Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 416 din 5 decembrie 1979  privind modul de actiune impotriva aeronavelor infractoare la regimul de zbor in spatiul aerian al Republicii Socialiste Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 416 din 5 decembrie 1979 privind modul de actiune impotriva aeronavelor infractoare la regimul de zbor in spatiul aerian al Republicii Socialiste Romania

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 95 din 7 decembrie 1979
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Republica Socialistã România este singura şi deplin suverana asupra spaţiului aerian cuprins în limitele şi deasupra teritoriului sau.
În spaţiul aerian al Republicii Socialiste România activitatea de zbor a tuturor aeronavelor civile şi militare, indiferent de statul în care sînt înmatriculate, este supusã legilor statului roman.
ART. 2
Aeronava infractoare, în înţelesul prezentului decret, este orice aeronava militarã sau civilã, strãinã sau romana, care executa activitate de zbor în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România fãrã a avea o autorizare pentru aceasta sau care se abate voit de la prevederile autorizãrii primite din partea organelor prevãzute de lege.
ART. 3
În cazul aeronavelor infractoare se vor lua, în situaţiile prevãzute în prezentul decret, urmãtoarele mãsuri:
a) stabilirea poziţiei şi identificarea aeronavei infractoare;
b) transmiterea de dispoziţii prin organele de conducere a zborului;
c) interceptarea cu aeronave apte sa acţioneze în condiţiile de timp şi stare a vremii impuse de situaţie, care, dupã caz, sa avertizeze prin semnale aeronava infractoare sau sa deschidã focul preventiv ori focul de nimicire;
d) executarea focului de nimicire cu mijloacele terestre de apãrare antiaeriana.
ART. 4
Ministerul Apãrãrii Naţionale este autorizat sa ia mãsurile prevãzute în prezentul decret impotriva aeronavelor infractoare şi sa foloseascã, în acest scop, prin Comandamentul apãrãrii antiaeriene a teritoriului, forţele şi mijloacele corespunzãtoare aparţinînd armatei, precum şi pe cele ale Ministerului de Interne, Departamentului Aviaţiei Civile şi ale Centrului naţional al industriei aeronautice romane din subordinea Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini.
ART. 5
În cazul aeronavelor militare infractoare strãine, de orice categorie, se vor da dispoziţii pentru aterizare, prin organele de conducere a zborului, şi se va acţiona cu aeronave interceptoare şi cu mijloace terestre de apãrare antiaeriana, dupã cum urmeazã:
a) aeronavele interceptoare vor identifica aeronavele infractoare şi, folosind semnale şi manevre, le vor obliga sa aterizeze pe cel mai important aerodrom sau aeroport; în caz de nesupunere, vor executa, la ordin, foc preventiv şi apoi foc de nimicire;
b) mijloacele terestre de apãrare antiaeriana vor urmãri zborul aeronavelor infractoare, deschizind, la ordin, foc de nimicire.
ART. 6
În cazul aeronavelor civile infractoare strãine, de orice categorie, cu sau fãrã cãlãtori la bord, se vor da dispoziţii pentru aterizare, prin organele de conducere a zborului, şi se va acţiona cu aeronave interceptoare.
Aeronavele interceptoare vor indentifica aeronavele infractoare şi, folosind semnale şi manevre, le vor obliga sa aterizeze pe cel mai apropiat aerodrom sau aeroport. În caz de refuz, ori în situaţia cînd semnalele nu pot fi observate din cauza condiţiilor de stare a vremii, aeronavele interceptoare vor supraveghea aeronavele infractoare pe timpul cît acestea se afla în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România.
Prin aeronava avînd cãlãtori la bord, în sensul prezentului decret, se înţelege orice aeronava în care, în afarã personalului ce constituie echipajul de conducere al aeronavei sau care exercita la bord servicii cu privire la cãlãtori, se afla şi alte persoane care sînt prevãzute în ordinul de misiune sau în lista de cãlãtori, avînd delegaţie pentru îndeplinirea unei misiuni sau bilet valabil de cãlãtorie.
ART. 7
În cazul aeronavelor infractoare romane, de orice categorie, despre care exista informaţii certe ca nu au cãlãtori la bord se va acţiona cu aeronave interceptoare şi cu mijloace terestre de apãrare antiaeriana potrivit prevederilor art. 5 lit. a) şi b) din prezentul decret.
ART. 8
În cazul aeronavelor infractoare romane, de orice categorie, la bordul cãrora se gãsesc cãlãtori, se va proceda potrivit prevederilor art. 6 alin 1 şi 2 din prezentul decret.
ART. 9
Ordinul pentru executarea focului preventiv sau focului de nimicire, în situaţiile prevãzute la art. 5 şi 7 din prezentul decret, se va da de cãtre:
a) ministrul apãrãrii naţionale sau inlocuitorul legal al acestuia;
b) comandantul apãrãrii antiaeriene a teritoriului, comandantii marilor unitãţi şi unitãţilor, ori înlocuitorii legali ai acestora, precum şi persoanele subordonate lor, care au atribuţii în legatura cu acţiunile impotriva aeronavelor infractoare în situaţiile cînd luarea hotãrîrii nu poate suferi nici o amînare.
