare, care va rãmîne în proprietatea lor, potrivit instrucţiunilor ministerului Forţelor Armate".

48. Articolul 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - Pe timpul îndeplinirii serviciului militar în termen, cu termen redus sau ca elevi în şcolile militare, militarii au dreptul la: solda, hrana, echipament, întreţinere, cazare, asistenta medicalã şi medicamente.
De asemenea, aceştia au dreptul la documente militare de transport la lãsarea la vatra, în caz de concedii, permisii, internari şi iesiri din spitale, potrivit instrucţiunilor ministrului Forţelor Armate".

49. Articolul 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 64. - Cadrele permanente ale forţelor armate au dreptul la: solda, echipament, concediu de odihna, asistenta medicalã şi medicamente, pensie, documente militare de transport, precum şi la orice alte drepturi prevãzute de dispoziţiile legale.
Membrii de familie ai cadrelor permanente au dreptul de a primi de la Ministerul Forţelor Armate: asistenta medicalã, documente militare de transport în cazul mutãrii cadrelor dintr-o garnizoana în alta, pensie de urmaş, ajutor sau despãgubiri în cazul decesulul militarului, precum şi orice alte drepturi prevãzute de dispoziţiile legale".

50. Articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - Recrutii chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, cu termen redus sau ca elevi în şcolile militare de ofiţeri de rezerva, au urmatoanele drepturi:
a) primesc de la organizaţiile socialiste la care sînt angajaţi toate drepturile la zi, inclusiv compensatia în bani a concediului de odihna neefectuat;
b) primesc de la Ministerul Forţelor Armate documente de transport şi hrana pe timpul transportului de la comisariatele militare la unitãţi, precum şi documente de transport de la domiciliu la comisariatele militare de raion sau de oraş de care aparţin, numai dacã au domiciliul la o distanta mai mare de 40 km.
De asemenea, mai primesc de la Ministerul Forţelor Armate documente de transport de la domiciliu la comisariatele militare de raion sau de oraş şi înapoi, ţinerii care sînt chemaţi la recrutare şi au domiciliul la o distanta mai mare de 40 km. De acest drept beneficiazã şi ţinerii care sînt trimişi pentru precizarea diagnosticului sau pentru tratament medical în alte oraşe decît cele de resedinta ale comisariatelor militare de raion sau de oraş, la o distanta mai mare de 40 km".

51. Dupã articolul 65 se introduce articolul 65^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65^1. - Contractele de munca ale angajaţilor care au fost încorporaţi nu se vor desface de cãtre aceia care angajeazã decît la împlinirea unui termen de 60 zile socotit de la data prevãzutã în ordinele de chemare pentru prezentarea la comisariatele militare. Cei care au fost lasati la vatra înlãuntrul acestui termen sînt obligaţi sa se prezinte la locul de munca în cel mult 10 zile de la data lasarii lor la vatra, fãrã însã a depãşi termenul de 60 zile.
Recrutii chemaţi la comisariatele militare în vederea incorporarii, dar care nu au fost încorporaţi, sînt obligaţi sa se prezinte la locurile de munca în termen de 5 zile de la data la care li s-a comunicat ca nu au fost incorparati.
Compensaţia în bani plãtitã recrutilor prevãzuţi la alineatele 1 şi 2, pentru concediul de odihna neefectuat, se va retine din cîştigul acestora în 3 rate lunate, cei în cauza avînd drept la concediu de odihna.
Dispoziţiile articolelor 102 şi 136 alinteatul 2 din Codul Muncii rãmîn aplicabile celor lasati la vatra dupã expirarea unui termen de 60 zile de la data incorporarii".

52. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - Ţinerii care au calitatea de angajaţi şi sînt chemaţi de cãtre comisariatele militare la recrutare sau pentru diferite relaţii în legatura cu serviciul militar au drept la concediu de maximum 3 zile cu plata corespunzãtoare a salariului calculat în raport cu salariul mediu realizat în ultimele 3 luni. De drepturi corespunzãtoare beneficiazã şi membrii cooperativelor meşteşugãreşti, aceştia primind o indemnizaţie calculatã pe baza cistigului mediu realizat în ultimele 3 luni".

