Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 54 din 30 mai 1975  cu privire la repartizarea in productie a absolventilor institutiilor de invatamint superior de la invatamintul de zi*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 54 din 30 mai 1975 cu privire la repartizarea in productie a absolventilor institutiilor de invatamint superior de la invatamintul de zi*)

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 50 din 30 mai 1975
__________
*) Acest decret a devenit Legea nr. 22/1975 .

EXPUNERE DE MOTIVE

Prin decretul alãturat al Consiliului de Stat se stabilesc criteriile repartizãrii în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior de la învãţãmîntul de zi.
Conform prevederilor decretului, repartizarea absolvenţilor se face în activitãţi direct productive industriale, pe santiere de construcţii, în unitãţi agricole şi de transporturi, în activitãţi de execuţie din unitãţile economice, în instituţii de învãţãmînt primar, gimnazial şi liceal şi în alte unitãţi, pe baza specialitatii în care au fost pregatiti şi în specialitãţi apropiate.
Repartizarea absolvenţilor nu se poate face în aparatul central de stat, precum şi direct în unitãţile de cercetare, proiectare şi în instituţii de învãţãmînt superior.
În ce priveşte repartizarea în producţie, aceasta se face pe temeiul rezultatelor obţinute la învãţãtura, precum şi al unor criterii de ordin social.
În decret este prevãzutã urmãtoarea ordine de prioritate în ce priveşte repartizarea absolvenţilor: şefii de promotii pe specialitãţi pot alege, în ordinea mediilor, orice post dintre cele puse la dispoziţia promotiei; absolvenţii care solicita repartizarea în comunele în care îşi au domiciliul ei, pãrinţii sau soţul (sotia) lor, ori în comune limitrofe şi care au dreptul sa ocupe locurile, indiferent de media obţinutã; absolvenţii care solicita repartizarea în centrele muncitoresti şi oraşele în care îşi au domiciliul ei, pãrinţii sau soţul (sotia) lor, cu excepţia oraşelor mari, stabilite potrivit legii, şi care au obţinut în timpul studiilor cel puţin media 7, aceştia avînd prioritate sa ocupe locurile şi din comunele limitrofe; absolvenţii cu domiciliul în oraşele mari stabilite potrivit legii, care în timpul studiilor au obţinut cel puţin media 8 şi care în ordinea mediilor, pot ocupa 70 la suta din numãrul total al posturilor puse la dispoziţie pentru repartizarea în aceste localitãţi. Posturile rãmase libere se vor ocupa de absolvenţi, indiferent de localitatea de domiciliu, în ordinea mediilor.
La medii egale vor avea prioritate la alegerea localitãţii absolvenţii casatoriti.
Totodatã, se precizeazã atribuţiile Comisiei guvernamentale pentru coordonarea repartizãrii în producţie a absolvenţilor şi se stabilesc rãspunderile ministerelor şi ale celorlalte organe centrale şi locale în repartizarea absolvenţilor.
Prin acelaşi decret se abroga Decretul nr. 158/1970 , cu modificãrile ulterioare.

