Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 432 din 30 septembrie 1970  pentru ratificarea Tratatului de prietenie, colaborare si asistenta mutuala intre Republica Socialista Romania si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, semnat la Bucuresti la 7 iulie 1970    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 432 din 30 septembrie 1970 pentru ratificarea Tratatului de prietenie, colaborare si asistenta mutuala intre Republica Socialista Romania si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, semnat la Bucuresti la 7 iulie 1970

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 119 din 8 octombrie 1970
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ARTICOL UNIC
Se ratifica Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenta mutuala între Republica Socialistã România şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, semnat la Bucureşti la 7 iulie 1970.

Preşedintele
Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU

TRATAT
de prietenie, colaborare şi asistenta mutuala între Republica Socialistã România şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste

Republica Socialistã România şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste,
profund convinse ca prietenia veşnicã, de nezdruncinat, ajutorul reciproc fratesc şi colaborarea strânsã, multilaterala dintre Republica Socialistã România şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste,
bazate pe principiile indestructibile ale internationalismului socialist, corespunzind intereselor fundamentale ale popoarelor celor doua tari şi întregii comunitãţi socialiste,
calauzite de dorinta de a dezvolta şi de a întãri continuu relaţiile de prietenie dintre poporul roman şi poporul sovietic, relaţii cu adinci rãdãcini în trecutul istoric, cimentate în lupta comuna impotriva hitlerismului şi ridicate pe o treapta superioarã în anii construcţiei socialismului şi comunismului, şi de a intensifica colaborarea frateasca, multilaterala dintre cele doua state vecine şi prietene,
constiente fiind ca solidaritatea internationalista a statelor se întemeiazã pe comunitatea orinduirii sociale, pe uniunea telurilor şi aspiratiilor fundamentale, pe interesele comune ale luptei impotriva imperialismului şi reactiunii,
ferm hotãrîte sa întãreascã permanent unitatea şi coeziunea ţãrilor socialiste şi sa respecte neabatut obligaţiile prevãzute în Tratatul de la Varsovia de prietenie, de colaborare şi asistenta mutuala din 14 mai 1955, în perioada de valabilitate a tratatului, care a fost încheiat cu ameninţarea N. A. T. O.,
dind expresie dorintei lor ferme de a contribui la întãrirea pãcii şi securitãţii în Europa şi în intreaga lume, la dezvoltarea colaborãrii cu statele europene şi cu celelalte state, indiferent de orinduirea lor socialã şi de a se împotrivi imperialismului, revansismului şi militarismului,
calauzindu-se dupã scopurile şi principiile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite,
considerind ca Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenta mutuala între Republica Socialistã România şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste din 4 februarie 1948, în care sînt formulate teluri şi principii importante, a constituit un fundamen durabil pentru dezvoltarea legãturilor de prietenie frateasca şi a colaborãrii multilaterale între cele doua tari,
avînd în vedere experienta şi realizarile celor doua state în construcţia socialismului şi comunismului, stadiul actual şi posibilitãţile de dezvoltare a colaborãrii politice, economice şi culturale între poporul roman şi poporul sovietic, precum şi transformãrile care s-au produs în Europa şi în intreaga lume,