53. Articolul 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - Pe timpul concentrarii, rezervistii primesc de la unitãţile militare la care sînt concentraţi drepturile de solda, hrana, echipament, cazare, întreţinere, asistenta medicalã şi medicamente, potrivit dispoziţiilor legale.
Organizaţiile socialiste sînt obligate ca pe timpul concentrarii soldatilor, gradatilor, subofiţerilor, maiştrilor militari şi ofiţerilor din rezerva sa le pãstreze locul şi funcţia avutã la data concentrarii.
Pe toatã durata concentrarii rezervistii primesc:
a) soldatii şi gradatii:
- solda prevãzutã de dispoziţiile legale, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi;
- o indemnizaţie lunarã egala cu jumãtate din salariul lor mediu, luindu-se de baza salariul calcutat pe ultimele 3 luni, de la organizaţiile socialiste la care au lucrat.
Membrii cooperativelor meşteşugãreşti şi membrii colegiilor de avocaţi primesc toate drepturile bãneşti prevãzute pentru militarii în termen, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi, iar de la cooperativele sau colegiile ai cãror membri sînt, primesc lunar jumãtate din cîştigul lor mediu, luindu-se de baza cîştigul realizat pe ultimele 3 luni.
Membrii gospadariilor agricole colective primesc toate drepturile bãneşti prevãzute pentru militarii în termen, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi, iar familiile lor primesc de la gospodãriile ai cãror membri sînt, un ajutor lunar egal cu 50 la suta din numãrul mediu al zilelor munca realizat de cel concentrat în ultimele 3 luni.
b) subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii:
- solda gradului şi funcţiei, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi".

54. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - Documentele de transport pe calea feratã, auto sau pe apa, precum şi hrana pe timpul transportului soldatilor şi gradatilor din rezerva la locul concentrarii şi înapoi, se asigura de cãtre comisariatele militare şi unitãţile militare respective.
Subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva primesc pentru deplasarea de la domiciliu la locul concentrarii şi înapoi, documente militare de transport de la comisariatele militare sau de la unitãţile militare respective".

55. Articolul 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - Rezervistii care au calitatea de angajaţi şi sînt chemaţi de cãtre comisariatele militare pentru diferite relaţii în legatura cu evidenta militarã, au drept la concediu de maximum 3 zile cu plata corespunzãtoare a salariului calculat în raport cu salariul mediu realizat pe ultimele 3 luni. De drepturi corespunzãtoare beneficiazã şi membrii cooperativelor meşteşugãreşti sau ai colegiilor de avocaţi, aceştia primind o indemnizaţie calculatã pe baza cistigului mediu realizat pe ultimele 3 luni".

56. Articolul 71 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 71. - Ţinerii chemaţi la recrutare sau încorporare şi rezervistii sînt obligaţi:
a) sa se prezinte la data şi locul prevãzut în ordinele de chemare emise de comisariatele militare;
b) sa se prezinte la comisariatul militar în termenul stabilit, pentru a fi luati în evidenta;
c) sa anunţe comisariatul militar în termen de 5 zile de la data sosirii la noul domiciliu, pentru a fi luati în evidenta;
d) sa anunţe comisariatului militar în termen de 15 zile, schimbarea locului de munca;
e) sa anunţe comisariatului militar, în termen de 10 zile, absentarea de la domiciliu pe o durata mai mare de 45 zile;
f) rezervistii sa se prezinte la comisariatul militar pentru primirea sau viza livretului militar, precum şi în cazul cînd pierd livretul militar".

57. Articolul 72 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 72. - Conducerea generalã a ţinerii evidentei rezervistilor şi recrutilor se efectueazã de cãtre Ministerul Forţelor Armate".

58. Articolul 73 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 73. - Evidenta militarã a rezervistilor şi recrutilor se tine dupã domiciliul acestora, înscris în buletinul de identitate.
Trecerea rezervistilor şi recrutilor din evidenta unui comisariat militar în evidenta altui comisariat militar se face numai în caz de schimbare a domiciliului".

59. Articolul 74 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 74. - Evidenta nominalã şi numericã pentru toţi rezervistii şi recrutii se tine de cãtre comisariatele militare de raion sau de oraş.
Comisariatele militare au dreptul sa cheme rezervistii şi recrutii pentru precizarea unor date în legatura cu situaţia lor militarã. Rezervistii pot fi chemaţi de cel mult 2 ori, iar recrutii de cel mult 3 ori pe an.
Documentul de evidenta militarã aflat asupra rezervistilor este livretul militar, iar pentru recruti adeverinta de recrutare".