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În conformitate cu prevederile Constituţiei privind dreptul la munca al cetãţenilor Republicii Socialiste România, statul asigura locuri de munca absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior, potrivit pregãtirii dobîndite de aceştia în facultãţi.
ART. 2
Stabilirea locurilor de munca destinate încadrãrii absolvenţilor se face în concordanta cu obiectivele dezvoltãrii economice şi sociale, cu repartizarea armonioasã a forţelor de producţie pe întregul cuprins al tarii, urmãrindu-se asigurarea, cu precãdere, a nevoilor de specialişti cu studii superioare ale ramurilor care cunosc un ritm accentuat de dezvoltare şi ale unitãţilor socialiste, judeţelor şi zonelor deficitare în astfel de specialişti.
ART. 3
Repartizarea se face în activitãţi productive din unitãţi industriale - ateliere, secţii de producţie şi fabricaţie -, din santiere de construcţii, unitãţi agricole şi de transporturi, în activitãţi de execuţie din unitãţile economice, în instituţii de învãţãmînt primar, gimnazial şi liceal şi în alte unitãţi, potrivit specialitatii în care au fost pregatiti sau în specialitãţi apropiate.
Absolvenţii arhitecti şi conductorii arhitecti pot fi repartizaţi şi în activitãţi de proiectare în construcţii.
Repartizarea nu se poate face în aparatul central al ministerelor sau al altor organe centrale.
Absolvenţii care au obţinut rezultate bune la învãţãtura şi în activitatea obsteasca şi au dovedit aptitudini pentru activitatea de cercetare pot primi recomandarea consiliilor profesorale ca, dupã efectuarea stagiului legal în producţie, sa poatã lucra în unitãţile de cercetare, proiectare şi în instituţiile de învãţãmînt superior. Aceste recomandãri vor fi consemnate în dispoziţiile de repartizare.
Încadrarea şi atestarea pe funcţii de cercetator ştiinţific, inginer proiectant sau asistent universitar se vor face pe baza de concurs, cu recomandarea organului de conducere al unitãţii unde absolventul a efectuat stagiul în producţie. La concursuri pot candida orice absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmînt superior, inclusiv cei care au încheiat contracte cu unitãţi socialiste, care îndeplinesc condiţiile prevãzute de Statutul pentru organizarea activitãţii şi promovarea personalului de cercetare sau, dupã caz în Statutul personalului didactic, indiferent de localitatea în care au efectuat stagiul. La medii egale au prioritate absolvenţii care au primit şi recomandarea consiliului profesoral prevãzutã în alineatul precedent.
ART. 4
Repartizarea absolvenţilor se efectueazã pe baza rezultatelor obţinute la învãţãtura, precum şi ţinînd seama de unele criterii de ordin social, potrivit prevederilor prezentului decret.
Alegerea de cãtre absolvenţi a unitãţilor şi posturilor se face în ordinea mediei de absolvire stabilitã pe baza rezultatelor la învãţãtura, cu respectarea normelor privind ocuparea funcţiilor în ramura sau domeniul de activitate de care aparţine unitatea socialistã, dupã cum urmeazã:
a) şefii de promotii pe specialitãţi pot alege, în ordinea mediilor, orice post dintre cele puse la dispoziţia promotiei;
