Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 468 din 30 decembrie 1957 *** Republicat  pentru reglementarea indeplinirii serviciului militar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 468 din 30 decembrie 1957 *** Republicat pentru reglementarea indeplinirii serviciului militar

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 17 din 24 noiembrie 1964
Prezidiul Marii Adunãri Naţionale a Republicii Populare Romane decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Serviciul militar este obligatoriu pentru toţi cetãţenii Republicii Populare Romane.
Serviciul militar este o îndatorire de onoare şi se îndeplineşte în condiţiile stabilite de prezentul decret.
Prin serviciul militar se înţelege activitatea pe care o desfãşoarã cetãţenii în cadrul Forţelor Armate ale Republicii Populare Romane sau în unitãţile Ministerului Afacerilor Interne.
ART. 2
În vederea îndeplinirii serviciului militar, cetãţenii sînt obligaţi:
a) sa se prezinte la recrutare, încorporare, concentrare sau mobilizare;
b) sa se prezinte la comisariatul militar pentru luarea sau scoaterea din evidenta;
c) sa comunice comisariatului militar schimbãrile survenite în situaţia lor.
ART. 3
Pentru asigurarea îndeplinirii serviciului militar de cãtre cetãţenii Republicii Populare Romane, organizaţiile socialiste sînt obligate sa execute toate îndatoririle ce le revin potrivit prezentului decret.
ART. 4
Serviciul militar se îndeplineşte de cãtre cetãţeni în urmãtoarele forme:
a) ca militari în termen, de la data la care cei încorporaţi s-au prezentat la unitãţi sau formaţiuni militare şi pînã la data inminarii documentelor de trecere în rezerva;
b) ca elevi în şcoli militare de ofiţeri de rezerva sau ca militari cu termen redus, de la data la care absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior ori ai altor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, sau prezentat la şcolile militare de ofiţeri de rezerva sau la unitãţi şi pînã la data inminarii documentelor de trecere în rezerva;
c) ca elevi în şcoli militare sau în instituţii militare de învãţãmînt superior, de la data la care cei în cauza s-au prezentat la şcolile sau instituţiile militare de învãţãmînt superior;
d) în calitate de cadre permanente ale Forţelor Armate ale Republicii Populare Romane sau în unitãţile militare ale Ministerului de Interne;
e) în calitate de rezervişti concentraţi sau mobilizati, de la data la care s-au prezentat la unitãţi sau formaţiuni militare şi pînã la data inminarii livretului militar cu mutatia de desconcentrare sau de demobilizare.
ART. 5
Cetãţenii Republicii Populare Romane, bãrbaţi, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar de la împlinirea virstei de 20 ani pînã la împlinirea virstei de 50 ani, cu excepţiile prevãzute în articolele 12 alineatele doi şi trei, 26, 27, 30 şi 39 din prezentul decret.
Între limitele de virsta prevãzute la aliniatul precedent, pe timpul cît nu îndeplinesc serviciul militar, cetãţenii se gãsesc în rezerva forţelor armate.
Femeile în virsta de la 20 la 50 ani, cetãţeni ai Republicii Populare Romane, care au o pregãtire medicalã (umanã, veterinara) sau tehnica, precum şi acelea care cunosc limbi strãine pot fi luate în evidenta rezervei forţelor armate şi chemate sa îndeplineascã serviciul militar.
ART. 6
Cetãţenii care îndeplinesc serviciul militar se numesc militari, iar cei care se gãsesc în rezerva se numesc rezervişti.
ART. 7
Nu îndeplinesc serviciul militar:
- alienaţii mintali;
- cetãţenii care au fost condamnaţi la degradare civicã, pe timpul prevãzut în sentinţele de condamnare.
ART. 8
Militarii şi rezervistii se împart în:
- soldati;
- gradati;
- subofiteri;
- maiştri militari;
- ofiţeri: inferiori, superiori, generali şi amirali;
- maresali.
ART. 9
Gradele militarilor şi rezervistilor în ordinea lor ierarhica, sînt:
a) pentru soldati:
- soldat.
b) pentru gradati:
- fruntas;
- caporal;
- sergent.
c) pentru subofiteri:
- sergent major;
- plutonier;
- plutonier major;
- plutonier adjutant.
d) pentru maiştri militari:
- maistru militar clasa a IV-a;
- maistru militar clasa a III-a;
- maistru militar clasa a II-a;
- maistru militar clasa I;
- maistru militar principal.
e) pentru ofiţeri:
- sublocotenent:
- locotenent;
- locotenent major;
- cãpitan, cãpitan locotenent pentru marina militarã;
ofiţeri superiori:
- maior, cãpitan de rangul III pentru marina militarã;
- locotenent colonel, cãpitan de rangul II pentru marina militarã;
- colonel, cãpitan de rangul I pentru marina militarã.
generali şi amirali:
- general maior, contrmiral pentru marina militarã;
- general locotenent, viceamiral pentru marina militarã;
- general colonel, amiral pentru marina militarã;
- general de armata.
f) gradul de mareşal al Republicii Populare Romane se acorda de Consiliul de Stat al Republicii Populare Romane pentru contribuţii de seama aduse la întãrirea forţelor armate şi pentru merite deosebite în conducerea trupelor.
ART. 10
Militarii depun jurãmîntul militar de credinţa poporului muncitor, patriei şi conducerii de stat a Republicii Populare Romane.
Jurãmîntul are urmãtorul cuprins: Eu, cetãţean al Republicii Populare Romane, intrînd în rindul forţelor armate, jur sa fiu devotat poporului muncitor, patriei mele şi conducerii de stat a Republicii Populare Romane.
Jur sa-mi insusesc temeinic toate cunostiintele militare pentru a fi un bun militar al Forţelor Armate al Republicii Populare Romane.
Jur sa fiu luptãtor dirz, cinstit, curajos, disciplinat şi vigilent, sa pãstrez cu stricteţe secretul militar şi de stat, sa pazesc cu grija avutul militar şi obştesc, sa execut fãrã sovaire prevederile regulamentelor militare şi ordinele comandantilor şi sefilor mei.
Jur sa urasc din adincul fiinţei mele pe toţi dusmanii patriei şi ai poporului muncitor.
Jur sa fiu gata oricind sa lupt pentru apãrarea patriei mele, Republica Populara Romana, şi ca militar al Forţelor Armate ale Republicii Populare Romane sa lupt cu toatã dirzenia şi priceperea, neprecupetind singele şi viata mea, pentru dobindirea victoriei depline asupra dusmanilor.
Dacã voi calca jurãmîntul meu, sa ma loveasca pedeapsa aspra a legii Republicii Populare Romane şi sa-mi atrag ura şi dispreţul oamenilor muncii.
Ma leg sa îndeplinesc întocmai jurãmîntul meu, pentru libertatea şi fericirea patriei şi a poporului muncitoresc.