au hotãrît sa încheie prezentul tratat şi în acest scop au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Inaltele pãrţi contractante în conformitate cu principiile internationalismului socialist vor intarii şi în viitor prietenia veşnicã de nezdruncinat dintre popoarele celor doua tari şi vor dezvolta colaborarea dintre Republica Socialistã România şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, în domeniile politic, economic, ştiinţific, tehnic, cultural, pe baza ajutorului fratesc, avantajului reciproc, respectãrii suveranitãţii şi independentei naţionale, egalitãţii în drepturi şi neamestecului reciproc în treburile interne.
Pãrţile vor intensifica schimbul de experienta în diferite sectoare ale construcţiei socialismului şi comunismului.
ART. 2
Inaltele pãrţi contractante pornind de la principiile relaţiilor dintre statele socialiste, de la principiile ajutorului reciproc şi diviziunii internaţionale socialiste a muncii, vor dezvolta şi adinci şi în viitor colaborarea economicã şi tehnico-ştiinţificã reciproc avantajoasã, vor largi cooperarea în producţie şi tehnico-ştiinţificã şi vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea relaţiilor economice şi a colaborãrii în cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc şi cu celelalte tari ale comunitãţii socialiste.
ART. 3
Inaltele pãrţi contractante vor dezvolta şi largi în continuare colaborarea dintre cele doua tari în domeniile ştiinţei, învãţãmîntului, literaturii şi artei, presei, radioului, televiziunii, ocrotirii sãnãtãţii, turismului, culturii fizice şi în alte domenii.
ART. 4
Inaltele pãrţi contractante convinse ca unitatea şi coeziunea statelor socialiste constituie izvorul principal al tãriei şi invincibilitatii sistemului mondial socialist - forta determinanta a dezvoltãrii societãţii contemporane - vor acţiona neabatut pentru dezvoltarea prieteniei şi colaborãrii între statele socialiste, pentru întãrirea unitãţii lor, în interesul cauzei socialismului şi pãcii.
ART. 5
Promovind consecvent politica de coexistenta paşnicã a statelor cu sisteme sociale diferite, inaltele pãrţi contractente, vor lua mãsuri pentru apãrarea pãcii internaţionale şi securitãţii popoarelor de uneltirile forţelor agresive ale imperialismului şi reactiunii, pentru rezolvarea problemelor litigioase dintre state prin mijloace paşnice, pentru realizarea dezarmarii generale şi totale, lichidarea definitiva a colonialismului în toate formele şi manifestãrile sale, pentru sprijinirea ţãrilor care s-au eliberat de sub dominatia coloniala şi pasesc pe calea intaririi independentei naţionale şi suveranitãţii.
ART. 6
Inaltele pãrţi contractante vor milita împreunã pentru îmbunãtãţirea atmosferei şi asigurarea pãcii în Europa, pentru dezvoltarea colaborãrii şi a relaţiilor de buna vecinãtate între statele europene, pe baza principiilor naţionale, egalitãţii în drepturi, avantajului reciproc şi neamestecului în treburile interne şi pentru crearea unui sistem eficace de securitate europeanã.
Cele doua pãrţi vor lua mãsuri în vedere stabilirii unor relaţii de buna vecinãtate şi dezvoltãrii înţelegerii reciproce şi colaborãrii în Peninsula Balcanica şi în regiunea Marii Negre.
ART. 7
Inaltele pãrţi contractante declara ca una din premisele principale ale asigurãrii securitãţii europene o constituie inviolabilitatea frontierelor de stat din Europa, statornicite dupã al doilea rãzboi mondial.
Pãrţile îşi exprima hotãrîrea lor ferma ca, în conformitate cu Tratatul de la Varsovia de prietenie, colaborare şi asistenta mutuala din 14 mai 1955, sa ia împreunã cu celelalte state participante la tratat toate mãsurile necesare pentru neadmiterea agresiunii din partea oricãror forte ale imperialismului, militarismului şi revansismului, pentru asigurarea inviolabilitatii frontierelor statelor participante la Tratatul de la Varsovia şi pentru respingerea agresorului.
ART. 8
În cazul în care una din inaltele pãrţi contractante va fi supusã unui atac armat din partea unui stat sau a unui grup de state, cealaltã parte exercitindu-şi dreptul inalienabil la autoaparare individualã sau colectivã, în conformitate cu articolul 51 al Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, îi va acorda neîntîrziat ajutor multilateral prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie, inclusiv militar, necesar respingerii atacului armat.
Pãrţile vor aduce neîntîrziat la cunostinta Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite mãsurile luate în baza prezentului articol şi vor acţiona în conformitate cu prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ART. 9
Inaltele pãrţi contractante se vor consulta reciproc în toate problemele internaţionale importante care privesc interesele celor doua tari, în scopul punerii de acord a poziţiilor lor.
ART. 10
Inaltele pãrţi contractante declara ca obligaţiile lor prevãzute în tratatele internaţionale în vigoare nu sînt în contradictie cu prevederile prezentului tratat.
ART. 11
Prezentul tratat este supus ratificãrii şi intra în vigoare în ziua schimbului instrumentelor de ratificarecare care va avea loc la Moscova în cel mai scurt termen.
Tratatul se încheie pe un termen de douãzeci de ani şi va fi prelungit în mod automat de fiecare data pe un termen de cinci ani, dacã nici una din inaltele pãrţi contractante nu îl va denunta, anuntind aceasta cu douasprezece luni înainte de expirarea termenului corespunzãtor.
Încheiat la Bucureşti la 7 iulie 1970, în doua exemplare, fiecare în limba romana şi în limba rusa, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.

PENTRU REPUBLICA SOCIALISTĂ
ROMÂNIA,
ION GHEORGHE MAURER

PENTRU UNIUNEA REPUBLICILOR
SOVIETICE SOCIALISTE,
ALEXEI KOSIGHIN
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016