b) absolvenţii care solicita repartizarea în comunele unde îşi au domiciliul ei, pãrinţii sau soţul (sotia) lor, ori în comune limitrofe, au prioritate sa ocupe locurile din aceste localitãţi, indiferent de media obţinutã;
c) absolvenţii care solicita repartizarea în centrele muncitoresti şi oraşele unde îşi au domiciliul ei, pãrinţii sau soţul (sotia) lor - cu excepţia oraşelor mari stabilite potrivit legii - şi care au obţinut în timpul studiilor cel puţin media 7 au prioritate sa ocupe locurile din aceste localitãţi sau comune limitrofe;
d) absolvenţii cu domiciliul în oraşele mari stabilite potrivit legii, care în timpul studiilor au obţinut cel puţin media 8, pot ocupa, în ordinea mediilor, 70% din numãrul total al posturilor puse la dispoziţie pentru repartizarea în aceste localitãţi;
e) posturile rãmase libere se ocupa de absolvenţi, indiferent de localitatea de domiciliu, în ordinea mediilor.
Pentru toate situaţiile prevãzute mai sus, la medii egale vor avea prioritate de alegere a localitãţii absolvenţii casatoriti. În cazul în care sînt mai mulţi absolvenţi casatoriti vor fi repartizaţi, în primul rind, cei cu copii şi dupã aceea absolvenţii care au soţul (sotia) încadrat într-o unitate socialistã din localitatea respectiva.
Pentru absolvenţii casatoriti din aceeaşi promotie şi specialitate, repartizarea ambilor se face la media de absolvire cea mai mare a unuia dintre cei doi soţi.
La repartizare se vor lua în considerare, în limita a 50 de sutimi, activitatea obsteasca şi comportarea avutã în perioada studiilor, apreciate de consiliul profesoral.
Se va urmãri ca absolvenţii casatoriti sa fie repartizaţi în aceeaşi localitate sau în localitãţi apropiate.
Absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior, care nu au promovat examenul de diploma, vor fi repartizaţi în producţie potrivit prevederilor alineatelor precedente, dupã repartizarea absolvenţilor care au promovat acest examen.
ART. 5
În scopul desavirsirii pregãtirii lor, absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior de la învãţãmîntul de zi, repartizaţi în producţie, efectueazã un stagiu în specialitatea pentru care s-au pregãtit sau în specialitãţi apropiate. Durata stagiului este cea prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul decret.
Stagiul se efectueazã începînd cu data prezentãrii la unitatea socialistã la care absolventul a fost repartizat.
Absolvenţii care s-au prezentat la unitatea socialistã unde au fost repartizaţi şi cãrora în perioada stagiului din motive neimputabile lor - desfiintari de unitãţi, reducere de posturi sau alte asemenea situaţii - li se desface contractul de munca, vor continua stagiul la o alta unitate socialistã, stabilitã de ministerele şi celelalte organe şi organizaţii centrale ori de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti în subordinea cãrora se afla unitatea socialistã la care au fost repartizaţi.
Activitatea desfasurata de absolvent într-o alta unitate socialistã decît cea în care a fost încadrat potrivit prevederilor prezentului decret nu se recunoaşte drept stagiu în vederea încadrãrii pe posturi pentru care se cer studii superioare de specialitate.