CAP. 2
Serviciul militar în termen

ART. 11
Durata serviciului militar este de un an şi 4 luni pentru militarii în termen din toate armele, în afarã de militarii în termen încorporaţi la marina militarã şi la navele de graniceri, pentru care durata serviciului militar este de 2 ani.
Durata serviciului militar ca elevi în şcolile militare de ofiţeri de rezerva sau ca militari cu termen redus pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior ori ai altor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, este de 8 luni.
Durata serviciului militar în termen se socoteşte începînd de la 1 a lunii urmãtoare incorporarii.
În caz de nevoie, durata serviciului militar în termen poate fi prelungitã cu cel mult 9 luni şi anume: pentru primele 3 luni prin instrucţiunile ministrului apãrãrii Forţelor Armate, iar pentru urmãtoarele 6 luni prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 12
Pentru îndeplinirea serviciului militar în termen sînt chemaţi cetãţenii de sex masculin, care în perioada de la 1 ianuarie - 31 decembrie a anului incorporarii împlinesc virsta de 20 ani.
Cetãţenii care au absolvit şcoli medii de cultura generalã sau şcoli echivalente acestora sînt chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen în cursul anului în care împlinesc virsta de 18 ani, însã nu înainte de perioada în care se tine în anul respectiv examenul de admitere în instituţiile de învãţãmînt superior.
Pot fi încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen şi cetãţenii ce solicita acest lucru şi care în cursul anului incorporarii împlinesc virsta de 18 ani. Condiţiile asupra incorporarii acestora se vor stabili prin instrucţiuni ale ministrului Forţelor Armate.
Limita maxima de virsta pînã la care cetãţenii de sex masculin pot fi chemaţi sa îndeplineascã serviciul militar în termen este de 26 ani. Cei încorporaţi pînã la împlinirea acestei virste executa serviciul militar în termen cu durata prevãzutã la art. 11 alineatul 1.
Pentru absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior şi al altor instituţii stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, nu sînt stabilite limite de virsta.
ART. 13
În vederea îndeplinirii serviciului militar în termen, comisariatele militare de raion sau de oraş efectueazã anual recrutarea tinerilor.
Sînt recrutati ţinerii care pînã la data de 1 ianuarie a anului cînd se face recrutarea au împlinit virsta de 18 sau 19 ani, la datele şi în condiţiile stabilite prin instrucţiunile Ministerului Forţelor Armate.
Elevii şcolilor medii de cultura generalã sau ai şcolilor echivalente acestora sînt recrutati în ultimul an de studii.
Toţi ţinerii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alineatele precedente sînt obligaţi sa se prezinte, în perioada recrutarii, la comisariatele militare pe teritoriul cãrora îşi au domiciliul sau se afla şcoala respectiva, chiar dacã nu au primit ordine de chemare.
Recrutarea se face în localitatea unde se gãseşte comisariatul militar de raion sau de oraş pentru toţi ţinerii domiciliaţi pe teritoriul raionului sau oraşului respectiv. Elevii şi studenţii vor fi recrutati de cãtre comisariatele militare pe teritoriul cãrora se gãsesc şcolile sau instituţiile de învãţãmînt superior respective.
Ţinerii recrutati de comisariatele militare se numesc recruti.
ART. 14
În vederea îndeplinirii serviciului militar în termen, comisariatele militare de raion sau de oraş efectueazã în fiecare an încorporarea tinerilor, la datele stabilite prin instrucţiunile Forţelor Armate.
ART. 15
Pentru încorporare, toţi recrutii sînt obligaţi sa se prezinte la datele şi locul prevãzut în ordinul de chemare la încorporare, emis de cãtre comisariatul militar de raion sau de oraş.
De asemenea, sînt obligaţi sa se prezinte la încorporare şi ţinerii care din diferite motive nu au fost recrutati dar fac parte din contingentul respectiv. Aceştia se vor prezenta la comisariatele militare de raion sau de oraş, pe teritoriul cãrora domiciliazã.
ART. 16
Recrutii deţinuţi pentru executarea unor pedepse privative de libertate, care nu au fost condamnaţi la degradare civicã, vor fi chemaţi la încorporare dupã executarea pedepsei, dacã nu au împlinit virsta de 26 ani.
ART. 17
Recrutii care sînt unicii sustinatori ai pãrinţilor şi contribuie efectiv la întreţinerea lor materialã se scutesc de serviciul militar în termen, dacã:
a) tatãl este în virsta de cel puţin 60 ani şi mama de 55 ani;
b) ambii pãrinţi sînt invalizi de gradul I sau II, indiferent de virsta;
c) pãrintele supravieţuitor ori, în caz de despartire legalã a pãrinţilor sau de separare a lor în fapt de cel puţin 2 ani înainte de recrutare, pãrintele întreţinut de recrut, îndeplineşte una din condiţiile de mai sus.
De asemenea, se scutesc de serviciul militar în termen şi recrutii care sînt unicii sustinatori ai fraţilor şi surorilor minori şi contribuie efectiv la întreţinerea lor materialã.
Recrutii care au obţinut scutire de serviciul militar în timp de pace, ca sustinator de familie, se trec în rezerva la categoria a II-a şi li se elibereazã livret militar.
În cazul cînd înceteazã cauza de scutire, recrutii trecuţi în rezerva la categoria a II-a pot fi chemaţi pentru a indeplinii serviciul militar în termen dacã nu au împlinit virsta de 26 ani.
