Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 453 din 22 mai 1969  privind organizarea si functionarea Comitetului de Stat pentru Economia si Administratia Locala*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 453 din 22 mai 1969 privind organizarea si functionarea Comitetului de Stat pentru Economia si Administratia Locala*)

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 59 din 22 mai 1969
-------------
*) Acest decret a devenit <>Legea nr. 31/1969 .

EXPUNERE DE MOTIVE

Organizarea administrativ-teritorialã a tarii, infaptuita pe baza directivelor Congresului al IX-lea şi a hotãrîrilor Conferintei Naţionale a Partidului Comunist Roman, precum şi Legea de organizare şi funcţionare a consiliilor populare, au creat condiţii corespunzãtoare pentru creşterea rolului şi rãspunderii organelor locale ale puterii şi ale administraţiei de stat, acestea avînd o larga autonomie în conducerea întregii activitãţi economice, administrative şi social-culturale din cuprinsul judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.
În îndeplinirea atribuţiilor largi conferite de lege, consiliile populare şi comitetele lor executive intimpina dificultãţi mai ales în înfãptuirea sarcinilor ce le revin din planul de stat în domeniul economiei locale, în aprovizionarea tehnico-materialã, în dotarea cu maşini şi utilaje, în îndrumarea de specialitate a unitãţilor subordonate.
Pentru unele probleme majore din activitatea comitetelor executive ale consiliilor populare, cum sînt cele cu privire la industria localã, gospodãria comunalã şi locativã, precum şi cu privire la înfãptuirea sistematizãrii localitãţilor şi coordonarea planului de proiectare şi execuţie în construcţii, nu sînt asigurate pe plan central orientarea şi conducerea în mod unitar a dezvoltãrii în perspectiva a acestor activitãţi, în concordanta cu dezvoltarea pe ansamblu a economiei naţionale.
Necesitatea existenţei unui organ central, care sa asigure coordonarea unitarã a problemelor economiei locale şi acordarea unui sprijin permanent de specialitate este determinata şi de faptul ca activitãţile economice subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare s-au dezvoltat şi diversificat an de an, în prezent ele avînd ponderi importante în ansamblul economiei naţionale.
Experienta din ultimii ani a scos în evidenta necesitatea de a se acorda, pe plan central, sprijin nemijlocit comitetelor executive ale consiliilor populare în elaborarea proiectelor planurilor economiei locale, în organizarea activitãţii de infaptuire a sarcinilor cuprinse în planul de stat, în asigurarea aprovizionarii tehnico-materiale, în folosirea cu maxima eficienta a fondurilor materiale şi bãneşti puse la dispoziţia lor.
Pînã în prezent nu exista un organ central investit cu competenta de a rezolva, în mod unitar, multiplele probleme ale activitãţii comitetelor executive ale consiliilor populare cu privire la orientarea dezvoltãrii în perspectiva a industriei locale şi a activitãţilor de gospodãrie comunalã şi locativã, la asigurarea infaptuirii sistematizãrii localitãţilor şi la coordonarea problemelor de proiectare şi execuţie în construcţii, precum şi la elaborarea proiectelor planurilor anuale şi de perspectiva şi asigurarea aprovizionarii tehnico-materiale pentru aceste domenii.
Prin atribuţiile pe care le avea pînã în prezent şi prin structura sa organizatoricã, Comitetul pentru Problemele Administraţiei Locale nu putea rezolva problemele pe care le ridica dezvoltarea continua şi multilaterala a economiei locale.
Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Roman din 11 martie 1969 a subliniat necesitatea reorganizãrii Comitetului pentru Problemele Administraţiei Locale, avîndu-se în vedere crearea unui organ central cu largi atribuţii în domeniul economiei locale şi al aprovizionarii tehnico-materiale a unitãţilor economice subordonate consiliilor populare.
Fata de cele de mai sus, s-a adoptat alãturatul decret prin care se prevede înfiinţarea Comitetului de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã, organ central al administraţiei de stat, chemat sa asigure înfãptuirea unitarã de cãtre comitetele executive ale consiliilor populare, a politicii partidului şi statului în domeniul industriei locale, al gospodãriei comunale şi locative, al drumurilor şi podurilor de interes local, precum şi în domeniul balneoclimatic. Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã organizeazã înfãptuirea planului de stat în aceste domenii şi rãspunde de înfãptuirea lui. De asemenea, acest organ trebuie sa asigure realizarea sistematizãrii localitãţilor, precum şi coordonarea activitãţii de proiectare şi execuţie în construcţii, ce se realizeazã prin organizaţiile locale subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare.