CAP. 2
Organizarea repartizãrii

ART. 6
Organizarea repartizãrii absolvenţilor se asigura de cãtre Comisia guvernamentalã de coordonare a repartizãrii în producţie a absolvenţilor de învãţãmînt superior, numita prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, alcãtuitã din ministrul educaţiei şi învãţãmîntului, ca preşedinte, reprezentanţii Comitetului de Stat al Planificarii, Ministerului Muncii, Consiliului Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunisti din România, precum şi ai ministerelor şi celorlalte organe centrale coordonatoare de ramura.
Comisia are urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã cerinţele de cadre pe ramuri, ministere şi judeţe şi supune aprobãrii Consiliului de Miniştri proiectul planului anual de repartizare numericã a absolvenţilor, întocmit de Comitetul de Stat al Planificarii, în colaborare cu Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului, pe baza propunerilor prezentate de ministere, celelalte organe şi organizaţii centrale, precum şi de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti;
b) controleazã modul în care se asigura locuri de munca pentru absolvenţi, potrivit pregãtirii dobîndite în timpul studiilor;
c) aproba, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului, comisiile care fac repartizarea nominalã în producţie a absolvenţilor, modul de organizare şi funcţionare a acestora;
d) informeazã Consiliul de Miniştri asupra îndeplinirii planului de repartizare;
e) face propuneri referitoare la îmbunãtãţirea legislaţiei privind repartizarea în producţie a absolvenţilor.
ART. 7
Pentru repartizarea nominalã în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior se constituie comisii pe domenii de specialitate, conduse de adjuncţi de miniştri sau adjuncţi ai conducãtorilor celorlalte organe centrale coordonatoare de ramura prevãzute în hotãrîrea Consiliului de Miniştri privind repartizarea numericã a absolvenţilor, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului, ai ministerelor şi ai celorlalte organe centrale şi ai consiliilor populare judeţene cãrora li se repartizeazã absolvenţi, ai Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunisti din România şi ai instituţiilor de învãţãmînt superior respective.
Comisiile pe domenii de specialitate examineazã şi înainteazã comisiei guvernamentale listele de posturi pe unitãţi prevãzute pentru repartizarea absolvenţilor şi efectueazã repartizarea nominalã a acestora în producţie pe aceste posturi.
ART. 8
Pe baza planului anual de repartizare numericã, conducerile ministerelor şi ale celorlalte organe şi organizaţii centrale, precum şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor stabili, potrivit criteriilor prevãzute la art. 3, şi vor comunica Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului, cu 3 luni înainte de data desfãşurãrii lucrãrilor de repartizare, unitãţile socialiste la care urmeazã a fi repartizaţi absolvenţii, cu specificarea posturilor, pe specialitãţi, localitãţi şi unitãţi.
Comisia guvernamentalã va transmite, dupã aprobare, comisiilor de repartizare pe domenii de specialitate, cu 15 zile înainte de data repartizãrii nominale, lista unitãţilor socialiste, cu specificarea posturilor stabilite în vederea repartizãrii.
Repartizarea nominalã în producţie a absolvenţilor se efectueazã dupã sesiunea examenului de diploma.
Comisiile de repartizare pe domenii de specialitate emit dispoziţii de repartizare.
ART. 9
Absolvenţii care pentru motive bine justificate - îmbolnãviri, accidente sau alte asemenea situaţii -, dovedite cu acte, nu se pot prezenta la comisie, vor comunica în scris, în ordinea preferintei, unitãţile şi posturile pentru care opteazã, repartizarea urmînd a se face cu respectarea prevederilor art. 3 şi 4.
Pentru absolvenţii care nu invoca asemenea motive şi pentru cei prezenţi care refuza sa aleagã postul repartizarea se face din oficiu.
ART. 10
Absolvenţii se vor prezenta la unitãţile socialiste în termen de o luna de la data repartizãrii cu excepţia celor repartizaţi în învãţãmînt, care se vor prezenta la 1 septembrie al anului în care au fost repartizaţi.
Absolvenţii care îndeplinesc serviciul militar vor incunostinta despre aceasta, în scris, unitatea socialistã şi se vor prezenta la posturi în cel mult 20 de zile de la data la care a încetat îndeplinirea obligaţiilor militare.
ART. 11
Pentru motive temeinice, Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului poate aproba cererile absolvenţilor de schimbare a repartizãrii, introduse în termen de un an, cu acordul prealabil al ministerelor, celorlalte organe şi organizaţii centrale sau al comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi al unitãţilor socialiste interesate în aceasta schimbare.
Pentru absolvenţii institutelor agronomice, ai facultãţilor sau secţiilor de mecanicã agricolã şi ai facultãţilor sau secţiilor de îmbunãtãţiri funciare din cadrul institutelor politehnice şi de construcţii şi ai institutelor de medicina şi farmacie, aprobarea cererilor de schimbare a repartizãrii se face, dupã caz, de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor sau de Ministerul Sãnãtãţii, împreunã cu Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului.
Schimbarea repartizãrii se va face numai cu respectarea prevederilor art. 3.

CAP. 3
Drepturile şi obligaţiile unitãţilor socialiste în care sînt repartizaţi absolvenţii, precum şi drepturile şi obligaţiile absolvenţilor repartizaţi