ART. 18
Amînarea de la încorporare se acorda:
a) tinerilor gasiti la încorporare bolnavi sau cu infirmitãţi fizice, în condiţiile stabilite prin instrucţiunilor Ministerului Forţelor Armate;
b) elevilor şcolilor medii de cultura generalã sau ai şcolilor echivalente ale acestora de la cursurile de zi, pînã la absolvirea şcolii;
c) studenţilor de la cursurile de zi, serale sau fãrã frecventa ale instituţiilor de învãţãmînt superior, precum şi elevilor unor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîrea Consiliului de Miniştri, pînã la absolvirea instituţiilor respective.
În cazul întreruperii studiilor fãrã o temeinica justificare sau în caz de exmatriculare, elevii şi studenţii aminati de la încorporare pentru studii în baza prevederilor de la literele b şi c, pierd acest drept şi se incorporeaza în condiţiile stabilite pentru toţi ţinerii.
Ţinerii aminati de la încorporare în condiţiile prevãzute în acest articol, care au împlinit virsta de 26 ani, cu excepţia celor prevãzuţi la litera c, nu se mai incorporeaza ci se trec în rezerva la categoria a II-a.
ART. 19
Recrutarea şi încorporarea tinerilor se face de cãtre comisiile de recrutare sau încorporare care se constituie pe lîngã comisariatele militare de raion sau de oraş.
Aceste comisii se compun din:
- preşedinte: - comisarul militar al raionului sau oraşului;
- membrii: - unul din vicepreşedinţii comitetului executiv al sfatului popular raional sau orasenesc, desemnat de preşedintele comitetului executiv;
- delegatul organului raional sau orasenesc al Ministerului Afacerilor Interne;
- doi medici - un internist şi un chirurg - desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular raional sau orasenesc.
Din comisiile de încorporare raionale sau orãşeneşti în afarã de cei doi medici desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular raional sau orasenesc, pot face parte şi medici militari desemnaţi de Ministerul Forţelor Armate.
Comisiile de recrutare sau încorporare pot folosi în calitate de consultanţi şi medici specialişti desemnaţi de comitetele executive ale sfaturilor populare raionale sau orãşeneşti.
Încadrarea nominalã a comisiilor de recrutare sau încorporare şi numirea medicilor specialişti consultanţi se aproba de cãtre comisarii militari de regiune.
ART. 20
Comisiile de recrutare au urmãtoarele atribuţii:
a) examinarea medicalã a tinerilor şi stabilirea aptitudinii lor pentru îndeplinirea serviciului militar sau inaptitudinii lor din cauza bolilor, infirmitatilor sau defectelor fizice;
b) repartizarea pe arme a tinerilor.
ART. 21
Comisiile de încorporare au urmãtoarele atribuţii:
a) examinarea medicalã a recrutilor în vederea stabilirii aptitudinilor sau inaptitudinilor acestora pentru serviciul militar din cauza bolilor, infirmitatilor sau defectelor fizice;
b) acordarea aminarilor de la încorporare pentru studii sau motive de boala şi acordarea scutirilor de serviciu militar pentru cazurile prevãzute la art. 17.
Amînarea din cauza de boala se acorda cel mult de doua ori, dupã care se ia hotãrîrea definitiva de:
- încorporare;
- trecere în rezerva ca inapt pentru serviciu militar în timp de pace;
- scoatere din evidenta militarã ca inapt pentru serviciul militar.
c) repartizarea recrutilor pentru îndeplinirea serviciului militar în termen la unitãţi sau formaţiuni militare.
Hotãrîrile definitive ale comisiilor de încorporare se comunica recrutilor.
ART. 22
Pe lîngã comisariatele militare de regiune funcţioneazã comisii de încorporare regionale alcãtuite din:
- preşedinte: - comisarul militar al regiunii;
- membri: - unul din vicepreşedinţii comitetului executiv al sfatului popular al regiunii, desemnat de preşedintele comitetului executiv;
- delegatul organului regional al Ministerului Afacerilor Interne;
- doi medici - un internist şi un chirurg - desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular regional.
Din comisiile de încorporare regionale, în afarã de cei doi medici desemnaţi de comitetul executiv al sfatului popular regional, pot face parte şi medici militari desemnaţi de Ministerul Forţelor Armate.
Comisiile de încorporare regionale pot folosi în calitate de consultanţi şi medici specialişti desemnaţi de comitetele executive ale sfaturilor populare regionale.
Încadrarea nominalã a membrilor comisiilor de încorporare regionale şi numirea medicilor specialişti consultanţi se aproba de cãtre comisarii militari de regiune.
ART. 23
Comisiile de încorporare regionale au urmãtoarele atribuţii:
a) conducerea şi controlul efectuãrii incorporarii recrutilor de cãtre comisiile de încorporare raionale sau orãşeneşti;
b) soluţionarea reclamatiilor recrutilor;
c) revizuirea hotãrîrilor comisiilor de încorporare raionale sau orãşeneşti, netemeinice sau nelegale.
Hotãrîrile comisiilor de încorporare regionale sînt definitive.
ART. 24
Cetãţenii Republicii Populare Romane, care se gãsesc în strãinãtate, se recruteaza şi se incorporeaza în conformitate cu instrucţiunile ministrului forţelor armate.
ART. 25
Recrutii care prisosesc nevoilor de completare a efectivelor forţelor armate rãmîn la vatra constituind surplusul de contingent.