Totodatã, Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã asigura, din însãrcinarea Consiliului de Miniştri, rezolvarea unitarã a problemelor de administraţie localã de stat şi exercita îndrumarea şi controlul comitetelor executive ale consiliilor populare în acest domeniu de activitate.
În ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comitetului de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã, în decret se prevede structura organizatoricã a aparatului acestuia, corespunzãtor cu atribuţiile şi sarcinile ce i-au fost stabilite.

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Se înfiinţeazã Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã, organ central al administraţiei de stat, care asigura înfãptuirea unitarã de cãtre comitetele executive ale consiliilor populare a politicii partidului şi statului în domeniul industriei locale, al gospodãriei comunale şi locative, al drumurilor şi podurilor de interes local, precum şi în domeniul balneoclimatic. Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã organizeazã înfãptuirea planului de stat în aceste domenii de activitate şi rãspunde de îndeplinirea lui.
ART. 2
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã asigura realizarea sistematizãrii localitãţilor urbane şi rurale şi coordoneazã activitãţile de proiectare şi execuţie în construcţii ce se realizeazã prin organizaţiile locale subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare.
ART. 3
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã asigura, din însãrcinarea Consiliului de Miniştri, rezolvarea unitarã a problemelor administraţiei locale de stat şi exercita îndrumarea şi controlul comitetelor executive ale consiliilor populare în acest domeniu de activitate, potrivit prevederilor prezentului decret.
ART. 4
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã, în exercitarea atribuţiilor sale, colaboreazã cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat.

CAP. II
Atribuţii

ART. 5
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã are urmãtoarele atribuţii:
a) sprijinã comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti în elaborarea proiectelor planurilor anuale şi de perspectiva pentru industria localã, gospodãria comunalã şi locativã, sistematizare, proiectare şi execuţie în construcţii, drumuri şi poduri de interes local, precum şi cu privire la activitatea balneoclimatica, ţinînd seama de nevoile economiei naţionale şi de cerinţele valorificãrii superioare a resurselor locale de materii prime, materiale şi de forta de munca; centralizeazã proiectele planurilor elaborate de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru aceste domenii; examineazã aceste proiecte avînd în vedere cerinţele economiei naţionale şi concluziile rezultate din studiile proprii referitoare la dezvoltarea acestor domenii.
În colaborare cu Comitetul de Stat al Planificarii şi cu participarea nemijlocitã a comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti definitiveaza proiectele planurilor anuale şi de perspectiva pentru economia localã, asigurind corelarea sarcinilor cuprinse în aceste proiecte cu celelalte ramuri ale economiei naţionale.
În colaborare cu Ministerul Finanţelor şi cu participarea comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti definitiveaza proiectele planurilor financiare pentru activitãţile arãtate la art. 5 alin. 1 lit. a;
b) indruma şi controleazã comitetele executive ale consiliilor populare în domeniile industriei locale, gospodãriei comunale şi locative, sistematizãrii, proiectãrii şi execuţiei în construcţii, drumurilor şi podurilor de interes local precum şi în domeniul activitãţii balneoclimatice; asigura înfãptuirea de cãtre comitetele executive a sarcinilor cuprinse în planul de stat;
c) stabileşte în colaborare cu Comitetul de Stat al Planificarii, pe baza propunerilor comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti şi a analizelor proprii, necesarul de materii prime, materiale şi utilaje ce se repartizeazã de Consiliul de Miniştri şi de ministerele producãtoare; stabileşte cu ministerele producãtoare eşalonarea cotelor de materii prime, materiale şi utilaje pe trimestre, sortimente şi specificaţii şi urmãreşte realizarea lor; analizeazã şi rezolva, cu Comitetul de Stat al Planificarii şi ministerele coordonatoare, problemele de aprovizionare tehnico-materialã ridicate de comitetele executive ale consiliilor populare în cursul realizãrii planului;
d) aproba, în limitele stabilite de Consiliul de Miniştri, documentaţii tehnice de investiţii ale cãror valori depãşesc competenta comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti;
