Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 472 din 20 decembrie 1971  privind Fondul Arhivistic National al Republicii Socialiste Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 472 din 20 decembrie 1971 privind Fondul Arhivistic National al Republicii Socialiste Romania

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: Monitorul Oficial Nr. 164 DIN 30/12/71
DECRET nr. 472 din 20 decembrie 1971
privind Fondul Arhivistic Naţional al Republicii Socialiste România
EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 164 din 30 decembrie 1971

CAP. 1
ART. 1
Documentele create în decursul vremii de organele de stat, de alte organizaţii socialiste, de celelalte organizaţii sau de persoanele fizice care au îndeplinit funcţii sau misiuni de rãspundere în stat sau au avut un rol deosebit în viata politica, socialã, economicã, ştiinţificã, culturalã sau artisticã a tarii, constituie izvor de cunoaştere a istoriei patriei, a dezvoltãrii politice, economice, sociale şi culturale a tarii, a luptei poporului roman pentru cucerirea şi apãrarea libertãţii naţionale şi sociale, a eforturilor depuse pentru edificarea societãţii socialiste. Aceste documente, oricare ar fi deţinãtorul lor, sînt bunuri de interes naţional cãrora statul le acorda, în condiţiile prezentului decret, protecţie specialã şi alcãtuiesc Fondul Arhivistic Naţional al Republicii Socialiste România.
ART. 2
Prin documente care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional, în sensul prezentului decret, se înţeleg: acte, corespondenta oficialã şi particularã, memorii, manuscrise ale lucrãrilor ştiinţifice, literare şi artistice, planuri, harti, filme, diapozitive, plãci fotografice, fotografii, înregistrãri fonice şi video, jurnale, chemãri, proclamatii, afişe, schite, desene, tot felul de proiecte, stampe, sigilii, ştampile şi alte asemenea documente cu caracter istoric sau documentar.
ART. 3
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii rãspund de evidenta, selecţionarea, pãstrarea şi folosirea documentelor proprii şi ale unitãţilor subordonate.
Persoanele fizice care deţin, cu orice titlu, documente ce fac parte din Fondul Arhivistic Naţional sînt obligate sa le pãstreze în bune condiţii.
ART. 4
Ministerul Afacerilor Interne indruma, coordoneazã şi controleazã activitatea privind evidenta, selecţionarea, pãstrarea şi folosirea documentelor din Fondul Arhivistic Naţional deţinute şi create de organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii.
CAP. 2
ART. 5
Îndeplinesc atribuţii speciale cu privire la documentele ce alcãtuiesc Fondul Arhivistic Naţional, în raport de natura acestora, urmãtoarele organe:
a) Direcţia generalã a Arhivelor Statului din Ministerul Afacerilor Interne, pentru: documentele scrise, tipãrite, fotografice, precum şi pentru sigilii şi ştampile;
b) Arhiva nationala de filme din subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, pentru documentele cinematografice;
c) Comitetul de Stat al Radioteleviziunii Romane, pentru documentele fonice şi video şi filmele de televiziune.
ART. 6
Organele prevãzute la art. 5 îndeplinesc urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaboreazã norme tehnice pentru desfãşurarea activitãţii arhivistice în conformitate cu prevederile prezentului decret; indruma şi controleazã aplicarea acestora;
b) preiau de la organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii documentele care se pãstreazã permanent, în condiţiile şi termenele prevãzute în prezentul decret, şi asigura condiţiile necesare conservãrii lor.
Pentru documentele de importanta deosebita, organizeazã un fond de asigurare pe baza de microfilme şi alte forme de reproducere adecvate;
c) informeazã activitãţile ştiinţifice şi cultural-educative din ţara asupra documentelor pe care le deţin şi care conţin date privind domeniul lor de activitate;
d) editeazã publicaţii de specialitate;
e) întreţin şi dezvolta relaţii cu organizaţii din strãinãtate, în vederea schimbului de informaţii în domeniul arhivistic şi al schimbului de documente şi reproduceri de pe acestea; asigura aplicarea convenţiilor şi acordurilor internaţionale privind domeniul arhivistic şi iau parte la congrese şi conferinţe arhivistice internaţionale din sfera lor de activitate.
ART. 7
Pentru desfãşurarea şi dezvoltarea activitãţii arhivistice la nivelul cerinţelor activitãţii de cercetare ştiinţificã şi al muncii cultural-educative, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne funcţioneazã Comisia ştiinţificã pentru probleme arhivistice, formatã din specialişti din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului, Ministerul Forţelor Armate, Ministerul Minelor, Petrolului şi Geologiei, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, Comitetul de Stat al Radioteleviziunii Romane, Academia Republicii Socialiste România, Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice a Republicii Socialiste România, Academia de Ştiinţe Medicale, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi Departamentul Cultelor. Comisia ştiinţificã pentru probleme arhivistice are caracter consultativ.
Modul de organizare şi funcţionare, precum şi componenta Comisiei ştiinţifice pentru probleme arhivistice, se stabilesc de Colegiul Ministerului Afacerilor Interne; angajaţii celorlalte organe centrale vor fi desemnaţi cu acordul conducerii acestor organe.
CAP. 3
ART. 8
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii sînt obligate sa înregistreze toate documentele primite, expediate sau întocmite pentru uz intern, folosind în acest scop registrul de intrare-ieşire, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 9
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii, dupã ce înregistreazã şi rezolva documentele, le grupeazã în dosare.
Organele centrale întocmesc indicatorul termenelor de pãstrare pentru documentele proprii şi ale unitãţilor pe care le indruma şi controleazã, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2, care se confirma de Direcţia generalã a Arhivelor Statului.
Fiecare organizaţie întocmeşte nomenclatorul dosarelor potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3.
Gruparea documentelor în dosare se face în raport cu problemele la care se referã şi cu termenele de pãstrare, stabilite prin nomenclatorul dosarelor şi indicatorul termenelor de pãstrare.
Coperta dosarului şi a materialelor preconstituite, cum sînt: registrele, condicile şi alte asemenea documente, se completeazã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4.
ART. 10
Dosarele şi materialele preconstituite se încheie anual şi se depun la arhiva unitãţii în al doilea an de la crearea lor, pe baza de inventare întocmite potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5; inventarele se întocmesc separat în raport cu termenele de pãstrare ale documentelor, prevãzute în indicator.
ART. 11
Evidenta documentelor de arhiva se tine în "Registrul de evidenta curenta" întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 6. În registru se trec toate inventarele documentelor primite de la unitãţile din componenta organizaţiei socialiste, precum şi miscarea documentelor în decursul timpului.
ART. 12
Scoaterea documentelor din evidenta arhivei se face numai dacã au fost selecţionate şi inlaturate ca nefolositoare, au fost gãsite deteriorate total fãrã putinta de reconditionare, s-a constatat ca lipsesc sau au fost depuse definitiv la alta arhiva.
Pentru fiecare din cazurile menţionate la alineatul precedent se va întocmi de cãtre şeful arhivei un proces-verbal care se supune aprobãrii conducerii organizaţiei şi confirmãrii Direcţiei generale a Arhivelor Statului sau filialelor sale.
ART. 13
Sigiliile şi stampilele se iau în evidenta într-un registru separat întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 7.
Înregistrarea lor se face în ordinea dãrii în uz.
ART. 14
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii selectioneaza periodic documentele, în vederea stabilirii celor care se pãstreazã permanent şi a celor care urmeazã a fi eliminate, avînd termenul de pãstrare expirat şi neprezentind importanta pentru cercetarea ştiinţificã ori activitatea practica.
Selecţionarea se efectueazã de cãtre comisii de selecţionare, desemnate de conducerile organizaţiilor socialiste şi ale celorlalte organizaţii.
ART. 15
Inventarele documentelor stabilite de comisia de selecţionare a fi eliminate, însoţite de un proces-verbal întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 8, se înainteazã pentru confirmare la Direcţia generalã a Arhivelor Statului sau filialelor sale.
Dupã primirea confirmãrii, documentele se predau, potrivit dispoziţiilor legale, unitãţilor de colectare a deşeurilor.
ART. 16
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii sînt obligate sa pãstreze documentele, asigurindu-le impotriva degradãrii, distrugerii sau sustragerii.
ART. 17
Documentele se pãstreazã în depozite construite special pentru arhiva sau în încãperi amenajate în acest scop.
Depozitele de arhiva trebuie sa fie dotate cu mijloace adecvate de pãstrare şi prevenire a incendiilor.
ART. 18
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii vor depune, dupã caz, la Direcţia generalã a Arhivelor Statului sau la filialele sale documentele scrise, tipãrite, fotografice, sigiliile şi stampilele prevãzute la art. 2 al prezentului decret, rãmase dupã selecţionare, dupã cum urmeazã:
- documentele scrise, tipãrite, sigiliile şi stampilele, dupã 30 de ani de la crearea lor, în cazul organizaţiilor socialiste şi celorlalte organizaţii centrale şi dupã 20 de ani în cazul celorlalte organizaţii;
- documentele fotografice, dupã 15 ani de la crearea lor;
- actele de stare civilã, dupã 100 de ani de la întocmirea lor.
ART. 19
Filmele cinematografice, precum şi celelalte documente care se referã la activitatea cinematografica, se depun la Arhiva nationala de filme din subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste în condiţiile prevãzute la art. 40.
ART. 20
Filmele de televiziune, înregistrãrile fonice şi video, precum şi celelalte documente care se referã la activitatea de radiodifuziune şi televiziune, se depun la Comitetul de Stat al Radioteleviziunii Romane în condiţiile prevãzute la art. 46.
ART. 21
Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Culturii şi Comitetul de Stat al Radioteleviziunii Romane, dupã caz, pot aproba ca documentele care se pãstreazã permanent sa fie deţinute de organizaţiile socialiste şi dupã expirarea termenului de depunere, în cazul cînd documentele sînt necesare în desfãşurarea activitãţii acestora sau nu pot fi preluate din cauza lipsei spaţiului de depozitare necesar.
Organele supreme ale puterii şi administraţiei de stat vor putea pãstra, fãrã aprobãrile prevãzute la alineatul precedent, documentele pe care le deţin şi le creeazã.
Ministerul Afacerilor Externe va putea pãstra, fãrã aprobãrile prevãzute la alineatul 1, documentele diplomatice şi consulare atît timp cît acestea sînt necesare activitãţii practice de documentare şi informare.
ART. 22
Cultele, organizaţiile şi pãrţile componente ale acestora sînt exceptate de la obligaţia depunerii documentelor care provin din activitatea proprie. Ele au obligaţia sa respecte dispoziţiile prezentului decret în ce priveşte evidenta, selecţionarea, pãstrarea şi folosirea documentelor.
Cultele, organizaţiile şi pãrţile componente ale acestora pot depune la Direcţia generalã a Arhivelor Statului sau la filialele sale şi documentele care provin din activitatea proprie.
ART. 23
Cultele, organizaţiile şi pãrţile componente ale acestora, care deţin documente de alta provenienta decît cele din activitatea proprie, sînt obligate sa le declare la Direcţia generalã a Arhivelor Statului sau la filialele sale, în vederea stabilirii şi preluãrii celor de valoare istorica şi documentara. Documentele stabilite a fi preluate trebuie depuse de cei care le deţin la Direcţia generalã a Arhivelor Statului în termenele precizate de aceasta.
ART. 24
Biblioteca Republicii Socialiste România, Biblioteca Centrala de Stat a Republicii Socialiste România, bibliotecile centrale universitare, Muzeul de istorie a Republicii Socialiste România, Muzeul literaturii romane, precum şi alte muzee istorice şi memoriale stabilite de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste şi Ministerul Afacerilor Interne, care le pãstreazã permanent, necesare desfãşurãrii activitãţii lor.
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii care deţin documente dobîndite prin donaţii pînã la data emiterii prezentului decret, le pot pãstra.
Organizaţiile prevãzute în prezentul articol sînt obligate sa depunã la Direcţia generalã a Arhivelor Statului inventarul documentelor din Fondul Arhivistic Naţional care se pãstreazã permanent şi pe care le deţin potrivit alineatelor 1 şi 2.
ART. 25
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii care deţin documente ce se pãstreazã permanent vor constitui pentru acestea un fond de asigurare, pe baza de microfilmare sau alte forme de reproducere.
ART. 26
Persoanele fizice care deţin documente din Fondul Arhivistic Naţional le pot depune la Direcţia generalã a Arhivelor Statului spre pãstrare şi folosire.
Documentele din Fondul Arhivistic Naţional aparţinînd persoanelor fizice pot fi donate sau vîndute numai organizaţiilor prevãzute la art. 5 şi art. 24 alineatul 1.
ART. 27
Sigiliile şi stampilele scoase din uz, confectionate din metal, care au stema şi denumirea completa a organizaţiei, se depun la Direcţia generalã a Arhivelor Statului sau, dupã caz, la filialele sale, într-un singur exemplar. Celelalte exemplare, precum şi alte sigilii şi ştampile din metal scoase din uz, se depun la Monetaria Statului; sigiliile şi stampilele din cauciuc scoase din uz se depun la organul ierarhic superior.
ART. 28
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii, precum şi persoanele trimise de acestea pentru a face studii şi cercetãri în strãinãtate, în cazul în care obţin copii de pe documente cu caracter istoric, aflate în arhivele din alte tari, sînt obligate sa le punã la dispoziţia Direcţiei generale a Arhivelor Statului pentru recopiere sau sa depunã spre pãstrare copiile aduse.
CAP. 4
ART. 29
Documentele din arhiva organizaţiilor socialiste şi celorlalte organizaţii pot fi folosite pentru rezolvarea unor lucrãri administrative, cercetãri ştiinţifice, documentare, informare, activitate cultural-educativã, întocmirea de publicaţii, eliberarea de copii, extrase şi certificate, precum şi în alte scopuri asemãnãtoare.
ART. 30
Documentele pot fi consultate de persoane de cetãţenie romana, din afarã organizaţiilor socialiste sau celorlalte organizaţii deţinãtoare, numai dupã trecerea a 30 de ani de la crearea lor şi cu aprobarea conducerii acestora. În cazuri justificate, documentele pot fi date spre consultare şi înainte de expirarea acestui termen, însã numai cu aprobarea conducerii organizaţiei deţinãtoare.
Strãinilor li se pot da spre consultare documentele numai cu aprobarea organului central în subordinea cãruia se gãseşte organizaţia care deţine documentele sau, dupã caz, a preşedintelui comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, în condiţiile prevãzute de convenţiile internaţionale la care România este parte, precum şi de alte dispoziţii legale.
În aceleaşi condiţii se pot elibera copii, fotocopii, microfilme şi xerografii de pe documente.
Consultarea documentelor şi eliberarea de copii de orice fel de pe acestea se fac cu respectarea dispoziţiilor legale care reglementeazã secretul de stat.
ART. 31
Împrumuturi de documente între organizaţiile socialiste ori între alte organizaţii, sau între organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii se pot face, în cazuri motivate, cu aprobarea conducerii organizaţiei care deţine documentele şi pe baza de proces-verbal de predare-primire.
ART. 32
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii sînt obligate sa elibereze certificate, copii şi extrase de pe documentele pe care le deţin, chiar dacã nu au trecut 30 de ani de la întocmirea acestora, în cazul cînd documentele se referã la situaţii şi drepturi privind pe solicitant, cum sînt vechimea în munca, studii, drepturi patrimoniale şi altele asemenea.
Certificatul trebuie sa cuprindã, în mod obligatoriu, denumirile documentelor pe baza cãrora a fost întocmit.
Copiile şi extrasele se certifica sau, dupã caz, se legalizeazã de organizaţiile socialiste sau celelalte organizaţii care le elibereazã.
Copiile şi extrasele de pe documentele aflate la Direcţia generalã a Arhivelor Statului şi filialele sale au aceeaşi valabilitate ca şi originalele.
Diplomele sau certificatele de studii, actele de stare civilã sau alte acte originale personale, depuse la organizaţiile socialiste sau celelalte organizaţii se restituie titularului sub semnatura, reţinîndu-se la dosar o copie certificatã de şeful arhivei.
Cererile organizaţiilor din strãinãtate, ale strãinilor, precum şi ale cetãţenilor romani domiciliaţi în strãinãtate, pentru obţinerea de certificate, extrase sau copii de pe acte, se primesc şi se rezolva de organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii care deţin actele respective. Trimiterea şi taxarea certificatelor, extraselor, copiilor şi fotocopiilor se fac potrivit legii.
ART. 33
Documentele de valoare deosebita nu se expun în original în expoziţii, muzee etc., ci sub forma de mulaje grafice sau alte forme de reproducere.
CAP. 5
ART. 34
Documentele fotografice se compun din plãci şi filme fotografice, diapozitive şi fotografii.
ART. 35
Evidenta documentelor fotografice create şi deţinute de organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii se tine în registrul de evidenta documentelor fotografice, întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 9.
ART. 36
Termenele de pãstrare a documentelor fotografice se stabilesc de organizaţiile socialiste sau celelalte organizaţii deţinãtoare şi se consemneazã într-un indicator de termene de pãstrare confirmat de Direcţia generalã a Arhivelor Statului sau filialele sale.
ART. 37
Documentele fotografice care se pãstreazã permanent se depun la Direcţia generalã a Arhivelor Statului sau filialele sale dupã trecerea a 15 ani de la crearea lor, pe baza de inventar întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 10.
ART. 38
Documentele cinematografice se compun din filme artistice, documentare, jurnale de actualitati şi orice alte filme produse de studiourile cinematografice şi alte organizaţii din ţara, precum şi filme importate.
ART. 39
Studiourile cinematografice şi celelalte organizaţii care produc sau importa filme cinematografice au obligaţia sa ţinã evidenta acestora, pe genuri, titluri, acte şi metraj, într-un registru special, întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 11.
ART. 40
Filmele sau materialele care fac parte din completul unui film cinematografic se depun la Arhiva nationala de filme din subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, în urmãtoarele condiţii:
a) studiourile cinematografice depun negativele imagine şi negativele sunet, pentru copii standard, precum şi copiile etalon, cel mai tirziu dupã 3 ani de la terminarea producţiei; la filmele reclama, realizate sub metrajul normal al unui act (280 m) studiourile cinematografice vor asigura ordonarea lor pe grupaje de cîte un act pentru fiecare material ce urmeazã a fi depus;
b) Direcţia reţelei cinematografice şi difuzãrii filmelor depune cîte un exemplar din materialele de multiplicare realizate şi cîte o copie pozitiva în starea a III-a tehnica, pentru toate filmele din producţia nationala, inclusiv pentru filmele fonograme multiplicate, pentru reţeaua cinematografica, cel mai tirziu dupã 3 ani de la premiera; pentru filmele din producţia nationala dupã care Direcţia reţelei cinematografice şi difuzãrii filmelor executa copii pozitive sau materiale de reproducere, dublate sau subtitrate în limbi strãine, pentru nevoile de export sau pentru participare la manifestãri peste hotare, copiile disponibile se vor depune cel mai tirziu dupã 7 ani de la realizare.
Filmele importate se depun în starea a III-a sau a IV-a, potrivit dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, în raport cu condiţiile în care au fost achiziţionate.
