Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 348 din 20 septembrie 1983  privind stimularea intreprinderilor si a oamenilor muncii in realizarea si depasirea productiei pentru export    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 348 din 20 septembrie 1983 privind stimularea intreprinderilor si a oamenilor muncii in realizarea si depasirea productiei pentru export

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 71 DIN 22/09/83
Dezvoltarea în ritm ascendent a economiei naţionale a creat condiţii pentru participarea mai intensa a Republicii Socialiste România la divizarea internationala a muncii, la schimbul mondial de valori. Aceasta impune ca toate unitãţile economice, colectivele de oameni ai muncii sa acţioneze pentru creşterea producţiei de export şi îmbunãtãţirea calitãţii acesteia.
Totodatã, aplicarea ferma a principiilor autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare impune ca toţi oamenii muncii sa desfãşoare o activitate care sa asigure acoperirea cheltuielilor din venituri proprii, precum şi participarea, cu o cota cît mai mare, la crearea resurselor necesare dezvoltãrii generale a societãţii.
În calitatea lor de proprietari, producãtori şi beneficiari, oamenii muncii sînt direct interesaţi în realizarea producţiei cu costuri cît mai reduse, în obţinerea unor produse cu parametri tehnico-funcţionali superiori, competitive pe plan mondial, care sa fie valorificate în condiţii de eficienta maxima, şi în obţinerea, pe aceasta baza, de beneficii sporite, din care o parte revine celor care au participat la realizarea producţiei de export.
În scopul cointeresarii unitãţilor economice şi a colectivelor de oameni ai muncii în realizarea şi depãşirea producţiei destinate exportului,
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Unitãţile economice care realizeazã produse pentru export au obligaţia sa ia mãsuri pentru îndeplinirea integrala şi la termen a producţiei destinate exportului, sa execute produse de înalt nivel calitativ, cu parametri tehnici şi funcţionali ridicati, cu consumuri materiale şi energetice reduse, competitive cu produsele realizate pe plan mondial.
Fiecare unitate economicã trebuie sa acţioneze pentru realizarea şi depãşirea planului la export, precum şi pentru sporirea contribuţiei la constituirea resurselor valutare necesare economiei naţionale.
ART. 2
Ministerele, celelalte organe centrale şi locale, centralele şi întreprinderile trebuie sa asigure condiţiile materiale, tehnice şi organizatorice pentru realizarea cu prioritate a producţiei destinate exportului, prin folosirea eficienta a bazei tehnico-materiale existente, valorificarea superioarã a materiilor prime şi materialelor, utilizarea raţionalã a forţei de munca, sporirea mai accentuata a productivitatii muncii, precum şi reducerea consumurilor materiale şi creşterea eficientei.
ART. 3
Aplicarea ferma a principiului socialist de repartiţie în raport cu cantitatea şi calitatea muncii trebuie sa conducã la legarea mai strinsa a veniturilor individuale de realizarea producţiei fizice, a producţiei pentru export, de calitatea acesteia şi de consumurile cu care se realizeazã, sa întãreascã rãspunderea unitãţilor economice şi a colectivelor de oameni ai muncii în îndeplinirea planului, cu prioritate a sarcinilor de export. Pe acesta baza vor creste mai puternic beneficiile unitãţilor economice şi veniturile oamenilor muncii, îndeosebi partea variabila din aceste venituri.
ART. 4
Stimularea personalului muncitor în realizarea producţiei destinate exportului se va asigura, în mod deosebit, prin extinderea şi generalizarea acordului global, care va constitui forma principala de retribuire a muncii, în toate sectoarele de activitate, cuprinzînd întregul personal din cadrul unitãţii economice.
Pentru fiecare formatie de lucru, brigada, atelier, secţie şi celelalte subunitati se vor stabili în mod distinct sarcini de producţie fizica şi de producţie destinatã exportului, precum şi condiţii referitoare la calitate, consumuri şi termene de executare.
