Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 434 din 14 septembrie 1957  pentru reglementarea efectuarii expertizelor contabile judiciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 434 din 14 septembrie 1957 pentru reglementarea efectuarii expertizelor contabile judiciare

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 29 din 31 iulie 1958
CAP. 1
DISPOZIŢII GENERALE
ART. 1
Pentru coordonarea, controlul şi îndrumarea activitãţii de executare a expertizelor contabile judiciare în vederea îmbunãtãţirii calitãţii acestora şi realizarea unei mai bune apãrãri a proprietãţii socialiste, se înfiinţeazã, în cadrul Ministerului Finanţelor, Biroul central pentru expertize contabile judiciare, iar pe lîngã comitetele executive ale sfaturilor populare, birouri pentru expertize contabile judiciare.
Ministerul Finanţelor va stabili organizarea birourilor de expertize contabile judiciare pe lîngã comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, precum şi pe lîngã comitetele executive ale altor sfaturi populare, dupã nevoie.
Expertizele contabile judiciare nu se pot efectua decît prin birourile prevãzute în prezentul articol.
ART. 2
Expertizele contabile judiciare dispuse de organele în drept se pot efectua numai prin experţii contabili care au dobîndit aceasta calitate conform prevederilor prezentului decret.

CAP. 2
Mãsuri organizatorice
ART. 3
Biroul central pentru expertize contabile judiciare din Ministerul Finanţelor are urmãtoarele atribuţii:
a) coordonarea, controlul şi îndrumarea muncii de expertize contabile judiciare;
b) tine evidenta tuturor, experţilor contabili;
c) ia mãsuri pentru creşterea calificãrii experţilor contabili;
d) organizeazã consfatuiri cu experţii contabili şi studiazã practica de efectuare a expertizelor contabile judiciare, generalizind metodele cele mai bune de efectuare a expertizelor contabile judiciare;
e) elaboreazã instrucţiuni, da indicaţii metodologice şi ia orice alte mãsuri pentru îmbunãtãţirea calitãţii expertizelor contabile judiciare şi reducerea duratei de efectuare a acestora.
ART. 4
Birourile locale pentru expertize contabile judiciare au urmãtoarele atribuţii:
a) asigura efectuarea expertizelor contabile judiciare care se cer de cãtre organele de urmãrire penalã şi de judecata ori de cãtre organele arbitrale;
b) ţin evidenta experţilor contabili şi recomanda organelor care au dispus efectuarea expertizei contabile judiciare un numãr de experţi, în vederea însãrcinãrii unuia dintre ei pentru efectuarea expertizei contabile judiciare;
c) verifica rapoartele de expertiza contabila judiciarã efectuate în circumscripţia lor, controleazã şi indrumeaza munca de efectuare a acestora;
d) asigura aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor în legatura cu munca de expertiza contabila judiciarã.
ART. 5
Pentru studierea problemelor de principiu şi a metodelor folosite în efectuarea expertizelor contabile judiciare, precum şi în vederea elaborãrii instrucţiunilor şi indicaţiilor metodologice, va funcţiona, în cadrul Biroului central pentru expertize contabile judiciare, un consiliu metodologic, constituit din specialişti de inalta calificare, desemnaţi de Ministrul Finanţelor şi din delegaţi ai Ministrului Justiţiei şi ai Primului Arbitru de Stat.