CAP. 3
Serviciul militar în şcolile militare şi în instituţiile militare de învãţãmînt superior

ART. 26
Ţinerii care au împlinit virsta de 18 ani pot fi admişi în şcolile militare sau în instituţiile militare de învãţãmînt superior.
Cei admişi sînt consideraţi încorporaţi.
Elevii liceelor militare, la absolvirea liceului militar, se considera încorporaţi în şcolile militare la care au fost repartizaţi de cãtre Ministerul Forţelor Armate.
Absolvenţii liceelor militare care nu au reuşit la examenul de maturitate sau la examenul de admitere în şcolile militare de ofiţeri, cît şi cei care comit abateri disciplinare grave, sînt trimişi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen la unitãţi militare.
Condiţiile de admitere în instituţiile militare de învãţãmînt se stabilesc prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate.
Pe timpul examenelor de admitere în instituţiile militare de învãţãmînt, Ministerul Forţelor Armate asigura tinerilor participanţi la aceste examene: cazare, hrana, asistenta medicalã şi medicamente, în condiţiile stabilite pentru elevii instituţiilor militare respective.
De asemenea, le asigura documente militare de transport de la domiciliu la locul unde se ţin examenele şi înapoi, potrivit instrucţiunilor Ministerului Forţelor Armate.
ART. 27
Elevii şcolilor militare şi ai instituţiilor militare de învãţãmînt superior care manifesta lipsa de interes la studii sau comit abateri disciplinare grave, se elimina din şcoala şi se trimit sa îndeplineascã serviciul militar în termen la unitãţile militare, fãrã a li se lua în considerare timpul petrecut în aceste instituţii militare de învãţãmînt.
Elevii din şcolile militare sau din instituţiile militare de învãţãmînt superior care au absolvit anul I şi nu mai pot continua cursurile din cauza de boala sau pentru alte motive decît cele prevãzute la alineatul 1, dar sînt apţi pentru serviciul militar combatant sau necombatant, se trimit la unitãţi sau formaţiuni militare pentru continuarea serviciului militar în termen cu gradul de sergent. În acest caz, timpul petrecut în şcolile militare sau în instituţiile militare de învãţãmînt superior li se scade din durata serviciului militar. Cei care au absolvit anul II, se trec în rezerva cu gradul de sergent major, iar cei care au absolvit anul III cu gradul de sublocotenent.
Elevii şcolilor militare şi a instituţiilor militare de învãţãmînt superior, care devin inapti pentru serviciul militar, se trec în rezerva.
ART. 28
Absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior sau ai altor instituţii de învãţãmînt stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, îndeplinesc serviciul militar în şcoli militare de ofiţeri de rezerva sau în unitãţi militare timp de 8 luni.
La terminarea serviciului militar, li se acorda grade de ofiţeri sau subofiteri de rezerva, în condiţiile stabilite prin Statutul corpului ofiţerilor şi prin Statutul corpului subofiţerilor.

CAP. 4
Serviciul militar în cadrele permanente ale Forţelor Armate ale Republicii Populare Romane

ART. 29
Cadrele permanente ale forţelor armate se compun din: subofiteri, maiştri militari şi ofiţeri, în activitate.
ART. 30
Cadrele permanente ale forţelor armate pot fi menţinute în activitate pînã la urmãtoarele limite de virsta:
a) subofiterii:
- sergentii majori 45 ani
- plutonierii 50 ani
- plutonierii majori 55 ani
- plutonierii adjutanti 60 ani
b) maiştri militari:
- maistrii militari clasa a IV-a,
- maistrii militari clasa a III-a şi
- maistrii militari clasa a II-a 50 ani
- maistrii militari clasa a I-a 55 ani
- maistrii militari principali 60 ani.
c) ofiţerii:
- sublocotenentii şi locotenentii 30 ani
- locotenentii majori 35 ani
- capitanii 40 ani
- maiorii şi similarii lor 48 ani
- locotenent coloneii şi similarii lor 55 ani
- coloneii, generalii maiori, generalii
- locotenenti şi similarii lor 30 ani.
Pentru gradele de general colonel, amiral, general de armata şi mareşal nu sînt limite de virsta.
Subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii necesari forţelor armate pot fi mentinuti în activitate peste limitele de virsta prevãzute de literele a, b şi c.
Ofiţerii medici, farmacisti, ingineri şi jurişti pot fi mentinuti în activitate pînã la virsta de 60 ani, indiferent de grad.
ART. 31
Normele referitoare la: provenienta cadrelor permanente şi a celor din rezerva, acordarea gradelor, numirea lor în funcţie, stabilirea duratei de stagiu în grad, durata concediului de odihna, trecerea în rezerva şi în retragere, retrogradarea şi degradarea militarã, precum şi alte norme în legatura cu situaţia lor militarã, se stabilesc prin Statutul corpului subofiţerilor, Statutul corpului maiştrilor militari şi Statutul corpului ofiţerilor aprobate prin hotãrîri ale Consiliului de Miniştri.