60. Articolul 75 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - Evidenta militarã a cetãţenilor Republicii Populare Romine care se gãsesc în strãinãtate se tine de oficiile diplomatice sau de cãtre consulatele Republicii Populare Romine din ţãrile respective".

61. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - Cazurile de deces ale rezervistilor şi recrutilor se comunica lunar comisariatelor militare de cãtre comitetele executive ale sfaturilor populare comunale sau orãşeneşti".

62. Dupã articolul 76 se introduce articolul 76^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76^1. - Neprezentarea la concentrare, recrutare sau încorporare, la data fixatã prin ordinul de chemare, poate fi motivatã:
a) cînd rezervistul sau recrutul este bolnav şi nu se poate deplasa, dovedind acest fapt cu certificat medical eliberat de unitãţile sanitare competente;
b) în cazul decesului pãrinţilor, sotiei, copilului rezervistului sau recrutului;
c) în alte cazuri temeinic justificate.
Pentru cazurile arãtate la literele b şi c, rezervistul sau recrutul este obligat sa prezinte la comisariatul militar o dovada eliberata de comitetul executiv al sfatului popular sau de alte organe competente din care sa rezulte cauza neprezentarii la data stabilitã.
Rezervistii chemaţi la concentrare, ţinerii chemaţi la recrutare sau încorporare, familiile acestora şi organizaţiile socialiste unde ei lucreazã, au obligaţia de a anunta imediat comisariatelor militare de raion sau de oraş motivele neprezentarii la comisariatele militare la datele prevãzute în ordinele de chemare, urmînd ca în termen de 3 zile sa prezinte actele justificative".

63. Articolul 77 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 77. - Contravenţiile la prezentul decret se stabilesc prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate".

64. Articolul 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78. - Comitetele executive ale sfaturilor populare comunale şi organele militiei sînt obligate:
a) comitetele executive alte sfaturilor populare comunale:
- sa ţinã evidenta nominalã a rezervistilor şi recrutilor cu domiciliul în comuna respectiva şi sa verifice dacã aceştia respecta regulile de evidenta militarã;
- sa comunice lunar comisariatelor militare schimbãrile survenite în datele de evidenta a rezervistilor şi recrutilor;
- sa inmineze rezervistilor ordinele de chemare la concentrare, iar recrutilor ordinele de chemare la recrutare sau încorporare şi sa trimitã la comisariatele militare pe rezervistii şi recrutii chemaţi prin ordinele de chemare ale comisariatelor militare, desemnind, dupã caz, cîte un delegat care sa însoţeascã pe recruti;
- sa întocmeascã anual tabele nominale cu ţinerii care urmeazã sa fie recrutati în anul urmãtor şi sa le predea comisariatelor militare de raion sau de oraş, la cererea acestora.
b) organele militiei:
- sa efectueze în buletinul de identitate al cetãţenilor supuşi obligaţiilor militare viza de schimbare a domiciliului sau de locuire temporarã peste 45 zile, numai dupã ce aceştia prezintã dovada ca au fost luati în evidenta de cãtre comisariatele militare respective;
- în baza actelor legale emise de cãtre organele de urmãrire penalã, sa urmãreascã şi sa conducã la comisariatele militare pe rezervistii nesupusi la concentrare sau mobilizare şi pe recrutii nesupusi la recrutare sau încorporare;
- sa dea tot concursul comisariatelor militare la verificarea şi confruntarea cu documentele de evidenta populaţiei a tabelelor nominale cu ţinerii ce urmeazã a fi recrutati în anul urmãtor şi sa comunice acestora, la cerere, date de evidenta referitoare la rezervişti şi recruti;
- organele militiei orãşeneşti sa întocmeascã anual tabele nominale cu ţinerii care urmeazã sa fie recrutati în anul urmãtor şi sa le predea comisariatelor militare de raion sau de oraş, la cererea acestora".