CAP. 3
Experţii contabili
ART. 6
Calitatea de expert contabil se atribuie de cãtre Ministerul Finanţelor, pe baza de examen.
Comisiile de examinare se constituie şi funcţioneazã în baza ordinului Ministrului Finanţelor.
ART. 7
La examenul pentru obţinerea calitãţii de expert contabil se pot prezenta specialişti care lucreazã sau au lucrat în domeniul evidentei contabile şi sînt salariaţi ai organizaţiilor socialiste, dacã au studii medii de specialitate şi un stagiu în munca de specialitate de cel puţin 5 ani, sau dacã au studii superioare de specialitate şi un stagiu de cel puţin 3 ani.
La examen se pot prezenta şi pensionãrii care la data pensionãrii indeplineau condiţiile prevãzute la alineatul precedent.
Candidaţii pentru obţinerea calitãţii de expert contabil vor fi verificaţi, dacã în afarã de condiţiile prevãzute în alineatele precedente mai întrunesc şi condiţiile necesare de corectitudine, precum şi de ordin profesional politic.
ART. 8
Persoanele care au obţinut calitatea de expert contabil primesc carnete eliberate de Ministerul Finanţelor, pe baza cãrora vor fi înscrişi în listele de evidenta ale birourilor locale pentru expertize contabile judiciare.
ART. 9
Organul care dispune efectuarea expertizei numeşte expertul contabil dintre experţii contabili recomandaţi de cãtre biroul local pentru expertize contabile judiciare potrivit art. 4 pct. b.
ART. 10
Organul care dispune efectuarea expertizei contabile judiciare este obligat sa concretizeze în scris punctele care formeazã obiectul expertizei, fixeazã termenul de depunere a raportului de expertiza şi comunica biroului local pentru expertize contabile judiciare respectiv numele expertului contabil numit.
Termenul pentru efectuarea expertizei contabile judiciare este de cel mult 15 zile, iar pentru expertiza contabila judiciarã parţialã este de cel mult 5 zile.
În caz de necesitate, prelungirea acestor termene se încuviinţeazã de cãtre organul care a dispus efectuarea expertizei, la cererea motivatã a expertului respectiv, cu avizul şefului biroului local pentru expertize contabile judiciare.
Şeful biroului local pentru expertize contabile judiciare va lua mãsuri ca raportul de expertiza contabila judiciarã sa fie depus în termen la organul care a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare.
ART. 11
Pãrţile pot cere ca la efectuarea expertizei, pe lîngã expertul numit, sa ia parte şi un expert contabil recomandat de ele.
ART. 12
Sarcina efectuãrii expertizelor contabile judiciare de cãtre experţii contabili numiţi este obligatorie, putind fi refuzatã numai pentru motive temeinice.
Conducãtorii organizaţiilor socialiste ai cãror salariaţi au calitatea de experţi contabili sînt obligaţi sa acorde acestora, în condiţiile legii, timpul necesar pentru efectuarea expertizelor care le sînt încredinţate.
ART. 13
Organul în drept a dispune efectuarea expertizelor se pronunţa asupra recuzãrii experţilor contabili, în conformitate cu normele prevãzute în Codurile de procedura civilã şi procedura penalã.
ART. 14
În efectuarea expertizei care i-a fost încredinţatã, expertul contabil nu are dreptul sa foloseascã alte persoane.
ART. 15
Experţii contabili au dreptul, cu încuviinţarea organului care a dispus efectuarea expertizei, sa ia cunostinta de lucrãrile şi materialele dosarului care le sînt necesare efectuãrii expertizei, sau pot cere sa fie puşi în cunostinta de anumite fapte şi împrejurãri ale cauzei.
În cazul în care materialul şi lucrãrile puse la dispoziţie sînt insuficiente, expertul contabil aduce aceasta la cunostinta organului care a dispus efectuarea expertizei în vederea completãrii lor.
Pãrţile au dreptul, sub controlul organelor care au dispus efectuarea expertizei, sa dea explicaţii necesare expertului contabil cu privire la efectuarea expertizei, înainte sau în timpul efectuãrii ei.
Expertul contabil are dreptul sa ceara organului care a dispus efectuarea expertizei chemarea pãrţilor pentru explicaţii ori de cîte ori este nevoie.
ART. 16
În cazul cînd expertul contabil nu poate efectua expertiza fãrã o prealabilã revizie de fond a unitãţii, fãrã aducerea la zi a evidentelor, sau fãrã efectuarea prealabilã a altor asemenea lucrãri, întocmeşte despre aceasta un proces-verbal pe care îl înainteazã organului care a dispus efectuarea expertizei.
Acest organ cere efectuarea de cãtre organele competente a reviziei de fond sau a celorlalte lucrãri necesare, efectuarea lor de cãtre expertul contabil fiind interzisã.
ART. 17
Orice raport de expertiza contabila judiciarã se examineazã în cadrul biroului local de expertize contabile judiciare din punct de vedere al calitãţii expertizei, precum şi dacã expertul contabil a respectat dispoziţiile legale privind efectuarea expertizei.
Dispoziţiile date de biroul local de expertize contabile judiciare în legatura cu efectuarea expertizei sînt obligatorii pentru expert.
În cazul în care raportul îndeplineşte condiţiile cerute, şeful biroului de expertize contabile judiciare va depune de îndatã la organul care a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare raportul cu avizul sau.
Dacã organul care a dispus expertiza o gãseşte nesatisfacatoare, va dispune refacerea sau completarea ei, cu respectarea termenelor prevãzute de art. 10 alin 2.
Raportul de expertiza contabila judiciarã are caracter secret dacã dosarul cauzei are un asemenea caracter.
ART. 18
Experţilor contabili vinovaţi de abateri comise în executarea sarcinilor primite li se aplica, în raport cu gravitatea abaterilor sãvîrşite, urmãtoarele sancţiuni:
- suspendarea calitãţii de expert contabil de la 3 luni la 1 an;
- excluderea din rindul experţilor contabili.
Suspendarea se aplica de cãtre birourile locale pentru expertize contabile judiciare respective, iar excluderea de cãtre organul din cadrul Ministerului Finanţelor în a cãrui competenta intra îndrumarea şi controlul muncii de expertiza contabila judiciarã.
Plingerile impotriva sancţiunii de suspendare se rezolva de cãtre organul Ministerului Finanţelor arãtat în alineatul precedent, iar plingerile impotriva excluderii se rezolva de cãtre Ministrul Finanţelor.
ART. 19
Sancţiunile prevãzute de lege pentru nedepunerea în termen a raportului de expertiza se aplica, dupã caz, expertului sau conducatorului biroului, vinovat de intirziere.