CAP. 5
Serviciul militar pe timpul concentrarilor şi mobilizarilor

ART. 32
Soldatii şi gradatii se iau şi se ţin în evidenta rezervei forţelor armate de la terminarea serviciului militar în termen sau de la lãsarea lor la vatra pînã la împlinirea virstei de 50 ani.
Cetãţenii care nu au fost încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen din cauzele prevãzute la articolele 16, 17, 18 alineatul ultim, articolul 21 lit. b alin. 2 linia 2 şi art. 35, se iau şi se ţin în evidenta rezervei forţelor armate de la data cînd li se aplica prevederile articolelor respective.
ART. 33
Soldatii şi gradatii din rezerva se împart în doua categorii: categoria I instruiti şi categoria a II-a neinstruiti.
Se considera instruiti cei care au îndeplinit ca militari în termen sau ca militari cu termen redus 8 luni de serviciu militar în unitãţile sau formaţiunile militare.
ART. 34
Dupã îndeplinirea serviciului militar în termen, soldatii şi gradatii se trec în rezerva la categoria I.
ART. 35
Recrutii care rãmîn în surplusul de contingent dupã completarea nevoilor unitãţilor şi formatiunilor militare se trec în rezerva la categoria a II-a, la împlinirea virstei de 26 ani.
ART. 36
Dupã virsta, soldatii şi gradatii din rezerva se împart în 3 clase:
a) clasa I pînã la 35 ani inclusiv;
b) clasa a II-a de la 36 pînã la 45 ani inclusiv;
c) clasa a III-a de la 46 ani pînã la împlinirea virstei de 50 ani.
ART. 37
Pentru ridicare nivelului de pregãtire militarã, soldatii şi gradatii din rezerva pot fi chemaţi la concentrare, astfel:
- soldatii şi gradatii în rezerva din categoria I, precum şi soldatii în rezerva din categoria a II-a, pe timpul cît se gãsesc în clasa I, la cel mult 6 concentrari fãrã ca durata fiecãrei concentrari sa depãşeascã 3 luni;
- soldatii şi gradatii în rezerva din categoria I, precum şi soldatii în rezerva din categoria a II-a, pe timpul cît se gãsesc în clasa a II-a, la cel mult 5 concentrari fãrã ca durata fiecãrei concentrari sa depãşeascã o luna.
- durata concentrarilor poate fi prelungitã, în caz de nevoie, cu cel mult 2 luni prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate.
ART. 38
Soldatii şi gradatii în rezerva din clasa I, care urmeazã sa fie pregatiti pentru gradul de sergent major în rezerva sau pentru gradul de sublocotenent în rezerva sînt chemaţi la o concentrare pe timp de 3 luni. Acordarea acestor grade se face potrivit prevederilor Statutului corpului subofiţerilor şi statutului corpului ofiţerilor.
ART. 39
Subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva se împart dupã virsta în trei clase astfel:





a) subofiterii din rezerva:


Limite de virsta
-----------------------------------------------------------------------
GRADE Clasa Clasa Clasa
I II III
-----------------------------------------------------------------------
- sergenti majori şi plutonieri 45 ani 50 ani 55 ani
-----------------------------------------------------------------------
- plutonieri majori 50 ani 55 ani 60 ani
-----------------------------------------------------------------------
- plutonieri adjutanti 55 ani - 60 ani
-----------------------------------------------------------------------

b) maiştri militari din rezerva:

-----------------------------------------------------------------------
Limite de virsta
-----------------------------------------------------------------------
GRADE Clasa Clasa Clasa
I II III
-----------------------------------------------------------------------
- maiştri militari clasa a IV-a,
maiştri militari clasa a-III-a şi
maiştri militari clasa a II-a 45 ani 55 ani 60 ani
-----------------------------------------------------------------------
- maiştri militari clasa I 50 ani 55 ani 60 ani
-----------------------------------------------------------------------
- maiştri militari principali 55 ani - 60 ani
-----------------------------------------------------------------------

c) ofiţerii din rezerva:

-----------------------------------------------------------------------
Limite de virsta
-----------------------------------------------------------------------
GRADE Clasa Clasa Clasa
I II III
-----------------------------------------------------------------------
- sublocotenenti şi locotenenti 40 ani 45 ani 50 ani
-----------------------------------------------------------------------
- locotenenti majori şi capitani 45 ani 50 ani 55 ani
-----------------------------------------------------------------------
- maiori şi capitani de rangul III 48 ani 53 ani 58 ani
-----------------------------------------------------------------------
- locotenent colonei şi capitani
de rangul II 55 ani - 60 ani
-----------------------------------------------------------------------
- colonei şi capitani de rangul I - - 60 ani
-----------------------------------------------------------------------
- generali maiori, generali
locotenenti, contrmirali şi
viceamirali - - 65 ani
-----------------------------------------------------------------------



Ofiţerii din rezerva medici şi ofiţerii din rezerva cu specialitãţi militare de ingineri care au grade de la sublocotenent la maior, respectiv cãpitan de rangul III inclusiv, rãmîn în rezerva forţelor armate şi dupã depãşirea limitei de virsta prevãzutã pentru gradul respectiv la clasa a III-a pînã la virsta de 60 ani.
Pentru gradele de general colonel, amiral şi general de armata în rezerva nu sînt limite de virsta.
ART. 40
Pentru ridicare nivelului de pregãtire militarã, subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva pot fi chemaţi la concentrare la datele şi pe durata stabilitã prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate, astfel:
a) subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva, pe timpul cît se gãsesc în clasa I, în fiecare an pînã la 3 luni;
b) subofiterii, maiştri militari şi ofiţerii din rezerva, pe timpul cît se gãsesc în clasa a II-a, la 2 concentrari cu o durata de cel mult 3 luni fiecare;
c) subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva, pe timpul cît se gãsesc în clasa a III-a la o singura concentrare cu o durata de 2 luni.
Durata concentrarilor poate fi prelungitã în caz de nevoie, astfel:
- prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate, cu 2 luni;
- prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, peste termenul prevãzut mai sus.
De asemenea, subofiterii, maiştri militari şi ofiţerii din rezerva pot fi chemaţi pentru instruire periodicã, fãrã scoaterea din producţie, pe baza ordinului ministrului Forţelor Armate.
ART. 41
Chemarea pentru mobilizare sau chemãrile ulterioare în timp de rãzboi se fac prin instrucţiunile ministrului Forţelor Armate.
ART. 42
La decretarea mobilizãrii, toţi militarii din forţele armate, precum şi rezervistii concentraţi rãmîn în continuare în marile unitãţi, unitãţile şi formaţiunile forţelor armate, pînã la primirea de noi dispoziţii.
Rezervistii care sînt chemaţi la mobilizare, sînt obligaţi a se prezenta la locul şi termenul fixat de cãtre comisarii militari.
ART. 43
Pentru satisfacerea nevoilor economiei naţionale în timp de rãzboi, pot fi mobilizati la locul de munca cetãţenii care lucreazã în ramurile importante ale economiei naţionale sau deţin funcţii de rãspundere, în condiţiile stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 44
Cetãţenii supuşi obligaţiilor militare care se sustrag chemãrii la mobilizare şi chemarilor ulterioare în timp de rãzboi, sînt supuşi pedepselor prevãzute în legile penale ce se aplica în timp de rãzboi.
ART. 45
La terminarea rãzboiului, soldatilor şi gradatilor lasati la vatra li se distribuie gratuit un rind de echipament, în buna stare, care va rãmîne în proprietatea lor, potrivit instrucţiunilor ministrului Forţelor Armate.