ART. 12
Unitãţile socialiste la care sînt repartizaţi absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior încheie, conform dispoziţiilor legale în vigoare, contracte cu aceşti absolvenţi. Contractele de munca încheiate pentru timpul efectuãrii stagiului au regimul contractelor de munca pe durata nedeterminatã.
ART. 13
Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi unitãţile socialiste, au urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
a) sa urmãreascã modul în care absolvenţii repartizaţi se preocupa de perfecţionarea în continuare a pregãtirii profesionale dobîndite în timpul studiilor;
b) sa controleze modul în care absolvenţii se integreaza în colectivele de munca ale unitãţilor socialiste în care au fost repartizaţi şi îşi îndeplinesc sarcinile decurgind din funcţia în care au fost încadraţi, precum şi celelalte îndatoriri care le revin din contractele de munca, regulamentele de ordine interioarã şi legislaţia muncii;
c) sa asigure absolvenţilor activitãţi corespunzãtoare specialitatii pentru care au fost repartizaţi;
d) sa asigure absolvenţilor care au fost repartizaţi în alte localitãţi decît cele în care îşi au domiciliul, locuinţe corespunzãtoare, în condiţiile legii;
e) sa acorde absolvenţilor repartizaţi indemnizaţiile de instalare, cheltuielile de transport şi alte drepturi prevãzute de lege.
În perioada stagiului absolvenţii vor putea fi transferati, în interesul serviciului, cu respectarea dispoziţiilor art. 3. în condiţiile prevãzute de normele legale în vigoare, în specialitatea pentru care au fost pregatiti sau în specialitãţi apropiate.
ART. 14
Absolvenţii repartizaţi în condiţiile prezentului decret au urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
a) sa beneficieze de toate drepturile recunoscute de legislaţia muncii pentru membrii colectivelor de munca din unitãţile socialiste la care au fost repartizaţi;
b) sa fie retribuiţi în perioada de stagiu cu retribuţiile tarifare prevãzute de lege:
c) sa realizeze toate sarcinile ce decurg din funcţia sau postul deţinut şi sa rãspundã de îndeplinirea lor fata de colectivul de munca şi fata de conducerea unitãţii;
d) sa respecte normele socialiste de conduita în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivului de munca, sa contribuie la întãrirea spiritului de întrajutorare tovaraseasca;
e) sa-şi ridice necontenit calificarea profesionalã, nivelul de cunoştinţe tehnico-ştiinţifice şi de cultura generalã, sa urmeze şi sa absolve cursurile de perfecţionare organizate sau recomandate de unitate;
f) absolvenţii cu examen de diploma repartizaţi în comune, care au avut domiciliul în alte localitãţi, vor primi, la prezentarea la post, o indemnizaţie de instalare egala cu retributia tarifara lunarã fixatã pentru primul an de activitate în funcţia îndeplinitã.
Absolvenţii cu examen de diploma care nu beneficiazã de indemnizaţii de instalare vor primi de la unitatea socialistã la care au fost repartizaţi, la cerere, la prezentarea la post, o jumãtate din retributie ca avans, cu obligaţia restituirii acesteia în şase rate lunare consecutive, începînd cu a doua luna de funcţionare.
Indemnizaţia de instalare sau avansul din retributie se acorda cu condiţia ca absolvenţii sa-şi stabileascã domiciliul în localitãţile în care se afla unitãţile socialiste la care au fost repartizaţi;
g) absolvenţii care la data repartizãrii au domiciliul în alta localitate decît aceea în care funcţioneazã unitatea socialistã la care au fost repartizaţi vor primi, la prezentare, costul transportului de la domiciliu la locul de munca pentru ei, membrii familiei şi gospodãria lor. Membrii familiei, în înţelesul prezentului alineat, sînt soţul sau sotia, copiii, precum şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea absolventului.
Absolvenţii care se prezintã pentru a fi repartizaţi în producţie la comisii care funcţioneazã în alte localitãţi decît acelea în care au sediul instituţiile de învãţãmînt superior la care şi-au încheiat studiile vor primi de la aceste instituţii, costul transportului pînã la localitatea în care funcţioneazã comisia, iar dupã repartizare, pînã la domiciliu.
ART. 15
Absolvenţii care nu au promovat examenul de diploma vor fi retribuiţi, în perioada stagiului, pînã la promovarea examenului de diploma, cu retributia tarifara prevãzutã pentru primul an de activitate, cu excepţia celor repartizaţi în învãţãmînt, cãrora li se aplica normele legale privind retributia personalului didactic.