Impotriva aeronavelor infractoare romane de transport mediu şi lung curier, care nu au cãlãtori la bord, ordinul pentru executarea focului preventiv sau focului de nimicire va fi dat numai de cãtre ministrul apãrãrii naţionale sau inlocuitorul legal al acestuia.
ART. 10
În cazul aeronavelor infractoare strãine, care intra în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România şi pentru care se primesc cereri de la autoritãţile competente ale statelor respective pentru a se lua mãsuri impotriva lor, aprobarea pentru executarea acestor mãsuri se va da de cãtre comandantul suprem al forţelor armate ale Republicii Socialiste România, dacã printr-o convenţie intenationala la care statul roman este parte nu se prevede altfel.
ART. 11
Focul preventiv sau focul de nimicire se va executa numai dupã ce aeronava asupra cãreia urmeazã a se acţiona în acest mod a fost identificata ca fiind aeronava infractoare.
ART. 12
În cazul încãlcãrii regimului de zbor în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România, sãvîrşitã de aeronave strãine, se vor face demersurile corespunzãtoare cãtre organele statului în care acestea sînt înmatriculate.
ART. 13
În situaţia decolarii fãrã aprobare a unei aeronave romane, comandantul unitãţii de aviatie împreunã cu comandantul aerodromului sau aeroportului ori înlocuitorii legali ai lor, din proprie initiativa şi cu înştiinţarea imediata a Comandamentului apãrãrii antiaeriene a teritoriului, vor lua mãsuri pentru decolarea dintre aeronavele de care dispun, a celor care sînt apte sa intercepteze aeronava infractoare.
Dacã aeronavele decolate pentru interceptare au sisteme de armament de bord corespunzãtoare se va proceda, dupã caz, potrivit prevederilor art. 5 sau 6 din prezentul decret; aeronavele decolate fãrã armament vor obliga, prin semnale şi manevre, aeronava infractoare sa aterizeze, transmiţînd totodatã informaţii despre poziţiile succesive ale acesteia.
ART. 14
În cazurile în care aeronavele strãine sau romane, de orice categorie, comit încãlcãri ale prevederilor regimului de zbor în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România, datoritã unor cauze de forta majorã - condiţii meteorologice periculoase, stare tehnica necorespunzãtoare, situaţii speciale la bord privind echipajul sau cãlãtorii, pierderea orientarii ori alte asemenea situaţii - organele de conducere a zborului le vor ajuta sa continue zborul în siguranta sau sa aterizeze.
Cauzele de forta majorã vor fi verificate de organele romane de conducere a zborului, pe baza mesajelor transmise de aeronavele respective şi prin legatura cu organele de conducere a zborului sub dirijarea cãrora s-au aflat pînã la intrarea în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România. În situaţia în care nu se confirma cauzele de situaţie majorã sau dacã aeronavele respective nu se supun dispoziţiilor primite de la organele de conducere a zborului, se va proceda, dupã caz, potrivit art. 5-8 din prezentul decret.
ART. 15
Aeronavele despre care exista date certe ca au fost deturnate vor fi însoţite de aeronavele interceptoare pînã la aterizarea pe teritoriul Republicii Socialiste România sau pînã la ieşirea din spaţiul aerian al Republicii Socialiste România.
ART. 16
Comandamentul aviaţiei militare, Departamentul Aviaţiei Civile, Ministerul de Interne şi centrul naţional al industriei aeronautice romane sînt obligate sa comunice de îndatã Comandamentului apãrãrii antiaeriene a teritoriului toate informaţiile pe care le deţin cu privire la aeronavele infractoare.
Persoanele sau organele care iau cunostinta despre pregãtirea sau sãvîrşirea unei fapte care atrage aplicarea prevederilor prezentului decret sînt obligate sa înştiinţeze imediat cea mai apropiatã unitate a Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne sau a Departamentului Aviaţiei Civile. În cazul cînd nu exista o asemenea posibilitate, vor fi sesizate organele locale ale administraţiei de stat, care, la rindul lor, vor anunta direct sau prin organele ierarhice, în cel mai scurt timp, Comandamentul apãrãrii antiaeriene a teritoriului.
ART. 17
În scopul clarificarii situaţiei aeriene şi luãrii mãsurilor prevãzute în prezentul decret impotriva aeronavelor infractoare, comandantul apãrãrii antiaeriene a teritoriului ori inlocuitorul legal al acestuia are dreptul sa ordoneze aterizarea unora sau a tuturor aeronavelor aflate în zbor în spaţiul aerian al Republicii Socialiste România sau sa interzicã temporar intrarea în spaţiul aerian ori decolarea de pe aerodromurile şi aroporturile Republicii Socialiste România a unora sau a tuturor navelor.
ART. 18
Faptele sãvîrşite de persoanele aflate la bordul aeronavelor infractoare, care constituie infracţiuni potrivt art. 1072 şi art. 1073 din Codul aerian al Republicii Socialiste România, se cerceteazã şi se judeca de organele judiciare militare.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016