CAP. 4
Dispoziţii de ordin financiar
ART. 20
Costul expertizei contabile judiciare se stabileşte de cãtre organul care a dispus efectuarea ei şi se comunica biroului local pentru expertize contabile judiciare respectiv.
ART. 21
Suma stabilitã se vireazã de cãtre organul care a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare într-un cont deschis special în acest scop la unitãţile Bãncii de Stat, la dispoziţia biroului local pentru expertize contabile judiciare respectiv.
În cazul în care, potrivit legii, costul expertizei urmeazã a fi avansat de partea care a cerut efectuarea ei, aceasta va depune sau vira, dupã caz suma în acelaşi cont.
Virarea sau depunerea se face în cel mult 3 zile de la numirea expertului.
ART. 22
Expertul contabil primeşte de la biroul local pentru expertize contabile judiciare drepturile ce i se cuvin pentru efectuarea expertizei contabile judiciare, dupã terminarea lucrãrii.
În cazul cînd pentru efectuarea expertizei sînt necesare deplasãri sau alte cheltuieli efective, biroul local pentru expertize contabile judiciare poate avansa expertului sumele aferente.
Biroul local pentru expertize contabile judiciare va trimite organului care a dispus expertiza, pentru fiecare caz în parte, confirmarea plãţii expertizei efectuate, în vederea includerii ei în cheltuielile de judecata.
ART. 23
Birourile locale pentru expertize contabile judiciare pot retine la dispoziţia lor pînã la cel mult 10% din sumele încasate, pentru suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea, controlul şi îndrumarea activitãţii de expertiza contabila judiciarã şi stimularea acelora care s-au evidenţiat în mod deosebit în aceasta munca, potrivit normelor stabilite de Ministerul Finanţelor.
Sumele rãmase disponibile la sfîrşitul anului se fac venit la bugetul sfatului popular respectiv.

CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 24
Ministerul Finanţelor va putea recunoaşte calitatea de expert contabil specialiştilor necesari pentru constituirea primelor comisii de examinare şi specialiştilor din consiliul metodologic prevãzuţi la art. 5.
ART. 25
Dispoziţiile prevãzute în Codul de procedura civilã şi în Codul de procedura penalã cu privire la experţi sînt aplicabile experţilor contabili în mãsura în care nu deroga de la acest decret.
ART. 26
Persoanele care îndeplinesc condiţiile menţionate la art. 7 vor putea fi numite sa efectueze expertize contabile judiciare şi în cazul cînd nu s-au prezentat încã la examenul pentru atribuirea calitãţii de expert contabil, cel mult 6 luni de la data prezentului decret.
------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016