e) stabileşte, pentru activitãţile din economia localã, indicatorii de plan departamental privind asimilari de noi produse, norme de consum la principalele materii prime şi materiale, introducerea tehnicii noi;
f) întocmeşte, în colaborare cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, studii privind dezvoltarea în perspectiva a economiei locale; poate cere organelor centrale ale administraţiei de stat şi organizaţiilor obşteşti competente sa-i punã la dispoziţie, în condiţiile stabilite de comun acord, studii şi norme specifice necesare desfãşurãrii activitãţii economiei locale;
g) stabileşte, cu consultarea ministerelor şi a altor organe centrale interesate, precum şi a comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti; mãsuri de cooperare şi colaborare între unitãţile locale şi cele subordonate organelor centrale şi asigura înfãptuirea lor;
h) organizeazã, împreunã cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, acordarea asistenţei tehnice de specialitate comitetelor executive ale consiliilor populare;
i) coordoneazã activitatea unor comisii interdepartamentale pe probleme de sistematizare, precum şi a altor comisii ce se vor stabili prin hotãrîri ale Consiliului de Miniştri;
j) stabileşte, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare, organizaţiile locale, care urmeazã sa întocmeascã proiecte, sa execute lucrãri, sa efectueze expertize tehnice şi servicii inginereşti în alte tari;
k) organizeazã schimburi de delegaţii ale comitetelor executive ale consiliilor populare cu organe similare din alte tari, precum şi participarea unor specialişti la schimburi de experienta şi acţiuni de documentare şi specializare în strãinãtate;
l) indruma şi controleazã activitatea comitetelor executive ale consiliilor populare cu privire la organizarea producţiei şi a muncii în unitãţile economiei locale; adapteaza, la specificul unitãţilor locale, în colaborare cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, metodologia generalã de normare a muncii, elaboreazã indicaţii, indruma, controleazã şi ia mãsuri pentru aplicarea unitarã a elementelor sistemului de salarizare, a normelor şi normativelor de munca;
m) stabileşte, potrivit legii speciale, mãsuri cu privire la protecţia muncii, prevenirea accidentelor de munca şi a imbolnavirilor profesionale;
n) urmãreşte îndeplinirea indicatorilor economici şi financiari aprobaţi prin planul de stat, pentru activitãţile economiei locale; adapteaza indicaţiile metodologice generale cu privire la întocmirea şi desfãşurarea planurilor anuale şi de perspectiva la specificul activitãţilor subordonate consiliilor populare;
o) ia mãsuri, cu consultarea comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, pentru diversificarea şi dezvoltarea serviciilor cãtre populaţie; asigura, împreunã cu ministerele şi celelalte organe centrale, asimilarea producerii în ţara a utilajelor şi instalaţiilor necesare acestor activitãţi;
p) colaboreazã cu Uniunea Centrala a Cooperativelor Meşteşugãreşti, Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi cu alte organizaţii centrale obşteşti pentru coordonarea dezvoltãrii activitãţii de prestãri de servicii din unitãţile subordonate consiliilor populare;
r) exercita, din însãrcinarea Consiliului de Miniştri, controlul şi îndrumarea comitetelor executive ale consiliilor populare în activitatea de administraţie localã de stat şi le sprijinã în soluţionarea problemelor din acest domeniu;
s) stabileşte, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, necesarul de cadre pentru activitãţile locale, colaboreazã cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat în vederea pregãtirii acestor cadre; organizeazã şcoli şi cursuri de pregãtire şi perfecţionare a cadrelor în domeniile de activitate pe care le coordoneazã şi pentru care nu sînt asemenea şcoli şi cursuri; participa la repartizarea pe judeţe a absolvenţilor din învãţãmîntul de toate gradele;
s) întocmeşte, din initiativa proprie sau la propunerea comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, proiecte de acte normative sau alte acte prevãzute de lege; avizeazã proiectele de decrete şi de hotãrîri ale Consiliului de Miniştri iniţiate de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi proiecte de acte normative iniţiate de ministere şi celelalte organe centrale, care privesc activitatea organelor locale ale administraţiei de stat;
t) îndeplineşte, prin delegaţii sãi, sarcinile ce-i revin în Comisia pentru îndrumarea organizãrii şi functionarii comisiilor de judecata, precum şi în alte asemenea comisii prevãzute de lege;
t) editeazã publicaţii periodice şi lucrãri privind generalizarea experienţei înaintate a comitetelor executive ale consiliilor populare.