CAP. 6
Drepturile şi îndatoririle militarilor şi rezervistilor

ART. 46
Pe timpul îndeplinirii serviciului militar, militarii şi rezervistii au dreptul la pensie în caz de accidente sau boli ce au provocat incapacitatea de munca, survenite pe timpul îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar.
ART. 47
Pe timpul îndeplinirii serviciului militar în termen, cu termen redus sau ca elevi în şcolile militare, militarii au dreptul la: solda, hrana, echipament, întreţinere, cazare, asistenta medicalã şi medicamente.
De asemenea, aceştia au dreptul la documente militare de transport la lãsarea la vatra, în caz de concedii, permisii, internari şi iesiri din spitale, potrivit instrucţiunilor ministrului Forţelor Armate.
ART. 48
Militarii în termen, precum şi cei din rezerva. pe timpul concentrarii sau mobilizãrii, au dreptul la expedierea gratuita în contul Ministerul Forţelor Armate, a scrisorilor trimise prin unitãţile militare.
ART. 49
Cadrele permanente ale forţelor armate au dreptul la: solda, echipament, concediu de odihna, asistenta medicalã şi medicamente, pensie, documente militare de transport, precum şi la orice alte drepturi prevãzute de dispoziţiile legale.
Membrii de familie ai cadrelor permanente au dreptul de a primi de la Ministerul Forţelor Armate: asistenta medicalã, documente militare de transport în cazul mutãrii cadrelor dintr-o garnizoana în alta, pensie de urmaş, ajutor sau despãgubiri în cazul decesului militarului, precum şi orice alte drepturi prevãzute de dispoziţiile legale.
ART. 50
Recrutii chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, cu termen redus sau ca elevi în şcolile militare de ofiţeri de rezerva, au urmãtoarele drepturi:
a) primesc de la organizaţiile socialiste la care sînt angajaţi toate drepturile la zi, inclusiv compensaţia în bani a concediului de odihna neefectuat;
b) primesc de la Ministerul Forţelor Armate documente de transport şi hrana pe timpul transportului de la comisariatele militare la unitãţi, precum şi documente de transport de la domiciliu la comisariatele militare de raion sau de oraş de care aparţin, numai dacã au domiciliul la o distanta mai mare de 40 km.
De asemenea, mai primesc de la Ministerul Forţelor Armate documente de transport de la domiciliu la comisariatele militare de raion sau de oraş şi înapoi; ţinerii care sînt chemaţi la recrutare şi au domiciliul la o distanta mai mare de 40 km. De acest drept beneficiazã şi ţinerii care sînt trimişi pentru precizarea diagnosticului sau pentru tratament medical în alte oraşe decît cele de resedinta ale comisariatelor militare de raion sau de oraş, la o distanta mai mare de 40 km.
ART. 51
Contractele de munca ale angajaţilor care au fost încorporaţi nu se vor desface de cãtre acela care angajeazã decît la împlinirea unui termen de 60 zile socotit de la data prevãzutã în ordinele de chemare pentru prezentarea la comisariatele militare. Cei care au fost lasati la vatra înlãuntrul acestui termen sînt obligaţi sa se prezinte la locul de munca în cel mult 10 zile de la data lasarii lor la vatra, fãrã însã a depãşi termenul de 60 zile.
Recrutii chemaţi în comisariatele militare în vederea incorporarii, dar care nu au fost încorporaţi, sînt obligaţi sa se prezinte la locurile de munca în termen de 5 zile de la data la care li s-a comunicat ca nu au fost încorporaţi.
Compensaţia în bani plãtitã recrutilor prevãzuţi la alineatele 1 şi 2, pentru concediul de odihna neefectuat, se va retine din cîştigul acestora în 3 rate lunare, cei în cauza avînd drept la concediu de odihna.
Dispoziţiile articolelor 102 şi 136 alineatul 2 din Codul Muncii rãmîn aplicabile celor lasati la vatra dupã expirarea unui termen de 60 zile de la data incorporarii.
ART. 52
Ţinerii care au calitatea de angajaţi şi sînt chemaţi de cãtre comisariatele militare la recrutare sau pentru diferite relaţii în legatura cu serviciul militar, au drept la concediu de maximum 3 zile cu plata corespunzãtoare a salariului calculat în raport cu salariul mediu realizat în ultimele 3 luni. De drepturi corespunzãtoare beneficiazã şi membrii cooperativelor meşteşugãreşti, aceştia primind o indemnizaţie calculatã pe baza cistigului mediu realizat în ultimele 3 luni.
ART. 53
Pe timpul concentrarii, rezervistii primesc de la unitãţile militare la care sînt concentraţi drepturile de solda, hrana, echipament, cazare, întreţinere, asistenta medicalã şi medicamente, potrivit dispoziţiilor legale.
Organizaţiile socialiste sînt obligate ca pe timpul concentrarii soldatilor, gradatilor, subofiţerilor, maiştrilor militari şi ofiţerilor din rezerva sa le pãstreze locul şi funcţia avutã la data concentrarii.
Pe toatã durata concentrarii rezervistii primesc:
a) soldatii şi gradatii:
- solda prevãzutã de dispoziţiile legale, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi;
- o indemnizaţie lunarã egala cu jumãtate din salariul lor mediu, luindu-se de baza salariul calculat pe ultimele 3 luni, de la organizaţiile socialiste la care au lucrat.
Membrii cooperativelor meşteşugãreşti şi membrii colegiilor de avocaţi primesc toate drepturile bãneşti prevãzute pentru militarii în termen, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi, iar de la cooperativele sau colegiile ai cãror membri sînt, primesc lunar jumãtate din cîştigul lor mediu, luindu-se de baza cîştigul realizat pe ultimele 3 luni.
Membrii gospodariilor agricole colective primesc toate drepturile bãneşti prevãzute pentru militarii în termen, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi, iar familiile lor primesc de la gospodãriile ai cãror membri sînt, un ajutor lunar egal cu 50 la suta din numãrul mediu al zilelor munca realizat de cel concentrat în ultimele 3 luni.
b) subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii:
- solda gradului şi funcţiei, de la unitãţile militare la care sînt concentraţi.
ART. 54
Documentele de transport pe calea feratã, auto sau pe apa, precum şi hrana pe timpul transportului soldatilor şi gradatilor din rezerva la locul concentrarii şi înapoi, se asigura de cãtre comisariatele militare şi unitãţile militare respective.
Subofiterii, maistrii militari şi ofiţerii din rezerva primesc pentru deplasarea de la domiciliu la locul concentrarii şi înapoi, documente militare de transport de la comisariatele militare sau de la unitãţile militare respective.
ART. 55
Rezervistii care au calitatea de angajaţi şi sînt chemaţi de cãtre comisariatele militare pentru diferite relaţii în legatura cu evidenta militarã, au drept la concediu de maximum 3 zile cu plata corespunzãtoare a salariului calculat în raport cu salariul mediu realizat pe ultimele 3 luni. De drepturi corespunzãtoare beneficiazã şi membrii cooperativelor meşteşugãreşti sau ai colegiilor de avocaţi, aceştia primind o indemnizaţie calculatã pe baza cistigului mediu realizat pe ultimele 3 luni.
ART. 56
Pe lîngã drepturile prevãzute în acest capitol, militarii şi rezervistii beneficiazã de orice alte drepturi prevãzute în dispoziţiile legale în vigoare.
ART. 57
Ţinerii chemaţi la recrutare sau încorporare şi rezervistii sînt obligaţi:
a) sa se prezinte la data şi locul prevãzut în ordinele de chemare emise de comisariatele militare;
b) sa se prezinte la comisariatul militar în termenul stabilit, pentru a fi luati în evidenta;
c) sa anunţe comisariatul militar în termen de 5 zile de la data sosirii la noul domiciliu, pentru a fi luati în evidenta;
d) sa anunţe comisariatul militar în termen de 15 zile, schimbarea locului de munca;
e) sa anunţe comisariatului militar, în termen de 10 zile, absentarea de la domiciliu pe o durata mai mare de 45 zile;
f) rezervistii sa se prezinte la comisariatul militar pentru primirea sau viza livretului militar, precum şi în cazul cînd pierd livretul militar.

