Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 409 din 8 septembrie 1955 privind reglementarea transmiterii bunurilor in proprietatea statului
EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 26 DIN 23/09/55
ART. 1
Transmiterea în administrare a bunurilor proprietatea statului între instituţiile centrale de stat, sfaturile populare şi unitãţile tutelate de acestea, se face fãrã plata şi în conformitate cu urmãtoarele prevederi:
a) Transmiterea bunurilor între instituţiile centrale de stat, între acestea şi unitãţile tutelate de ele, între instituţie centrala de stat şi o unitate tutelata de o alta instituţie centrala de stat, precum şi transmiterea bunurilor între unitãţi de stat de orice fel tutelate de aceleaşi instituţii centrale de stat sau de instituţii centrale de stat diferite, se face prin ordinul conducatorului instituţiei centrale de stat deţinãtoare a bunurilor sau care tuteleaza unitatea deţinãtoare a bunurilor respective;
b) Transmiterea bunurilor între instituţiile centrale de stat şi sfaturile populare, între unitãţile tutelate de acestea, precum şi între o instituţie centrala de stat şi o unitate tutelata de un sfat popular sau între un sfat popular şi o unitate tutelata de o instituţie centrala de stat, se face prin ordinul conducatorului instituţiei centrale de stat sau prin decizia comitetului executiv al sfatului popular regional, respectiv al Capitalei Republicii Populare Romane, care deţine bunurile sau care tuteleaza unitatea deţinãtoare a acestor bunuri, ori în a cãrui subordine este comitetul executiv al sfatului popular ce deţine bunurile sau care tuteleaza unitatea deţinãtoare a bunurilor;
c) Transmiterea bunurilor între sfaturile populare regionale, sau între acestea şi sfatul popular al Capitalei R.P.R., precum şi între sfaturile populare subordonate acestora şi între unitãţile tutelate de ele, se face prin decizia comitetului executiv al sfatului popular regional, respectiv al Capitalei R.P.R., care deţine bunurile sau care tuteleaza unitatea deţinãtoare a acestor bunuri, ori în a carei subordine este comitetul executiv al sfatului popular ce deţine bunurile sau care tuteleaza unitatea deţinãtoare a bunurilor;
d) Transmiterea bunurilor între celelalte sfaturi populare regionale sau între unitãţile tutelate de sfaturi populare diferite din cuprinsul aceleiaşi regiuni sau al Capitalei R.P.R., precum şi între un sfat popular şi o unitate tutelata de un sfat popular din cuprinsul aceleiaşi regiuni, se face prin decizia comitetului executiv al sfatului popular imediat superior sfatului popular deţinãtor al bunurilor sau care tuteleaza unitatea deţinãtoare a bunurilor;
e) Transmiterea bunurilor între unitãţile tutelate de acelaşi sfat popular şi între acesta şi unitãţile tutelate, se face prin decizia comitetului executiv al sfatului popular respectiv.
ART. 2
Transmiterea bunurilor potrivit art. 1 lit. a, b şi c, se va putea face numai cu acceptarea instituţiei tutelare a unitãţii la care urmeazã a se transmite bunurile respective.
Transmiterea bunurilor potrivit art. 1 lit. d, se va face numai dupã consultarea comitetului executiv al sfatului popular deţinãtor al bunurilor sau care tuteleaza unitatea deţinãtoare a bunurilor ce urmeazã a fi transmise.
ART. 3
Bunurile prevãzute mai jos se vor putea transmite potrivit art. 1 şi 2, numai cu îndeplinirea şi a urmãtoarelor condiţii:
a) Cu acordul Ministerului Gospodãriei Comunale şi Industriei Locale:
- pentru clãdirile ce fac parte din fondul întreprinderilor de gospodãrie locativã, indiferent de suprafata lor locativã şi de destinaţia lor;
- pentru clãdirile din oraşe, staţiuni balneo-climaterice şi centre muncitoresti, cu o suprafata mai mare de 500 mp, indiferent în a cui administrare se afla;
- pentru clãdirile folosite ca locuinţe, din oraşe staţiuni balneo-climaterice şi centre muncitoresti, indiferent de suprafata locativã şi în administrarea cui se afla, dacã urmeazã sa li se schimbe destinaţia.