ART. 6
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã exercita în domeniul industriei locale urmãtoarele atribuţii:
a) asigura, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, dezvoltarea industriei locale în concordanta cu cerinţele economiei naţionale şi se preocupa de valorificarea resurselor locale de materii prime şi forta de munca; urmãreşte, prin planurile anuale şi de perspectiva, creşterea producţiei bunurilor de consum, diversificarea sortimentului de mãrfuri destinat aprovizionarii populaţiei, îndeosebi a produselor de uz casnic şi gospodãresc, sporirea producţiei materialelor de construcţii, lãrgirea volumului şi gamei de servicii destinate populaţiei;
b) împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti şi cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, asigura: dezvoltarea pe structura a producţiei industriei locale, pentru eliminarea şi evitarea unor paralelisme în producţie între industria localã şi cea republicanã; folosirea raţionalã a capacitãţilor de producţie existente şi utilizarea cu eficienta maxima a fondurilor de investiţii destinate creãrii de noi capacitãţi; dotarea şi inzestrarea unitãţilor de industrie localã cu maşini şi utilaje;
c) stabileşte, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, mãsuri pentru profilarea şi specializarea întreprinderilor şi unitãţilor industriei locale; coordoneazã cooperarea în producţie între întreprinderile industriei locale din diferite judeţe;
d) stabileşte mãsuri pentru asimilarea de produse noi în fabricaţie şi ridicarea continua a nivelului calitativ al produselor; se preocupa de îmbunãtãţirea normelor de consum la materiale, de reducerea cheltuielilor de producţie şi creşterea eficientei economice;
e) asigura dezvoltarea producţiei pentru export şi diversificarea acesteia; prospecteaza piata externa direct sau împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti şi cu Ministerul Comerţului Exterior şi organizeazã participarea industriei locale la expoziţii şi tîrguri internaţionale.
ART. 7
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã exercita în domeniul gospodãriei comunale şi locative urmãtoarele atribuţii:
a) asigura, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, ridicarea nivelului edilitar-gospodãresc al tuturor localitãţilor, în concordanta cu dezvoltarea lor economicã şi social-culturalã;
b) stabileşte, în colaborare cu Comitetul de Stat al Planificarii, repartizarea raţionalã pe teritoriu a construcţiilor de locuinţe proprietate de stat şi a celor proprietate personalã construite cu credite acordate de stat; urmãreşte îmbunãtãţirea activitãţii de administrare, întreţinere şi reparare a fondului locativ proprietate de stat şi dezvoltarea activitãţii de prestãri de servicii în construcţii pentru populaţie;
c) în colaborare cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat promoveazã introducerea mijloacelor şi metodelor moderne de servire generalã în alimentarea cu apa, gaze naturale, energie termica, canalizare, transport în comun de cãlãtori şi alte servicii comunale solicitate de populaţie;
d) controleazã şi sprijinã comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în organizarea superioarã a salubrizarii oraşelor şi comunelor, întreţinerea şi repararea strazilor, amenajarea spaţiilor verzi, a parcurilor şi a oglinzilor de apa; urmãreşte, împreunã cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, introducerea şi aplicarea de mãsuri pentru combaterea poluarii aerului, apelor şi solului, precum şi pentru combaterea zgomotelor;
e) întocmeşte, împreunã cu Comitetul de Stat al Apelor şi cu alte organe centrale de specialitate, studii şi proiecte pentru captãri de noi surse de apa pe bazine importante, instalaţii de filtrare, reţele de alimentare şi staţii de epurare, pentru servirea complexa a diferitelor categorii de consumatori şi a unui numãr optim de localitãţi;
f) emite norme tehnice cu privire la proiectarea, execuţia, exploatarea, întreţinerea şi repararea construcţiilor, instalaţiilor şi utilajelor specifice de gospodãrie comunalã, precum şi norme pentru exploatarea, întreţinerea şi repararea construcţiilor şi instalaţiilor din gospodãria locativã;
g) stabileşte, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare, mãsuri pentru asigurarea functionarii, în condiţii de deplina securitate, a instalaţiilor de distribuţie şi utilizare a gazelor naturale, prin reglementarea şi introducerea unei discipline riguroase în proiectare, execuţie, exploatare şi întreţinere, dotarea unitãţilor cu echipamentele necesare pentru depistarea şi înlãturarea operativã a deranjamentelor şi reglarea automatã a parametrilor de lucru;
h) urmãreşte dezvoltarea bazei materiale a transportului în comun, folosind metode moderne de investigaţii pentru determinarea celor mai adecvate sisteme de transport corespunzãtor condiţiilor specifice localitãţilor din ţara; organizeazã, împreunã cu Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini, asimilarea şi fabricarea în ţara a unor vehicule moderne de transport în comun;
i) ia mãsuri pentru asimilarea şi fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente de salubritate, potrivit specificului de clima şi configuratie a municipiilor, oraşelor şi comunelor.
