Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 50 din 31 mai 1948  pentru infiintarea si functionarea Societatilor Comerciale de Stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 50 din 31 mai 1948 pentru infiintarea si functionarea Societatilor Comerciale de Stat

EMITENT: MINISTERUL COMERTULUI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 124 din 31 mai 1948
CAP. 1
Înfiinţarea societãţii

ART. 1
Statul Roman, prin Ministerul Comerţului, va putea infiinta, dupã necesitate, în conformitate cu prevederile prezentului decret, societãţi comerciale de Stat, având ca obiect:
a) Colectarea de produse agricole, vegetale şi animale, deşeuri industriale, şi orice fel de alte produse;
b) Desfacerea cu ridicatã şi amãnuntul a mãrfurilor şi produselor de orice fel, rationate şi nerationate;
c) Aprovizionarea populaţiei municipiilor, comunelor urbane şi balneo-climaterice, cu produse alimentare de prima necesitate, lemne de foc şi alte produse de uz gospodãresc, precum şi exploatarea de hoteluri, izvoare minerale, bãi, localuri de consumaţie, localuri de spectacole;
d) Transportul, manipularea şi vamuirea mãrfurilor.
În obiectul acestor societãţi comerciale, vor putea fi cuprinse şi orice alte atributiuni în legatura cu obiectul lor cum ar fi: prelucrarea, condiţionarea, depozitarea, conservarea şi transportul produselor respective.
Societãţile comerciale de Stat vor funcţiona dupã normele prevãzute în legile comerciale şi fiscale pentru societãţile anonime cu derogarile arãtate în decretul de fata şi dupã statutele întocmite de Ministerul Comerţului în baza acestui decret.
ART. 2
Înfiinţarea Societãţilor Comerciale de Stat sub orice denumire ar funcţiona, se va face prin decizia Ministerului Comerţului, cu avizul Ministerului Finanţelor.
ART. 3
Statutele de funcţionare a societãţilor comerciale de Stat vor fi întocmite de Ministerul Comerţului şi publicate în Monitorul Oficial. Aceste statute nu vor putea fi modificate decât prin decizia Ministerului Comerţului.
În statute vor fi arãtate: denumirea, capitalul, sediul, durata şi obiectul fiecãrei societãţi, precum şi normele de conducere şi funcţionare a acestora.
ART. 4
Societãţile comerciale de Stat vor fi considerate ca legal constituite dupã publicarea statutelor lor în Monitorul Oficial şi pe data înmatriculãrii lor în registrul comerţului.
Înscrierea în registrul comerţului a societãţilor, sucursalelor, agentiilor şi subagentiilor lor se va face în baza cererii societãţii la care se vor alãturã statutele fãrã a mai fi nevoie de vreo alta autorizare sau de îndeplinirea vreuneia din formalitãţile prevãzute de codul de comerţ sau de orice alte legi speciale privitoare la societãţile anonime.
ART. 5
Actele referitoare la constituirea, transcrierea, publicarea, afişarea şi înmatricularea acestor societãţi, cat şi cele privitoare la sporirea de capital şi înfiinţarea de sucursale, agenţii şi subagentii, sunt scutite de impozitele şi taxele prevãzute de legea timbrului şi a impozitului pe acte şi fapte juridice sau orice alte legi.

CAP. 2
Capitalul social

ART. 6
Capitalul social al societãţilor comerciale de Stat va fi subscris şi vãrsat în întregime de Stat prin Ministerul Finanţelor, la constituirea lor.
ART. 7
Capitalul social al societãţilor comerciale de Stat, rãmâne proprietatea Statului.
Activul acestor societãţi nu va putea fi gajat sau înstrãinat peste limita care garanteazã integritatea capitalului iniţial, decât pe baza aprobãrii Ministerului Finanţelor.

CAP. 3
Operaţiunile societãţii

ART. 8
Societãţile comerciale de Stat vor putea face cu respectarea normelor legale în vigoare, toate operaţiunile necesare realizãrii scopului societãţii.
ART. 9
B.N.R. este autorizata sa primeascã la scont cambiile emise sau girate de societãţile comerciale de Stat.
ART. 10
Societãţile comerciale de Stat vor putea primi în administrare şi exploatare bunurile imobile şi mobile aparţinând Statului, judeţelor, şi comunelor sau altor instituţii publice, care vor fi necesare realizãrii obiectului lor social.
Chiria sau arenda aferentã în cazurile inchirierilor sau arendarilor dela Stat, judeţ sau comuna, precum şi dela particulari se va stabili dupã regimul chiriilor categoriei prevãzutã în <>art. 7, litera a, a legii Nr. 330 din 4 Mai 1946 .
ART. 11
Pentru avansuri primite în contul comenzilor dela autoritãţi sau instituţii publice, societãţile comerciale de Stat sunt scutite de prezentarea de scrisori de garanţie bancarã sau orice alte garanţii.
Ele sunt de asemeni scutite de depunerea de garanţii sau cauţiuni legale pentru participarea la licitaţii publice sau adjudecãri de lucrãri sau furnituri.