65. Articolul 79 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - Organizaţiile socialiste sînt obligate:
- sa ţinã evidenta nominalã a rezervistilor şi a recrutilor aflaţi în serviciul lor;
- sa verifice la angajarea în serviciu a rezervistilor şi a recrutilor, dacã aceştia poseda livrete militare, respectiv adeverinte de recrutare, cu menţiunea ca au fost luati în evidenta de cãtre comisariatul militar pe teritoriul cãruia rezervistul sau recrutul îşi are domiciliul;
- sa comunice în termen de 15 zile comisariatelor militare de raion sau de oraş toate schimbãrile survenite în studiile şi calificarea salariaţilor rezervişti şi recruti, precum şi în funcţia ce o ocupa în producţie;
- sa ia mãsuri, în cazul cînd cei angajaţi nu poseda livret militar sau adeverinta de recrutare, ori nu au în livretul militar, respectiv în adeverinta de recrutare, menţiunea de luare în evidenta de cãtre comisariatul militar pe teritoriul cãruia îşi au domiciliul, ca aceştia sa-şi punã la punct documentele de evidenta militarã în termen de 10 zile;
- sa inmineze rezervistilor ordinele de chemare la concentrare, iar recrutilor ordinele de chemare la recrutare sau încorporare, emise de comisariatele militare de raion sau de oraş;
- sa întocmeascã anual tabele nominale cu ţinerii care urmeazã sa fie recrutati în anul urmãtor şi sa le predea comisariatelor militare de raion sau de oraş, la cererea acestora;
- sa acorde un concediu neplãtit de 5 zile, înainte de data prezentãrii la comisariatele militare, recrutilor chemaţi la încorporare pentru îndeplinirea serviciului militar în scopul rezolvarii diferitelor probleme personale şi familiale.
Obligaţiile prevãzute în prezentul articol revin în mod corespunzãtor, atunci cînd este cazul, şi instituţiilor de învãţãmînt pentru elevii şi studenţii de la cursurile de zi. De asemenea, instituţiile de învãţãmînt sînt obligate sa comunice comisariatelor militare pierderea dreptului de amînare de la încorporare pentru elevii şi studenţii care au fost exmatriculati".

66. Dupã articolul 79 se introduce articolul 79^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79^1. - Comisarii militari verifica şi indrumeaza activitatea organelor comitetelor executive ale sfaturilor populare comunale şi ale organizaţiilor socialiste privind ţinerea evidentei militare a rezervistilor şi recrutilor".

67. Articolul 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - Instanţele judecãtoreşti sînt obligate sa comunice lunar comisariatelor militare din raionul sau oraşul în care cei în cauza domiciliazã, condamnãrile privative de libertate cu sau fãrã degradare civicã a rezervistilor şi recrutilor.
Livretele militare ale rezervistilor arestaţi se ridica de cãtre organele anchetatoare; în caz de condamnare la pedepse privative de libertate, livretele se predau comisariatelor militare în a cãror evidenta se gãsesc cei arestaţi".

68. Articolul 82 se abroga.

69. Articolul 83 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 83. - Prevederile prezentului decret se aplica în mod corespunzãtor şi militarilor din Ministerul Afacerilor Interne.
Expresia "ministrul Forţelor Armate" precum şi aceea de "Ministerul Forţelor Armate", din cuprinsul prezentului decret se referã, dupã caz, la "ministrul Afacerilor Interne" sau la "Ministerul Afacerilor Interne" ori de cîte ori este vorba de unitãţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne.
Obligaţiile prevãzute în prezentul decret pentru organizaţiile socialiste revin în mod corespunzãtor şi oricãror alte persoane juridice sau fizice care au angajaţi".

ART. 2
Trecerea la durata serviciului militar prevãzutã la art. 12 din prezentul decret, începe la 1 noiembrie 1964 şi se termina la 1 martie 1966.
ART. 3
Decretul nr. 454/1949 pentru stabilirea formulei jurãmîntului de credinţa a militarilor, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Populare Romine nr. 84 din 29 decembrie 1949, se abroga.
ART. 4
Decretul nr. 468/1957 pentru reglementarea îndeplinirii serviciului militar, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunãri Naţionale a Republicii Populare Romine nr. 27 din 3 octombrie 1957, cu toate modificãrile ulterioare, se va republica, dîndu-se o noua numerotare articolelor.

Preşedintele
Consiliului de Stat,
GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016