ART. 8
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia localã exercita în domeniul sistematizãrii şi proiectãrii urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã şi rãspunde de realizarea sistematizãrii localitãţilor urbane şi rurale de pe întreg teritoriul tarii;
b) asigura înfãptuirea sistematizãrii localitãţilor rurale ţinînd seama de dezvoltarea economicã şi social-culturalã a comunelor şi satelor, precum şi de studiile de amenajare a teritoriului;
c) stabileşte, pe baza propunerilor comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, programul de elaborare a schitelor de sistematizare a municipiilor, oraşelor şi comunelor, organizeazã şi rãspunde de realizarea acestuia;
d) urmãreşte modul cum comitetele executive ale consiliilor populare respecta prevederile schitelor de sistematizare a localitãţilor, principiile generale şi normative de sistematizare şi ia mãsuri pentru respectarea lor;
e) urmãreşte modul cum se întocmeşte şi se realizeazã planul de proiectare şi indicatorii tehnico-economici la organizaţiile locale de proiectare;
f) asigura elaborarea proiectelor de sistematizare de construcţii ce depãşesc posibilitãţile organizaţiilor locale de proiectare, prin unitãţi din alte judeţe, prin institutele de proiectare din subordinea sa, ori institute ce aparţin altor organe centrale; asigura cooperarea între unitãţile locale în elaborarea unor documentaţii tehnice; stabileşte mãsuri, pe baza propunerilor comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti şi a studiilor proprii, pentru dezvoltarea unitãţilor de proiectare corespunzãtor nevoilor în perspectiva.
ART. 9
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã exercita în domeniul execuţiei în construcţii urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte, împreunã cu Comitetul de Stat al Planificarii, ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, lista lucrãrilor de construcţii ce urmeazã sa se execute prin unitãţile locale de construcţii;
b) controleazã şi sprijinã comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti în programarea şi executarea lucrãrilor de construcţii de locuinţe şi social-culturale din planul propriu al acestora, precum şi al altor beneficiari, în vederea folosirii rationale a capacitãţilor de producţie, a realizãrii ritmice şi de calitate a lucrãrilor, a respectãrii termenelor de dare în folosinta;
c) întocmeşte, în colaborare cu ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, studii privind dotarea cu maşini şi utilaje a întreprinderilor locale de construcţii şi propune asimilarea în ţara a utilajelor necesare;
d) asigura organizarea de unitãţi de producţie şi ateliere de reparaţii; urmãreşte creşterea gradului de industrializare a construcţiilor, folosirea eficienta a fondurilor de investiţii şi a utilajelor din dotare.
ART. 10
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia localã exercita în domeniul drumurilor şi podurilor de interes local urmãtoarele atribuţii:
a) indruma şi sprijinã activitatea comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în ce priveşte administrarea întreţinerea, construirea, modernizarea şi repararea drumurilor şi podurilor de interes local, în vederea folosirii eficiente a fondurilor alocate acestor activitãţi, reducerii costurilor şi îmbunãtãţirii calitãţii lucrãrilor; sprijinã dotarea corespunzãtoare cu maşini şi utilaje a întreprinderilor de drumuri şi poduri din subordinea consiliilor populare;
b) stabileşte, împreunã cu Ministerul Transporturilor Auto, Navale şi Aeriene, mãsuri în scopul îmbunãtãţirii activitãţilor de proiectare, cercetare, execuţie şi administrare a drumurilor şi podurilor de interes local.