Absolvenţii fãrã examen de diploma, repartizaţi în producţie, care pînã la expirarea perioadei de stagiu nu promoveazã examenul de diploma, pierd dreptul la ocuparea postului ce li s-a asigurat prin repartizare: ei vor fi încadraţi pe funcţii potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 16
Absolvenţii învãţãmîntului superior - cursuri de zi - vor putea fi plãtiţi pe o perioada de cel mult un an de stagiu, din fondul total de retributie planificat în cadrul numãrului total de persoane încadrate în munca; în acest timp, pe mãsura creãrii de posturi vacante, vor fi trecuţi treptat în structura personalului tehnic, economic, de alta specialitate şi administrativ.
Absolvenţii învãţãmîntului superior repartizaţi în unitãţi economice, care în timpul stagiului lucreazã ca muncitori sau personal operativ, în acord individual sau colectiv, primesc retributia cuvenitã pentru realizarile obţinute în producţie, dacã aceasta este mai mare decît retributia tarifara pentru primii ani de activitate, stabilitã conform prevederilor legale.
Absolvenţii învãţãmîntului superior repartizaţi în unitãţi şcolare, pe funcţii didactice de invatator şi educatoare, vor primi, pe durata stagiului, retribuţiile şi celelalte drepturi prevãzute pentru profesorii stagiari, urmînd ca pe parcurs sa fie încadraţi potrivit nivelului lor de pregãtire.
ART. 17
Absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior, repartizaţi în localitãţi declarate de lege oraşe mari, îşi pot stabili domiciliul în aceste oraşe, pe baza dispoziţiei de repartizare.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 18
Cetãţenii romani trimişi în alte tari pentru studii de învãţãmînt superior vor fi repartizaţi în producţie, dupã absolvire, pe baza criteriilor prevãzute în prezentul decret.
ART. 19
Ministerele şi celelalte organe şi organizaţii centrale vor stabili norme privind desfãşurarea activitãţii absolvenţilor în perioada de stagiu.
ART. 20
Absolvenţii care nu se prezintã la unitatea socialistã la care au fost repartizaţi, în termenul legal, sînt obligaţi la plata unei penalitãţi civile de 5.000 lei, în cazul absolvenţilor facultãţilor cu durata studiilor mai mica de 4 ani, sau 8.000 lei, în cazul absolvenţilor facultãţilor cu durata studiilor de cel puţin 4 ani. În cazul efectuãrii parţiale a stagiului, penalitatea se va reduce proporţional cu perioada de stagiu efectuatã. Plata penalitãţii nu-l scuteşte pe absolvent de efectuarea stagiului.
Absolvenţii care au încasat indemnizaţia de instalare prevãzutã la art. 14 lit. f) şi în timpul stagiului pãrãsesc unitãţile socialiste la care au fost repartizaţi vor restitui integral indemnizaţia încasatã.
ART. 21
Neprezentarea la unitatea socialistã la care au fost repartizaţi sau întreruperea efectuãrii stagiului se constata şi penalitatea civilã se stabileşte, în condiţiile articolului precedent, prin proces-verbal încheiat de conducerea acestei unitãţi socialiste.
Procesul-verbal se va comunica absolventului în cauza; acesta poate face contestaţie, în termen de 15 zile de la comunicare, la comisia de contestaţii, care va funcţiona la Ministerul Muncii şi care va fi formatã din cîte un delegat al Ministerului Muncii, al Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului şi al organului central în subordinea cãruia se afla unitatea socialistã Ia care a fost repartizat absolventul, sau al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare în cazul absolvenţilor repartizaţi la organele şi organizaţiile locale. Preşedintele comisiei de contestaţii este delegatul Ministerului Muncii.
Contestaţiile vor fi rezolvate de comisie în termen de 30 de zile.
Procesul-verbal necontestat în termenul prevãzut la alin. 2, precum şi în cazul respingerii contestaţiei de cãtre comisia de contestaţii, rãmîne definitiv şi constituie titlu executor.
În cazul cînd absolventul se prezintã în termen de 30 de zile de la rãmînerea definitiva a procesului-verbal de aplicare a penalitãţii civile, la unitatea socialistã la care a fost repartizat, el este scutit de plata penalitãţii.
Sumele ce se plãtesc cu titlu de penalitãţi civile se vãrsa la bugetul statului.