Pentru personalul din conducerea unitãţilor economice care produc mãrfuri pentru export, precum şi pentru alte categorii de personal, la determinarea drepturilor individuale de retribuire şi la calcularea şi eliberarea fondului de retribuire se va tine seama şi de gradul de îndeplinire a planului de export.
ART. 5
Pentru stimularea realizãrii, cu prioritate, a producţiei destinate exportului, beneficiile unitãţilor economice, aferente producţiei pentru export, precum şi veniturile individuale ale oamenilor muncii vor fi mai mari în raport cu realizarea producţiei pentru export, cu respectarea stricta a normelor de calitate şi a consumurilor normate.
Stimularea suplimentarã a unitãţilor economice şi a personalului muncitor în realizarea şi depãşirea producţiei pentru export se va realiza prin:
a) asigurarea unor rentabilitati şi beneficii mai mari pentru producţia destinatã exportului, în raport cu ponderea acesteia în totalul producţiei;
b) constituirea unui fond special pentru promovarea şi susţinerea exportului unor produse;
c) majorarea fondului de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor pentru personalul care contribuie la realizarea producţiei pentru export, corespunzãtor rentabilitatii şi beneficiului mai mare rezultat pentru aceasta producţie, precum şi pentru depãşirea planului de export;
d) acordarea de fonduri în valuta, în vederea organizãrii de excursii colective în strãinãtate.
Totodatã, personalul muncitor care participa la realizarea producţiei pentru export va beneficia, în condiţiile legii, de premii pentru realizari deosebite, precum şi de premii pentru economii de materii prime, materiale, combustibili, energie şi forta de munca şi pentru îmbunãtãţirea de tehnologii sau retete de fabricaţie care conduc la micşorarea consumurilor specifice.
CAP. 2
Stimularea unitãţilor economice care produc şi livreaza produse pentru export
A. Asigurarea unor rentabilitati şi beneficii mai mari pentru producţia destinatã exportului, în raport cu ponderea acesteia în totalul producţiei.
ART. 6
Pentru producţia destinatã exportului, în condiţii corespunzãtoare cerinţelor pieţei externe, rentabilitatile şi beneficiile aferente acestei producţii vor fi mai mari fata de producţia pentru consumul intern, în raport cu ponderea producţiei de export în totalul producţiei.
ART. 7
Diferentierea rentabilitatii şi a beneficiului se asigura prin majorarea nivelului rentabilitatii şi, respectiv, a beneficiului la producţia destinatã exportului, pe seama rentabilitatii şi a beneficiului la producţia pentru consum intern. Rentabilitatile şi beneficiile diferenţiate în funcţie de destinaţia producţiei se asigura, la nivelul fiecãrei unitãţi economice, în cadrul rentabilitatii şi a beneficiului pe total întreprindere.
Rata rentabilitatii se diferentiaza în funcţie de ponderea producţiei destinate exportului în totalul producţiei, astfel încît pentru aceasta producţie sa se asigure o rentabilitate mai mare cu 80 la suta fata de rentabilitatea producţiei pentru consumul intern.
ART. 8
Pe baza rentabilitatii diferenţiate potrivit prevederilor art. 7, trimestrial şi anual, ţinînd seama de datele din bilanţ, se determina beneficiul majorat aferent producţiei destinate exportului şi respectiv beneficiului aferent producţiei pentru consumul intern.
B. Constituirea fondului special pentru promovarea şi susţinerea exportului.
ART. 9
Pentru promovarea şi susţinerea exportului unor produse la care desfacerea este asigurata pe o perioada mai îndelungatã, pe anumite pieţe externe, în mod deosebit a produselor care incorporeaza un volumredus de materii prime, materiale şi energie, se constituie un fond special pe seama unor venituri superioare la produsele similare destinate consumului intern,din obţinerea unor preţuri externe imbunatatite, precum şi din alte surse.
Sursele de constituire şi mãrimea fondului special pentru promovarea şi susţinerea exportului unor produse se stabilesc anual, odatã cu planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã şi bugetul de stat, la propunerea Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale şi Ministerului Finanţelor.
ART. 10
Fondul prevãzut la art. 9 se constituie la Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale şi se utilizeazã, în cazuri justificate, la propunerea fundamentalã a titularilor de plan, pe baza aprobãrii Comisiei guvernamentale pentru preţuri externe şi eficienta comerţului exterior.
CAP. 3
Stimularea suplimentarã a personalului muncitor care participa la realizarea producţiei pentru export
ART. 11
Personalul muncitor, care a contribuit direct la realizarea producţiei pentru export va fi stimulat prin acordarea unui fond de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor, mai mare, proporţional cu ponderea exportului în totalul producţiei realizate, potrivit legii.
În acest scop, la unitãţile economice care realizeazã producţie pentru export, fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor se determina pe baza unei cote mai mari din fondul de retribuire fata de unitãţile care realizeazã producţie destinatã consumului intern. Pe baza cotelor din fondul de retribuire se stabilesc cote din beneficii.
În aceleaşi condiţii se asigura un fond de participare mai mare pentru unitãţile economice care livreaza subansamble, piese de schimb şi alte produse de baza în cooperare, pentru a fi încorporate în produse destinate exportului.
ART. 12
Cotele din fondul de retribuire şi din beneficii, pe baza cãrora se determina fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor, se stabilesc diferenţiat, pe ministere, celelalte organe centrale şi locale, anual, prin planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã şi se defalca de cãtre acestea pe centrale şi respectiv întreprinderi.
ART. 13
Fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor pentru stimularea suplimentarã a producţiei destinate exportului se majoreazã, potrivit legii, cu suma reprezentind o cota de pînã la 10 la suta din beneficiul peste plan, proporţional cu depãşirea planului de export, în limita a 1,5% din valoarea exportului realizat peste plan.
ART. 14
Fondul de participare al oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor aferent producţiei pentru export se repartizeazã personalului muncitor care a contribuit efectiv la realizarea producţiei pentru export.
ART. 15
Sumele cuvenite personalului muncitor care a participat la realizarea producţiei pentru export se acorda trimestrial, în proporţie de cel mult 50 la suta, potrivit legii, iar diferenţa se acorda pe baza datelor din bilanţul anual.
ART. 16
Sumele cuvenite individual din fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor ce se constituie suplimentar, potrivit prevederilor art. 13, se stabilesc de cãtre consiliile oamenilor muncii, în raport cu contribuţia adusã la realizarea producţiei pentru export şi nu sînt plafonate.
Sumele ce se acorda personalului de conducere şi administraţie din fondul prevãzut la alineatul precedent se vor stabili cel mult în aceeaşi proporţie ca la celelalte categorii de personal din unitate care beneficiazã de fond de participare suplimentar pentru export.
ART. 17
Unitãţile economice producãtoare care depãşesc exportul beneficiazã, în condiţiile prevãzute de lege, de fonduri în valuta, în limita a 2 la suta din valuta realizatã peste plan, în vederea organizãrii de excursii colective în strãinãtate pentru personalul care a participat efectiv la realizarea şi depãşirea planului de export.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 18
Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi Comitetul de Stat al Planificarii vor propune spre aprobare, pe baza documentaţiilor prezentate, în termen de 30 de zile de la data prezentului decret, de cãtre titularii de plan, cotele din fondul de retribuire şi din beneficii, în raport cu care se determina fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor.
ART. 19
Fondul suplimentar de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor aferent beneficiilor producţiei pentru export, ce se determina potrivit art. 13, se acoperã din beneficiile realizate de cãtre unitãţile economice dupã acordarea sumelor reprezentind compensarea majorãrii preţurilor şi tarifelor la combustibili, energie termica şi gaze naturale în condiţiile prevãzute la art. 25 din Decretul nr. 240/1982.
ART. 20
Unitãţile economice rãspund pentru corecta determinare a beneficiului majorat aferent producţiei pentru export, precum şi de calcularea şi utilizarea sumelor destinate stimulãrii personalului muncitor, în conformitate cu prevederile prezentul decret.
ART. 21
Organele bancare, precum şi organele de control financiar, au obligaţia sa verifice corecta determinare de cãtre unitãţile economice a sumelor reprezentind beneficiul majorat pentru producţia destinatã exportului, precum şi modul de determinare a sumelor destinate stimulãrii personalului muncitor.
ART. 22
Beneficiul şi rentabilitatea, precum şi fondul de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor, se vor prevedea distinct în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor economice, centralelor şi ministerelor pentru producţia destinatã consumului intern şi producţia destinatã exportului.
ART. 23
Ministerele, centralele, unitãţile economice rãspund de realizarea la termen şi în condiţiile corespunzãtoare de calitate, potrivit contractelor încheiate, a mãrfurilor destinate exportului. În acest scop sînt obligate sa ia mãsuri pentru buna organizare a producţiei pentru export, repartizarea în aceasta activitate a unor cadre cu inalta calificare, pentru întãrirea ordinii şi disciplinei, precum şi pentru realizarea unui control de calitate exigent. Totodatã, pentru a asigura creşterea continua a calitãţii producţiei şi întãrirea rãspunderii în respectarea cu stricteţe a clauzelor contractuale, vor stabili norme de munca adecvate pentru personalul muncitor care lucreazã în sectoarele de montaj şi finisare a producţiei pentru export.
ART. 24
Întreprinderile producãtoare şi, respectiv, cele de comerţ exterior care nu-şi îndeplinesc obligaţiile asumate prin contracte, determinînd prin aceasta nerealizarea sarcinilor de export, plãtesc celeilalte pãrţi penalitãţi şi despãgubiri, în condiţiile stabilite de lege.
Produsele refuzate la export sau care necesita remedieri nu se iau în calculul producţiei realizate în funcţie de care se stabileşte fondul de retribuire cuvenit personalului din unitãţile producãtoare.
ART. 25
Ministerele, centralele industriale, unitãţile economice vor lua mãsuri pentru întãrirea rãspunderii în sporirea, diversificarea şi adaptarea producţiei la cerinţele pieţei externe, îmbunãtãţirea continua a calitãţii producţiei şi a structurii sortimentale, pentru creşterea gradului de valorificare a materiilor prime, materialelor, combustibililor şi energiei şi reducerea costurilor de producţie. Pe aceasta baza fiecare unitate economicã trebuie sa-şi aducã o contribuţie sporitã la creşterea beneficiilor, a resurselor valutare necesare economiei naţionale şi a veniturilor oamenilor muncii.
ART. 26
În termen de 30 de zile de la data prezentului decret, Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii vor elabora norme tehnice privind modul de determinare, constituire şi evidenta a fondului de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor.
ART. 27
Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor, pe baza propunerilor titularilor de plan fãcute în termen de 30 de zile de la data aprobãrii cotelor de determinare a fondului de participare a oamenilor muncii la realizarea producţiei, a beneficiilor şi la împãrţirea beneficiilor, potrivit art. 18, vor prezenta propuneri de modificare a indicatorilor economici şi financiari, cuprinşi în planul şi bugetul de stat pe anul 1983.
ART. 28
Prevederile prezentului decret se aplica începînd cu data de 1 septembrie 1983.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret se abroga:
- <>Decretul nr. 145/1979 privind stimularea prin beneficiu a producţiei pentru export;
- alineatul 2 al <>art. 46 din Legea nr. 12/1980 pentru întãrirea autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare şi valutare în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economicã internationala, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentului decret.
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016