ART. 11
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã exercita în domeniul balneoclimatic urmãtoarele atribuţii:
a) controleazã şi sprijinã comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, cu privire la modul cum se preocupa de dezvoltarea, modernizarea şi dotarea staţiunilor balneoclimatice şi a unitãţilor turistice din subordinea lor; de asigurarea aprovizionarii corespunzãtoare a acestora, precum şi de ridicarea continua a calitãţii servirii în aceste unitãţi;
b) elaboreazã, împreunã cu organele centrale interesate, studii cu privire la dezvoltarea în perspectiva a staţiunilor balneoclimatice, în vederea folosirii eficiente a investiţiilor alocate şi valorificãrii superioare a resurselor balneoclimatice şi turistice ale tarii;
c) sprijinã comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti în valorificarea resurselor de ape minerale şi a altor resurse naturale terapeutice de pe teritoriu;
d) întocmeşte împreunã cu organele centrale beneficiare planurile anuale şi de perspectiva pentru valorificarea capacitãţii de cazare din staţiunile balneoclimatice;
e) asigura, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, necesarul de utilaje, instalaţii specifice şi mobilier pentru dotarea şi modernizarea staţiunilor balneoclimatice şi a cabanelor turistice subordonate acestora.
ART. 12
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã exercita în domeniul administraţiei locale de stat urmãtoarele atribuţii:
a) examineazã legalitatea deciziilor comitetelor executive ale consiliilor populare şi prezintã Consiliului de Miniştri propuneri de anulare a deciziilor pe care le considera ilegale, precum şi propuneri pentru restabilirea, în aceste situaţii, a legalitãţii;
b) indruma şi controleazã comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti cu privire la:
- activitatea de stare civilã, activitatea de autoritate tutelara şi de notariat, circulaţia actelor, organizarea expertizarii şi arhivarii documentelor organelor locale;
- primirea, evidenta şi urmãrirea rezolvarii cererilor, reclamatiilor, sesizarilor şi propunerilor cetãţenilor;
- organizarea şi desfãşurarea acţiunilor privind efectuarea unor lucrãri de interes obştesc cu contribuţia voluntara în bani şi în munca a populaţiei, în vederea executãrii unor lucrãri de electrificare a satelor, construirea de obiective social-culturale;
- organizarea şi desfãşurarea acţiunii de intrecere patriotica pentru gospodãrirea şi infrumusetarea municipiilor, oraşelor şi comunelor;
- îndeplinirea atribuţiilor ce le revin cu privire la activitatea de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei;
c) controleazã modul cum comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti acorda sprijin şi asistenta tehnica de specialitate comitetelor executive ale consiliilor populare municipale, orãşeneşti şi comunale;
d) studiazã şi stabileşte mãsuri în vederea îmbunãtãţirii generale a activitãţii serviciilor din subordinea comitetelor executive ale consiliilor populare, care vin în contact permanent cu populaţia, precum şi cu privire la rationalizarea şi simplificarea formularisticii, a evidentei şi circulaţiei actelor;
e) studiazã probleme legate de perfecţionarea structurii organizatorice a comitetelor executive ale consiliilor populare şi a aparatului acestora;
f) ia mãsuri în vederea rezolvarii sesizarilor introduse de ministere şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat impotriva deciziilor şi celorlalte acte emise de organele locale ale administraţiei de stat;
g) sprijinã, în colaborare cu ministerele şi celelalte organe centrale de specialitate, comitetele executive ale consiliilor populare, cu privire la:
- asigurarea bazei materiale şi crearea condiţiilor necesare functionarii instituţiilor de învãţãmînt, sãnãtate, cultura şi arta;
- dezvoltarea miscarii de cultura fizica şi sport, administrarea şi întreţinerea bazelor sportive;
- aprovizionarea şi servirea în bune condiţiuni a populaţiei;
- îndeplinirea atribuţiilor ce le revin în domeniul agriculturii;
- respectarea prevederilor legale cu privire la administrarea, apãrarea şi folosirea fondului funciar;
- administrarea, exploatarea, întreţinerea şi refacerea pãdurilor şi a pasunilor comunale.
ART. 13
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã conduce, indruma şi controleazã institutele de proiectare şi sistematizare, precum şi alte organizaţii economice şi întreprinderi din subordinea sa.

CAP. III
Organizare şi funcţionare

ART. 14
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã, ca organ deliberativ, hotãrãşte în problemele generale privind activitatea Comitetului de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã.
Comitetul se compune din:
a) preşedinte, prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţii şi secretarii generali;
b) directori din aparatul sau; conducatori ai unor unitãţi subordonate, precum şi specialişti cu experienta îndelungatã şi inalta calificare din cadrul aparatului propriu sau din afarã;
c) un reprezentant al sindicatelor desemnat de Uniunea Generalã a Sindicatelor din România.
