Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 474 din 24 decembrie 1977  privind organizarea si functionarea Agentiei Romane de Presa Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 474 din 24 decembrie 1977 privind organizarea si functionarea Agentiei Romane de Presa "Agerpres"

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 138 din 26 decembrie 1977
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" contribuie prin intreaga sa activitate la înfãptuirea politicii interne şi externe a Partidului Comunist Roman, a Republicii Socialiste România, la traducerea în viata a legilor tarii, a tuturor hotãrîrilor de partid şi de stat din domeniul sau de activitate.
ART. 2
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" - organ de partid şi de stat - are ca scop al activitãţii informarea prin presa şi radioteleviziune a opiniei publice din ţara şi strãinãtate asupra politicii interne şi internaţionale a partidului şi statului, realitatilor vieţii politice, economice, sociale, ştiinţifice şi cultural-artistice din România, precum şi difuzarea în ţara a stirilor din strãinãtate.

CAP. 2
Atribuţii

ART. 3
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" elaboreazã şi difuzeazã presei şi radioteleviziunii:
a) comunicate oficiale şi materiale de presa cu privire la activitatea interna şi externa a conducerii de partid şi de stat, la evenimentele vieţii noastre politice, economice, ştiinţifice şi cultural-artistice, la relaţiile internaţionale ale partidului şi statului nostru;
b) informaţii, note, comentarii despre poziţia oficialã a României în legatura cu evenimentele şi problemele internaţionale;
c) materiale informative şi documentare despre evenimentele vieţii politice internaţionale, ecourile în strãinãtate ale actelor de politica interna şi externa ale Partidului Comunist Roman şi Republicii Socialiste România; primeşte şi receptioneaza în acest scop ştiri şi alte materiale ale agentiilor de presa şi ale altor organe de informare din strãinãtate;
d) realizeazã şi difuzeazã altor beneficiari decît presa materiale informative, documentare şi sinteze documentare.
ART. 4
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" realizeazã fotografii oficiale şi fotoreportaje pentru presa şi alţi beneficiari; primeşte şi receptioneaza de la agenţii de presa şi de la alte organe de informare din strãinãtate, imagini foto pe care le furnizeazã presei şi altor beneficiari din ţara.
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" organizeazã fototeca unica a manifestãrilor oficiale, asigura pãstrarea şi utilizarea, în condiţiile legii, a întregului fond de fotografii alb-negru şi color, de la aceste manifestãri, ca şi a celor primite din strãinãtate.
ART. 5
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" contribuie la informarea opiniei publice din strãinãtate asupra realitatilor economice, sociale, politice, culturale, ştiinţifice din ţara noastrã, asupra hotaririor de partid şi de stat, mãsurilor şi actelor de importanta nationala emise de organele supreme ale tarii, explicind sensul şi semnificatia lor; transmite în strãinãtate materiale care oglindesc procesul de dezvoltare continua a democraţiei socialiste în ţara noastrã, de participare a maselor de oameni ai muncii la conducerea întregii societãţi, de perfecţionare a conducerii societãţii, a relaţiilor de producţie şi sociale, de aplicare în viata a principiilor eticii şi echitãţii socialiste, de educare şi formare a omului nou.
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" informeazã opinia publica din strãinãtate asupra orientarilor de politica externa ale României, activitãţii internaţionale a partidului şi statului, contribuţiei acestora la soluţionarea problemelor complexe ale vieţii internaţionale, la întãrirea şi unirea forţelor revoluţionare, democratice, antiimperialiste care lupta pentru cauza progresului social, pentru destindere şi pace.
Prin intreaga sa activitate, Agenţia Romana de Presa "Agerpres" acţioneazã pentru contracararea unor acţiuni de propaganda strãinã cu conţinut ostil la adresa tarii noastre, pentru propagarea adevãrului despre realitatile din România şi despre politica interna şi externa a partidului şi statului nostru.
În acest scop, Agenţia Romana de Presa "Agerpres":
a) difuzeazã zilnic în limbi strãine relatari despre activitatea politica interna şi externa a României, documente de partid şi de stat, note şi comentarii proprii, extrase din articolele publicate în presa romana, pentru agenţiile de presa naţionale şi internaţionale, pentru publicaţii cotidiene şi periodice, posturi de radio şi televiziune din strãinãtate;
b) editeazã, în limbi strãine, buletine zilnice, bisaptaminale, saptaminale, bilunare şi lunare, alte lucrãri cu caracter informativ şi documentar, pe care le difuzeazã agentiilor de presa strãine, organelor de presa de peste hotare, organismelor de stat din domeniul informaţiilor, presei şi propagandei, instituţiilor cu caracter politic, economic, cultural şi ştiinţific, naţionale şi internaţionale, asociaţiilor de prietenie cu România, altor beneficiari externi;
c) transmite agentiilor de presa şi altor beneficiari externi imagini foto privind realitatile tarii noastre;
d) organizeazã informarea şi documentarea corespondentilor de presa acreditaţi la Bucureşti şi a ziaristilor strãini care viziteaza România.
ART. 6
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" poate trimite în strãinãtate, în condiţiile legii, corespondenti cu caracter permanent şi temporar; de asemenea, acrediteazã trimişi speciali pentru perioade limitate în funcţie de evenimente.
ART. 7
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" încheie acorduri de colaborare cu agenţii şi alte instituţii de presa din strãinãtate privind schimbul de informaţii şi alte materiale de presa, precum şi pentru folosirea mijloacelor tehnice de transmitere a informaţiilor şi fotografiilor.
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" asigura aplicarea prevederilor referitoare la activitatea sa din convenţiile şi acordurile internaţionale la care Republica Socialistã România este parte.
ART. 8
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" exercita şi urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte şi executa, potrivit legii, planul propriu de venituri şi cheltuieli;
b) stabileşte, în conformitate cu prevederile legii, preţuri şi tarife pentru buletinele editate, pentru emisiunile sale de ştiri şi telefoto, pentru alte servicii prestate; poate difuza gratuit materiale consacrate popularizarii tarii noastre în strãinãtate şi presta, pe baza de reciprocitate, servicii pentru instituţii şi organe de presa de peste hotare;
c) prezintã organelor competente proiecte de acte normative şi alte acte prevãzute de lege în domeniul sau de activitate; avizeazã proiectele de acte normative elaborate de ministere şi alte organe centrale, care privesc domeniul sau de activitate;
d) rãspunde de importul presei strãine achiziţionate de ţara noastrã şi de difuzarea ei la abonati în conformitate cu prevederile Legii presei;
e) întocmeşte planul de import pentru inzestrarea unitãţilor sale cu mijloace tehnice, urmãrind realizarea acestuia;
f) organizeazã exploatarea raţionalã a mijloacelor tehnice din dotare şi se preocupa de perfecţionarea lor, asigura introducerea realizarilor tehnice, ştiinţifice şi economice din acest domeniu.
ART. 9
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" îndeplineşte orice alte sarcini stabilite de Comitetul Central al Partidului Comunist Roman şi Consiliul de Miniştri.
ART. 10
În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, Agenţia Romana de Presa "Agerpres" realizeazã buletine şi alte lucrãri editoriale de informare şi documentare, tipãrite sau multiplicate, fotocronici.
ART. 11
În scopul îndeplinirii atribuţiilor ce-i revin, Agenţia Romana de Presa "Agerpres" colaboreazã cu ministerele, celelalte organe centrale şi cu organizaţiile obşteşti, cu organele locale de partid şi de stat, precum şi cu organele de presa şi radioteleviziune.

CAP. 3
Organizare şi funcţionare

ART. 12
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" este condusã de consiliul de conducere, organ colectiv cu caracter deliberativ.
Consiliul de conducere indruma şi controleazã intreaga activitate a agenţiei, poarta rãspunderea pentru orientarea acestei activitãţi potrivit Programului Partidului Comunist Roman, hotãrîrilor şi sarcinilor stabilite de conducerea partidului şi statului.
ART. 13
Consiliul de conducere al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" se compune din:
a) reprezentanţi ai Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, Consiliului de Stat şi Consiliului de Miniştri;
b) reprezentanţi ai conducerii unor redactii şi instituţii de presa, ai unor ministere şi instituţii centrale, ai organizaţiilor de masa şi obşteşti;
c) oameni ai muncii care lucreazã în unitãţi de producţie din industrie şi agricultura, din alte sectoare ale vieţii economico-sociale şi al cãror numãr sa reprezinte circa o treime din totalul membrilor consiliului;
d) directorul general, directorii generali adjuncţi, secretarul comitetului de partid din Agenţia Romana de Presa "Agerpres", secretarii responsabili de agenţie, şefi de redactii şi alte cadre din Agenţia Romana de Presa "Agerpres".
Componenta consiliului de conducere se aproba prin decret prezidential. Preşedintele consiliului de conducere al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" este reprezentantul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.
ART. 14
Consiliul de conducere al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" îşi desfãşoarã activitatea în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrîri cu majoritatea membrilor ce-i compun.
Consiliul de conducere în întregul sau şi fiecare membru în parte rãspund în fata Comitetului Central al Partidului Comunist Roman şi a Consiliului de Miniştri pentru ansamblul activitãţii sale; fiecare membru rãspunde în fata consiliului de conducere şi a prsedintelui acestuia pentru îndeplinirea sarcinilor ce-i sînt încredinţate.
ART. 15
Conducerea colectivã a activitãţii operative a Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" şi asigurarea aducerii la îndeplinire a hotãrîrilor consiliului de conducere se realizeazã de biroul executiv al acestuia, organ deliberativ, alcãtuit din directorul general, directorii generali adjuncţi, secretarul comitetului de partid al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres", secretarii responsabili de agenţie, conducatori ai unor compartimente de munca ale agenţiei.
Preşedintele biroului executiv este directorul general al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres"; în lipsa acestuia atribuţiile de preşedinte se îndeplinesc de cãtre unul dintre directorii generali adjuncţi desemnat de directorul general.
Biroul executiv rezolva, între şedinţele consiliului, problemele curente şi acţioneazã pentru îndeplinirea hotãrîrilor acestuia.
Biroul executiv în întregul sau şi fiecare membru în parte rãspund în fata Comitetului Central al Partidului Comunist Roman pentru conţinutul politic, ideologic şi calitatea tuturor materialelor difuzate de agenţie, precum şi de îndeplinirea sarcinilor încredinţate de conducerea partidului şi statului.
Biroul executiv rãspunde, de asemenea, în fata consiliului de conducere pentru activitatea operativã a agenţiei, precum şi pentru îndeplinirea sarcinilor încredinţate de cãtre acesta; fiecare membru al biroului executiv rãspunde în fata biroului executiv şi a preşedintelui acestuia pentru îndeplinirea sarcinilor ce-i sînt încredinţate.
ART. 16
Consiliul de conducere al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" şi biroul executiv îşi desfãşoarã activitatea pe baza principiului muncii şi conducerii colective.
Dispoziţiile <>Decretului nr. 76/1973 privind conducerea ministerelor şi celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat pe baza principiului conducerii colective se aplica în mod corespunzãtor şi în activitatea Agenţiei Romane de Presa "Agerpres".
ART. 17
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" are în conducerea sa un director general şi trei directori generali adjuncţi, numiţi prin decret prezidential.
Atribuţiile directorilor generali adjuncţi se stabilesc de consiliul de conducere al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres", la propunerea directorului general.
ART. 18
În executarea hotãrîrilor consiliului de conducere şi a biroului executiv al acestuia şi în exercitarea atribuţiilor proprii, directorul general emite, potrivit legii, ordine, instrucţiuni şi alte acte prevãzute de lege.
ART. 19
Directorul general reprezintã Agenţia Romana de Presa "Agerpres" în raporturile cu celelalte organe şi organizaţii din ţara, precum şi în relaţiile externe ale acesteia.
ART. 20
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" are personalitate juridicã şi sediul în municipiul Bucureşti.
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" are urmãtoarea structura organizatoricã:
a) Redactia de ştiri interne;
b) Redactia de ştiri externe;
c) Redactia emisiunilor peste hotare şi relaţiilor cu ziaristii strãini;
d) Redactia materialelor informative;
e) Redactia de fotoreportaj;
f) Serviciul presa strãinã;
g) Serviciul de teleimprimare;
h) Direcţia tehnico-economicã;
i) Serviciul personal, învãţãmînt, retribuirea muncii;
j) Biroul secretariat, documente secrete, sesizãri, reclamaţii, protocol.
Compartimentele prevãzute la lit. a)-g) se organizeazã potrivit prevederilor Decretului nr. 140/1974 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru redactiile ziarelor şi revistelor. Compartimentele prevãzute la lit. h)-j) se organizeazã potrivit prevederilor Decretului nr. 103/1973 privind stabilirea normelor unitare de organizare a ministerelor şi celorlalte organe centrale de stat.
Structura organizatoricã pe compartimente de munca şi numãrul maxim de personal în cadrul Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" sînt cele prevãzute în anexa nr. 1*) şi anexa nr. 2*), care fac parte integrantã din prezentul decret.

__________
*) Anexele se comunica instituţiilor interesate.

ART. 21
Conducerea colectivã a activitãţii operative a redactiilor Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" este asigurata de colegiile de redactie, care poarta rãspunderea pentru conţinutul politic, ideologic al materialelor elaborate în cadrul redactiilor, pentru respectarea Legii presei şi a celorlalte legi ale tarii, pentru pãstrarea secretului de stat.
Colegiile sînt formate din şefii de redactii, şefii adjuncţi de redactii, secretarii organizaţiilor de partid, alte cadre redactionale cu o buna pregãtire ideologica şi profesionalã din cadrul redactiilor respective. Colegiul este condus de şeful de redactie.
Autorii materialelor de presa elaborate în cadrul redactiilor Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" poarta rãspunderea pentru conţinutul şi orientarea politica a materialelor respective, pentru obiectivitatea informãrii, respectarea adevãrului şi pãstrarea secretului de stat.
ART. 22
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" are corespondenti proprii în centre importante din ţara, în cadrul numãrului maxim de personal prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 23
Posturile corespondentilor permanenţi ai Agenţiei Romane de Presa "Agerpres" în strãinãtate sînt prevãzute în statul de funcţiuni al agenţiei, în afarã numãrului de personal prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 24
Atribuţiile şi normele de funcţionare a compartimentelor prevãzute la art. 20 se stabilesc, prin regulament, de Consiliul de conducere al Agenţiei Romane de Presa "Agerpres".
ART. 25
Agenţia Romana de Presa "Agerpres" deţine şi foloseşte, în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, atît în ţara cît şi în strãinãtate, instalaţii proprii de telecomunicaţii, foto, telefoto şi de imprimare, precum şi mijloace auto în conformitate cu reglementãrile legale; poate folosi, pe baza de convenţii încheiate în acest scop, şi instalaţiile Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, avînd prioritate în transmiterea materialelor de presa.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 26
<>Decretul nr. 217/1949 pentru organizarea Agenţiei Romane de Presa "Agerpres", Decretul nr. 135/1973 privind organizarea Agenţiei Romane de Presa "Agerpres", Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 441/1951 pentru reorganizarea Agenţiei Romane de Presa "Agerpres", precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentului decret, se abroga.

NCOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016