b) Cu acordul comitetului executiv al sfatului popular al regiunii, respectiv al Capitalei R.P.R., pentru clãdirile din oraşe, staţiuni balneo-climaterice şi centre muncitoresti, cu o suprafata locativã mai mica de 500 mp, indiferent în a cui administrare se afla.
c) Cu acordul Comitetului de Stat al Planificarii:
- pentru grupuri electrogene mai mari de 200 kw, ce se transmit de la unitãţi tutelate de sfaturi populare şi mai mari de 100 kw, ce se transmit de la unitãţi tutelate de organe centrale de stat.
Solicitarea acordului Comitetului de Stat al Planificarii pentru transmiterea grupurilor electrogene, va fi însoţitã de avizul energetic dat în prealabil de Ministerul Energiei Electrice şi Industriei Electrotehnice, precum şi de avizul Ministerului Gospodãriei Comunale şi Industriei Locale, pentru grupurile electrogene mai mari de 200 kw, cînd acestea se transmit de la întreprinderi comunale.
ART. 4
Consiliul de Miniştri va putea modifica şi completa nomenclatorul bunurilor, proprietate de stat, a cãror transmitere în administrare este condiţionatã de avizul anumitor organe de stat.
ART. 5
Transmiterea în administrare a clãdirilor sedii ale instituţiilor centrale de stat se face prin Hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 6
Transmiterea bunurilor proprietate de stat în proprietatea organizaţiilor obşteşti şi cooperatiste se va face cu plata şi în condiţiile stabilite prin Hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
Se vor putea trece, pe durata determinata, bunuri proprietate de stat în folosinta gratuita a organizaţiilor obşteşti, prin Hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
Pe toatã durata folosinţei bunurilor, cotele de amortizare sau impozitele, în cazurile prevãzute de lege, vor fi vãrsate de beneficiarii folosinţei.
Terenurile fãrã construcţii pe ele vor putea fi transmise organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti, prin Hotãrîre a Consiliului de Miniştri, numai în folosinta gratuita, fãrã termen sau pe durata determinata.
Pentru cazurile de transmitere a unor bunuri imobile cãtre unitãţile cooperatiste, reglementate prin <>Decretul nr. 244/1955 , se va urma conform acelui Decret.
ART. 7
Transmiterea de terenuri proprietate de stat, în folosinta gratuita, fãrã termen sau pe durata determinata, cãtre gospodãriile agricole colective, se va face prin Hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
Transmiterea oricãror altor bunuri, în folosinta fãrã termen sau pe durata determinata, ori în proprietate, cãtre gospodãriile agricole colective se poate face, cu sau fãrã plata, prin Hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 8
Bunurile intrate în proprietatea statului pe baza unor dispoziţii legale se atribuie instituţiilor centrale, sfaturilor populare şi unitãţilor de stat cãrora le sînt necesare, de cãtre Ministerul Finanţelor cu acordul Comitetului de Stat al Planificarii. Se excepteazã cazurile cînd legea prevede altfel.
ART. 9
Consiliul de Miniştri va putea, oricind va gãsi necesar, sa facã redistribuirea bunurilor proprietate de stat aflate în administrarea instituţiilor centrale de stat, a sfaturilor populare şi a unitãţilor tutelate de acestea.
ART. 10
Pe baza prezentului Decret se abroga: art. 10 şi 11 alin. 1 din Decretul nr. 199, publicat în B. Of. al R.P.R. nr. 29 din 14 mai 1949, Decretul nr. 326 publicat în B. Of. al R.P.R. nr. 52 din 6 august 1949, <>art. 17 din Decretul nr. 133/1949 , cu modificãrile ulterioare, astfel cum a fost republicat într-o noua numerotare în B. Of. al R.P.R. nr. 74 din 5 iulie 1951, art. 14 din Decretul nr. 76, publicat în B. Of. al R.P.R. nr. 31 din 31 martie 1950 şi orice alte dispoziţii contrarii prezentului Decret.
-------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: