Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 415 din 5 decembrie 1979  privind organizarea si functionarea unitatilor socialiste militarizate in timp de razboi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 415 din 5 decembrie 1979 privind organizarea si functionarea unitatilor socialiste militarizate in timp de razboi

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 95 din 5 decembrie 1979
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În timp de rãzboi, atunci cînd interesele apãrãrii Republicii Socialiste România impun aceasta, unitãţile socialiste care au sarcini pentru forţele armate în legatura cu producţia şi reparaţiile de armament, muniţii, tehnica şi alte produse militare, asigurarea transporturilor militare şi legãturilor de telecomunicaţii, precum şi orice alte unitãţi socialiste cu sarcini pentru apãrare, cu sau fãrã paza militarã, pot fi militarizate potrivit prevederilor <>Legii nr. 14/1972 privind organizarea apãrãrii naţionale a Republicii Socialiste România.
Militarizarea unitãţilor socialiste în timp de rãzboi are ca scop asigurarea tuturor conditiillor necesare pentru realizarea întocmai şi la timp a sarcinilor de plan ce le revin, precum şi apãrarea integritãţii obiectivelor, instalaţiilor, utilajelor şi a tuturor bunurilor ce le aparţin, prin organizarea pazei militare.
ART. 2
Unitãţile socialiste militarizate pãstreazã structura organizatoricã şi funcţionalã, precum şi autonomia şi gospodãrirea fondurilor, funcţionând în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 5/1978 cu privire la organizarea şi conducerea unitãţilor socialiste de stat, în mãsura în care prezentul decret nu dispune altfel.
ART. 3
Unitãţile socialiste militarizate au un plan propriu corespunzãtor sarcinilor ce le revin din planul de mobilizare a economiei naţionale, asigurindu-li-se în acest scop, cu prioritate, fondurile fixe şi mijloacele circulante, serviciile, forta de munca, finanţarea şi creditarea.
ART. 4
Organele de conducere ale unitãţilor socialiste militarizate, cu sprijinul organizaţiilor de partid, ale U.T.C. şi de sindicat, au datoria de a lua toate mãsurile ce se impun, în scopul îndeplinirii integrale şi la timp a sarcinilor ce le revin din planul de mobilizare a economiei naţionale.

CAP. 2
Controlul activitãţii unitãţilor socialiste militarizate

ART. 5
Controlul activitãţii unitãţilor socialiste militarizate, în sensul prevederilor <>art. 154 din Legea nr. 14/1972 , se realizeazã de Ministerul Apãrãrii Naţionale, dupã caz, prin urmãtoarele organe militare:
a) comandantii militari ai unitãţilor socialiste militarizate;
b) unitãţi militare anume desemnate de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 6
La unitãţile socialiste militarizate care prezintã un interes deosebit pentru nevoile de apãrare, cu aprobarea Consiliului Apãrãrii Republicii Socialiste România, pot fi numiţi comandanti militari, care se subordoneazã Ministerului Apãrãrii Naţionale.
Numirea şi schimbarea din funcţie a comandantilor militari se fac prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale. Retribuirea acestora se suporta de cãtre unitãţile socialiste respective şi se stabileşte la nivelul retributiei funcţiei conducatorului unitãţii, potrivit prevederilor anexei nr. IX la Decretul Consiliului de Stat nr. 163/1975 .
La întreprinderile unde funcţiile de director sunt îndeplinite de ofiţeri, aceştia pot fi numiţi şi comandanti militari. În aceste cazuri, dacã în statele de funcţiuni nu exista funcţia de director adjunct tehnic, se va prevedea o astfel de funcţie.
ART. 7
Comandantul militar este şeful militar al întregului personal al unitãţii socialiste militarizate şi are obligaţia sa urmãreascã aigurarea tuturor condiţiilor necesare pentru realizarea întocmai şi la timp a sarcinilor din planul de mobilizare a economiei naţionale.
În exercitarea atribuţiilor ce le au, comandantii militari care nu sînt şi directori nu substituie conducerea administrativã.
Comandantii militari pot transmite mãsurile apreciate ca necesare, sub forma de dispoziţii, conducerii administrative, care este obligatã sa le execute. În cazul în care conducerea administrativã are obiecţiuni cu privire la o astfel de dispoziţie, comandantul militar va raporta despre aceasta Ministerului Apãrãrii Naţionale, care va hotãrî în colaborare cu organul central sau local cãruia i se subordoneazã unitatea respectiva.
ART. 8
Comandantii militari ai unitãţilor socialiste militarizate au urmãtoarele atribuţii principale:
a) supravegheazã aplicarea cu stricteţe, de cãtre organele de conducere ale unitãţii socialiste militarizate, a dispoziţiilor legale privind buna desfãşurare a producţiei şi respectarea disciplinei de plan;
b) urmãresc luarea, de cãtre organele de conducere ale unitãţii socialiste militarizate, a mãsurilor de folosire completa a capacitãţilor de producţie şi a resurselor interne;
c) verifica mãsurile luate cu privire la organizarea producţiei pentru realizarea sarcinilor prevãzute prin planul de mobilizare a economiei naţionale şi urmãresc asigurarea respectãrii calitãţii produselor şi ritmicitatea livrãrilor destinate forţelor armate;
d) sprijinã conducerea unitãţii socialiste militarizate, în vederea inlaturarii oricãror dificultãţi ce s-ar crea în activitatea acesteia, intervenind la consiliile judeţene de apãrare şi cel al municipiului Bucureşti, precum şi la Ministerul Apãrãrii Naţionale, pentru a se dispune mãsurile corepunzatoare;
e) verifica activitatea de personal a unitãţii socialiste militarizate şi avizeazã noile incadrari în munca.
În cazuri bine motivate, comandantii militari pot cere pe cale ierarhica, Ministerului Apãrãrii Naţionale, în interesul bunului mers al unitãţii economice socialiste militarizate, schimbãri de personal. Hotãrîrea se va lua cu avizul prealabil al organului de conducere colectivã din unitatea respectiva şi a ministerului sau organului central de resort;
f) controleazã modul de organizare şi asigurare a pazei şi securitãţii unitãţii socialiste militarizate, precum şi felul în care se executa serviciul de zi;
g) colaboreazã cu statele majore de apãrare civilã de la judeţe şi al municipiului Bucureşti, pentru asigurarea aplicãrii mãsurilor de protecţie a personalului şi bunurilor materiale, luind mãsurile operative ce se impun pentru asigurarea neîntreruptã a procesului de producţie conform sarcinilor din planul de mobilizare a economiei naţionale;
h) sprijinã mãsurile de dispersare şi evacuare a unor obiective importante din cadrul unitãţilor socialiste militarizate, potrvit planurilor aprobate;
i) raporteazã Miniterului Apãrãrii Naţionale avariile şi distrugerile, pierderile materiale şi în personal, gradul în care este afectatã producţia, mãsurile operative luate pentru refacerea parţialã sau totalã a sectoarelor afectate, cît şi timpul necesar pentru repunerea în funcţiune;
j) îndeplinesc orice alte atribuţii prevãzute de lege.
ART. 9
Comandantii militari sînt sprijiniti în exercitarea atribuţiilor ce le revin de comisiile de reprezentanţi militari care funcţioneazã în unitãţile socialiste militarizate, pentru receptionarea tehnicii şi altor produse necesare forţelor armate.
ART. 10
La unitãţile socialiste militarizate, la care nu au fost numiţi comandanti militari, dreptul de control se exercita de unitãţi militare anume desemnate de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
Atribuţiile ce revin unitãţilor militare anume desemnate sînt cele prevãzute la art. 7 şi 8.
ART. 11
Atribuţiile exercitate de organele militare de control ale Ministerului Apãrãrii Naţionale nu afecteazã şi nu restring drepturile şi obligaţiile ce revin organelor centrale de ramura de a controla şi indruma unitãţile din subordine care au fost militarizate şi nici drepturile şi obligaţiile ce revin celorlalte organe centrale cu privire la aceste unitãţi.

CAP. 3
Asigurarea pazei şi securitãţii unitãţilor socialiste militarizate

ART. 12
Asigurarea pazei şi securitãţii unitãţii socialiste militarizate se realizeazã de cãtre subunitati ale Ministerului de Interne.
Garda militarã se subordoneazã şi comandantului militar al unitãţii socialiste militarizate, acolo unde acesta a fost numit.
ART. 13
Efectivele necesare asigurãrii pazei la unitãţile socialiste militarizate se stabilesc de Ministerul de Interne şi se aproba suplimentar de Consiliul Apãrãrii Republicii Socialiste România.

CAP. 4
Ordinea şi disciplina în unitãţile socialiste militarizate

ART. 15
Personalul unitãţilor socialiste militarizate este considerat mobilizat sau chemat pentru prestãri de servicii, corespunzãtor situaţiei militare ce o are, în condiţiile şi cu consecinţele prevãzute de <>Legea nr. 14/1972 .
ART. 16
Activitatea personalului unitãţilor socialiste militarizate se desfãşoarã în conformitate cu regulamentul de ordine interioarã al unitãţii.
Regulamentul de ordine interioarã se întocmeşte şi se aproba de organul de conducere colectivã al unitãţii socialiste militarizate, pe baza regulamentului de ordine interioarã tip pentru unitãţile socialiste militarizate, cu avizul organului militar care realizeazã controlul.
În termen de 90 de zile de la emiterea prezentului decret, Ministerul Apãrãrii Naţionale, cu avizul celorlalte ministere şi organe centrale interesate, va întocmi regulamentul de ordine interioarã tip pentru unitãţile socialiste militarizate, pe baza prevederilor care reglementeazã serviciul interior şi disciplina în unitãţile militare, adaptate la specificul unitãţilor socialiste, şi îl va supune spre aprobare Consiliului Apãrãrii Republicii Socialiste România.
ART. 17
Încãlcarea dispoziţiilor legale privind ordinea şi disciplina în unitãţile socialiste militarizate atrage, dupã caz, rãspunderea penalã, contravenţionalã, disciplinarã, precum şi materialã sau civilã, potrivit legii.
ART. 18
Urmãrirea şi judecarea infracţiunilor sãvîrşite de personalul unitãţilor socialiste militarizate, în executarea atribuţiilor de serviciu sau în legatura cu serviciul, se fac de organele şi în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 14/1972 .

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 19
Unitãţile socialiste militarizate au obligaţia de a transmite Ministerului Apãrãrii Naţionale, la cererea acestuia, cîte un exemplar din informarile statistice periodice, în legatura cu îndeplinirea sarcinilor de plan, pe care le trimit organului ierarhic superior şi celorlalte organe prevãzute de lege.
ART. 20
Unitãţile socialiste militarizate la care s-au numit comandanti militari asigura acestora toate condiţiile necesare desfãşurãrii activitãţii.
ART. 21
Organele de conducere ale unitãţilor socialiste militarizate, precum şi comandantii militari, au obligaţia de a informa consiliile judeţene de apãrare şi cel al municipiului Bucureşti, organele ierarhice superioare ale unitãţilor şi Ministerul Apãrãrii Naţionale - în termen de cel mult 24 de ore - despre evenimentele care afecteazã buna desfãşurare a producţiei şi de a lua mãsuri imediate în vederea reluarii procesului de producţie în condiţii normale.
Neinformarea întocmai şi în termenul stabilit asupra acestor evenimente, cît şi neluarea imediata a mãsurilor ce se impun pentru normalizarea procesului de producţie, atrag dupã sine rãspunderea personalã a conducãtorilor unitãţii sau comandantului militar, potrivit legii.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016