ART. 41
Depunerea filmelor se face cu evidentierea lor valoricã, în funcţie de gradul de uzura şi scoaterea lor din evidenta contabila a unitãţilor respective, însoţite de materialele documentare auxiliare, cum sînt accesoriile regizorale, schiţele de decoruri, listele de montaj, listele de titluri, afisele, fotografiile, materialele de prezentare şi reclama, extrasele din presa.
ART. 42
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii care imprumuta documente cinematografice de la Arhiva nationala de filme poarta intreaga rãspundere pentru securitatea lor, precum şi pentru respectarea normelor legale care reglementeazã regimul de folosire a filmelor de arhiva.
ART. 43
Arhiva nationala de filme poate face schimburi şi împrumuturi de filme cinematografice pe care le deţine, potrivit acordurilor încheiate cu instituţiile sau întreprinderile din alte tari, în condiţiile legii.
ART. 44
Prin documente fonice şi video, se înţeleg înregistrãrile de acest fel, indiferent de forma de execuţie.
ART. 45
Organizaţiile socialiste şi celelalte organizaţii care creeazã şi deţin documente fonice şi video sînt obligate sa ţinã evidenta acestora într-un registru special, întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 12.
ART. 46
Documentele fonice şi video care se pãstreazã permanent se stabilesc de Comitetul de Stat al Radioteleviziunii Romane şi se depun la acesta dupã 3 ani de la crearea lor.
Depunerea documentelor fonice şi video se face pe baza de inventar întocmit potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 13.
La Comitetul de Stat al Radioteleviziunii Romane se depun şi filmele produse de studiourile de televiziune sau utilizate de televiziune, în condiţiile în care se predau filmele cinematografice.
CAP. 6
ART. 47
Scoaterea peste granita fãrã autorizaţie legalã a documentelor din Fondul Arhivistic Naţional, indiferent de deţinãtorul lor, sau înstrãinarea acestora cãtre persoane fizice sau juridice strãine constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Tentativa se pedepseşte.
CAP. 7
ART. 48
Autorizarea prevãzutã la art. 47 alin. 1 se elibereazã, pentru documentele proprietate personalã, de cãtre Direcţia generalã a Arhivelor Statului, iar pentru documentele din fondul organizaţiilor socialiste şi celorlalte organizaţii, de cãtre organul central în subordinea cãruia se afla organizaţia respectiva.
ART. 49
La cererea organelor de urmãrire penalã, a instanţelor de judecata sau a persoanelor interesate, Direcţia generalã a Arhivelor Statului atesta dacã documentul ce i se prezintã face sau nu parte din Fondul Arhivistic Naţional.
ART. 50
Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia generalã a Arhivelor Statului, Comitetul de Stat al Radioteleviziunii Romane, Arhiva Nationala de filme din subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste şi organizaţiile prevãzute la art. 24 alin. 1 au dreptul sa cumpere documente de la persoane fizice şi juridice, în scopul completãrii bazei documentare.
Cultele, organizaţiile şi pãrţile componente ale acestora pot cumpara documente sau accepta donaţii de documente care se referã la activitatea proprie.
ART. 51
Protejarea şi pãstrarea documentelor din Fondul Arhivistic Naţional, care potrivit <>Decretului nr. 724/1969 fac parte din fondul centralizat al valorilor artistice, istorice şi documentare, se reglementeazã potrivit acelui decret.
ART. 52
În termen de 6 luni de la publicarea prezentului decret, cultele, organizaţiile şi pãrţile lor componente, care deţin documente de alta provenienta decît cele din activitatea proprie, sînt obligate sa le declare organelor prevãzute la art. 23.
ART. 53
Anexele nr. 1-13 fac parte integrantã din prezentul decret.
ART. 54
Decretul nr. 353/1957 pentru înfiinţarea Fondului Arhivistic de Stat, Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1119/1957 privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei generale a Arhivelor Statului şi administrarea Fondului Arhivistic de Stat, precum şi orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentului decret, se abroga.
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016