CAP. 4
Administrarea societãţilor

ART. 12
Societãţile comerciale de Stat vor fi conduse şi administrate de o directiune formatã din 3 membri numiţi de Ministerul Comerţului pe timp de 4 ani, prin deciziune ministerialã.
Membrii directiunei pot fi revocaţi oricând prin deciziunea Ministerului Comerţului, înainte de expirarea termenului pentru care au fost numiţi. Retribuţiile lunare ale membrilor directiunii, vor fi stabilite de cãtre Ministerul Comerţului.
Membrii directiunii sunt personal şi solidar rãspunzãtori de averea, gestiunea şi activitatea societãţilor comerciale de Stat respective, indiferent de funcţiunea pe care o au sau atribuţiunile pe care le îndeplinesc.
ART. 13
Normele de funcţionare a directiunii şi atribuţiunile fiecãruia din membrii acestora, vor fi stabilite prin statutele întocmite de Ministerul Comerţului.
ART. 14
Controlul gestiunii societãţilor comerciale de Stat va fi fãcut de cãtre Ministerul Comerţului şi de cãtre Ministerul Finanţelor prin organele de control desemnate.
ART. 15
Membrii directiunii sunt scutiţi de depunere de cauţiune legalã.
ART. 16
Functionarii publici delegaţi sau detasati la societãţile comerciale de Stat îşi pãstreazã toate drepturile conferite lor prin Statutul funcţionarilor publici sau orice alte legi speciale.
ART. 17
Salariaţii angajaţi la societãţile comerciale de Stat nu dobândesc prin aceasta calitatea de funcţionari publici.
Pentru pagubele aduse societãţii prin faptele şi omisiunile comise cu rea vointa sau din neglijenţa, directorii şi salariaţii vor fi cercetati, judecati şi sancţionaţi în conformitate cu legea pentru apãrarea patrimoniului public.
Dispoziţiunile din <>legea Nr. 351 din 1945 , pentru reprimarea speculei ilicite şi a sabotajului economic se aplica şi societãţilor comerciale de Stat.
Pedepsele vor putea fi aplicate cumulativ.

CAP. 5
Bilanţul şi împãrţirea beneficiilor

ART. 18
Direcţiunea fiecãrei societãţi comerciale de Stat va face anual, la 31 Decemvrie, un inventar al averii societãţii şi va întocmi bilanţul, contul de venituri şi cheltuieli şi darea de seama asupra activitãţii din anul expirat.
Din beneficiul net se vor creia şi alimenta, cu aprobarea Ministerului Comerţului şi a Ministerului Finanţelor:
a) Fondul de rezerva;
b) Fondurile pentru acoperirea cheltuielilor de instalaţii şi alte investitiuni sau alte destinatiuni speciale.
Totalul fondurilor prevãzute la pct. a şi b, nu va putea depãşi 80% din beneficiul net.
Restul beneficiului net va fi vãrsat la bugetul Statului.
ART. 19
Descãrcarea de gestiune a societãţilor comerciale de Stat se da de Ministerul Finanţelor pe baza rapoartelor anuale de verificare întocmite de organele prevãzute la art. 14 de mai sus şi a bilanţului şi contului de venituri şi cheltuieli pe anul respectiv.
Orice alte drepturi rezervate adunãrilor generale ordinare şi extraordinare ale societãţilor anonime, conform codului comercial se vor exercita de cãtre Ministerul Comerţului.

CAP. 6
Dizolvarea şi lichidarea

ART. 20
Dizolvarea şi lichidarea societãţilor comerciale de Stat se va face dupã normele prevãzute de codul de comerţ pentru societãţile anonime în baza unei deciziuni a Ministerului Comerţului.
Operaţiunile de lichidare vor fi conduse de lichidatori numiţi de Ministerul Comerţului şi controlate de organul de control al Ministerului Finanţelor, prevãzut la art. 14 din prezentul decret.

Dispoziţiuni transitorii şi finale
ART. 21
Prin derogare dela dispoziţiunile <>art. 23 şi 27 din legea Nr. 1.056 din 1946 , pentru etatizarea şi organizarea Bãncii Naţionale a României, societãţile comerciale de Stat pot contracta împrumuturi directe dela Banca Nationala a României, prin scontarea de bilete la ordin, care sa poarte numai semnatura lor.
Garanţia pentru aceste împrumuturi va fi data de Stat, prin Ministerul Finanţelor.
ART. 22
Ministerul Finanţelor este autorizat sa încheie cu Banca Nationala a României, convenţii prin care sa stabileascã modalitatea de executare a garanţiei Statului, prin derogare dela orice alte dispoziţiuni legale contrarii.
ART. 23
Societãţile comerciale de Stat, înfiinţate în baza deciziilor Comisiunii ministeriale de redresare economicã şi stabilizare monetara, rãmân în fiinta şi vor continua sa funcţioneze dupã normele stabilite prin acest decret.
ART. 24
Societatea Comercialã Municipala pentru Aprovizionarea Capitalei, S.A., şi Societatea Comercialã Municipala 30 Decemvrie, S.A., Galaţi, înfiinţate prin deciziile Nr. 110 din 1947 şi Nr. 180 din 1948 a Comisiunii ministeriale de redresare economicã şi stabilizare monetara, se transforma în societãţi comerciale de Stat.
Modalitatea de transformare a societãţilor prevãzute în alineatul 1 al acestui articol se va stabili de Ministerul Comerţului prin deciziune publicatã în Monitorul Oficial.
ART. 25
Fac excepţie dela prevederile acestui decret societãţile comerciale de Stat de export şi import, care funcţioneazã pe baza deciziunii Comisiunii ministeriale de redresare economicã şi stabilizare monetara Nr. 120 din 4 Decemvrie 1947.
ART. 26
Orice dispoziţiuni, contrare decretului de fata, sunt şi rãmân abrogate.

---------
*) Text corectat conform rectificarii aparuta în Monitorul Oficial Nr. 163 din 17 Iulie 1948.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016