Dispoziţiile prezentului articol se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul cînd se restituie indemnizaţia de instalare prevãzutã de art. 14 lit. f); sumele astfel încasate se restituie unitãţilor socialiste care au plãtit aceasta indemnizaţie.
ART. 22
Dispoziţiile art. 20 nu se aplica în cazul în care neprezentarea la unitatea socialistã la care a fost repartizat în termenul legal sau neefectuarea integrala a stagiului se datoreşte unor motive temeinice: accidente, boala sau alte asemenea situaţii, apreciate ca atare de cãtre unitatea socialistã la care absolventul a fost repartizat. În astfel de cazuri, organul central sau local în subordinea cãruia se afla unitatea socialistã la care absolventul a fost repartizat are obligaţia sa asigure acestuia încadrarea în aceeaşi unitate socialistã sau în alta, aflatã în subordinea sa, în limita locurilor vacante corespunzãtoare pregãtirii.
ART. 23
Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amenda de la 2.000 la 3.000 lei, pentru fiecare caz în parte, urmãtoarele fapte:
a) refuzul unitãţii socialiste de a încadra un absolvent repartizat într-unul dintre posturile stabilite pe baza cererii acestei unitãţi;
b) încadrarea în munca de cãtre unitatea socialistã a unui absolvent ce nu i-a fost repartizat ori a unui absolvent ce nu a efectuat stagiul în unitatea socialistã unde a fost repartizat.
Contravenţiile se constata şi amenda se aplica de cãtre persoanele anume împuternicite de organele s! organizaţiile centrale ori de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti în subordinea cãrora se afla unitãţile în care s-au savirsit contravenţiile.
Persoanele anume împuternicite de Ministerul Muncii sau de Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului pot încheia procese-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a amenzilor în orice unitate socialistã.
Sancţiunea se aplica celor vinovaţi de sãvîrşirea contravenţiei.
Aplicarea sancţiunii contravenţionale nu inlatura rãspunderea disciplinarã a celor vinovaţi.
În cazul contravenţiei prevãzute la alin. 1 lit. b), contractul de munca dintre unitatea socialistã şi absolvent înceteazã, de drept, pe data rãmînerii definitive a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
ART. 24
Prevederile prezentului decret se vor aplica începînd cu seria de absolvenţi ai anului universitar 1974/1975.
ART. 25
Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului poate introduce treptat prerepartizarea în producţie a studenţilor anului III de la unele facultãţi şi specializãri din învãţãmîntul superior tehnic.
Prerepartizarea se va face dupã aceleaşi criterii stabilite pentru repartizarea în producţie a absolvenţilor.
Studenţii prerepartizati în unitãţile socialiste situate în comune, centre muncitoresti şi oraşe - cu excepţia oraşelor mari stabilite potrivit legii - beneficiazã de dreptul de a fi repartizaţi, dupã absolvire, în unitãţile socialiste respective.
Studenţii prerepartizati în unitãţi socialiste din oraşele mari stabilite potrivit legii vor putea fi repartizaţi, dupã absolvire, în unitãţile socialiste respective, dacã îndeplinesc condiţiile de medie stabilite pe baza rezultatelor la învãţãtura, prevãzute pentru repartizarea în aceste oraşe.
ART. 26
Decretul nr. 158/1970 cu privire la repartizarea în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior de la învãţãmîntul de zi, modificat, republicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I, nr. 84 din 20 iunie 1974, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga pe data publicãrii prezentului decret.

ANEXA 1




DURATA STAGIULUI PE RAMURI DE ÎNVĂŢĂMÎNT SUPERIOR


Nr. Ramura de învãţãmînt Durata
crt. superior stagiului
--------------------------------------------------------
1. Tehnic - ingineri 3 ani
- subingineri 2 ani
2. Arhitectura 3 ani
3. Agronomic 3 ani
4. Economic 3 ani
5. Medical şi farmaceutic 3 ani*)
6. Universitar - în învãţãmînt
sau producţie 3 ani
- în activitatea
juridicã 2 ani
7. Pedagogic (3 ani) 3 ani
8. Artistic 3 ani
9. Educaţie fizica 3 ani
--------------------------------------------------------

*) Pentru absolvenţii facultãţilor de medicina, stagiul de internat terminat se echivaleaza cu stagiul de 3 ani prevãzut în aceasta anexa.
Absolvenţii care nu efectueazã internatul pot fi trimişi la pregãtire în spitale, policlinici sau alte unitãţi sanitare, pe perioade stabilite de Ministerul Sãnãtãţii.



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016