CAP. 7
Evidenta militarã a rezervistilor şi recrutilor

ART. 58
Conducerea generalã a ţinerii evidentei rezervistilor şi recrutilor se efectueazã de cãtre Ministerul Forţelor Armate.
ART. 59
Evidenta militarã a rezervistilor şi recrutilor se tine dupã domiciliul acestora, înscris în buletinul de identitate.
Trecerea rezervistilor şi recrutilor din evidenta unui comisariat militar în evidenta altui comisariat militar se face numai în caz de schimbare a domiciliului.
ART. 60
Evidenta nominalã şi numericã pentru toţi rezervistii şi recrutii se tine de cãtre comisariatele militare de raion sau de oraş.
Comisariatele militare au dreptul sa cheme rezervistii şi recrutii pentru precizarea unor date în legatura cu situaţia lor militarã. Rezervistii pot fi chemaţi de cel mult 2 ori, iar recrutii de cel mult 3 ori pe an.
Documentul de evidenta militarã aflat asupra rezervistilor este livretul militar, iar pentru recruti adeverinta de recrutare.
ART. 61
Evidenta militarã a cetãţenilor Republicii Populare Romane care se gãsesc în strãinãtate se tine de oficiile diplomatice sau de cãtre consulatele Republicii Populare Romane din ţãrile respective.
ART. 62
Cazurile de deces ale rezervistilor şi recrutilor se comunica lunar comisariatelor militare de cãtre comitetele executive ale sfaturilor populare comunale sau orãşeneşti.
ART. 63
Neprezentare la concentrare, recrutare sau încorporare, la data fixatã prin ordinul de chemare, poate fi motivatã:
a) cînd rezervistul sau recrutul este bolnav şi nu se poate deplasa, dovedind acest fapt cu certificat medical eliberat de unitãţile sanitare competente;
b) în cazul decesului pãrinţilor, sotiei, copilului rezervistului sau recrutului;
c) în alte cazuri temeinic justificate.
Pentru cazurile arãtate la literele b şi c, rezervistul sau recrutul este obligat sa prezinte la comisariatul militar o dovada eliberata de comitetul executiv al sfatului popular sau de alte organe competente din care sa rezulte cauza neprezentarii la data stabilitã.
Rezervistii chemaţi la concentrare, ţinerii chemaţi la recrutare sau încorporare, familiile acestora şi organizaţiile socialiste unde ei lucreazã, au obligaţia de a anunta imediat comisariatelor militare de raion sau de oraş motivele neprezentarii la comisariatele militare la datele prevãzute în ordinele de chemare, urmînd ca în termen de 3 zile sa prezinte actele justificative.
ART. 64
Contravenţiile la prezentul decret se stabilesc prin instrucţiunile ministrul Forţelor Armate.
ART. 65
Comitetele executive ale sfaturilor populare comunale şi organele militiei sînt obligate:
a) comitetele executive ale sfaturilor populare comunale:
- sa ţinã evidenta nominalã a rezervistilor şi recrutilor cu domiciliul în comuna respectiva şi sa verifice dacã aceştia respecta regulile de evidenta militarã;
- sa comunice lunar comisariatelor militare schimbãrile survenite în datele de evidenta a rezervistilor şi recrutilor;
- sa inmineze rezervistilor ordinele de chemare la concentrare, iar recrutilor ordinele de chemare la recrutare sau încorporare şi sa trimitã la comisariatele militare pe rezervistii şi recrutii chemaţi prin ordinele de chemare ale comisariatelor militare, desemnind, dupã caz, cîte un delegat care sa însoţeascã pe recruti;
- sa întocmeascã anual tabele nominale cu ţinerii care urmeazã sa fie recrutati în anul urmãtor şi sa le predea comisariatelor militare de raion sau de oraş, la cererea acestora;
b) organele militiei:
- sa efectueze în buletinul de identitate al cetãţenilor supuşi obligaţiilor militare viza de schimbare a domiciliului sau de locuire temporarã peste 45 zile, numai dupã ce aceştia prezintã dovada ca au fost luati în evidenta de comisariatele militare respective;
- în baza actelor legale emise de cãtre organele de urmãrire penalã, sa urmãreascã şi sa conducã la comisariatele militare pe rezervistii nesupusi la concentrare sau mobilizare şi pe recrutii nesupusi la recrutare sau încorporare;
- sa dea tot concursul comisariatelor militare la verificarea şi confruntarea cu documentele de evidenta populaţiei a tabelelor nominale cu ţinerii ce urmeazã a fi recrutati în anul urmãtor şi sa comunice acestora, la cerere, date de evidenta referitoare la recrutare sau încorporare;
- organele militiei orãşeneşti sa întocmeascã anual tabele nominale cu ţinerii care urmeazã sa fie recrutati în anul urmãtor şi sa le predea comisariatelor militare de raion sau de oraş, la cererea acestora.
ART. 66
Organizaţiile socialiste sînt obligate:
- sa ţinã evidenta nominalã a rezervistilor şi a recrutilor aflaţi în serviciul lor;
- sa verifice la angajarea în serviciu a rezervistilor şi a recrutilor, dacã aceştia poseda livrete militare, respectiv adeverinte de recrutare, cu menţiunea ca au fost luati în evidenta de cãtre comisariatul militar pe teritoriul cãruia rezervistul sau recrutul îşi are domiciliul;
- sa comunice în termen de 15 zile comisariatelor militare de raion sau de oraş toate schimbãrile survenite în studiile şi calificarea salariaţilor rezervişti şi recruti, precum şi în funcţia ce ocupa în producţie;
- sa ia mãsuri, în cazul cînd cei angajaţi nu poseda livret militar sau adeverinta de recrutare, ori nu au în livretul militar, respectiv în adeverinta de recrutare, menţiunea de luare în evidenta de cãtre comisariatul militar pe teritoriul cãruia îşi au domiciliul, ca aceştia sa-şi punã la punct documentele de evidenta militarã în termen de 10 zile;
- sa inmineze rezervistilor ordinele de chemare la concentrare, iar recrutilor ordinele de chemare la recrutare sau încorporare, emise de comisariatele militare de raion sau de oraş;
- întocmeascã anual tabele nominale cu ţinerii care urmeazã sa fie recrutati în anul urmãtor şi sa le predea comisariatelor militare de raion sau de oraş, la cererea acestora;
- sa acorde un concediu neplãtit de 5 zile, înainte de data prezentãrii la comisariatele militare, recrutilor chemaţi la încorporare pentru îndeplinirea serviciului militar în scopul rezolvarii diferitelor probleme personale şi familiale.
Obligaţiile prevãzute în prezentul articol revin în mod corespunzãtor, atunci cînd este cazul, şi instituţiilor de învãţãmînt pentru elevii şi studenţii de la cursurile de zi. De asemenea instituţiile de învãţãmînt sînt obligate sa comunice comisariatelor militare pierderea dreptului de amînare de la încorporare pentru elevii şi studenţii care au fost exmatriculati.
ART. 67
Comisarii militari verifica şi indrumeaza activitatea organelor comitetelor executive ale sfaturilor populare comunale şi ale organizaţiilor socialiste privind ţinerea evidentei militare a rezervistilor şi recrutilor.
ART. 68
Instanţele judecãtoreşti sînt obligate sa comunice lunar comisariatelor militare din raionul sau oraşul în care cei în cauza domiciliazã, condamnãrile privative de libertate cu sau fãrã degradare civicã a rezervistilor şi recrutilor.
Livretele militare ale rezervistilor arestaţi se ridica de cãtre organele anchetatoare; în caz de condamnare la pedepse privative de libertate, livretele se predau comisariatelor militare în a cãror evidenta se gãsesc cei arestaţi.
ART. 69
Aplicarea dispoziţiilor referitoare la ţinerea evidentei rezervistilor şi recrutilor se va reglementa prin instrucţiuni date de cãtre Ministerul Forţelor Armate.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 70
Prevederile prezentului decret se aplica în mod corespunzãtor şi militarilor din Ministerul Afacerilor Interne.
Expresia "ministrul Forţelor Armate" precum şi aceea de "Ministerul Forţelor Armate", din cuprinsul prezentului decret se referã, dupã caz, la "ministrul Afacerilor Interne" sau la "Ministerul Afacerilor Interne" ori de cîte ori este vorba de unitãţile militare ale Ministerului Afacerilor Interne.
Obligaţiile prevãzute în prezentul decret pentru organizaţiile socialiste revin în mod corespunzãtor şi oricãror alte persoane juridice sau fizice care au angajaţi.
ART. 71
Decretul numãrul 3 pentru reglementarea serviciului militar din 10 ianuarie 1951, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrarii prevederilor prezentului decret, se abroga.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016