Componenta comitetului se aproba de Consiliul de Miniştri.
Prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarii generali se numesc de Consiliul de Miniştri, iar atribuţiile acestora se stabilesc de Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã.
În lipsa preşedintelui, atribuţiile sale se îndeplinesc de prim-vicepreşedinte, iar în cazul în care şi acesta lipseşte, de un vicepreşedinte desemnat în acest scop.
ART. 15
La şedinţele comitetului pot fi invitaţi delegaţi ai unor organe şi organizaţii de stat ori obşteşti interesate în examinarea problemelor supuse dezbaterii. De asemenea, la şedinţele comitetului pot fi invitaţi şi specialişti din cadrul comitetului sau din afarã acestuia.
ART. 16
Comitetul îşi desfãşoarã activitatea în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrîri cu majoritatea membrilor ce-l compun.
În caz de divergenta între preşedinte şi majoritatea membrilor comitetului, problema asupra cãreia nu s-a realizat un acord este supusã, dupã caz, preşedintelui, prim-vicepreşedintelui sau vicepreşedintelui Consiliului de Miniştri care coordoneazã activitatea Comitetului de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã. Dacã una dintre pãrţi nu este de acord cu soluţia data, problema va fi supusã Consiliului de Miniştri, pentru a hotãrî.
ART. 17
Şedinţele comitetului au loc cel puţin o data pe trimestru şi se convoacã în timp util, de preşedinte. Comitetul poate fi convocat şi la cererea a cel puţin o treime din numãrul membrilor sãi.
ART. 18
Comitetul în întregul sau şi fiecare membru în parte rãspund în fata Consiliului de Miniştri pentru intreaga activitate a comitetului; fiecare membru al comitetului rãspunde în fata acestuia şi a preşedintelui pentru îndeplinirea sarcinilor ce-i sînt încredinţate.
ART. 19
Între şedinţele comitetului, preşedintele împreunã cu prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarii generali dezbat şi rezolva probleme curente ale activitãţii comitetului şi stabilesc mãsurile necesare pentru îndeplinirea operativã a hotãrîrilor comitetului.
ART. 20
În executarea hotãrîrilor Comitetului şi în exercitarea atribuţiilor proprii, preşedintele emite, potrivit legii, ordine, instrucţiuni şi alte acte prevãzute de lege.
ART. 21
Preşedintele reprezintã Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã în raporturile cu celelalte organe şi organizaţii din ţara, precum şi în relaţiile internaţionale.
ART. 22
În cadrul Comitetului de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã funcţioneazã Consiliul tehnico-ştiinţific. Organizarea şi atribuţiile Consiliului tehnico-ştiinţific se stabilesc prin regulament aprobat de comitet, iar membrii consiliului sînt numiţi de preşedinte.
Pentru angajaţii altor organizaţii socialiste, desemnarea se face cu acordul conducerii acelor organizaţii.
ART. 23
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã are urmãtoarea structura organizatoricã:
- Direcţia industriei locale;
- Direcţia de gospodãrie comunalã şi locativã;
- Direcţia de construcţii;
- Direcţia de proiectare şi sistematizare a localitãţilor;
- Direcţia balneoclimatica;
- Direcţia de drumuri şi poduri;
- Direcţia de aprovizionare;
- Direcţia sinteza-plan şi organizare;
- Direcţia administraţiei de stat;
- Direcţia personal-învãţãmînt;
- Direcţia secretariat-administrativ;
- Corpul de control;
- Oficiul juridic;
- Oficiul pentru primirea, evidenta şi urmãrirea rezolvarii reclamatiilor, sesizarilor şi propunerilor cetãţenilor.
ART. 24
Comitetul de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã poate organiza, pentru studierea unor probleme de importanta deosebita din domeniul sau de activitate, comisii alcãtuite din oameni de ştiinţa şi alţi specialişti, cu acordul conducerii organizaţiilor socialiste ai cãror angajaţi sînt.
ART. 25
Decretul nr. 921/1965 privind înfiinţarea şi organizarea Comitetului de Stat pentru Îndrumarea şi Controlul Organelor Locale ale Administraţiei de Stat, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga.

Preşedintele Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU

Bucureşti, 22 mai 1969.
Nr. 453.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016